GASTBREV

FUN !? ARKET

                       !?

JUL o NYÅR 2014 TENERIFFA

EN ANNORLUNDA JULDAG:

Denna båt bogserades in till hamnen  i Los Cristianos på Juldagens eftermiddag. Den togs upp på på lördagen och Agent FUNleak smög sej in på varvsområdet, riskerande sitt liv för intrång på inhägnat område!

MERA TEXT SENARE OM TEKNIKEN ÄR VÄLVILLIGT INSTÄLLD MOT AGENTEN!


(21.3)
EKI BESÖKTE MEJ OCH VI ÅT LUNCH PROMENERADE OMKRING OCH EKI SHOPPADE LITE.
Han hade varit ute och seglat med ett par vänner och skulle koppla en preventer i bomnocken, när en våg grep tag i båten och Eki flög över till andra sidan av 51-fotaren, hängande i bomnocken! Han hölls ombord, men hade en skorv av ett sår på ena benet. Storleken var c 30 x 5 cm.
Dessutom hade han en mindre skorv på armen!
Amiralen tror att den person som stod bakom ratten inte varit helt på sin vakt vad beträffar vågorna, som var stora och vinden svag. Eki igen var utan flytväst, vilket nog var lite slarvigt! Inte för att han nu inte skulle flyta i det salta vattnet. Men man kan ju slå huvudet och hamna i vattnet medvetslös!

Eki bara svor över swellen som ofta är besvärlig i dessa vatten!

 

ATLANTSEGLING II 10-13.03 -14.
For sent på kvällen den 10e till Las Galletas där s/y Sailori med Eki Salonen varit stationerade hela vintern.
Vi hade c 70 Nm till vårt (mitt) mål, sydspetsen på El Hierro, den västraste av Kanarieöarna. Därför krävdes en tidig start och Amiralen är som känt inte värst morgonpigg av sej. Bussen från Los Cristianos tar ca 20 minuter (kostar 1:20!), men sedan tillkommer ju väntetiden och en rätt lång promenad till båten.
Väcktes vid soluppgången och vi startade relativt genast, men måste tanka och det skedde börjande 8:00. Knappa 200e och kanske 180 liter diesel senare var vi sedan på väg.
Jag tror vi hade storen uppe och kursen satt c 9:00. Vi hade nämligen lyckats få storfallet runt däckljuslampan och det krävdes några cirklar mm innan det problemet var avklarat. De två färdigt intagna reven lät vi vara, trots att det inte blåste speciellt mycket, men friskt hade lovats. Bavaria 51an har nämligen för tjocka fall eller för små avlastare, vilket gör att fallen löper mycket trögt och seglet är stort. Alltså bäst att hellre ha för mycket revat än för lite. Vi var ju dessutom två skeppare! Ingen gast alltså! Enligt Eki när hamnkaptenen under tankningen på flytande spanska (tror jag) frågade vem som är skeppare!
Det blev motorkörning i början, men sedan började det blåsa tillräcklit för segling från NW-N. Båtens vindmätaren visar inte riktningen rätt och styrkan tvivlade vi allt som oftast också på.
Vi gick en liten båge upp för att få mera sjölä av Gomera. När vi närmade oss ön avtog vinde markan, trots att vi inte var väldigt nära ön. Motorn på igen och vi passade på att ta lite mera höjd och då slog vinden om till omkring S. Antar att det var ett slags ”backvind” förorsakad av den höga ön. Vinden var inte tillräckligt stark för att vi skulle anse oss ha råd att börja segla.
Sedan fick vi så småningom igen den rådande vinden som dessutom ökade i styrka och vred lite med. Nu gick det undan! Jag kunde åter konstatera att styrandet inte var något problem för mej, som styrde den största biten av denna etapp, trots rätt frisk vind och stora vågor. Däremot kände jag mej t.o.m. lätt andfådd och matt efter manövrerna när vi lade ut från bryggan, ändrade förtöjningslinor och fendertar för tankningen.
Nu gjorde vi en ändring i planerna. I norra ändan av öns ostkust finns en stor hamn dit bland annat färjan kommer. Där hade jag dessutom varit med FUN Star under Canary Islands Race (i samband med America 500 1992). Då var hamnen nog eländig! Vi fick ligga med ankare i aktern och fören mot en hög kaj, Men enligt en rätt gammal hamn bok som Eki hade var hamnen nu avsevärt bättre och han hade uppgifter som tydde på att den nu var lämplig för nöjesbåtar. Så vi beslöt att fara dit för att hinna fram innan solen gick ned.
Vi hann och nöjesbåtarnas hamn var nog väl skyddad, men man tvingades att lägga sidan mot en rätt hög kaj.


HEMRESAN
Vi hade tänkt stanna två nätter, men pga. Den dåliga hamnen ändrades beslutet så att vi genast efter rundturen på ön skulle starta tillbaka. Tanken var att om vinden är onödigt frisk eller om det skulle vara oskäligt mycket kryss, kunde vi gå in till en hamn på södra sidan av La Gomera. Som var c 40 Nm från El Hierro.
Vi kom iväg 14:25 och vinden pustade på i klart över 10 m/s och vi hade svårt att sträck upp till Gomeras sydkust. Inte så bra början, men vinden avtog sakta och det blev skönare att segla, med de två reven och till hälften utrullad genua. Vi hade ETA Las Galletas c 03:00. Sikten var störd av dis och vi såg inte Gomera före efter 4-5 timmars segling. Under Gomera avtog vinden igen och ”backvinden” var mycket svag så det blev givetvis motorkörning igen och siktet var inställt på att köra enda fram.

Skickade lägesrapport åt Henkka per sms:
Kotimatkalla Gomeran E puolella 5kts koneella kalastellaan. Menee aamuyöhön!
Henkka svarade: Laiskuri, purjeet ylös!
Hyviä purjehduksia, älkää eksykö pimeässä.
Nå, när Gomera var passerat kom det igen frisk vind, så vi började segla.
Till Henkka: Nyt yli 10 metriä tuulta.
Tiukkaa slööriä. 20 mailia jäljellä. Tyytyväinen?
När detta skickats ökade vinden ytterligare, men hade också vridit lite med, precis som vi hade hoppats på när Gomeras inverkan på den var förbi. Det var nog klart månsken, men ändå tillräckligt mörkt för att kännas lite kusligt. (Men det var ändå såpas ljust att man kunde se klockan om man höll den i rätt vinkel till månskenet!)
Jag fick för mej att det var dags att föra in telefonen i säkerhet. Med den i vänster hand och höger hand om ett handtag började jag nedgången. Då förlorade jag plötsligt balansen när båten gungade till, kanske på något sätt lite oväntat, och jag föll mer eller mindre handlöst på durken med ryggen och höger sida före! Som av ett under slog jag inte huvudet, men hade tillräckligt ont på ett ställe av ryggen, för att bli påmind om hur jag 2011 skadade lite revben i egen båt i hamnen dagen före Hoglands start. Den gången backade jag in i båten och missade sista steget och föll med ryggen mot salongsbordet. Nu gick jag med framsidan före och föll mot lä och slog väl mej i trappstegen?
Känner ännu av det, men det är inte fråga om något brutet eller knäckt revbenen. Mest kände jag av en smäll på höger lårmuskel, men den är inte mera sjuk och inte hittar jag några blåmärken heller.
Eki varken såg eller hörde någonting där han stod och styrde på lovarts sida. I bland har man tur?


VEM ÄR DEN SKYLDIGA?
Nu är ju frågan vems fel det var att det nästan gick illa. Ombord fanns det endast två kaptener och sådana gör ju aldrig fel!
Då riktas tankarna ju osökt på Henkka! Hade han inte skrivit ”Laiskuri!” så hade jag knappast gått in efter telefonen och skickat en ny lägesrapport...

EN LITE ANNORLUNDA JULFLYKT (TILLSVIDARE)!

Inlägg 26, 28.12! 2014-01-02

26.12-13
När jag kom till hotellet på julaftonen vid 21 tiden, efter att ha ätit en hummer på 1,3 kg och druckit en liten flaska vittvin och som efterrätt tagit en Spanish Coffe (glömmande att jag inte gillar det spanska kaffet), satt jag mej vid ett av de två borden utanför hotellobbyn för att kolla eventuell epost i Lumian. (Wifi finns endast i lobbyn på detta hotell och lobbyn är endast öppen vissa tider.)

 

Höll på med att svara på ett mejl när ett par som satt vid det andra bordet steg upp för att gå och kom fram till mej. Vi var bekanta sedan förra året. De är från Rovaniemi och nu här för en längre tid, så att de använder hitresan för sina första 4 veckor och spenderar sedan resten av tiden på olika ställen och avslutar med att hoppa över hitresan för en 4 veckors resa och sedan använder hemresan som avslutning. Inte vidare ekonomiskt, skulle man tycka, men kanske enda sättet om man vill resa med Finnmatkat? Med Tjäreborg har jag nog lyckats bättre någon gång.
Till saken! De berättade att lägenheten bredvid dem, längst nere och helt på andra sidan jämfört med min svit och alltså en våning lägre än min, hade dråsat ner en dag. Det lär inte ha kommit som en överraskning, så ingen bodde där! Kollade läget idag och fick en liten glimt mellan skynkena, när jobbarna behövde öppna det. Seppo på Scandi bar & Café berättade att det hade hänt för några veckor sedan under en våldsam storm med väldiga mängder regn! (Åter en gån missade jag ett oväder här! En gång kom jag bara några timmar efter att det slutat. Man kunde se hur väldiga mängder vatten hade spolats ner från sluttningar och överöst gator med grus och bråte. Strömmen var delvis avstängd!)

Här har man redan kommit rätt långt med ombyggandet!
Förra natten sov jag igen som vanligt till en stor del i halvdvala(?), drömmande om att min bostad var på ett stort klippstycke som nyligen lösgjort sej ett litet stycke från det vulkaniska fastlandet och låg omvälvt av Atlantens väldiga vågor som omvälvde ön. (Sedan igår kommer det stora vågor in mot beachen här utanför hotellet. Det måste blåsa hårt från N och vågorna svänger in i bukten. Ett sövande ljud t.o.m. mitt på dagen!)

Jag hade med hjälp av grannar byggt en bro ut till min lilla ö. Den var av stål och kraftigt förankrad i fastlandet och mitt klippblock. Också andra ”surrningar” hade gjorts och planerades hela natten! Likaledes planerades ett flexibelt rör (för att inte brista om klippan skulle röra på sej) från min WC som fungerade med sug system ala de finska färjorna!
Vaknade 8:45 efter att ha lagt mej vid 10-tiden och beslöt att inte sova vidare, som jag utan problem gjort t.o.m. en timme eller mera de flesta morgnar, utan serverade mej morgonmål på säng. Det bestod av 2 bitar Wasa knäckebröd av råg (finns här) med tonfiskpasta (tub fr. Fin), 1 kivi frukt och några bitar valnöt. Sedan det viktigaste just då. Hett kaffe med honung, som min strupe antydde att kunde behövas.På det hela taget är jag väl rätt frisk nu, men mitt svalg som pep när jag andades redan före jag startade hemifrån 17.12, blev nog inter genast bra av värmen, såsom livmedikus spådde! Jag har mest hela tiden varit på rummet och löste korsord, läste svenska kvällstidningar, skrivit lite på ARC artikeln till Frisk Bris och läste och skickat otaliga epost. Jag t.o.m. lagade vegetarisk soppa med korv, men har p.g.a. att det inte mera verkar finnas de djupfrysta grönsaksbitarna i lösvikt, som det tidigare fanns, nu övergått till Heinz burksoppor! Är inte speciellt hungrig, tvärtom tvingar jag mej att äta! Endast fyra gånger har jag nu på 9 dagar ätit på krog på kvällen. Då har jag klarat mej med ett sent morgonmål och en lätt middag 7-8 tiden. (Julafton undantagen. Hummern var ju stor och tog en stor soppa till förrätt!)
Jag hade redan börjat fundera på om jag blir tvungen att uppsöka läkare under julen och hur det skulle lyckas. Det kändes som eländet skulle börja gå på lungorna!
 En eftermiddag var jag säker på att jag hade feber, men det var falsk alarm och tydligen bara annat fel på huvudet? På julafton tyckte jag sedan att det kändes såpas bra att jag kunde få min hummer. En liter medhavd glögg hade snabbt tagit slut för halsens skull (utan vodka), men tranbärs juicen gick också bra att dricka het och av det hade jag 2 L med. F.ö. det enda jag hittills kommit på att är dyrare här än i Fin. Ocean Spray kostar c 2:80 per liter hemma. Här 3:30 på det enda ställe jag hittills sett det! Men hemma finns det ju inhemska billigare varianter. Men sedan finns här ju många exotiska juicer till hyfsat pris!
Har varit trött mest hela tiden, men tvingat mej på promenader på källarna för att inte bli alldeles ur form. Vid detta laget borde jag redan enligt planerna ha gjort många timmar långa promenader, t.o.m. i de närbelägna bergen. (Ruttkartorna verkar ha blivit hemma?). Men här är ju lite tid ännu och minimi målsättningen är nu att en gång bestiga det närmaste höga berget på över 400m. Det skall vist ta c 4 timmar enligt handboken, men tog nog över 5h för mej senaste år. Börjar säkert med den lilla vulkanresten alldeles ovanför hotellet? Sedan vet man om knäna håller.
Aj ja! Hittills 4 helt alkoholfria dagar och en där jag tog bara ett par drinkar som sängfösare. Inga magproblem, men jag har ju mest ätit hemlagat!
För undvikande av missförstånd! Jag är mycket nöjd att vara här, det är bara det där om jag skulle bli tvingad att gå till en läkare här, eller om det skulle bli så illa att man skulle anse att jag borde tas in på sjukhus! Det avrådde en av de läkare som skötte mej i somras skarpt att undvika in i det sista. Antibiotika, som väl skulle vara det första man skulle ta till, har jag under maj-Juli fått alldeles tillräckligt av i år! Att vara hemma skulle garanterat få ”flunsan” att bryta ut på 0 tid, när dom inte har förstånd att stänga av kranarna och sätta på värmen, eller åtminstone beställa in ett torrt vinterväder med någon köldgrad!
Har dom inte varit snälla när de har ett sådant väder?
En seglarbekant har det dock värre! Han fick strul med sambon och beslöt att fara ensam till London, av alla ställen just denna jul. Tidernas storm och skyfall så bilar nästan flöt bort kunde man se i TV nyheter!

JAG HAR VARIT SNÄLL!?
Ltit städerskan slippa komma in! Helt onödigt att byta handdukar varje dag och eftersom det inte hör till henne att diska och föra bort roskisen så vad gör hon här och rådda i mina saker J !? Det där lakanet kan jag släta ut själv oxo! Och tydligen tyckte TOMten att det är snällt gjort, för han gav mej en ny kamera! Kanske lite i onödan, men jag har blivit förbannad på den jag har med mej, för i solsken ser man ju inte någonting på skärmen. Visserligrn har jag en med ”titthål” hemma, men tycker inte om den och kan inte använda den ordentligt! Den nya är en ny version av den och komm på marknaden i oktober och jag har beslutat att tycka om den!
Ute har det mörknat och de dystraste molnen hittills syns på himlen!

29-12-13 På El Hierro har det varit en jordbävning med magnitud på över 5. Den lär ha känts i St Cruz, men inte här nere.
Kanske tur för mej! Annars hade man kanske vaknat på beachen? Det är en ny ö som försöker nå vattenytan just S om El Hierro. Den började för 2 år sedan och fortsatte alltså nu!  Har bara 300 m kvar till ytan, eller....
 

28-12-13
Så har jag då varit hos doktorn! Efter grundlig undersökning konstaterade han att det inte var något större fel på mej. Lungorna börjar bara vara lite gamla och smutsiga, så han skickade mej till Norge. Där har de uppfunnit en sorts mask genom vilken man andas. Eller egentligen andas den för en. Framför allt suger den luften ur lungorna ordentligt, så att alla möjliga onödiga skräppartiklar småningom sugs ut med tiden. Man använder makapären en stund varje morgon och kväll. Beroende på situationen från någon vecka till en månad. Det har konstaterats att äldre blir piggare och alertare efter att ha använt den. Förklaringen ligger väl i stort i att syreupptagningsförmågan förbättras och därmed blir man klarare i skallen. Men denna grej används också av de norska skidarna! Så nu vet vi hemligheten med dem. Tyvärr kan jag inte avslöja exakt hur den fungerar, dels för att jag inte vet och dels för att jag gått ed på att inte avslöja sådant som jag eventuellt vet. Den är omöjlig att öppna utan att förstöra den!
Jag hade turen att genast få plats på Star Tours (Tui) flyg till Oslo och redan följande morgon tillbaka (Tack Finnmatkat (Tui).

Så vaknade jag jämnt 9:00 pigg och kry efter över 9 timmars oavbruten sömn!

 

SAMTLIGA BILDER ÄR TAGNA MED JULKLAPPSKAMERAN!? (OCH HAR FÖRSVUNNIT!)

 

2014-01-02
Idag testade jag knäna! Vandrade runt och upp och runt den närbelägna vulkanresten! Knäna höll men resten av kroppen var nog inte alltid ok. T.ex.lungorna i uppförbackorna! Trippen tog väl en dryg time. Glömde titta på klockan.
Lumian kan inte få virus garanterar Nokia på en link jag fick av Kalle.

Var i butiken och frågade efter den, men de visste ingenting ännu!
I
 dag har ett kryssningsfartyg legat utandör hamnen! "The World" verkar vara på väg snart!
Väntar på att Eki Salonen endera dagen skall ta kontakt och föreslå när vi skall segla till norra delen av Teneriffa och kola en hamn där!

                                                 !?

AMIRALEN PÅ TENERIFFA IGEN 9-23.3 -13!

Amiralens "slutrapport" nederst!

BADVÄDER IDAG 17.3? Se bild nedan! Det finns en fråga till dej också! VAD ÄR DETT SOM BRINNER?

Kolla var Eki Salonen har bott här: http://www.homeaway.se/semesterhus/p460451

(11.3) RASISTER I FINLAND!
På Sjöskog fick jag av Henkka uppmaningen att läsa Hesari. Nå, den blaskan läser jag inte. Inte ens nu när den är i vettigt format. (Får ideligen en bilaga från den samtidigt med Hbl, men vet inte ens vad den hete. Utdelaren kunde vänligen hjälpa mej att bära den och annan reklam till pappersinsamlingen. Borde tydligen sätta lapp på dörren: Ei mainoksia, perkele!
Väl framme på hotellet bad jag Vice Captain skicka texten till mej. Den kom på några minuter, se nedan! (Han är snabb han, också på vintern!)

VI HAR ALLTSÅ TERRORISTSINNADE MEDBORGARE I VÅRT LAND!

Sorgligt att läsa, men ingen överraskning. Bland de finskspråkiga finns ju som känt svenskhatar, som inte tål sanningen om sitt lands tillkomst, som de ju egentligen inte har en aning om. Svenskarna anses ju ha erövrat Finland och kuvat folket där redan 5-600 år innan landet kom till! Jag färstår att det finns sådana som hatar en så ”överlägsen ras” :-)  som klarar av en sådan bedrift! Men kom inte och säg att jag är svensk (Sverige), för det kan de inte bevisa och inte vet jag heller var mina ursprungliga rötter finns. (Hoppas dock att de härstammar från vikingarna ! :-) )

Finländare är jag, men ofta trivs jag jätte dåligt i mitt hemland tackvare den behandling vi svenskspråkiga utsätts för av en växande minoritet av finskspråkiga.
Synd att Åland är ett så litet samhälle. Dit kunde man anors flytta, men till Sverige vill jag inte! (Fast Fritidsresors Hanna från södra Sveriges västkust är ju trevlig. Träffade henne idag och fick en stor välkomskramkram och ”hej min vän” och så frågade hon om jag följer med på presentationspromenaden. Det kunde jag tyvärr inte för jag väntade besök av Eki Salonen!)
Återstår Norge, men det är väl för sent för en gammal.
Eki tycker f.ö. att  programmet Suomi on Ruotsalainen är bra, fast han inte sett alla delar. Har varit här 2 veckor.

Inte underligt att PERSUNA har så stort understöd i vårt land, när det finns så många som tydligen lider av mindervärdighetskomplex och okunskap om sitt eget lands förflutna!
Borde man börja boykotta Kotipizza i Lippulaiva (Soini är kund där har jag märkt) och söka sej till dotterbolaget i Sello :-) ?

PÅ TENERIFFA BLIR HAN VÄL MOTTAGEN!
Scandi bar & Caffe dras numera av en finne från Rovaniemi, som är bosatt i Sverige. Ingen pakkosuomi här inte! (Utom när vi var där idag med Eki.)
Amiralen, av Scandi personalen kallad bumerangen, till ära har det ordnats Karneval i flere dagar! På en av mina favorit kinesiska, Woc Asiatico fick jag ett mera hjärtligt välkomnande än jag hade väntat, av min favorit servitris. Det visade sej också att jag varit flere gånger i hennes hemstad Fuzhou, som ligger nära Sis hemstad Changle. Hon känner tydligen också familjen Cheng, som ägde restaurant Sea View, som i tiden var Amiralens favorit ställe! Som ni märker är Kinna ett litet land!
Idag går jag säkert till Woc Asiatico, eftersom den ligger alldeles nära kvällens händelser. För i kväll är det avslutning på karnevalen med Sardinens begravning och sedan följer dans till småtimmarna ute, men utan Amiralen i svängarna!!

Men i morgon skall jag sedan besöka Hong Kong familjens ställe.  På onsdag vandrar jag kanske till Las Galletas, där Eki härbärgerar i en privat villa med simbassäng. Det kan behövas för sträckan dit är 14,7 km och speciellt i början går det till höga höjder och möjligen ner för en svindlande brant. Om jag vågar välja den vägen ner. Sist var jag rädd där!

Sedan måste jag ju kolla om Cindy ännu finns på en annan Asiatisk. Andra alternativ är Göta Kanal och den genuint spanska, vars namn jag inte kommer ihåg. Där vägrar man i princip tala annat än spanska, men nu brukar jag få mat där också. Första kvällen klarade jag maten helt på svenska på Chil Out. Hovmästaren(?) är spansk men talar en bra svenska (och några ord på finska. Det sistnämnda helt onödigt J!) Dit går jag nog några gånger ännu! Men så skall jag nog äta på rummet mellan verserna några gånger.

Vädret har varit rätt mulet men varmt! En lämplig början för en blek stackare!!

FLYGRESAN MED NORWGIAN
Flygvärdinnorna var ester. En del talade hygglig finska och engelska, (inte hon som spikade!) inte svenska eller ens norsk! Men de var betydligt snyggare än Finnairs, så de är förlåtna, åtminstone lite!
En moka(?) som den som speakade gjorde var att hon meddelade att de som första flygbolag i världen har wifi ombord. Men det fick man inte använda när ”fasten seatbelt” skylten var på! Hur skulle ni tolka det? Jag började redan fundera på vem av er jag skulle ringa eller skicka e-post till!
Men till all lycka gjorde jag ingendera, utan frågade först vad det betydde. Svaret var att man inte får ringa. Grannen trodde att man fick använda det endast under ”fly mode”. Men vad använder man då wifi till? Kollar planets instrument, så som jag skulle kunna göra på FinnFUN?
En annan grej som Teknikens Maestro kom att tänka på var om det är tillåtet att använda telefonens karta/gps för att kolla var man är? Det verkar fungera i flygplansläge! Det skall jag testa på hemvägen!
Vi flög över Åland, Stockholm, Gylland, Paris (såg inte), sedan ut på havet och jag spanade efter både Madeira och Azorerna utan resultat. Planet ändrade kurs 90 grader 2 gånger. Tillslut såg jag land framför på styrbord och tänkte att det är La Palma. Men då gjorde vi 90 grader styrbord och snart visade det sej att det var Teneriffa med sin vitmålade Teidetopp. Men vi fortsatte nästan till La Palma och flög sedan rakt över La Gomera med El Hiero på rätt nära håll och kurs mot GC, som var intäkt i moln. (Sådana lovar har jag aldrig varit med om tidigare!)
Sedan tog vi kurs mot Teneriffas flygfällt (där jag en gång landat sittandet i cockpiten på Finnair!) och landade 25 min för tidigt!!!

Detaljer: gick o pissade halvvägs och då märkte jag att hela främsta raden på styrbords sida var ledig och fick lov att sätta mig  där och tog fönsterplatsen. Plenty med benutrymme!
Nästa WC besök inklusive drinkinköp ledde till att en fet mamma med sin lilla unge tagit min plats, trots Hbl mm. där! Men hon stack efter en halv timme. Så länge väntade jag snällt! (Det var efter detta kaptenen började sina ”inbromsningar” som beskrivs ovan!
Kaptenen glömde släcka ”fasten seat belt” när vi landat. Amiralen påpekade det vid utgåendet åt en värdinna, som blek om nosen rusade in till honom! (Vi hade ju alla brutit mot de föreskrifter som efter landningen getts oss. Förvånande tålmodigt satt finnarna denna gång kvar, men tillslut gav man upp! Har ni f.ö. flugit med kinesiska plan! Där meddelas nog samma regler,
 men så fort hjulen tar mark öppnar man bältet och börjar ta ner sina grejor. Ingen ingriper!)

(12.3)
VINDEN VÄNDE TILL VÄST, BAROMETERN VERKAR ATT FALLA - OVÄDER?
(Det blev inget oväder! Barometern steg lika snabbt igen och det enda man såg på morgonen var svarta moln i S som försvann åt det hållet så småningom.)
i MORGON SKALL JAG VADRA ÖVER BERGET MOT LAS GALLETAS OCH TILL "EKIS" STORA VILLA!
F.Ö. BERÄTTADE HAN ATT HAN BOKAT BÅTPLATS FÖR 6 MÅNADER DÄR NÄSTA VINTER.
SÅ DÄR KUNDE VI HA EN CHANS TILL MIDVINTERSEGLING NÄSTA SÄSONG!

 

NU DEPPAR AMIRALEN!
Hanna har gjort vandringen från Masca till havet! T.o.m. TVÅ GÅNGER! Amiralen vågade ju inte göra det senast!

RESAN ÄR BETALD IGEN
Fick håret klippt för 5e och skulle ha blivit bjuden på champis eller något annat. De tyska damerna talade engelska med mej, men närr ägarinnan(?)  vid betalningen talade svenska ned mej, gav jag e euro i dricks!(13.3) AMIRALEN LEVDE LYXLIV FÖR EN DAG
Vandrade först över det c 200 m höga berget öster om Los Cristianos. T0gb c 2h. Där på andra sidan mötte sedan Eki med bilen och körde mej till deras lyxvilla (där de alltså levt gratis i 3 veckor nu.
Närmare uppgifter senare!
Eki kommer att ta Wilhelmina Sailings stora Bavaria hit igen nästa år!
Då kan vi hyra både villa och båt!

(15.3) Här är varmt men inte överdrivet soligt.(17-3) BUSSIGA VÅGOR! Vinden är från c SW och blåser rakt på Amiralens altan, därifrån fotot är taget!
Har f.ö. överlevt ett F1 lopp i TV, helt på spanska! Jag tror Kimi vann!?Hade först väcknung 23;55 och såg tidskörningens sista delar, som ju hade skjutits upp p.g.a. för mycket regn. Sedan ny väckning 5:55 för själva loppet. 
Utbudet på engelska filmer är stort numera, men inte vull man ju sitta och se på TV i detta klimat!
MEN EUROSPORT ÄR PÅ TYSKA! DET ÄR KNAPT SÅ MEN VILL SE PÅ SPORTEN!

VAD ÄR DETTA?Det är alltså fråga om "Sardinens begravning, som avslutar de flere dagar långa karnevalen, av någon ansedd som världens största karneval. Amiralenn till ära?

AMIRALENS "SLUTRAPPORT" !?
 

Det medhavda fullkornsrågbrödet är slut! Förs den toastaktiga och idag (21.3) tog knäckebrödet slut! Oivariini tog slut redan igår. Alla fattar inte den medicinska nyttan av rågbröd, tydligen!

Endast den Åländska gräddosten, köpt på Viking Line, finns det lite kvar av och lite Tranbärs juice! Det sistnämnda har också en viss medicinsk fördel för en gammal man!
Dags att komma hem?

Fast det inte stämmer att ”ON LOTTOVOITTO OLLA SUOMALAINEN”!
0,5 liter källvatten kostade 2,40e i butiken på Sjöskog och 3,40 i baren (TAXFREE!? Nå, man fick ju en extra att ta med på flyget för 0,60). Så då blev ju priset 2e/flaska. Här i Los Cristianos fick jag 8L för 1:50! (Lika gott! Under 10c/0,5L) .

Niku förstod nu inte alls varför man överhuvudtaget skulle dricka vatten, men inte ens han kunde dricka tillräckligt med öl eller vin i detta klimat. Han, som var med i America 500, borde ju veta. Fast han var ju rena barnet då, så kanske han inte kommer ihåg?

Några undrar ibland varför jag alltid far till Teneriffa!
På Restaurang Imperial Tai-Pan kostar 0,5 L vatten 1,80e (!) Det är en av mina favorit restauranger. Den dyraste av dem!
Men med de trevligaste kinesiska servitriserna Cindy och Yuan och en engelsk(?) ung dam, som alltid vid ingången tar emot mej som det anstår att bemöta en amiral! :-) ! Har man inte varit där på en tid så har hon saknat mej!

Man blir ju generad med mindre artigheter! (i går fick jag just och just fotografera henne! Men pussar på kind var inget problem!)

Inte har jag märkt att någon annan få lika bra och personligt bemötande. Möjligen kan det bero på att Cindy alltid ger sina kinder för pussar, när jag kommer och går. Inte heller det har jag sett hända med någon annan! Ok, vi har känt varandra rätt länge.

Hon jobbade tidigare på en kinesisk restaurang där jag rätt ofta åt, tackvare henne!
(En liten detalj. På notan från Tai-Pan står förutom servitrisens namn också när man kommit och gått. Det sistnämnda kan ju någon gång intressera följande morgon )

Så vem vill fara hem?
Aj ja! Fick just mail från Sverige att de vill skicka mej en SKRUBBIS (båtbottenputsare i sjöläge) för testning och så är det ju onsdagsträff 3.4 (med bastu hoppas jag!)...
Så har jag någon sorts (lindrig?) skada i högra höften, så jag vågar inte göra den planerade långa (14 km) promenaden!

22.3 var höften ok och jag gjorde en 3 h promenad upp till Guaza platån på över 150 m höjd. Tidvis på stigar som skulle ge svindel åt mången yngre :-) ! Där promenerade jag sedan till Palmar. D.v.s. till den branta nedgången, som jag en gång "livrädd" gått ner för! Nu nöjde jag mej med att ta bilder av branten och gick sedan tillbaka en annan väg. F.ö. nyttigt att ha Lumia 920 och dess kartor när man glömt att ta vandringskartan med!
Väl hemkommen var benen nog rätt trötta, men för övrigt friska och på kvällen orkade jag gå till mitt "Kungarike" (1km?) och tillbaka!


Sista hela dagen här fick jag pussa hela 4 flickor adjö/på återseende (the Spanish way, på kinderna naturligtvis).
Fritidsresors guide Hanna, ”infösarflickan”, Cindy och Yuan på Tai-Pan. En del i Ugrien blir visst lite chockade av sådant, men här är det något av det mest naturliga i världen.
T.o.m.
vännernas unga tonnårsdöttrar döttrar får ett sådant bemötande här. 

Hanna gav mej Fritidsresors svenskspråkiga infohäfte. Helt identisk med den finskspråkiga. Jag kommer nu att föreslå att Finnmatkat kommer att erbjuda sina svenskspråkiga kunder den. På ett eller annat sätt. Lite svenskspråkig service kan ju inte skada! Själv läser jag hellre den! Den finskspråkiga blir inte mycket läst. Hanna berättade att hon träffat några finlandsvenskar som var sura över att de fick information enbart på finska, vilket de lär ha sagt att de inte behärskar!

Jag har också gjort reklam för ”Green flash” i form av ett foto (samma som finns på hemsidan) och också original videon som finns i min dator. En del verkar inte tro trots det, andra är imponerade och har aldrig hört om fenomenet. Pådessa senaste 6 veckorna har jag sett fenomenet endast några gånger och det också i mycket liten version! Månne det beror på den globala "uppvärmningen"? :-)
Eder
Kungen af Imperial Tai-Pan

(f.d. Kungen af Rest. Sea View, där flickorna Si och Yun alltid kom och satt sej vid mitt bord mellan jobben.
Det hinner de inte göra på Tai-Pan. Nu är både Sea View och flickorna borta sedan länge
L!)

PS. I ett desperat försök att få stanna kvar lite längre, fixade jag magproblem på morgonen före avfärden. Prövade på några vodka drinkar och det hjälpte en rätt lång stund, men sedan har det hänt igen. Då tog jag Imodium, som jag har börjat ha med mej efter alla "ripuliproblem" man hört om. Senare fick jag ta mera meducin och när livmedicus Teddy försäkrade att Imodium nog vinner, steg jag tveksamt på bussen till fältet.
På fältets "taxfree" sida köpte jag sedan 2 flaskor vatten (0,5L a 1:20e! (Sjöskog 2:40  :-( ).


Från Norwegians plan (på över 10000m höjd) skickade jag sedan via deras WIFI ett Skype Chat åt Daije (som han har vägrat modtaga :-) !) och ett till Henkka, som han nog fick men glömde att svara på!
HUR KAN MAN GLÖMMA ETT SÅ HISTORISKT TILLFÄLLE!?

 

*
*

AMIRALEN PÅ TENERIFFA
Innehåll: 16-12; PS 16-12; 17-12; 18-12; PS 18-12; 19-12 Fråga!; 20-12; 21-12 + PS; 22-12; 23-12 + PS; 24-12: 25:12; 26.12; 29.12 + PS;30-12: 31-12; 1-1, 2-1; 3-1; 4-1; 5-1: 6-1; 7-1; 8-1; 9-1;10-1; 11-1; 12-1


(16.12) Vaknade till två telefoners väckning 7:40 och hann till Yellow line 7:10.
Hade missat att det i den 1 s långa infon från resebyrån på ugriska, nämndes att man själv bör fixa boarding passet i automaterna. Upplyst om det steg stressnivån, när jag inte lyckades, ens efter närmare 10 försök. Fick hjälp och blev upplyst om att första bokstaven i Finnmatkas bekräftelsekod skulle lämnas bort! Detta FANNS INTE PRENTAT! Fick trots allt mycket tid att fördriva för ett enkelt morgonmål (utan öl som så många verkar behöva. För att våga flyga?)
Starten i den friska vinden kändes aningen vådlig de första 100 metrarna i luften, men ingenting mot vad jag tidigare varit med om vid landning i Österriket. Också det var med Finski.  Men värst var det i Italien på ett lokalflyg. Mitt i allt kastades planet hit och dit och upp och ner en lång stund. Pursern satt sej ner likblek i nyllet och spände fast säkerhetsbältet. Senare landade vi i lugn och ro i Neapel.

Under resan var jag mycket trött och sov säkert 60% av de dryga 6 timmarna. Läste Hbl, åt och löste korsord mellan sovandet. Hörlurar fick man mot 5e, men dem bör man returnera på hemresan. På andra bolag brukar man få hålla dem och en del är riktigt användbara. Det skulle jag inte säga om Finskis. Betalade inte!
En spiknykter(!) Amiral anlände sedan enl. tidtabellen till semesterön. Inte ens Teide har snö på toppen!
En promenad till lokala supermarketen var för gäves. Stället har söndagsstängt! En annan lite större sådan hade funnits lika långt borta, men åt andra hållet från hotellet- Men mina ben orkade inte dit! Köpte vatten, juice och några bananer i en liten (dyrare) butik. Därefter tvingade jag mej på en promenad genom gamla staden och såg på restauranger mm. Slutade sedan på Chill Out alldeles nedan om hotellet. Satte mej ner fullständigt slut och åt otroligt goda kycklingsfileer med potatis, grönsaker och pepparsås, nersköljd med ett stop ”livsmedel” (Teddys definition). Till förrätt 2 vitlöksbröd med tomat. Allt för dryga 20e! Så Amiralens 17 dygns torka tog väl inte slut ännu?
Men på hemvägen var han så proppmätt att en Campari (1!) var ett medicinskt måste! Och dessutom behövdes trådlös kontakt för Lumia 920 i en närbelägen bar. Där framgick det klart läget där hemma! Daije mejlade: ”Hejhopp och tjofaderallan, Amiralen har lämnat landet och julefriden sprider sej över nejden”! Så önskar han de andra (och Amiralen inom parentes) God Jul… Svarade och tackade att hans vänlighet värmer i kvällskylans c 20 grader! (Nu har jag trådlös kontakt i hotellaulan, därifrån detta skickas!)

Hur går det nu med Amiralens planerade bergsvandringar om kondisen är så här eländig?

(PS 16-12)- Sviten är alldeles för stor
- stengolv över allt. mina fossingar fryser.
- moln o dis vid horisonten. ingen Green Flash
- Verandan = jättelik altan. Ger mindervärdighets komplex
- rummet 35 trappsreg ner. Lika många upp.
- vågornas skvalp mot sandstranden är sövande
- inte ens snö på Teides topp, snyft
- mm jävligt

(17.12) EN JÄVLIG MORGON!


Tänk er att måsta vakna varje morgon i 2 veckor till denna syn! Nåja 2 dagar redan :-) !

    Finskt fullkornsrågbröd mm!

Att vakna till detta väder och själv måsta göra morgonmålet…
Efter att ha kommit över detta, skrev jag gårdagens rapport och skickade den till hemsidan. Sedan gjorde jag beslutet… Först en kopp kaffe med pepparkakskaka på Scandi Shop och så iväg, att än en gång erövra vulkanen på N sidan om hotellet. Hela vandringen är fotograferad och tog c 2h, varav bergsklättring 1:15.
Nog var man ju slut av så mycket vandrande, men inte alls så totalt som man kunde ha förväntat sej. Enda pausen var när jag på högsta punkten satt mej i en stol(!), på 95m över hotellrummets nivå och skickade sms åt Jonte och bad honom komma och hjälpa ner mej. Han kom inte, för Lumian har vägrat sända och mottaga sms!
Nedfärden har många alternativ. Denna gång valde jag att undvika de rätt branta östligaste, inofficiella varianterna.
Nere på "marken" shoppade jag lite på vägen tillhotellet.
På kvällen sparade jag benen och åt på den närbelägna kinesiska Slow Boat, efter att ha konstaterat att den spanska var stängd? För gått vet jag inte för benen ville inte gå ända fram! På kinesen fick jag välja mellan att sitta ute eller inne. Valde inne, men där drog så Amiralen frös trots flisjacka. Detta är resultatet av husbolagets beslut att alla barer och restauranger skall vara öppna på huslängans havssida mot havet. Ett beslut som fick min favorit kinesiska Sea View att flytta till andra sidan gatan, med en tynande verksamhet som följd. Den slutade för några år sedan och nu är inte Los Cristianos mera riktigt vad det har varit för mej.
På hemvägen stannade jag utanför hotell officen och skickade e-post och fick ett av en HSK:are, som jag svarade på, trots att jag hade kallt.
Åter på rummet var jag säker på att flunsan bryter ut. Snuva och sträv hals fordrade en het glögg (utan vodka!). Hade redan till maten tagit en liten flaska rött och det fick räcka!
Väl insomnad hade jag en sällsynt obehaglig dröm om min son som söktes av fienden från det nyss avslutade kriget Finland varit inblandat i. Varför han söktes hade jag ingen aning om. Beslöt att söka efter honom i den kolmörka villan Stakevik och hittade honom i ett rum. Han förklarade att de sett att han sett någonting han inte borde ha sett!
Vaknade skakig med en obehaglig känsla som inte vill ge sej. Tog ett insomningspiller och löste lite korsord och sov sedan utan drömmar (ovanligt för mej i dessa dagar!) ända till 10:30. Med endast smäre flunsa symptom!
INTE ÄR LIVET LÄTT FÖR EN PENSIONIST PÅ SEMESTER, som ni ser!
Nu torde sms fungera efter att TM(!) gjorde en ändring i installationerna!


(18-12) RESAN BETALD OCH ÄR MINST ½ KG LÄTTARE - PÅ 5 MIN!
Alla vet ni ju hur vidrig Amiralen såg ut i håret före avresan. Allt berodde på att den Hong Kong bördiga flickan på klipperiet i Lippulaiva hade försvunnit. Hon hade tagit bara 12e för Amiralens kalufs senast, och ockerpris var man ju inte beredd att betala. Här fick jag tipset av Scandi Shop att grannklippeiet kunde klippa håret för 9-10e. Så dit gick jag och fick det gjort på 0 tid efter att ha fått vänta rätt länge på avtalad tur. Blev erbjuden vatten, kaffe och när det inte dög, champis. Men den ståndaktige Amiralen tackade nej (champisen hade ändå varit sur=torr?) till allt! Nöjet kostade mej endast 5e! Och då tog hon bort i det närmaste allt!

  Vågar ej visa mej på dagtid!?

De sjuka ”mullvaderna” fick mej att ta det lugnt idag. Det blev att hållas inne och läsa, skriva och försöka sova lite i solen, men det var för hett! Först efter solnedgången gick jag ut och vandrade sakteligen via hamnen för att kolla pris och tidtabeller till La Gomera. Fortsatte sedan till en asiatisk buffé restaurang. På vägen hade jag lite magproblem, så jag började med en Campari som inte var så liten! Lite rödvin till mate och så sakta vandring hemåt!
Nog har man det bättre här än det var där hemma! Där gjorde man just ingenting annat än stannade hemma. Här är det inte så motbjudande att ta sej en promenad! T.o.m. en lång sådan när benen orkar. Ny utmaning väntar! kanske dock först på torsdagen?

PS. 18-12
NATTLIGT BESÖK! Vaknade mitt i natten och kunde inte somna. Steg upp och gick ut på altanen. Där möttes jag av denna syn!


Ett stort segelfartyg låg förankrat nära stranden! Tyvärr vaknade jag så sent att det redan hade lättat ankare och sågs långt borta mot La Gomera.

(19-12)  Lindrigt sjuka vadmuskler gjorde att jag beslöt att låta bergen vara ännu och som lätt träning göra en några timmars promenad västerut längs stranden. T.ex. till Puerto Colon och tillbaka. Det brukar finnas ett och annat trevligt att se på under den trippen. Men kom inte långt innan vänstra vadmuskeln protesterade och så började min krongliga mage också göra sig påmind igen. Så jag vände tillbaka och utnyttjade min sedel för en välkomstdrink på Scandi Shop till en Blody Mary, som f.ö. var den sämsta jag druckit? Hade någon för stark krydda i! Men magen blev i skick! Skagen smörgåsen var god!
På kvällen tog jag sedan mod till mej och beslöt gå den rätt långa vägen till den lilla Hong Kong Happy Court i Playa las Americas, men gjorde en extra lov via en annan Asiatisk restaurant. Där var ännu en gammal bekant, som glatt kom emot mej och jag fick som vanligt pussa henne på kinderna (som seden är här i Spanien!). Nå vad offrar man inte för en bra kund, dessutom  ! På Hong Kong Happy Court blev jag också glatt igenkänd av den alltid glada trebarns mamman, som har sina söta barn med i restaurangen och mannen(?) i köket. Sällan har jag sett någon annan jobba där. Så nog knogar en del kineser på! Bara det är värt att gå dit och äta! Fick en kinesisk väggkalender när jag gick. Det fick ingen annan kund så länge jag var där! 
Väl tillbaka fick jag e-post från red. Wilen med kopia på nästa test i Vene och en link jag begärt från Frisk Bris (Kanoniärens). Har nu hittat bilder på den segelbåt (O-jollen), som är med 90% säkerhet den första segelbåt Amirals embryot suttit i. Det var någon gång på 40-talet. (skall ännu forska lite i saken, kommer säkert att nämnas  bland seglarminnena?)

FRÅGA: (Svar per e-post! Hedersomnämnande utlovas!)
Varför är 21.12 en så viktig dag? 2 orsaker! Jordens undergång ej med!

(20-12) 12:45 startade jag på en vandring till Puerto Colon.16:05 var jag tillbaka med trötta, men inte sjuka benmuskler. Ett par drinkar och några timmars vila och jag var återhämtad. Förmiddagen gick till e-post, hemsidan och lite mat inköp i närbutiken.
På kvällen var man sedan i form för en rask promenad på 20 minuter till en mongolisk restaurang. Tillbaka gick det nog långsammare! Hemma igen c 22:30. Och det var dags att gå och lägga sej!

(21-12) SVARET PÅ FRÅGAN ÄR GIVETVIS:
1. TOM har namnsdag! Tack för de otaliga gratulationerna som strömmat in
J!
2. Vi går nu mot ljusare tide! En gåva till alla seglare och sommarvänner, som TOM bjuder på alla år!

 Vändningen skedde 11:11 (i Stockholm). (Källa: Aftonbladet)!

Två har kunnat svaret på den ena delen. En har meddelat att hen inte vet! Resten av er har inte vågat säga,
varken bu eller bä! Inga HEDERSOMNÄMNANDEN ALLTSÅ!

Dagen har gått i vilans tecken, men också det är svårt. 28 grader ute är lite väl mycket. Försökte ligga och vila/läsa på balkongen, men rann fort bort av svett! Inne är det 25 grader i skrivande stund. Kanske det är värmen som gör att mam sover dåligt på nätterna? Sov just inne på soffan ½ h, vid 16-tiden. Kanske det äntligen blir en green flash idag. Fast lätta moln ligger nog där borta vid horisonten.
Middag blir det säkert i närheten.
Att gå på långvandring i oländig terräng med branta stigningar blir nog inte av om det inte blir lite molnigt? Man får se tiden an!
NOG HAR NI DET BRA DÄR HEMMA! LYCKANS OSTAR :-)  ! (Jag har ju en ledig säng, ifall någon skulle villa komma hit!)

PS Det blev en GREEN FLASH, men inte alls så bra som den som fins på paradsidan! .Dagen till ära fick jag till morgonmålet 3 pepparkakshjärtan som extra bonus till middag "Hummer" Americana, som visade sej vara klolösa, altså lanmgostiner (eller vad de nu heter).Jätte goda. Men först serverade man mej jätteräkor, som väl heter någonting i stil med langust! Deåkte ju ut, precis soim dendär MOR brukar göra på restauranger. Ok, förr i världen!


(22-12) Nu är mitt mjuka fullkornsbröd (FIN) slut och nu har jag bara lite fullkorns knäckebröd (SWE, från vår irrfärd) kvar. Sedan är jag ett lättare offer för canser :-) !?
(23-12) DET HADE NI INTE TROTT!?
Amiralen börjar komma i OS form och har idag vandrat totalt 9 km som ledde upp till 405m höjd. Trippen tog c 4h i stekande hetta, som tack o lov tidvis svalkades av en frisk NO. ”Vägen” var tidvis en smal spång med grus, lösa stenar och sand, men ibland en bred ”bilväg” som ett bra terrängfordon kanske klarar av. Men  också de vägavsnitten var på sina ställen livsfarliga med lösa små och stora stenar, samt sand i branta backar.
Nu gäller det att vila ut sej för längre men kanske minde krävande etapper. Men det blir nog till efter julen!

PS. Det här hotellet har nog en fin utsikt över Atlanten och också Gomera syns. Ibland t.o.m. El Hiero. Men ett badkar där man kunde badda sina sjuka benmuskler i hett vatten finns inte! DET SKULLE NU BEHÖVAS!
En perfekt GREEN FLASH blev det på kvällen. Men jag experimenterade med motljusinställning och det gröna fastnade inte. Eller var det något annat jag gjorde fel?

(24-12) vaknade allt för tidigt till ett fartygs otroligt höga motorljud. när jag kollade kunde man knapt skönja ett svagt ljus långt ute på have.
väl tillbaka i sängen kunde jag sedan småningom njuta när Atlantens dyningar slog mot beachen. De var mastiga! EN JULSTÄMNING I MIT TYCKE!

När solen stigit upp kunde man konstatera att det är rätt molnigt. Det kan bli skönt!
Genast på morgonen fick jag julglögg utan knorr och två pepparkaks hjärtan. Nu skall jag gå och äta nybakat bröd och en bakelse med en yxa istucken. Kan vara bra att ha den om det kommer bovar! Låset till kassaskåpet krånglar nämligen! Hotellet bjöd på skumpa och tilltug åt alla gäster. Endel blev ganska länge och drack rätt mycket. Amiralen hade bättre att göta!
Ingen green flash!

Jag var för anspråkslös! Max höjden var 428m (Inte ynka 405m, som jag påstod om min andra vandring! Så säger närmare konsultation av vandringskartan och boken! Beklagar den vilseledande uppgiften! Som dessutom nog bättre stämmer med Amiralens klockas alti. meter!
Hade en god middag på en asiatisk restaurang. ”Midsommaren” firades här i varma tecken. Ännu 22:30 var det 22 grader (+ alltså!). På Madeira där min tandläkare med familj firade dagen har det regnat och varit 15-18 grader! Dom väljer tydligen alltid kalla ställen på vintersemestern!? Förra året var de här på Teneriffa, men bodde högt uppe bland molnen :-) !
F.ö. har nog färjbolagen mellan Finland och Sverige problem med mej. Här kostar min favorit vodka under 11e, medan den på färjorna kostar över 20? Också på Tallinn linjerna?
Det blir väl att dricka vatten där hemma?


(25-12) ALLT LUGNT OCH VÄL! Märkte på kvällen att Lumia 920 vägrat ta emor sms! (Spanska nummern har nog fungerat, åtminstone från Madeira!) Ok Teknikens Maestro har fixat problemet!
Planeringen av nästa vandring är i full gång! Betydligt längre men lite mindre höjd?
Green Flash blev det inte nu heller. Barometern stiger, men det blir molnigaré och svalare! (21-23 grader) 


(26-12) På natten upptäckte jag att månen hotas av något från höger! Bild finnsn på paradsidan! Går den under? Då är det inte mera roligt på Tellus!
Amiralen har försäkrat sej om att få sitta i en buss och på en färja största delen av torsdagen oxo! Turen till La Gomera är ett faktum!
Amiralen undvek oxo frestelsen att gå på tivoli, på sin väg till dagens middagsställe, där den unga damen genast hälsade hjärtligt välkommen på något brutet språk mellan kinesiska-spanska.engelska. Enda klart sagda var en Campari utan is. Hon kom tydligt ihåg vad jag ville starta middagen med för en vecka sedan! Men idag skulle det inte vara någon fördrink! Det blev 2 glas vin till för och huvudrätterna och en likör 43 till glassen, på denna asiatiska restaurang!
En stordel av måltiden gick till att polemisera med ”hustomten” om han kunde acceptera en flaska demi sec som finns i Amiralens kylskåp, enkom som muta åt honom. Men han verkade omutligt ståndaktig, eller så fattar han inte minn vänliga natur...?

Det har varit muklet och kom t.o.m. någon droppe regn? Men nu är det klart och månen har fotograferats! Igenn!

(27-12) Hela dagen på La Gomera, vilket betydde väckning redan 7:40. Okristligt! Med hänvisning (in my mind) till att ”Pakko Suomea on aivan liikaa”, betalade jag resan till Finnmatkat. Men ett villkor var att jag får åka med en svensk buss på ön. De samarbetar ju med bl.a. Fritidsresor och hör väl kanske rentav till samma koncern, Tui? Arrangemanget lyckades och den svenska guiden var bra!  Bl.a. fick hon en att inse att allt som berättas om Columbus inte skall tas på allvar. Vad var hans riktiga namn? Han kan inte ha varit i kyrkan i San Sebastian, La Gomera, eller i det hus, som numera är ett litet museum om honom. Ingendera fanns nämligen då ännu. Däremot är det nog sant att hans älskarinna där (spanjorska som han träffat i spanska hovet), var en av orsakerna att han startade 3 av sina resor därifrån. En annan orsak var att där fanns vatten, och den brunn som anses vara den han tog vattnet ifrån från är nog äkta, försäkrade vår guide Ingrid! Hon gjorde också klart för de andra att Amiralen deltagit i America 500!
På hemvägen fick jag sedan en obetydlig green flash från snabbfärjans däck, med en ny kamera!
Middagen intogs på den närbelägna Chil Out, där de hade en ny otroligt charmig servitris. Till råga på allt är hon från Sverige. Stället har jätte god mat, men middagen bestående av förrätt, huvudrätt och efterrätt, ½ L vin och en likör 43 kostade 48 euro. Så inte går man dit alla kvällar!

(28-12) Den långa vandringen planeras till i morgon, den sista dag jag bor på detta hotell. På söndag flyttar jag lite bort från stranden, för de 2 sista veckorna…
En otroligtobetydlig green flash sågs och inspelades.
Vandringen blir troligen av i morgon och starten kan tänkas till c 10:00. Under dagen nås jag säkrast via sms, som troligen når upp till de relativt blygsamma höjder som det nu är fråga om :-) !
Sträckans längd kan bli beroende av vänstra vadmuskelns eventuella protester!

(29-12) Vid 10 tiden startade jag på den obestämda vandringen. Stannade i en fruktbutik och köpte några mandariner och tre bananer till morgonmålet, som intogs på en bänk relativt nära det ställe där man börjar stigningen upp till platån. Nu var det rätt många i rörelse. Bl.a. tre finska damer i sällskap av en man vars nationalitet jag inte uppfattade. Talade inte med dem. Mitt i stigningen kom plötsligt en engelsk dam joggande neråt med rätt hög fart. Hon måtte vara vältränad och van med dessa stigar. En annan har ju nog med att stirra framför sej för att hitta lämpligt underlag för varje steg. Antingen en välformad stadig sten eller ”flat” mark. Vanligtvis är man tvungen att byta från det ena till det andra mest hela tiden. Inte är det heller så välställt med balansen då heller - för en nybörjare!
Väl uppe på platån trodde jag att navigeringens kulle vara enkel, trots massor med små stigar och något som såg ut som vägar. Jag hade ju dessutom försökt kolla läget när jag kom ner från den höga toppen. Men här misstog jag mej!
Det enda som var helt klart var att jag inte skulle ta stigarna som gick längsmed den klippkant som vetter mot Los Cristianos. Dels hade jag gått den vägen.  Nog är utsikten och naturen värda att se, men man passerar flere delvis djupa och branta raviner. Dels är nedfärden till Palm Mars beach lite väl brant för mej och lägg till att underlaget är sand eller småsten! Jag var nog rädd den gången!
Så jag hade som målsättning den sydligare av ostliga vägarna, Mötte en spanjor och frågade honom om jag var på rätt väg. Han lade ut texten på snabb och flytande spanska om platån. Frågade sedan comprende? No, svarade jag som fårstod frågan! Så kom det en ny svada och jag tror att han sade att man kommer ner på många ställen?
Nå jag hittade vägen ner där jag ville. Men den blev smalare och svårare ju längre ner jag kom och den bestod för det mesta av små eller större vassa stenar och de gjorde tidvis ont i fotsulorna! Väl nere kändes skona lite konstiga och vid en koll kunde jag konstatera att de såg ut som på bilden!Jag förväntar mej nu att gastunionen samlar in pengar åt mej till nya skor!

Nå på slät mark kunde man ju gå, så jag gick ända ner till stenbeachen och fotade den branta nedfarten dit. Men som ni vet ljuger kameror, så det ser inte så farligt ut på bild. Hoppas jag hittar bilder tagna uppifrån.
Planen var att äta lunch i Palm Mera och sedan fortsätta längs kusten, via en fyr till Las Galletas, där man kunde vila ut med några drinkar och sedan ta bussen hem. Åt och tog en taxi till Las Galletas (buss går det någon gång per dag, dit men inte hem). Promenerade i marinan och så tog jag en Campari på en engelsk liten krog och fick direktiv hur jag hittar Cristianosbussen. Fast det viste ja ju någorlunda från den gången jag var och seglade med Eki Salonen här!
Två någorlunda bra videor (med 2 kameror) fick jag idag av green flash.
När detta är insatt på hemsidan, skall jag kolla hur långt jag ids gå för middag!
PS. Inte blev det så långt jag gick, men det berodde nog inte på sjuka ben utan ren bekvämlighet! Prövade en italiensk. Det skulle jag inte ha gjort! Servicen var långsam och maten inget vidare. Bakad potatis = kokt so klyvts och stekts!? Kycklingen var seg, men billig. Vitlöksbrödet var snarare en vitlökspizza, så den blev morgonmål.

(30-12) Idag måste jag då byta hotell och lämna den havsnära miljön. Kanske omväxling gör gott? Rummen lär vara stora, fast det behöver jag ju inte. Hotell St Georges har simbassäng, så kanske jag äntligen vågar mej på ett dopp. I havet har jag inte varit en enda gång. Av praktiska skäl! Vem vaktar mina grejot medan jag gör mina långa simturer? Men i den lokala Siam Park ”the Water Kingdom” skall jag nog spendera en dag ännu!
(14:00) Nu på Hotell St George. Ingen TV (använde den sällan på Las Fuentes) och ingen micro. Fyra bäddplatsetr varav 2 verkligt breda. Vad skall jag göra ned dem? Rummet ligger på poolnivå, så nu finns det risk att jag vågar mej i det våta några gånger? MEN HÄR KAN JAG LÄGGA MEJ I ETT HETT BAD! För badkar finns det!

(31-12) Dagen började rätt mulen, med bara lite sol då och då: Sedan mulnade det helt och Amiralen fick sätta långbyxpor på, för i lägenheten är det knapt 20 grader! 
Kanske man borde ta sej ett varmt bad och en mini skumpa, för att höja stämningen lite. Någon feststämning har man inte! Normalt brukar jag äta hummer här på Nyårsafton, men känner mej inte speciellt intresserad för det!? Kunde t.o.m. tänka mej att äta en enkel middag på rummet och sedan gå ut och se på det fantastiska fyrverketiet! Men om det börjar regna får också det bli?
Just som jag skulle sluta dök den svenska guiden Hanna upp och bjöd på choklad... :-) !
Jobbade med datorn till c 20:15.
På vägen ut fick jag två e-post sända 21.12 och just innan Julen!
Någon annan som skickat mej e-post och inte fått svar? Jonte?
Gick till en kinesisk i närheten, där jag aldrig varit förut. Där fanns som väntat plats för en liten, men stället var nog rätt fullt. Kom undan med 30e inkluderande liten flaska vin och en Campari. Med välfylld mage av god anka och grönsaker gick jag sedan till Scandi Bar & Café. Stället verkar numera dras av en gammal bekant, som jobbat där så länge jag kan komma ihåg. Han är tydligt finskspråkig och talar en bra svenska, liksom väl nästan alla andra som jobbar där. Någon ”pakko Suomi har man aldrig försökt med mej”! Men det som stör mej något är att de ibland spelar finska sånger! Igår var där en tydligt sverigebo, som till min ”förfäran” sjöng också på finska  !
Tog en drink där och försökte fåreda på varifrån fyrverkeriet skulle skjutas i år, men det var det ingen som visste. Promenerade till torget utanför kyrkan, där man tidigare deklarerade det nya året ”öppnat”. Men där var det ingen som stannade utan alla promenerade mot hamnen. Fyrverkeri såg man sedan från minst tre olika huvudställen. Ett var från beachen utanför mitt förra hotell. De andra, klart längre, kom från den östra delen av staden och sköts mot hamnen.
Sedan tillbaka till Scandi Bar och en nattfösare. På hemvägen fick jag oväntat, ännu en nyårshälsning av MO, RO, MOR… på haltande(?) tyska (…schlaf suss). Han var alltså ännu vaken! Önskade god natt på Kinesiska!

(1-1-13) Himlen var rätt mulen när jag steg upp. När detta skrivs har jag ätit morgonmål. Två tonfisk (inte ”tånnfisk”) smörgåsar, en mandarin, kaffe med honung och ett glas blåbärs soppa (fr. FIN i plastflaskor som på hemvägen innehåller mindre hälsosamma drycker). I går på eftermiddagen hade jag gärna tagit en alkoholfri glögg (fr. FIN), men den tog slut på ”midsommaraftonen”! Nu skiner solen lite och jag skall gå och sätta in detta! Det blir nog en dag på ”jobbet” idag? Rensar i PC:n!
(Strul med hotellets WIFI fördröjde detta!)
Mulet hela dagen andra dagen i sträck.Lämnade inte hotellet på hela dagen och lagade t.o.m mat på rummet. Läste korssord och rensade i gamla filer i PC:n.

(2-1) Idag är det strålande solsken igen, men jag far nog till huvudstaden, med buss. Det tar c 50 minuter. Kanske ett bad i basängen lockar efter den resan?
De sena mejlen berodde på att en annan Teknikens Maestro inte fick dem att gå. Först när de kom hem gick de ut!
Nå ja! När jag kom till rummet var det hel mulet igen och så förblev det hela dagen, men i Santa Cruz regnade det inte! Fick nya "vandringsskor" och tog en bild på denna spårvagn, som de lokala kallar Metro:


(3-1) Dagen började mulen. För tillfället skiner dock solen... men hur länge?
Det var sedan mulet resten av dagen! Handlade mat för några dagar att tillreda på rummet.

(4-1) Äntligen igen en solskensdag. Skulle laga egg och bacon, men när jag skulle sätta till äggen i stekpannan fick jag en överraskning!
Nej, det kommingen kyckling ut, men äggen var färdigt kokta och hårda! Har ni hört om sådant tidigare? Inte jag! Fick avbryta tillredningen och gå och köpa nya!
INTE ÄR LIVET LÄTT HÄR I SÖDERN!

Promenerade sedan omkring och försökte hitta lämpliga motiv för bilder åt Bo-Erik, som klagat på att mina är så tråkiga!
Väl tillbaka var jag mogen för min första simtur här! I poolen! I havet hade det varit härliga vågor... 
Hittills har jag hela detta år lagat åtminstone huvudmåltiden på hotellet, men i kväll skall jag gå någonstans och äta gott. Kanske jag får lite vin till. Sådant fick jag inte alls i går!

(5-1) Jobbade mycket med datorn och har fått fungera som rådgivare för både båtköpare och uppfostran och skolgångsmotivering av en 11 årig kinesisk pojke! Nå det första vet jag ju lite, men det andra är nog ett ganska främmande område för mej. Men när nu "guddottern" frågar så försöker man ju hjälpa. Pojkenär på sätt och vis ett gudbarn han också. Understöder hans skolgång med ett årligt biddrag.
Solen sken, men gick ner i dis, så ingen green flas´h nu heller. Döäremot sågs hästar, kameler och allslags sagofigurer tåga igenom staden på kvällen. sedan gick jag hem till datorn igen och åt lite kvällsmat, utan vin, fårsådan lyx har jag inte på rummet!

(6-1) Soligt! Idag blir det långpromenad. Mest längs kusten västerut, kanske via Siam vattenpark (men inte in ännu idag). Start c 12:30? Få se hur långt jag orkar gå och hoppeligen tillbaka också! I och för sig har jag busskort så det räcker till nästa resa, som nog blir ganska snart, sådant väder som ni har! 
Just som jag skrivit detta försökte två engelska tanter få mej till RÅDDGIVARE angående hur de skall få internet kontakt: Tittade på deras apparat och förstod (givetvis!) ingenting! Det måste ha varit ett gammalt äple?
Vandringen blev 4,5 h + kort mat och drickpaus på 20 min mot slutet! Sträckan måste ju ha blivit minst 50 km. Dethar jag alldeles själv räknat ut i huvudet! :-) !?

PS: Jaha, så nu vet man det!
Den lokala Sveriges Nyheter med lite Suomenkielisiä uutisia (riktigt med Finlands lejons vapen i rubriken) och Norske Nyheter, skriver i senaste numret:
Förebygg förkylning med sex och sol! I texten nämner man fysisk träning, sömn, C-vitaminer, och god handhygien som andra saker som hjälper oss att stå emot sjukdom... Se närmare texten i bifogade bild.
Jag har varit på rätt spår! Sol, c-vitaminer, fysisk träning och hygglig handhygien är under kontroll! Ännu måste jag hitta en tumstock på 2 meter och så det där med sömn och kex! Det där sista går väl inte så bra ihop? Så vitt jag minns rätt! Så nu är jag då lite illa ute?(7-1) Amiralen har blivit en tjuv! Hans hotell har WIFI endast i aulan och det är lite jobbigt att gå ner dit med datorn. Telefonen är enklare! Med den behöver man bara gå långsamt genom aulan och får in e-posten. Men sedan märkte han att grannhotellets poolbars signal kommer till sovrumsbalkongen. Visserligen lite ojämnt, men mången e-post har redan kommit in den vägen! Hur? Jo han gick till sitt forna hotells poolbar och åt en skinkomelett med en liten öl á 4e och fick koden!
Denna morgon sträckte han bara upp telefonen mot taket, liggande i sängen och nästan vaken! Pling! Då kom Teddys e-post om att Salonan nu är inskriven i ESF! Saken må inte mera kommenteras på denna sida! Den är för
invecklad för er :-) !
F.ö. skiner solen åter idag från en helt klar himmel och det är alldeles för hett att sitta och läsa i dess strålar!
INTE HAR HAN STACKARN DET LÄTT HÄR NERE!
FUNleak

Största delen av dagen gick i lugn och ro på hotellet "lekande" med datorn och läsande Sexpressen. Kollade solnedgången men den var misslyckad med moln i "dis". Inte harjag egentligen ätit mycket heller efter morgonmålet. Hungrig är jag inte heller...? Men kanske man nu måste laga någonting åt sej i varje fall...
Nu på kvällen ärdet kyligt och vinden är från fel håll, så kanskr det blir sämre väder igen?
Och så tickar klockan allt närmare hemfärden - INTE SKOJIGT!

(8-1) Dagen började mulen och kylig. Amiralen vaknade redan 7:30, men blev kvar i sängen och löste korsord 1 dryg timme. Inte ser vädret ut att bli så mycket bättre senare!
Nej inte blev det så mycket bättre. Snarare värre! Iskalla vindilar sväper tidvis över poolområdet. De kommer säkert direkt från Nordpolen, så isande känns de! 
Så jag sökte upp en bankautomat, men först den tredje var i funktion. Med pengar på fickan gick jag sedan och shoppade. Ett par sandaler, en ny fartmössa (eller kanske gåiland dito), en ny burk Aloe Vera 100% gel. Den lär gå att förvara bara 1 år om man har den i kylskåp och mina två är minst ett år och har aldrig sett ett kylskåp, så de åkte nu i roskisen

NÄSTAN LURAD
Hade spanat in ett ställe där man får min favorit Smirnoff vodka i platt 1L plast flaska för 10:99. Nu såg jag till min glädje att de hade en större, men rund plast flaska för 22e. Större måste ju vara billigare, tänkte ekonomen och tog den. På vägen till kassan insåg jag att om flaskan är 2 L så blir det ju samma pris per liter. En koll på flaskan gav vid handen att den var endast 1,75 L! Så jag tog givetvis två platta flaskor. I kassan förklarade man att man får betala lite mera för den rundas form! Täh!? Den platta formen passar åtminstone mej bättre! Och de kommer nu att  på hemvägen ersätta två likadana flaskor med hälsosam blåbärssoppa som jag hade med mej hit!
Ännu skall 2 L glögg ersättas med någonting!
Senare gjorde jag vulkanberget Montana Chayofita åter en gång (höjd okänd). Fotoserie finns om någon inte tror :-) !
På det blev det en simtur i poolen. Fotobevis nedan!

              

PS. Har glömt att utgjuta min förbannelse över badkaret! Om man tappar hett vatten i det så kommer det kallt vatten redan när man fått nägra dm vatten i karet. Så får man vänta 1/2 h innan boikern har värmt upp en ny sats och då är det spom finns i karet inte särskillt varmt mera... Det går alltså inte att få ett varmt bad! Med detta system har jag tidigare klarat av att få det, men detta hotells boilers är tydligen mindre! INTE ÄR DET LÄTT...

(9-1) Halvmulet och kylig morgon!
Har till i morgon bokat en 8 km lång vandring, som lär göras på 4 timmar i lugn takt!? Men det lär gå nedåt till havet och därifrån får man åka båt hemåt! Få se om man överlever! (Man lär få hyra vandringsskor och stavar! Men jag hoppas mina nya popor skall duga och stavar har jag tänkt använda först när jag blir gammal!
EXTRA NYTT från FUNleak:
Rutten är ställvis brant och och "potentially deangerous"! Dessutom är risken för Irritable Brranco Syndrom uppenbar, också för vana vandrare!


Talade idag med en dam som jobbar på Scandi Bar och hon har 16 grader på nätterna i sitt sovrum. Fritidsresors Hanna fryser också på nätterna och har, som jag strumpor på, med gav hon. Så det är tydligt att jag inte är sjuk, i det avseendet. Den misstanken hade faktiskt redan dykt upp i mina nedbrutna hjärnceller! En liten lättnad alltså, MEN INTE ÄR DET LÄTT HÄR…
Nästa gång hör ni av mej är 10-1 på kvällen! Tai sitten ei!

(10-1) Beslutet om vandringen gjordes rätt impulsivt just innan guiden kom till hotellet och på basen av texten här under! Låter ju som en trevlig och enkel rutt om man bortser från längden. Men det skulle ju gå neråt och för några dagar sedan hade jag ju promenerat i över 4 h utan pauser och utan några som helst problem.DETTA HADE NI KNAPPAST TROTT - INTE JAG HELLER!?

Senare läste jag den finska texten som var lite längre och rekommenderade att man hade erfarenhet av vandring på höga höjder… Först då kom jag på att jag ju har Walk! Tenerife i bagaget! Efter lite sökande hittade jag rutten där:

Nr 28 SURVIVAL OF THE FITTEST
Den är den näst populäraste på Teneriffa,* men de erfarna vandrarna skriver: ...but it’s not a favourite with us . It’s not because the route is extremely strenuous (ansträngande), vertiginous (förorsakar svindei?) and potentially dangerous in some sections that we dislike it. (nå för mej räcker det nog  ); it’s because it is the only walk on wich we’ve suffered IBS- Irritable Barranco Syndrom (Ravin Skräck enl. min tolkning). This is a magnificent barranco (ravin) but you can have too much of a good thing…
Denna text gnavade I mitt inre hela dagen. Lite lugnade det när jag träffade Hanna vid 17-tiden och hon sade att man kan hoppa av vid halva sträckan och få bilskjuts ner. Men efter middagen läste jag texten på nytt med lexikon och blev skrajare, men ögonen slöts ändå lätt vid 23.tiden. Så vaknade jag vid 1-tiden och fick inte sömn, så jag tog 2 insomningspiller (1 brukar räcka), men det hjälpte inte! 4:45 skickade jag e-post  om min kapitulation till min Medical Officer (Teddy). så småningom somnade jag väl för jag vaknade till väckningen  och gick ut , ännu med en nervös knut i magen, och meddelade bussen som kom efter mej att jag inte kommer.
Troligen gick pengarna förlorade?
Talade just med en dansk guid. (Hanna kommer kanske först i morgon.) Han sade bl.a. att Hanna borde ha varnat mej och allt som står i boken är sant! Och tillade att jag "gjorde ett gott beslut"!
Hanna frågade ju närmast om jag har höft eller knäproblem. Inte ett ord om att rutten faktiskt är farlig! Dansken har gått den och berättade lite närmare om hur det var när han gick den! Här är ju min starka position. Hanna borde ha berättat om ruttens svårighet och farlighet. Men inte vill jag bråka med henne! Som dansken sade: Hoppas vi hittar en lösning! (Om pengarna alltså!)

AMIRALEN HAR NU FÖRLORAT SITT ANSEENDE INFÖR SIN TUFFA BESÄTTNING!?
Nå i varje fall de betalda 46e, klarnade det 11-1! Jag tror nog en jurist skulle få dem tillbaka, hänvisande till texten ovan i bilden!
Men Hanna är ju så söt :-) !

* Enligt den danske guiden är den populäraste rutten numera stängd! Borde denna också stängas??? (Den finns inte alls inritad på en officiell turistkarta "Tenerife om foot. the best foorpaths"!!!)

(11-1) Nästan lika sömnig hela dagen och starkare flunsasymptom än hittills. Så det bryter väl ut genast efter hemkomsten?
I morgon lördag skall jag på busstur till mindre vanliga ställen. Bl.a. Masca där jag hoppas se så mycket som möjligt av vandringsledens början.
Också det 1000 åriga drakträdet skall vi få se. (FUNleak: Drakträdens ålder kan inte bestämmas för de har inga årsringar. Så enl. vår information är det enda man kan säga om nämnda träds ålder, är att det inte kan vara över 1000 år! Lavan det står på är nämligen så gammal!).  Skall bli intressant att höra hur guiden uttrycker det!
Sedan går en stor del av kvällen till att packa ... 
Fritidsresors (Tui liksom Finnmatkat) guiden Hanna träffar jag inte mera innan hemresan, men som tröst gav HON mej en stor kram, trots att hon vet att jag försöker komma tillbaka ännu i vår :-) !

(12-1) Till min förvåning och gläfje steg Hanna plötsligt in i bussen...
Vi plockade upp folk längs kusten och de sista i Los Gigantes (där de branta bergen störtar ner i havet). Redan den trippen var intressant, men sedan drog vi upp på slingrane vägar upp till Santiago del Teide och sedan vidare till drakträdet på Nordkusten!Två gamlingar! Ett kanske 1000 år gammalt Drakträd och en kanske något yngre Amiral, i uniformsmössa! Foto Hanna.
.


En betydligt yngre Drakflicka, vid namn Hanna! Foto FUNleak!

Här köpte jag en flaska Drag's Likör med bild av drakträdet på etiketten. Likören är röd som drakträdets sav! 
Dessutom fanns det många olika Teneguia vin från La Palma, där jag 1994 hittat relieffen på min gudinna Ti (kort för Teneguia, namne på en vulkan på ön!). Kunde p.g.a, straffavgiften på övervikt inte köpa mera än 1 flaska vittvin.
Nästa gång får man väl fara med paketbil dit så att man får lite mera med sej. Samtidigt kunde man ta ordentligt av min favorit Smirrnoff vodka som  i Los Cristianos fanns att köpa till t.o.m. så lite som 9:95e. Över 20 på Alko och lite under på Sverigebåtarna!
Den danska guiden berättade att ortsbefolkningen anser att trädet är 3000 år gammalt, men sade något diffust om att vetenskapsmän snarare tror att det är kring 1000 år.
Upplyste henne före lunch om FUNleaks teori, med den påföljden att hon i bussen berättade att hon nyss hade hört om en mycket trolig och logisk teori (se 11-1). Nå eftersom Amiralen satt med guideflickorna vid lunchen kunde säkert medresenärerna gissa varifrån den teorin kom! Igen blandade han sej i guidens arbete. Senast på Gomera (27-12)!

Så for vi vidare bl.a. förbi en fin fritidsbåtshamn och den 14e Kanariska ön El Roca (klippan). Den "stenen" är nog ganska stor och hög, men obebodd. Den räknas med bara för arr de andra är 13 (bebodda), men det är ju ett tal man inte vill använda. Tänkte underhandla med myndigheterna om att de skulle överlåta den åt Amiralitetet och spränga in en lyxvilla i övre delen och en gråtta i vattennivån med slussportar, så att den motorbåt de skulle ställa till förfogande kunde ligga säkert där när Amiralen med aktiva gastar besöker "Klippan" vintertid och en del pensionerade kappserglare kunde tävla mot varandra runt "Helvetesön" Teneriffa. Namnet kommer från ursprungsbefolkningens (Guanchernas) ord för ungefär helvete/inferno, som igen är en följd av Teides utbrott!  Så här passar inte namnet "Hundöarna" speciellt bra.

Men snart är öarna 15! Det är nämligen en ny på kommande! Den lär nu vara på 500 meters djup och beräknas nå ytan om bara 2 miljoner år!
Men det säägs att Teide får utbrott vart 100e år och nu har det redan gått klart över den gränsen! Så vem vet. kanske det bildas en ny holme ganska snart!? Eller tänk om nr 14 förenas med Teneriffa! Då är dom ju 13 igen! 

Varifrån Guacherna i tiden kom är en gåta! En teori är att de kom från N Afrika, men kanske fråpn olika delar, för de anses ha varit skilda folk på de olika öarna!  Och det finns de som anser att de inte kunde färdas över vatten???
En annan teori är att de kan ha varit vikingar! De lär ha haft blå ögon! Detta fick de Scandinaviska passagerarna i bussen att fordra öarna tillbaka! Tyvärr har ju inte vi finländare någon rätt att deltaga, eftersom vi inte hör till Scandinavien
och inte hade några vikingar, utom nu de som anses ha funnits i Rosala :-) !
Tyvärr utrotade spanjorerna ursprungsbefolkning totalt! Så vi kan inte fråga dem varifrån de kom. Nå jag har nog hört att någon anser att det nog finns lite Guanche blod i en del av befolkningen på öarna, men de vet knappast svaaret på frågan? 

Hemma igen 0:08 14-1, kollade jag bilderná jag tagit 12-1 i Masca därifrån vandringsleden startar! Försöker de mörda och lura en? Så vitt jag förstår av texten, kommer man inte ända ner till havet där man skulle kunna simma innan båten gick till Los Gigantes! Kördes man upp med bil nu???
Och att först där vid starten meddela att man vandrar på egen risk, när busstransporten tillbaka är ett stort problem p.g.a. få turer och bussbyten...Så var det med den resan! Hoppas kunna fara tillbaka så fort som möjligt!

PS. I nyheterna 19:00 16-1 ansåg någon expert om solens inverkan... man äter mindre!? Jag måtte vara lite mera knäpp än jag trodde! Åt nämligen betydligt mera än här hemma. T.o.m. fast jag lagade maten själv!?

'
'

AMIRALEN I KINA 3 - 15. 10?
BÖRJA NERIFRÅN!

Dag 8-10 11-13.10 Ingen tid för skrivandet :-) ! Hemma igen 15.10 6 på morgonen!

Dag 7 - 10.10 Morgonpromenad till banken, där vi tog ut lite pengar. Fast det inte i Euro är så mycket, kände man sej somen rik man med den väldiga sedelbunten i fickan.
På eftermiddagen skulle guddottern Si fara och träffa sina svärföräldrar och besöka sin läkare, så jag fick en ledig eftermiddag, som igen till stor del gick ut på att sitta i solen för att kunna lätta på bagagevikten genom att kunna slänga bort lästa tidningar. På kvällen promenerade vi med barnen till köpcentret där åkte i en simulator i något som väl närmast kunde kallas en berg och dalbana med skräckupplevelser. Man hade alltså 3D glasögon på. Utförandet var dåligt iom att vagnens rörelser var så erbärmligt knyckiga i sidled! Men barnen verkade gilla det. Så blev det glass innan vi gick hemåt.
Jag packade sedan lite inför morgondagens resa till storstaden Fuzhou dit Sis pappa kör oss och tar sedan hem flickorna medan Si och jag stannar över natten.

Dag 6 - 9.10 OM SEGLING! Morgonen gick i stort till att räkna ProSailor LYS Rankingen efter Kotkas Karvalakki. Vår seger är klar i Stora klassen, men de andra placeringarna kan ännu ändras efter KoPus Karvalakki. I lilla klassen är nog Keo säker vinnare? La Nonna och Bice kan ännu klättra upp ett gott stycke om de ställer upp i Karvalakki! Den förstnämnda max till 2a, men ställer knapstast upp? Bice kan med en god placering stiga till 3a och det tror jag är helt möjligt!Här passar det nog att sitta och läsa! Glömde bara sololjan hemma! Mitt fönster längst t.h.
På andra sidan bostaden finns en liknande plan, men utan bord. Där kan man åka rullskridskor t.ex.

På efttermiddagen satt jag i solen på den väldiga altanen och läste seglingstídningar som blivit olästa. Mera finns! Sedan gjorde vi en promenad runt den lilla sjön och köpte lita vatten åt min sjuka mage, som väl nu börjar vara i skick? Lite mera ranking jobb fick man sedan av intresserade seglare...
Mina pengar kom fram från Finland idag!

Dag 5 - 8.10 Amiralen har störts av lindriga magbesvä. Men det har inte hindrat oss från att shoppa för sonen Wei och äta lunch på en hamburgerbar och senare varit med flickorna och åkt rullskridskor (de alltså) på den plan där folket brukar dansa på kvällarna! Har fortfarande inte fått mina pengar,men de skall väl komma på tisdag?

Dag 4 - 7.10 Idag har det varít en "löhödag"! Det enda vi egentligenn gjorde var att Sis pappa körde oss med de två yngsta barnen till en lekpark där flickorna fördrev tiden i en "pomppulinna" och i klätterställninhgar och rutscbanor. Väl hemma var det dags för middag och lite senare när jag ville ut på en välbehövlig kvällspromenad, som också "latmasken" Si skulle vara i behov av, var hon så trött att hon inte orkade och ville inte heller släppa mej ut ensam. Så jag har försökt reda ut varför inte min telefon accepterar Welan nätet, som denna dator gör? Sedan har jag offrat en massa tid på att tömma PC:n på onödiga epostmeddelanden och satt in foton och sorterat dem. Det börjar bli en ansenlighög!

Dag 3 - 6.10. Vi måste gå till Sis bank och kolla varför mina pengar inte kommit fram ännu. Här är visserligen självständighets firande i dagarna sju, men banken är öppen trots det också på lördag!
Innan jag vaknat hade Si varit på banken (öppnar 8!) och det visade sej att hennes pappa hade rätt. Trots att bankerna är öppna fungerar inte valutaförmedlingen under festligheterna. Så det går väl till början av veckan innan man får sina pengar!
I dag skulle vi gå ut på lunch och det var pizza som gällde. Pizzorna hade inte
mycket med Koti piizzas att göra. Antingen var degen tjock och mjuk eller mycket tunn och knapprig. Båda sorterna jag smakade var goda! Men man fick mycket annat som tillbehör också. Soppa, kycklingvingar/ben, sallad, spagetti...
Sedan gick vi på 3-dimensionell bio. En västerländsk produktion om två sköldpaddors liv när de driver omkring med världshavens strömmar och upplever människans förstörande inverkan på haven. Den var dubbad till kinesiska, så jag förstod ju inte texten, men nog storyn helt? Det är länge sedan jag sett en 3-dimensionell film, så bara den upplevelsen var värd biljettpriset. Nu är jag hemma och försöker ännu smälta lunchen och det har "hotats" med tidig middag! Tar en Campari! Skål!

Dag 2 - 5.10. Var vi på tumis med Si och shoppade några lätta/tunna kortärmade skjortor. Här är nämligen klart över 25 grader på dagarna.Vi hade en riktigt revlig eftermiddag, utan störande barn och andra som talar bara kinesiska...!
På kvällen åt vi på en Steak hous här i kvarteret, för föräldrarna var på middag ute. Efter det gick vitill det närbelägna torge´t och såg på när follket dansade. Jag tror detta upprepas varje kväll. Sedan hämtade Sis föräldrar yngsta dottern Irina från sin pappas föräldrar och med henne gick vi sedan och köpte en välkomstpreaent!

Dag 1 - 4.10 Man har inte hunnit mera än hit, så blir det tal om att skjuta fram hemfärden! Men för det sätter säkert flygbolagens, med Finnair i spetsen, hårda och dyra ändringsregler käppar i hjulen?
I dag är det d
å bröllopet som står i tur! I ALL KORTHET:
Först träffas släkt och vänner någonstans och så blir det lunch. Sedan gifter sig paret och de flesta gäster har farit hem då. Si, dottern, hennes bror och jag for hem efter att ha sett en del av giftermålsakten.


Bruden är oftast i rött här!

På kvällen var det sedan middag, men jag hade somnat så djupy att Si tyckte jag fick stanna hemma. Hon visste att jag gärna gav bort min plats i bilen åt hennes son, som inte rymdes med på morgonen!
Så jag hade en skön eftermiddag. På kvällen gick vi sedan till det närbelägna varuhuset, med delvis engelska texter och köpte välkomstpresenter åt sonen Wei och dottern Natalia. Amiralen tycker inte om och hade inte ens tid att köpa sådant, före avresan. Det var bara Si som hade lämnat specifika önskemål om vad hon behöver och det var skött.

För övrigt har man här en sed att inte ge så mycket gåvor, utan man ger reda pengar!
Ett mycket bra system , tycker jag! Vilket bröllopspar t.ex. behöver flere brödrostar eller vem blir glad över saker man inte behöver eller vill ha och inte kan byta mot annat... Jag kan tänka mej att det finns personer som har en annan syn på saken, men jag är mera praktisk av mej. F.ö. har jag i det närmaste skippat att ge julklappar och vill inte heller ha några. Samma gäller födelsedagspresenter givetvis!
Nå helt omöjlig är jag ju inte. En nära vän kan nog få en present om hen vill ha en och kan låta mej klart förstå vad hen vill ha eller behöver...Från Hong Kong flög jag med en drake till Fuzhou! Där inne var dom mycket söta och vänliga

7.11 -11   (BEKLAGAR DE TEKNISKA PROBLEMEN SOM BRÅKAR MED MEJ PÅ DENNA SIDA)

ORC VM 2012
FÖRBEREDELSER o FUNDERINGAR

Enl. vad vi uppsnappat är det endast en formalitet mera så är det officiellt att FIN får ORC VM. FUNleak.

VM BÖRJAR REDAN UNDER VINTERN!
Föreläsningar om alla möjliga förberedelser som kan göras för båt och besättning, banseglings taktik mm
Möjligen t.o.m. med utländska experter. Besked på höstmötet 29.11?

Personligen kommer jag säkert att delta i föreläsningarna, men om vi får ihop en besättning, som ens är villig att ställa upp annat än till ”dukat bord” just före MM! Om jag skall göra allt ensam hela vintern och våren och besättningen ställer upp endast sporadiskt i försommarens tävlingar och aldrig i några som helst båtjobb, träningar och testseglingar, så är jag nog ett nervvrak inför VM! Då startar man hellre på tumanhand med Niku , om man nu överhuvudtaget måste vara med! Eller så på någon annans båt!

Amiralens gissningar och åsikter om

SOMMARENS ORC SEGLINGSPROGRAM
+ ProSailor
+ WB
-  Hogland
- 16-17.6 2 banseglingar (30.6-1.7?) *
+ 2-4.8 BOW, NJK Blekholmen
- 4-11.8 VM, M
- 17-18.8 HTR
+ 8.9 HENRI LLOYD
+ PENTALA RACE
+ Ban- o skärgårdssegling?


* i en handuppsträcknings gallup om intresset kom 3 händer upp och en av händernas fru protesterade!
  Banseglingar är ju dessutom inte idealiska för genuabåtar.

Personligen intresserar mej de med + märkta mest och jag tror att både Hogland och

 HTR kan bli lidande tack vare VM.

Om inte annat så för att man inte har någon egentlig nytta av dem för VM och besättningarna måste samla ”poäng” hemma inför BOW + VM (=10 dagar + träningar mm).
Å andra sidan – satsar man tid och stora pengar på båten – då borde man nog köra hela rankingen, t.o.m. den "hatade" Hoglandslänken (men kanske man inte orkar med HTR?)
.Att satsa väldigt mycket enbart för ett VM är nog inte vettigt, så länge man inte kan kämpa om topplaceringarna!
Onsdagsseglingarna skulle vara bra träning (Xantus, Troy, Nickes nya X-332, Valkyrian med ny genua …!), som man tycker inte skulle ta så mycket av fritiden!

Jag kommer att satsa på en ny fock till nästa år, oberoende av VM (+ 1kvm i yta)!
Men speciellt om jag får en gammal fock och vår racingstor (3 år gammal!) sålda till hyfsat pris, så blir det en ny stor också! Satsar vi på VM, så kan jag ”slumpa bort” dem!

En tanke har varit att dra spi.fallet direkt där det kommer ut från masten. Då kunde länsspinnun göras 3 kvm större än nu. Kunde vara vettigt i VM med många banseglingar? Om dessutom havsseglingarna också hos oss görs till kryss-läns banor (vilket jag inte tror?),  som man lär ha gjort utomlands, blir det ju ännu intressantare?

 

* * *

17-12-07

Bästa gastar!
Eftersom vissa inte kan hålla tand för tunga ser jag mej tvungen att avslöja mina planer för hela gastgardet nu, så ni inte får höra det på stan! Men ni förväntas hålla käft tills detta annonseras på min hemsida!

15.4 -08 borde s/y FUN Gulf (arbetsnamn) anlända till Lindgrens på Ärtholmen. Masten har hoppeligen levererats dit redan tidigare, så att arbetet på den är färdigt när båten kommer?
Bottenmålning skall göras. Instrumenten, landströmmen, autopiloten... åtminstone delvis omonterade (Kalle huvudansvarig) och Amiralens egna funderingar är säkert på hälft ännu då.

Planen är att båten är sjösatt 1 maj och körd till Amiralshamnen där den riggas och trimmas och så skall båten provseglas med Doyle dacronsegel (blivande cruising och transportsegel). När vi vet vad båten tål skall tävlingsseglens mått preciseras och beställas slutligt och besättningsvikten (och antal) bestämmas. Målsättningen är att båten skall kunna seglas med fock (ingen genua)!

Tills tävlingsseglen anländer planerar jag att tävla med ORC Club mätbrev i ORC International (f.d. IMS). Båten skall dock vara krängd och masten vägd). Allt detta p.g.a. att en ändring av ORCI mätbrevet kostar så mycket. (I varje fall i år).

Båten är alltså en Finngulf 33, design Kamu (Borgåbo! Suck!).
Den fyller mina kriterier precis: Snabbare än 32an och mindre än 35an!

Att den inte är desto mera racig beror nog till stor del på er! Nästan totalt ointresse på senare tid! Och tidvis svårt att få er med! Också denna kan vara lite mycket för Giggen och Amiralen på tumis när det blåser! Att köpa en häftigare båt som kräver större besättning skulle ju vara helt vansinnigt i den belysningen och i de flesta fall en betydligt dyrare lösning och med sämre återförsäljningsvärde!

En nackdel är att den är rattstyrd, något som ni inte är vana vid, och den kan nog också kräva mera uppmärksamhet av mej också och då blir det problem med taktiken?

Hur den klarar sej i ORCI är lite osäkert. Bästa båt i GR var 12e i vår klass (men över 3 h 40 m före i väskan). De befintliga mätbreven (643-657) har också satt myror i huvudet på både mej och Jokke M! I LYS har den haft 1,24 (2 olika Cert.) och det verkar häftigt tycker jag? (Det skulle ge c 645 i gph. Jag strävar till 660-655  ~1.21-1,22 SKF! Men mina båtar brukar ju inte få LYS efter gph :-( ! Enl. Teddy skulle den ha seglat i Hangö Regattan 2006 med lägre än 1,24, men det verifieras inte av den sommarns resultat från andra tävlingar jag har.)  Så om man kan klara sej i skabor är osäkert!
Men jag är villig att göra ännu en satsning nästa sommar! Är ni?

Den borde vara en bra cruisingbåt som Amiralen klarar ensam om det inte blir tävlingsresultat. Dessutom är den säkert ganska lätt att sälja!

I all hast,

GOTT NYTT ÅR !?

 

**************************************************

Vad lärde vi oss (eller borde ha lärt oss) av onsdagsseglingen 23-5!? (Se referatet under LYS)

Focken borde ha skotats framåt efter starten, men det gick inte för det var för hård press i skotet?
- till det har vi nu ett extra skot med kastblock och seglet borde säkert ha skotats utåt också, med det?
(Suggorna skall inte flyttas av och an och användas till detta!)

När man hissar spi. på tight bog skall förseglet skotas löst, åtminstone i övre delen. För löst för att dra bra.  Ett väl dragande försegel suger spinnakern till sej och gör det svårt att få den att dra.

Spinnakern får absolut inte vara för hårt skotad – all besättningsvikt i fören och lä bör minimeras så långt som möjligt när det blåser hårt! Om man vill undvika broasch!

När spi.bommen håller på att gå av kring förstaget, för att lovarts skot är för löst av någon anledning är den snabbaste meducinen att ge ut i lä först!?

GRUNDREGEL VID HISSANDE AV SPI. Seglet skall vara draget till bomen och lä skot någorlunda spänt (för att undvika BH!) och hissningen börjar först på order av Amiralen!

 

SÄTT DETTA I ERA SKALLAR! AMIRALEN KOMMER INTE ALLTID GENAST PÅ ALLT SOM ÄR RÄTT ATT GÖRA!


Så här skall det se ut !?

BREV 1 26-05-07

 

BREV 2 26-05 19:55

Med den nya storen kommer det att bli svårare att uppnå idealet på bilden! Seglet är betydligt större och mycket av den nya ytan har kommit till i övre delen av seglet.
Det medför att båten blir vekare och målsättningen med den nya optimerade focken, vars leveranstid är okänd när detta skrivs, har varit att kunna slopa genuan, åtminstone så mycket som möjligt.
 
Tanken har också varit att kunna klara sej med 3-4 personer ombord, långa tävlingar 5 lätta. När det nu är så svårt att få ihop folk till vissa tävlingar. Men det ser ut som om jag inte kan genomföra den planen. Vikten i mätbrevet måste fastslås för den tävlingen där vikten är störst och är vi lättare får vi ta ”straffet”, ibland fördelen!

Nu har bortlämnandet av genuan igen aktualiserats när den åter är illa riven!
VAD GÖR VI FEL? Segelström är förtvivlad! Ingen annan söndrar sina försegel som vi! Anderssons genua är som ny!

Det får en att tänka på rullgenua! Den skulle ha den fördelen att ingen behöver gå på fören vid hissning eller nedtagning av spinnaker, något som för oss skulle betyda mera spinnakerslör. Tröskeln att försöka gå med spi. skulle bli lägre och vi skulle gå längre när man inte behöver tänka på hur mycket man förlorar vid nertagningen...

Har redan tittat på några. Fucnor, som jag har på 35an har mycket dålig inmatning till profilen, (byte av försegel kan man glömma under segling?) men nedre delen är bra. Harken har inmatningen ok, men nedre delen är större och komligare. Tillslut tog jag Time Out.
Dom väger rätt mycket, långt framme och högt uppe. Våra fruktade kryssegenskaper försämras! Focken skulle bli lägre och därmed mindre. Går dessutom inte att rulla med normala lattor...

SÅ NU FORTSÄTTER VI, ÅTMINSTONE TILLS VIDARE, MED VAD VI KOMMER ATT HA. MEN JAG HOPPAS NYA FOCKEN OCH STOREN RÄCKER TILL OCH FÖRNYADE REVNINGEN FUNKAR SNABBT OCH SMIDIGT! INTE MINST I LYS! Man kan lättare lämna focken än genuan uppe på spi.slör...

MEN VARFÖR RIVER VI FÖRSEGLEN?
- gör vi något fel i stagvändningarna?
- är det trots allt något i masten som river?
- nötningen mot mantåget vid hissning är stor, men inte så ofta i akterliket?

Hör av er till Amiralen med

C:  Redan c 30 anmälda! Tot 350 Nm. Se www.ksss.se
VC:   Hmmm…. Lilyan oxo med…. Intressant i o försej…
C: Det där sade inte mycket!?
VC:  Ja att det kunde vara intressant…. att vara med….


(9.4) Här är vi alltså nu!
(Inget beslut gjort! Börjar hoppas detta är ett försenat aprill skämt!)
Många problem återstår att fundera på! Finns det sponsorer?
- vi behöver en flotte 
- vi behöver en massa ED!?
- Nödbloss som ej är livsfarliga att använda när man är i sjönöd och trött...
- Andra rakter, bloss, rökar...?
- Något sjökort kanske behöver förnyas?
 
- Kan storen revas 25% av P ...  
- Ett säkert, snabbt och tydligt program för väderprognoser kunde vara till nytta
 mm


- Amiralen borde byta sin vakttur i Amiralshamnen?


Så den stora frågan!
Orkar "lillpojken" med detta? Han var synbart trött mot slutet av det sista H2*!

Uuups!? Är frågan felställd?


NÅ I VARJE FALL SKULLE DETTA VARA ETT VÄRDIGT SLUT PÅ KARRIÄREN PÅ TOPPEN?
Nu när AMP förstör ORC i Finland med idiotisk klassgräns och mera bansegling!

C

 

 

 

 

 

 

 

1-06 Efter att ha varit "utanför" (utan epost och internetförbindelse) nästan hela veckan är jag med igen! Kylelementet är nu monterat, vindgivaren konstaterades vara kass i Vesteks testbänk och en ny kom med Silja i går morsse. Den fungerade så länge den var nere, men i masttoppen funkade den inte mera. Nu tror och hoppas jag på att det bara berodde på att dess batteri inte var laddat. Dagen var ju dessutom så mulen att man inte ens såg var solen fanns! I skrivande stund står den på balkongen och laddar sej i någorlunda soljus! På söndag skall den fungera i banseglingarna!? Storen kanske dock blir den största utmaningen? För att trimma den rätt skulle nog en tillförlitlig logg behövas!?
Plottern funkar och ger ju gps speed också, så runt Hogland hittar vi nog också utan dom där instrumenten!
Ekolodet funkar ju där inne i skåpet, helt utan Nexus hjälp, så det kan vid behov dras ut ågonstans!  Kompasskurs får vi från autopiloten och den lilla nya magnetkompassen skall ännu monteras någonstans där den inte är i vägen!
VÅRT STÖRSTA PROBLEM I HOGLAND BLIR ATT HITTA EN KOCK BLAND BESÄTTNINGEN!?

11-05 Dagens nyhet: Amiralen beställde en ny plotter till "sponsorpris"!? Den vi har fikat efter redan länge! Den är lättare, har mindre kablar, ryms mellan instrumenten på panelen, har inbygd gps, använder samma kartor som Reymarine C 80, som Amiralitetet skaffade förra året! Foto i morgon? Masten torde nú vara tillfredsställande väl stagad. Kylelementet sket sej! Skulle svänga en monteringsram, men en av 8 insexskruvar vägrade lossna! Fick borra bort den. Sedan visade det sej att dett nya läget hade mindre skruvar och sådana nycklar hade jag inte! Inte är detta båtbyggande lät, inte!

Skicka din nettovikt snarast till Amirlen för estimering av båtens besättningsvikt i IMS! Vikten utan kläder alltså! Jag bör bestämma besättningsvikten före söndag kväll.

MÄTNING/KRÄNGNING PÅ SÖNDAG KVÄLL!? Hantlangare efterspanas!
Testsegling i början av veckan är önskvärt.

Dagen blev kort! Vaknade först 10:50, om man inte räknar med nattvakten Kalles samtal någongång före sju!? Sedan blev det Lindgrens där instrumentpanelen "svarvades" och kompasställningens delar gjordes.
Så till Amiralshamnen där instrumenten fästes vid panelen. (Vem fan hade flyttat på ett skruvhål för ett av dem, så att det var aldeles snett? Jag hade ju borrar dem enligt den mall som levererats med instrunenten!?) Onödig tid gick igen till att korrigera det felet.Så måste glasfiber sågas/filas bort så att instrumenten skulle gå på plats!
Kalle kom och gav direktiv om att avlägsna alla gamla kablar och berättade än en gång hur jag skulle sammankoppla instrumenten. Det är nu gjort, men övrig installation, kabeldragning och fästandet av WIS, Server, Nmea box och koppling av dem blir till i morgon och lördag för vid sjutiden måste jag ha lunch/middag, just lämpligt till matchen!
I morgon måste jag nog staga masten och på lördag få upp bomen. Kylelementet ställer till med monteringsproblem, men jag har en plan för det också, men skulle så gärna se att instrumenten börjar fungera. Plottern (och PCn) blir ett "problem" för Kalle, nu när jag hittat NMEA kabeln. Men inte behärskar jag heller alla kopplingar. Kalle hämtade idag en nyare NMEA box än den vi har i båten. På lördag har han med sej en annan GPS antenn... Så nog finns det att göra...
Storseglet kan i bästa fall bli färdigt till nästa lördag, men det är ju försent till de första tävlingarna, men första onsdagen (23.5) kan det vara klart att testa!?

KALLE HAR ÄNDRAT SEJ!? I dag ser toppen ut så här, i solnedgången! Tack Kalle för hjälpen!?

Onsdag blev mest planering!? Instrumentpanelen är klar förutom lite trimmning hos Lindgren på torsdag. Kalle har försökt förklara hur instrumenten skall kopplas. Vi fick också Finlands första trådlösa vindgivare (av vårt märke) parad med sin box och givaren sitter på sin plats i masttoppen! Också plottern hänger i skjutluckan, men är okopplad ännu.
När jag satt vindgivaren och Windexen på plats möttes jag av en obehaglig överraskning! Spi.fallet går på fel sida om förstaget när det kommer ut ur masten och går upp till "blocket"! Två lösningar: ta lös förstaget i övre ändan, eller skära bort fallhaken och dra fallet rätt. Båda fordrar båtsmansstol, eftersom det är för riskabelt, för vindgivaren, att göra det vid mastkranen?
En mini kompass, med belysning, skall monteras ännu. En genial lösning(!?) har Amiralen kommit på!?
Med tanke på min hälsa, lyckades jag få mätningen uppskjuten till söndag kväll, men det blir ändå svårt att få båten helt klar till dess!

Tisdag morgon anländer mina instrument med special delivery med Puppis-Kalle direkt från tillverkaren NEXUS utanför Stockholm, Kalle kom med Silja till H:fors, 10:03 träffades vi utanför "Masa yard" 10:30 for han till Tallinn med Star. På eftermiddagen och kvällen hade vi verklig teamanda (Giggen kom först, Sedan Janne. Teddy med söner och Lasse gjorde ett snabbesök så vi fick upp masten. Llite annat fick vi också gjort. Bl.a. städades Amiralens "nödmast" och annat roju bort från däcket och sittbrunnen spolades ren från sågspån och annat.  Plotterns nya plats planerades.
Hela onsdagen går säkert till att planera (förbereddes redan hemma halva natten!) och installera instrumenten och plottern. Ett nyt kylelement (fick det billigt från Vesteks service när jag "gråtit" över den behandling jag fått på Vestek!) skall också monteras innan krängningen på torsdag... Masten skall ju också stagas  och trimmas innan bomem kan sättas upp...
FRIVILLAG HITTAR NOG JOBB ÄNNU IDAG OCH PÅ TORSDAG. Hjälp vid krängningen skulle dessutom vara välkommet på kvällen. Amiralen har säkert inte sovit mycket de två föregående nätterna!


PROTEST! Amiralen är arg på Vestek för deras svinaktigt nonchalanta inställningen till mitt sponsorförslag! Man borde föra dem till EU-domstolen för diskriinerand nonchalans av minoritet, heller så... I gapet i båtens för skulle jag villa sätta deras logo för att visa vad jag tycker om dem! Kanske det krävs ännu lite förbättring av bilden!? Man är ju inte någon kunstnär på detta område!INSTRUMENTBESTÄLLNINGEN har gått fram, men definitiv bekräftelse har inte ännu fåtts! Bara ett löfte att Comfortbåtar får en extra rabatt på sina pris, Amiralen till ära! 
Började putsa båtens sidor, först med torr trasa. När jag skulle ta till accetonen för de värsta ställena hade "någon" stulit flaskan medan jag var uppe i båten. Den mistänkte målade en annan båt i en annan hall, men gick förbi min båt flere gånger. Bara en annan gick där och han var det inte! Ingen annan flaska till hands för påfyllning så jag for hem! Så idag blev det inte heller så mycket gjort på båten. Bara lite spacklande och putsande av bottnen. Det måste vara Giggens fel! Om han hade varit där skulle ingen ha vågat ta flaskan?  

TIDTABELLEN: 7-5 12:15 i sjön. Riggning på tisdag kväll. Mätning/krängning på torsdag kväll 10-5, bara vädret är tjänligt (inga hårda vindar och ogärna regn!? Hjälp är välkommen, speciellt tisdag och torsdag!?

NU DEPPAR AMIRALEN!? Masten är vägd och är c 5 kg tyngre än förut i st.f. att vara c 1 kg lättare!? Jag tykte nog att metoden och vågen som användes 2004 verkade allt annat än tillförlitligt, men resultatet då verkade rimligt. Nu efter att ha bl.a. jämfört spridarna med den gamla mastens blev jag nog redan lite deppig. Var skulle man kunna hitta kolfiberspridare tänkte jag då och nu! Men det skulle ju inte hjälpa så mycket... Kolfiber mast nästa projekt?

GODA NYHETER!? Det blir trots allt NEXSUS instrument!? Comfortbåtar beställer dem och Kalle avhämtar dem från tillverkaren i Stockholm på tisdag! Eller drömmer jag...? Dagen gjorde mej verkligen stressad och jag mådde riktigt dåligt innan allt klarnade, (hade andra problem som skulle rymmas in i programmet, som t.ex. en mor som fyllde 96 idag!)

Så mycket större  blir den nya storen i toppen!? Minst 5-6 cm och ännu mera längre ner ända till och med på bomen!? Så vi kommer att behöva vår viktigaste pensionär när det blåser. Fast han påstår att han inte hinner i år för han skall byta panna i huset hela sommaren... En typisk pensionär!?

HAR GET UPP? (OK, ringer kanske ännu på onsdag morgon till Comfortbåtar! Kalle far till Stockholm och besöker tillverkaren i egna ärenden, så...) På måndag placerade jag de gamla instrumenten tillbaka på sin gamla panel, som jag först putsade ren så den ser riktigt ny ut! T.v. tänker jag sätta ännu en Multi, som jag ursprungligen hade tänkt. Ekolodet kommer att komma på Multin. Bakom/ovan om ekolodet kommer en ny liten kompass med belysning, så den fyller besittningskraven. Den kommer att skyddas av en gammal kompasskåpa, som på bilden ännu är för hög. Fotot är taget ganska uppifrån och ger en lite felaktig uppfattning av det hela!? Möjligen lämnas ekolodet helt bort, de uppgifterna fås ju i multin också.  Då kommer kompassen ju lägre ner!?

29-04 Har påbörjat bottenputsningen med acceton! Kanske det inte blir något mer? Andra målar ju inte heller sina underreden!? Ja, fast en skräck bild i fören har jag nog funderat på!? Datorproblem fortsätter senare!? Men det orkar jag inte med idag!?

WCns nya lampa blev snygg(?) och dessutom lättare än den gamla! Men ljusstyrkan är nog inte tillräcklig för damer att sminka sej vid? Fast inte finns det ju någon fastspegel heller för det, för att nu tala om någon dam som skulle sminka sej i båten!`?


28-04 SORRY! SKREV VISST GÅRDAGENS TOPPHEMLIGA TEXT I AKTUELLT? Nu vet alla våra hemligheter!
Vi har en ny gastkandidat på 27 vårar, H-båtsägare. Med den har han tävlat lite. Han heter Klas Lindeborg. Någon som känner honom? Jag har inte själv träffat honom, men han läser hemsidans referat regelbundet, så han måste ju känna oss rätt bra och redan ha lärt sej en massa IMS- och LYS-segling den vägen!?

Har väl nu gett upp hoppet om att få den nya plottern Jonte och jag har fikat efter och samma gäller instrumenten! Gårdagen offrades till stor del till att planera placeringen av den gamla plottern. Den är nog sorgligt tung och blir i vägen vart man än sätter den så den syns för rorsmannen. Vi skall komma ihåg att den inte fanns med vid förra mätningen/krängningen!? Kanske spinnofångaren kan designas om? Strömkabeln till autopiloten har dragits om. En kortare väg (-99g) och efter konsultation av Kalle kommer kommer den att användas också för plottern och därmed sparas ju lite vikt och "kabelhelvete". Autopiloten sätts ju alltid på eftersom den går på med instrumenten!?
En stor del av dagen gick till att förbereda masten för vägningen 2.5. Allt skall på som hör dit, men fallena skall dras ut (och tunna pilotlinor i stället). Ett obegriploigt missöde förstörde dagen för Amiralen när topliften smet från sin pilotlina. Efter mycket fiskande, till största delen av Krister (TACK!) fick vi ut den, men mycket tid hade förlorats! Ännu återstår mycket att göra på masten, men det var ju varmt i Amiralshamnen, som omväxing!

26-04 WC-lampans andra version misslyckades också! Men den tredje tror jag blir "a beauty"!? Den blir i teak och skall ännu lackas! Tung, ja, men antagligen inte nämnvärt tyngre än standardlampan? Men tänk sä mycket lättare den minskade strömförbrukningen blir! Aj ja, det blir ju då mera ström i accun :-) !?
Masttoppen har monterats och nu återstår i stort bara beslutet om vilket vindinstrument som skall monteras... Men det är något jag inte kan kontrollera just nu - SATAN!?

25-04  Det blev bara smått igen! OCs garderobens klädhängarställning förbättrades lite. Skepparen har nu en ledlampa till sitt förfogande! Mindre strömförbrukning och 36 g lättare, men ljusstyrkan är nog rätt svag. Men nog skall man väl hitta sin silkespyjamas på frivakten? Till WC började jag på en ställning för två ledljus, men en tabbe på slutrakan ledde till att jag troligen gör om det hela!? Några provhål i spridarna ledde till allt för liten viktminskning, så det får bli vid det.

24-05 I DAG BLEV DET IGEN SMÅ PYSSEL på båten (Owners cabin led-belysning och vindgivar- och Windex ställningarna) och flyttning av masten (Kalle hjälpte!), så att jag lätt kommer åt att montera vindgivarställningen och Windex dito i Amiralshamnen!

NU HAR JAG INVESTERAT PENGAR och I VIKT!?

Hela 5 euro och 85g, eller lite mera!?

22-04 DYNORNA ÄR NU MONTERADE!? Lite mastarbete fick jag också gjort i vårvärmen i Amiralshamnen!? Bl.a. fick jag nu klart besked om hur kort vår mast är, jämfört med standard dito. 62 cm kortare och tyngre!? Jag tror det blir hål i spridarna trots allt? Åtminstone för flagglinor i st, f. länkar? Segelström föreslog att jag skulle "skära bort" från framkanten som vissa Swanar har (och Alfa Romeo), men det går inte. Från bakkanten och närmare masten kunde man ta rätt mycke, men det gör knappast honom lycklig?

SPRIDARE ALA ALFA ROMEO. Slår vad om att dom dessutom är lättare än våra!?

21-4 OM VIKTER!? Många av er och några hos Lindgren tycker nog jag är tokig med den eviga jakten på gram? Många tror jag menar fullt allvar? I varje fall är det roligt att retas med t.ex. Jallu (H-staren). Men faktum är väl att om det inte ger något så tar det ingenting heller och arbetet  blir lite lättsammare. Bakgrunden till det hela är nog den exakta vågen dom har i färglagret! Och 100 g här och 145 g där blir tillslut rätt mycket så länge de alla drar åt samma håll... Bättre mätläge i vattnet... mindre vikt ovan vattenlinjen ger styvare båt, eller?
Roade mej med att addera och subtrahera alla viktändringar jag har noteringar på och dagsläget är c. -10 kg !? (Återkommer med jämna mellanrum!? Det kommer både från och till ännu. Tex dynorna är tyngre, men på bra ställe!) 22-04 11,5 kg Dynorna blev endast drygt 1 kg tyngre efter att jag tagit bort 1 (stort!) av 3 gångjärn per sida!

DÅ (på bilden utan faneret):

NU, men ryggstöden är inte ännu monterade. En vacker dag byts tyget också på dynorna och då är det samma tyg i förpik och salong!.

19-04 Spridarna är nu klara. De blev sedan till slut 2 cm kortare än på standardmasten, men huvudvanten torde vara på rätt ställe. Men spridarna är fortfarande aningen mindre bakåtsvepta (2 cm?). Tyvärr är spridarna nu tyngre än Seldens är (832g tillsammans). Jämfört med hur det var senaste säsong blev spridarna nu sammanlagt 158g lättare och vi kan nu gå 1/10 grad högre på kryss :-) ? Benn's spridare är verkligt grovt utförda. Tanken på att borra hål i dem var lockande och t.o.m. Jallu tyckte att man kunde göra det(!), men det blev ändå ogjort!?

Vestek lovade igen idag att återkomma till instrumenten, men ingenting hördes! Jonte skulle träffa mannen som kan bestämma om plottern. Ingenting hördes därifrån heller!?

18-04 Häckstagstaljan är nu omarbetad och återstår endast eventuellt byte av linor!?
Av en händelse har jag märkt att den nya masten från 2004 har spridarna något mindre bakåtsvepta och de har varit något längre än standardmastens. Huvudvanten  har varit ca 2 cm längre fram i spridarspetsen. Det får jag korrigerat genom att modifiera Seldens ändstycken så att de passar i Benn's spridare, fel vända!? Lite jobbigt efter som det innebär att profilen också kapas ca 3 cm. Totallängden blir nu också som på standardmasten och ca 116 g sparas :-) !?

Häckstagstaljan i all sin prakt!? Både till SB och BB är systemet nertill fäst i de gamla beslagen längst nere. På BB sida sitter blocket med hunsvot nu fastbultat med en öglebult längst ut i badstegens platta. Den sista ändan av linan går ner via öglan till blocket längst nere.och därifrån upp till blocket som justeras med linorna från sidodäck för om rorsmannen. Deras övre/bakre block kommer att fästas ordentligt i puschpittens vågräta mellanrör. Det kommer att fungera fint (tai sitten ei!?) och hoppeligen är staget nu också aningen längre akterut! Det kommer att behövas när den nya abborryggen hissas!?

17-04 Igen med cykel till Lindgrens, men det är lite svettigt och därmed problematiskt. Niku lär också träna någonting och Jonte kommer ibland med cykel från Östra Slummen till jobbet!
Bomen är nu så färdig den blir innan storen kommer och reven har testats! Häcktaljans omändring har börjat och ett hål har borrats i badstegens fäste, så långt akterut det gick. Taljans nedre block har bultats fast där. Nu skall justeringslinorna planeras och dras om!
INGENTING HÖRDES IDAG FRÅN VESTEK OM INSTRUMENTEN, trots löfte om det! Också den tiltänkta plotterleverantören är tyst! Snart får jag panik och far till Madrid!?
Någon frillig som vill komma och putsa och polera skrovet under tiden eller före?

Sommarvillans mast står ju redan (men inte mycket mera) sedan måndag eftermiddag när Teddy och Lasse hjälpte till!? Där blir nästa jobb att förbereda boplatsen för sedesärlorna!

15-04 I dag fick jag båda masterna putsade och FUN Stars mast i det närmaste klar för riggning, som jag hoppas få gjort på måndag eftermiddag/kväll. Och som sagt Kalle fixade FUN Stars ekolod och det är nu på plats. Lite mått för vindgivarens fäste i 32ans masttopp blev också tagna.
Hos Lindgrens, dit jag cyklade(!), fick jag nu bommen så klar att ändstyckena är på plats. Lite småpyssel återstår ännu, men det är klart att i och med de nya linorna har vi redan sparat vikt i bommen. Hur mycket det till slut blir är svårt att säga, för när det nya seglet är levererat och provrevats kan linorna ännu kapas!
Häckstagstaljan blir sedan nästa projekt, som redan är i uppfinnarmössan och har påbörjats. Badstegen kommer att utnyttjas ännu mera för att få taljan så långt akterut som möjligt!? En del linor kommer att bytas, för säkerhetsskull och kanske det blir lite mera vikt i baken :( ?

12-04 Efter att ha kört FUN Star till Amiralshamnen cycklade jag till baka till Drumsö (Jonte körde mej till Lindgren där cyckeln har övervintrat under båtarna). På kvällen blev det lite pynjande med rev 2 på FiftyFUN och nu är det bara linan till outhaulen som fattas.
DEN DÄR FÖRBANNADE SPONSORKANDIDATEN, SOM VERKADE SÅ INTRESSERAD NÄR JAG TOG KONTAKT, SVARAR INTE PÅ SAMTAL OCH RINGRER INTE FAST MAN GER RINGBUD... Så jag går väl till konkurrenten och köper den linan i morgon!? Sedan får vi se om t.ex. Comfortbåtar kan hjälpa! Tiden börjar ta slut!

10-04 DAGENS DESIGN!? Och viktbesparing ca. svindlande 300 gram!?

09-04 35an är nu klar för utkörning för min del! Nedan bilder på 32ans förstags röstjärn Nu och Förr, men i främre läget i båda fallen!

Kanske kan man sätta ett schakkel i hålet och ta bort bygeln? Då får man lite längre underlik på focken, om den designas rätt? När detta läge fastslås för gott, kan järnet kapas och det nedre stora hålet blir för stagbulten? Det förutsätter att staglängden räcker till, men jag tror inte den gör det nu?

 

Gissa vad det gröna strecket betyder!?

SÅ BLEV WC-HYLLAN DÅ TILL SLUT!? Byttans lock har lossnat och jag tror det får bli borta?

08-04 MEST BLEV DET JOB PÅ 35:an, bottnen målades färdigt, masthålet täcktes och ledblocken monterades...Men också 32ans förstagsfäste år på plats i sitt främre läge, 9,7mm längre fram. Men det är bara "grovmonterat" ännu!? Omöjligt att ensamt mäta det exakta avståndet från masten!?. 

07-04 NU SKALL VÄL NIKU SLUTA JOMA!? Investerade i en ny flaggstång, Påsken till ära!?. Den längsta dom hade på Biltema. Den var lite kort, men hade en knopp tänkt för ett hangarfartyg(?) så det blev lite ti jobba me han!

DET LYSER I FÖREN!? Ljusarbetet ute är nu fullbordat. Inne är det lite knepigare!?

FÖRGASTARNA TORDE BLI SNABBARE I ÅR MED DESSA GUMMISTROPPAR MED SNABBLÅS!?

06-04 Installation av led lanternor och ersättning av de 18 år gamla, tjocka och styva ledningarna tog längre tid än beräknat. Men nu återstår endast koplingen till elcentralen, vilket kan göras när jag köpt några dubbla ändstycken. Nu väntar jag bara på att få besked om den nya plottern och om vi kommer till någon deal med Vestek, som inte går att få kontakt med... Så kanske vi försöker ännu ett åt med de gamla instrumenten. Eller så kanske Tacktick , eller vad dom nu heter.
Den stora storen gör att jag vill ha masten så lätt som möjligt. Ingen vindkabel och minimal kabel för Windexljuset. Eller skall också det sistnämnda skippas, som lyx? Ännu finns möjligheten att skaffa Nexus via Comfortbåtar!? 
Aj, ja ni vill ju veta dagens viktbesparing!? Kablarna ger -600g, främre ljuset futtiga 11g men akterljuset gav betydligt mera, men har tappat vikten?

35ans elproblem är nu löst och jag blir tvungen att jobba på den nu så att den kan sjösättas efter Påsk. Ut på tisdag, tvätt av däck, polerin (UTOMSTÅENDE HJÄLP HÄR! Lotta!) och sedan i sjön och till Amiralshamnen. Logistikproblem i sikte alltså!.

05-04 Nu är det främre ljuset också monterat (funkar ännu :-) !?), men der är inte kopplat. De urgamla tjocka och eländigt styva kablarna både till för- och akterljusetljuset skall bytas till tunnare, smidigare (och lättare!). Det arbetet är påbörjat. Också toppskeddan till det nya storseglet har påbörjats. Resterna av en gammal radarrefflektor får den äran. Bredden blir över 25 cm!?

04-04 I dag har jag kämpat mot motståndare till IMS, så det blev ganska lite gjort på båtarna!?
Men det nya led-akterljuset är monterat (lite finjustering återstår bara!) och främre lanternans installation har påbörjats!?! Viktbesparingen är i skrivande stund inte åtkomlig. Varken fram eller bak!? Men strömförbrukningen minskar avgjort! Ännu skall led-ljus monteras åtminstone i OC och WC. Troligrn också i pentryt...
NYTT STORSEGEL och NY FOCK HAR BESTÄLLTS!? Förstaget flyttas till det främre läget och focken görs så stor som möjligt! Storen kommer att bli nästan lika stor som den vi hade efter mastbrottet, trots att masten nu är 51 cm kortare än då (c 60 cm kortare än standardbåtarnas)!?
Den största orsaken till detta är att göra båten lite snabbare i IMS, främst i starterna, så att vi inte blir i fötterna på konkurrenterna när Tarantella seglar fritt där framme och Charlotta där bak (när dom kommer loss)! Men en annan målsättning är att försöka bli jämnsnabba med Inferno 31 (Marietta) som har samma LYS-tal som vi!
En annan sak är sedan att vi troligen kommer att försöka segla LYS-tävlingarna med fock, åtminstone ibland, så att det blir mindre jobbigt för pensionär Giggen när vi seglar på tuman hand!? Han måste ju hinna med sin öl också?


3-04 I dag blev det nästan enbart passning av de "nya" durkskivorna och de är nu löst på plats. Det är faktiskt som att gå på en heltäckande matta!? Men dom sätter sej väl så småning om och lite justering fordras det ännu för att det skall bli bra. Kölsvinsluckan kommer i varje fall inte att svälla fast mera! Den blev kanske t.o.m. lite för lös?
Beställningen av ett nytt storsegel bekräftades 20:30 idag, efter "noggranna" analyser av dess inverkan på fart och mätetal" !? Båten blir c 4 s snabbare enligt GPH och omkring 10s snabbare i 6 knops vind på alla bogar (15s på kryss)!? Det låter bra om det stämmer!? 1s långsammare på 20 knops kryss och på läns skall vi vara  2s snabbare och det skall vi nog överträffa!? Vad sedan ändringarna på båten medför i mätetal är svårt att bedömma, speciellt som vi inte vet ännu vad det blir i masten!?
Ännu väntar jag på ett tesmätbrev med förstaget i främsta läget = spi.bommens längd. Om jag bestämmer mej för att flytta fram det blir det en ny optimerad fock ännu! Men när Steffi får dem/hinner sy dem är ännu osäkert!?

1-04 På bilden nedan ser du att Amiralen ökat vikten i durknivå! Små stringers av Sika skall höja durken något och göra det möjligt för ev. vatten att rinna ner i kölsvinet. Samtidigt gör det kanske gastarnas rörelser mjukare när de går på durken... om möjligt !?

FÖRE och nästan EFTER!? (skåpet bakom WC) Amiralen byggde om hyllan av ett tunnare faner och gjorde den lite smalare. Den lackas som bäst!? Total viktbesparing här (mätekniskt bra!) svindlande 640g! Idag är det - 837g  :-) !?

TIDIGARE !? (Papper täcker bränsletanken)

NU !? kommer man bättre åt tanken!?

SÅ SER KARTBORDET UT 28-03 !? Papper, pennor, linjaler och radio hålls på plats nu!? Men skulle dom bli kvar på bordet så hålls dom där för lidtens höjd har fördubblats!? "Massor" med vikt till, men Navcenter 300 är ju borta och den var säkert 7 ggr tyngre. Om hyllan som varit ovanpå den kommer tillbaka är inte bestämt ännu!?

SÅ SER FÖRPIKEN UT JUST NU, under madrasserna!? När båten någongång säljs kommer de brunas sidorna att täckas med ribbor, som redan finns i Amiralens källare. Längst fram kommer säkert en teak skiva, i st.f. den dåligt klistrade d-c-fixen. Tapetsering har aldrig varit min starka sida!?

De nya listrena kan du kanske urskilja bättre på denna bild. (På hyllorna och på kojbottnens kanter)

KARTBORDET I SKICK!? Den skarpögde kan se att det nya röda kartljuset (led) är på!? Navcenter 300 (längst till höger) har pensionerats (-1,26 kg) ställningen (440g) kanske får stanna om den behövs till den ev. nya VHFn, men en extra skiva (-320g) har definitivt kasserats. Nån form av ställning för pappren i mitten av bilden och för pennor mm är i uppfinnarmössan ännu! Listen mot pentryt skall höjas för att all "roju" bättre skall hållas på bordet!? Den delen lackas som bäst! I morgon kanske förpiken blir färdig?

FÖRPIK ala CRUISINGBÅTEN CAREZZA!? Röstjärnet är här (ännu?) i standardläget!? Sakta men säker har alu.listen sågats ner ända till knaparna!? Bättre vid förtöjning i vissa fall och ger en fördel i fart på 0,0001 s/Nm? (Hela 0,361 s på GR :-) !?)

FÖREN ÄR SNYGG på framsidan!

Nu gäller det att bestämma om förstaget skall flyttas i sitt främsta läge, J=3,67=Spinnubommens längd och en max fock beställas!? Eller skall vi hålla oss till båtens standard mått, 3:57? Testmätbrev går inte att få ännu. Något strular och det finska programmet har inte nått landet ännu... Det fördröjer också beställningen av den nya storen... Den skarpögde kanske ser små ändringar på bilden ovan? (röstjärnet, men inga tillbehör, är löst på plats) Längst framme skall komma antislint matta för pensionärernas säkerhet!?

Muggarna sitter stadigt infällda i sina hål och vikt har sparats och flyttats framåt, neråt! Kallas optimering? Skivan är färdi! Små nummerlappar finns vid varje hål. 0 = Amiralen, för han är ju den största nollan ombord? Nr 1 är Fridas! Behövs det förklaras? Vem som får de övriga numrorna bestäms senare i demokratisk ordning!? Tanken är dock att numrorna flyter från skaba till skaba. Alltså om Frida inte är ombord kan någon annan få använda den nummern. MEN nr 0 använder ingen annan än Amiralen, förståss!

 

I förpiken har förbättringar och förstärkningar påbörjats, men det kanske inte behövs något laminerande? Främsta durkarna är nu så färdiga de blir och är rätt snygga. Ev. får de ett extra lager lack när och om båten någon gång säljs!?

AMIRALEN HAR HITTAT ARBETSGLÄDJEN!? Men frestas allt för ofta gå på lunch med Jonte och det har lett till stigande kroppsvikt, till Amiralens förtvivlan! En första kontakt har gjorts till en instrumentinportör, som inte kastade ut Amiralen, utan tvärt om verkade positivt inst'lld och bad om mera specifika uppgifter om vad vi vill ha...

Gjort är:
* mastfoten monterad på nytt! Är mera justeringsvänlig * förpikens durkar inpassade och nu monterade  * det skadade kartbordslocket är reparerat och på plats* kölsvinets durklock är reparerat  * Har beställts nya ryggstödsdynor till salongen och en ”tygdörr” tillförpiken, så att oxo Frida kan bo ombord med er!? *  kartbordet har redan ett bättre fungerande rött led ljus! Andra kanske installeras på andra ställen? * pentry området har alltså redan delvis viktoptimerats och ”Kryddhyllan” =2,3 kg har avlägsnats! Muggställ har gjorts i framkanten av pentryskåpet (se bilden) netto = -0,7kg (bara där!) Vikten flyttad framåt och neråt!? Fördel minst 0,001 s/Nm!? * autopilotens kabel har dragits en kortare väg och kontakten monteras bättre och mera lättåtkomligt. * kylaggregatet demonterat och fört till service för reparation eller byte! * Strömkabeln har dragits om tillsammans med sötvattenpumpens och sammanlagt har 4 m kabel (-230g) sparas! (inte underligt att båtar är dyra när sådant slöseri förekommer!? * fören har snyggas upp efter alla bryggor som kommit imot (expert fr Lindgren gjorde för 100!)  * masttoppen har skalats på c 300g skrot (led ljus och trasig vindgivar ställning). Vindgivarfoten och mastkabeln på 596g är också borta. Den planerade nya vindgivaren är längre än den gamla och har solceller och är kabellös. Den väger c 50 g mer än nuvarande innan Amiralen kommit åt att lätta den :-).           

Borde göras:

- nya instrument planeras, möjligen med ultrasonik (hjullös) loggivare. Kopplingsbara till båtens polar diagram (IMS) och ledljusen lämnas bort från masttoppen. Ett litet Windexljus monteras dock? - navigationsljusen skall bli av led typ
- nytt maximerat storsegel planeras (väntar på testmätebrev)
- vissa inredningställen borde också lackas, men blir väl ogjort?                
- förpikens hyllor skall äntligen fästas som planerat - förpiken borde förstärkas ytterligare under kojerna?
- båda revsystemen skall genomgås och förbättras och outhaulen bytas ut (pågående!)
- vissa hemliga mindre projekt mm utförs!
- fallen skall genomgås och delvis bytas (bara våren tillåter arbete i Amiralshamnen!?)  - Båda båtarna borde poleras och bottenmålas! Finns det frivilliga?
- mycket mera kunde göras, men det finnes ej tid... ej arbetskraft? (När också 35an kräver sitt. Bl.a. läckage jakt på rufftaket!?)  

- SPONSORER SÖKES!!! (Amiralen har redan betalat sej sjuk på båten under åren!?) För det utarbetades en skrytbroschyr!? (Amiralen & Jonte). Besättningens hjälp med sponsorer är välkommet!?        

De flesta har meddelat preliminärt kappseglingsintresse!? Det är väl i stort endast Östnylänningarna som inte hört av sej alls! Men  Jonte har gjort sin plikt

* * *

WATERGATE REGATTA  12-14.7 -07 - och Pernu Watergate water fesival! Jonte, Niku Benko Enoksson... är i princip intresserade!

GR är kanske inte ändå i fara?

FM på M verkar intressera Er!?

 

TIDTABELLEN ÄNDRAS!? Sjösättning 7.5 12:15, men riggningen sker på tisdag kväll när instrumenten är här! Mätning/krängning är torsdag kväll 10.5 !? Hjälp mottages med tacksamhet!!!!