Tekniska data

Typ

Comfortina 32 Special

Konstruktör

K. Albinsson

Byggår

1990 (Comfortbåtar i Arvika AB)

Längd

9,50 m

Vattenlinje

8,30 m

Bredd

3,27 m

Djup

1,70 m

Vikt

4950 kg

Storsegel

ca 25 m2

Genua

32 m2

Fock

24 m2

Spinnaker

76 m2

Nav. utrustning

Autohelm/Raytheon,

Segel

Doyle Sailmakers, Finland

KISS

Båtens optimering för tävlingsbruk har varit en lång process, vars bärande tanke har varit att förenkla trimprocedurerna och arbetet ombord så långt som möjligt (därav båtens slogan KISS = Keep it simple, stupid!). Om en W-60:a kan förlora 0,5 knop i fart när en gast går ner och kollar förseglets skotning, så nog verkar det på en liten båt också. Kolla loggen, så får du se! Ibland måste man ju trimma seglen mm och då är det en stor fördel att ha en lätt person som kan göra det, eller skota i lovart. Denna person passar också som storskotare, men den uppgiften sköter skepparen ofta själv, för att få så mycket vikt i lovart som möjligt. En lätt flicka kan vara en tillgång i sådana situationer, har vi fått erfara under årens lopp.

Den stadiga Seldén-masten (2005 bytt till Benns och 2006 kapad 50 cm) står mer eller mindre upprätt och i det närmaste utan sk. prebend. Bardunerna har jag hemma, där de inte stör seglandet. Med undervanterna något hårdare ansatta än huvudvanterna får jag förstaget tillräckligt väl sträckt bara genom att ta in på häckstaget.

Båtens balans på kryss i mellan och frisk vind har finslipats under årens lopp, så att den är lämpligt lovgirig och att jag i princip bara drar rodret upp mot lovart, för att korrigera när den höjer för mycket. Detta har lett till att bl.a. storseglet är klart mindre än standard.

På slör med spinnaker kan jag ibland styra båten med bara ett par fingrar, när andra inte använder spinnaker alls. Ofta har vi också framgångsrikt gått på spinnakerslör i frisk vind när inga andra båtar har klarat av att gå med blåsan uppe, hur de än försökt. Detta förklaras säkert av båtens stora tyngd, som ger styvhet, men skrovformen inverkar säkert också. Givetvis har rorsmannens roderkänsla och aktiva skotare (spi. och stor) en stor betydelse. Det blir ju så lätt så att man skotar spinnakern lite för hårt för säkerhets skull, vilket är en dödssynd. Speciellt på frisk slör försöker jag hjälpa skotarna genom att köra båten så att spinnakern är “on the edge”, för det är svårt för skotaren att orka rycka tillräckligt snabbt.

Mer än fyra man behövs aldrig för att manövrera båten, men vi har vunnit flere rankingtävlingar med bara tre personer ombord, ja t.o.m. några LYS-seglingar på tumanhand med någon bra gast. På långa nattseglingar, som Gotland Runt, brukar vi vara fem för att besättningen bättre skall få tillfälle att vila.

Båten har en gedigen teakinredning. 2-lågig spis med ugn, så att kocken kan servera god och närande varm mat under långa tävlingar. När omständigheterna är svåra blir det ofta att använda ugnen. Kylskåp med kylaggregat håller maten fräsch. Vidare har båten landström, värmare och tryckvattenspump för det söta vattent. Båten har också två batterier för strömförsörjningen och ett enbart för motorn, som är på 19 hkr.