VM-tävlingarna

ORCi VM - HELT PÅ FEL SPÅR !?

VARFÖR GAV JAG MEJ IN PÅ DETTA SPEKTAKEL?
Den frågan har jag ställt mej redan länge och ju närmare start vi kommer destu mera ångrar jag beslutet! Också av andra orsaker än nedannämnda!

(31.7) I all hast, det viktigaste:
Alla vet att banseglingsresultaten ofta avgörs med endast några sekunders marginal.
Banlängden behöver då inte vara många meter fel så kan resultaten vara fel! Men att få rätt banlängd när bojarna är förankrade på 30-50 meters djup är möjligt endast om koordinaterna för bojarna tas noggrant, vilket man ju kan utgå ifrån att kommer att göras i VM. Vidare bör vindriktningen, strömmen och styrkan vara stabila, vilket de nu inte kan sägas ha varit i varken WB eller HH i år.
Många märkte säkert bl.a. att kryssmärket och spridarbojen i ett skede plötsligt var nästan ihop i den förstnämnda tävlingen. Ett säkert fel på över 20 m!
Har man som i VM 4 bojar och start/mållinjen och seglar tre varv är det inte lätt att få den rätta totallängden på banan. Den kan också varierar beroende på vilken boj man rundar i porten.

Många stora båtar ger en lång startlinje. Om den är sned och banbenen är korta, som man kan frukta, blir det också skillnad i första (och sista?) benets längd, beroende på var man startar och från vilken punkt benet mäts.
T.o.m. att segla LYS på krysslänsbanor är mera rättvist än i ORCi, eftersom banlängden inte har någon betydelse då!

Så tycker jag att det är alldeles fel att ha så stora skillnader i GPH (615-700 i lilla klassen). De stora och snabba båtarna får en oförtjänt fördel i starten på de korta banorna! Stackars små båtar som seglar i störd vind från början till slut i fält på över 30 båtar och säkert dessutom blir varvade av de största!

Och till slut! Vad är det för logik att dagsseglingarna på öppet vatten har samma koefficient (1,0) som en kryss-läns bana, som man hinner göra minst tre under samma tid?
Tom Finell
(en vän av kryss-länsbanor med entypsbåtar)

PS. Det bör påpekas att arrangörerna, Merenkävijät, inte har haft mycket att säga till om VM! Tvärtom har de försökt göra förbättringar, som inte lett till önskat resultat!

ORCi VM Frida, Basti, Jonte, Klas, Niku

(6.8, 7:25)
VARFÖR I HELVETE SKALL BÅDA GRUPPERNA KÖRA LIKA LÅNG BANA? TP 52 OCH BÅTAR MED GPH 700?
TIME LIMIT HÖR INTE HEMMA I RESPITSEGLINGAR I NÅGON FORM!

(7.8 02:15)
KLASSENS BÄSTA START RÄCKTE LÅNGT I BÖRJAN!
I VÄNTAN PÅ RESULTATEN...
Den långa linjen var mycket sned till bojändans fördel! Det utnyttjade vi och fick starta nästan ensamma där och ledde hela fältet en stund, Sedan kom Arwen (First 36,7), ikapp så småningom. När vi kom till kryssmärket låg vi ännu helt i täten. Sedan blandades Klass B1 och vår B2 så mycket ihop, i den lätta och ojämna vinden, att man tappade kontrollen på det hela. Men jag skulle vilja påstå att vid Helsinki var Troy, vi och Ramdata alldeles i toppen av B2. Åtminstone i respit!
Spi slören till Porkala var ju sedan till fördel för de större i klassen och streckan tillbaka till Helsinki var sträckbog en lång stund för de som rundat först. T.o.m. för oss de första 1-2 Nm. Sedan vred det imot och blev kryss med långa styrbords slag. Allt till fördel för de första!
Mot slutet friskade vinden i betydligt mer än lovat, men det lovade häftiga redgnet kom nog, förstärkt med åska söder om oss,
Vi fick inte, i likhet med många andra, någon målgångstid. Detta trots att mångåriga gasten Janne, som tog i mål oss, nog kände igen oss i mörkret!
Till all lycka hade vi vår seglade tid noterad!

6a OCH BÄSTA FINSKA BÅT I INLEDANDE HEAT B2 BLEV TILL SLUT VÅR PLACERING I "KORTA" HAVSKÖRET 8.6!?
Senare föll vi till 8a och 3e bästa finska båt.!

Ett rykte om att bojen skulle ha varit alldeles nära kobbarna verkar nu slutligt vara felaktigt. En sorglig historia hur som hellst!

Nedan ett foto taget från min plotter i februari  som visar hur vi seglat i vårt letande efter märket (det röda X:et är där märket borde ha varit).
Vi seglade nog en något mindre extra länk i sökandet efter märket. Vi kunde ju följa efter några andra (bl.a. Troy och Casper) som inte heller hittade märket!
Jag äger ju en bra strålkastare, men den är så stor att jag inte brukar ha den med på försommaren och nu skulle det ju inte bli nattsegling.
(7.8) STARTPROBLEMEN JUST SÅ SVÅRA MAN KUNDE TÄNKA SEJ!

Frisk vind (max 32 knop såg vi på vår mätare) gjorde att man i den höga sjön och medveten om många konkurrenters ovana, fräckhet, chansningar och den egna besättningens (inklusive Amiralen) ovana med båten i sådana förhållanden, GJORDE MEJ RÄDD MÅNGA GÅNGER! OCH DET ÄR JAG INTE ENSAM OM SOMSKEPPARE. Besättningsmedlemmar gäller det säkert också. Vi fick en DNF (felaktigt och det skall korrigeras) och en 17e och med det ligger vi nu på 22a plats!
Tvä gånger var det nära att jag hade gjort mitt livs första "kines", men båtens roder fick oss på kurs igen, trots att storen redan antydde att den ville över!
För andra gick det inte lika bra, och det var väl här som en tammerforsbåt fick ett stort hål i sidan?

ANDRA HAVSKÖRET - FIN BANA!
Till all lycka hade ararangörerna förstånd att välja reservbanan! Ett korrekt beslut!
Den borde ju dessutom ha använts i första havsköret, som ju nu blev ett problem för både arrangörer och seglare! (Se nedan!)
Kort:
Första kyssen och länsen gick någorlunda för oss, vill jag minnas. Huvudkryssen blev sedan ett problem, åtminstone för oss!
Vinden skiftade rätt mycket i styrka och riktning och ofta mycket lokalt. Vår boatspeed var ofta ett problem, med ett undantag,
Ramdata hade gått förbi och slog ovan på oss, men inte så de störde. Då fick vi plötsligt en så god fart och höjd att jag t.o.m. kunde lova upp två gånger mot konkurrenten och till slut få dem i spegelvind så de fick nog och vände bort. Den känslan jag i dessa ögonblick fick var fantastisk och kan väl best beskrivas med "I love you FinnFUN"!
Lite senare (tror jag) kom Niku till hjälp med storskotningen i.o.m. att han tog hand om vagnen, medan Jonte skötteskotet i den byiga vinden. Då gick vi väl rätt bra också.
Ramdata seglade till slut bort sej vilket också systerbåten från Sverige gjorde, så vi var rätt nöjda. Spi slören till Hramtsow borde kanske ha gått aningen bättre?
Vi blev tillslut 16e, vilket inte uppfyllde mina förhoppningar, men Ramdata föll till 25e och La Dolce Vita blev 34, så för dem gick det värre!
*EFTERSNACK:

ALMÄNT: Båten har kapasitet för mera än vi fick ut av den!
Om det berodde på det saknade gummit till drevet kanske klarnar i dagens onsdagssegling?
(VI DREV FRAM OTROLIGT BRA I OS I 4-2 KNOPS VIND! Så man kan väl anta att det saknade gummit spelade hade inverkan? Se referatet för OS 15.8 under LYS!)

Det felaktigt placerade märket vid Peninkarit grämer ännu våren 2013! Vår 8e placering hade ju med en koefficient, som den ju enligt allt sunt förnuft skulle haförtjänat, blivit vår bästa placering.
Och då bör man beakta att vi förlorade endast 22s åt Alexia och 18s åt Xantippa! (Båda passerade oss i resultaten först i senare!) Vem av oss sökte märket längre? Merepari var 18 minuter före oss i mål och 56s före i korr. tid.  Katarina II var 30 min före oss i mål! Var Esterna så mycket före oss att de såg bojen? De tre första såg den säkert! De var kring 1 timme före oss i mål Feelgood redan 22:35, Scugnizza (VM guld) 22:45 ,och den tredje Team Arken VM brons) 22:53. Den första såg säkert bojen! De två andra följde säkert efter om de såg den eller ej! DEN SEGLINGEN HADE SÄKERT ANNULERATS OM NÅGON BEGÄRT GOTTGÖRELSE!
(Teddy var säkert för trött för att komma på tanken att informera oss. Vi var säkert på hemväg när de kom i land! Först följande kväll bleb jag upplyst om bojens placering!)