FIFFIGA PRYLAR
(Här kommer eftehand att komma tipps om olika prylar)
Som denna strittsäkra tratt som uppfinnaren Daije här visar upp! Inte dagsny, men jätte bra!

   


Vene  16  Båt:

Doyle seglen (Sail-Dynamics) hittar du på avdelning 4e48

WB syr segel på sin avdelning  4e40   4d41

Arcona segelbåtar & Ocean Volt elmotorer.  Avdelning 7k13.
Arcona 380Z (el motor) finns på plats.

Saare 41 är utställd.

HanSail är nu importör och försäljare av Moody, Hanse, Dehler och Varianta segel-båtarna i vårt land.
På Vene 16 Båt presenteras båtarna på 7k29.
  www.hansail.fi/#!

Oy Hanko Boat Yard Ab, . Kola där om du vill ha vinrerplats för din båt  i en varm hall på 10000 kvm.
Avdelning 3d31

GARMIN hittar du på avd. 5m31.
Teknikens Maestro blir lite kollrig av alla tkniska grejor med sina tekniska secifikationer. Men...
quatix 3 är en smartklocka för alla som sysslar med båtsport. Den har mångsidiga egenskaper för  bl.a. fiske och segling sags det. Och fungerar alltså till och med också som klocka!
Men jag behöver den inte! På höger arm har jag en klocka med compass, baromometer och altimeter. På den högra har jag en Polar A360 med stegräknare, calori mätare, pulsmätare mm. Men kanske du...
Nautix är en grej som man fäster på ena skalmen till glasögon eller solglasögon. Sedan ser du rakt framför dej hastigheten, kursen, djupet, vindriktningen... - direct från ett Garmininstrument.
På mina polariserande racing glasögon finns ju ännu plats, så...!
Men det finns massor med andra nyheter på avdelningen.

FURUN0 finns på adressen 3d31.

Furuno FCV-628, är ett  nytt ekolod, som från en vanlig givare får fram otroligt mycket mera än vanliga instrument.

John Nurminen Marine  
- Ansvarar nu för publiceringen och försäljningen av tryckta sjökort 2016-2018.
I maj kommer serien Viborg – Helsingfors i ny upplaga! 
- Slastik solglasögon är värda att bekanta sej med!
- Grekisk säkerhetsytrustning EVAL för bl.a. fritidsbåtar:hansail.fi

Kolla på  www.merikartat.fi där finns det mesta som John Nurminen Marine säljer!  
Avdelning 5k31  .
 

'  '  '

29-11-2015 PRISUTDELNINGSFESTEN

Amiralitetets delegation vid matbordet! Amiralen bakom kameran.Belindas skeppare Martin Stude t.h. och  Joa Kurten från Belinda.

Ninjas skeppare Tom Törnroos, ESS, får sitt 2a pris

Ingmar Kingstedt representerar sin bror Gunnar, skeppare på Pumba från ESS, som fick aktivitetspris. Kristina Lindqvist överräcker priset under överinseende av Jokke Majander.

Martin Estlaner får sitt 1a pris i ORC1. Segern "tvingade" honom att stå för årets prisvin!

ORC rankingsegern gav bl.a. en sittdyna (som pasade bättre åt Niku) och en skepparmössa åt Amiralen.  Gradbeteckningen fattas dock ännu! På bilden besättningens kärna i ORC, Jokke, Niku, Frida och Amiralen. 

FM segern gav ett par vandringspris. Den i handen och den som ännu är på bordet!Havskappseglarnas ordförande Joakim Majander hade turen att få lotterivinsten, som drogs mellan alla som deltog i festen!


Dubbelseger för ESF! Det gjorde vi bra!

(26-27.8)  ROSCHIER CHAMPION OF THE CHAMPIONS 2015
          
FRIDA, PEKKA och JOKKE, som skrivit och Amiralen lite förkortat!

Heti SM-voiton jälkeen aloimme puhumaan osallistumisesta CoC:hen. Valitettavasti samalla selvisi, että Nikulle ko. päivämäärät eivät sovi, joten teamistä puuttuisi keulagasti. Halusimme noudattaa kutsun henkeä, joten pyysimme samoissa kisoissa pronssille tulleesta Vincasta neljänneksi seurakaverimme Pekan.

J/80
J/80 oli meillä varsin vieras vene. Jokke oli purjehtinut sillä 2010 CoC:n, muut eivät olleet koskaan sellaisessa olleetkaan. Kävimme torstaina muutaman tunnin harjoittelemassa varsin kevyessä tuulessa ja päädyimme siihen, että Pekka on keulagastina, jolloin Joken ja Tompan taktikointi sujuu paremmin. Tomppa ajoi  ja hoiti stuuran lenssillä. Frida oli stuurassa kryssin ja pianossa lenssit. Saimme hiottua manööverit ihan hyviksi. Mutta veneen kallistelua tms. ”hienouksia” emme ehtineet edes miettimään.

Kisaa edeltäneellä illallisella selvisi, että mukana on 14 venekuntaa, kun Ilmoittautuneiden listalle tuli vielä 8mR Make Roschierin johdolla, sekä 606 Freddy Markelin, jolla oli kovina ”ulkopuolisina” (eivät olleet lainkaan SM-kisoissa) gasteina Manni ja Kasimir.

KONKURRENTERNA

Osallistujalista oli kunnioitusta herättävä, vaikka melko moni osallistujista ei ollutkaan voittanut tänä vuonna suomen- tai edes luokkamestaruutta. H-vene on tietysti aina kova ja 2010 Jokke hävisi niukasti finaalipaikan Lindströmille, joka nyt oli gastina. DN oli viime vuoden kakkonen ja ovat olleet melko samalla porukalla useita vuosia mukana ja miehistössä taas usean MM-kullan Johnny Winquist. ORC A oli aika suuri kysymysmerkki, kun heidän vene on aivan eri kokoluokkaa ja miehistöstä meillä ei ollut tietoa. Folkkareiden Herman Saari oli SM-kullan lisäksi saanut kovatasoisessa Gold Cupissa juuri pronssia, tosin Hacke puuttui miehistölistalta. Naisten Match-porukalla on tietysti hurjasti kokemusta J/80-veneistä ja varmasti muutenkin hyviä, vaikka nimilista oli meille Susua lukuun ottamatta melko tuntematonta. X-35:t Anssi Lydenin johdolla olivat tuoreita MM-voittajia sekä myös viime vuoden CoC-voittajia, joten varmasti mukana kärkitaisteluissa. 6mR:n Henti Lundberg voitti ylivoimaisesti 2010 CoC:n (606) ja hänen taidot olivat tiedossa, mutta miehistö oli meille tuntematonta. Louhien Tom Jungell on voittanut E-jollan maailmanmestaruuden (1981) ja sen jälkeen menestynyt erinomaisesti monessa köliveneluokassa ja miehistössäkin oli kovia nimiä. Viklan Chita Wahlroos (os. Smedberg) on kaksinkertainen olympiakävijä (E-jolla) ja tämän CoC:n ainoa olympiakisaaja. Vikla tietysti spinnuttomana luokkana ehkä asetti heidät hieman alakynteen? First 31.7 ensimmäinen SM-voittaja Heikki Vesalainen on pitkään purjehtinut ko. luokkaa ja he harjoittelevat paljon ratapurjehdusta. Matchin Markus Rönnberg taas on erittäin hyvin pärjännyt 606:ssa (2015 SM-kolmonen sekä Suomessa että Ruotsissa) ja Matchissä tuore junioreiden EM-voittaja ja MM-kolmonen. Rönnberg oli etukäteen ajatellen ehkä ennakkosuosikki yhdessä Lydenin, Markelinin ja Lundbergin kanssa. Heti perässä Jungell, DN, Folkkarit, H ja Match-naiset. Muiden iskukyvystä ei ollut muuta kuin heikkoja arvailuja.

FINALPLATS VÅRT MÅL
Näistä lähtökohdista olisi selvää, ettemme taistelisi voitosta, mutta ehkä finaalipaikka olisi mahdollinen. Tuossa seurassa ei kuitenkaan tarvitsisi hävetä keskikastin sijoitusta.

TVÅ FÖRSTA SEGLINGARNA

Ensimmäiset kaksi lähtöä ajaisimme 606, Match-naisia, DN:ää, Folkkaria, Viklaa ja 8mR vastaan. Keli on varsin kevyttä ja reikäistä, mikä sopii meille, koska treenasimme kevyessä eikä kukaan meistä ole purjhetinut J/80:stä edes keskituulessa. Ensimmäisessä lähdössä olimme aika varovaisia ja ylitimme linjan häntäpäässä. Pääsimme kuitenkin heti vapaisiin ja kohti oikeaa laitaa, jonne halusimme. Samaan suuntaa tulivat myös Freddy ja Chita, jonka edellä taisimme vielä olla. Oikea laita veti, mutta emme menneet yhtä pitkälle kuin kaksi muuta. Ylämerkille tulimme kolmantena. Lenssi sujui OK ja tulimme niukasti Match-naisia ennen zoneen ja emme joutuneet antamaan sisäpaikkaa. Kun olimme laskeneet spinnun ja jiipanneet, DN tulee tiukkaa kulmaa hyvää vauhtia kohti merkkiä ja huutaen styyraa. Huudan takaisin, että ei teillä ole tilaa merkillä, mutta sinne he änkeävät ja me joudumme väistämään pahasti. Match-naiset pääsevät vielä väistömme takia livahtamaan merkin ja meidän välistä, joten olemme pahasti alempana ja molempien paskoissa. Teimme molemmat heti protestin DN:ää vastaan ja Sussi tuomarina näyttää heille rangaistusta. Pitkän aikaa he kuitenkin väittävät vastaan samalla meitä molempia häiriten. Lopulta he tekevät rangaistuskäännöksen, mutta ovat senkin jälkeen vielä selvästi meidän edellä! No saimme kuitenkin alempaa myöhemmin paremman tuulen ja DN:n venda vasemmalle ei kannata, joten olemme ennen heitä ylämerkillä. Rannassa Johnny pyytää reilusti anteeksi! Tuon jälkeen kärkikaksikko on kaukana karussa meiltä, mutta ohitamme kuitenkin Match-naiset ja olemme tyydyttävällä kolmannella sijalla. Kärkikaksikko oli hyvin kaukana edellä, mutta samoin häntäpää kaukana takana.

Toisessa lähdössä olemme taas turhan varovaisia ja häntäpäässä. Tulee yksittäinen takaisinkutsu, mutta kukaan ei käänny takaisin. Emme olleet lähellä ruuhkaa, josta varmasti joku oli yli, mutta emme tienneet kuka. Taas pääsemme vapaissa oikeaan laitaan ja taas se kannattaa. Olemme ylämerkillä ihan OK asemissa (3 tai 4?), kärki on nyt aika lähellä ja pari viimeistä reilusti takana. Toiselle ylämerkille tulemme neljäntenä lähellä DN:ää. Spinnunnosto menee nappiin ja teemme hyvän jiipin. Samalla DN joutuu jiipissään väistämään kryssivää venettä, jolloin jyräämme heidät kiroilun saattelemana. Vasen laita näyttää hyvältä, joten menemme sinne. DN jiippaa aiemmin ja me jatkamme hiukan turhan pitkään, jolloin he ehtivät niukasti ennen meitä maaliin. Molemmat ohitamme toiseen laitaan menneen Viklan. Olemme siis taas kolmas maalissa. Matkalla rantaan kuulemme, että OCS:iä oli kaksi DN ja Vikla. Olimme siis toisia toisessa lähdössä ja koko ryhmässämme. 606 johtaa 1-1, me toisena 3-2 ja Match-naiset komantena 4-3. Muut neljä kaukana OCS:n tai muuten huonojen sijojen takia. Muutama vene jäi yllättävän helposti taakse, jälkeenpäin varsinkin Folkkarien suoritus ihmetyttää. Hehän olivat molemmissa viimeinen maalissa.

Toisessa ryhmässä tulokset menivät aika ristiin ja jotkut ennakkosuosikkimme eivät pärjänneet kovinkaan hyvin. Sama jatkui ensimmäisessä ”sekoituslähdössä”, joten lähdimme purjehtimaan toiset kaksi lähtöä hyvistä asemista. Vielä olisi mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon eli suoraan finaalipaikkaan. Nyt vastassa oli tutut DN, Match-naiset ja Vikla sekä uutena 6mR, ORC1 ja 31.7. Uusista vain 6mR oli ennakkosuosikkejamme eikä sekään ollut pärjännyt kovinkaan hyvin ensimmäisissä lähdöissään.

TVÅ FÖLJANDE STARTER

Nyt tuulta oli selvästi enemmän ja me saimme kyydin merelle ylivoimaisesti viimeisenä veneenvaihtoon. Edelleen jatkettiin genualla ja ehdimme vain nopeasti etsiä trimmejä kovempaan tuuleen. Lähtömme oli taas huono, mutta olimme aika pian vapaissa ja kohti paremmaksi katsomaamme vasenta laitaa. Saimme pian pari venettä kiinni, mutta kovemmassa (5-6 m/s?) tuulesssa trimmimme eivät olleet kohdallaan. Vene kallistui aivan liikaa ja vauhti oli huonoa. Onneksi tuuli keveni uudelleen ja olimme alamerkillä jo toisena lähinnä onnistuneen reitinvalinnan takia. Saimme taas juuri ja juuri evättyä Match-naisilta sisäpaikan ja merkin jälkeen he joutuivat melko pian kääntymään pois perästämme. Samalla myös tuuli kääntyi niin, että mekin käännyimme ja pääsimme jopa yli merkin. Olimme nyt Match-naisten rinnalla, mutta selvästi ylempänä. DN oli selvästi karussa ja seuraava jo turvallisen tuntuisen kaukana. Match-naiset eivät tulisi pääsemään merkille ja me pääsisimme helposti. Hiukan ennen merkkiä DN ajoi (kai) selvästi yli leikkarin ja häiritsi meitä pahasti. Pääsimme kuitenkin merkkiä kohti ja uskoimme edelleen pääsevämme merkille. Kun DN oli jo mennyt häiritsemästä ja tilanteen piti helpottaa tuli hyvin voimakas vasta shifti, joka löi koko geuan sisään. Matkaa ei ollut kuin pari veneenmittaa merkille, mutta eihän kevyt vene liu’u vauhdilla kuten avomeriveneet. Vauhti loppui niin, että oli vaikeaa tehdä vendakin ja sen veneenmitan tikin aikana ei vauhtia tullut juuri lisää, joten venda takaisinkin oli vaikea. Toisen vendan aikana Match-naiset meni meidän ja merkin välistä. Vieläkään ei vauhtia ollut ja tietystikään ei myöskään spinnupuomia paikoillaan. Kun vihdoin pääsimme vauhtiin tuli kaukana takana ollut Vikla jo lähelle ja ehti jiipata ennen meitä. Emme siis voineet enää jiipata heidän peittoonsa, vaan jatkoimme hetken styyralla. Maalissa Vikla oli ehkä metrin edellä, mutta olimme kuitenkin 4. ja taakse jäivät ennakkosuosikkimme Henti sekä kaksi muuta uutta vastustajaa.

Viimeiseen alkusarjan lähtöön asemamme oli edelleen hyvä. Match-naiset olivat tasoissa meidän kanssa ja muu uusi ryhmämme takana. Edelleen oli mahdollisuus suoraankin jatkopaikkaan. Tuulta tuli taas selvästi lisää (6-8 m/s?) ja lähtömme oli taas melko huono. Nyt meillä oli todellinen vauhtiongelma kryssillä. Kahdesti yläpuolella takaviistossamme ollut vene ajoi meistä yläpuolelta ohi. Genua pakkasi etureunasta, stuura lepatti välillä kokonaan, mutta silti kaaduimme. Lähtöjen välissä ei ollut aikaa etsiä trimmejä eikä oikein kisassakaan. Vedimme tietysti hekkiä paljon ja siirsimme skuuttipistettä, mutta hyvää trimmiä ei vaan löytynyt. Onneksi sentään menimme jotenkuten OK reittejä ja spinnuosuudet menivät riittävän hyvin, joten olimme 5. Lähdön voitti 6mR, jolla taisi olla selkeästi meitä painavampi miehistö. Pisteitä saimme siis yhteensä 14, kun keskimäärin pisteitä tulee 16 (+OCS:stä lisää) Eiköhän tämä riittäisi kirkkaasti välierään!

HITTAR TRIMMET
Kryssimme veneen takaisin Valkosaareen ja vihdoin oli aikaa etsiä trimmit. Skuuttipistettä vielä lisää taakse, vielä lisää hekkiä ja skuutilla avustaen reilusti kikkiä tuntui auttavan huomattavasti. Rannassa sitten opimme, että genuan fallia olisi pitänyt kiristää niin, että 2-3 miestä roikkuu siinä ja samalla hekki pitää olla auki. Aika älytöntä hommaa. Miksei tuolle ole lukkoa ruffin katolla, jolloin voisi pumpata fallin kireälle? Myös hekkiä olisi pitänyt pumpata vielä kireämmälle. Siinähän on kiristyssysteemi, jossa välitys huononee todella pahasti loppupäässä.
 Venettä siistiessä huomasimme, että spinnuskuutit oli vain kahdeksikoilla kiinni eikä paalusolmuilla kuten me olimme laittaneet ekaan veneeseen. Tästä oli suuri etu jiipeissä, joissa puomin sai helpommin irti vanhasta gaijasta. Genua hakaset oli teipattu yli, mikä taas vähentää spinnun tarttumista ja rikkoutumisvaaraa. Nämä ovat juuri niitä asioita, joissa ko. veneillä paljon purjehtineet ovat muita edellä!

Olimme kokonaistuloksissa 5. vain pisteen päässä edellisestä. Match-naiset saivat suoran finaalipaikan 2 pisteen erolla meihin. Me siis menetimme suoran finaalipaikan kolmannessa startissamme, jossa olimme vielä juuri ennen viimeistä ylämerkkiä selkeällä kakkostilalla, joka olisi riittänyt. Takana oli vielä kovia nimiä ja välieriin ei helppoja vastustuksia tulisi lainkaan.

TVÅ SEMIFINALER

Viidennen sijamme saisimme kahteen välierään pohjille eli meillä olisi 2 pistettä alussa, kun viimeisenä mukaan päässeellä Folkkareilla olisi 7. Tuulta oli nyt edellisten päivän lähtöjen välistä ehkä n. 5 m/s. Välierissä olisi tutut DN, Folkkari ja 6mR sekä uutena X-35, H, Louhi ja yritimme lähtöä veneeltä, mutta joku (H?) pystyi blokkaamaan meidät niukasti. Saimme kuitenkin OK lähdön heidän perälaudassa ja pääsimme kääntymään vapaissa oikealle, jonne halusimme. Yksi vene oli stuura puolitangossa heti lähdön jälkeen. Rannassa selvisi, että se oli X-35, jolta falli oli auennut omia aikojaan. Pitää kuulemma sitoa lukon lisäksi, taas yksi oppi, jota on vaikea arvata ilman riittävää J/80-kokemusta. Ylämerkillä olimme OK asemissa (3-4?). Lenssillä pääsimme hivuttautumaan DN:n rinnalle alapuolelle (ja taas kuului kiroilua!), mutta toinen vene oli vastaavasti meidän jiippimme tiellä. Onneksi se jiippasi ajoissa. Alamerkillä olimme kai kolmantena ja saimme sisäpaikan (DN:ltä). Styyralla tuli vene, selkeästi perässämme vaatien merkkitilaa meiltä ja toiselta veneeltä. En ole varma oliko sillä peitto vai ei, mutta ainakin ehdimme sen edestä merkin taakse, joten ongelmaa ei ollut. Protestia kovasti huudettiin, mutta en tiedä oliko se meitä vai sitä toista venettä vastaan. Tuomarilta tuli kuitenkin vihreä lippu ja tilanteemme oli hyvä, DN selkeästi alempana ja hiukan takana ja joku perästä joutui kääntymään. Ylämerkille tulimme yksin kolmantena melko selvästi kärkikaksikon perässä, mutta samalla peränelikko selvästi takana. Kun vielä neljäntenä ollut tunki paaralla merkille viidettä rikkoen ja kovan ruuhkan aiheuttaen oli taakse hyvin turvallinen rako. Kun kärkikaksikko jatkoi pitkälle oikealle, päätimme jiipata vasemmalle. Jos vaikka sieltä pääsisi kärkikaksikon ohi tuurilla! No ei päässyt, mutta eipä kukaan takaakaan tullut lähelle. Katsoimme tarkasti maaliintulojärjestyksen ja laskimme pisteet. Olimme nyt välierän johdossa! Lähdön voitti välieriin viimeisenä lähtenyt Folkkari ja viimeiseksi tuli johdossa lähtenyt X-35. H oli meitä 1 pisteen, 6mR 2 pistettä perässä, X-35 3,  Folkkarit 4, DN reilusti ja Louhilla ei olisi enää mahdollisuutta tiputtaa meitä ilman meidän OCS/DSQ:ta.

KATASTROFEN

Viimeiseen välierälähtöön lähdimme ehkä turhan aggressiivisesti. Finaalipaikkaan olisi riittänyt varmuudella keskikastin sijoitus. Lähtölinja oli todella vino voimakkaalla veneen pään edulla, jonka tietysti kaikki huomasivat. Tulimme leikkarin yläpuolelta veneelle ja arvioimme, että kaksi lähintä venettä eivät enää pysty sulkemaan veneen viertä. Se oli ensimmäinen virhe! Yllätyimme kuinka hyvin toinen vene meistä alaspäin (X-35?)pystyi liukumaan purjeet lepattaen lähes vastatuuleen, jolloin allamme ollut DN joutui myös nostamaan ja me mukana. Nyt meillä oli vauhtia liikaa, joten jarrutimme stuuralla. Kun DN:n perä oli keulamme ohi olimme jo varsin lähellä starttivenettä, vauhti nollassa ellei taaksepäin ja keula suoraan tuulessa ellei hiukan paaran puolella. Yritimme vielä kääntyä styyralle ja takanamme oli vielä H, mutta lopulta jouduimme tekemään vendan ja jiipin, jotka olivat hyvin hitaita ilman vauhtia ja olimme erittäin kaukana kärjestä ja varsin kaukana lähimmistä veneistä. Päätimme kuitenkin yrittää kaikkemme ja olimmekin jo ylämerkillä aivan lähelle DN:ää ja H:ta. Alamerkillä kiersimme aivan DN:n perässä ja he joutuivat vielä heittämään edestämme pois ja olimme vapaissa tuulissa menossa oikealle, jonne halusimme. Kohdatessamme olimme jo DN:n edellä (joutuivat juuri ja juuri väistämään), saimme hyvän shiftin ja vendan jälkeen olimme selvästi DN:n edellä eikä H ollut myöskään kaukana. Shifti tuli kuitenkin takaisin ja H sai paremman tuulen. Käännyimme melko lähelle paaran leikkaria, jossa teimme vendan pois lenssaavien veneiden alta. Tulimme styyran leikkarille niin, että jouduimme väistämään reilusti DN:ää, joka oli reilun veneenmitan leikkarin alla. Se onnistui pääsemään niukasti leikkarille ennen kuin olimme styyralla. Pystyimme juuri ja juuri laskemaan sen alapuolelle ja saimme spinnun nopeammin vetämään. Tästä pääsi suoraan maaliin ja näytti mahdolliselta päästä alapuolelta hiukan ohi. Maalissa olimme kuiitenkin n. metrin perässä.

BITTERT MINIMAL FÖRLUST!

Tuloksena oli hyvin katkera tippuminen finaalista! Jäimme finaalista yhden pisteen sekä H:lle että 6mR:lle. Molempiin nähden meillä oli paremmat sijat 2 ja 3, joten tasapisteissä olisimme olleet edellä. Siis viimeisessä lähdössä edes yksi pieni puuska ja metri aiemmin maalissa, niin olisimme olleet välierien 4. eikä 7. eli ensimmäinen tippuja! Puhumattakaan konservatiivisesta huonosta lähdöstä, jolla olisimme olleet varmaan 5 veneenmittaa paremmissa asemissa lähdön jälkeen kuin nyt tapahtuneen katastrofin.

Lopputuloksissa olimme siis 8/14. Hampaankoloon jäi paljon, mutta toisaalta taakse jäi kaksi meidän etukäteiseltä ennakkosuosikkilistalta eli DN ja Louhi.  Edellä ei ollut yhtään sellaista joukkuetta, jota emme tienneet etukäteen vaikeaksi vastustajaksi.

Todella kivaakin oli, vaikka pettymys on nyt päällimmäisenä mielessä. Ensi vuonna toivottavasti uudestaan!
Jokke