Nya båten 2008:
FIN 10810, FinnFUN, Finngulf 33 (-08), Fg 331 2009-  
(15.5.08 03,45)
Gårdagen gick tillsammans med Janne till kapning av Lilabes spinnakerbomm till 3,70, sökning av kickfästets läge på bommen, montering av en spi.boms nedhalare, slutmomtering av förstagsprofilen och filosoferande om var vissa grejor som t.ex AISens och batteriladdarens placering... Bl.a. landströmmen är ännu omonterad och spiskots "suggorna finns inte ännu och avlastarna räcker inte till...  Men testseglingen blev ogjord i den blåsiga, svinkalla vinden.

(14.5 12:00) Nu är det då officiellt! FinnFUN fick ORC Club certifikat med GPH 651,6 och därmed mäter vi in i ORC 3!?
Detta är med tjocka dacron cruising segel och små omsydda spinnakrar från Fortina FUN, i väntan på fullständig mätning och krängning, varefter racingstor och -länsspinnaker beställs för ett riktigt ORCi mätebrev! Lättvindsfocken (identiska mått med den befintliga cruising diton) är redan på kommande!
 
 
(14.5) I går har det hänt ett och annat! Redan på förmiddagen gick det upp för mej vad båten skall heta! Det var som en inre röst (Ti?) skulle ha bestämt det för mej! Namnet är ett av de första som föreslogs. Troligen var det Jonte som kom med förslaget först, eller var det mitt eget? I varje fall har många understött och föreslagit det...
Sedan kom ett testmätbrev som jag har accepterat som ett ORC Club mätbrev. Det skall väl bli officiellt ännu i natt eller i morgon!?

På kvällen fick båten sin krona! Windexen och den trådlösa vindgivaren! Också kicktaljan är nu på plats! Vissa trimlinor också, men ännu finns det olösta problem...
Ock så är den verkliga testseglingen ogjord! Men finns det någon i "teamet" som är villig att ställa upp?
Besätningen verkar tro att "det ju är förlåtligt om man är lite ringrostig i början" (och vill tydligen inte försöka råda bot på det), samtidigt som man anser att "nog kan vi ju vinna ändå"!? Har ni andra dylika självsäkra optimister och drömmare i ert team?


(13.5 11:20) Nu väntar jag med spänning på ORC Club mättalet med de befintliga dacronseglen och några omsydda spinnakrar.
Rigg- och segelmått har tagits och fribord i nuvarande skick... Också LYS cert har beställts och jag hoppas på att få ett LYS-tal till lördagens segling!


Det återstår ännu att få alla trimlinor att fungera, instrumenten kalibrerade, Windexen och vindgivaren i masttoppen... Så borde man ju komma ut på havet lite...


(13.5) Geonav 7 + ett Nexus multiinstrument finns framför näsan på rorsman och kan vid behov nog också vridas framåt så att också någon annan kan se dem. Men huvudtanken är att Amiralen vet vart vi går och skall och ingen skall behöva hoppa omkring i båten för att navigera.
Multi instrumentet kan dessutom vara till stor hjälp för amiralen vid stänk, dimma och mörker, när glasögonen inte kan användas!
 

(10.5) Hon seglar!?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foton Janne Kolster.
 

(9.05) Smått pyssel som riggning och dragning av WCs vattenintag, kickens montering (inte klar! Bl.a. fattas taljan ännu!), några mastblocks montering och falldragning. Storen är på plats och septitank/länspumpsproblemet är löst (tack Jonte! I det sistnämnda sparade jag säkert 30 minuter! Hur mycket det skulle ha gått tid för mej att få på storen ensam vet jag ej! Men systemet är inte tänkt för ensamma personer!)
Lördag morgon kommer Kalle på några timmar, om han vaknar efter hemresan från USA. Senare på eftermiddagen planerar jag att segla ut till Amiralshamnen...

NÅ NU SER HON UT SOM EN ANSTÄNDIG DAM!
Minikjolen är på och hon är snart klar för jungfruseglatsen? På lördag eftermiddag?

(7.5) I dag blev det inte så mycket synligt av det gjorda. Den ändrade värmardragningen i akterhytten slutfördes och madrasserna sitter på plats där! Sprayhooden packades upp och lite blev det dammsuget. Kicken (Selden!) fick sin gasfjäder monterad, men den kan inte monteras eftersom en del och taljan fattas ännu. Dessutom är hålet i bomfästet för litet och säkert på fel ställe! Septitankens montering påbörjades...
Under kaffepausen på Jouko Lindgren Oy bjöd Amiralen på champis och kaka, som tack för gott arbete, samt sjösättningen till ära!

Ännu lite hard work och man kan börja "relaxa" lite!? NÅ JA NOG ÄR DET RÄTT MYCKET SOM ÅTERSTÅR ÄNNU INNAN BÅTEN NENS KAN MÄTAS!?
Men lite ljus syns det i dett långa mörka röret....


(Fast på 32an finns det ju ännu en hel del att göra också!)

 
 
 
 
 
(6.5) Hon flyter!? Och jag har kört henne till HSK (ursäkta Lindgrenin Pursiseura !?) och kunde konstatera att min racingpropeller från 32an verkar att fungera. Har visserligen inte testat den i full gas, men den backar tillfredsställande och båten verkar för övrigt lättmanövrerad!

Inga motgångar hade jag i dag! Säkert första dagen på länge!

Med en styrka på tre man lyckades vi dessutom, fortfarande med stor möda, få mastgummit på plats! Hoppas det hålls där!
Focken testades och konstaterades vara så "fullstor" man kan begära! Dom kan på Doyle! Och Kamus riggritning, som dom haft som underlag, måste ju stämma rätt bra också!

Nu måste masten stagas ordentligt och sedan kan storseglet sättas på och prov hissas vid lämplig vind. Segla kan man inte riktigt ännu! Båten är full med verktyg och septitanken borde monteras fortast möjligt! Inte minst så att man kan använda WCn, utan också för mätningens skull! Den borde ju ske rätt snart om vi skall hinna till HSKs LYS- och ORCi-tävlingar 17&18.5, och det skall vi!

Så är det instrumentena som måste fås att fungera, men det sköter Kalle nog när han kommer hem från sin resa, lagom till nästa veckoslut!
men GEONAV 7 Wide fungerar genom sin inbygda gps! Behöver bara komma ihåg att sätta i kartkortet!
 
 
PROBLEM IGEN!?

(4.5) På bilden ett av dem! Hur få ner detta mastgummi? Har försökt allt!? Bäst har jag lyckats med detta system! Linan (röda) går från styrbords sida akter om masten och över gummit, upp till spibomsfästet och ner igen och för om masten till styrbords sida varifrån det går upp till storfallet som då och då spänns mede vinsch medan masten skakas och flyttas möjligast mitt i hålet... 
Denna metod tog jag till efter över en timmes försök med olika metoder. Nu är gummi ungefär halvvägs nere, men det räcker väl inte?


(3.5 21:00) NÅ NU MÅR MAN LITE BÅTTRE IGEN!?
Och kanske man nu orkar lite mera igen. Fick ett nytt förstag på eftermiddagen som ser ut att passa. Vd Anders vinschade egenhändigt upp mej i masttoppen för att byta stagen. Fick också några fina fallblock för mastkragen. Men Kalle reser bort för hela veckan och inte nog med det! Han lät mej vänligen ta över hans vakttur i Amiralshamnen natten mot måndag! Kanske det sista jag egentligen behöver just nu?
(2.5) Masten är uppe, men det är båten också! Jag är så slut att den fick bli på land.
Nu kan jag (försöka) att i lugn och ro pyssla med båten och alla dess problem, ännu ett veckoslut... Segla kan vi ändå inte utan förstag (det nya är 1 m kortare än beställt enligt ritningen, men i själva verket verkar det vara ännu mera för kort). Fallblocken saknas, som storskot får jag låna ett eget som säkert är för kort...
(Huvudvanterna verkar vara i kortaste laget och jag får väl lösa dem helt igen för att få mast gummit (i och för sig finurligt i ett stycke runt hela masten) som måste tas upp igen för att få Tairoden på plats! Inga som helst direktiv och råd om masten har jag sett till, och det gäller det mesta på båten! Bara att genom försök och misstag försöka lista ut hur saker skall göras... När man sedan får saknade delar så passar dom inte... Otroligt frustrerande, men en ny manual lär vara nästan klar!

 
 
(30:4 23:00) Ca 21:00 togs denna bild!? Hela kroppen baddades i hett vatten och fick lite rödvin/sprite för att få systemen igång! 22:02 vaknade jag där!? Mera dricka och dags för middagen!? GLADA VAPPEN?

"81an" KOM !? FUNzi  TosiFUN, FUNtastic!? Eller är det FUN FUN!?
(30.04 20:30) TACK MATKAHUOLTO! Ni förstörde allt för mej! Ett nytt förstag som Finngulf beställde åt mej från Jakobstad i st. f. det felaktiga jag fått, avgick 28.4 på eftermiddagen! 30.4 9:00 hade det inte hörts av ännu. Det är spårlöst försvunnet mellan Vasa och Tammerfors och hittas inte !? Det betyder att gårdagens mätning och vägning av masten inte kunde göras och jag har nu gett upp planen på att sjösätta 30.4! En bidragande orsak är att bränsletanken inte är slutligt monterad och det uppstod ett problem med att få kopplingen av påfyllningsslangen gjord och jag varken hinner eller orkar lösa problemet före 12 idag... När det går att ordna en ny sjösättning vet jag inte, men fullbokat är det!?
PS 1. 9:30 Meddelade man att paketet hittats, men är på väg till Finngulf i Skuru, trots att vi borde ha fått dem att inse att paketet skulle stanna i H:fors!!!
PS 2 12:15 Var staget på plats! 12:45 var masten vägd! Vikten blev endast 110 kg!? Det torde ha en positiv inverkan på båtens styvhet, som kan kompenseras med större stor!?

 

SÅ DET BLIR GLADA WAPPEN I ARBETETS TECKEN, men i lugnare takt än hittills!
Men på Lindgrens försöker man få båten i sjön på fredag! Så alldeles lugnt kan jag inte ta det! Få se hur det skall gå!

Det skulle ha varit viktigt att få upp masten och mäta upp den maximala fockens mått, så att tävlingsfocken kan beställas. Dacron fock och stor väntar hos Doyle i Lovisa!
 

(23.4) I dag var det igen en dålig dag och det synligaste resultatet är att Giggen fått mantågen på plats och Lindgrens Jussi har lappat hålen i fören efter der borttagna röstjärnet (nästan färdigt). I morgon kväll hoppas jag få den ändrade versionen för montering. Själv fick jag några mindre synliga saker gjorda eller nästan utförda. Mesta tiden gick till att flytta värmarens utblåsning till, enligt min mening, ett fiffigare ställe. Det måste göras innan septitanken monteras och när man sågar för små hål har man ett litet helvete att förstora dem på de mest omöjliga ställen... Inte lätt alla gånger att vara Teknikens Maestro!?
I morgon arla kommer masten och det gäller att börja förbereda den för vägning mm för ORCi! Tyvärr är det osäkert om Harken förstagsprofilen kommer ens på fredag...
Däremot borde den rostfria bränsletanken vara på väg med segelbåt(!) från Ösel och vi borde ha den till lördag. Det blev ändrade planer i sista stund...!?

 


(22.04 på morgonen) Det gick ca 10-11 timmar effektiv arbetstid för planering, undersökning och utfört arbete, per dag under veckoslutet.
Måndag blev det kanske hälften av den tiden för båten och på kvällen kunde man se att instrumenten är på plats. inne i båten är det ännu kaos! Eventuella besökare undanbedes om dom inte är arbetsvilliga! I dag på eftermiddagen kommer Giggen, så må inte han skall få mantågen på plats och lite gjort på 32an!? 
På onsdag skall båten ut från måleriet!

 
 
(18.4) I DAG VAR DET EN DÅLIG DAG PÅ “JOBBET” !?
Kom iväg hemmifrån vid 9:30 tiden och skulle gå till banken för att betala in en delbetalning på båten. Men banken öppnar ju först 10:00!? Tror dom att dom är nå jävla amiraler? Banken fick vara och jag for till Lindgrens.
Tog min 12 V dammsugare från 32an för att suga bort glasfiberspånorna efter installationen av Autopilotens kontrollpanel. Efter diverse försök kunde jag konstatera att den är sönder. Ett försök att öppna den och söka felet lyckades såtillvida att jag fick nästan allt dess innehåll i sittbrunnen! Där är det ännu! Det är ett för stort projekt att få in den normala dammsugaren under plasttaket...
 

Nå några småsaker fick jag gjorda och bl.a. kunde jag konstatera att mina planer på att sätta salongens ryggdynor på faner med gångjärn, så att man kan vika upp dem och få sjökojerna så långt ut som möjligt, är dömt att misslyckas! Dynorna är så
tighta att de inte  går med på planen! Kanske kan dom förminskas senare?
 

Så kom vi vid 1-tiden till att bottnen nog behöver ännu ett lager primer! Kontakt med sprutaren gav att han nog kan dra ett lager och behöver  Internationals Gelshield PLUS och förtunning. Han skulle ju komma vid 2 tiden och Amiralen hade lite att göra ännu, men for sedan i väg till Maritim. Ringde på vägen till min kontakt där, som visade sej vara på Åland, men bad mej gå till butikens kassa där burkarna skulle vara.  Där var dom!  FUNtastic!? Jag hann till banken och sedan köpa en batong  till lunch och bulle till Lindgrens kaffepaus. Jag var tillbaka, rätt stressad, just i tid vid 2-tiden. Bara för att få höra att målaren kommer närmare 3! Han kom efter 15:30! Kollade bottnen! Underkände slipningen och renheten! Jag bad honom skita i slipningen och göra vad han kunde. Nå, han skulle bättra på de värsta slipgrodorna och lovade, efter tvekan (primer behöver torka 3 h och gumman väntade hemma), få allt gjort idag, och jag kunde inte hjälpa till med någonting...
 

Smått deprimerad for Amiralen hem och sov bort den värsta förträten! Men lite före 21 kunde jag inte hålla mej mera och for till båten! Hallen var mörk och spänningen var stor när jag skulle sätta på belysningen! Grått eller blått?  Gråååå, näää BLÅTT!!! Båten var klar och Vd  Kurten är välkommen 10:00 på lördag. Kalle kommer efter 12... Ett aktivt veckoslut framför oss...Blått är det!?

 

(17.04) I dag flyttade Kalle in med pick och pack. Ett litet helvete att få allt in under plasttaket via den skrangliga stegen!
 
Lite fick vi också gjort. Fast mest blev det undersökning av vad som gjorts och hur och vad som inte gjorts.
När Kalle farit undersökte jag vidare och planerade lite till, samt monterade autopilotens instrument.

Botnets primer har slipats av expert och så har båten fästs i taket så den hålls stående på kölen.
Detta för att sprutmålningen skall kunna fortlöpa utan avbrott. Jag har täckt in det lilla som fattas ner till vattenlinjen. Allt är i det närmaste klart och målningen göras på fredag eftermiddag.
 
I väntan på masten har vi nog jobb så det räcker tills den kommer?
Få se om vi skall hinna i sjön till Vappen!?
 


Lossad och klar att köras in i måleriet! Men först måste vi gå på eftermiddagskaffe och värma oss. Det hade plötsligt blivit mycket kallt. Till kaffet blev det bullar av alla de sorter. Jouko L firade födelsedag och min båt hade kommit!(Ännu fattas masten!?) Så kördes den in i måleriet dit båtens högsta punkt, rattens piedestal med sin vridbara plotter-mätar ställning, just och just rymdes in!

 
Giggen har en förmåga att beblanda sej med "mina flickor"! Om han inte förstör kvällen för mej med att dansa med dem, så ger han dem blommor eller kramar dem... men aldrig har han pussat dem förut! Nu har man fått genomlida också det!? I måleriet bevittnas händelsen av tf arbetsledaren och snickaren Peppe Lydman! FUNtastic!?

 
(15.4 ) Skrov nr 81, FIN 10810, är nu alltså hos Lindgrens på Ärtholmen, men ännu en tid väl intäckt! Det är bara några specialdelar som inte ännu monterats från varvets sida och så Kalles och mitt installationsarbete!  Mot slutet av veckan och på veckoslutet skall vi väl komma igång på allvar med det!
 
Mastens levererans blir nog troligen i början på veckan! Det blir stress! Så underligt!?

Namnfrågan har visat sej bli a FUNtastic problem! Man borde givetvis FUNzi ganska noga innan man slår fast det? Tosi FUN skulle det vara att få problemet ur världen fort!? Men när det finns så många förslag...!? Jag tror det bestäms tidigast  efter  de första provseglingarna?  
 

(4.4 ) Tack  MARITIM  för bidraget!? FUNtastic!?
 
 
 
Dimensioner

Längd 10,13 m
Bredd max. 3,30 m
Djup max. 1,80 m
Deplacement 4500 kg
Köl 1850 kg

Mast & Rigg

Jon Mast, fraktionell 19/20 aluminiumrigg, rod vanter och förstag
Storsegel 34,2 m2
(Genoa 140% 36,9 m2)
Fock 100% 25,4 m2
Spinnaker 84,7 m2
I 13,75 m
J 3,56 m (har minskats från tidigare 3,70, pga throuhgh dech furling, men sådan tar jag inte nu!)
 P 12,93 m
E 4,48 m
Masthöjd 15,75 m

Utrustning
Motor Yanmar 28 hkr (tidigare Volvo)
Batterikapacitet 2*120+70 Ah:
- bränsle c 80 l
- färskvatten c 120 l
Däcksutrustning Rutgerson/Harken
Vinchar Harken
Elektronik Geonav 7 Wide, Nexus (bl.a.. trådlös vindgivare) + diverse; systemupplägg Kalle Lindell
Segel: Doyle
Design Karl-Johan "Kamu" StråhlmannDacron stor och fock har beställts från Doyle för cruising. En racing fock (c 100%) har bockså beställts. När båten är riggad skall mått tas så att vi kan beställa en möjligast stor lättvindsfock. Genua används inte?
Efter testseglingar och mätning/krängning av båten i vattnet bestäms måtten på racing storseglet, men det är nog osäkert om det hinner ens till Volvo Hogland Race! Så det blir att börja säsongen med dacron seglen!
Max spinnakerns storlek och bommens längd (standard 3,70) är inte ännu bestämda. Slörspinnakern förlängs som bäst och görs aningen smalare än tidigare 6,61m.

* * * *
 

NÅGRA BILDER AV BÅTEN OCH VARVET I KURESAAR (26.2-08)

 

 

*
 
Skroven nr 81 (i förgrunden), 80 och 79. En fjärde båt kölades medan vi var där! Utanför stod 7 33or inpackade i plast i väntan på sjösättning (de flesta) eller biltransport.
*
 
 

*
 
 

*


*
 
"81an" är första båt som får den nya mahognyinredningen. T.o.m. en inbiten teak fan gillar den!
En liten detalj. Ingreppet i akterhyttens kojbotten längst bak (nedersta bilden) är för att motorns avgasrör skall gå kortaste vägen ut.
Mitt specialönskemål, som sparar kanske t.o.m. över 2 m avgasrör i förhållande till standardlösningen!
*
 
 

*
 
Båten är också den första(?) som får Yanmar motor. Generatorn (vit) på Finngulfarna är effektivare än standard och går på 115 A. Men det räcker inte åt gurun Kalle! Han skall göra laddningen ännu effektivare (tjockare kablar har redan beställts = mera vikt :-) !?)    bara båten kommer till H:fors!
*
 
 


Som synes får vi lite teak i sittbrunnen också!

 

 

 

I AM SAILING, I AM SAILING...
 (10.05) Och kosan ställdes till Amiralshamnen... Hade jag haft någon med mej och om båten hade varit helt seglingsklar så tror jag det hade varit FUNtastic!
Nu var det lite väl jobbigt att försöka få allt att se bra ut inför fotograf Janne K...