MATCH RACING 30.10 !?
        ( Frasse,  Henkka,  Jonte  och  Pekka )

ORC MOT BANSEGLARE I MATCH RACE,
men med fleet regler. Bananbanan seglades med sols, som man tydligen gör i match race? Varför förstår jag inte! Kan det inte ge svårtolkade protestfall? Styrbords båtens fördel är ju betydligt mindre iom att den är vejningsskyldig under stagvändningen!
Anmälda var fyra lag. Folkbåts-, Star-,  505- och Drakseglarna.  På torsdag hade jag efter övertalning och mycken tvekan lovat ställa upp som rorsman för Drakseglarna. (Har ju seglat mycket Drake i min ungdom).  På fredag eftermiddag framgick att starseglarna inte ställer upp och då kom Jallu (F) och Peppe (D) och jag, vid kaffebordet på Lindgrens varv, överens om att jag försöker skaka fram ett ORC lag.

Vid 18-tiden hade Henkka, Pekka, Frasse och Jonte lovat ställa upp! Några tillfrågade hade sakliga skäl för att neka, men skulle annars mycket gärna ha ställt upp.Sällan har man fått en besättning så snabbt, inte ens på sommaren! Det var endast vår "sailing master och fartguru” Jokke, som svek.  Visserligen lär båten ska seglas av 5 personer, men man hade sagt mej att 5-7 är ok och med tanke på att båten var ny för oss, hade en till varit önskvärd.


Plats finns så det räcker i sittbrunnen framför ratten och massor bakom den. Det var ibland svårt att höra vad som sades där frammifrån! I en start tyckte jag att fördäckaren räknade ner tiden 9, 8, 7.. när han de facto sade 29, 28, 27... (Foto Amiralen)

VI LOTTADES TILL FÖRSTA STARTEN MOT FOLKBÅTSSEGLARNA.Så fort vi kom ut gick vi på kryss och kolla segeltrimningen. Sedan hissade vi spinnakern! Det besvärade sej inte F-seglarna att göra och det hjälpte dem inte precis mot oss!

Vi hann med en gip och jag konstaterade att spinnakern blir inget problem för oss! Jag har alltid varit av den åsikten att om man har en bra fördäcksgast så klarar man sej. Det hade vi nu i Kenneth eller ”Frasse”. Hur rätt hade jag inte!

FÖRSTA STARTEN

Vi seglade fem seglingar och jag har inte riktigt klara minnen av dem. I princip missade jag de flesta starterna, men första starten finns rätt väl dokumenterad:Vi bevakade konkurrenten före start. Här slår vi mot startlinjen, men onödigt tidigt. Jag borde ju ha låtit dem slå först, eller slagit så sent att vi kunde ha kört förfullt mot linjen. I match race är det ju det viktigaste att man kommer iväg före konkurrenten. Inte på skottet! Nu kom vi lite för tidigt och fick bromsa och gav ut i storen.När vi sedan skulle skota in hade skotet trasslat till sej så totalt, att det tog en evighet innan vi fick den inskotad..

...och folkarseglarna gick förbi i lovart.På den korta kryssen hann vi inte gå förbi och här rundar vi till första länsen några båtlängder efter'Men vår blåsa kommer snabbt upp, under övervakning av tävlingens domare Erkki Lempiäinen!Men konkurrenterna har underliga problem!? Ingenting i ordning?Sedan återstod bara att segla det andra varvet i lugn och ro, under övervakning av följande motståndare, 505orna (skeppare Matti Pentti, åtminstone mångfalldig finsk mästare), men F-seglarna hade fått en stor reva i spinnakern, (mera troligt var att den revan var där från en tidigare serie, sade en som vet att den då skörats!) så vår andra match seglades utan spinnaker och den förlorade, efter att igen ha missat starten.
Sedan klådde D-seglarna både F- och 505-seglarna och hade 2 segrar. Vi och 505 gänget hade en var och det betydde att vi måste segla semifinal.

Den starten lyckades vi bra i, men seglingen var vår tuffaste match!Här har vi rundat före dem. Här tror jag att dom gipade och vi följer efter, men vi hade högre kurs till märket och kunde behålla vår ledning och släppte inte dem förbi på andra varvet och var i finalen!

I den starten var det ganska jämn. Vi i lovart lite bakom och gick först bättre, men innan vi kom till Busholmens pir, fick dom både höjd och fart och kunde begära plats. Här borde vi antagligen ha slagit tidigare och försökt med styrbord lite senare...Här är ligger vi lite illa till, men på länsen fick dom inte upp blåsan innan vi fick fast dem. Valde att inte täcka dem, utan gick i lä för att hållas på deras styrbords sida, med tanke på inner position vid märket, men dom sölade så länge att vi var framför dem när dom gipade. Vi höll ledningen och rundade före dem och därefter gav vi dem inte en chans!

Den almänna åsikten ombord var att på länserna går man inte förbi, förstod jag före seglingarna, men vi gick alltid förbi på undanvindarna, när vi missat starterna!Segrarna "Frasse", Henka, Jonte, Amiralen och Pekka (bakom kameran) har lätt att le, men svårt att dölja det värmande "jublet" inombords :-) !?
Belöningen (prisen) för 1an och 2an var att få segla båtarna till HSS (alltså fick också gastarna pris!), vilket vi gör här!

Foto PekkaD seglarna på väg mot HSS. Inte lika glada som vi. HSKs kommodor Timo Nurmilaukas styr. Skepparen Peppe Lydman i mitten.

Utan sådana flytetyg skulle inte projekt som detta kunna genomföras. Här väntar Team F på sin tur att segla sin andra start.
Fr v. Antti Vallittu, skeppare Jallu Järvimaa, Santeri Lehto, Henkka Gråsten, Heta Järvimaa-Luoto och Hannu Luoto.
(Kallu tog bilderna om inte annat sägs. Tack för dem!)


EFTER SEGLINGARNA

 

"Gula" tv är Jonte. Henka i grått och Pekka i vitt höjer ölburken! "
Förlorarna" hade badat bastu, druckit öl och ätit grillad korv och många farit hem, när vi kom tillbaka från HSS, men allt det där fanns nog åt oss också! (Foto Amiralen)

I förgrunden Henka och Amiralen i livlig diskussion... Foto Pekka.

Nå, inte tog ölen slut i HSKs nya byggnad efter vår bastutur heller, men det var endast Amiralen som representerade segrarna då. Jonte var på Blue Peter på en födelsedagstillställning, så han hade god orsak!

ETT STORT TACK TILL HSK OCH TEUVO HYVÖNEN, SOM DROG SEGLINGEN, NIKLAS WULFF, ERKKI LEMPIÄINEN, JALLU m.fl.) FÖR DENNA TREVLIGA SÄSONGSAVSLUTNING! MEN NÄSTA ÅR LITE TIDIGARE, TACK!