(26.1.19)  NY KÖL?  VAD HÅLLER HAN PÅ MED?
              ATT DET JOBBADES PÅ BÅTEN MEDAN AMIRALEN VAR I SÖDERN VET MÅNGEN?
              HÄR SES RESULTATET EFTER ATT AMIRALEN MÅLAT IGEN SPÅREN IDAG!?

                                                          *   *   *

TRÄNINGSVECKORNA 11.12.18 - 16.01.19 PÅ TENERIFFABÖRJADE TRÖGT!?
Vecka 1:           68.018 steg; 40.1 km; 14.854 cal

Vecka 2:           56.920          34.0         14.196
Vecka 3:         115.609          69.6         17.506
Vecka 4:         125.844          79.0         18.073

Vecka 5:         118.814          74.9         16.756
2 Sista dagar:  24.959          15.0           4.825
TOTALT:         510.164        312.6         86.210


GÄLLANDE REKORD ÄR NU 09.01.2019: 34133 steg, 22.0 km, 3209 cal på en dag!

 

(2018)   ÅBO LYS RANKING
Amiralen är lite avundsjuk för att man i åbotrakten verkar har en så bra ranking! Ett ”slutet” område med många föreningar. Varför har vi inte en liknande LYS ranking i ”stor Helsingfors”!
Faktum är att när Esbo Rankingen slutade försökte jag få en sådan till Helsingfors, men när några andra personer slöt sej till projektet ville de att hela Finska viken skulle vara med! Tyckte nog att det inte var så lyckat, med ett så stort område, men var nöjd att det blev en ranking. Som känt har rankingens område nu tyvärr utsträckts till att innefatta också Skärgårdshavet!
I Åbo seglade 52 båtar i stora klassen och 27 i lilla klassen.

Stora klassen: 1 - dat wor et, X-332, ASS, 58p; 2 - Windrose, Dehler 34, ASS, 34p; 3 - Iroquois, 8mR, ASS, 33p; 4 - FinX, XP 38, TPS, 31p; 5 - Tempo, Arcona 340, TPS, 28p; 6 - Tuulikki, Json 35, GK, 18p.
Lilla klassen: 1 - Bice/GroupProOy, Inferno 29, TPS, 32p; 2 - Levikarikko, H, TTPS, 25p; 3 - Ilona Tuulikki, IW 31, 20p; 4 - Wesiiri, Sunwind 30, 20p; 5 - Puhuuri, H, Kaave, 13p; 6 - SunDay, Elan33, MiVS, 13
p
.

AMIRALEN HAVSKAPPSEGLARNAS FÖRSTA HEDERSMEDLEM!?  

Diplomet och en låda rödvin överläts av ordförande Hepo på mötet 8.11-18. Amiralen är stolt och hedrad! (Foto Jokke Majander)

           !?    !?    !?    !?    !?    !?    !?    !?

             

Fortina FUN (Comfortina 32) flyger fram i en tävling som den kunde ha vunnit med LYS 1.21!? (Ändå kunde vi tydligen inte då ännu trimma seglen rätt!?)
Medger att många förlorade mycket när de skulle ta in rev! Det tog lång tid och man styrde inte så skärpt under manövern!


VARFÖR VILLE AMIRALEN DÅ HA NYA SEGEL?

De blå seglen hade inte lett till så värst bra resultat i normala vindstyrkor. Så efter HTR kom en obekant seglare fram till mej och frågade hur det gått för oss. När jag svarade att vi blir väl c 5a, blev svaret ”Så dåligt? Vi var ju alldeles nära varandra vid kasunen”! Det var lätt att gissa att han hade känt igen oss på de mörka seglen, för det var redan mörkt då. Då fick jag nog! De blå seglen skulle fungera så att konkurrenterna skulle se var vi var, långt framför dem och tappa lusten!
Kontaktade Segelström, men han blev lite betänksam när jag ville ha nya, vita segel!  Han representerade då Diamond från Danmark, men kronan var så ofördelaktig att seglen blev för dyra. Han hade redan kontaktat Doyle, men var ännu bunden till Diamond till årsskiftet.

Vi beslöt ändå att beställa från Doyle med snabb leverans. (Det hemska brottet är säkert redan preskriberat! Hoppas jag!)
När de var färdiga seglen kom var jag med och hjälpte till och slutförde dem. Så blev Segelström igen betänksam! Han kunde ju inte sätta Doyle märket på dem! Då fick Amiralenen ide och bad att få låna en sax och gick till bordet med nummer tape. Klippte ut !? Och de prydde focken och storen en lång tid!
Jag vill minnas att de vann 9 seglingar i rad efter introduktionen! Inte nog med det! Följande säsong (1996) blev Amiralens genom tiderna klart bästa säsong! (Med bl.a. IMS FM guld, IMS ranking seger med serien 4, 1, 3, 1,1,1,1,1,1. Dessutom Gotland Runt seger, och Sinebychoff pokalen....)
Den sommaren fick märket också en annan betydelse. I IMS skulle seglarna under seglingen notera medelvindens styrka och riktning på de olika bandelarna. Rapporterna skulle sedan resultaträknaren använda som bas för resultaträkningen. Det gjorde givetvis att resultaten dröjde, trots att man vanligtvis var på plats när vi kom i mål. Då tyckte ja
g:
VI SEGLADE FÖR FULLT
! SÅ KOM RESULTATEN OCH VI VANN IGEN?

(29.10) VÄRRE HAR JAG INTE SETT!?
Tjockt slemmlager lär ha fötrkommit över hela bottnen, men endast lite snäckor på några ställen!

(14.10) HAR LITE SVÅRT ATT FÖRSTÅ MEJ PÅ EN DEL SEGLARE!?
Här ett exempel! Gasten t.v. är med i Grande Finale 23.9 på FinnFun! Påpälsad som för en Grönlandsresa!?

  

 T.h. är han på egen båt 14.10 vid Kytö! Alltså inte i Karibien! Han trodde det var 20 grader där! (Jag trode jag hade 38 vid samma tidpunk! Men febertermometern hittade bara 37.1!) Vi måste ha haft en kylig stämning ombord på FinnFun i Grande Finale, trots att tävlingen gick bra!?
Lite efter att bilden kommit meddelade han: Nästan perfekt jipp för en stund sedan i svår dyning (paha maininki!) och lätt vind! Jooo, man ser ju tydligt de väldiga vågorna på bilden! Dessutom skötte frun säkert om att manövern gick bra genom att styra rätt!? :-)
Djupt sårad(?) påstår han  efteråt att de själva förundrade sej över att båten rullade så mycket, trots att havet såg lugnt ut! (Orsaken som kommer en först i hågen kan ej förknippas med dessa två! :-) )

MOTORBÅT KÖRDE ÖVER PONTONBRYGGAN I AMIRALSHAMNEN
Nattvakten berättar:
Två halvfulla killar knackade på dörren vid 03-tiden och sa att de kört på grund. Den ena hade nära att drunkna. Ringde 112 och de skickade polis och ambulans. Polisen och jag sökte båten som småningom hittades när den skadad flöt imot oss. Det visade sig att grundet var svallmärket mot Pentala, som stod på pontonbryggan, och de hade kommit med så god fart att de flög över betongbryggan och tog en lyktstolpe med sig. Långa skrapmärken i betongen och en Marinetek knap gick av.
Båten hade 300 hk inumotor och jag tror att drevet lossnade för man kunde inte se det! Polisen kallade på brandkåren, som kom med dykare och i det skedet stjälpte båten upp och ner och nu ligger den i vassen.


Vraket skulle fraktas bort 9.10 med pråm, men det blåste antagligen för hårt, men togs bort följande dag.

- (7.7) SJÖBUSE FÖRBI AMIRALSHAMNEN - MASSOR SKÖLJDES I HAVET!
En familj höll på med att föra saker till sin båt i ESFs hamn på Sökö udd i Esbo. Man hade samlat lådorna på pontonbryggan framför båten och var enI VÄNTAN PÅ RESULTATEN: stund borta efter mera. Då hade tydligen en motorbåt passerat med våldsam vågbildning, som sköljde i sjön en stor del av de tunga lådorna. Endel sjönk till botten. Men bl.a. en kikare flöt bredvid båten. Lite av sakerna hittade en dykare trots den obefintliga sikten på c 7m djup. Mycket ligger där någonstans ännu! Det händer ofta att det strittar mer eller mindre på bryggan, men en sådan buskörning har vi inte varit med om tidigare!

DETTA TROTS ATT DET FINNS SKYLTAR SOM FÖRBJUDER VÅGBILDNING!
(Sjöfolk förstår utan skyltning - andra har inget sjövett och fattar inte ens officiell skyltning!)

(12.9) VIKING XPRS GJORDE 360 GRADER VID GRÅHARA PÅ VÄG FRÅN TALLINN
Segelström och Amiralen hade efter avslutad middag förflyttat sej till parad plats längst framme i fartyget c 19:00. Därifrån kunde vi kontrollera att kaptenen hittade rätt väg i den inte så goda sikten. När fartyget passerat Gråhara på östra sidan, som sej bör, reagerade båda seglarna på att fartyget sakta började girade babord.
Oroväckande mycket tyckte de två. Tillslut blev båda riktigt oroliga, och hoppades att kaptenen skulle hinna vända fartyget så mycket att vi kommer ut längs västra faret förbi den kända fyrön! Att vända tillbaka var redan försent? Vi kom rätt och Amiralen konstaterade att det var tur att kvällsmedicinerna kom med, medan Segelström konstaterade att morgonmedicinerna inte var med! Vad skulle nu hända? Tillbaka till Tallinn? Bli och vänta på att t.ex. ett annat fartyg kommer ut...?
Nå väntan blev kort! Cirkeln fullföljdes och snart var vi igen på väg mot hamnen. Segelström konstaterade att kaptenen troligen gjort ett regelbrott och nu korrigerat felet med en straffrunda. Så som varje ärlig kappseglare gör!

Så kom meddelandet i högtalaren: Vi beklagar att vi på grund av hård vind blir försenade c 15 minuter! Visst hade vinden hela vägen varit frisk! Men att hård medvind försenar fartyg? De två seglarna trodde sej veta att den verkliga orsaken var ett häftigt regn som de sett dra över södra delarna av huvudstaden. Där kan inte sikten ha varit vidare bra! En bekant seglare hade varit på HSK när regnovädret drog över dem och bekräftade genast vår teori! ”Se sade oli aika hurja”! Nå de flesta passagerarna hade knappast ens märkt det underliga vägvalet och förstod knappast att förklaringen lät lite underlig! Egentligen är det rätt otroligt att ett stort fartyg i frisk vind kan göra en sådan manöver på ett relativt trångt område! Honnör för Viking Line!
Regnet var helt förbi när vi kom ut från det röda fartyget, så vi kunde, som på morgonen till Skatudden,  promenera tillbaka till Kampen. Segelström hade fått sitt arbete gjort i Pirita och Amiralen fått en välbehövlig motion bl.a. i Tallinn! (Totalt: Över 15736 steg, 10,1 km, 2591 cal och 309% av dagens målsättning, enligt Polaren!)
Nedan fartygets AISs spår! Någon sorts störning har uppstått och den ovala cirkeln har fått ett rakt sträck mm i övre delen. Sådant förekommer ofta när jag ser på den egna båtens spår på nätet!
(Vår bekant från HSK skickade följande dag en identisk bild, så felet är inte mitt eller i min dator!)