(10.10) 
KARVALAKKI - EN VERKLIG GRANDE FINALE FÖR OSS!?
FRIDA, NIKU, JOKKE och PEKKAFlitigt bottenputsande hela sommaren och extra mycket före viktiga tävlingar gav resultat!?

VI HADE T.O.M. RÅD MED EN VERKLIGT KLANTIG START!?Foto Kari Wilén, Frisk Bris.

Vi var absolut sista båt över linjen, täckta och påpissade av en stor klunga grosshandlande båtar! De kan vara glada för att jag försenade mej kraftigt! Jag hade inte släpt dem lätt mellan startfartyget och oss!
Men vi var i rätt ända och domdär andra  "klantskallarna" (ursäkta uttrycket!) slog nästan genast och gick långt in i den sämre vinden närmare land! Detta trots att man nästan sträckte till märket från startfartyget!
Vi tackade och tog imot och fick så småningom också fart på båten, helt fria! 
På bilden har vi fri vind och bara dessa före oss mera! LOW leder knapt före Wild Joe (Fg 37). Orange seglet tillhör Sun Äitis, vars botten nog är slarvigt putsat!
Vi rundade som trea efter den erbarmliga starten och endast 0,5 Nm kryss, varav endast ett minimalt babords slag just före market! Tack till konkurrenterna för det!

Efter rundningen länsade vi mot V-bojen vid Enskär och hade endast Carlen (Fg 39) någorlunda nära oss bakom.  Höll ett öga på den, för det var ju väntat att den I år också skulle gå hårdare på länsen och vi ville inte att den kommer åt att täcka oss! Men den kom aldrig! Dåligt tvättat botten?
Resten av tävlingen fick vi segla helt fritt och ostört!Här är vi redan en bit på väg mot Enskärs W-boj. Längst t,h, Carlen, Fg39, Timoleon Caravitis. Långt bakom redan, det orange seglet. Sedan  jagar "Nollan" systerbåten Aava (blåvit spi) och Belinda har inte ännu hissat spinnakern.

,

Spinnuskuuttaaja Jokke skarppaa,  sanoi kuvaaja Pekka! Framför oss Low och Wild Joe-Where did he come from? Who nailed him there? Frida vänder honom ryggen!

En koncentrerad skeppare! "Mycket står på spel" men Belinda har tagit det lugnt hittills!
"Överbemanningen" lär ha gjort skepparen villrådig och bl.a. kom man inte genast överens om från vilken sida spinnun skulle hissas! Det beslöt vi redan före starten!
Bilderna ovan tagna av Pekka!

Foto Kari Wilén, Frisk Bris
Här har vi rundat V-bojen vid Enskär och sträcker ledigt till pricken vid Rysskär.

Foto Kari Wilén, Frisk Bris
Här fortsätter vi mot Flathällsgrundet . Spinnakern fick nog ganska snart ta ner i de friska vindpustarna (nära 20 knop).

Därifrån blev det sedan läns till Malmgrund och så kryss till Nygrundet utanför Gråhara. Vinden var byig och svängde av och an kring N, men vi gick hyfsat bra och gick förbi LOW och tog ordentligt in på Wild Joe.
Sedan en lång transportsträcka till N-pricken N om Hundören. På den biten tog Audi Quatro fast oss. Den hade startat i sista starten 15 minuter efter oss. Vi räknade ut att den var aningen efter oss i korrigerad tid!
Vi styrde upp mot den och hakade på deras aktervåg! Vi hölls ju inte helt med i farten, men hade länge nytta av "draghjälpen"! Vi såg som mest 8,55 knop på loggen, medan vi normalt gick klart under 8 knop.
Så en kort kryss till  S-market SO om Rysskär. Där hade vi lite otur. Medan Audi Quatro sträckte nästan till rundningsmärket, fick vi rätt mycket imot.
Så tillbaka samma väg som vi kommit, vilket alltså betydde kryss till målet!

FÄRJA BROMSADE UPP OSS!
Jag hade varit i kontakt med arrangörerna om denna bana som tidigare på fyra ställen rundade holmar och de hade nu lämnats bort. Men det nya förslaget hade ett fel. V-bojen vid Enskär var på fel sida om farleden!
Först seglade man över farleden och efter rundningen skulle man igen över den i 90 graders vinkel. Nu skulle vi alltså göra det i omvänd ordning. Hade påpekat att en färja i felögonblick kunde få stor inverkan på tävlingens resultat. Min kontaktperson på KoPu, som gjort om banan, insåg detta och accepterade mitt ändringsförslag. På prisutdelningen framgick att ändringen av någon orsak inte gått hem på "högsta ort"!
Nu kom då den gröna Tallink färjan ut från Busholmen, så att Audi Quatro, Wild Joe och lilla klassens J/80a han till bojen före den och vi fick bromsa upp för att låta färjan passera. Här förlorade vi 1-1,5 minuter!
Jag var övertygad om att vi nu hade förlorat chanserna till total segern i Stora LYS-klassen! Tog tid på Audi Quatro. när den slog vid kobben V om Melkö och när vi var där visade det sej att vi fått med och behövde inte slå för klacken och sträckte ända in till den röda pricken vid infarten till KoPu! Dessutom sade min huvudräkning att vi låg före 37-fotaren! När vi gick över mållinjen blev ja därför inte överraskad när Jokke meddelade att vi vinner med c 2 minuter!
Det blev 2:02 till vår fördel! EN FANTASTISK SÄSONG SLUTADE FANTASTISKT. Speciellt om man beaktar att vi i denna segling gick förbi klubbkompisen Belinda, för första gången. och tog segen i ProSailor Rankingen!

(20-9) GRANDE FINALE - LYS UTAN SPINNAKER
    
FRIDA och NIKU.
Koceptet utan spinnaker/gennaker verkar intressera! Vi fick 14 anmälningar till stora klassen och 6 till lilla klassen! När sedan seglingen flyttades till söndagen måste tyvärr några avstå från att starta.
Efter en stormig dag, som ledde till att man beslöt att uppskjuta starten med 24 timmar, vaknade Amiralen söndag morgon till ett totalt bleke i Amiralshamnen!Morgonen har ljusnat och stormen är borta och bleket i Amiralshamnen är ganska snygt, men blir det kappsegling?

Vi hade bottenputsningen på hälft och inget storsegel på plats. Daije (Yoldia) hade fått låna Amiralitetets bottenputsare, men det gick inte mer än 5 minuter så returnerade han borsten i två delar, med ursäkter och bortförklaringar! Tala om motgångar!
Nå vi for ut och snart ringde telefonen. ”Hallå, har ... inte  kommit? Nå har ni kollat att märkena är på plats? Ok, vi far ut och gör det och rekommenderar sedan banor...”.
Starten gick i verkligt obetydlig vind från N-NW och en av de bästa starterna tog Troy, som med sin enmansbesättning kom i sista minuten och for iväg. En annan om hållit sig framme var Xelina.
Seglingen fortsatte i varierande vindar, än här, än där. Ända till Knapperskärs S-märke dit Xelina i sista sekunden(?) kom ”från intet” så de fick innerposition på Imppu B. Också Troy och Belinda var där samtidigti. Jokke jipade i rundningen och fick storskotet runt skotvinchen och fockens skotpunkt var för långt frame och inhaulern lös. Detta ledde till att han förlorade massor. Personligen market jag inte hans problem, men han har berättat detta efteråt! Han måste ha jobbat snabt!  
Efter rundningen var vi mer eller mindre i ”pissvind” av Troy och jag kollade längtandsfullt efter molnen norr om oss och beslöt tillslut att slå mot dem! Tanken var också att vi skulle ha mindre sjögång p.g.a. Kytö när vi slog vid Knapperskär. Väntade förtvivlat på att få vinden från molnen och när vi blev tvungna att slå för land dröjde det inte länge innan vi fick en liten bris, som kom betydligt mera från N än dittills! För en stund såg det ut som vi t.o.m. skulle gå för om ledande Xelina, men vinden vred dem till fördel och oss till nackdel! Ett annat problem man hade var att fundera på om man skulle segla på fockens trådar eller Windexen/vindmätaren. De var ofta av klart olika åsikter om varifrån vinden kom!
Sedan ökade vinden, inte under molnen, som jag hoppats på utan längre ute och de som var där gick hårt och på märket. Troy gick också förbi oss på nytt. Nå vi fick den vinden så småningom och den lyfte oss över Långgrund och Troy gick mot sundet mellan Rövarn och Rövargrund.  Samtidigt körde Imppu B, som nu var i klar ledning, i nästan bleke med kurs mot N nära Torraisarn. Tydligen i hopp om att få vind från molnen. (Fel tolkning! De lär ha trott att vi skulle runda F som är S om Storaisar!)
Xelina och Belinda var också i svag vind. Troy fortsatte på sin kurs och vi kunde också ha gått dit men jag föredrog att gå i en båge mot NO udden på Rövargrund. Efter Carolina som gått i en stor båge från Kytö käring och nu var på väg samma väg som vi, men klart framför oss. Framför oss var nu också Ginia (Seaquest 36RP, LYS 1.29 utan Spi.), som också kommit ”yttre vägen”.
Jag körde enligt plottern, så nära jag vågade, och lite till, grunden vid udden. Detta för att få så mycket vind som möjligt, för det blåste ännu bättre ju längre i SW man var. Vi passerade då både Xelina och Belinda.
Till S-märket SW om Torraisar kom sedan Carolina (First Class 8, LYS 1.13, utan spi.) först(!), följd av Imppu B, Ginia och oss. Troy kom med oss, men hade ännu god fart och gled förbi Ginia i lovart. Vinden var nu mycket svag för oss alla i tätgruppen, som väl hade ett bra försprång före resten som jag inte hade tid att kolla. Just före vi nådde målet kom Belinda med lite mera vind bakifrån och plötsligt såg vi också Cirrus (Wasa 38, med samma LYS-tal som vi) alldeles nära bakom! Varifrån och hur den kom vet jag inte, men där var den! Nå den måste ha fastnat lite i bleket lite före målet, för de förlorade 1:17 mot oss.
Vi räknade ut att vi klår alla andra utom Carolina i tätgruppen. Sedan var vi upptagna med att ta ner seglen och hade ingen koll på vad som hände bakom oss.
På prisutdelningen kunde vi onstatera att Origo (Cenit 30, LYS 1.13) knep 2a platsen och en annan enmansseglare, Daije på Yoldia (Linjett 33, 1,13) tog fjärde priset. Alltså småbåtarna race, vilket ju är roligt!

NU LIGGER VI 2a I ProSailor LYS RANKINGEN. 0,5p EFTER  BELINDA!Segraren Carolina (Beneteau First Class 8),  Thomas Baltscheffsky seglar till hemhamnen, medan enmansseglaren Jokke jobbar med att ta ner och vika seglen.
Jag måste medge att han seglade bra. Så som Niku jobbade med vår fock, speciellt på undanvinden, måste man beundra att han rundade före oss vid Knapperskär. Sedan fick man ju konstatera att Daije (Linjett 33)  var ett strå vassare med sin 4e plats, medan Jokke blev "bara" 6a!
Borde vi införa ett special pris för enmansseglare I våra spinnulösa tävlingar och för dem kunde man tillåta autopilot!

(9-9) ONSDAG #17 - AVSLUTAR OS SÄSONGEN!
      
FRIDA, DAIJE och GIGGEN Samtliga från "Kyrkslätten"!

ALDRIG HAR MIN BÅT VARIT SÅ ÖVERLÄGSEN SOM I DAG?
Starten var allt annat än perfekt! Vi hissade focken för sent och egentligen i onödan! Så höll vi på att glömma ta fram spinnakern, missade starten med några båtlängder, vilket lätt hade korrigerats om spinnaker hade dragit genast när den var uppe, men den var inte ens framdragen tillräckligt. Det försökte jag åtgärda genom att vinscha in lovarts skot så mycket jag hann, men Daije hade händerna fulla med allt annat än lä skotet som fritt gled ut! Frida var på fördäck och drog ner focken...
Nå rätt snabt hade vi drag i blåsan och kunde konstatera att de andra inte var just bättre och störde varandra och var nog i sämre vind under Paven. Jag hade koncentrerat mej för mycket på att undvika grundet vid pricken och ändå starta vid yttre flaggan!
Snart tog vi ledningen, medan jag styrde efter vinden, som varierade rätt mycket till sin riktning. Försökte få den att kom in lite från styrbord, så gott det gick. Valkyrian insåg tydligen att det blåste bättre på vår kant och gipade, men fick gå 90 grader till kursen för att veja för  Cirrus. Men de tog seda andraplatsen rätt fort, medan vi bara drog iväg!
Vi drog hela tiden sakta men säkert ifrån konkurrenterna. Inte kom de heller, som man kunde vänta sej, fast oss med vind bakifrån.Efter knappa 2 Nm...
(och detta är inte resultatet av någon changarre, utan flitigt arbete i form av bottenputs hela sommaren igenom!)Inzoomat fr,v, Xelina, Baltic Match (utan spi,), Cirrus(?), Valkyrian och den stora vita spinnun är Imppu B.

På kryssen gick vi fortfarande bättre än konkurrenterna och till råga på allt följde de i stort efter oss. Man kunde ju tänka sej att åtminstone någon skulle söka en chans på någon kant. Mellan verserna småsvor vi nog lite över att vi fått så lång bana, såhär sent på året. Banan var ju bra, men solen skulle ju snart gå ner. Vi skulle ännu från Rövarn ner till Kytö igen och sedan tillbaka till målet via Rövarn och Aisar sund!
Nå,  när vi var ungefär halvvägs till Kytö igen, såg vi en gummibåt komma körande mot Kytö och man visade med handen ditåt. Vi förstod att seglingen skulle tas i mål där och så gick det!

Motorn på och till Paven för prisutdelningen och för att tacka Koppigänget, som efter att i otaliga år skött jobbet, nu beslutit avgå!

 

Onsdagpokalen (flesta segrar under säsongen) är inte stor, men stilig! Poängprisen delas ut på höstmötet.
 

EFTERSNACK:

-
Efter städing i prisskåpen och koll av stastik, kommer man till att detta års poängseger var den 10e i rad för teamet!
 Onsdagspokalerna har under samma period blivit 8, varav 2 st 2008 när vi vann också den enligt totalen!


*

(6-9)  SAARISTOPURJEHDUS  LYS - HSK - FRIDA NIKU!?
LÄTT OCH NÄSTAN KRYSSLÖST! TROTS DET ETTA FÖRE DASBOOT... INGET REGN - IGEN LITE STÖRDA AV FÄRJA OCH EN KOM HARMLÖST IMOT!

Dagen blev på alla sätt bättre än lördagen! Lugn vind, inget regn, minimal kryss, så man kunde ta det lite mera avslappnat. Men vinden var otroligt ojämn, speciellt till riktningen. Men inga stora variationer, en tillräckligt för att gastarna fick vara på sin vakt hela tiden.
7 anmälda i stora klassen och 3 i lilla! En blev borta, men Touch Down kom i stället! Bättre än i lördagens ORC3 på lördagen!

Startlinjen var nästa lika sned som i HTR, men åt andra hållet, så det blev trångt vid startfartyget. Vi var lie idiga och högst uppe i en klunga på 4, men vi hade tur! Först fällde Dasboot (Hannu Niemelä) i lä om Tuch Down och Xilia II fällde också lite, så vi fick just så mycket vi behövde. X-34 hade blivit just så mycket efter oss att den inte mera kunde tvinga oss att höja!

Tutch Down och Dasboot drog iväg och drog sakta ifrån, helt naturligt med LYS-talen 1,32 och 1,33 mot vårt på 1,23. Vi störde troligen X-34 för man berättade att de slog ganska snart. Vi följde efter de två stora ända till Melkö och slog efter dem där. Sedan gjorde jag väl ett fel när jag slog under dem nästa gång. Vi sträckte inte över (läs: vågade inte gå så nära) Melköhällen, som skulle rundas! WOW! ETT SÅDANT RUNDNINGSMÄRKE! Det finns ju en röd isboj på platsen, men det är väl för farligt att runda en järngrej?
Så skulle vi till Rysskär – Flathällsgrundet – Kuggenssten – runt SW udden på Enskär – målet!
Dasboot hissade ett mycket plant segel. Spinnaker eller gennaker, men kunde inte ha seglet upp ända till slut och de fick ite fast Tuch Down tillräckligt för att leda i korrigerad tid. Vi låg nog också trea. Xilia II tog nog in på oss lite på den bogen. Nästa var närakryssbog, men vindriktningen höll besättningen på sin vakt hela tiden. Så kom de
t igen en färja. På samma ställe som dagen före. Men vi behövde inte just ändra kurs denna gång, men när vi var rakt bakom den tog vinden nästan slut för en stund! Nå vi förloraden nu inte så mycket denna gång heller, men...

Vid flathällsgrund var väl ordningsföljden ännu samma också enligt korrigerad tid!
Spinnakerslör till Kvggenssten, under viken vi kom till att också nästa ben är spinnaker bog. Touch Down tog ner spinnakern och så gjorde de någonting oväntat.
Vände upp i vinden, stagvände och passerade sedan märket! Vi förstår inte ännu vad det var fråga om, utom att de ju förlorade tid!? Dasboot tog ner spinnakern och hissade den platta igen! Vi gjorde en slör till slör gipp med vår länsspinnaker. En någorlunda acceptabel manöver. Xilia II bytte också till någon minde spinnaker. Hurde gick på den bogen vet jag faktist inte, för jag satt lågt i lä ock körde på spinnakern nästan hela vägen.
Vid Enskärs udde gick Dasboot nästan till S-isbojen (enligt AISen), Touch Down betydligt närmare land och vi ännu närmare! Jag har uppskattat att Hannu gick c 100 m längre ifrån udden än vi gick! PRIMA VÄNDMÄRKE IGEN! Men vi tackar denna gång! Enligt mina från udden än vi! Tack för det! Enligt min huvudräkningar ledde Touch Down ännu men vi var nu mycket jämnt med dem!

Läns mot målet i lätt vind som varierade i riktning en hel del, men vred väl mera mot ost och det gav ju mera fart! Jag vill minnas att vi hade en fart kring c4,5 och drygt 5 knop. Vid den nordliga röda bojen vid Melkö trodde jag redan på segerchans och placerade Niku i lä vid masten för att få mera förvikt och för att jag ansåg att jag kunde klara storen och spi.bommen men också för att han skulle få vila! Frida stod vid lovart vant och skotade spinnakern. Inga onödiga rörelser! Det var knappt så jag vågade andas eller tänka!
J

Niku meddelade före starten att han är trött och inte mår riktigt bra. Men han jobbade flitigt hele tävlingen! På måndagen hade hög feber och sista onsdagsseglingen blir oseglad för honom.
På onsdag morgon hade medicinerna börjat bita och han mår betydligt bättre!

EFTERSNACK:
Glömde nämna att när vi på vägen mot mål mötte en färja. Vi hade kurs stäv mot stäv, men jag räknade ut att den kommer att gira styrbord, enligt farleden, innan vi möts. Jag hade välat hålla kursen för att gå så närsa Melkö som möjlgt och få möjligast lite bleke av Rönnskär, men ansåg det säkrast att lova lite för att inte få störd vind av den. sedan fällde vi ner igen. Tätbåtarna hade gjort en betydlig högre båge undan färjan!

I ProSailor LYS Rankingen leder nu Belinda, Martin Stude, ESF, före Xilia II, Leif Nordstrom, HUS och oss! Nästa tävling är ESFs Grande Finale utan spinnaker!

Har väl några gånger tidigare konstaterat att en av fördelarna med kappseglingar är prisutdelningarna!? HSKs Eva Lindgren och Frda flankerar Amiralen. Niku var hemma I feber!

*

(2-9)  ONSDAGSSEGLING #16 - LITE ONÖDIGT FRISK VIND?
          DAIJE, GIGGEN, JONTE och NIKU

Den trovärdigaste(?) väderspådomen trodde på knappa 10 m/s med mera i byarna! Det stämde väl rätt bra, fast mina regntunga glasögon nog inte såg vindstyrkan på mätarna! (men man sade mej att det ofta blåste 24 knop).
Jag var glad om jag kunde urskilja vindvinkeln på mätarna, som guidline för styrandet!
Men till början! Vår start var ett totalt misslyckande! När vi vände mot linjen dog vinden ut och vi var dessutom under en massa båtar. Sakta, sakta kom vi i väg och också då kändes det trögt, trots att loggen visade över 6 knop.
Troy kom väl rätt bra iväg och valde i ett tidigt skede att gå i lä om Torraisar och Rövargrund. (De trodde vi skulle till 6an). Den vägen tog också Delphius och det är ju kortaste vägen, men eftersom våra värsta konkurrenter, Strittis och Xelina och också Imppu B valde att gå ut via Aisarsund, valde båtens högsta befäl samstämmigt att följa dem. Vi hade dessutom ett bättre utgångsläge i.o.m. att vi låg lägre än de i den friska ostan och fick följaktligen minde lä av Storaisarn och fick också hjälp av Imppu B som gick förbi dem i lovart och kom som fösta till 5an (”Dumpningsmärket”). Förvånar mej att inte de två andra, speciellt Strittis, försökte hänga på Bavarans aktervåg! Vi var tyvärr för långt efter för ett sådant försök!Till 5an kom alltså Imppu B först och Troy som klart andra. Jag hade svårt att kolla läget när Baltic Match (Bavaria 38 Match) dök upp i lä om oss med god fart och höjde tidvis oroväckande mycket. Satte lite handbromsen på för rundningen var nära!
Igen såg jag inte så bra vad som hände framför oss, men jag såg att Bavarian kunde lova upp, högre än de två andra framför och att den lämnade gott om plats för oss att runda märket.
Vi slog planenligt omedelnbart, för att få sjölä av Långrund! ”Alla” andra kom visst med utom Strittis, som lär ha haft någonsorts problem?
Vi hade också stora problem i början! Jag försökte styra bra och samtidigt dirigera storskoaren så att vi fick någon sorts balans i det hela. VC Niku fattade genast mina direktiv om inhaulerns läge och tydligen av rutin, skotpunktens plats. Det tog nästan hela slaget innan vi fick bättre gång än närmaste båt, Xelina som höll på att köra över oss. Men sedan hittade vi storens trim och det var inte mera fråga om vilken båt som var snabbast!
Så fick vi slå fritt utåt lite före Långrundet (jag menar att varken Trpy eller Xelina slog på oss) och kunde snart ha slagit österut, för om dem för sjölä av Knaperskär, men eftersom vi hade lite ”trassel” i varje stagvändning beslöt befälsgruppen att låta bli att slå, när de andra inte heller gjorde det.
Nå Troy och Xelina slog sent omsider, men då hade vi inte mera haft mycket nytta av Knapperskär, så vi fortsatte att jaga Imppu B (Bavaria 38 Match) och gick nog bättre än den. Konkurrenten slog mot märket, men vi gick lite längre, för de sträckte inte. När vi slog tyckte jag att jag såg märket och försökte klara det. Pressade lite onödigt upp – speciellt som jag inte siktat mot märket, utan någonting annat! Inte lätt med glasögon när de regnar!!!
Nå vi gick inte bättre än Bavarian på det slaget och fick dessutom göra två extra stagvändningar, varav den sista var nära att gå åt h---te med ”vikten” allt annat än i lovart efter stagvändningen! Men vi klarade märket och började länsen mot mål, på obehagligt platt läns. Men det gick bra i princip med surffar lägre än vindriktningen och så på plattis! Spinnaker kom inte på frågan!
När Knapperskär var klarat (kom väl ihåg vad som hände där för några år sedan!), var det lättare, men höll ännu möjligast platt läns så länge tills vi kunde ha focken att dra bra i lä när vi höjde kursen mot Aisarsund!
Efter långrund bytte Xelina, som var trea i klungan, till geua. Hörde kommentaren, mellan besättningens juttur, att ”ska de nu löna sej att stressa i detta skede”! De tänker på Imppu B, var min kommentar! Men för sent! I mål förlorade de 8s åt Bavarian i korrigerad tid och jag tackar och tar emot ett kanske värdefullt extra poäng! Nicke har efteråt berättat att att han i misstag tidigare kopplat genuans skot i halshornet och att vända seglet på fördäck och flytta skotet tog en lång tid och kanske de förlorade 8 sekundena gick där!
I Aisarsund kunde jag konstatera att vi leder Imppu B klart och kunde slappna av!

Vi var ju klar etta, men som sagt förlorade Xelina med 8s åt tvåan Imppu B och Troy var sedan nästan 3 minuter efter 332:an.
Men i lilla klassen var det igen otroligt jämnt. Sabrina 10s före Blanka som var 13s före Sara!

Resultat   Sammandrag 

EFTERSNACK:
- Fortina FUN (som fått väggutrymme på Paven med halvmodell och foto), var alldeles tydligt inte den enda hårdvindsbåten jag seglat, men enligt min mening den bästa och lättaste att behärska i frisk vind!
-
I sammandraget ändrades läget dramatiskt! Vi leder nu med 4,25p (känns lite med tanke på att vi vunnit 10 av 12 starter!) före Xelina, efter att varit 4,75p efter ”Strittis”, som nu är trea 0,25p efter Xelina, men dra av 3p i sista seglingen. Sk. ”flitpoäng” för de har deltagit i flere tävlingar än de 12 som får räknas med! De har varit borta endast en gång, medan Xelina och vi har lite semestrat också och får räkna med alla poäng
- Sabrina leder lilla klassen förkrossande överlägset 83p (12 segrar på 13 starter!) mot tvåan Sara på 53p! 3a är Ann-Marie med 45,25p

'

(26-8) OS #15 - ÄNTLIGEN LITE MERA VIND IGEN?
        JO OCH
VI TACKADE OCH TOG EN ÖVERLÄGSEN SEGER!
        FRIDA, DAIJE, GIGGEN och JONTE

Tack till besättningen! Ni klarade er bra trots ovana roller o frisk vind!

Resultatet får tala för sej! Sammandrag

(22-23.8) PENTALA LYS REGATTAN - LÄTTA VINDAR

PANGSTART PÅ LÖRDAG OCH ÖKANDE VIND BAKIFRÅN PÅ SLUTET BÄDDADE FÖR EN KNAPP SEGER FÖR FinnFun FÖRE TROY OCH XELINA!

PÅ SÖNDAG VAR DET SEDAN TROYS TUR ATT VINNA (ÖVERLÄGSET) FÖRE OSS OCH MERINNA. IGEN VAR DET SPINNAKERN SOM RÄDDADE OSS.
Men Amiralen är deprimerad över det klena intresset inom föreningen för både arrangemang och intresse för att deltaga! Meningslöst att arranger en tävling för 1+5 startande, på söndagen!
På lördag var vi ändå 3+7 startande, men nog är det också bedrövligt få!
.
MEN, STORT TACK TILL STINA OCH RABBE SOM SKÖTTE KOPPIARBETET MM KLANDERFRITT!
LIKA STORT TACK TILL DAMKOMMITTEEN OCH TIMO SOM SKÖTTE SÖNDAGENS MÅLGÅNG OCH DEN MAGNIFIKA TRAKTERINGEN PÅ EM.
Som vanligt fick vi en utmärkt laxsoppa, bröd, öl, kaffe och bulla i väntan på resultaten! GRATIS ALLTSÅ!
BARA DET BORDE JU LOCKA SEGLARE ATT DELTAGA!

"Grillfesten" på lördag kväll! Klent intresse trots information på tävlingens sida! Inte ens bastun lockade speciellt många. Senare visade det sej att åtminstone en båt föredragit att fira kvällen på Paven! Dags för någon annan att dra tävlingarna i framtiden!

Dagens segrare Jokke och Linnea t.v. i samspråk med Merinnas besättning. varav  LYS gurun Mikko Palkama t.h och skepparen Jyrki Santaholma vid hans sida. Den goda soppan har avnjutits och kaffet med bulle står i tur.

Jokke skinner i kapp med den heta augusisolen. Dottern Linnea styrde hela vägen till den överlägsna segern!
Lagpriset RWYC kikaren är ännu med på prisbordet, men delas inte mera ut i denna tävling. Orsaken är att nästan enbart ESFare deltar (och också deras antal sinar).

Treorna i Merinna med Mikko Palkama längst t.v. och skepparen Jyrki Santahoma längst t.h. Timo Lauttia från EM har delat ut prisen.

Imppu B hade en dålig dag! De skörade lättviundsspinnakern på lördagen och blev omseglade på första länsen av Troy och så i den svaga vinden i lä under Ådholmen hade en liten Finngulf oförskämdheten att gå förbi i lä på tigt slör! Men soppan, ölet brödet kaffet och bullen smakade!

(19.8) OS #14 I LÄTTA VINDAR - SÄMRE ÄN VÄNTAT,
     
MEN OS-POKALEN (FLESTA SEGRAR) ÄR VÅR! 3 STARTER KVAR!
Alltså en målsättning har nåtts! Poängsegern nu ännu 1p längre borta eller på 9p avstånd! Inte helt utom räckhåll! Valkyrian har varit med så mycket att de räknar bort 2, 3 och 3p. Lite friskare vindar i fortsättningen och läget är inte omöjligt!

Vill helst glömma (oxo) denna segling fortast möjligt! Men:
Kvaddade starten, och enligt Jokke, också hans (utan regelbrott!)! Men han kom lindrigare undan och var fort med i kampen om tätplatserna! Vi bara blev och blev, hur vi än försökte få upp farten! Vi gick så långt från Torraisarn som möjligt, för att få så möjligast lite lä av den holmen. Det resulterade i att både Troy och Baltic Match bara forssade iväg betydligt närmare den läande holmen och vi stod som i tjära. Längst (långt) fram i fältet var då redan Imppu B, Strittis och Xelina...
Rundningsmärket var S märket SW om Torraisar och därifrån skulle vi till N märket N om Kytö!
Som någon sade, ungefär: Lite lustigt att måsta välja väg runt Rövargrund när man hade kurs rakt mot nästa märke. Men den lång kobbe var rakt i vägen! Nå vi fick omöjligt fullt så bra höjd som täten och med de väderleksprognoser som jag hade och det hopplösa läget att ligga så långt bakom täten, var det enkelt att välja att gå lite lägre och ut mellan Rövargrund och Rövarn. Den vägen hade också ledande Imppu B valt men de kom inte ens över Rövarn och slog mot de andra!
(Vene lehti hade spått SW som vrider mot W och WindGURU S klockan 18:00 och SW 21:00. När jag gjorde mitt vägval hade vi vind kring 125 grader och när konkurrenterna slagit österut vred den ytterligare mot O. Tror jag såg 114 grader som värst, men min mätare är nog inte helt tillförlitlig! Spådomarna stämde ju inte till riktning helt, men vridningen nog! Detta riktat mot Jokke som fnyste när jag nämde dessa vederspådomar som delgrunden för mitt desperata val.
J)
Vi klarade Rövarn med en hårsmån och väntade och bad till Asarna om att vinden skulle vrida! Det gjorde den men lite av och an, men i ett skede såg vi ut t.o.m. att vara i ledningen. Men vinden varierade mycket i riktning och styrka! När vi slog såg det ut som vi skulle gå före ledande Xelina och tvåan Strittis! Men så bra gick det inte, utan Xelina kunde slå på oss och vi slog bort. Strittis följde efter oss och när vi slog tillbaka slog de lite i lä, men nära framför oss. På det slaget hade vi igen handbromsen på och hur jag än försökte komma högre än konkurrenten gick det inte och till slut tror jag vi fick deras back vind och vi blev en hel del efter dem. Xelina hade slagit i lä om oss båda och gick till märket som andra efter Imppu B, som inte var långt framför mera.
Början av länsen gick förvånansvärt bra jämfört med Strittis och när vi seglat c 1/3 av bogen var vi alldeles nära dem! Xelina som skurit en hel del var långt på sidan.
Så skulle vi gipa snabbt och utnyttja läget när vinden igen vridit mot V och få täckning på konkurrenten, men de gjorde en bättre gipp och kom fria och sedan drog de sakta iväg ifrån oss ända till målet. Dras gipar var alltid i det närmaste perfekta, medan vår spinnu ”alltid” säckade åtminstone lite! Vad gjorde vi fel?
Ju närmare vi kom målet, desto lättare blev vinden och desto sämre gick vi. Det gör mej deprimerad, för i sådana förhållanden har jag alltid klarat mej bra!?
Pricken på eländet var att Troy, helt vettigt, valde att gå V om Torraisar och när vi möttes på Pentala fjärden fick vi veija för dem (gick akter om) för jag trodde vi skulle få bra vind nära Pentala. (Med facit i handen borde vi ju ha gippat bredvid dem och de hade knappast dragit ifrån oss så mycket de nu gjorde och inte heller Imppu B hade vunnit oss? Men vinden vred lite mera mot O och Troy gick väl i mål utan gipp, 9s före oss i korrigerad tid, över 3 minuter i seglad tid! (på c 0,5Nm tog de hela respiten!!! Och vi tapade 2p!) Dags för Amiralen att sluta kappsegla!?
Vi slutade alltså 5a medan Strittis blev 2a!
DAGENS BÄSTA SEGLARE VAR DOCK UTAN TVIVEL, NICKE I XELINA, SOM VANN! GRATTIS TILL SÄSONGENS BÄSTA PRESTATION! IMPONERANDE!
Men nog seglade Weber Brothers bra OXO!
Serien 
fortsätter ännu 3 onsdagar, och chansen för hårdare vindar ökar! BÄVA KONKURRENTER! Ni kan ännu "Stritta" ner till 2a! J

(12-8) OS #13 - FÖRSTA FÖRLUSTEN! FÖLL TILL 2a!
        FRIDA, GIGGEN och NIKU


KAOTISK START I
MYCKET SVAG VIND, BÅTAR PÅ TVÄREN PÅ LINJEN, VI PÅ FEL SIDA OM BLOCKADEN - DÄR I ETT NÖTSKAL STARTEN!
Strittis kom bakifrån med dragande spinnaker och lyckades på något sätt komma igenom och drog iväg helt suveränt och endast ett mirakel hade kunnat beröva dem en överlägsen seger!
Vi hade också spinnaker uppe i starten, men ingen fri vind. Fällde desperate neråt i hopp om att stora Imppu B inte sulle få upp knuten på sin spinnaker. Nå där lyckades vi, men sedan hade vinden vridit imot så mycket att vi inte klarade Aisarsund och fick ta till focken! Det borde vi ha gjort genast i starten, eller egentligen borde vi ha startat med gennakern, som vi hade uppe (inrullad) ännu lite före starten! 
Efter kryssen rundade vi väl som 5 av 10, med  3-4e plats i korrigerad tid? Länsspinnakern upp och
 gick i lä om en stor båt utan spinnaker och Imppu B som igen kämpade med en  knut på blåsan! Nästa var Troy, som vi nog inte väntade att in på, och Xelina, som verkade ha ett för stort försprång på den snabba banan. Men vi blev inte nämnvärt och tog bra in på Xelina!
Då market jag att vi hade hissat ORC-länsspinnakern! Den är knappa 4 kvm större än den vi har inmätt i LYS certifikatet. (Den uppfyller nog båttypens tabellvärden, men tanken har varit att inte slita den i LYS-lekarna!)
Vad göra? Inte kan man gå i mål utanför linjen p.g.a. grunden... Så fick vi lite bättre vind och tog klart in på specielt Xelna, men också på Troy och jag bad Niku gå efter klubbflaggan!
8 segrar och en DNF på 9 starter är nu vårt saldo och ligger 8 p bakom "Stri
ttis"! Det positiva är att konkurrenten nu seglat 12 seglingar och måste räkna bort poäng (2. 2, 3, 3)! Medan vi får räkna med alla återstående! Så inget är förlorat ännu!
Att vi förlorat ledningen beror givetvis också på att vi missat två seglingar p.g.a. BOW. Men det var det ju värt!

RESULTAT 

(15.07)
OS #10 - FORSEN TOG DUBBELSEGER! :-)
      
FRIDA, NIKU och CLAES

Sabrina (Magnus) etta i lilla klassen, FinnFun (Claes) etta i stora)!?
FinnFun tränade för BOW, men utan Jokke som av naturliga skäl ville segla egen båt. Ett alternative hade varit att stanna hemma och vila upp sig  efter den långa hemresan från USA! Men nu fick vi ju en bra sparringpartner i Troy, speciellt när de gav oss respit genom att vara underbemannade!Claes t.v. och Magnus har mottagit respective symboliska OS-pokaler av Stina.

OHO! Jokke is back(!), och tog starten med marginal! Min ursäkt för den sena starten, var marginell och ett exempel på ålders problem? J

Men var var de andra? Vi var mätetalsmässigt klart minsta båt och ännu vid första märket, Kytös N märke, rundade vi som andra, c 1 minut efter Troy!
Kryss till bojen N om Rövarn. Troy gjorde ganska snart ett slag och jag började redan funderta på att slå efter dem, för att inte låta värsta konkurrenten hitta en vinnande väg. Vinden hade dittills varit allt annat än lätt att förstå. Men just då stagvände de och vi kunde fortsätta mot molnen framför oss.
Jokke förklarar: Minun oli tarkoitus ajaa vasempaan laitaan kolmoselta, mutta kun nostimme kryssille ihmettelin fokan kummallista trimmiä hetken aikaa kunnes tajusin, että skuutti ei mennyt lainkaan kiskon plokin kautta vaan inhaulerista suoraan vinssin vieressä olevalle plokille. Itse olin skuutit laittanut...
Siksi käännyimme hetkeksi ja sitten heti takaisin, kun olin saanut skuutin vedettyä uudestaan. Koko tuon ajan vauhti oli aivan onneton, joten saitte meidät hetkessä kiinni.

Stenen vid Rövargrunds O prick, blandade sej i taktiken. Ville inte slå när vi borde för att ta pricken rätt. Men som Claes sade, risken att hamna i lä om Rövarn var där. När vi slog var den risken uppenbar. Men vi hade klart tagit in på Troy, som hade vett att slå under oss. På den bogen gick vi ganska lika fort, troligen p.g.a. de varierande vindarna. Än kom det med, än fick den ena bättre vind... Så slog Troy och jag slog självsäkert i lä om dem. Men nu hade vi inte tillräckligt bra fart, och de körde över oss, tills de kunde slå mot märket!
Så var det läns tillbaka mot Kytö. Vi hade allt klart för hissning för styrbords halsar, vilket inte var riktigt rätt kurs mot märket. Men vi gippade runt märket och hissade. Troy, som hade endast Jokke och dottern Linnea ombord, hissade för babords halsar,
men givetvit inte lika snabbt som vi.
Vi kunde inte klara Rövarens NO udde och gippade och körde samtidigt över Troy, som enligt min åsikt hamnade mera i lä av Rövarn än vi och vi kunde skära upp framför dem efter att ha gippat. Och vi höll förvånasvärt nog positionen framför Bavaria 35 Matchen ända till märket.
Så blev det tight! Vi beslöt ta ner blåsan i lovart, hissade focken, som Troy haft uppe hela länsen och tog bort spi.bommen och började ta ner blåsan i lovart. (Bra övning för BOW!).
Men Troy kom med blåsan uppe och gick givetvis snabbare de sista båtlängderna mot märket! Vid tre båtlängder från märket måste jag meddela att de inte hade överlapp. (Det tyckte jag att Jokke borde ha sett själv!) Jokke frågade om det stämde och jag bekräftade. Då var det ännu möjligt för dem att gå akter om oss, men Linnea vid ratten vågade väl inte fälla akter om oss? Detta är Captains och VC:s ärliga uppfattning av situationen! Troy gjorde alltså360 grader med spinnakern på ”halvstång”!
Jag hann redan inför min inre blick se situationen där de fortsätter, och tränger sej med våld mellan oss och märket! Jag tror inte att vi hade ens haft en chans att hinna ge dem plats vid märket. Dels hade vi kursen rakt på pricken och Troys för skulle inom ett ögonblick överlappa oss, på mycket nära håll och därmed hindra oss att göra en undanmanöver! Kaos hade det blivit! Jag tror vi kan sätta det hela på Jokkes trötthet efter en över 10 timmars hemresa från USA!
Jokke korrigerar: Från hotellet tills de var hemma gick det 26(!) timmar!
Tyvärr var tävlingens Line Honor avgjord och vi sträckte ganska direkt mot målet och gick mera på fart än på höjd. Troy försökte nog på höjd, vilket givetvis var deras enda chans, men gav inte utdelning, trots att vi fick göra ett kort slag i Aisarsund, vilket de inte behövde göra!

Tävlingen hade ju inte börjat speciellt jämnt i och med Troys klart bästa start, som vi inte kunde korrigera trots dragande spinnaker, medan konkurrenten kämpade med att få upp blåsan och få den att dra.  Senare spelade säkert de ojämna vindpustarna sin roll till vår fördel och försprånget växte inte tröstlöst mycket! Första kryssen blev sedan jämn, när vi fått fast dem! Och länsen tillbaka till Kytö var likaså jämn! Troligen för att de hade mindre vind under Rövarn?
Nu far ju Troy på semester under veckoslutet och FinnFun styr mot Airisto efter nästa OS, men sedan hoppas jag att Jokke aktiverar sej och skaffar lite större besättning, så att de inte seglar underbemannade hela tiden!(8.07) OS #9 - OHO IGEN! - INGEN FART, BÄSTA STARTEN!?
 
FRIDA, NIKU, GIGGEN, SHORE CREW LASSE

       JOKKE! TULE KOTIIN! TÄMÄ ON LIIAN HELPPOA!
Kom alldeles för tidigt mot linjen. Hade haft möjligheter att fälla och ta fart, men beslöt att gå sakta mot linjen och få höjd. Kanske tanken att vi inte skulle stäcka till ostmärket S om Paven var orsaken? Inte vet jag, men beslutet visade sej vara rätt. Trots en olidligt långsam acceleration efter startsignalen, kom varken Strittis, som var längst i lä, eller Xelina, som var lite högre upp, men aningen längre bakom, loss från oss! Och vad värre var, för dem, de kom inte upp till märket och måste slå! Xelina troligen efter att ha blivit störd av oss. Vi däremot behövde bara lova upp just vid märket och sedan fälla ner och ta fart. Vårt törsta problem efter det var hur mycket vi kunde fälla ner och ändå klara stenen. Nå den klarade vi, men sedan var problemet hur nära vi kunde gå den lilla holmen NO om Estholmen (Ärtholmen, Publicistholmen). Med Vingbåt kunde man ju gå på där, men den stenen såg vi inte. Nog några alldeles nära stranden!

Vi klarade det och kunde börja segla på allvar. Vi har ett problem med vindmätaren. Den är inte överens med Windexen om vindvinklarna. Skulle olikheterna vara konstanta, skulle problemet inte vara helt hopplöst! Men det verkar som om avvikelserna varierar. Problemen var inte större än att vi gick bättre än konkurrenterna i början av sträckan från Labbartarna (märke 4) till pricken O om Knapperskär. Men med tilltagande regn och försämrad sikt, inte minst i Amiralens glasögon, blev mitt körande klart lidande, som vanligt i sådana förhållanden! Först på länsen fattade jag att sätta glasögonen i fickan!

Xelina tog in på oss, vilket nu  inte väldigt mycket störde mej! Dels borde de gå snabbare än vi enligt ORC och så länge de är bakom oss är det inget stort problem och på länsen brukar vi ju gå bättre, också utan vår större ORC länsblåsa! (Som vi alltså inte får använda i LYS!)
Efter Långrunds udde började sedan vinden öka betydligt och Xelina kom närmare, men jag blev fortfarande inte orolig, ens för LH. De kom fast oss och vinden med dem! I målet skilde inte mycket (6s,), men lite räknas inte, speciellt som de borde ha varit före oss! I korr. tid blev segern en knapp minut: Sjätte segern efter 6 starter, börjar kännas tråkigt, eller…?
Weber Brothers har fortfarande kryssproblem, men de gjorde nog en taktiskt, om också begriplig chanstagning på kryssen. Vinden vred inte deras väg, fast det i ett skede nog såg så ut!

Lilla kassen vanns denna gång av Ann-Marie. Sabrina ställde inte upp!

(1.07) OS #8- OHO! EN SÅN START! ETT SÅNT SLUT!?
           FRIDA, NIKU OCH GIGGEN 
        Vi har fått upprättelse, se resultaten!När jag kom till hamnen hittade jag Drutte i masttoppen och Peter och Teddy på fördäck! De höll på med att mata in ett nytt fall i st.f. det som smet in förra onsdagen.

VI FICK NOG UPP SPINNUN REDAN FÖRE LINJEN, MEN SEDAN LYCKADES VI, PÅ DEN PLATTA LÄNSEN MED DEN OSTADIGA VINDEN, FÅ DEN SÅ RUNT FÖRSTAGSPROFILEN ATT VI FICK TA NER DEN HALVVÄGS. LITE FÖRE AISARSUND VAR VI SEDAN IGÅNG IGEN!? I KLAR LEDNING!?


Här syns alla 8 konkurrenter och Tornadon i vår start. Bilden tagen lite efter att vi äntligen fått vår spinnaker lös från förstagsprofilen! Övre bilden: närmast Strittis och efter dem Lilyan. De andra är Solbåten (röd Spinnaker), Baltic Mach, Alexia, och Dodo. På nedre bilden Xelina och Tornadon. Seglingsnämnden har tackat för den show vi bjöd dem på!

Vinden var nog otroligt ojämn till både riktning och styrka och hela seglingen igenom. Som mest blåste det åtminstone en gang nästan 20 knop. som minst var det kanske 5 knop.
Strax efter Aisarsund gick sedan Lilyan (HP 1030, LYS 1,31) förbi med sin jättelika gennaker, men skar in under Torraisarn och drog "Strittis" lite efter sej. Där hade de nog aningen sämre vind än vi, som gick på så platt läns som bara vinden och spinnun tillät. Det var för det mesta rakt på market, N-market vid Kytö.
Lite före rundningen höll Xelina, Strittis och FinnFun ett "skepparmöte", där det var tillåtet att ropa! Lilyan var redan så långt före att de inte kunde höra oss. Ärendet som behandlades gällde hur man skulle runda banans märken.
Det enhälliga beslutet blev att märkena lämnas till babord! (Orderbrevet gav inget svar på problemet!)
Lilyan var aldeles tydligt på väg att lämna första market till styrbord, men märket sedan att vi andra tänkte annorlunda och ändrade sej i sista stund. Strittis smet sedan förbi oss just före rundningen och lämnade oss på tredje plats!
Strittis slog förs till styrbord och Lilyan genast efter och vi var tvungna att gå ett styck längre, för att inte bli störda. Nu var vinden så mycket på O att man ledigt sträckte mot nästa märke, som var V-märket i Aisarsund! Men lilla klassen kom länsande imot på platt läns,så det var klart att glädjen inte skulle vara länge! Strittis fick först imot, sedan Lilyan, men vi fick hålla höjden lite längre och passerade Strittis klart och tog bra in på HP:n.
Nu var jag glad att jag denna gång hittat mina polariserade solglasögon!  De hjälpte mej att se vindbyarna klart bättre än utan. Kommer ihåg att jag såg en pust och hade redan planerat slå mot den, men den kom till oss och vår position i täten förbättrades. Strittis blev klart efter och vi var nära Lilyan, som till slut rundade just före oss för läns tillbaka till Kytö.
Lilyan skar och vi gick ganska på plattis, men inte mot market. HP:n gick till min förvåning inte nämnvärt ifrån oss. Tvärt om var vi.tidvis mycket nära varandra. Men alla andra var redan långt bakom.
Återstod kryss till målet och jag försökte utnytja vindskiftena och byarna så gott det gick utan att släppa konkurrenten allt för långt ifrån oss och låta dem på det sättet få en changare. Men vi kom så nära varandra att det gällde att akta sej för att ge dem en chans att slå på oss. Nå det lyckades bättre än jag vågat hoppas på. När vislog bort vid Rövargrund, fortsatte konkurrenten ännu en god stund mot NV, med risk att igen få svagare vind vid Torraisarn efter stagvändningen. Nu väcktes tanken på Line honors. Med lite tur kunde det lyckas, tyckte jag! 
Vi gick långt mot NO och slog efter några byar lagom i en pust som kom från Storaisarn och gav oss bra höjd en stund. När vi möttes var vi före dem, men så lite att konkurrenten fick fälla för oss. Men ännu var inte spelet avgjort! Ett tag tyckte jag mej se en chans att slå och igen få en fördel av vinden, men mitt i stagvändningen insåg jag att det var fel och avbröt manövern. Spydiska kommentarer kom från Niku. "Gissa vad som händer nästa gang du vill slå"! Men vi tog klinget! Klart före konkurrenten! Och i resultaten vann vi före Lilyan mad dryga 7 minuter i korrigerad tid!
MEN DET ÄR FEL! För vår målgångstid är 41s sämre än Lilyans!!! Man har tydligen förväxlat våra tider i Koppin eller så har resultaträknaren läst fel? 

KOMMER ATT BEGÄRA GOTTGÖRELSE!  FÖR DETTA GROVA JUSTITIEMORD! J
 
I Lilla klassen hände det också saker, framgår det av resultaten! Skärflickan vann före Ann-Marie och Sabrina lämnades på tredje plats! Men där var tismarginalerna igen minimala. (20s och 14s)Freyr med "OS-pokalen" för lilla klassen!Amiralen retar den inbitne Line Honor fantasten Teddy för att det inte delades ut någon LH pokal! Stina ser förfärad och oförstående ut, stackarn!

Resultat  OBS! RESULTATEN HAR ÄNDRATS! 


EFTERSNACK:
 
- "A good day at the office", var Luddes kommentar när vi möttes på bryggan. Han nöjesseglade på brorsans "Baltic Match".
Var och hur vi och Lilyan fick ett så väldigt försprång har jag ingen uppfattning om. Hela min concentration gick till att se framåt! 
-.Lilyan var på sin första tävling för i år och de var bara två ombord och hade lite strul med ett och annat. Det kunde vi se, men också att deras gipar gick väldigt profsigt!
Men de andra?
- Så mycket kan sägas om Strittis, att de seglade med sin nya hårdvindsfock, vilket nog var fel val. Man skall ju inte välja segel efter vindstyrkan i pustarna! Dessutom hade de ett otroligt lost förstag, kunde vi konstatera just före starten, men det kan ha varit en synvilla?
- Xelina kryssade upp sej förbi Weber Brothers på andra kryssen, så de kan vara nöjda med den delen. 
När resultaten korrigerades steg Xelina till 2a!

'(24.06) OS #6 - BÄSTA STARTEN OCH SÅ IVÄG.
       FRIDA, NIKU OCH BO-ERIK
LÄTT ATT STARTA BRA NÄR TROY INTE ÄR MED!
Vårt största problem blev till slut en Tornado, som startar med oss. Med den i lä om oss, stillastående, klar att skjuta iväg, kändes det lite osäkert! Vi hade yttre flaggan rakt framför, med möjlighet att höja lite!
Nå, fartvidundret störde oss inte, och vi fick en suverän start och stack väg, helt fria som första LYS-båt. Detta idealläge hade vi sedan hela kryssen till Kytö. Först där fick Imppu B, som fått en dålig start, fast oss. I fall av en hård kamp om poängen mot, Strittis, hade vi haft en bra chans att slå på dem och pressa ner dem, men jag ville se hur gudsönerna går, om de får segla fritt! (Deras mast är knappast i bra trim ännu efter förra OS-seglingen!)
Kryssen blev snedvriden, med överlägset längre babords slag! Där tror jag att vi dessutom fick en fördel av att vinden vred mot ost och och klart tidigare för oss? I varje fall gick Strittis "bedrövligt" mycket lägre än vi. Ok, hårdare men jag hade aldrig en känsla av att de hotade oss! Min "tredimensionella syn"!
Vi hade kanske fel fock? Den förminskade f.d. lättvindsfocken, som nu är vår hårdvindsfock! ICEn verkar vara överdrivet stark, eftersom man redan från början meddelade att "den håller vad båten bär" och i år har vi skurit bort onödig duk från toppen och underliket. Seglet är nu vår HF. Och idag var det ju inte, trots hot om åska och friska vindar, inte hård vind. Max 15 konop, och det först på länsen mot målet.
Vi har ju en ny (augusti 2014) grå ICE lättvindsfock, men den vill jag spara för viktigare seglingar!

SABRINA VALDE FEL VÄG MOT MÅLET?
Det var i varje fall min åsikt när jag såg dem och några andra gå väster om Rövargrund och Torraisarn. Resultatet blev sedan att de vann förvånandsvärt knappt över 2an Blank (1 s), som väl nog valde samma väg(?). Men Sara (Albin Express) tog den östligare rutten, som jag nog hade valt, och de förlorade 5s åt Sabrina
!

Amiralen har lite "morkis" för vi kom just efter Sara till Aisarsund och trots att jag fällde ner för att inte störa dem, täckte vi dem för ett kort ögonblick (2,5 s förlust) och de höjde sedan lite, vilkt betydde att de förlorade ytterligare 3 s! (Amiralitetets, vanligen tillförlitliga, vätenskapliga private uträknigar!)
Sabrina bör alltså ersätta Amiralen med en öl nästa OS!Frida var lite sömnig ibland under seglingen, men när hon fick sin målgångsöl så piggnade hon till! Eller var det kameran som var orsaken :-) ?


EFTERSNACK:
Amiralen påpekade för gudsönerna Weber Brothers, att stagningen inte ännu har fixats efter senaste onsdag! Man måste ju jobba oxo blev svaret!

  

Amiralen har en text i sin tambur , som inte axepterar det svaret: 

   

Så de stackars pojkarna har ett stort problem!? ÄNNU SVÅRARE ATT KLÅ GUDFAR EFTER DETTA FAKTUM!?

(17.06) OS #5 - SEGER TACKVARE GENNAKERN!
        NIKU, JONTE o LASSE

NÄRA ATT VI MISSADE STARTEN!
Vi var nästan ute vid Aisarsund och kollade vindvinkeln, för att se var man kunde hissa gennakern. Det borde ha gått redan i starten, men när man inte har övat och känner seglet dåligt, så blev det inte av att hissa före efter Långgrund.
När vi vände tillbaka märkte storskotaren Jonte en stor reva just under segelnummrorna, i vår gamla stor.
Hastigt tillbaka till Pavens lä och storen ner. Under tiden hade jag klippt några remsor av segelreparations tejp. Revan på sattes på bommen och tejp på båda sidorna och upp med storen! Då hade vi drygt två minuter till 5an,enligt min klocka, men den kom redan efter en minut, så vi fick ställa klockan efter 4an. Sedan focken upp och förberedelsen för starten kunde börja i ”god tid”.
Men vi försenade oss lite till linjen och blev illa under Xelina, men drog en suck av lättnad när jag tog för givet att konkurrenten måste ha varit för tidigt över. Vi startade alldeles vid yttre flaggan så det såg ut som ett klart fall! Men ingen återkallelse kom och vi fick börja jobba på att komma lös. Vi hade snart ”Strittis” tätt bakom och aningen i lovart. Kunde inte annat än försöka fälla undan Xelina och hon lovade småningom upp. Tydligen för att försvara sej mot Imppu B som kom med god fart bakifrån.
Till slut var vi någorlunda fria, Imppu B vid vår sida i lovart, men störd an Xelina(?), men hade ju kört över Strittis ”åt oss”. I Aisarsund var läget det att Xelina kom bra igenom, trots att hon var klart högre i lovart och borde ha haft sämre vind närmare Torraisarn. Vi var längst i lä och kom också bra igenom.
Så småningom kom Imppu B förbi oss och Xelina och var första att runda Långrundets SW udde. (Ett eländigt rundningsmärke!) Här hade vi innerkurva med god marginal på Xelina, trots att vi inte gick närmare än vanligt.
Imppu B var nu den enda som var före oss och de hissade sin spinnaker före vi hade vår gennakerrulle utvecklad, men sedan gick vi klart utan problem, medan Imppu B gjorde några små broachar. Bakom oss hördes ideligen skrik från Strittis. Först trodde jag för en sekund att de skrek åt oss. Sedan såg vi att deras spinnaker var i sjön. Xelina var inte särdeles snabb med blåsan, tror jag. I varje fall var de klart bakom när jag gjorde en snabbkoll.
Rundningen av Knapperskärs prick: Imppu B, FinnFun, Strittis, Xelina...
Vi var inte helt klara att slå genast. Bl.a. var farten dålig och Strittis kom åt att slå först och sedan kunde vi inte slå för Imppu B han före. Vi hamnade alltså längst ut, vilket inte var bra om det som vanligt skulle vara mera västlig vind längre fram. Men till en början hade vi en lite mera sydlig vind och gick lite högre än Både Imppu B och Strittis. Vår fart var dessutom i det närmaste lika som Imppus.
Men så kom det c 10 grader emot och Imppu försvann för mej bakom vår fock och man kunde konstatera att Strittis också gick lägre.
Först att slå utåt var Xelina, som gått bra. Så slog Imppu B och gick nästan mot märket och Strittis slog när de gått lite längre än Bavarian och vi slog ett bevakande slag framför dem, men inte så vi störde. Vår kurs var då tidvis just väster om Röda kon och rakt mot den röda bojen. Så vred vinden klart mot V och jag tog först lite extra höjd, för det såg ut som Imppu B hade klart lägre kurs än vi och jag ville säkra att vi kommer över Röda kon. Till slut kunde vi ändå släcka en aning i skoten och gå med bra fart mot märket dit vi om 103s efter Bavarian, efter exact 60 minuters segling. Klar ledning alltså! Strittis blev nog säkert störd av oss när vi fick den extra höjden och blev klart, men kom ändå före Xelina till märket? Hon slog nog lite för tidigt?

TVEKADE LITE MED GENNAKERN
För vinden var mycket från sidan och byarna kändes friska. Men vi hissade ändå rullen, med lite problem. Vad exakt vet jag inte, men vi har nog ännu problem med hanteringen av rullen! Varför då använda den i så friskt väder? Jo, för jag bedömde att vi ändå skulle ha det lättare med den än med spinnaker! Det är jag fortfarande övertygad om! Våra problem gjorde närmast att våra manövrer blev lite långsamma. Inte minst inrullningen efter målgången, i lätt vind! Den tog för lång tid och skulle ha varit en katastrof vid Knaperskär!
Vi hade inga problem till en början, men sedan såg vi hur Imppu B krängde våldsamt i sundet mellan Rövarn och Rövargrund och då blev jag betänksam: Hur skulle vi klara det? Var det bättre att gå ner mot Aisarsund, viket är en längre väg, en med lägre kurs!Imppu B försvinner runt udden av Rövaren med våldsam krängning Tidvis t.o.m. mera än på den inzoomade bilden!

Nå Imppu B kom igenom och vi for efter dem, utan egentligen någon som helst problem.
Strittis däremot, skrämde mej rejält till en början. Jag såg t.o.m. framför mej hur de skulle åka upp på klipporna, men det klarade sej. Men så nära Rövargrunds SW strand, som de gick, har jag knappast någonsin gått! Nåja, kanske med Vingbåten
J !
Lite senare började deras problem på allvar igen. Jag tyckte synd om deras spinnaker och storsegel. Så mycket stryk fick de när de flaxade i de värsta byarna. Till slut fick de fälla ner mot Aisarsund och deras chanser att klå Xelina rök nog där - med vinden!
Xelina hade seglat förnuftigt och tagit ner spinnakern. T.o.m. flera gånger? Och tog andra platsen. Också Imppu B kom före Strittis. Är en OS segling värd att man riskerar sina grejor och sliter sina fina segel?
Jag är rätt övertygad om att vi skulle ha valt att gå via Aisarsund, om vi hade haft spinnaker uppe! Det borde Strittis också ha gjort från början! Inte trodde de välatt de skulle kunna gå förbi oss i lovart och i lä hade det nog varit ganska svår i de trånga sundet! Med andra ord var de låsta bakom en båt som seglade behärskat med en liten gennaker!
Vi seglade f.ö. med vår gamla Ice fock som förminskats i övre delen för frisk vind och vår äldre stor, som vi framgåmgsrikt använt hela sommaren! (7 startsegrar och en flop!)Här har Team Weber Brothers klarat Rövargrunds udde och eventuella stenar!Här börjar problemen för dem igen och snart ger de upp och fäller ner mot Aisarsund!
KOLLA MASTENS OCH SPINNAKERBOMMENS BÖJNINGAR! INGENTING ÄR RÄTT HÄR FÖR SÅDANT VÄDER!
Jonte lär ha tyckt att masten böjde sej underligt redan på kryssen! Se Eftersnack!)
Vi går lugnt och fridfullt mot en klar seger! Ok, i några pustar fick vi nog ge ut i storen!

Sabrina tog som vanligt en klar seger före Blanka i Lilla klassen!
 Resultat

EFTERSNACK: Huvud vanternas vantskruvar hade skruvat upp sej på Strittis! Det märket de redan på kryssen!

(10.06) OS #4 - FinnFun & Troy STARTADE INTE!?

Endast tre startade! Av dem avbröt Impppu B p.g.a för stora segel.
"Strittis" tog en lätt seger i stora klassen och Sabrina var suverän i lilla!

16 m/s mättes som mest under tävlingen. Redan i Amiralshamen mätte jag 9 m/s och Imppu B 12 m/s, så det kändes meningslöst att ställa upp, när vår tyngsta gast dessutom fått acceptabelt förhinder, och inte heller Troy ville deltaga! Helt onödigt att slita segel och utrustning för en OS segling med få startande!

Vi leder ännu serien efter 4 seglingar, med 12,5p och två inteckningar i onsdagspokalen (två starter). "Strittis" har 11,25p, 1 seger och 3 starter.Troy har 10p på 2 starter. Max 12 starter räknas med av 17.

Men i fortsättningen skall vi nog vara lite flitigare med! 

Imppu B kopplade genas greppet på Strittis i starten!

Här ryms alla 3 på bilden. Imppu B har givetvis dragit ifrån ytterligare och Alexia gav ju respit redan i starten. På länsen hade Weber Brothers vett att byta till hårdvindsfocken. Imppu borde ha tagit ett rev före starten. På kryssen hade de sedan för mycket segel och att ta rev i den hårda vinden är inte bra för seglet, speciellt om man inte har övat manövern och dessa två hårdvinds onsdagar är de enda friskvinds seglingar de varit ute i. Så jag tycker de gjorde rätt i att avbryta ungefär halvvägs mellan Knapperskär och den röda bojen utanför Rödakon.
Strittis hade rätta dukar uppe, medan Alexia (X-382), som säkert också övade hårdvindssegling, kanske rentav hade lite för små segel? I varje fall kunde de ha rullat ut lite på genuan på undanvindarna. Det gjorde de inte i varje fall på invägen!

 

"Strittis" också kallad Valkyrian :-)  har här gått i mål som överlägsen segrare. Hårdvindsfocken är Amiralens gamla, som kändes lite liten till FinnFun!, men verkar vara idealisk för dem.

Lilla klassen var sex till antal och alla fullföljde!

Starten har just gått och Carolina ligger just före Sabrina, men har tjuvat och vände snabbt om. Sabrina som fått en perfekt start vände också den snart tillbaka. Påstod att återkallelse flaggan inte tagits ner trots att Carolina återvänt. Nå ingen skada skedd Sabrina vann med nästan 3 minuters marginal till tvåan Blanka. 3a blev Skärflickan!Ann-Marie var ordentligt försenad och startade dessutom i mindre vind nära land. Sabrina leder ännu fältet!
Man måste medge att de små båtarna är tuffare än de stora! Men på något sätt känns det som det är lättare med en liten båt i frisk vind. Krafterna är mindre och så behöver man färre ombord? Eller är det bara mina bortförklaringar? Nå i varje fall har de mindre genomgående en kortare bana, som ofta går i mera skyddade vatten!

EFTERSNACK:

- Senaste onsdag fick seglingsnämnden skäll för att de stora båtarna fick en så lång bana och så långt ute.
Jag hör nog också till dem som hellre seglar en kortare bana på onsdagarna! Vi kommer ju ofta i väskan när juniorer och lättbåtarnas prisutdelning redan hållits och många redan farit hem! Problemet för seglingsnämnden är förståss att vi inte önskas in innan juniorer, 606or mm är i måi  Ett argument som måste accepteras! Optimister och stora kölbåtar är en mycket misslyckad, för att inte säga farlig, kombination!

- Lasse W hade vidtalats att komma med FinnFun om inte Dodo startar. Det gjorde den inte, men Lasse syntes inte till!
Nu har jag hört att han och Daije (också tillfrågad), varit i röda stugan och konstaterat att det är bäst att hålla sej borta. Om bara en av herrarna infunnit sej, så hade chanson för att vi hade startat i vårt specialväder, ökat!
HÄRMED HAR DESSA HERRAR BIDRAGIT TILL ATT MAN I PÅ PAVEN BÖRJAR UNDRA OM AMIRALEN REDAN TRAPPAR NER!

(03.06) OS #3 -  INGEN START FÖR FinnFun!

Imppu B var den enda stora båt som startade! Antagligen som träning inför Hogland Runt 5-6.6!Här är båten I Aisarsund och hade märkbara problem!Ann-Marie, Antti Järvi, startade i lilla klassen, i det närmaste på skottet.. C 4 minuter försenad startade också
Carolina.
 

Imppu B fick nog och gick upp i lä under Torraisarn och vände tillbaka.Slut på träningen! Som det nu ser ut blir det inget hart väder under Hpgland Race?Både Ann-Marie och Carolina seglade genom banan, med Ann-Marie kommer här som överlägsen segrare!

(27-5) OS #2 - SEGER #2, MEN...

       FRIDA, NIKU och GIGGEN

        - Kom aldeles för tidigt till linjen och fick svänga om redan före
          skottet! God morgon yxskaft!
       
- Officiella resultat finns inte för tillfället när inte Claes var på plats
        -
Amiralen var trött och tvekade länge att hissa APn på en bog där
          den är som bäst! Nå, upp kom blåsan tillslut och vi hängde med
         
"Strittis" med Weber Brothers! (utnyttjade deras aktervåg bl.a.!)
        - otrolig kryssfart fart för bb, sämre åtminstone tidvis för styrbord
          på slutet. Amiralens trötthet?
        - Troy går sparlåga i år. USA resa och långfärd ger inte chanser till 
          top placering I serien är inte möjlig. Man seglat med 2 pers.
        - Strittis fick upp masten lite före start...

Trots att Troy inte hissade spinnaker mellan Långrundet och Knapperskärs prick räckte deras försprång efter den fina satren till en klar ledning vid rundningen. Imppu hissade inte heller spinnaker och rundade just före Strittis och oss.
Vi slog omedelbart, av taktiska skäl men också för att vi var störda. Slaget visade sej sedan var lyckar, för vi sträckte över Knapperkär och kunde gå ända till Rövarn. Jag bara krde på känsla och tänkte inte på just någonting. Kollade mot Troy som låg ungefär tvärs i lovart och Srittis som slagit genast efter oss. Vi gick bättre än båda! Då insåg vi plötsligt hur fort vi gick. Ledigt över 6,5 knop, vilket är vad vi borde göra i 20 knops vind och vi hae drygt 13 knop. Båten bara löpt fantastiskt och vi gick inte lägre än konkurrenterna. Började ta lite mera höjd och höll farten lite mera enligt vindstyrkan. Min uppfattning var att vi gick ännu lite bättre än Troy, men inte tillräckigt för att kunna gå före dem efter stagvändningen. Strittis blev klart och tillslut gick också Xelina förbi dem.
Troy slog inte på oss, men nog efter och gick bättre än vi. Sedan slog de västerut igen, men vi fortsatte och slog först i sjölä av Rödakon. När vi mötte Troy fick vi fälla för dem och efter att vi slagit tyckte jag vi gick eländigt, men Niku påpekade att SOG var bra!? Någon underlig strömbildning?
Men vi kom före Troy till den röda isbojen och rundade uppskattningsvis dryga 3 minuter efter Imppu B och ledde klart i korrigerad tid. 
Nu hissade också Troy spinnaker, men inte sådär supersnabbt.

RESULTAT: 1- FinnFun, 2- Troy - c 2 min, 3- Imppu B -knappa 3 min, 4- Strittis -7s, 5- Xelina -21s, 8 startande.


(24-5) GRAND OPENING - LYS UTAN SPINNAKER
      Niku
En lyckad start gjorde dagen mycket lätt för oss! Fotot taget före Aisarsund! Närmast Cirrus Wasa 38, med samma LYS-tal som vi! De andra har jag ingen aning om! 
Notera Amiralens gula pipo! Den är vattentät och ändå en "riktig" pipo på utsidan! Se nästa Frisk Bris!

Vinden var rätt ostadig på Kytö fjärden. den växlade rätt mycket till riktning och styrka! Ingen Spirbog hade vi heller, så besättningarna kom rätt enkelt undan, utom min Niku som fick göra allt, utom styra!

Ingen kom sedan ens nära oss!
Närmast bakom oss bildades en tät klunga på tre båtar som rundade samtidgt till andra varvet. Fr.h. Merimari (Crown 39) Iiro Viljanen, Belinda (Bavaria 38 Match) Martin Stude och Baltic Match (Bavaria 38 Match) Lasse Ingvall.
Martin Stude har gott gry i sej! Han gick i mål på morgonnatten i Emäsalon lenkki och föryngrade sin besättning och blev trea i vår tävling!

FUNleak:
Enligt vanligen rätt tillförlitlig källa ligger Belinda preliminärt med 17p klart före före FinnFun (16,5p) i ProSailor LYS Rankingen och de båda har dubbelledning! (Poängsammanställningen har dock inte ännu påbörjats!)


 BÄSTA HELPENSIONÄRS TEAM: Yoldia (Linjett 33) Daije Wikström med Amiralens "viktigaste" gast Giggen Andesson, blev 5e!

RESULTAT: här

(20-05) OS #1 - DET HÄR BEHÖVDE JAG! OCH NIKU? 
            
GIGGEN VAR OCKSÅ MED!

SEGER I FÖRSTA OS HÖJER HUMÖRET!

Vi hade lite att göra före starten, men var ju redan 16:30 i hamnen.
Storen hissades vid bryggan, för att Amiralen skulle kunna kolla hur den gamla, mycket lite använda kevlarstoren passar med de nya P-märkena. Inga problem och vi for till startområdet.
5an missade vi, men fick 4an på starturet! Focken var ännu på däck, så det blev lite brådis, men vi kom lite tidigt till linjen. Troy (Bavaria 35 Match LYS 1.27 mot vårt 1,23) var aningen framför i lovart! Höjde lite och räknade med att de skulle få dem att slå och fällde själv ner mot yttre flaggan, som väl var bästa stället att starta på. Lite före flaggan kom startsignalen och vi kunde höja mot Aisarsund med god fart! Återkallelsesignal kom och jag gissade att den gällde Troy och så var det! Det gav en lättnadens känsla! ”Värsta konkurrenten”(?) var klart bakom, vilket är ovanligt i starterna!
Imppu (Bavaria 38 Match, LYS 1,33) startade närmare land, men var snart fast oss och drog iväg, men på så långt avstånd att den inte störde oss! Någonstans bakom oss kom sedan Troy och Valkyria, (fd. S-tronic eller ”Rödstjärten”). Hade inte tid att kolla läget så noga!
Banan gick via Långgrund till S-märket vid Knapperskär och sedan till den röda isbojen öster om Systrarna och därifrån till målet.
Vid Långgrundet var det dags för spinnaker. Imppu ”tvekade” länge med hissandet och det gjorde att vi tog in på dem, medan ”Strittis” (Valkyrian, Se bilden!) som vanligt kom hårt med sin väldiga länsspinnaker och körde över oss just före märket!

"Strittis" efter sjösättningen! (Skall försöka ta en lite tydligare bild av "strittet"!)

Jag hade redan hemma bestämt att vi skall slå västerut, för den västliga vinden skulle vrida mot N! Nu var vi rakt i aktern på Strittis och hade inget val utan slog mot Knapperskär Troy kom efter oss men både Imppu och Strittis fortsatte. När vi sedan slog utåt och småningom mötte konkurrenterna var först Strittis klart bakom oss och Imppu hade vi tagit ordentligt in på! Vi fortsatte sedan på vårt slag mot SW och Imppu följde snart efter oss medan Salonan gick betydligt längre in. Vi tyckte att vi sträckte så bra i den sakta vridande vinden (mot N) att det t.o.m. var möjligt att vi skulle sträcka alldeles nära märket. Men så vred det lite imot och vi gick inte mera över Kytö fyr och då slog vi. På det slaget gick vi sedan lite för långt. Dels bedömde jag den rödas position fel (såg den inte för mina solglasögon hade försvunnit i båten) och dels ville jag säkra vår position i förhållande till Strittis! Troy som hela tiden följt oss slog sedan och då började jag inse att det var dags att slå. Inte minst för att bevaka dem.
Jag såg fortfarande inte märket totts att Niku försökte förklara var det var. Här gick vi rätt länge lite lätt skotat och med god fart ”mot märket”.  Sedan vred det igen imot och det var bra för oss, som nu skotade in och kom precis till märket, medan Troy inte riktigt kom upp. Imppu rundade klart före oss, men inte nära heler tillräcligt mycket före enligt respiten.
Imppu gjorde klart för spinnakerhissning, men lev tydligen och väntade på vad vi andra tänkte göra. Vi var nog också klara att hissa, men eftersom vår AP blåsa skörats på lördagen hade vi nu endast vår LYS länsspinnaker och det var tveksamt om vi skulle kunna gå hyfsat med den, så det passade oss bra att inte heller Troy (endast 2 ombord) hissade! Att sedan Strittis hissade en flat blåsa oroade ju nog en aning, men de gick inte övertygande fort och verkade ha problem att hålla höjden! De valde sedan att gå in via Aisarsund, vilket säkert var rätt val. Men de borde inte ha försökt gå så högt som de gjorde och fick stora problem vid Rövargrund. Hur långt de sedan gick med spinnakern vet jag inte, men när de kom in vid Aisarsund såg det ut som de t.o.m. skulle hinna före oss i mål.
I deras ställe skulle jag inte till varje pris ha försökt hålla höjden, utan gått så högt som spinnun tillät och sedan tagit ner den och styrt via sundets östra kant till målet.
Varför de inte kunde bära spinnakern bättre än de gjorde förstår jag inte, Vi hade en vinvinkel som varjerade mellan c 68 och 80 och då borde vi ha kunnat bära den ända till sundet mellan Rövarn och Rövargrund. Men igenom där hade det inte gått!
Vi tog sedan en lätt seger på respit med endas Imppu och Troy före oss i mål. Strittis klarade vi med några sekunder!

(17-5) Wikströms LYS, HSK.  Niku och Bo-Erik
.


Båten blev klar i tid för säsongsstarten, men inte skepparen!?


KATASTOFAL INLEDNING PÅ SÄSONGEN!
Vad vinden beträffar var seglingen  en av de värsta tävlingar jag kan komma ihåg! Och det började strax efter starten. Vi startade väl alla med spinnaker, men redan halvvägs till sundet mellan Rönnskär och Melkö mötte en SW, som Epsilon (X-35, LYS 1,33) fick först och drog upp ett jättelikt försprång. Vi hade då Casper (Dehler 34, 1,27) ett stycke i lä och de klarade vinskiftet bättre än vi (1,23) och ännu mera i lä och bakom, ångade Das Boot (Salona 38R, 1,32) förbi oss och småningom också förbi Casper. I något skede passerades vi också av nykomlingen i klassen, Arcona 340an Nauti n' Nolla som  seglats hem från Sverige och kommit fram kvällen innan! Endast vår systerbåt, som grovt försenade sej från starten var långt bakom. 

Banan gick söderut via den röda V om Maraskär, till Trutkobbens S boj, via Rysskär, Rönnkobben, Ådholmens Gröna, V om Melkö och ut på andra varvet via den röda.

Om första varvet kommer jag inte ihåg så mycket annat än att vi tidvis gick bättre än Casper och Arconan och var före dem vid Trutkobbens boj, medan de två ledande båtarna tidvis hade betydligt mera kryss än vi 
och avståndet till dem minskad och ökade allt eftersom de hade bättre eller sämre vind än vi. På kryssen mot Rönnkobben seglade jag illa. Har en känsla av att jag såg vindarna sällsynt dåligt, trots de polariserade solglasögonen, men gjorde nog en taktisk miss också, utan bortförklaringar.

SÅ FÖLJDE DAGENS STORA HÖJDPUNKTER!
Rymlingarna kunde till en början gå med spinnakern efter rundnngen till andra varvet mot Trutkobben. Men sedan fick de en mera sydlig vind och rak kryss. Arconan och Casper tog ned spinnakrarna vid rundningen och kunde styra  rakt på märkrt. Här såg jag min chans och tog genast ordenligt med höjd mot den västligare vinden som jag tyckte mej se!
Perfekt! Vi gick i en båge förbi konkurrenterna allt medan de fick mera imot och rundade klart före dem vid Trutkobben! (Henkka berättade efteråt att han get ratten åt sin fru och sa att köra på nästa märke! Om han och Jokke gick in på frivakt eller vad de gjorde, förtäljer ej storyn!)

Vid Trutkobben "utnyttjade vi vår överlägsna skicklighet" och kallade på den sydligare vinden och kunde gå rakt mot Rysskärs prick, mrdan 35an och Salonan kryssade för fullt!
Casper fick sedan fast oss och rundade just bakom oss! Här var läget att vi ledde klart i korrigerad tid och det var t.o.m. möjligt att Casper var 2a!

Tyvärr måste vi konstatera att rymlingarna efter rundningen kunde gå på kurs och med bättre vind än vad vi hade fram till märket. Det är t.o.m. möjligt att de sträckte hela vägen till Rönnkobben medan vi ganska snanbbt fick samma kryss som på första varvet. Nå det spelar ingen större roll, för där var de i varje fall alldeles för mycket före oss! Vi försökte rädda tredje platsen.

Men när Casper slog västerut fortsatte jag norrut. Det var så bra att kryssa I med sjö att jag inte ville slå efter dem. Längre västerut skulle den fördelen inte finnas, men det förstod inte Dehlern, utan drog ytterligare ifrån, medan Arconan i stort följde oss!
På streckan mot Ådholmens gröna ökade sedan vinden snabbt och vi beslöt att inte hissa spinnaker om inte Casper gjorde det. Vi var I klar ledning över dem i korrigerad tid. Lite efter rundningen fick vi sedan upp till 27 knops vind som mest, Och regn! Men snart var det slut på det roliga och vinden avtog och snart insåg vi att Casper tidsmässigt var för långt före oss!

Vi hissade alla tre spinnaker och snart kom Arconan med lite bättre vind på platt läns och det ingav lite hopp, men också risk att de skulle täcka oss. Kncentrerade mej på att den inte skulle täcka oss och det lyckades så att de blev på vår yttre sida ock klart akterom. Det jag glömde bort var att kola hur nära märket vi var! Inte "väcktes" jag heller av att konkurrenten skulle ha börjat manövern! De sov tydligen också!

TOTAL KATASTROF
Manövern som innebar, focken upp, spinnaker ned och gip runt bojen inleddes alldeles för sent! Med flere händer, på rätt ställe, hade det kanske ännu gått någorlunda? Vad som egentligen hände är inte riktigt klart för mej. Det jag kommer ihåg var att fockens förlik vid hissningen knöt sej vid ingången till profilen. Alldeles som om mataren inte hade fungerat? Hissandet måste avbrytas och jag kommenderade spinnaker ner! Då hade vi redan gippat vid märket! Fördäckaren Niku hade hamnat i sittbrunnen och Bo-Erik, som suttit vid masten blev på fördäck.
Jag borde antagligen ha gått lite lägre, så skulle spinnun kanske ha kommit bättre ner? Det hade varit möjligt för i ögonvrån såg jag att Arconan gipade tillbaka! Nu skörades spinnakern tydligen längs ett lik på blocket för gennakern i förpiken. 
När vi var igång igen kunde man konstatera att Arconan blivit klart, men frammifrån dök ett annat hot upp I form av färjan Finlandia. Me vi kunde konstatera att vi gick  på linjen mellan den röda och följande röda vid Melkö och vi såg ut att klara färjan med trygg marginal. Färjan bölade till en gang och Arconan som kanske var aningen lägre nere slog ett kort slag upp.
Vårt AIS-streck visar också att vi är klart på sidan om farledens mittlinje!

RESULTAT: Epsilon vann klart före Das Boot och Caper!