(2.10) KoPu KARVALAKKI

STARTEN NÄRA KATASTROF – BLEV PERFEKT! JOCKE & AMIRALEN!?

Linjens babords ända var klart fördelaktigast, så Jocke dirigerade mej dit när det var bara någon minut kvar till skottet. Men så hände det en malör med en annan båt, som drev ner på oss när vi skulle passera den. Jag tyckte det var en bagatell och höll mun! Jocke skrek väl lite åt dem, men så måste vi segla för fullt för att inte missa starten. Kommer ihåg att jag funderade på om vi måste sätta protest! Men då såg Jocke att de höll på att snurra och saken var klar!
Senare har Jocke berättat att han var mest arg för att vi inte mera sträckte över linjen, som han hade tänkt! Vi måste alltså slå och det var ju tur att vi hade möjlighet till det!

Vi kunde fortsätta efter en ganska perfekt start. Om inte precis på skottet, så på bästa plats!
Kryss via V-pricken till isbojen S om Melkö. Här kämpade vi med Goodio (MAT 1010; mätetal 0,9832), Manzanita (First 36.7; 1,0052). Andra var åtminstone Stimmy (Sun Fast 3300, 1.0117) och Irie (J/109; 0,9801).

Vi med bara 0,9414 hölls framför, eller ostörda av dem tills...
Vid Isbojen lotsade Jocke oss superbt! Jag bara styrde så gott jag kunde!
Vi gick för babord akter om Stimmy, vejde för Irie och gick knapt före Goodio och kom först till märket(!), för två gick lite för långt!
Därifrån lös bog till S-bojen S om Trutkobben. Först här gick Stimmy, som första konkurrent definitivt förbi klassens till mätetal nästminsta båt! Läget var ju läckert för oss!
De minsta FinRating båtarna hade startat först och vi, 11 stycken i DH-klassen startade sist!

FARLIGT
Medan vi närmade oss Trutkobbens isboj kom redan de första båtarna på kryssbog, för styrbords halsar, nästan på kurs mot Flathällsgrundet. Våra rutter korsade alltså varandra, om inte de kryssande gått utåt, innan de slagit vid Rysskär. Vilket inte var vettigt när man sträckte så nära Flathällsgrund!
Totalt var 57 båtar med i tävlingen, så det var tidvis rätt trångt på banan! Trots att jag var medveten om trängseln var det rätt nära att jag kört in i en mycket liten kryssande båt! Den lyckades gömma sej bakom vår fock(!) och jag märkte den i sista stund, när jag ändrade kurs för att kolla läget. Jocke var då på fördäck och förberedde spinnakerhissningen.
Så spinnaker till Rysskär, där vi rundade nära efter Stimmy och bl.a. med Irie bakom oss. Den sistnämnda upplevde vi som ett möjligt hot om segern i Rankingen.
Så kryssbog till Flathällsgrund. Vi behövde inte göra ett enda slag, för vi slog genast, medan Stimmy gick ett stycke utåt  och blev efter oss. Först lite före märket gick de förbi oss igen!

Nästan kryssbog till S-bojen ca ost om Gråskärsbådan. Här tappade vi lite mot Stimmy igen, som väntat. Men långt ifrån hotande mycket.
Sedan spinnaker slör tillbaka till Flathällsgrund. Här tvekade jag ganska länge om vi skulle hissa spinnakern, som Jocke ville. En klar ledning och för många häftiga trålanden spökade i mitt inre, men kämparandan tog sakta över och vi hissade. Ock det gick bra!

Rundningen av märket gjordes långsamt och säkert, medan AlmaVida med sin gennaker bara rundade märket och var på kurs till nästa märke med full fart. Den var förbi oss på ett ögonblick och drog iväg!
Så kom det en färja ut från hamnen och en stund var det lite svordomar och lägre kurs, medan vi bedömde läget. Snart insåg vi att färjan hinner före oss! (Amiralen bedömer att vi förlorade 25s på detta! Se vår korrigerade tid jämfört med overall vinnarens! Vi är ej på den listan!?!?)
Banan gick nu via prickar N om Hundören i en båge till märket SO om Rysskär där vi rundat på utvägen. Den vägen borde banan också gå på utvägen!
Så blev det dags att ta ner spinnakern! Och den hamnade ju förståss i vattnet! Vi hade ju inte trålat ännu i denna segling! Och det var en ordentlig trålning! Vi drev ett gott stycke förbi märket innan den fisklösa trålen var i båten! Jag kommer ihåg att jag tänkte att där gick den segern - igen! Men Jocke lugnade mej med att det är ingen risk för det! Och rätt fick han ju!

Återstod en kort kryss till Trutkobbens boj och därifrån samma rutt till målet som vi kommit ut. Det gick med spinnaker utan trålande!!!
Vår seger var klar, kunde Jocke raportera, men att Thetis blev tvåa, nästan 7 minuter efter oss, tror jag  inte han anade! Trea blev AlmaVida ytterligare en dryg minut långsammare.

En ganska kryssfattig tävling, vilket inte borde ha varit till vår fördel...!? Men vi gick otroligt bra!
Stora fiskar under båten som sköt på?

I skrivande stund är vi preliminär rankingvinnare med 2 p före iPanema!
Om det blir verklighet måste man ju vara mer än nöjd med säsiongen, trots att den blev kort!


EFTERSNACK:
- Efter att ha fått Fridas bekräftelse på hur vi brukar göra vid spinnackernertagning, skall Jocke invigas i det systemet och trålandet skall bli ett minne blott!

AMP HAR
BEKRÄFTAT RANKINGSEGERN, MEN HAR INTE ÄNNU PRESTERAT EN RESULTATLISTA!
 


(18.9)  BJÖRKHOLMEN - BLEKHOLMEN / DH, KLASSMÄSTERSKAP, NJK.
JOCKE & AMIRALEN TOG EN BRA START OCH EN ÖVERLÄGSEN SEGER I KLASSEN, I FRISK VIND!
TOTALTALEN MISSADE VI MED 18 S. OCH DÄRMED OCKSÅ MÄSTERSKAPET, SOM GICK TILL JENS KROGELL, AalmaVida, JPK 10.30! GRATTIS!

Obs!? AV ALLA, HAR ENDAST 5 BÅTAR SNABBARE SEGLAD TID ÄN VI !?
VÅRT KLASSMÄSTERSKAP ANNONSERAT PÅ FACEBOOK VAR EN ANKA, AV EN SOM BORDE HA VETAT BÄTTRE!

Kvällen före seglingen kände jag mej förkyld, men sköt upp beslutet att inte tävla till följande morgon. När jag vaknade sköt jag upp beslutet tills vi var i hamnen! Där beslöt jag att riskera "liv och hälsa" och startade!
Efter seglingen var enda felet på mej - sjuka muskler - mest i benen och kanske lite almän trötthet!

Vi gjorde en bra start och tog ledningen i fältet tämligen snabbt och rundade som klar etta, före tre båtar som rundade samtidigt.
Jocke hade spinnakern klar och fick fort spinnakerbommen på plats och var ivrig att hissa vår minsta blåsa (som av någon orsak skörades allvarligt i Harken race, men nu förtjänstfullt sytts i hop av ”Segelström-Doyle” i Lovisa och testats i KLVs sista Tiistis.)
Men bogen var ganska tight för spinnaker, också i mindre vind än vad vi nu hade! Vad det blåste är lite oklart för mej, för vindmätaren fungerar dåligt.
Kommer ihåg att jag inte var lika pigg på att hissa den som Jocke var och ville att vi väntar och ser vad de andra gör och jag tyckte min partner var med på det. Men så måste jag ha missförstått något och han var på väg att hissa, men jag hindrade inte det!
Man har väl lite fighting spirit ännu och det tog överhand! Men i min skalle var det något som påminde om att båten inte är väldigt bra på sådan här bog i så frisk vind! Håller spinnackern för vindstyrkan?  Men jag håller Jocke som jämnbördig partner när vi tävlar tillsammans!
Blåsan kom upp och focken ner, men sedan broachade vi 2 gånger ganska genast. Vinden hade ökat? Ganska klart är att jag borde ha styrt klart lägre och kanske tagit ner seglet på lagom avstånd från Gråskärsbådan och skurit upp till märket?
Men vi tog ner seglet, utan att hissa focken! Utan förseglet blev det lite extra problem med spinnackern! Men den kom ner hei! Igen borde jag ha styrt lite lägre tills seglet var i båten...  men när vi skall ditåt..... Nå den kom ner hel! Men tre båtar hade gått förbi och Jolly (J/97) var bredvid oss högre i lovart.
Hur månne det hade gått om vi hade lämnat focken uppe. mycket löst skotad! Nu fick vi dessutom lite problem på slutet när vi hissade den när sista biten inte ville gå in i profilen!
Vi har kommit till att vi definitivt förlorade totalsegern med detta!
När vi kom till Ulkomatala (S om Gråskärsbådan) var Nerissa (Dufour 40) i ledningen före Pärlan (Fg37) och Valkyrian (Salona 34). Jolly hade blivit efter! Valkyrian började kämpa med att ta in ett rev redan långt före märket och fortsatte ännu på kryssen med det och föll långt ner, så dem tog vi där och sakta men säkert också de två andra!!!
Efter det plockade vi lika säkert några från stora klassen, som startat 10 minuter före oss!
Så blev det platt läns från Blinda tokan till Sitin. Där tog vi in på J/109:an Irie! Den skar med gennaker medan jag gick mer eller mindre på platt läns. Jocke började tala om att gippa, men nu var jag av den åsikten att vi inte gippar med spinnakern utan tar ner den i så fall alldeles i slutet och gippar sedan. Inga risker! Vi leder troligen klassen klart och det skall vi i varje fall inte riskera! Inte spinnun heller!

På den länsen satt Valkyrian nytt fartrekord med spinnaker, skriver Sandra Törmä på Facebook!
Rolig att det finns många damer, också i DH! Något fartrekod gjorde väl inte vi och inte vet jag vad det gamla är!

Men så körde jag med ”benhård skärpa” (HiHi) , mitt special! Fullt drag i blåsan och surfande ibland för lågt med lämpliga vågor. Det är något jag framgångsrikt sysslat med, många gånger bl.a. i Gotlan Runt och det gick som jag ville - igen en gång! Vi kom till märket utan gipp! Irie gjorde en extra länk förbi märket och vi var rätt nära den vid rundningen!
Lång kryss till Vuosaari 1. Nu hade vi tydligt mera problem med sjögången. Speciellt på babords halsar utåt och jag led med båten, som många gånger slog hårt i vågorna trots att jag försökte undvika det. Nu fick vi också problem med Irie, Sanna Moliis, J/109, från stora klassen, som av någon anledning började bevaka oss! Inte så att de slog direkt på oss, men jag uppleva det så att jag inte kunde segla helt som jag ville p.g.a. båten från stora klassen! Vi gjorde klar flera stagvändningar än vi anors hade gjort!
Jag har kommit till att vi här förlorade totalen, orsakat av annan än oss själva. Man behöver inte göra många stagvändningar för att förlora 18s!
(Långt senare gick det upp för mej att vi tävlar om placeringar i DH-rankingen, där alla är i samma klass, trots att man ofta seglar i olika klasser! Men i detta fall hade vi seglat fast dem knappa 10 minuter och ledde vår klass överlägset, så det enda det enda de kunde åstadkomma var att beröva oss en chansen att nå en topp placering i totalen, som inte har något med DH-rankingen att göra! MED RESULTATEN I HANDEN KAN MAN KONSTATERA ATT DET ENDA DE ÅSTADKOM VAR ATT VI INTE BLEV MÄSTARE OCH DE SJÄLVA INTE VANN NÅGONTING!
MÅTTE JAG FÅ EN CHANS ATT GE TILLBAKA!)
Sedan mot mål via Peninkari och Kuggensten utan spinnaker. Inte ens J/109:an eller någon annan hade gennaker!
Vid Peninkari hade vi nog kunnat hissa spinnakern, men jag var försiktig och det blev först lite senare och tog slut lite efter efter Kuggenssten. Lite förlorade vi väl där också!

Sedan kan avgörandet också ha skett just före målet, som Jocke konstaterade, där det var totalt bleke på det smalaste stället med små pustar då och då från olika håll! Inget bra ställe för målgång! Där rör ju sej dessutom också andra båtar!
Vid skrivande stund är vi klar vinnare i lilla klassen före välkända H-båten Hertta-Ässä (- dryga 6 minuter)! Och förlorar totalen med 18 sekunder mot stora klassens Jens Krogell, AlmaVida, JPK 10.30 och det är väl det slutliga resultatet!?
Det hände lite för andra också.
Thetis fick tidsgottgörelse för att ha hjälpt Angela (Dehler 34 DD), vars roderaxel helt oväntat paijade före de skulle runda Peninkari. Först trodde de att rodermekanismen gått sönder och fixade reservstyrningen. Men det hjälpte inte och då såg de rodret flyta förbi! Motorns växling fungerade ej och ankaret tog ínte! De var på väg att driva iland vid Peninkari när Thetis kom och drog dem ut från stranden och Sjöräddningen tog dem sedan till Jollas.
Många hade revad stor, men inte vi. Det var nog korta stunder för mycket segel, men då fick man gå lite för högt en stund. Det var nog rätt val för oss och som bonus sparade vi krafter när vi inte behövde ta in och ut rev!

Jag tror att 3 st. inte alls startade och 6 avbröt. Av totalt 24 anmälda.

EFTERSNACK:
Detta consept tycker jag att inte är helt lämpligt för ett Finskt Mästerskap, som jag förstår att är planerna för framtiden!
Då borde man nog ha flera deltävlingar. T.ex. första dagen 2-3 korta, (icke nödvändigtvis kryss-läns banor) och en lång likt denna följande dag. Så skall det givetvis delas ut pris till åtminstone de 3 bästa. Medaljer?
Nu var det 10 minuter mellan starterna, men bättre skulle nog vara med 5? Det är ju totalen som räknas och då borde man ju
försöka få så jämna förhållanden som möjligt och därför starta sånära varandra som möjligt! Kanske t.o.m. så att de små startar först! (Man seglar ju i samma klass!) Nu var det väl rätt jämna förhållanden om man bortser från vindvridningarna!?
Så börjar det bli aktuellt med att sätta "sportbåtarna" i egen klass! Vidare tycker jag inte att typiska banseglingsbåtar, som 
t.ex. Folkbåtar och H-båtar borde segla mot familjebåtar, som är utrustade med vattentoilet, vattentankar, spis med ugn, gasflaskor och en klart större och tyngre besiktningsutrustning, mantåg...

Så tycker Amiralen,
som kanske inte seglar mera nästa sommar, men lovar inte att sluta! :-)

 

(14.9) KLV - TIISTIS - KALLE & AMIRALEN (DH-tal).
TEST MED TANKE PÅ NÄSTA SOMMAR! UTGÅNGSPUNKTEN VAR ATT INTE STÖRA FIRST BLUE (First  300 Spirit) OCH MELISSA (Finn Express 83) SOM KÄMPADE OM SWGERN I KLASSEN!
Melissa noterade jag först efter målgången när vi var på väg hem. Startade nära hamnen klart före First Blue, som på den långa spinnaker länsen blev sakta men säkert. Så en sträckbog som földes av en rätt kort läns. Vi ides inte hissa någon spinnacker. Det gjorde visst inte First Blue heller av någon anledning!

Så blev det en lång sned kryss till målet i den friska vinden. Vi hade tidvis lite för mycket segel i byarna, men alla blev som stående! När vi gått i mål oh var på väg hem såg vi Finn Expressen som väl var andra i fältet och blev väl 2a!

 

(5.9)    KoPu KAKSINPURJEHDUS.- JOCKE & AMIRALEN
BÅTEN VAR TRIMMAD EFTER SENASTE OS, DÄR DEN GICK ELÄNDIGT! NU GICK DEN BRA IGEN! MEN AKTERSTAGSTALJAN FÖRBÄTTRADE JOCKE ÄNNU I HAMNEN EFTER SEGLINGEN!
EFTER EN I DET NÄRMASTE PERFEKT START VAR VI SNABBT I LEDNINGEN, HELT I ENLIGHET MED VÅRT MÄTETAL.
Efter kryssmärket gick banan till bojen sud om Melkö. På den bogen ökade vinden bakifrån, men på det hela taget förlorade vi väl inte så mycket pådet och försprånget ökade igen lite.
Nästa vändmärke var S-märket SO om Rysskärs S udde och dit var det visst nästan kryssbog. Vi ökade väl lite på den sträckan också.
Forts. följer senare

 

Vi VAR 5:24 FÖRE XELINA I MÅL. ÅTERSTOD ENDAST ATT VÄNTA PÅ KLASSENS MINSTA BÅT, FOLKBÅTEN ESMERALDA, JALLU JÄRVIMAA, SOM TILL RÅGA PÅ ALLT SEGLADE UTAN SPINNAKER!
DEN KOM SEDAN 31:13 EFTER OSS OCH VANN - TOTALT FÖRE OSS!

VI VANN STORAKLASSENS VINNARE, MEN FÅR SOM SÅ MÅNGA GÅNGER TIDIGARE, MINDRE RANKINGPOÄNG!?
BÄSTA BÅT I STORA KLASSEN VAR IPANEMA (J/109), SOM BLEV 5e TOTALT!
Bästa Jallu!
Som gammal Folkbåtsseglare, bl.a. FM guld, kan jag inte förstå hur du står ut med att segla båten utan spinnaker! Inte kan ni ju vara rädda för den lilla blåsan?!?!(29.8) PENTALA-NOKKALA. 11 ANMÄLDA FÖRDELADE PÅ 2 KLASSER!!!
       PEKKA & AMIRALEN, MEN FICK EJ DH-TAL? TUNGT FÖR PEKKA!

          NU BLEV DET DE SMÅ BÅTARNA SOM BLEV TACKSAMMA FÖR KLASSINDELNINGEN!
         TOTAL KVADD AV OSS! "GLÖMDE" ATT STARTA" OCH FÖRSENADE OSS c 1:15!
Troy tog fast oss redan klart före Kytömärket! Inte höls jag heller på deras aktervåg ända dit! Men sedan hade vi inga problem med att segla upp oss förbi alla andra, klart innan seglade 2 timmar som var den tid då man visste läget. Troy var sedan drygt 9 min. före oss imål och vann med drygt 2 minuter! (Hur mycket vi sedan förlorade på att vi inte fick använda vårt DH-tal och autopiloten är svårt att bedömma!
Lilla klassen vanns av Chiquita, Peter Anton, ESF. Men de fick en korrigerad tid som var c 27 minuter sämre än Troys, p.g.a. att vinden avtog ordentligt bakom oss!
SÅ DET VAR TUR FÖR DE SMÅ ATT VI HADE TVÅ KLASSER!!!

(28.8) HARKEN RACE DH, HSK - STORSTRYK AV EN FOLKBÅT !?!?
JOCKE & AMIRALEN "TOGS PÅ SÄNG" NÄR EN FOLKBÅT KOM I MÅL 40 MINUTER EFTER OSS OCH KNEP SEGERN, MED 11 MINUTERS MARGINAL!?

KAN VI HA HAFT SAMMA VINDFÖR-HÅLLANDEN SOM FOLKBÅTEN? Knappast, för vi gick mycket bra på kryssarna jämfört med två J/109:or, varav en är en toppbåt i DH. Så började vinden avta när vi närmade oss målet! Men vi klådde J/109:orna, trots det, och blev andra!
(Kanske Jocke hinner skriva ett referat? Nu finns det utrymme!)