ORC 2018:

(3.6)  WB-SAILS ROUND THE BOUYS RACE - TRE SPIKAR!?
          NIKU, JOKKE, HENKA OCH MIKKO.
När Henkka anmälde sitt deltagande c 1 vecka före start var vi 4 och jag beslöt att beställa ORC mätbrev och anmälde oss! Så allt är Henkkas fel!?
Jokke hittade sedan en 5e åt oss. Mikko visade sej vara ett bra val, lugn, aktiv och gjorde allt nästan utan att behöva dirigeras!

Varför flaggar alla idag, 4.6?
Nå naturligtvis för vår fina prestation i gårdagens seglingar och prisutdelningen denna dag!?
På vägen till starten berättade jag att jag sovit mycket dåligt. Varför begriper jag inte! Bekännde sedan att jag varken litar på mej själv eller båten! Inte en enda segling med hygglig vind hade vi haft och dåligt med besättning hittills...! Alltså ingen aning om hur masttrimmet fungerar! (Nå i slutet av föregående OS fick vi lite jämn vind på kryssbog och tyckte då att undervanterna borde spännas. Det hade jag gjort!)
Vinden var rätt svag när vi kom till startplatsen. Men sakta ökande. Det blev den gråa focken som fick tjänstgöra denna gång! Jokke hotade med att 31.7orna startar rätt aggressivt och det gjorde mej lite orolig, med så många av dem med! Men helt i onödan! Vi kom alla gånger aningen för sent, dirigerade av Jokke, men med hyfsad fart jämfört med de omkring varande! Alla gånger nära startfartyget.
Vi hade ju en liten fartfördel jämfört med de 12 First 31.7orna av sammanlagt 17 båtar i klassen. Detta hjälpte ju oss lite jämfört med dem. De övriga var X-99an Vinca, (en framgångsrik X-99a och hård konkurrent bl.a. i BOW 2015) med bl.a. ESFs Pekka Rapeli ombord. Gph 639.0) Så Xelina, (X-332, Gph 644.29) som inte hade en riktigt bra dag, så vi fick en gruvlig revansch för vårt stora nederlag föregående OS). Vidare Low (First 34.1 med nästan samma Gph som vi)  och den 5e var Windrose (Dehler 34, Gph 633.5) från ASS. 31.7orna hade alla Club gph 667.2.
I varje start lyckades vi komma loss rätt fort och lätt och intog ledarrollen i fältet. Båten löpte fint, något vi också hade tyckt i första OS seglingen. De två första seglingarna hade vi väl LOW som närmaste båt och den blev också 2a båda gångerna. Också Windrose var relativt nära bakom oss, men blev 9a och 5a i korrigerad tid. Vinca hörde jag nämnas några gånger, men såg den inte. Vi hade alltså bra gång mest hela tiden och inga problem att hållas i ledningen, utom...
KATASTROF PÅ LUT!?
I den tredje starten var det viktiga att vi inte skulle göra bort oss, så att slutsegern skulle gå oss förbi! Efter en lite trång start kom vi åt
att slå oss fria och fortsatte vårt segertåg”! Nu var det Windrose som var närmast oss. Första varvet gick som vanligt. Men sedan på den andra länsen lossnade babords (lä) spinnakerskot när vi hissade blåsan! Med två man på fören jagande efter det förrymda skothornet passade spinnakern på att tvinna sej otroligt och t.o.m. en knut blev det väl till slut innan blåsan var på däck. Föreslogs en ny spinnaker, men Amiralen bedömde att det skulle ha varit osäkert om vi hade hunnit få upp den mycket innan den skulle ner igen, på det korta benet. Vidare hade vi redan hunnit så långt åt sidan att vi efter en gipp skulle få focken att dra mot märket. Så det blev focken upp efter att spinnakern fåtts ur vägen!
Nu gick Windrose förbi och fick ett ordentligt försprång. Samtidigt konstaterade Jokke att vi ledde tävlingen med liten marginal till 31.7an Fun First. Amiralen beslöt då att vi skall slå så litet som möjligt, inte minst för att hans stagvändningar fått kritik för att gå dåligt. (Personligen hade jag i ögonvrån några gånger tyckt att vi dragit ifrån Low i stagvändningarna!?) Följaktligen styrde jag rakt efter konkurrenten. Men det gick inte så bra och sailing mastern ville slå för han och Henkka ansåg att vi var störda av Dehlern. Men min erfarenhet sade mej att på detta avstånd, rakt bakom och i frisk vind, borde vi inte vara störda. Men faktum var att vi bara marginellt tog in på konkurrenten. Ingen kom på tanken att focken kanske inte var rätt trimmad... Den hade skotats in av någon annan än Niku, som brukar trimma den. Fördäcksgasten hade nu beordrats vila efter kämpandet med spinnakern. Också med tanke på hans sjuka arm! Nå konkurrenten avgjorde rätt snart frågan i och med att den slog bort!?
Inte kändes gången mycket bättre efter. Lite bättre blev det ju i och med att jag kunde köra någon grad lägre. Nå långt gick vi inte innan vi sträckte till märket och slog. Då tyckte jag genast att båten sköt bättre fart och när Åbobåten sedan slog gick den redan akter om oss! En stagvändning mera än vi hade den ju gjort, men det räckte nog inte som förklaring! Annan vind än vi haft? Så hade den ju ännu en stagvändning att göra och blev ytterligare.
Sista länsen tog vi det säkert och valde vår minsta spinnaker (knappa 4 kvm mindre) och höll undan Åbobåten!

RESULTAT:
1. FinnFun, 3p; 2. Vinca, 11p; 3.
Fun First, 31.7, 12p; 4. LOW, 13p; 5. Penelope, 16p; 6. Windrose, 17p;

Vårt “varumärke” sedan hösten 1995 !? kom väl till pass! (Vi stack iväg! Tog LH och segern i varje start och Amiralen blev nog lika överaskad över vår överlägsenhet som säkert mången annan!

Detta var den första deltävlingen i den nya, enligt min mening, underliga `rank`ingen där det är tänkt att man från tävling till tävling får välja enligt vilken regel man vill ställa upp. ORC, LYS eller IRC. IRC var ju inbjuden att ställa upp i denna tävling, men de är väl inte så intresserade av bansegling, helt förståeligt! I varje fall var ingen med!                                                                 

EN BRA BÖRJAN PÅ VÅRT JUBILEUMSÅR!?
(Om någon undrar var reglerna för `rank`ingen finns, så har jag nyligen påpekat för Havskappseglarna att de inte fanns på nätet! NU FINNS DE DÄR!)

EFTERSNACK:

- Resultaten räknades denna gång på ett för mej helt nytt sätt! Triple ToT (Tid på Tid) Winndward/Leeward och för Low, Medium och High vindstyrkor! Till all lycka hade vi Jokke med oss, så Teknikens Super Maestro (skepparen) behövde inte bekymra sej över det! Jokke gjorde dessutom en egen, enklare version av denna Scratch Sheet.
Om jag förstått saken rätt så är det en sorts ”LYS-tal” för olika vindstyrkor. Hur rättvist systemet är kan jag inte bedöma och vinnaren bryr sej ju sällan! Men en brist fanns det! Gällande vindstyrkor fanns inte för de olika kategorierna, har jag insett senare. Men Jokke hade kanske kontroll på det, men inte resultaträknaren. Det ledde till att den mellersta seglingens resultat räknades om, sent på söndag kväll. Så i vår klass bytte 2an och 3an plats i slutresultatet, vilket ju inte är så trevligt för den som flyttas från silver till brons!
- Så en liten arrangörsmiss. I något skede hade man bestämt att ge information per VHF, men det hade vi ingen aning om! Bland annat gavs resultaten den vägen efter varje segling! Nå, vi hade ju Jokke
:-)!

 

*     *     *     *

2017: ????(16-18.6) BOW - FM & EST M i HAVSKAPPSEGLING.
"LÅNGA RACET" LITE PÅ FYRA TIMMAR FÖR SNABBASTE ORC B!
Men för att få igenom 3 banseglingar var båtarna ute 9 timmar! HELT GALET!

I klass B ligger Bianco trea och bästa finska (i "vår" klass alltså). Med träning går man alltså framåt - träning eller trimning har inte "Team Finell" tid med så FinnFun är inte med! Sorgligt!
En annan båt som var missnöjd med den tidiga tidpunkten för BOW är Vivace, som har ändrad rigg och segel. De fick ta BOW som en första test och trimning!
Bianco steg till silver, Relax till 4e! (I "vårt väder" på avslutningsdagen, men knappast hade vi klarat oss med nuvarande masttrim.)
Xini Freedom guld före Blue Nights! Bra gjort av de våra!
Resultaten finns på balticoffshoreweek.org


10.06 c 21:44:13 GICK CQS, LUDDE INGVALL (ESF), I MÅL UTANFÖR HSK.

Starten för ORC 1 gick utanför HSK! Tack för det CQS!

 

Andra startförsöket lyckades, men CQS kom lite sent till rätt sida av linjen och man hade kanske inte riktigt tid att planera starten ordentligt och  lyckades fånga startbojens ankarlina med sin undervattens "tentackle". Däremot var Hannu Niemelä  med sin Farr52, också andra gången, väl framme (båten närmast kameran bland trion vid bojen) och hade också bästa farten och tog ledningen! Mellan de stora ligger Xtra Staerk, XP 44.


 

På CQS lär man ha funderat en stund på om man får röra bojens ankarlina (under vattenytan) eller inte och beslöt sedan att göra straffrundan för säkerhets skull.
Ludde Ingvalls Super Maxi CQS tog Line Honors i Alandia Hogland race, vad annars!

Båtens tid är ju inte så imponrtande, med tanke på dess storlek, men vindförhållandena har väl varit svåra. Andra i mål var Audi G-tron. Hannu Niemelä som gick i mål c 3h 30m senare och tredje Furiosa ytterligare c 15 min senare.

CQS seglade banan på tiden 24:16:12!  Hela 11s långsammare än Amiralens första FinnFuns bästa - 2008!

Visserligen är CQS aningen längre, men den har seglat aninge längre bana!  Och vi talar ju inte om korrigerad tid, så då har ju storlek och längder ingen betydelse? :-)
Speciellt inte i Esbo Hogland Race där först i mål vinner pokalen, oberoende av
banlängd, mätetal, båttyp och starttid!
2014 fick vi Esbo stads vandringspris för först i mål! Startade bland de första, seglade kortaste banan och var knapt före en som startat bland de sista och seglat mycket längre bana! Till råga på allt blev vi bara andra i klassen! Inte var man mäkta stolt! Snarast generad över vandringsprise!  :-)

Ok, gick budskapet fram? JAG GILLAR INTE FÖRST I MÅL POKALER! Ifall det nu är en nyhet numera!
Nå, några gånger har man ju fått sådana pris, som minsta eller bland de minsta i tävlingen och då kan man ju t.o.m.vara lite stolt! :-)

OJÄMNA VINDAR

Nicke Rostedt på Xelina i LYS 2, berättade att de i ett skede seglade om en stor klunga båtar. Men senare blev de omseglade av av en stor mängd!
Amiralen som var ute med Casper och såg på flyguppvisningen och sedan på Hogland seglarna, hade ingen som helst lust att vara med i tävlingen. Trots rätt soligt väder var det kallt redan vid starten!

PRISUTDELNINGEN:

Ludde Ingval med Esbo Stads vandringspris för första båt i mål av alla. (som vi fick 2008). Bröderna Ludde och Lasse med vandringspriset för snabbaste tid på långa banan.

Glada pristagare i LYS 2: Mikko Toppila, Jasmina, med förstapriset (t.v.), i mitten Ain-eke Jalasto, 2a med Fanatic (Est) och Leif Norström, Xilia II (skymd t.h.) blev trea!


(04.06) WB BANSEGLINGAR, HSK

Nya båtar i toppen!  
ORC B vanns av Arwen, First 36.7, Joonas Santaholma, med 1-1-1. 2a var Vinca, X-99, Markku Hentinen, 2-3-2. 3a Nauti ´n´ Nolla,  Arcona 340, Heikki Räisänen, 3-2-4. 4a Low 5-5-3. 5a Relax 4-4-5. 6a Ilmarinen 6-7-6. 7a Xelina 7-6-7. 8a Kind of Magic 8-8-8.

I ORC A var Blue Nights, Swan 45 OD, Tea Ekegren-Sauren bäst med serien 3-2-3. Andra blev Adela, Sinergia 40, Vesa Särkikangas, 4-1-4, före Mercedes-AMG, Next-37, Jani Lehti, 2-OCS-1. 4a var Xini Freedom, 1-OCS-2. 5a Ramdata, 5-4-5. 6a Audi G-Tron, 6-3-6. 7a Eufore 7-5-8. 8a Bella del Mare, 8-6-9. 9a Aquamarine 9-7-7.

Utan att ha varit på platsen, komer en f.d. ORC 2 seglare osökt att tro att vinden, som klart var svag, också skiftade en hel del? Nå, inte så väldigt mycket säger en som följde med seglingarna på plats!


Arwens prestation är imponerande, men inte helt förvånande! De har väl seglat otaliga banseglingar inom klassen! Amiralen är lite avundsjuk! Själv får man inte besättningen ens till kort testsegling med båten! De har så mycket annat att göra! Jobb, bekanta, egna båtar...

Nu behövs det väl inte så mycket mera att tester, när det bara blir lite LYS i framtiden!? Onsdagsseglingarna får räcka till!

 <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false SV-FI X-NONE X-NONE </xml><!--[endif]--><!--[if gte mso 9]--><xml> </xml><!--[endif]--><!--[if gte mso 10]--> <!--[endif]-->
Arwens skeppare , Joonas Sandholm, har all orsak att se glad ut på prisutdelningen! Tre segrar i tre starter är imponerande! Tyvärr ser båten inte ut att vara med i BOW!

(13.5) LINDT EXCELLENCE RACE (ORC), HSK.
FinnFuns jungfruseglats för året inleddes med en katastrofalt dålig start! Men vi förbättrade snabbt läget, trots mätetalsmässigt minsta båt!  Men sedan räckte inte boatspeeden till och vi tappade onödigt mycket till de stora, tyckte Amiralen. Tydligen lite felaktigt, men det är svårt att bedöma med så enorma skillnader i respit! Den positiva överraskningen kom sedan i resultaten. Att bli 2a kändes som en seger för Amiralen! Ramdata, som f.ö. utnyttjade "hålet på startlinjen", som vi lämnade när vi fick starta om, tog segern med god marginal! Deras goda start på rätt ställe gav dem en god "spark framåt"! (F.ö. har vi tidigare gjort en lika bedrövlig start just på samma ställe! Lär vi oss aldrig?)
Resultat: hsk-members.appspot.com

PS. Vi kom ju in i tävlingen nästan genast tack vare att vi var i rätt ända av linjen och var omgivna av och t.o.m. före många konkurrenter! Men snart blev blev seglingen tråkig när de större båtarna drog i väg och avstånden blev långa! 
Första båt i mål var c 44 minuter före oss på 3 timmars seglartid för den, kunde vi konstatera i resultaten! Ändå blev den sist i korrigerad tid!

REFERAT SIDORNA ÄR INTE I SKICK, SÅ DET FÅR BLI TILL SENARE!

EFTERSNACK:
Endast 10 ORC båtar ställde upp och alla seglade alltså i samma klass! Stora och små och vi var den minsta mätetalsmässigt! Bland dem många av den finska ORC-eliten! Men massan fattades? Nå, denna tävling var onödigt tidigt på säsongen. Nästa ORC segling är WB först i början av juni! Men det nya `rank`ingsystemet kommer säkert att få åter några att sluta med ORC? På samma sätt som jag tror att det överdrivet stora antal banseglingar i ORC har fått många i Finland att lämna regeln!
Bansegling är toppen med entypsbåtar! "Kappseglingens moder"! Men betänkligt med respitregler! Och varför skall man köra med minimalt korta banben? Bansegling kräver som sådan en topp besättning, i annat fall är det inte roligt! Korta banben kräver ännu mera! Banorna i BOW på Erstan, i frisk vind, hade långa ben och var för en gångs skull lämpliga för taktik, som inte i stor utsträckning kan avvändas på korta banor, som används för ORC i vårt land! Endast öppet hav fattades på Erstan tycker Amiralen.
JAG ÄR ALLTSÅ ÖVERTYGAD OM ATT MÅNGA LÄMNAT ORC FÖR BANSEGLINGARNAS SKULL! Man vet ju hur svårt det kan vara att få helt vanlig besättning!
Och nu kommer denna minst sagt underliga `rank`ingserie! Jag vet endast 1 eller 2, de som ligger bakom "tokeriet", som förstår sej på den. Många lär ställa sej helt främmande! Inte minst Amiralen, som ju deltar i de två ORC-seglingarna före BOW, men inte bryr sej om ORC-`rank`ingen! Hur det blir med vårt deltagande i LYS `rank`ingen är ett oskrivet kapitel, men nog blir det en hel del LYS-tävlingar för oss. Om de hör till `rank`ingen kan man ju inte ens veta när de tävlingarna inte ens är bestämda ännu!
En liten inofficiell grupp diskuterade spontant ORC `rank`ingen och möjligheten att ändra den ännu för denna sommar, efter dagens segling! Obs! Amiralen var en oskyldig åhörare till detta, men lever i hoppet att vettet segrar ännu!
Också LYS-`rank`ingen fick skäll för att inte programmet och reglerna ännu är klara!
SLUTA LYS RANKINGEN SÅ DÅLIGT SOM DEN SKÖTS NU, löd domen!