Gamla seglingar

NAVIGARE RACE WEEK 2007 – SALONA 37

Bo-Erik, Daije, Giggen, Teddy och Amiralen (Medelålder 66+)

På eftermiddagen lördag 6.10 landade vi i Split och kördes med buss till Marina Kremik i Primosten. Ganska fort fick vi våra båtar, som man sade sej ha lottat ut i förväg. Sedan tog det lite längre tid innan vi hade gått igenom båten och fått alla papper klara. Då framgick det också att Daije hade degraderat sej till co-skipper och utsett Amiralen till "zapovjednik" (skeppare?). Troligen för att kunna gå på öl medan jag fick ta ansvaret för mottagandet av båten?

Först nu insåg vi att vi skulle segla med spinnaker. Den utrustningen ingick inte i förteckningen över båtens utrustning som vi fått på förhand. Det var lite oroväckande med tanke på hårt väder. Endel anser att man inte skall jobba på fördäck efter att man fyllt 40. Nå den regeln har jag fått tumma på ofta. Nu var vår yngsta 58, men hans uppgifter skulle vara andra. Återstod 68 åringar och en 70 åring. Beslutet blev att Giggen skulle assisteras av Bo-Erik, medelålder 69+ och medelvikt 100+ kg!

Vidare problem var att vi hade dip-bom och dubbla skot, något som just ingen av oss hade åtminstone färska erfarenheter av. Mycket tid blev det inte heller för övning före första seglingen. Vi hade nämligen en lång väg att avverka till första natthamnen Drvenik Veli och det blev att köra med motor dit.

På söndag startade sedan 3 Salona 45, 1 var av Hanse 37, Bavaria 39 och Elan 37 i ORC Club klassen och efter dem 12 identiska Solana 37or i egen klass, en lång distanskappsegling till  ön Vis. En kort kryss och sedan slör, först i lä om en hög udde och sedan raka spåret över öppet hav till målet. C 22 Nm.

Linjen var sb favoriserad och det blev kaos vid startfartyget dit många kom för tidigt. På något sätt kom vi fria och fällde ner längs linjen och startade ungefär på skottet och gick bra jämfört med de närmaste, men vi var på fel kant visade det sej snart och rundade bland de sista. En del hissade spinnaker och fällde ner för att passera udden på längre avstånd. Men med tanke på den mycket ojämna vinden och vår osäkerhet med systemen ville jag inte riskera att hissa och det förlorade vi nog inte mycket på, om alls. Några båtar passerade vi t.o.m. före udden. Följde en lång och tråkig överfart, under vilken vi fick bekanta oss med de otroligt ojämna vindara som rådde här hela veckan.

Mot slutet avtog vinden och vi hade gått dåligt. I ett desperat försök att rädda läget, beslöts att hissa spinnakern och gå så högt som möjligt och sedan vid behov skära upp mot mål utan blåsan. Den kom upp, men en annan framför oss hann före, och vår  hade hissats i skothornet! (Fördäckarna var oskyldiga!) Det visade sej sedan att det gick bra att hålla kurs och snart hade dom flesta  hissat. Men närmare mål dog vinden helt ut och det slutade med att vi var sista båt när det var mindre än 1 Nm kvar.

Men vi anade vind bakifrån, förberedde och hissade just i rätt ögonblick. Blåsan drog omedelbart och innan konkurrenterna vaknade och fick hissat hade vi skurit förbi många och kunde skära tillbaka före hela 6 konkurrenter! Dagen var trots allt räddad! På kvällen fick de 3 första båtarna pris. Ettan en låda vin och de andra ett presentkort till Scandjet, som flugit oss från Stockholm.

På måndag trodde arrangörerna att det inte skulle bli nån vind alls, så det bestämdes att vi träffas i en vik senast 14:00 då det bestäms hur det görs. Där putsade jag vårt botten med en ”nagelborste” så gott det gick utan grodfötter. Vid 14-tiden kom arrangörerna upp till oss och sade att det ingenting blir och att vi ses i nästa hamn. Vi putrade iväg men eftersom det blåste lite hissades först storen och sedan skulle vi just hissa spinnakern när vi märkte att alla andra seglade omkring i vikmynningen, alldeles som de skulle vänta på en start. Vi var 1,8 Nm från viken, vände, startade motorn, ropade förgäves på VHFn. Väl framme fick vi veta att det just skulle bli en start!

Med god fart,  helt fria, gick vi på skottet över linjen vid dess mitt och gick mot vikens mynning, där det blåste bäst, slog ungefär i rätt ögonblick, som ledande båt och kunde sedan slå ett perfekt slag mot märket och framför tvåan, som blev störd och tappade ordentligt. Vid märket var det knapt någon vind alls, men vi hade bättre fart och när de följande rundade var vi c 100 m före dem.  Slör över ett kanske 5 Nm brett sund och först på andra sidan blev vi omseglade. Först av första tävlingens 2a, som regelbundet pumpande med storen gick färbi i lä (åtminstone rorsmannen är Finnjolleseglare) och lite senare av 1an i lovart. På länsen mot mål hängde vi dock bättre med,  men  jag gjorde kanske misstaget att försöka gå för platt i ett försök att undvika att gippa, så vi fick nöja oss med 3e plats. Finnjolleseglaren vann. Den enda någorlunda justa seglingen vad vindarna beträffar på hela veckan! Två pris utdelades och ett lottades ut bland alla!

På tisdag trodde arrangörerna igen att det inte skulle bli vind och det beslöts att vi försöker vid 14-tiden. Två kryss/länsbanor kunde genomföras. I den första blev vi  8a i de mycket ojämna vindarn. I den andra tjuvade vi, vände tillbaka med möda, gick ut på sb kant och kom upp till märket bland de första(!), rundade till andra kryssen som 2a, innanför 3an, kom till kryssmärket som 2a, men blev genast överseglade av en och lite senare kom tävlingens slutliga totalvinnare med en privat vind. Blev tvungen att luffade dom rätt långt och fällde sedn och gick på platt läns mot målet. Dom täckte oss ett ögonblick och gick aningen förbi, men mot slutet tog vi dem med någon meter. Senare visade det sej att den som lett hela tiden också hade tjuvat, men inte återvänt så vi blev 2a. Ett pris utdelades för vardera seglingen.

Onsdag. Kryss till en udde och slör till målet. Linjen var igen sb favoriserad och jag försökte starta vid fartyget och där fanns en tillräcklig lucka, men i sista stund lovade båten häftigt upp och jag kastade mej på ratten och var säker på att vi skulle riva bort den boj som låg i startfartygets akter, men vi gick fria. Fortsatte cirkeln för att starta på nytt och klarade svängen med knapp marginal till en läbåt. Så kom en av de finska båtarna med god fart och klämde sej i mellan oss och startfartyget. Fick fälla och då hade vi  knappast mer än 15 cm till honom, men han tog ju också vår vind. Någn protest lämnade vi inte in, trots att vår regelexpert skrek protest.

Vi låg på delad 4e plats sammanlagt med svenska Samba och det gällde att komma före den. Nu var vi redan klart bakom och kom dessutom illa i otakt med skiftena och vindpustarna. Vi tror att vi rundade udden rätt nära Samba (inga numror i båtarnas segel!) och trodde den blev 9a, (vi blev 11e) men i protokollet är den 5a! Den finska båt som förstörde vår redan förstörda start lyckades på något underbart sätt bli 2a i denna start. Endast ett pris delades ut!

Detta visade sej sedan bli den sista seglingen så vi fick nöja oss med 5e totalt.

Samba hade en spinnakerbom som var ca 30 cm längre än standard. Inte deras fel! Det var dom som var knapt före oss i första seglingen och gick förbi oss på sista länsen när vi blev 2a i banseglingen! Tur att dom inte vann serien. Det hade nog varit lite pinsamt!

Totalsegrare blev Herald Axling (3, 4, 1, 3, 1 =8p), som blev 5a i vår klass i Gotland Runt och hade åtminstone en annan av våra konkurrenter från den tävlingen med ombord. Tvåa var Göran Åberg (1, 2, 2, 5, 6 =10p) på samma poäng som Gert Pluto (Finnjolleseglaren 2, 1, 3,  OCS, 4 =10p). Fjärde var Björn Karlsson (4, 9, 5, 1, 5 = 15p) och vår seie 5, 3, 8, 2, 11 gav 18p. Sämsta seglingen lämnades bort.