2010 sammandrag

SAMMANDRAG 2010

ORC
Eländet började med starten i ProSailor, där jag i onödan
  ”gav plats” vid startbojen  och gjorde 360 grader i panik just vid skottet. Därmed var den seglingen förstörd och vi blev bara  5/9. Xilia var bäst.
Den nya focken blev klar först till VSSR, i vilken vi inte deltog p.g.a. att endast 3 gastar ville komma med!
 
Före det hade vi blivit endast 9/12 (10, 11, 6) i WB och humöret var helt i botten! Ilmarinen vann där.

I  BOW gick det bara lite bättre, trots den nya, klart bättre focken och den nya ”Code X:en”, som tyvärr inte kunde användas mycket. Enda ljuspunkten var vår seger i skärgårdsseglingen. Kanske den kan tillskrivas ”Coden” ,  efter fel vägval vid Kytö, som höll på att kosta oss segern?  Vi använde den på målrakan i den friska sidovinden! En förkrossande överlägsen seger krympte till futtiga 2:10 minuter! Slutresultatet blev 8/15 (6, 14, 9, 1, 10, 11) och gjorde ju inte en speciellt glad! På hemmavatten ännu till! Ilmarinen for iväg med mästerskapet och klass 1 vann givetvis Lexus, men glädjande var, också för oss, att ”lilla” Ebnegea blev mästare i 3an!
Efter allt detta elände för oss var det lätt att skippa HTR (ORC ranking) och välja Finngulf Trophy i st.f. Henri Lloyd.

Så var det dags för
Sysseilaus, vårt enda glädjeämne i årets ORC! Ändrade helt taktik. Eller rättare sagt struntade i den och koncentrerade mej helt på att köra i 12 knops SW (enl. resultaten)! Överlägsen seger i banseglingen (dryg minut!), trots att storskotet lossnade från vagnen i slutet av andra kryssen. Raskt handlande av Niku, som genast rusade till och höll bommen på plats medan de andra fixade problemet.
Samma system i skärgårdsseglingen, efter byte till lättvindsfocken.
  Huvudkryssen gick från Knapperskär till Espskärs gröna och sedan till målet vid EMK.
Alltså taktiskt sett en enkel sträcka, tyckte jag och körde på västerut som 1a i klassen med Xilia 2a. När vi möttes ett stycke efter Systrarna var vi jämnt med Xilia och Stella var bara aningen före oss. Alltså gick vi bra med lätta focken också!
Så följde vi efter Astraia västerut c 1 Nm, medan Fg:n och X:n fortsatte utåt. Vid märket var dom så långt före oss att jag inte märkte när de rundade! Vad hade hänt? Ebnegea som slagit genast västerut hade gått bra! Inge såg något eller i varje fall sade ingen något! Humöret hos skepparen var i botten igen, tills det visade sej att vi blev 5a och 2a sammanlagt! Men två båtar vann oss endast med några sekunder (Ramdata 12, Astraia 15). Phoenix var  45s bättre och jag är övertygad om att man räknade resultaten med för hög vindstyrka. 12 knop igen! Vi hade ju bytt till lättvindsfocken, länsen hade svag vind långa stunder…

Men denna segling ger hopp inför kommande säsong!

Närmare om seglingarna finns ju i referaten!

LYS

I LYS hade vi desto mera glädjeämnen. Nedan korta beskrivningar.
Säsongen öppnade vi som vanligt med HSKs Stickan Wikströms minnestävling (LYS 15.5). den tar jag alltid som en träningssegling både för besättning och båt. Det är ju näst intill stört omöjligt att få besättningen att träna annars! Men i sanningens namn skall sägas att det inte alltid har varit så lätt att få dem med i denna tävling heller. Det har hänt att jag fått träna ensam eller på tumanhand med någon i denna inledande tävling. Det är ju viktigare att ha besättning i följande dags ProSailor ORC rankingtävling! Denna gång var vi hela fyra i båten!  2010 var seglingen också invigning av ProSailor LYS Rankingen! Vi fick nöja oss med en 2a plats efter Panasonic, som seglade utan spinnaker trots att den var anmäld med blåsan!

I Helsinki 2 Star Race var Niku och jag ute efter revansch för föregående års misslyckande. Det lyckades ju också om man bortser från att vi blev bara 2a totalt. Men man måste ju i första hand försöka klara sej i sin egna klass och kan inte börja bevaka andra.
Glädjen över segern grumlades nog rätt mycket av att Ramdata från att ha varit en liten ”prick” vid horisonten körde fast oss på spinnakerbogen från Kuradimuna och var bara 1:12 efter i mål. (Vi har ju samma LYS tal!) Dom hade börjat med för stora segel och kört Kasunen-Porkala utan spinnaker och blivit långt efter oss!
(Långt referat finns!)

En av säsongens största höjdpunkter var nog gubbarnas årliga kräftresa som denna gång innehöll Hangö-Holma–Hangö och däremellan Högsåra Runt. På vägen till Hangö var vi bara 3 och åt kräftor i Baggöarkipelagen och sedan igen kräftor i alla tillsammans i HUS hamnen på Holma efter Högsåra runt. Tävlingarna gick ju bra, men något förvånad blev man ju av att vi i Holma-Hangö biten blev bara 5a. Det blåste mycket friskt medvind hela vägen och ingen använde spinnaker. Att vi tog stryk av en S 30a och en Nova anmälda utan spinnaker är begripligt, men t.ex. en Fenix som var anmäld med spinnaker vann hela deltävlingen och en Elan 33 också den anmäld med spinnaker blev 3a? Verkligen förvånande!

Men detta förlängda veckoslut var enligt vår mening hellyckat.
Får jag som jag vill, ställer vi upp 2011 igen, men då med 6 personer och två båtar! Rondo och Fg 331?

Pentala – RWYC blev också en hårdvindstävling. Där ställde FinnFUN upp med endast Lasse som gast, för jag ville tävla om 2-mans priset. Banan blev misslyckad med vind omkring SO och hade mycket lite kryss och det kom kritik mot det trånga startområdet. Det korrigeras med jaktstart och en mera varierande bana 2011. Kryss blev det endast p.g.a. att vinden på två sträckbogar vred lite i mot. Båda gångerna hade vi just lyckats ta tätplatsen i fältet och hade fördel av vridet. Till all lycka för oss blev det endast spinnakerbog från Ådholmen till målet och vi hade då en klar ledning och lät bli att riskera. Line honors, klasseger och bästa 2-mans besättning gjorde att laxsoppa, öl och kaffe som EM bjöd på smakade extra bra!Lasse närmast t.h. har fått sin öl och laxsoppa. Återstår kaffe och bulle och så prisutdelningen. De övriga är kluppkompisarna från Cirrus. Närmast Lasse är Stefan och sedan skepparen Joa och mittemot honom Pippi. I det andra bordet sitter Ebnegeas och Mariettas besättningar,3a respektive 2a i stora klassen. ESF vann åter en gång lagpriset, RWYC kikaren! Månne t.ex.  HSK skulle kunna skärpa sig och försöka ta det av oss???

Pälsregattan. En tradition bröts – nästan! En fick hög feber och en bröt armen just innan tävlingen, så ”Segelström” och Amiralen erbjöd sina tjänster åt Casper, vilket Henkka accepterade. Vi for med bil till BSS hamnen, steg ombord, seglade tävlingen, åkte tillbaka med en konkurrent och bil hem! Här kan man väl tillämpa ”kom, seglade, och segrade!”  Dessutom den alla tiders överlägsnaste seger jag varit med om i denna tävling!
Och så enkelt! Inga transportseglingar, inga fester i Borgå…
J ! (Läs referatet!)

Karvalakki är nog landets tuffaste LYS tävling! En stor del av eliten från ORC och entyp ställer upp! Vår början blev bara problem (läs referatet med bilder!) och sedan var vi chanslösa! Det är nu en gång för alla för trångt på KoPus startområde för krysstart! Varför envisas och riskera båtskador? Vi blev 3a efter Victoria och Ramdata!

Ondsdagsserien blev lika hård som föregående år.  Avgörandet föll i gen på att jag ändrade semesterplanerna. Föregående år beslöt jag mitt i allt att inte fira min 70årsdag i skärgården. I år fick jag riggproblem och tvingades hem för att få det reparerat. I båda fallen blev det ”ledig tid” för onsdagsstart och det gav de avgörande poängen. i år blev segermarginalen 0,875p! Vi fick ihop 8 segrar (onsdagspokalen för det), 2an Ebnegea 3 och 3an Marietta 4. I den första deltävlingen seglade jag med Ebnegea och vi vann, så jag anser mej ha ½ seger till, för att vrida om kniven lite i Jokke J ! 
Skulle man räkna med endast 8 starter per sommar, som jag förespråkar, skulle Ebnegea ha vunnit knappt före Marietta. Vi hade blivit 3a!

En av de absoluta höjdpunkterna i LYS var nog vår kräftresa, som detta år kombinerades med kappseglingarna Hangö-Holma-Hangö och Högsåra runt. På blden äter pensionärerna kräftor för andra gången under resan. Här i hamnen på Holma.

SÄSONGSAVSLUTNINGEN BLUE PETER 19.11-10ORC och LYS RANKKINGARNAS PRISUTDELNING
hölls den 19.11 på Blue Peter i samband med säsongens lyckade avslutningsfest. Närvarande var ett 80-tal ORC och LYS seglare.
På bilden ses de värdefulla ORC prisen från ProSailor (för de 3 bästa i ORC 1-3. Presentkort på ansenliga summor ingick också).
De tre bästa båtarna i de två LYS klasserna fick pris (presentkort). Dessutom premierades de 2 flitigaste utanför pristagarna i vardera klassen, också de med presentkort. Bland de återstående, som deltagit i minst 3 seglingar, lottades det dessutom ut ett antal presentkort!
Längst till höger ses kvällens lotterivinst, ett par seglingsstövlar, en värdefull väska och en jacka, allt från Dubnarry. Det tillföll en lycklig gast på Blue Café!
Under bordet t.v. lagrades de traditionella besättningsprisen, vinflaskorna sponsorerade av Blue Café & co (ORC) och Finngulf (LYS).
Kvällen var också i år mycket lyckad och maten god!

Ordf. Henrik Andersson önskar alla välkomna och gav en kort överblick över året som gick och spådde lite om framtiden. Bl.a. var han rätt optimistisk om ORCi VM i Helsingfors 2012. Jag tror man kan hålla med honom i hans optimism!

PRISTAGARNA:

ORC3

1a Tarantella, Swan 37, NJK.

2a Merinna, Elan 31, M.                                           T.h. ProSailors Peter Häggström.  

3a Finska mästaren Ebnegea, Tempo, ESF.

ORC2

1a Ilmarinen, Dufour 34, KLV.

2a Phoenix. X-332, KoPu.


3a Ramdata, Dehler 33, KLV

ORC1

1a Blue Café, FF 36, EPS.

2a Lexus, Grand Soleil 42R, M.

3a Hilja, IMX 38, EMK

LYS:

Lilla klassen

1a Keo, Guy 33, KPS

2a Emilia, Maxi Racer, KPS3a La Nonna, Seawind 32, MP      
                                T.h. Mikko Palkama ordf. AMPs LYS-toimikunta, som delade ut LYS prisen.

Stora klassen

1a FinnFUN, Finngulf 331, ESF (Se vinflaskorna :-) !)2a Nella, Salona 40, KPS

3a Valpuri, Inferno 31, HSK