15.10 KARVALAKKIKISA. BASTI,  JOKKE,  NIKU
(14.10) Körde båten till Drumsö i strålande solsken, men kall nordlig vind med över 20 kts i de hårdaste pustarna! Men det skulle blåsa endast 5 m/s enligt Foreca/Venelehti! Kanske det då finns hopp om att det bläser bättre än det utlovade?
Gjorde en länk via "den saknade bojens plats" i Syysseilaus. Där fanns faktiskt minst fyra mer eller mindre röda bojar, nära stranden på SW-S sidan.

(14.10 11:00) Minsta båtarna startar först. Sedan de 2 andra klasserna med 15 min mellanrum! Vindprognos: 9:00 1 m/s N, 12:00 2 m/s SW, 15:00 5 m/s SW. Om det slår in får de största en oförtjänt fördel?
(21:45)
ser vindarna i princip lika hopplösa ut! Det verkar vara årets melodi?
(15,10 8:30) Nu verkar spådomen vara såtillvida bättre att den svaga vinden kanske inte mera börjar fr. N utan från V. men den ökar sedan mot eftermiddagen till c 6 m/s SW!
På skepparmötet 9:00-9:15 var dock den obefintliga vinden från NO! Men lär enligt uppgift 9:30 vara på väg via O ->S !? (FUNleak)
Våra värsta konkurrenter i rankingen startar 15 min efter oss...

TÄVLINGEN FÖRSTÖRDES AV
1- Arrangörerna startade tävlingen enl. tidtabellen i c 0 m/s!
2- Redan efter c 3 Nm var sista startens första båt (X-35) först i fältet trots start 30 minuter efter de första, 15 min efter oss!
3- Vi fick roderhaveri just före Bändarn!?

OTROLIGT BRA BÖRJAN!  
Vi gick otroligt bra på kryssen till Trutkobben, trots den mycket svag vinden. Vi rundade där som etta i hela fältet, men blev nästan samtidigt omseglad av första X-35an (ONE, tror jag). Säkert en kombination av tur, välskotade segel (Jokke), Jokke piskade mej att köra koncentrerat och sedan givetvis vår otroliga skicklighet! Allt detta tidigare kallat begåvning :-) !
Vid rundningen vid Rysskär var det nära att Victoria (Ridas 35, LYS 1,23, Timoleon Caravitis), förd av olympiaseglaren Janne Winqvist, hade gått förbi. Men med någon meters marginal undvek vi att de fick inner plats och så skötte min besättning om att spinnakern kom upp på noll tid, medan konkurenterna fumlade länge. Det försprånget lyckades vi sedan utöka till c 3 minuter just före Bändarn!
Det bör tilläggas att vinden ända till Nygrundet var mycket ojämn också till riktningen. Men det har vi ju vant oss vid hela denna sommar!Victoria har redan, till vår stora förvåning, blivit ett gott stycke. Hade vi renare botten?

Då tappade ratten greppet till rodret och jag kunde inte styra båten mera... Båten lovade upp och gjorde tillslut 360 grader och så låg vi där och drev en stund tills vi fått reservstyrningen på plats.

   
Jokke tog över styrandet och hittade t.o.m. en ny lämpligare sittbrun, medan Amirale låg på rygg i akterhytten och skruvade lös skydskåpan till styrmekanismen och sedan började ett drygt job med att återförena stången med armen från ratten.
Först hade jag kollat via "den nya sittbrunnen" att allt var ok i den ändan.

När ratten åter var i skick efter c 20 minuter (?) var jag fullt förberedd på att vi låg mycket dåligt till, men vi var faktiskt tvåa i klassen kanske 3 minuter efter Victoria. Pojkarna berättade att Subway (X-35) t.o.m. haft problem med att gå förbi oss på kryssen.Jokke styrde sedan en stund medan Amiralen återhämtade sej och kollade läget. I bakgrunden skymtar Ramdata (Dehler 33, LYS 1,23), som lär ha seglat med sina cruisingsegel! Den vita båten är vår värsta konkurrent i LYS Rankingen, RelaX (X-34, LYS 1,26). som har startat 15 minuter efter oss.

Vi hade dryga 2 Nm kryss till Malmgrund och så blev det spinnaker bog till Nygrundet.Här har vi rundat Nygrund och bakom oss kommer Casper till märket, medan vi kör på sträckbog mot nästa märke, Hundören.Casper har rundat och Ramdata kommer just till märket!
När vi rundat Hundören gick banan via Rysskärs till Trutkobben. Alltså rundar man fyra gånger ett skär och på invägen gällde det att "kryssa" rätt mellan kobbarna V om Melkö. Har nyligen hört att det någonstans N om dem fins en sten som ej är utmärkt i korten! Spännande?
Jag och många med mej gillar inte denna bana, men den verkar vara arrangörernas favorit. Tredje året i följd nu?
Jag had valt bana D, som dessutom var 2 Nm kortare!

Som väntat ökade vunden mot slutet och vi hade upp till 15 knops vind i pustarna. Hur det nu påverkade resultaten i jämföresse med storaklassens båtar är svårt att säga.
Att Phoenix  (X 332) drog fördel av den starkare vinden i starten och i slutet (kom efter oss i mål) är klart. Den blev 6a i rankingklassen, medan vi var 9a. Vi hade behövt några placeringar bättre för att gå upp i rankingledningen.
Utan roderproblemet hade vi kanske kunnat bli 5a eller 6a och med jämnare vind i början, säkert 4a?
 (Det är bara det där med "om"...)

Kolla också: http://sybluecafe.blogspot.com/


Efter seglingen bjöd Amiralitetet på ett glas skumppa och Amiralen tackade för en oväntat bra säsong. Det tacket går givetvis också till alla andra som deltagit ombord denna säsong.
Vi var också mycket nöjda med dagens segling, tills roderhaveriet berövade oss segern! (Caravitis tackade för det under prisutdelningsfesten!)

DETTA TEAM SKULLE VARA EN BRA GRUND FÖR EN VM BESÄTTNING NÄSTA ÅR! ETT ABER ÄR FÖRSTÅSS ATT JOKKE HELLST SKULLE SEGLA MED EGEN BÅT. FRÅGAN ÄR JU OCKSÅ OM VI SKULLE FÅ IHOP TILLRÄCKLIGT MÅNGA SOM PÅ ALLVAR SKULLE GÅ IN FÖR TÄVLINGEN. I ÅR HAR DET INTE VARIT SÅ BRA PÅ DEN FRONTEN! HUR NYCKET INVERKADE DET PÅ ORC RANKINGENS SLUTRESULTAT!  UTAN GARANTIER FÖR ATT DET INTE UPPREPAS I VM, STÄLLER JAG INTE UPP MED EGEN BÅT!!!


BRA SÄSONG BAKOM OSS!
En överraskande 2a plats i ORC rankingen, (en svidande förlust med bara 0,5p!)  var ju en positiv överraskning! Men det kunde ha blivit seger med lite mera intresse från besättningens sida!  
Just nu ligger vi 2a i ProSailor LYS Rankingen, i väntan på utslag för vårt besvär mot DSQ i Syysseilaus (3 båtar).
Men här är det kanske inte rankingsegern som är det viktigaste.
VI 3 ANSER ATT VI BEHANDLATS HELT FEL (för att nu uttrycka det lindrigt!) OCH VILL HA RÄTTVISA!

EFTERSNACK:

VAD HÄNDE MED STYRNINGEN?
Stången som förbinder rartten med hjärtstocken hade alltså lossnat från armen under ratten. Varför vet jag inte med säkerhet, men det är jag själv som monterat den våren 2010, när vi ändrade på rattens utväxling.
Jag inbillade mej att jag gjorde det så som man gör på varvet, men har nu orsak att tro att jag avvek från den principen på två sätt. Om jag har rätt framgår i en snar framtid. Tror mej också veta hur jag kan göra för att idiotsäkert garantera att det inte kan ske på nytt.
Får säkert synpunkter och råd av båtens tillverkare och Jefa som gjort styrmekanismen.

 
På bilden också den av skepparen på Casper (på småtimmarna) med omåttligt beröm överösta spi.skotaren Niku Wulff!
(Foto: Henkka af Casper, med min kamera)


Pokalkyssen är ej uttryck för oerhörd glädje över 2a priset i Karvalakki!

Den skall närmast ses som ett tack till båten för att den gick så bra igen!
Roderhaveriet får jag ta på mej!
Pokalen skulle jag gärna ge någon i besättningen (när nu inte KoPu delar ut gastpris!), men inte kan man ju belöna bara en av tre bra!

Varför kan inte en stor traditionell segling som denna låta göra minnesprenikor för tävlingen. Då kunde gastarna få ett minne de också. Det är de värda! En vink till bl.a. också Hangöregattan!

Se också Valpuris kritiska inlägg om tävlingen: http://www.valpuri.org/

*

24.9 PÄLSREGATTAN. DAIJE,  KENNETH, STEFFI

EN HÄNDELSERIK SEGLING!? 
VI BEHÖVER KRYSS FÖR ATT KLARA OSS RIKTIGT BRA? BÅTEN ELLER SKEPPAREN MÅ VARA OSAGT!

Standard ”transportmannen” och huvudgasten i denna tävling har väl alltid varit Jonte, men han valde en klassträff framom denna vår tradition.
Nå denna brydsamma situation räddade Daije, en annan av mina favoritgastar, genom att fylla det av Jonte lämnade tomrummet. Ensam vill jag ogärna sköta transporterna denna tid på året, därför seglade jag också med Casper förra året när Jonte insjuknat. Då med bil på lördag morgon till BSS hamn innanför Emsalö bro och sedan hem efter seglingen samma väg. Jävligt bekvämt f.ö. Borde man sälja båten?
Vi for iväg i frisk SW på eftermiddagen med enbart hårdvindsfocken. Tanken var att sedan köra med enbart min lilla turistspinnaker, för att lite köra in Daije i fördäcksjobbet.
Så gjorde vi men det var en dålig ide! något gick snett och vi broachade häftigt och när jag gav ut lovarts skot för att ta ner blåsan så snodde det sej fast i vinschen när det var halvvägs, med trålning utan fångst som följd! Nå allt höll och endast spinnakern blev våt. Ja och så gasten förståss, av svett.
Vi kom i god tid till BSS hamn och började förbereda kräftätandet i väntan på Lovisaborna. Inga bilder finns från kvällen och natten (som kan visas i varje fall!). Av någon anledning var alla jävligt trötta på morgonen, utom Daije som druckit enbart alkoholfritt öl!

På morgonen var W-NWen alldeles för svag mot vad som var lovat och vi fick skippa den mindre rullbara focken. Nå sedan började den öka och speciellt de många byarna var rätt häftiga, men eftersom det såg ut att bli en krysslös bana ansåg jag att den större focken var helt bra. Den håller vilka vindar som helst!
Tyckte jag missade några båtlängder i starten, men det berodde tydligen mycket på att många hade tjuvstartat! Bland annat den enda Melges 24an som var med. En verklig ful ankunge i detta sällskap av familjebåtar!
De mindre båtarna hade startat 10 minuter före oss och av dem gick många med spinnaker, men inte alla, om jag kommer rätt ihåg. Vi hade allt klart att hissa men jag tvekade och ville se vad de andra gör och hur de klarar sina spinnakrar. Det visade sej att det nog gick bättre med spinnaker, så vi hissade.

SPEKTAKULÄRT!?

Kommer inte ihåg hur många små och en del stora broachar vi han göra innan det historiska hände! Plötsligt slogs vi i kull och rodret hade ingen som helst verkan mera. Vi gick handlöst ända upp i vindögat! Där stod båten stilla några ögonblick och så fylldes spinnakern från fel håll och vi gick över stag och fortfarande utan styrfart med kollisionskurs med RelaX. Men vi kunde gippa storen och fick så småningom styrfart och kunde fortsätta utan att störa konkurrenten.
Vad som egentligen hände vet jag inte. Var väl ouppmärksam på pusten, men det är också möjligt att någon båt i lovart om oss på något sätt kastade vinden på oss… Där torde just då ha funnits bl.a. Aniara (Norlin 37) med sin väldiga spinnaker!
Vi fortsatte sedan på tight spinnaker bog och gjorde väl någon broach till tills vi med nöd klarade bojen, som vi måste runda för att segla medsols runt Kalvön. Hade nog bestämt att vi seglar den vägen, men i sista hand var det kanske nog RelaX (X-34) som avgjorde för oss. Vi kämpar ju båda om ProSailor LYS Rankingens segern.
Följde mina principer att inte skära på läns, speciellt inte i frisk vind, och vi gick snabbt förbi Relax, som genast skurit lite och sedan gippade och skat åt andra hållet. Vid rundningen av den första lilla holmen gick jag sedan onödigt nära, för att få ner spinnakern lättare. RelaX gick lite längre ute och gick förbi. Från det ögonblicket var i princip det enda som gällde för oss att inte bli för mycket efter dem!
Vårt enda slag i denna segling var runt märket längst i SW när vi vände norrut mot märke 1 som skulle rundas.

HÄNDELSE NR TVÅ!?

VÅRT ÖVRE STORSKOTSBLOCK ÖPNADE SEJ PLÖTSLIGT SÅ MYCKET ATT SKOTET KOM UT FRÅN EN AV TRISSORNA, VARKEN KULOR ELLER DE TVÅ GENOMGÅENDE BULTARNA SOM FATTAS HAR VI KUNNAT HITTA I BÅTEN!
BLOCKEN OCH SKOTET ÄR FRÅN COMFORTINA 32an OCH JAG HAR ANVÄNDT DET PAKETET SEDAN EN TID  FÖRE BOW. TILL ALL LYCKA FANNS BÅTENS ORIGINAL TALJA MED OMBORD OCH VI KUNDE RELATIVT LÄTT BYTA. DET HELA SKEDDE DESSUTOM I SLUTET AV FÖRSTA VARVET NÄR VI HADE BETYDLIGT MINDRE HÄFTIGA BYAR.

        

EN NY LINA FÄSTES I DET NYA BLOCKET (SE BILDEN) SCHACKLET VAR I DET TRASIGA BLOCKET!
SEDAN FICK STORSKOTAREN "SKOTA" MED ETT GREPP OM HELA DEN GAMLA TALJAN SÅ ATT JAG FICK UPP SNABBLÅSET SOM FÄSTE DET NEDRE BLOCKET I VAGNEN (MIN KONSTRUKTION) OCH SÅ SNABBT DEN NYA TALJAN FAST DÄR!
DET SOM VI MEST FÖRLORADE PÅ DETTA VAR ATT STOREN INTE NÄMNVÄRT KUNDE SKOTAS I DEN OJÄMNA VINDEN OCH ATT DE ANDRRA VÄL MEST FÖLJDE MED HUR ARBETET FORTSKRED, MYCKET TAPPADE VI INTE TILL RELAX, MEN NOG TYCKTE JAG ATT VI BLIVIT EFTER EN ANING MERA IGEN,SÅ HÄNDE DET IGEN!?

Vi skulle givetvis hissa spinnaker på den sista länsen, men såg att Melgesen och den ledande Fg 43an hade gippat och vi hade spinnakern färdigt kopplad inne i båten, men allt var på fel sida. Nå fördäcksgasten ledde fallet runt till andra sidan, men ingen kom på tanken att också skoten borde kopplas om. Inan vi var klara att hissa skulle det i det närmastevarit dags att ta ner blåsan, men då rann den ut i vattnet på lä sida och vi blev tvungna att raskt hissa den. så var det i stort dags att ta ner den fort.
Sådana här saker brukar jag ju alltid följa med att de görs rätt, men nu tänkte jag inte ens på saken innan jag fattade läget just när man var beredd att hissa! Bl.a. var bomen koplad till lä skot, men bommen var nog på rätt sida om förstaget...!
Nå med hjälp av ORC data för båten har vi kommit till att vi högst antagligt inte förlorade klassegern (-46s) tack vare detta. Men lägg till händelse nr 2 och jag är säker på att vi tagit den segern. Hur mYcket tid månne det gick till vår långsamma 360 grader?HÄR SPURTAR VI I MÅL! NOTERA ATT FOCKEN ÄR UTANFÖR PULPITEN OCH DRAR I SIN HELHET!
DENNA DETALJ OCH DET FAKTUM ATT JAG GICK I MÅL NÄRA DOMARNA (KORTARE VÄG OCH BÄTTRE VIND) VAR SÄKERT MER ÄN VÄL TILLRÄCKLIGT FÖR ATT KLÅ RELAX MED DE 3 S VI FICK I MARGINAL! Xen SLOG I SIN TUR ANIARA MED 1S!

VI ÄR NU 1P EFTER RELAX I RANKINGEBN, MEN PROTESTEN I SYYSSEILAUS, BL.A. MOT OSS, ÄR INTE ÄNNU SLUTBEHANDLAD! SUBWAY ÄR OCKSÅ MED I LEKEN OM TOPPLACERINGARNA!
SISTA DELTÄVLINGEN ÄR KARVALAKKI 15.10!LOVISAPOJKARNAS TRANSPORT TILLBAKA TILL BSS MARINA KOM LITE FÖRE OSS I MÅL, SÅ DE FICK LITE BRÅTTOM ATT LÄMNA SKEPPEET!
BÅTEN HETER SHANGRI-LA (Y 40 och blev 10a).

TOTALSEGRARNA: F.V. FREDRIK BJÖRKLUND, MIKAEL LINDBERG, SKEPPAREN HARALD HANNELIUS OCH SAMPSA SÖYRILÄ.
FOTONA: MIKKO HORSMANHEIMODAGEN AVSLUTADES I FINNFUN, DIT MINA GAMLA COMFORTINAKUNDER (FÖRST 32Aa OCH NU COMFORTINA 38an) SOM LÅG BREDVID OSS, KOM MED EN MAGNUM FLASKA SKUMPPA, SÅ KVÄLLEN BLEV TREVLIG :-)
F.V. DAIJE, SEDAN LEO, ARTO OCH ELINA KAUNISTO. (Foto Amiralen)

17.9 SYYSSEILAUS JAKTSTART, LYS

         JONTE, LASSE, NIKU & SAGA

HADE INTE TÄNKT DELTAGA I DENNA TÄVLING EFTER BL.A. PROBLEMEN FÖRRA ÅRET, MED BORTGLÖMT MÄRKE…, MEN NÄR NU NIKU VILLE SÅ KUNDE JAG JU INTE SÄGA NEJ?

FÖRSPELET

VIS AV HÄNDELSERNA FÖRRA ÅRET, LÄSTE JAG IGENOM ORDERBREVET GENAST PÅ EMK PÅ FREDAG KVÄLL OCH KUNDE KONSTATERA ATT SAMMA MÄRKE (8.2.8) FATTADES IGEN. FRÅGADE DÅ AV TÄVLINGSCHEFEN OM DET VAR MED FLIT DET FATTAS. HAN HADE GLÖMT ATT DET FATTADES FÖRRA ÅRET! (BANBESKRIVNINGEN OCH LISTAN MED STARTTIDERNA VAR KOPIERAD FRÅN 2010. DEN SISTNÄMNDA MED DATUM OCH ALLT!)
VI KONSTATERADE ATT DÅ FÅR VI BARA KÖRA SOM DET STÅR, MEN EFTERSOM BANAN DÅ INTE KUNDE VARA 24 Nm SOM DET STÅR I ORDERBREVET BAD JAG HONOM KONTROLLMÄTA BANLÄNGDEN.
SÅG HUR HAN MÄRKTE UT STARTPLATSEN, MÄRKE 8.2.3, 8.2.4, 8.2.5. DÅ AVLÄGSNADE JAG MEJ FÖR ATT INTE STÖRA. LITE SENARE MEDDELADE HAN MEJ ATT FÖRSTA VARVET ÄR 12 Nm OCH ALLTSÅ HELA BANAN 24 Nm SOM DET STÅR I ORDERBREVET. JAG KOLLADE SAKEN SAMMA KVÄLL I BÅTENS PLOTTER OCH KOM FAKTISKT TILL 11,9 FÖR FÖRSTA VARVET SÅ SOM VI SEGLADE 2010! ORDERBREVETS LÄNGD STÄMDE ALLTSÅ!

SEGLINGEN
FÖLJDE NOGA MED HUR DE TIDIGARE STARTANDE GICK I DEN SVAGA OCH OJÄMNA NW VINDEN. DE FLESTA SKAR GENAST RÄTT MYCKET VÄSTERUT. DEN FÖRST STARTANDE HERTTA-ÄSSÄ (FÖRRA ÅRETS TOTALSEGRARE) VERKADE GÅ GANSKA LÅNGT SÖDER OM VEHKASAARI, EFTER FÖRSTA MÄRKET. EN ALBIN EXPRESS GICK UTAN ATT SKÄRA RAKT MOT DEN GRÖNA PRICKEN (8.2.3) MEN HADE GÅTT ANINGEN SÄMRE ÄN EN SYSTERBÅT. DE FORTSATTE SEDAN BÅDA EFTER HERTTA ÄSSÄ! ANIARA (FINNFLYER 31) OCH  IMPPU (MAESTRO 31, ESF) HAR STARTAT. IMPPUS SPINNAKERFALL LOSSNADE VID HISSNINGEN , SÅ SEGLET KOM NER. SÅDANT HAR OCKSÅ HÄNT OSS DENNAI SOMMAR!ESFs MARIETTA HAR STARTAT UNDER ÖVERVAKNING AV SEGLINGSNÄMNDEN I GUMMIBÅTEN. DET TYCKS VARA PROBLEM MED ARRANGÖRER I ALLA FÖRENINGAR! MEN KAN MAN SIN SAK SÅ KLARAR MAN NOG ENSAM EN START. DET HAR MAN SETT MÅNGA GÅNGER FÖRUT! DENNA GÅNG HADE TYDLIGEN SEGLINGSNÄMNDEN BEHÖVT LITE HJÄLP! BL.A. MED ATT FLYTTA WHC MÄRKET FRÅN KARLÖ TILL VEHKASAARI, NÄR MAN NU BLEV UPPLYST OM ATT MÄRKET DÄR FATTADES.

JAG TYCKTE VI HADE BRA VIND EFTER STARTEN OCH VI GICK RAKT PÅ DET GRÖNA MÄRKET. I NÅGOT SKEDE NOTERADE JAG ATT ALLA SOM  PASSERAT DET MÄRKET SKAR BRANT UNGEFÄR MOT SW.  OCKSÅ DE TVÅ EXPRESSERNA HADE BÖRJAT SKÄRA. KONSTATERADE ATT DET VERKAR KNÄPP OCH SENARE INSÅG VI ATT DE RUNDADE DEN LILLA RÖDA BOJEN PÅ ANDRA SIDAN FJÄRDEN, NÄRA KARLÖ.

Sampsa på Expressen Modesty:
http://www.fe83.org/forum/viewtopic.php?t=2659&postdays=0&postorder=asc&start=180,
21/9 14:58 se också  22/9 08:08. 
Kun
lueskelin ratakuvausta ennen kisaa niin muistikuvat viimevuoden kisasta oli että juuri tuon merkin suhteen silloinkin mietittiin että missä se mahtaa olla. Menimme siis sillä tähän asti hyvin toimineella aloittelevan kilpapurjehtijan periaatteella että kyllä merkillä on joku tietäväisempi ennen meitä... Peesasimme näin ollen Hertta-Ässää (kuten edellisvuonnakin hyvin tuloksin) kunnes huomasimme että takana tulevat lähtevätkin vihreältä merkiltä ihan eri suuntaan. Jälleen aloittelijan logiikalla todettiin että enemistö on varmaan oikeassa ja kierretään varmuuden vuoksi samaa kautta.

Päätökseen varmasti vaikutti se että tiesin siellä olevan tuon WHCn poijun ja arvasin veneiden olevan suuntaamassa sinne. Jos en olisi tiennyt tuosta poijusta (jota ei tietämätön kyllä vihreän kepin luota vielä hevin näe) olisi hämmennys varmaan ollut suuri...

 DET KUNDE INTE VARA DET RÄTTA MÄRKET!
1- DEN BOJEN HAR ALLTID FUNNITS DÄR SAMTIDIGT SOM BOJEN VID VEHKASAARI, MEN INTE HÖRT TILL BANAN, 2- BANAN SKULLE BLI KLART LÄNGRE OM MAN RUNDAR DET MÄRKET  (c 1.6 Nm VISADE DET SEJ SENARE), 3- BANBESKRIVNINGEN OCH BANLÄNGDEN VAR EXAKT SOM FÖREGÅENDE ÅR (KOPIERAD MED DATUM OCH ALLT)! 4- FÖRRA ÅRETS KLASSVINNARE MARIETTA SEGLADE FRAMFÖR OSS (OCH HERTTA ÄSSÄ), SAMMA VÄG SOM VI GICK FÖRRA ÅRET.

ATT NU FÖLJA MASSAN SKULLE JU BETYDA  ATT VI INTE TROR PÅ DE FAKTA VI HADE (BL.A. BANLÄNGDEN!) OCH VÅR KLASS MINSTA BÅT (MARIETTA) GICK DEN VÄG VI TRODDE PÅ. VAD FANNS DET FÖR GARANTIER ATT INTE DE STORA, LÅNGT BAKOM OSS, SKULLE SEGLA SOM VI ANSÅG VAR RÄTT?

DESSA FAKTA FANNS DÄR OCKSÅ NÄR VI MÄRKTE ATT DEN RÖDA BOJEN (NÄRA STENARNA SW OM HOLMEN) TYDLIGEN SAKNADES. DEN HADE SÄKERT DRIVIT IVÄG I DEN HÅRDA VÄSTLIGA STORMEN PÅ TORSDAG MORGON (SÅ INTE KUNDE MÄRKET NU VARA I W!)

SEGLINGEN FORTSATTE I OJÄMNA VINDAR OCH VI PASSERADE MARIETTA (OCH ALLA ANDRA), REDAN PÅ FÖRSTA VARVET. HERTTA ÄSSA EFTER RUNDNINGEN VID ÅDHOLMEN. TOUCH  DOWN (ONE OFF, LYS 1,32) PASSERADE OSS I BÖRJAN AV ANDRA VARVET. ALLTSÅ OCKSÅ DE ALLDELES FÖR TIDIGT!  MEN VI GICK GENAST TILLFÄLLIGT FÖRBI DEM IGEN OCH SUBWAY (X 35, LYS 1,33) TOG OSS BÅDE JUST FÖRE RUNDNINGEN VID ÅDHOLMEN. DEN SISTNÄMNDA LÄMNADE SEDAN OSS ALL ORDENTLIGT. OCKSÅ RELAX (X 34, LYS 1,26) GICK FÖRBI OSS FÖRE RYSSKÄR.TUCH DOWN (0NE OFF, LYS 1,32) GICK FÖRBI OSS JUST EFTER RUNDNINGEN TILL ANDRA VARVET. ALLTSÅ ETT VARV FÖR TIDGT! MEN VI GICK FÖRBI DEM NÄSTAN GENAST IGEN. HÄR HAR VI GJORT DET ANDRA GÅNGEN, NÄGRA SJÖMIL SENARE!

VI, MARIETTA OCH HERTTA ÄSSÄ GICK GIVETVIS SEDAN SAMMA VÄG IN SOM VI GÅTT UT, TROGNA TILL VÅR ÖVERTYGELSE OM DEN RÄTTA BANAN. DE ANDRA GICK VÄL ALLA OCKSÅ SAMMA VÄG DE GÅTT UT.TOUCH DOWN PASSERADE SUBWAY JUST FÖRE DET SISTA MÄRKET (8.2.3) OCH DE RUNDADE 100-200 M FÖRE OSS. PÅ DEN MYCKET LÄTTA KRYSSEN MOT MÅL LYCKADES VI BÄTTRE MED DE OBETYDLIGA VINDPUSTARNA, SOM KOM LITE HÄR OCH DÄR...PLÖTSLIGT BLEV DET JU RIKTIGT SPÄNNANDE! OCH VI VAR PÅ RÄTT STÄLLE NÄR VINDEN VRED FÖR 100e GÅNGEN!...OCH VAR FÖRST I MÅL!   HÄR GÅR VI JUST I VÄSKAN!

DÅ REAGERADE TOUCH DOWN OCH SKREK ATT VI SEGLAT FEL BANA (Ingen protestflagga, inte ordet ”PROTEST”). SUBWAY KÖRDE UPP TILL OSS (NU MED PROTESTFLAGGA) OCH UNDRADE OM VI UTGÅR ELLER OM DE MÅSTE PROTESTERA. ÅT BÅDA MEDDELADE JAG ATT JAG ANSER ATT VI SEGLAT RÄTT BANA. TOUCH DOWN FOR TILL NÄRMASTE BRYGGA OCH SUBWAY FOR MOT HSK.
RELAX HADE PROTESTFLAGGA NÄR VI MÖTTES EFTER RUNDNINGEN TILL ANDRA VARVET, MEN MEDDELADE INTE ATT DET VAR MOT OSS!

EFTERSPELET
JAG GICK TILL ”MÅLPERSONALEN” I HOPP OM ATT FÅ VETA AV TÄVLINGSCHEFEN VAD SOM EGENTLIGEN SKETT.  HAN VAR INTE PÅ PLATS (ANTRÄFFBAR EFTER 18!). DE SOM VAR DÄR VISSTE INTE MYCKET OM PROBLEMET. DÄREMOT FICK JAG HÖRA ATT TOUCH DOWN LÄMNAT IN PROTEST MOT OSS.  (INTE MOT NÅGON ANNAN!)
FÖRST NÄR JAG KOM TILLBAKA TILL BÅTEN FICK JAG HÖRA ATT RELAX HADE PROTEST MOT OSS. (MARIETTA FICK VETA DET AV DEM FÖRST UNDER PROTESTBEHANDLINGEN!!!) INGEN VISSTE NÅGOT OM NÅGON PROTESTBEHANDLING SÅ VI FÖRDE BORT BÅTEN OCH SÅ FOR JAG TILLBAKA TILL EMK

C 18-18:30: INTE ETT ORD OM SEGLINGEN, PROTESTER MM PÅ ANSLAGSTAVLAN!  DET KOM FÖRST EFTER PROTESTRBEHANDLINGEN! FICK ENDAST HÖRA AV SKEPPAREN PÅ RELAX  ”INGA PROTESTBEHANDLINGAR DEN KVÄLLEN! EMK ÄTER KRÄFTOR!”
21:55 SMS: Iltaa herrat. Protestinne on vastaanotettu, pahoittelut myöhäisestä ilmoituksesta. Käsittelyt huomenna klo 13:00 alkaen EMK toimistolla.
T: kilpailupäällikkö Ari Peltomäki
SAMMA FICK MARIETTAS SKEPPARE! MEN INGENDERA HADE JU LÄMNAT IN PROTEST!!


BÅDA PROTESTERNA TOGS TILL BEHANDLING TROTS FORMELLA BRISTER. 61.1 (a) (1) MAN SKALL INFORMERA DEN ANDRA BÅTEN VID FÖRSTA SKÄLIGA TILLFÄLLE! DET ÄR VÄL NÄR MAN MÖTS PÅ BANAN VID SVAG VIND? NÄR VI BÖRJAT ANDRA VARVET!) ELLER NÄR MAN KOMMER OCH PÅPEKAR ATT MAN ANSER ATT NÅGON SEGLAT FEL BANA!
DESSUTOM VAR DE GJORDA PROTESTERNA INTE TILLGÄNGLIGA SÅ BEHANDLINGEN BÖRJADE MED ATT DE FICK SKRIVAS PÅ NYTT!!! TOUCH DOWN FÖRSVARADE SEJ MED ATT DE TROTT ATT VI HADE AVBRUTIT! ALLTSÅ NÖJESSEGLADE UTAN KLUBBFLAGGA VIA SISTA MÄRKET I NÄSTAN OBEFINTLIG VIND???

VI 3 SOM SEGLADE SAMMA BANA SOM FÖRRA ÅRET MED EXAKT SAMMA BANBESKRIVNING SOM DÅ, OCH EXAKT RÄTT BANLÄNGD, FICK DSQ! EN BOJ FATTADES,(har ingen betydelse eftersom den har legat vid en sten så att man ändå inte kan gå nämnvärt kortare väg). MEN DE ANDRA HAR RUNDAT EN ANNAN LITEN BOJ PÅ ANDRA SIDAN FJÄRDEN(!), SOM ALLTID FUNNITS DÄR OCH INTE KUNDESES MED BLOTTA ÖGAT!  MEN RÅKAR VARA UNGEFÄR I SW FRÅN VEHKASAAR, SÅ SOM DEN SAKNADE BOJEN.
HUR VISSTE DE ATT DEN SKULLE RUNDAS? JO ÅTMINSTONE 1 AV DEM HADE JUST FÖRE STARTEN FRÅGAT TÄVLINGSCHEFEN VAR BOJEN ÄR, NÄR DEN INTE ÄR DÄR DE TROTT, OCH FÅTT VETA ATT DET ÄR BOJEN VID KARLÖ SOM GÄLLER! (DETTA TROTS ATT BANAN BLEV MINST 1,6 Nm LÄNGRE ÄN DE 24 SOM TÄVLINGSCHEFEN EFTER KONTROLLMÄTNING FREDAG KVÄLL MEDDELAT ATT GÄLLER, SOM DET STÅR STÅR I ORDERBREVET!

PÅ ANIARAS HEMSIDA http://syaniara.wordpress.com/  HITTADES DETTA:
"Me lähdimme hyvissä ajoin Kopulta kohti lähtöaluetta, jotta voimme etsiä EMK:n poijut ennen kisaa. Orderit olivat hieman epäselvät näiden EMK:n poijujen suhteen, toiselle oli koordinaatit ilmoitettu ja toiselle ei. Vehkasaaren kohdalta emme nähneet poijua, mutta olimme bonganneet yhden kauempaa Kopun tiistiksien tiimoilta.

Vaihtoehtoja oli siis kaksi, joko poiju puuttuisi tai sitten se olisi tuo kaukana oleva. Ajoimme lähtöveneet viereen varmistaaksemme poijun olemassaolon. Kysyimme, että onko poiju varmasti paikoillaan ja vastaus oli "on, kyllä se siellä on". Tästä teimme johtopäätöksen, että sen on oltava se kaukana oleva. Kysyimme uudestaan "siis se kaukana oleva?" ja vastaus "joo". 
Meillä kun ei ole historiatietoa poijujen sijainneista niin emme osanneet edes kyseenalaistaa sen sijaintia. Ihmettelimme vaan, että onpas pitkällä Vehkasaaresta." Jarkko/ Aniara

http://www.fe83.org/forum/viewtopic.php?t=2659  HAR MAN SEDAN KUNNA LÄSA MASSOR OM SEGLINGEN!

 Såhär små är de aktuella WHC-bojarna!

EN PERSON PÅ EN ANNAN BÅT, SOM VISSTE ATT BOJEN TAGITS BORT, MEDDELADE DETTA ÅT TÄVLINGSCHEFEN 8:15 PÅ LÖRDAG MORGON, NÄR HAN LÄST ORDERBREVET! MEN TÄVLINGSCHEFEN VIDTOG INGA ÅTGÄRDER, SOM T.EX. FLYTTADE KARLÖ MÄRKET TILL DET STÄLLE DÄR BANANS MÄRKE BORDE HA VARIT!

NÄR DETTA GICK UPP FÖR OSS ANHÖLL VI OM ATT PROTESBEHANDLINGEN ÅTERUPPTAS P.G.A. AVGÖRANDE NYA UPPGIFTER FRAMKOMMIT.
VI FICK AVSLAG AV ENPERSONS JURYN 20.9 16:54
!

VI HAR ALLA TRE MEDDELAT ATT VI ÖVERKLAGAR VÅR DSQ!

- 12.10 FICK VI ÄNTLIGEN HANDLINGAR FRÅN PROTESTBEHANDLINGEN! MEN HAR REDAN LÄMNAT IN PAPPREN TILL FÖRBUNDET! NU BLIR VI TVUNGNA ATT KOMPLETTERA MED PROTOKOLLEN OCH KORRIGERINGAR AV DEM! BL.A. FATTAS HELT ATT JAG KALLADE IN TÄVLINGSCHEFEN SOM VITTNE OM BANLÄNGDEN!
FÖR ALLA PARTER SKULLE EN NY PROTESTBEHANDLING, MED 3 JURYMEDLEMMAR I ST.F. DEN ENA VI HADE, VARA DEN BÄSTA LÖSNINGEN?

   

 ONSDAGSSERIEN 2011
        GIGGEN, JONTE, NIKU
SATTE PUNKT
FÖR ÅRET MED HÅRDVINDSSEGER 7.9 !?
 
MED 8 SEGRAR FICK VI ONSDAGSPOKALEN (EN GAMMALL DITO FRÅN 1955, SOM FAKTIST KUNDE VARA AMIRALENS EGEN OM INTE DE ALLA SKULLE FINNAS KVAR I PRISSKÅPET NÅGONSTANS).
MED 64p MOT XANTUS
 57,5 TAR VI OCKSÅ POÄNGSEGERN.  
I ÅR KOM VI NOG FÖR ENKELT UNDAN. VÅRT STÖRSTA HOT VAR NOG VI SJÄLVA (GASTARNAS FRÅNVARO FRÅN MÅNGA SEGLINGAR)! DEN NYA KLASSINDELNINGEN GJORDE JU I PRINSIP KLASSEN RÄTTVISARE,
MEN T.EX. VALKYRIAN OCH TROY VAR NOG TAMARE ÄN VÄNTAT, TROTS ATT BÅTARNA VAR NYA. SIST OCH SLUTLIGEN VAR NOG INTE DERAS SEGEL SÅ BRA, MEN JOKKE KÄMPADE OCH TOG 2 SEGRAR OCH NÄSTA ÅR KAN HAN BLI TUFF ATT SLÅ? SÅ UTEBLEV JU NILSSONSKA HP 1030 HELT FRÅN SERIEN. DEN BLEV VÄL ALDRIG FÄRDIG?
XANTUS DÄREMOT HAR GÅTT FRAMMÅT OCH VAR ALLTIDE ETT HOT FÖR OSS.  
http://www.sailblogs.com/member/xantus/

LILLA KLASSEN VAR JÄMN OCH FIN I ÅR, TYCKER JAG. POÄNGSEGERN TOGS DOCK KLART AV SABRINA (4 segrar), MEN MARIETTA (6), SOM FÖR ENGÅNGS SKULL IDKADE LITE SEMESTERSEGLING OCH INTE FICK IHOP DE 12 STARTER SOM FÅR RÄKNAS MED, TOG ONSDAGSPOKALEN. 3a BLEV IMPPU (1) OCH 4a ANNE-MARIE (2).

VÅRT RACE
STARTADE UNGEFÄR MITT PÅ LINJEN MED TROY OCH XANTUS I LÄ OM OSS. PERFEKT LÄGE, UTOM ATT VI INTE FICK UPP FARTEN TILLRÄCKLIGT FÖR ATT KUNNA JAGA XANTUS I LÄ UNDER TORRAISARN. NÄR DE SLOG TROR JAG ATT DE HADE GÅTT FÖR OM OSS OCH SLOG SJÄLV. TROY SLOG BORT GANSKA GENAST EFTER STARTEN.
EFTER AISAR SUND UTNYTTJADE VI SJÖLÄ AV VARGEN MERA ÄN Xen OCH SLOG SEDAN GENAST MOT LÅNGGRUNDS SJÖLÄ, MEDAN DE FORTSATTE TILL RÖVARGRUND. NÄR VI MÖTTES VAR DETYVÄRR SÅ MYCKET FÖRE ATT DE KUNDE SLÅ PÅ OSS, MEN JAG VILLE UNDER KYTÖ OCH PRESSADE MEJ ÖVER DERAS STÖRANDE VIND. PÅ NÄSTA SLAG HADE VI GÅTt FÖR LÅNGT OCH FICK GÅ MED FART MOT MÄRKET. OM VI FÖRLORADE PÅ DET ÄR OSÄKERT, MEN VID RUNDNINGEN VAR VI I LEDNINGEN I KORRIGERAD TID, SÅ VI BRYDDE OSS INTE OM ATT HISSA SPINNAKER UTAN SPARADE DEN TILL LÄNSEN MOT MÅL, IFALL DET SKULLE BEHÖVAS. XANTUS HADE NÄMLIGEN HISSAT DET GULA BANDET SOM TECKEN PÅ ATT DE INTE ANVÄNDER SPI. (ESFs EGNA REGEL).
VI KÖRDE MED SPIRAD FOCK OCH TOG INTE UT REVET. VI LEDDE ÄNNU VID RUNDNINGEN TILL ANDRA KRYSSEN.
XANTUS GICK NU I LÄ OM RÖVARGRUND OCH TILL LÅNGRUND. JAG BESLÖT ATT TA FULL HÖJD OCH UTNYTTJA RÖVARGRUNDETS SJÖLÄ SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT OCH SLOG SEDAN OCH UTNYTTJADE LITE SJÖLÄ UNDER RÖVARN. NÄR VI MÖTTE XANTUS HADE VI TAGIT IN PÅ DEM.
x 312aN RUNDADE KLART FÖRE OSS TILL LÄNSEN MOT MÅLET, MEN INTE ALLS TILLRÄCLIGT I KORRIGERAD OCH NÄR DE SEDAN SKAR ÖSTERUT MEDAN DE TOG UT REVEN, BEHÖVDE VI INTE I VARJE FALL I DET SKEDET TÄNKA PÅ SPINNAKERN, MEN VI TOG UT VÅRT ENA REV JUST INNAN VI RUNDADE TILL LÄNSEN. SNABT OCH ELEGANT OCH SIKTADE MOT MÅLET DIT DET VAR VÄLDIGT PLATT. XANTUS MÅSTE HA BLIVIT LIDANDE PÅ ATT VARA LÄNGRE ÖSTERUT ÄN VI.(HADE SÄKERT VINDEN FLERE GÅNGER IN FRÅN FEL SIDA ÄN VI!). INGENDERA BEHÖVDE GIPPA OCH DET VAR JAG GLAD ÖVER.
EN KLAR OCH RELATIVT LÄTT SEGER VAR ETT FAKTUM. ÄNDÅ ÄR JAG INTE FULLT NÖJD MED VÅR KRYSSFART, MEN EN GOD TAKTIK HJÄLPTE OSS! 
TYVÄRR VAR JAG FÖR KONCENTRERAD PÅ VÅRT KÖRANDE ATT JAG INTE RIKTIGT VET HUR DE ANDRA KÖRDE. DET RÄCKTE JU ATT DE VAR BAKOM. SÅ MYCKET VET JAG ATT TROY INTE HISSADE SPINNAKER, VILKET NOG FÖRVÅNAR EN ANING. VALKYRIAN HADE TYDLIGEN DET GULA BANDET OCH MED DET VANN DE TROLIGEN ÖVER TROY.

FULLSTÄNDIGA RESULTAT:
http://www.esbosegelforening.fi/images/stories/Kappseglingar/resultat/2011/Onsdag/onsdagsseglingar2011.htm

RESULTATET ENLIGT ORC
JOKKE MAJANDER HAR ROAT SEJ ATT RÄKNA UT RESULTATET ENLIGT ORC,
KRYSS/LÄNS BANA UTAN SPINNAKER,  8 Nm. VILKET ÄR MYCKET NÄRA SANNINGEN.
OM EN Teknikens Maestro KAN TYDA RESULTATET RÄTT SKULLE VI VINNA OCKSÅ DÅ, FÖRE TROY, XANTUS OCH VALKYRIAN.
DE SISTNÄMNDA UTNYTTJADE JU FÖRDELEN ATT LÄMNA BORT SPINNAKERN I LYS, MEDAN TROY OCH VI KÖRDE MED SPINNAKERTAL, UTAN ATT ANVÄNDA BLÅSAN.

I 20 KNOPS VIND BORDE VI HA SEGLAT SÅHÄR:
Xantus:   1:14:10 (purjehti 1:21:20 eli 7:10 liian hitaasti)
Troy:     1:19:06 (purjehti 1:25:33 eli 6:27 liian hitaasti)
FinnFUN:  1:19:24 (purjehti 1:23:11 eli 3:47 liian hitaasti)
Valkyrian:1:21:00 (purjehti 1:29:56 eli 8:56 liian hitaasti)

VÅGAR MAN DRA DEN SLUTSATSEN ATT LYS OCH ORC ÄR GANSKA ÖVERENS?
JAG KAN ACCEPTERA VÅRT "UNDERMÅLIGA" RESULTAT IOM ATT VI INTE HITTADE KRYSSFARTEN I BÖRJAN OCH TAPPADE DEN IBLAND OCKSÅ SENARE OCH INTE SPIRADE FOCKEN ORDENTLIGT, UTAN BARA SKOTADE UT DEN. DÄR HÖLLS DEN INTE SÅ VÄLDIGT BRA.   

DETTA PÅMINNER MEJ OM ATT DET I ORDERBREVET STÅR ATT RESULTAT OCKSÅ SKALL RÄKNAS ENLIGT ORC CLUB. VAR DRÖJER DE???  
F.Ö.  KAN MAN VÄL ANSE ATT SEGLINGSNÄMNDEN SKÖTT DEN SVÅRA UPPGIFTEN ATT HITTA HYFSADE BANOR, TROTTS ETT STORT ANTAL OLIKA KLASSER.
TACK TILL DEM ALLA!

4.9 SARISTOPURJEHDUS HSK
        FRIDA, NIKU."VÄRSTA" KONKURRENTEN CASPER I FOKUS FÖRE STARTEN! NIKU T.V. OCH FRIDA KOLLAR DEM NOGA.

I STARTEN VAR VI ANINGEN FÖRE CASPER, SOM VAR I LÄ OM OSS, MEN DEN GICK BETYDLIGT BÄTTRE ÄN VI. HÖGRE OCH HÅRDARE, OCH VAR SNABT FÖRE OSS! PÅ RESTEN AV KRYSSEN MOT HUSUNKIVI FORTSATTE DEHLERN ATT GÅ FORT OCH HADE ETT SKAPLIGT FÖRSPRÅNG FÖRE FEVER OCH CARABILLA III NÄR DEN TOG KURS PÅ FLATHÄLLSGRUNDET.
VI KOM SOM FJÄRDE IN PÅ DEN BOGEN OCH HISSADE GENNAKERN, UNGEFÄR SAMTIDIGT SOM CASPER, OCH TOG KLART IN PÅ DE TVÅ NÄRMASTE. CASPER TOG SEDAN NER SIN GENNAKER I MYCKET GOD TID OCH DÅ TOG VI KLART IN PÅ DEM OCKSÅ.
SÅ BLEV DET LÄNS MOT RYSÄKIVI. HÄR HÄNDE EGENTLIGEN INTE SÅ MYCKET ANNAT ÄN ATT CASPER NOG UTÖKADE SITT FÖRSPRÅNG OCH ATT TALLINNFÄRJAN KOM JUST LAGOM FÖR ATT STÖRA VALPURI OCH MARIETTA.
SÅ FORTSATTE VI PÅ SPINNAKER SLÖR MOT KYTÖKÄRING.NIKU TITTAR FUNDERSAMT EFTER CASPER, SOM KAN SKYMTAS MELLAN UNDERVANT OCH SPI.SKOTET NÄR DEN NÄRMAR SEJ KYTÖKÄRING. DE VAR DÄR C 6,5 MINUTER FÖRE OSS.
FEVER OCH CARABILLA KÄMPAR NÄRA FRAMFÖR OSS. KAMERAN LJUGER!BEHÖVER ETT BÄTTRE TELEOBJEKTIV! VÅRA MINSTA KONKURRENTER SYNS DÅLIGT, MEN MARIETTA ÄR LÄNGST I LÄ OCH TORDE VARA FÖRE SYSTERBÅTEN VALPURI, SOM VISSERLIGEN SEGLAR MED FOCK.
CASPER TOG NER SIN SPINNAKER VID FYREN OCH LÄR HA INTAGIT LUNCH?  CARABILLA GJORDE NÅGRA FÖRSÖK ATT PASSERA FEVER I LOVART, MEN DEN LUFFADE OCH NÄR DEHLERN FÄLLDE FÄLLDE DEN LAGOM EFTER. MEN EFTER KYTÖ FYR TAPPADE FEVER KONTROLLEN ÖVER SPINNACKERN I EN LUFFNING OCH CARABILLA GICK FÖRBI OCH VI FÖLJDE EFTER. FEVER FICK TA NER SIN SPINNAKER OCH BLEV ORDENTLIGT EFTER.

CARABILLA TOG NER SIN SPINNAKER FÖRE DEN GRÖNA ISBOJEN V OM KYTÖ. VI HADE TAGIT RÄTT MYCKET IN PÅ CASPER OCH VAR ALLDELES I HASARNA PÅ CARABILLA. VI RUNDADE GENOM ATT GIPPA MED SPINNAKERN (LATA :-) ), MED PLANEN ATT GÅ SÅ HÖGT DET GÅR OCH SÅ LÅNGT SOM MÖJLIGT. CASPER HADE SMÅNINGOM FÅTT UPP SIN GENNAKER. I BÖRJAN GICK DET RÄTT LÅGT FÖR OSS, MEN SÅ SMÅNINGOM FICK VI HÖJD OCH KUNDE GÅ PÅ KURS. VI GICK FÖRBI CARABILLA OCH TOG IN PÅ CASPER.

EFTER VÄSTMÄRKET VID LÖVÖ SKULLE VI KNAPPAST KUNNA GÅ PÅ KURS, TRODDE VI. MEN DET GICK RÄTT BRA. STÖRSTA PROBLEMET VAR OM VI SKULLE KLARA ATT PASSERA EN TURIST I LOVART. DET GICK OCKSÅ OCH VI KUNDE GÅ MED BLÅSAN ÄNDA TILL ÅDHOLMENS OSTÄNDA .CARABILLA SOM HISSAT SIN SPINNAKER FÖRE LÖVÖPRICKEN TOG NER DEN IGEN VID DEN OCH BLEV KLART EFTER OSS.  

CASPER HADE RUNDAT DEN GRÖNA PRICKEN, SOM INTE VAR MÄRKE I BANAN. DÄR TOG VI IN IGEN PÅ DEM. DÄRIFRÅN  GICK VI PÅ KRYSSBOG TILL MELKÖ.
SÅ SPINNAKERN UPP OCH EFTER CASPERS BLÅA DITO. MEN VI KUNDE SLAPPNA AV. VÅR LEDNING I KORRIGERAD TID VAR KLAR OCH EFTER MÅLGÅNGEN INVÄNTADE VI DE MINDRE KONKURRENTERNA MEDAN BÅTEN GJORDES I ORDNING.
KLUBBKOMPISEN MARIETTA BLEV TVÅA OCH CASPER TREA!

VÅR BÅT VAR ÅTER SIG SJÄLV! TYVÄRR I FEL SEGLING. I HENRI LLOYD HADE VI BEHÖVT EN BRA PLACERING. 
BESÄTTNINGEN BJÖDS PÅ MAT PÅ BLUE PETER SEGERN TILL ÄRA!

"VÄRSTA" KONKURRENTEN HENKKA MED CASPER BLEV "BARA" 3a, MEN ÄR NÖJD! BÅTEN GÅR BRA ÅTMINSTONE I LÄTT VÄDER T.O.M. MED SPRAYHOODEN UPPE!
VI MÖTS IGEN I SYYSSEILAUS DÄR VI TROTS ALLT STÄLLER UPP, NÄR NU NIKU VILL!

(31.8) NÄSTSISTA ONSDAGEN - AVGÖRANDE SKEDDE?
        BO-ERIK & NIKU

STARTEN GICK IGEN I NÄSTAN TOTALT BLEKE OCH DEN SOM DREV SOM FÖRSTA FICK VINDEN FÖRST! DENNA GÅNG FOR VI I VÄG MED XANTUS SOM FÖRSTA FÖRE FINNFUN OCH MERITA, VARAV DEN SISTNÄMNDA TILLSLUT FICK MERA VIND ÄN VI. TROY FICK NÖJA SEJ MED PLATSEN BAKOM OSS.
SISTA BITEN FÖRE "KRYSSBOGENS" BÖRJAN HISSADE TROY SIN STORA SPINNAKER OCH EFTER LITE PROBLEM FICK DE GÅNG PÅ BÅTEN OCH TOG NÄSTAN FAST OSS. VI HADE NOG ALLT KLART FÖR HISSNING, MEN AVSTOD.
XANTUS SLOG GENAST EFTER MÄRKET, MERITA GICK LÄNGRE MEDAN JAG INSÅG ATT MAN SKULLE STRÄCKA OCH SLOG T.O.M. SÅ VI BLEV LITE STÖRDA AV 99an. TROY IGEN GICK UNGEFÄR LIKA LÅNGT SOM MERITA. ALLTSÅ FÖR LÅNGT, FÖR INTE ENS XANTUS HADE PROBLEM ATT KOMMA UPP TILL MÄRKET. TROY TAPPADE LITE VID RUNDNINGEN OCH VAR SNABBT NÄSTAN LIKA LÅNGT EFTER SOM NÄR DE HISSADE SPINNAKERN. BERODDE DET PÅ ALLT HÄRJANDE VID NEDTAGNINGEN AV BLÅSAN? NÅ DE TOG NOG SEDAN IN PÅ OSS IGEN, MEN MOT SLUTET MÅSTE DE IGEN HA TAPPAT FÖR JAG TROR DE VAR IGEN MERA EFTER VID RUNDNINGEN.
KOM INTE ATT KOLLA TIDEN MELLAN OSS OCH XANTUS VID RUNDNINGEN TILL LÄNSEN MOT MÅL, MEN DE LEDDE NOG SÄKERT I KORRIGERAD TID.
DERAS SPINNAKER KOM UPP NÄSTAN FÖRE RUNDNINGEN, MEN SEDAN TOG DET TID INNAN DE FICK KONTROLL ÖVER DEN, TROTS 7 MAN OMBORD. DÄREMOT VAR VÅR MANÖVER I DET NÄRMASTE PERFEKT OCH VI KÖRDE ÖVER MERITA, SOM SEDAN HÖJDE OCH FÖRSÖKTE TÄCKA OSS, MEN JAG TROR VÅR SPINNAKER SKOTNING GICK BÄTTRE (HAR INTE ÖGON I NACKEN :-) !) OCH VI HÖLL DEM BAKOM. DÄREMOT KOM TROY IMPONERANDE HÅRT OCH HALVVÄGS VAR DE VID VÅR SIDA. VI HADE DÅ GIPAT EFTER DEM, MEDAN XANTUS OCH MERITA GICK RAKT PÅ MÅL. SEDAN GIPADE VI SAMTIDIGT OCH SKAR MOT MÅLETS YTTERSTA ÄNDA. TROY SOM NU VAR LITE EFTER GICK SEDAN FÖRBI I LÄ OCH I MÅL VAR DE LITE FÖRE OSS.
VI VAR EMELLERTID FÖR NÄRA XANTUS FÖR ATT FÖRLORA ÅT DEM. TROY BLEV 3a FÖRE MERITA.
TROY VERKAR NU HA HYFSAD FART PÅ UNDANVIND. TYVÄRR GAV VI OSS INTE TID ATT FOTA DERAS SPINNAKER. XANTUS SÅG UT ATT FARA IVÄG MED SEGERN OCH VI HADE LITE FÖR MYCKET ATT GÖRA FÖR BARA TRE OMBORD I DEN LÄTTA. OJÄMNA VINDEN.

SKULLE PÅSTÅ ATT XANTUS FICK FÖRDEL I STARTEN - VI AV ÖKANDE VIND BAKIFRÅN PÅ MÅLRAKAN. GANSKA RÄTTVIST, ELLER...?
VÅR LEDNING ÄR NU 5,25P OCH UTAN EN TOTAL KATASTROF OCH STORT DELTAGANDE (6 I VÅR KLASS DENNA GÅNG) I SISTA SEGLINGEN, BORDE NOG SLUTSEGERN VARA VÅR NÄSTA ONSDAG! ÄNNU KLARARE ÄR ATT XANTUS BLIR 2a FÖRE TROY!

SEKUNDERNA IGEN MOT SABRINA!
FORSÉNARNA FÖRLORADE MOT MARIETTA MED 6S FÖRRA ONSDAGEN. NU MED 1S MOT IMPPU! TREA BLEV NU MARIETTA. SABRINA LEDER EMELLERTID KLART I POÄNG FÖRE MARIETTA, SOM ÄR 2P FÖRE IMPPU. OM ONSDAGSPOKALEN ÄR LÄGET ATT MARIETTA HAR 5 SEGRAR OCH SABRINA 4. DÄR KAN DET ÄNNU BLI DÖTT LOPP!
I VÄNTAN PÅ KOMMENTARER FRÅN XANTUS KAN DU KOLLA PÅ HANS BILD FRÅN FÖRRA ONSDAGEN HUR TRÅNGT DET VAR PÅ DEN RUTT DE VALDE MOT MÅL. VI VAR HELT FRIA HELA VÄGEN!
http://www.sailblogs.com/member/xantus/

PS. HÄLSNINGAR TILL GIGGEN SOM HADE SOM ORSAK ATT INTE STÄLLA UPP, ATT HANS TAK BÖRJAT LÄCKA OCH HAN MÅSTE STÄLLA ÄMBAR UNDER. HAN TRODDE TYDLIGEN ATT HAN SKULLE BLI VÅT UNDER SEGLINGEN. FAKTUM ÄR ATT GASTARNA SVOR ÖVER ATT DE INTE TAGIT SOLGLASÖGONEN MED!
ANNAT VAR DET DAGEN FÖRE PÅ TISTIS. EN KVÄLL MAN GÄRNA GLÖMMER FORTAST MÖJLIGT.

(25.8) TORSTIS, HENKKA, AMIRALEN i CASPER!


MED ÖVERLÄGSEN "BEGÅVNING" STARTADE VI SOM SYNES SOM FÖRSTA, FÖRE PENELOPE T.V., MEN MOTSTÅNDAREN. KALLADE FARTYGET T.H. TILL HJÄLP, MEN VI KOM UT UR DEN BATALJEN SOM SEGRARE. MEN DET HJÄLPTE INTE!


MAN MÅ SÄGA VAD MAN VILL OM ESFs ONSDAGSBANOR (SE REFERATET NEDAN), MEN SÅDANA HÄR HINDER HAR VI INTE! HALV TIMME FÖRE DETTA FARTYG FOR ETT BETYDLIGT HÖGRE DITO UT FRÅN LINDGRENS KAJ PÅ ÄRTHOLMEN'! SEDAN VAR DET ETT FEL BESLUT AV SKEPPAREN SOM AVGJORDE BATALJEN. CODE X:EN VAR HEMMA!
VI BLEV 4a! NO MORE COMMENTS! :-)24.8 ONSDAGSTRILLER FRIDA & GIGGEN.

2 SEKUNDER AVGJORDE SEGERN! GISSA VEM SOM VAR ETTA - IGEN!En lycklig segrare med "onsdagsmuggen"! 

EN LYCKAD START AVGJORDE, LIKSOM FÖRRA ONSDAGEN, SEGERN TILL TROY! DENNA GÅNG MED FUTTIGA 2 SEKUNDER OCH NU ÖVER FINNFUN, SOM GJORDE EN MISSERABEL START!  VI GJORDE, DÄRTILL NÖDDA OCH TVUNGNA, ETT BÄTTRE VÄGVAL PÅ SLUTLÄNSEN OCH PASSERADE MERITA OCH  VALKYRIAN OCH KRYMTE AVSTÅNDET NÄSTAN TILLRÄCKLIGT TILL TROY!
XANTUS TJUVSTARTADE OCH FÖRLORADE DÄRMED CHANSEN TILL SEGERN, MEN DERAS FART VAR SKRÄMMANDE GOD PÅ DEN INLEDANDE SLÖRBOGEN OCH KRYSSEN, MEN DET RÄCKTE ENDAST TILL 3e PLATS OCH DÄRMED TOG VI TILLBAKA VÅR 4 POÄNGS LEDNING I SERIEN.

MERA 
I DETALJ:
VI KOM LITE SENT IVÄG FRÅN AMIRALSHAMNEN, UTAN STOREN PÅ PLATS. DEN HADE VARIT PÅ SERVICE I LOVISA, EFTER KRÄFTRESAN! MEN VI BLEV KLARA I TID, MEN NÄR BANAN GAVS VID FÖRBEREDELSESIGNALEN KONSTATERADE JAG ATT VI HADE SPI.GREJORNA PÅ FEL SIDA OCH FRIDA FICK FLYTTA DEM OCH JAG VAR LITE OSKÄRPT OCH VI NÄRMADE OSS LINJEN ALLDELES FÖR TIDIGT MED TROY I LÄ, LITE BAKOM. YTTRE FLAGGAN VAR HELT SKYMD FÖR MEJ AV XANTUS OCH VALKYRIAN OCH MÖJLIGEN NÅGON ANNAN? DEN SISTNÄMDA STOD I DET NÄRMASTE STILLA MYCKET NÄRA LINJEN. BROMSADE OCH FÄLLDE NER ALLDELES FÖR MYCKET OCH VAR FULLSTÄNDIGT SÄKER PÅ ATT OCKSÅ TROY VAR FÖR TIDIGT ÖVER. MEN LINJEMANNEN HADE SETT MÄRKET UNDER BOMMEN PÅ XANTUS OCH VAR SÄKER PÅ ATT TROY INTE VAR FÖR TIDIGT.
VI STARTADE EFTER RONDON OCH JAG TÄNKTE GÅ FÖRBI DEM I LOVART, MEN DE HÖJDE OCH JAG VALDE ATT FÄLLA NER UNDER DEM OCH DET MISSLYCKADES. VARIFRÅN DELPHIUS OCH CIRRUS KOM KOMMER JAG INTE IHÅG, MEN OCKSÅ DE VAR PÅ OSS I AISAR SUND,
XANTUS TJUVADE TYDLIGEN KLART OCH ÅTERVÄNDE OCH STARTADE SIST.
MISSLYCKAD BANA, MED SLÖR 1 Nm EFTER STARTEN, DÄR MAN KAN BLI ILLA I FÖTTERNA PÅ LUFFNINGSGLADA KONKURRENTER. 6-1-5 VAR SABRINAS, VALKYRIANS OCH MITT FÖRSLAG EFTER SEGLINGEN.
TILL KRYSSEN RUNDADE TROY SOM KLAR ETTA FÖRE MERITA, CIRRUS, VALKYRIAN, XANTUS OCH DELPHIUS. INTE NÖDVÄNDIGTVIS I DEN ORDNINGEN. FÖRST EFTER DEM KOM VI OCH SLOG OMEDELBART VÄSTERUT, MEN BLEV I ”PISSVIND” PÅ VALKYRIAN. HADE FÖR MYCKET ATT HÅLLA REDA PÅ I DEN EGNA BÅTEN FÖR ATT KUNNA KOLLA LÄGET. KLART VAR ATT EN KLUNGA VAR TÄTT FRAMFÖR OSS OCH VI MÅSTE SLÅ GANSKA SNABBT?
ÅTERSTOD ENDAST ATT SLÅ SIG FRI SÖDERUT OCH DÅ HADE VI REDAN FÅTT FAST CIRRUS OCH BESLÖT FORTSÄTTA FRIA UTÅT TILLS VI STRÄCKTE TILL MÄRKET OCH MYCKET NÄRA KOM VI. VI HADE FÅTT FAST VALKYRIAN NÄR VI MÖTTES, MEN SKULLE INTE HA GÅTT FOR OM DEM, MEN DE SLOG KLART I LÄ OM OSS (JAG HADE SLAGIT NÄRA I LÄ OCH SPEGLAT UT OSS) OCH DÄRMED GICK VI FÖR OM DEM NÄSTA GÅNG. TYVÄRR STRÄCKTE VI INTE RIKTIGT UPP OCH FICK GÖRA ETT KORT SLAG ÄNNU.
NÄR VI NÄRMADE OSS MÄRKET INSÅG JAG ATT VI INTE FÅR UPP SPINNAKERN I SKÄLIG TID OCH GAV RATTEN ÅT GIGGEN. SPINNAKER PÅSEN VAR VÄL FÖRSEGLAD MED REMMAR OCH TARRABAND SOM MÅSTE ÖPPNAS. NÄR VI RUNDADE HADE VI INTE SPI.BOMMEN UPPE OCH INTE HELLER BLÅSAN UTDRAGEN UR PÅSEN…
NÄR VI ”ÄNTLIGEN” VAR KLARA ATT HISSA FASTNADE FALLHAKEN I MANTÅGSVAJERN. NÄR DEN VAR LÖS SATT LÄ SKOTETR ÄNNU FAST MED PÅSEN TARRA BAND. STOREN VAR ÄNNU SKOTAD FÖR KRYSS, NÅGOT SOM JAG ÅTMINSTONE BEHJÄLPLIGT BRUKAR SKÖTA FRÅN MIN POSSITION BAKOM RATTEN. I DET LÄGET KÖRDE VALKYRIAN ÖVER OSS.
TROY OCH XANTUS VAR PÅ VÄG V OM RÖVARGRUND OCH VI HADE MERITA OCH VALKYRIAN LITE FRAMFÖR I LOVART, PÅ VÄG SAMMA VÄG. VI SKULLE ALLTSÅ FÅ PROBLEM ATT GÅ FÖRBI DE SISTNÄMNDA. ALLTSÅ ENKELT BESLUT ATT VÄLJA AISARSUND, SOM JU INTE HADE NÄGOT STÖRRE BLEKE PÅ VÄGEN UT, OCH HOPPAS PÅ ATT DEN HÖGRE KURSEN MOT MÅL ÅTER SKULLE GE UTDELNING. VIDARE VAR JU DERAS RUTT FYLLD AV DIVERSSE ANDRA, MINDRE TÄVLANDEN FLYTETYG.
TROTS TVÅ OFÖRKLARLIGA ”BLEKEN” PÅ VÅR RUTT GAV DEN 99% LYCKAD UTDELNING.
TROY VANN ALLTSÅ MED FUTTIGA 2 SEKUNDER. MEN VÅR ANDRA PLACERING KÄNDES SOM EN SEGER  IOM ATT VI UTÖKADE VÅR LEDNING I SERIEN ÖVER XANTUS MED 1 P0ÄNG TILL 4, MED BARA 2 DELSEGLINGAR KVAR.
SÅ DET VAR LÄTT ATT GLÄDJAS ÖVER KOMPISENS SEGER DENNA GÅNG, OM OCKSÅ 2 S KÄNNS LITE ONÖDIGT KNAPT.

I LILLA KLASSEN VAR MARIETTA MERA ÖVERLÄGSEN! KLÅDDE SABRINA MED 6 S! DEN KLASSEN ÄR F.Ö. RÄTT JÄMN OCH FIN I ÅR. DET ENDA ÄR VÄL ATT LILLA SABRINA LÄTT BLIR I FÖTTERNA PÅ DE STÖRRE BÅTARNA. DET STÄLLER KRAV PÅ BANLÄGGAREN!

Se också: http://www.sailblogs.com/member/xantus/

23.8 TIISTIS I BLEKE UTAN AMIRALEN
19:00  LÄGET 1 h efter starten :Långt till första märket. Första avbröt redan 18:50!
19:30 TYCKTE MAN SEJ HÖRA 2 SKOT FRÅN FJÄRDEN! AVBRUTET? TRÄDEN SKYMMER UTSIKTEN FRÅN VÅR OFFICE!
FUNleak
PS. Det var nog endast förkortning av banan vid första märket som signalerades. Det fattade 18 båtar av 26 startande. (2 avbröt före det)
Bland de som avbröt efter skotten var Audi, Casper och Subway! Ramdata, som höjt sitt LYS-tal till 1,24, för att få starta med stora båtarna, vann!

19.8 HANGÖ-HOLMA & 21.8 HOLMA-HANGÖ

BO-ERIK OCH STEFFI
(
BESÄTTNINGENS MEDELÅLDER DROGS NER TILL 67 AV EN FLUNSIG STEFFI)EFTER EN TIMME MOT SOLEN OCH HOLMA GJORDE AMIRALEN ETT UNDANTAG OCH BEORDAE UPP ETT LITET GLAS RÖDVIN ÅT ALLA!
NEDAN KAN MAN SE ATT VI HADE ETT SKAPLIGT FÖRSPRÅNG (INZOOMAT!), MEN VINDEN VÄNTADES JU ÖKA BAKIFRÅN, OCH DET GJORDE DEN!
BÅDA SEGLINGARNA BLEV LÄNS I LÄTT VIND. DEN FÖRSTA MED ÖKANDE VIND BAKIFRÅN OCH DEN ANDRA MED ÖKANDE VIND EFTER C 2 TIMMARS SEGLING.
I BÅDA FÖRLORADE VI KLART MOT NEMEA, EN FINN 26 MH. VÅR TOTALPLACERING BLEV ALLTSÅ 2a.  TOTALT STARTADE ENDAST 7 BÅTAR DETTA ÅR.HÄR ÄR VI PÅ HEMVÄG EFTER C 1,5 TIMMAR. NU VAR SYSTERBÅTEN SERAFINA II MED OCH GAV OSS EN HÅRD MATCH, TROTS BESÄTTNINGEN BESTÅENDE AV FAMILJEN VARAV DEN YNGSTA VAR 4 MÅNADER! FÖRST EFTER 1 TIMME LYCKADES VI AVGÖRA KAMPEN TILL VÅR FÖRDEL OCH DROG SEDAN SAKTA IFRÅN.
DE MINNDRE KONKURRENTERNA SKYMTAR I BAKGGRUNDEN.VI LEDDE NOG I DETTA SKEDE, MEN SÅ ÖKADE VINDEN OCH HADE INTE FÖRSTÅND ATT GÅ HEM ENS TILL KVÄLLEN. EN KLAR FÖRLUST ALLTSÅ FÖR OSS.HÄR NÄRMAR SEJ NEMEA (FINN 26 MH) MÅLET UTANFÖR HANGÖBY HAMN. I MINA ÖGON SER SPINNAKERN FÖR LITEN UT? MEN DET HINDRAR INTE BÅTEN ATT VINNA!

20.8 HÖGSÅRA RUNT BO-ERIK OCH STEFFI
GICK I FRISK VIND MED NÅGRA BYAR UPP TILL NÄRMARE 15 m/s. DET VAR ALLTSÅ STORA BÅTARNAS RACE OCH VI VANN FÖRE CALYPSO, CONTRAST 36. ENDAST 5 BÅTAR STARTADE. VI HADE TUR FÖR PROGNOSEN VAR PÅ MYCKET MERA VIND.


BASTU FICK VI ALLA DAGA PÅ HOLMA. HÄR EFTER HÖGSÅRA RUNT, SOM NOG TOG PÅ KRAFTERNA SPECIELLT FÖR STORSKOTAREN BO-ERIK (PÅ BÄNKEN)!SÅ FICK VI KRÄFTOR FÖR ANDRA GÅNGEN PÅ DENNA RESA OCH DE SATT BRA!

SE RESTEN AV RESANS BILDER OCH TEXT UNDER "ÖVRIGT" (växer till sejn så småningom!)

17.8 SNUDD PÅ TOTAL KATASTROF I ONSDAGSSEGLINGEN
         Frida, Daije, Niku, Steffi.
Start längst i lä och spinnakerfallets hakke gick upp när den träffade övre spridaren. Troy låg i lovart och hade troligen kört över oss oberoende i den mycket lätta vinden vid startlinjen. Nu tog det en liten stund innan vi fick upp blåsan igen med ett genuafall och vi var bland de sista när spinnakern drog.
Troy drog iväg och kom först ut i lite mera vind och utökade sitt försprång till enormt. På kryssen tog vi någon båt och på spinnaker bogen (endast i början) tog vi in på två båtar och kom ännu lite närmare med fock och sedan räddade vår gennaker oss så att vi blev 3a.
Xantus gick liksom Troy i mål med spinnaker och var en evighet före oss.
I.o.m. Troys seger kan ingen mera beröva oss onsdagspokalen (flest segrar). I poäng krymte vårt försprång till Xantus från 4 till 3!
 
Steffi och Amiralen for genast efter seglingen västerut på kräft- och kappsegling (se ovan)!

Se också: http://www.sailblogs.com/member/xantus/

PENTALA LYS REGATTA  -  NIKURYSAKARI STARTEN. ONE MAN SHOW - NO PROBLEMS! TYVÄRR HAR JAG INGA BILDER VÄRDA ATT VISA FRÅN DEN SEGLINGEN-

Tanken bakom detta projekt är att minska antalet tävlingar. Nu har Pentala Race (ESF), Rysäkarin Rysäys (EPS/Me) och RWYC Challeng (EM) slagits ihop och lagts till ett veckoslut. En del gillar att de är samma veckoslut, andra kan inte vara med båda dagarna. Med totalt över 20 båtar anmälda för en helt ny tävling tycker jag är hyfsat. mera strävar vi till att få nästa år.
Del 1, eller ”Rysis” har ju förbättrats genom att starten flyttats ut till fjärden N om Rysskär och är med kryss i början. Säkert många som gillar det.
Del 2, RWYC, är ju i princip samma som förra året, men där har också starten förbättrats genom jaktstarten. Något som alla inte fattade (läst orderbrevet slarvigt!) var att detta var ett slags ”halv jaktstart” och resultatet räknades enligt tid på tid i efterhand. Starttiderna med precis 1 minut mellan LYS-talen gjorde det lättare för både seglare och arrangörer att starta. Detta system ger också mindre skillnader mellan starttiderna och jämnar ut orättvisor vid eventuellt startbleke. Dessutom kan man lätt räkna ut hur man ligger till under tävlingen. Man behövde bara kolla när konkurrenten startat och ”räkna på fingrarna”!

Det känns som om detta koncept i stort kommer att kopieras nästa år!

Generellt kan man säga att vinden varierade ovanligt mycket till riktning båda dagarna. Över 20 grader av och an! På lördag var det rätt svaga vindar, speciellt mot slutet.

Vi tog en rätt bra start med RelaX (X-34, LYS 1,26) bakom oss lite i lovart och jag tog lite extra höjd och fick dem att slå bort. Subway (X-35, 1,33) var lite framför i lä och gick bra. Så slog den också och samtidigt fick vi ett med vrid och gick nästan på märket. Subway kom sedan slörande dit lite före oss. På behörigt avstånd efter oss rundade Troy och Relax, men de gick båda otroligt fort och var inte mycket efter vid Rysskärs märke. Subway hade också gått bra.
På länsen mot Äspskär gick Troy och vi rakt, medan RelaX skar och gick förbi och drog upp en liten lucka, men inte för stor till oss. Casper (Dehler 34 SV, 1,27), som bl.a. liksom vi och Troy var bara 2 ombord hade gipat genast vid märket och skurit inåt och kom sedan med god fart skärande till Kytö käringen och var före oss.

Så gick det tyvärr så illa att ett märke saknades. Den gröna pricken NO om Äspskär var där bara någon dag tidigare. Men ett sådant märke borde inte vara något stort problem med dagens plottrar! Men ett par båtar gick alldeles för långt. Själv började vi fundera när märket inte syntes och ett snabbt ögonkast på plottern gav vid handen att vi höll på att passera det, men klart S om det. Problemet var att vi hade Troy med ”innerposition” och de var inte ännu klara att gippa, så vi hamnade en bit förbi det också. Borde ha stagvänt och fällt akter om klubbkompisen. (SLARVIGT AV MEJ ATT BARA FÖLJA EFTER MASSAN OCH INTE KOLLA PÅ PLOTTERN!)
Så blev det tyvärr bara lös sträckbog till röda pricken S om Karlö, men i stället en lätt kryss till märket vid Rysskär! Igen med vind som varierade mycket i riktning. jag hade välat söka sjölä under Rysskär, men vågade inte låta RelaX få en chans när hon gick söderut. så vi följde efter, medan Troy gick under holmen och tog fast oss och rundade lite före. vår spinnaker manöver var dock betydligt snabbare och bättre. Jokke glömde visst att sätta fast lovarts skot och det ledde till att blåsan flög bakåt och bromsade effektivt en stund. Så vi gick förbi och drog dessutomsakta ifrån hela slören till Kytö. Troligen var det vår nya AP spinnaker som nu kom till sin rätt när vinden var klart mera från sidan.
Subway rundade c 17 minuter före oss till länsen mot mål. i mål var dom 23,5 minuter före oss och vann med 2min 10s. Den länsen hade så svag vind att också vi skar rätt mycket jagande RelaX. Dem vann vi troligen för att vi hittade ett vindbälte vid Storaisarns strand och följde det ett gott stycke och kunde sedan skära rätt kraftigt mot mål och tog dem med 2 minuters marginal.
2 mans klassen vann vi före Raita II, som vann lilla klassen före Bice och Sabrina.TILLÅTER GASTFÖRBUNDET SÅHÄR KAMRATLIGT FÖRHÅLLANDE TILL SKEPPAREN?

PENTALA-RWYC CHALLENG

PÅ MORGONEN
SOV JAG NOG NÄR STARTEN GICK? EOWYN  (FG 335) ÄR FRAMFÖR, MEN I AISARSUND TOG VI DEM GENOM ATT FÄLLA NER ORDENTLIGT OCH FÅ BÄTTRE VIND. MEN SEDAN GICK DE BARA LITE BÄTTRE OCH RUNDADE FÖRE TILL KRYSSEN. MEN VI UTNYTTJADE SJÖLÄ UNDER KYTÖ OCH KANSKE VI OCKSÅ HADE TUR MED VINDSKIFTENA FÖR NÄSTA GÅNG VI MÖTTES VAR VI LÅNGT FÖRE.

Så fortsatte kryssen mot Rysskär. För vår del via följande sjölä vid Knapperskär och sedan mot slutet också under Rysskär i någon mån. Det gick bra och vi vi hade passerat alla tidigare startande före rundningen. Vi höll ledningen hela vägen N om Lövö (igen en perfekt spinnaker manöver enl. Henkka) tillbaka till Kytö och ännu ett stycke på andra kryssen mot Rysskär. Lite före halvvägs gick Subway förbi och RelaX strax efter rundningen.

PÅ ANDRA VARVET, PÅ SLÖREN EFTER  RYSSKÄR GICK RELAX FÖRBI.. SUBWAY GICK FÖRBI REDAN PÅ ANDRA KRYSSEN OCH ENLIGT VÅR HUVUDRÄKNING GICK BÅDA FÖR SENT FÖRBI.
DEN SKARPÖGDE KAN SE ATT DERAS FOCK HÄNGER IHOP I TOPPEN MED ENDAST LIKENA! MEN DEN HÖLL TILL MÅLET (FOTO HENKA AF CASPER)ENLIGT FOTOGRAF HENKkA VAR VI SNABBAST I MANÖVRERNA, TROTS BARA TVÅ OMBORD. HÄR PÅ MÅLRAKAN EFTER ATT HA RUNDAT ÅDHOLMENS GRÖNA.
VI HADE SPI. BOMMEN PÅ PLATS REDAN NÄR VI RUNDADE. PÅ RELAX BÖRJADE MAN MANÖVERN FÖRST EFTER MÄRKET!

INGET ONÖDIGT SÖLANDE!SPINNUN DRAR OCH ÅTERSTÅR ENDAST ATT RULLA IN FOCKEN! VI HANN FÖRBI INNAN DE HADE BLÅSAN DRAGANDE. VI PÅBÖRJADE NEDTAGNINGEN REDAN LITE FÖRE MÅLLINJEN, FÖR BAKOM DEN FINNS INTE MYCKET VATTEN INNAN MAN ÄR PÅ BEACHEN, MEN VAR ÄNDÅ 1 HELSEKUND (DRYGA 3 MINUTER I KORR.TID) FÖRE DEM ÖVER LINJEN!
1a i klassen före Subway och åter bästa 2 mans besättning (före Raita och Eowyn) gjorde vårt veckoslut i det närmaste perfekt.
Lilla klassen vanns av Sabrina före Raita II och Imppu. 

Före prisutdelningen bjöd EM åter en gång på god laxsoppa, bröd, öl, kaffe och bulle. Fantastiskt åter en gång! Jag förstår inte hur endel bara far hem efter målgången!

ESF vann som vanligt agseglingen och RWYC kikaren förvaras nu hos magnus ett år framåt.
DET HAR FRAMFÖRTS LITE KRITISKA RÖSTER MOT REGLERNA FÖR LAGSEGLINGEN. FÖR MÅNGA BÅTAR RÄKNAS MED I LAGET OCH SOM ESFare MÅSTE JAG NOG HÅLLA MED. VI HAR ALLTID MEST BÅTAR MED OCH DÄRFÖR ALLT FÖR LÄTT ATT VINNA!

Forsénarna Magnus, dottern Alexandra och Claes med sin prisskörd. Sabrina vann lilla klassen. Prisutdelarna är EMs Maria Ahrenberg och Timo Lauttia.
Som pris hade vi gåvochecker från Aquastore, ESFs fat och så lottade vi ut 3 Aktia ryggsäckar med bl.a. en spargris och ett signalhorn i.

10.8 BRA START- LÄTT ONSDAGSSEGER!?

Niku, Göran o Amiralen blev "rika" tack vare AKTIA!

PIRUN I MEJ KUNDE INTE LÅTA BLI ATT PETA GÄSTANDE ANTAMA (SWAN 39 RACER) ÖVER LINJEN OCH BÄDDA FÖR MERA UTRYMME ÅT OSS. KUNDE SEDAN HELT FRITT SEGLA NER LÄNGS LINJEN OCH HÖJA UPP EFTER SKOTTET. VAR VÄL LITE FÖRSIKTIG MED ATT HÖJA FÖR VILLE INTE TA NÅGON RISK ATT VARA FÖR TIDIGT. DET LÄR JU HA VARIT PÅ HÅRET FÖRRA ONSDAGEN.
FÖR DET BLEV JAG AV COW BESKYLLD FÖR ATT HA STARTAT SÄMRE ÄN HANS SON PÅ VALKYRIAN. NÅ DE HADE KANSKE NOSEN FÖRE ÖVER LINJEN, MEN VI VAR JU HELT FRIA OCH KUNDE KÖRA MOT AISARSUNDETS ÖSTRA STRAND DÄR DET BLÅSTE MERA. VALKYRIAN BLEV SNABBT ATTAKERAD I LOVART AV TROY OCH LITE SENARE AV XANTUS, SOM VAR OVANLIGT SEN I STARTEN. I SUNDET VAR LÄGET DETTA:XANTUS HARB JUST KÖRT ÖVER TROY OCH VIKTORIA.

TROY BLIR STÖRD BÅDE FRÅN LOVART OCH LÄ OCH TAPPAR.

MEDAN VI VAR SÅ LÅNGT NERE ATT XANTUS INTE NÄMNVÄRT STÖRDE OSS NÄR 41 FOTAREN FORSSADE FÖRBI OSS. VI HÖJDE SEDAN UPP OCH TOG DERAS STORA AKTERVÅG EN STUND. VID LÅNGGRUND VÅGADE JAG INTE GÅ FULLT SÅ NÄRA STRANDEN SOM DE OCH TAPPADE VÅGEN.

XANTUS VAR ANMÄLD UTAN SPINNAKER OCH DROG INTE SÅ MYCKET IFRÅN, MEDAN TROY OCH ANTAMA (I MITTEN) HADE PROBLEM MED SPINNAKERHISSANDET, SÅ VI LÄT BLI ATT RISKERA BROBLEM OCH HISSADE INTE, TROTS ATT ALLT VAR KLART. i DETTA SKEDA VAR DOCK VALKYRIAN FÖRVÅNANDSVÄRT NÄRA ÄNNU. SPECIELLT MED TANKE PÅ HUR DE BLIVIT LIDANDE TIDIGARE. iNTE HELLER DE HISSADE, MEN BORDE HA GJORT DET!TROY GÅR FÖRBI TROTS SPINNAKERN PÅ HALVSTÅNG. FRESTELSEN VAR NOG STOR ATT LUFFA DEM, MEN FÖRNUFTET OCH EGEN FÖRDEL VANN DENNA GÅNG.
PÅ KRYSSEN SLOG tTYOY NÄSTAN GENAST VÄSTERUT. VI FORTSATTE ETT STYCKE FÖR JAG TYCKTE DET SÅG UT SOM OM DET VAR OSÄKERTOM DESKULLE STRÄCKA ÖVER KNAPPERSKÄR. XANTUS PÅBÖRJADE EN STAGVÄNDNING LITE FÖRE OSS, MEN HADE NÅGOT TRUBBEL MED GENUAN. VI BLEV ALLTSÅ MELLAN X BÅTEN OCH TROY, MEN MÄRKTE INTE ATT DEN SKULLE HA STÖRT OSS, MEN JAG VALDE OCKSÅ ATT INTE KRYSSA RIKTIGT FÖR FÖR FULLT UTAN GICK PÅ FART OCH DÅ GICK VI ANINGEN BÄTTRE ÄN TROY OCH ANINGEN LÅNGSAMMARE ÄN XANTUS. VI HADE ALLTSÅ LÄGET HELT UNDER KONTROLL OCH RÄKNADE MED ATT GÅ UNGEFÄR LIKA SOM DEN STÖRRE, SPINNAKERLÖSA KONKURRENTEN.
VI HISSADE SPINNAKERN OCH DET ENDA SPÄNNANDE UNDER RESTEN AV SEGLINGEN VAR HUR VI SKULLE KLARA ATT GÅ GENOM AISAR SUND, NÄR DE ANDRA GICK V OM TORRAISARN.

DET SLUTADE MED ATT VI TOG IN LITE PÅ XANTUS OCH KLARADE AV ATT KOMMA FÖRE SWANEN. TROY MED SIN KLART UNDERDIMENSIONERADE BLÅSA TAPPADE MOT OSS BÅDA OCH FÖRLORADE I KORRIGERAD TID OCKSÅ ÅT VALKYRIAN, SOM GÅTT SAMMA VÄG SOM VI. NU MED SPINNAKER.

På Xantus var man av den åsikten att det lönade sej att vara utan spinnaker. Jag håller nog inte med!  Att vi inte hissade berodde enbart på att vi inte behövde efter de andras dåliga start och inbördes störande i början. Vi kunde utan problen ha hissat lite senare än Troy och Antama, men ville inte riskera att något går på tok. Göran är ju inte alls van med vår båt och våra system. På invägen hade vi lätt kunnat förlora mot Xantus om vi inte hissat! Se http://www.sailblogs.com/member/xantus/

KAPITALISTERNA! FR.V. AKTIAS SOFIE HILDÉN, AMIRALEN, AKTIAS OSCAR TAIMITARHA. NIKU OCH GÖRAN.

3.8    ONSDAG         NIKU, JOKKE, FRIDA, LASSE

1a AV FYRA. SE BOW REFERATET!

27.7 ONSDAG       GIGGEN & NIKU

INTE LOVADES DET MYCKET VIND OCH SÅ BLEV DET! ALLTSÅ INTE VÅRT VÄDER!
MEN FÖRPARTIET AV BOTTNET OCH SÅ LÅNGT VI KOM ÅT MED EN VANLIG DÄCKSBORSTE PÅ RESTEN, PUTSADES NOGGRANT FÖRE VI LÄMNADE HAMNEN. NÅGOT LIKNANDE TROR JAG INTE NÅGON ANNAN BESVÄRADE SEJ MED.
AJ URSÄKTA, PÅ CAROLINA GJORDE MAN JU DET MEDAN MAN SEGLADE,  JUST FÖRE STARTEN!

STARTEN BLEV LITE MISSLYCKAD. VI HADE HAMNAT LITE FEL P.G.A. ATT VI VAR LITE SENA MED ATT HISSA FOCKEN OCH KOM PÅ KONTRA KURS FÖR BABORD MOT VALKYRIAN (RONDO), SOM FÖLJDES AV MERITA (X-99). KUNDE HA LOVAT UPP AKTER OM VALKYRIAN, MEN VALDE ATT SLÅ UNDER DEN.

MIN VERSION: VI GJORDE EN PERFEKT VÄNDNING UNDER RONDON, MEN TROTS ATT VI VAR PÅ KURS FORTSATTE MOTPARTEN PÅ SIN LITE LÄGRE KURS TILLS VI VAR SÅ NÄRA VARANDRA ATT DET VAR OMÖJLIGT FÖR NÅGONDERA ATT HÅLLA UNDAN OCH EN AV DERAS GASTAR RUSADE FRAM OCH SKUFFADE OSS FRAMÅT på vår puschpit.
DERAS VERSION: VÅR AKTER KOM UPP FÖR NÄRA DEM I VÅR STAGVÄNDNING. (DET STÄMMER ILLA MED MIN UPPFATTNING OM ATT VI GENAST LADE OSS PÅ EN HÖGRE KURS ÄN DE HADE OCH MED EN KOMMENTAR FRÅN LAND ATT VI INTE FÅR HÖJA FÖR SNABT. MEN ETT PROTESTFALL HADE VI TROLIGEN FÖRLORAT. STYRBORDS BÅTEN FÅR JU OFTAST RÄTT!
MEN MAN FRÅGAR SEJ VAD EN JURY SKULLE HA TYCKT OM ATT HAN, SOM HAN SJÄLV SÄGER ATT HAN HÖLL KURS HELA TIDEN. BORDE HAN INTE GENAST HA HÅLLIT UNDAN OCH SEDAN PROTESTERAT. NU UNDVEKS EN SKROVKONTAKT ENDAST AV ATT VI SKUFFADES BORT.

NÅ VI KOM VÄL LITE SENT ÖVER LINJEN, MEN SOM FÖRSTA BÅT. RONDON LÅG I VÅR PISSVIND OCH SLOG INTE BORT OCH FÖRLORADE RÄTT MYCKET. VI DÄREMOT SÅG DEN BÄTTRE VINDEN PÅ VÅR STYRBORDS SIDA OCH SLOG DIT SÅ FORT JAG TYCKTE VI HADE ETT TILLRÄCKLIGT FÖRSPRÅNG FÖR ATT VÅGA SLÅ.
 DEN BÄTTRE VINDEN GJORDE ATT VÅR LEDNING SEDAN BLEV SÅ STOR ATT VI VAR OHOTADE RESTEN AV TÄVLINGEN, TROTS ATT ALLA TRE KONKURRENTER SMÅNINGOM FÖLJDE EFTER!

NÄR VI SEDAN LYCKADES UTPLÅNA VINDEN FÖR EN LÅNG STUND FÖR KONKURRENTERNA EFTER VÅR MÅLGÅNG (HI HI), BLEV VÅR SEGER I KORRIGERAD TID FÖRE 2an MERITA  FÖRKROSSANDE 19 MINUTER!

ORDNINGEN ÄR ÅTERSTÄLLD I SERIEN I.O.M. ATT XANTUS INTE VAR MED!

HÄR ÅTERSTÅR, FÖR OSS, HÄLFTEN AV LÄNSEN MOT MÅLET. LÄNGST T.V. CAROLINA (FIRST CLASS 8), LILLA KLASSENS SEGRARE. SEDAN MERITA, VALKYRIAN OCH SOLBÅTEN (SCANMAR 345), VILKET OCKSÅ ÄR ORDNINGSFÖLJDEN I RESULTATET.

INZOOMAT. VI ÄR I MÅL. ÄR MAN TILLRÄCKLIGT BEGÅVAD SÅ TROLLAR MAN BORT VINDEN TOTALT EFTER SIN EGEN MÅLGÅNG OCH FÖRNEDRAR KONKURRENTERNA MED ATT VINNA DEM MED STÖRRE MARGINAL ÄN MAN FÖRTJÄNAR!
FR.V. VALKYRIAN, CAROLINA, SOLBÅTEN OCH MERITA. 

HANGÖ REGATTAN - AMIRALENS FAVORIT SEGRARE !?

SOM RESULTATRÄKNARE FÖR OROSAILOR LYS RANKINGEN HAR JAG KUNNAT KONSTATERA ATT ÅTMINSTONE 4 BÅTAR SAKNADE GILTIGT LYS CERTIFIKAT. AV DEM HADE EN NOG ANSÖKT, MEN P.G.A. ARBETSRESA HADE VILLE INTE HUNNIT GÖRA DET I TID. DET BLEV DOCK KLART PÅ SÖNDAGEN. TRE BÅTAR HAR INTE ENS BESVÄRAT SEJ ATT SÖKA ETT. TVÅSTYCKEN HAR VARIT UTAN I FLERE ÅR! SKÄRPTARE KONTROLL FRÅN ARRANGÖRERNAS SIDA ÖNSKAS. OCKSÅ KONKURRENTERNA KUNDE LITE BEVAKA VARANDRA OCH OM INTE PROTESTERA, SÅ GE DEN SYNDANDE ETT RÅD ATT SKÖTA SAKEN!
SÅ SYNDAR MAN OCKSÅ MED ATT INTE NÄMNA LYS KODERNA I ORDERBREVET. DÅ KAN DET VARA OMÖJLIGT ATT VEA OM EN BÅT, AVVIKANDE FRÅN STANDARDEN, HAR T.EX. FAST MONTERAD MOTOR, ELLER OM DEN HAR FEL LYSTAL!PÅ SIDAN OM REGATTAVIMLET HITTADE JAG XILIA II MED BL.A. SKEPPAREN  LEIF OMBORD. HAN VAR TILL MIN FÖRVÅNING INTE ALLS NÖJD MED DAGENS SEGLING. EN MASSA ANDRA X BÅTAR VAR SÄKERT FÖRE DEM OCH TOG DÄRMED TOTALSEGERN...
NÅ, SENARE FRAMGICK ATT DE BLEV 4a, VILKET BETYDDE, JA SE NEDAN...FOLKBÅTEN LINA FRÅN ESF MED TOMME FINNE SOM SKEPPARE, ALLTSÅ INTE TOM FINELL SOM EN TRODDE, TOG HEM TOTALSEGERN MED IDEL FÖRSTAPLACERINGAR!CHARLOTTA, HARALD HANNELIUS TOTALSEGRARE OCH KLASSMÄSTARE I FE 83, OCKSÅ HAN MED ENBART SEGRAR. HAN SKÄMDES INTE ALLS FÖR SIN ÖVERLÄGSENHET :-) !LYS 1 BLEV EN HÅRD FIGHT SOM XILIA II (X-34) VANN. NICOLE 4 (X-41) OCH SUBWAY (X-35) KOM PÅ SAMMA POÄNG, MEN XILIA II HADE 1SEGER SOM BÄSTA RESULTAT. NICOLE 4 2 2a PLACERINGAR MOT SUBWAYS 1 2a PLACERING OCH DÄRMED VAR ORDNINGSFÖLJDEN AVGJORD!

29.6 GRUVLIGT PÅ KÄFTEN PÅ ONSDAGEN FICK

       GIGGEN O AMIRALEN!

17:18 RINGDE JONTE OCH SADE ATT HAN FÖRST DÅ BLIVIT AV MED SISTA KUNDEN. VI BRUKAR STARTA FRÅN HAMNEN C 18:30. MEN MITT HUVUD SVEK MEJ! HADE VI GJORT BÅTEN KLAR OCH KÖRT DEN TILL YTTRE SIDAN AV PONTONEN SÅ KUNDE VI HA STARTAT
C 17:55 OCH HUNNIT TILL STARTEN. FRÅN DRUMSÖ TAR DET C 20 MINUTER TILL AMIRALSHAMNEN... DET BORDE ALLTSÅ HA GÅTT!
HADE DEFINITIVT TÄNK SEGLA MED SPINNAKER I DEN RELATIVT SVAGA VINDEN. NU VILLE INTE GIGGEN OCH MED GIPP OCH SÅDANT HADE DET NOG BLIVIT JOBBIGT.
NU BLEV DET INTE ANNAT ÄN ATT HISSA OCH TA NER PÅ DEN GIVNA BANAN OCH SPINNAKERBOGEN UTGJORDE NÄRA HALVA BANLÄNGDEN. VI VAR ALLTSÅ FÖRLORADE REDAN I OCH MED ATT VI ANMÄLDE OSS UTAN SPINNAKER!
TIDVIS DÅLIG FART PÅ KRYSSEN (VARIERANDE VIND TILL STYRKA O RIKTNING BIDROG) GJORDE ATT XANTUS REDAN EFTER KRYSSEN HADE ETT FÖR STORT FÖRSPRÅNG. SÅ FICK OCKSÅ MERITA ORDNING PÅ SIN SPINNAKER I DET NÄRMASTE GENAST OCH GLED OBÖNHÖRLIGT TILL EN KLAR ANDRA PLATS OCH LÄMNADE OSS PÅ 3e PLATS BLAND DE FYRA STARTANDE!
DET SOM BEKYMRAR MEJ MEST ÄR ATT VI OCKSÅ TOG STRYK AV ALLA UTOM EN I LILLA KLASSEN! VI HAR NOG GÅTT DÅLIGT ELLER HAR DE HAFT ANNAN VIND?

Foto stulet från http://www.sailblogs.com/member/xantus/ taget av Ben. Ingen panik här ännu, men Amiralen visste att det gällde att vara minst jämnt med 41 fotaren efter kryssen för att ha ens en chans att klå dem. "Oppositionen" ombord var mera optimistisk.
Men hur klara av det när de dessutom har en stor genua, i lätt vind och motsjö?VI HAR OCKSÅ KAMERA :-) ! HÄR SER MAN HUR OSKÄRPT VI SEGLAR. FOCKEN BORDE HA LYFTS UTANFÖR VÅR NYA PULPIT!

HÄR KOMMER RAUNO MED SIN X-99a. DE FICK PLÖTSLIGT EN OTROLIG FART OCH GICK FÖRBI, MEN NOG ALLDELES FÖR NÄRA OSS., MEN VILLE INTE HÖJA OCH BRÅKA, DET HADE VI INTE RÅD MED.
GENAST EFTER RUNDNINGEN ÅTERSTÄLLDE VI ORDNINGEN OCH INTE FÖRE VI KOM UT I SJÖGÅNGEN VID KNAPPERSKÄR OCH FICK BESVÄR MED MOTSJÖN BÖRJADE DE HOTA OSS IGEN. GJORDE I MIN FÖRTVIVLAN ETT KORT SLAG FÖR ATT FÅ LITE MERA SJÖLÄ, MEN VI HASDE OTUR OCH FICK TILLFÄLLIGT MINDRE  VIND OCH DET KOMBINERAT MED FARTFÖRLUSTERNA VID STAGVÄNDNINGARNA GJORDE ATT 99an GICK FÖRBI NÄR DE SLOG EFTER OSS (OCH HITTADE BETYDLIGT MERA VIND ÄN VI HADE HAFT.
LOPPET VAR KÖRT FÖR VÅR DEL INSÅG AMIRALEN. "OPPOSITIONEN" VAR FORTFARANDE OPTIMISTISK.
TYVÄRR HADE SKEPPAREN RÄTT OCH VI TAPPADE VÄL C 7 MINUTER I SEGLAD TID TILL 99an OCH 13 MINUTER TILL 414AN!
NÅ, TO LOOK AT THE BRIGHT SIDE OF THE SITUATION: RAUNO VAR URNÖJD OCH INTE VAR JOCKE SPECIELLT SUR HELLER :-) ! LÄGET SKÄRPER SEJ OM BÅDE TOTALSEGERN OCH ONSDAGSPOKALEN.
FINNFUN HAR NU BYTT KLÄDSEL OCH BÖRJAR VARA KLAR FÖR SEMESTERSEGLING, SÅ DE ANDRA MÅ SLÅSS OM DE FÅ POÄNG SOM STÅR ATT FÅ DE NÄRMASTE JULI ONSDAGARNA.

22.6  ÄNNU EN ONSDAG PÅ STRANDEN!?

Starten går om någon sekund! Valkyrian har ännu långt till linjen, men de tre övriga i stora klassen är så långt bakom att de inte rymdes på bilden!Lilla klassens båtar söker sina startpositioner.

Starten gick! Vita H-båten (gäst) fick en perfekt start. Sabrina är följande före klassens största båt Marietta (Inferno 31), som nu har sluppit de stora båtarna i o m den nya klassindelningen. den gula båten är Trassel (H) och den röda är klassens andra stora båt, Safiren Saphira.

Marietta har gått förbi Sabrina i lä och Saphira är på väg att gån förbi i lovart. Sabrina (Avance 24) får det lite svårare att vinna i år. Någon paradseger blir det nog inte för dem i år, som de är vana med, tippar Amiralen!

Marietta vann sedan med över 2 minuter över Sabrina. 3a var Saphira. Xantus vann klart stora klassen efter att ha fått ett bra skift på kryssen (Vet FUNleak berätta)!

Se också http://www.sailblogs.com/member/xantus/

17.6 AQUASTORE 2STAR RACE - UTAN FINNFUN

FUNLEAKS AGENT LÅG GÖMD BLAND STENAR OCH BRÅTE OCH KOLLADE STARTERNA!?
LILLA KLASSEN STARTADE USELT. PÅ BILDEN SER MAN STORA KLASSENS, INTE SÅ BRA START, SOM GÅR SAMTIDIGT SOM KAMERAAVTRYCKAREN (SE STARTURET), OCH RELAX HAR ÄNNU ETT STYCKE TILL BOJEN. FÖLJANDE ÄR CASPER OCH RAMDATA. DEN SISTNÄMNDA ÄNNU PÅ "FEL SIDA" OM STARTLINJENS LANDMÄRKE.

FUNLEAK BEDÖMMER ATT BÅTARNA FR,H. ÄR IPANEMA (J-109, LYS 1,30), RELAX (X-34, 1,26), CASPER (DEHLER 34 SV, MED SINA CRUISINGSEGEL OCH SPRAYHOODEN UPPE. LYS 1,27) OCH RAMDATA (DEHLER 33, 1,23). DESSA ÄR VÅRA FAVORITER TILL TOPPLACERINGARNA I KLASSEN OCH TOTALEN!
VID MIDNATT PÅSTÅR VÅR VÄDERGURU ATT DEN OSTLIGA VINDEN (7M/S) BÖRJAR TRISSA KLOCKAN 6 ÄR 9-!0 M/S W. ÖSREGN HELA NATTEN.
AMIRALEN LÄR VARA URGLAD ATT HAN FÖR EN GÅNGS SKULL HAFT FÖRSTÅND ATT HÅLLA SIG BORTA (nå revbenena är orsak nog och dom mår pyton vid blotta tanken på vädret där ute!)! INTE ÄR DET SPECIELLT LJUST HELLER HÄR PÅ DRUMSÖ!

(18.6, 9:00) ALLDELES LUGNT PÅ DRUMSÖ. VID KASUNEN BLÅSER DET 11 M/S!
(11:00) TROVÄRDIG KÄLLA MEDDELAR ATT LOW (se http://lowsailing.com/) OCH TEKNOPUMP HAR AVBRUTIT. FUNLEAKS VÄDERKÄLLOR ANSER ATT DET SKALL BLÅSA 10-11 M/S PÅ HELA FINSKA VIKEN OCH VARA REGNFRITT. (MEN VID KASSUNEN BLÅSER DET 11-12 M/S! GRÅHARA 6 M/S!)
(12:00) IPANEMA (J-109, LYS 1,30) HAR SOM FÖRSTA BÅT RUNDAT KASSUNEN.
(12:20) FÅR VI HÖRA ATT OCKSÅ CASPER BRYTER!

RESULTAT:
Lilla klassen 1- Penelope, 2- Raita II, 3- Lutra Lutra. 6 startande - 5 fullföljde.
Stora Klassen 1- Ramdata, 2- Shere Khan, 3- Relax, 4- Ipanema. 8 startande - 5 fullföljde.
Totalt: 1- Penelope 19:51:22,  2- Ramdata19:53:12,  3- Raita II 20:17:51

VAD HÄNDER NU MED 2*RACE??? NÅGONTING RADIKALT MÅSTE GÖRAS ELLER SÅ SKIPPAS TÄVLINGEN!
IDEER KAN SKICKAS TILL T.EX. tom.finell (at) pp.inet.fi

15.6 HISTORISK ONSDAG - AMIRALEN TITTADE PÅ!

ETT FÖRSÖK ATT SPARA SEJ TILL AQUASTORE 2*RACE FREDAG-LÖRDAG BESLÖT JAG ATT INTE STARTA. OK I BAKHUVUDET FANNS NOG OXÅ TANKEN PÅ ATT INTE FÖRSTÖRA DEN GOODA FEELISEN EFTER HOGLAND SEGERN. SEGLINGEN SLUTADE I EN TOTAL CIRKUS DÄR BÅDA KLASSERNA VAR I MÅL INNOM C 6 MINUTER, TROTS ATT LILLA KLASSEN STARTAT 5 MIN SENARE.

8.6 TREDJE RAKA PÅ ONSDAGEN

      (SAGA, DAIJE, GIGGEN, JONTE)

TROY HADE IGEN TAPPAT FARTEN PÅ FRISK KRYSS! MEN PÅ SLÖREN FÖRE DEN GICK DOM NOG HÅRDARE, MEN VI TOG AKTERVÅGEN OCH HÖLLS NÄSTAN MED. BÄST GICK XANTUS SOM OCKSÅ STARTADE BÄTTRE, MEN SEDAN GICK UT I SJÖGÅNGEN PÅ KYTÖ FJÄRDEN. VI TOG GENAST GREPPET PÅ TROY GENOM ATT GÅ HÖGRE (MIN SKIT I POLARER STIL BET IGEN). VI OCH TROY TOG SEDAN SJÖLÄ UNDER LÅNGGRUND. TROTS ATT VI GICK LITE FÖR LÅNGT OCH FICK GÅ PÅ SPEED ETT GOTT STYCKE, TROR JAG ATT VI VANN PÅ DET. MEN TROY GICK ÄNNU LÄNGRE OCH FÖRLORADE NOG MOT OSS. SEDAN SLOG VI UNDER KNAPPERSKÄR OCH FICK IGEN SJÖLÄ, MEDAN XANTUS FORTSATTE NÄSTAN ÄNDA UT. JOKKE LÄR HA TAPPAT SUGEN OCH KOM EFTER FÖRST MYCKET SENARE.
VI RUNDADE LITE FÖRE XANTUS TILL LÄNSEN. BÅDA VAR ANMÄLDA UTAN SPINNAKER. I VÅRT FALL GASTARNAS VAL. FAST JAG HADE TÄNKT TESTA HÅRDVINDSBLÅSAN SÅ SATTE JAG INTE IMOT.
iI MÅL VAR XANTUS FÖRE ARCONA 400an AQUAMARINE SOM TRÄNADE FÖR GOTLAND RUNT OCH GÅTT MED SPINNAKER OCH SÅ KOM VI 8 S FÖRE TROY (TRODDE DET VAR C 2).
SEGERN VAR VÅR FÖRE TROY OCH OCKSÅ TOTALEN FÖRE MARIETTA, SOM DEBUTERADE FÖR SOMMAREN OCH NU ÄR I LILLA KLASSEN.

BILDER FINNS MEN ORKAR INTE NU. DET FÅR BLI TILL EFTER HOGLAND.

1.6 ONSDAGS SEGER I CRUISING SEGLING!

      (FRIDA, GIGGEN, HENKKA)

VI SKULLE VARA ENDAST FRIDA, GIGGEN OCH JAG. MEN SÅG ATT JOKKE REDAN HADE TRE BRA GASTAR OCH BÖRJADE FÖRHANDLA OM HENKKA, SOM JAG SEGLADE MED BL.A. FÖREGÅENDE TIISTIS, DÄR JOKKE SVEK. NÄR HENKKA KOM FICK JAG JOKKES TILLSTÅND ATT TA HONOM. MED TRE OMBORD HADE VI INTE VUNNIT IDAG? JOKKE FICK EN MUNK OCH EN ÖL SOM BETALNING! ÄNNU FÅR JAG BJUDA HENKKA PÅ EN ÖL (HAN HADE BRIOTTOM HEM I DAG!)

TYCKER VI GJORDE EN BRA START
, MEN XANTUS KOM OVÄNTAT HÅRT FRÅN LITE BAKOM I LOVART OCH KÖRDE ÖVER OSS JUST FÖRE O MÄRKET. JAG TROR JOKKE GLÖMDE ATT HAN INTE MERA SEGLAT MED DEN LILLA TEMPON OCH ATT BÅTEN ÄNNU ÄR LITE OVAN FÖR HONOM OCH SPECIELLT FÖR BESÄTTNINGEN!
NU HISASSADE HAN SPINNAKER GENAST EFTER STARTEN OCH JAG VAR SÄKER PÅ ATT NU VAR HAN FÖRLORAD. VISST VAR DET SPI.BOG VID STARTLINJEN OCH MED TUR ÄNDA TILL OSTMÄRKET. MEN STRÄCKAN VAR KORT OCH HAN FICK TA NER BLÅSAN GANSKA FORT. 
RÄTT SPIRIT OCH GOD TRÄNING FÖR BESÄTTNINGEBN! DET ÄR JUST SÅDANT SOM FÅR MEJ ATT "BEFARA" ATT DEN BÅTEN KOMMER ÄNNU, OCH OBS! DERAS SPINNU ÄR BÅDE LÄGRE OCH SMALARE ÄN VAD DEN KUNDE VARA!

VI RUNDADE JUST EFTER X 412an OCH RESTENN AV SEGLINGEN JAGADE VI BARA DEM. EFTER FÖRSTA VARVET VAR JAG LITE NERVÖS. TROR ATT VI VAR LITE EFTER DEM I KORRIGERAD TID DÅ. MEN PÅ ANDRA LÄNSEN TOG DET DEM IGEN C HALVA STRÄCKAN INNAN DE FICK UPP BLÅSAN OCH OCKSÅ OM DET TOG OSS "OFÖRLÅTLIGT" LÄNGE ENLIGT SKEPPAREN, GICK VÅR MANÖVER BETYDLIGT SNABBARE ÄN DERAS. VARFÖR TROY BLEV PÅ DETTA VARV VET JAG INTE, (SAKNAR TYVÄRR ÖGON I NACKEN :-) !) NÄR VI NÄRMADE OSS MÅLLINJEN GICK DET UPP FÖR MEJ ATT VI KUNDE VINNA TROTS ALLT (HADE INGEN KOLL PÅ XANTUS LYS TAL!)OK! DETTA ÄR TROLIGEN MITT VERK! ETT TYPISKT EXEMPEL PÅ HUR DET GÅR NÄR MAN INTE KONCENTRERAR SEJ PÅ SIN UPPGIFT! (MIN BORDE JU VARA ATT STYRA, MEN MAN MÅSTE JU "PISKA" PÅ BESÄTTNINGEN, ANNORS DRÖJER DET T.EX. JUST SÅ LÄNGE SOM FÖR XANTUS ATT FÅ UPP BLÅSAN!)
I DETTA FALL VAR JAG "TVINGAD" ATT BÅDE STYRA, SKOTA IN SPI.BOMMEN AKTER OM TVÄRS OCH KINA MED GASTEN OM ATT DET VAR RÄTT ATT GÖRA SÅ NU!
STACKARN KUNDE JU INTE VETA ATT AMIRALSEMBRYOT I BÖRJAN PÅ 60-TALET, UNDER EN TRANSPORTSEGLING TILL SANDHAMN MED DRAKAR, UPPTÄCKTE ATT DENNA SKOTNING KAN VARA RIKTIGT SNABB! DET FICK LEFFE FRÅN HANGÖ ERFARA I EN SLUTSPURT AV HOGLANDRACET! DÅ HOTADE JAG AVSLÖJA HEMLIGHETEN NÄR JAG SLUTAR KAPPSEGLA! NU KOM AVSLÖJANDET LITE I FÖRTID! MEN KANSKE EN DEL DETALJER ÄNNU ÄR IDIMMA?
TYPISKT ÄR JU ATT JUST JAG UPPTÄCKTE HÄRVAN PÅ VINCHEN, OCH INTE GASTARNA! (JAG RIKTIGT TIGDE OM ATT HENKKA FAKTISKT SKULLE TA BILDEN OCH SKICKA DEN TILL "REDAKTIONEN"!).

I LILLA KLASSEN FICK VI EN ÖVERRASKNINGSSEGRARE! ANTTI JÄRVI, SOM JUST FÖRE STARTEN FÅTT SIN ANN-MARIE (FENIX) SEGLINGSKLAR, KNEP SEGERN FRAM OM SEGERVANA SABRINA!

BANAN VAR TOTALT MISSLYCKAD OCH T.O.M. "COW" (COORDINATOR OF WEDNESDAYS ( SMILE ) SOM HITTILLS FÖR DET MESTA BESTÄMT BANORNA) GAV SIN BESKA KRITIK. HAN SEGLAR NUMERA SJÄLV):
INGEN KRYSS, ETT MÄRKE INGICK SOM INTE HÖR TILL LYS BÅTARNA OCH SÅ KORSSADES VÅRA BANOR PÅ MÅNGA STÄLLEN AV JUNIORBÅTAR!
"HÖJDPUNKTEN" FÖR OSS VAR NÄR VI NÄRMADE OSS MÅLLINJEN, ALLDELES NÄRA S MÄRKET SOM SEDAN ÄR GRUNT EFTER MÄLLINJEN. DÅ UPPENBARADE SEJ EN ENSAM OPTIMIST SOM KOM I MOTSATT RIKTNING FRÅN ANDRA SIDAN LINJEN. UPFATTADE ATT DEN VAR UT OCH NÖJESSEGLADE OCH ROPADE TILL DEN OCH DEN VEJDE UTAN PROTESTER, TROTS ATT DEN HADE STYRBORD. LITE SENARE KOM PONTUS OCH SKÄLLDE UT MEJ. OPTIMISTEN HADE TÄVLAT!? VAD DÅ FÖR TÄVLING? VEM ÄR SÅ KLANTIG ATT DEN STARTAR SMÅ OPTIMISTER SÅ ATT DE KOMMER KRYSSANDE IMOT STORA KÖLBÅTAR DÄR DE GÅR I MÅL? INTE KAN DET HA VARIT DERAS ONSDAGSSEGLING I VARJE FALL FÖR DEN STARTEBN HADE GÅTT FÖR LÄNGE SEDAN OCH BÅTARNA BORDE HA VARIT I MÅL! MÅSTE HA VARIT EN SKOLNINGSÖVNINGSSEGLING?

NÅ DEN STACKARS OPTIMISTSEGLAREN ÄR JU OSKYLDIG
,
JAG BER OM URSÄKT AV HONOM / HENNE!
UNDER TORSDAGEN HAR DET SEDAN FRAMKOMMIT ATT OPTARNA FAKTISKT HÖRDE TILL EFTERSLÄNTRARNA I SIN KLASS! HUR HAR HENKKA OCH JAG , SOM I STORT SETT UPPFATTAT SITUATIONEN PÅ SAMMA SÄTT, KUNNAT MISSFÖRSTÅ SITUATIONEN SÅ TOTALT?
HAR ANSÖKT OM RAF, FÖR ATT UNDGÅ ATT SES SIOM DEN STORA STYGGA VARGEN PÅ JUNIOR SIDAN!
MOR (Master Of Rules) VERKAR INTE GODKÄNNA RAF. HAN SÅG EN ANNAN I VÅR KLASS SOM TVINGADE EN SB OPTARE VEJA. RABBE SOM VAR I KOPPIN TYKTE JU DESSUTOM ATT DET VAR BRA ATT VI ROPADE! mMAN VET JU ALDRIG VAD DE GÖR!
NU HAR OCKSÅ EN JUNIORTRÄNARE/LEDARE UTTALAT SEJ MOT RAF OCH KONSTATERADE ATT HON SETT FLERE FALL DÄR LYS BÅTAR TVINGAT OPTIMISTER ATT VEJA. DE HADE T.O.M. BOGSERAT UNDAN NÅGON OPTARE!
BORDE LYSSEGLARMA OCKSÅ SKOLAS?

11 BÅTAR I STORA KLASSEN BÅDAR OROVÄCKANDE FÖR EN ÖVERSTOR KLASS I SOMMAR, MEDAN LILLA KLASSEN HADE ENDAST 4 PÅ LINJEN! FRÅN DEN HAR FOLKBÅTARNA FLYTTAT (   ) OCH EN ROCK 20 KOMMER ATT BLI BORTA P.G.A. ATT DE SEGLAR PÅ VALKYRIAN (RONDO). INTE NÅGRA VETTIGA PROPORTIONER HÄR INTE!
VAD MAN INTE VERKAR ATT TÄNKA PÅ ÄR ATT DE STORA ÄR UPP TILL ÖVER 40 FOT OCH BORDE JU INTE VARA ALLT FÖR MÅNGA PÅ DEN TRÅNGA STARTLINJEN. RISKERNA BLIR FÖR STORA, INTE MINST I FRISK VIND OCH MED TANKE PÅ ATT BÅTARNA OFTAST ÄR UNDERBEMANNADE. DÅ HÄNDER DET LÄTT MISSTAG OCKSÅ FÖR DEN BÄSTA OCH SKADORNA KAN BLI ANSENLIGA!
KÖLBÅTSNÄMNDEN SKALL TA ETT BESLUT OM ÄNDRING AV KLASSGRÄNSERNA FÖRE NÄSTA ONSDAG. HOPPAS SMÅBÅTSSEGLARNA INSER PROBLEMET OCH INTE ENDAST TÄNKER PÅ SITT EGET BÄSTA! ÄNNU GÅR DET ATT GÖRA ÄNDRINGARNA FÖR VI HAR ALLA SEGLAT SAMMA BANA HITTILLS. OM BESLUTET UPPSKJUTS TILL EFTER ATT VI SOM BRUKLIGT ÄR, SEGLAR OLIKA BANOR ÄR DET OMÖJLIGT ATT GÖRA EN, FÖR DE SMÅ, RÄTTVIS OMRÄKNING AV RESULTATEN!

http://www.sailblogs.com/member/xantus/ 
http://www.esbosegelforening.fi/images/stories/Kappseglingar/resultat/2011/Onsdag/Ons1100601.htm

TYDLIGRN TOG VI OCKSÅ TOTALSEGERN (NÄR NU ALLA SEGLADE SAMMA BANA) !

ESFs GRAND OPENING.

ETT TOTALT MISSLYCKANDE???

(Frida gjorde grovjobbet, men nog var Amiralen slut!)

LITE BESVIKEN VAR MAN JU ÖVER DET MAGRA DELTAGANDET! REGNTUNGT OCH LITE FRISKA PUSTAR SKRÄMDE VÄL BORT MÅNGA. INTE EN ENDA FRÅN LILLA KLASSEN STÄLLDE UPP OCH BARA 6 STORA!

EN FELAKTIG UPPGIFT OM VILKA MÄRKEN SOM ÄR UTSATTA LEDDE I SISTA STUND TILL UPPSKJUTEN START. DEN BANA SOM SEGLARNA BESTÄMNDE PÅ HAVET, VISADE SEJ VARA MYCKET MISSLYCKAG!
KORT SLÖR OCH SEDAN LITE LÄNGRE STRÄCKBOG VAREFTER EN KORT KRYSS.SEDAN LÄNS OCH SLÖR TILL FÖRSTA MÄRKET OCH ETT VARV TILL.

STARTADE LÄNGST I LÄ OCH HADE LITE HÖGRE BOG ÄN TROY, SOM STARTADE ANINGEN BÄTTRE MEN BETYDLIGT HÖGRE UPPE. DET HJÄLPTE INTE OSS UTAN BAVARI 35 MATCHEN KÖRDE ÖVER OSS LITE FÖRE MÄRKET, SÅ VI KÖRDE I DERAS "PISSVIND" HELA NÄSTA BOG OCH TAPPADE GIVETVIS.
GANSKA I BÖRJAN AV KRYSSEN SLOG VI BORT OCH GICK SÅ LÅNGT ATT VI I DET NÄRMASTE STRÅCKTE TILL MÄRKET. JUST FÖRE VI MED STYRBORD MÖTTE TROY LOSSNADE FOCKSKOTET FRÅN VINCHEN. DET KAN HA RÄDDAT DEM FRÅN ATT BEHÖVA VEJA.
SÅ VI BÖRJADE LÄNSEN I HASARNA PÅ KONKURRENTEN. VILLE INTE BÖRJA MED NÅGOT ONÖDIGT BRÅK OCH KÖRDE VÄL MEST PÅ DERAS AKTERVÅG ÄNDA TILLS ANDRA VARVET BÖRJADE.
DET VARVEYT BLEV I DET NÄRMASTE EN UPPREPNING AV DET FÖRSTA OCH VI RUNDADE IGEN ALLDELES BAKOM KONKURRENTEN EFTER KRYSSEN.
DENNA GÅNG LYCKADES VI FÅ LITE TÄCKNING PÅ DEM EFTER ESTHOLMEN OCH GICK FÖRBI!

Äntligen kom vi förbi och det är kort väg till målet......och Frida slappar till, liksom Amiralen som städar undan kameran, medan den "djävulska" Jokke höjer upp bakom oss och har oförskämdheten att täcka oss. Lite luffning, i hopp om att få honom lite mera i bleke under Pentala, lyckades inte heller! Vi förlorade Line Honors med en halv båtlängd!
AMIRALITETETS REGELEXPERT MM (TEDDY) ÄR HELT FÖRKROSSAD :-) !Har länge tyckt att det bästa med att vinna är prisutdelningen :-) ! Frida fick prisen ! 

Jokke och Pekka blev alltså 2a. T.h. sitter Stefan som blev 3a.

En överraskning var att föreningens färska medlem, Amiralens mångåriga "andra" fördäcksgast Klas dök upp med sin  Nova.  Att han dessutom had med sej fru Nina och en dotter, Matilda 2 mån, också hon en överraskning för mej!
RÄTT KRUT I DEN FAMILJEN! Dottern ammades när vi for ut till starten! Dom hann bra, vi hade haft problem om inte starten uppskjutits! Matilda fick en liten pokal som minne (i mammas hand på bilden)!

DET VAR VÄL GANSKA KLART ATT VI ÄNNU VAR ANINGEN SNABBARE ÄN TROY PÅ KRYSS. DE HADE LITE PROBLEM I BYARNA (11 M/S, SÄGER JOKKE. JAG MÄRKTE INTE DEM :-) ! ),  ÄR MYCKET NÖJD MED VÅRT KRYSSANDE! "SKRÄCKEN" FÖR HÅRD VIND EFTER WIKSTRÖM ÄR ÖVER!
PÅ UNDANVIN ÄR NOG TROY LITE SNABBARE. ÄR ÖVERTYGAD OM ATT DEN BÅTEN STÄLLER TILL MED PROBLEM FÖR OSS ÄNNU! NÄR MÖTS VI I LÄTT VIND? I WB BANSEGLINGAR (ORC) NÄSTA VECKOSLUT? NÅ SÄKERT I HOGLANDSPEKTAKLET (ELÄMYSKISA)? 

RESULTAT: 
1- FinnFUN, Fg 331 Amiralen & Frida    48:14
2- Troy, Bavaria 35 Match, Jokke & Pekka  49:48
3- Origo, Cenit 33, Stefan & Pippi  51:20
4- Freja, Nova, Klas & Nina o  Matilda  51:50
5. Cirrus, Wasa 38, Joakim & Riika, Pekka, Jocke,  52:06
6- Progressiv, Norlin 34, Björn & Jens, Erica, Filippa, 53:51

STORT TACK TILL ARRANGÖRERNA STINA OCH RABBE!

25.5 DEN FÖRSTA ONSDAGSSEGLINGEN

(Pensionärerna GIGGEN, LASSE, DAIJE och stackars lilla FRIDA)

Att någon var för tidigt över, visade det sej lite väl långsamt. Att Troy var det var jag övertygad om! Vi kunde också ha varit, så när flaggan visades vände vi tillbaka. Troy kom efter och lyckades dessutom starta aningen före oss (igen) i omstarten.
Vem av oss som gick hårdare var lite oklart. Vi var på deras aktervåg, men i bland kändes det som vi skulle vara snabbare. Men att så inte var fallet var lätt att konstatera när vi tog oss loss från aktervågen för en stund..
Vid Långgrund hissade sedan Tioy sin lilla blåsa och drog iväg! Men först fick dom, till vår "glädje", reda ut en BH! Efteråt hörde vi att dom med rullens justerlina, i tron att det var spinnakerskotet, länge försökte skota spinnakern. Det förklarar att seglet några gånger fladdrade rätt mycket och länge.Troy har hissat spinnakern och drar ifrån. (Fr.v. Giggen, Lasse och Daije (vid storen). Frida gömmer sej t,v. vid fockskotet.

Vi var anmälda utan spinnaker och kunde endast följa med hur Bavarian drog ifrån. Just före märket fick Troy sedan fast Rondon Valkyrian, som också seglat utan spinnaker, men fick runda bakom den mindre båten. Xantus hade rundat som klar etta.
Vid rundningen fick vi sedan bekräftelse på vad vi hade anat. Focken som dragit snygt utanför den nya pulpiten stannade där när vi vände till kryss. Men vi klarade det genom att bara gå ett stycke med fart och sedan som första slå västerut, om  man ju skall göra vid SW,

På "noll tid" var vi före Troy och Rondon, som seglade med en självskotande fock, skotad som en vanlig fock. Xantus gick längre söderut men vi gick till en början ganska lika. sedan tog dom klart mera höjd och gick sämre. Troy fick lite bättre fart mot slutet, men slog tidigare utåt och gick väl också för långt på det slaget. Vi däremot kom precis upp till märket, vilket ju är ok när man inte behöver förbereda för spinnakerhissning. Vi hade knappat in c halva avståndet till Xantus och var klart före Troy vid rundningen. Så loppet var i princip kört för konkurrenterna!

Xantus är i mål, Troy till vänster sedan Valkyrian, nu med spinnaker, och Origo.

Vi undrade lite varför det dröjde så länge innan Bavarian hissade spinnakern, men det berodde på att vinden plöttsligt ökat i slutet av kryssen och de hade väl klart över 20 knop i början.

NO PROBLEMS! Med avund ser jag på detta häftiga krängande, som inte leder till en broach!!

Lite förargar det ju en att resultaten sedan har fel LYS tal för både Troy och oss, trots att vi båda följt rekommendationen att anmäla oss på nätet för säsongen. TYDLIGEN TILL INGEN NYTTA!
Nå det påverkade inte slutresultatet för någondera, men när man nu besvärarsej... Inte kommer LYS talen heller fram på nätet, trots inlämnat önskemål redan förra året, (det går enbart till arrangörerna) men det kunde ju vara bra att kunna kolla konkurrenternas LYS tal, när dom nu engång ges?

En sak är klar! Troy kommer ännu! Så är ju ännu mellanvind och lättvind ännu helt oprövat! Och speciellt det mycket vanliga onsdagsvädret, svagt till bleke är ju ett problem för oss!
Amiralen var mycket trött redan före seglingen, därför känns segern så mycket bättre! Dessutom en inteckning i onsdagspokalen (segern)! Totalt 15 chanser kvar!

Vi väntar på Xantus "sjöförklaring"! http://www.sailblogs.com/member/xantus/
DEN ÄR DÄR NU!
URSÄKTA DEN OFÖRLÅTLIGA SEGERN, MENSEGLAR MAN MED REV I ONÖDAN SÅ FÅR MAN SYLLA SIG SJÄLV :-) ! NÅ VI HAR JU REDAN SEGLAT TVÅ RACE OCH TRÄNAT MED TROY, SÅ VI HADE ETT FÖRSPRÅNG!

Resultaten (nu med rätta LYS tal!):
http://www.esbosegelforening.fi/images/stories/Kappseglingar/resultat/2011/Onsdag/lys110525.htm

17.5 TIISTIS I LÄTT VÄDER!

(Hannu, Henkka, Jokke, Pekka, Sussi, Amiralen)

Startlinjen var oförlåtligt sned och ledde till att yttre märket var klart fördelaktigast, men inte om man hade vetat att
V märket V om Drumsö sydspets var massor Ö om sin rätta plats!

Vi kom med styrbord från yttre sidan av linjen och hade Audi framför oss (och ännu någon annan?). Så slog vi under ”Bilhandlarna”, vilket betydde att vi blev störda av dem en stund. Ramdata som till vår förvåning startade med oss, gjorde det i lä om oss med bättre fart och höjd och gick upp framför oss. Någon var för tidigt över! Tydligen Nerissa, som vände om.

Lite före Audi kom till V märket, som är märke i banan, såg vi dem göra en brant gir mot lä. Det fick oss att kolla plottern och då var vi på väg rakt mot det grunda området, trots att vi hade kurs klart på rätt sida om märket. Vi fällde rätt mycket!
En ganska farlig situation! Stenen är inte stor, men jävla hård. Har engång i Karvalakki tvingats på den av en båt från KoPu. Den vägrade ge plats, trots att den var skyldig till det! Skadorna kostade försäkringsbolaget c 36.000 mk!

Så slog Ramdata ett långt slag mot Ö och vi var klart före när våra vägar korsades igen. På det hela taget tycker jag att vi gjorde för många stagvändningar i vår jakt efter bättre pustar i den svaga vinden (5-6 knop). Till Isbojen S om Melkö kom vi aningen före Ramdata, men fick ”hjälp” av en enmansseglare som kom upp för styrbord. Vi fällde akter om den, men den fortsatte och tvingade Dehlern att väja. På det förlorade de rätt mycket.

RAMDATA
Senare har vi hört att Ramdata anmält sej med 1,24 för att få segla mot ”de riktiga båtarna” och deltar endast för övningens skull och om jag förstått rätt, utom tävlan. (Lite tveksamt att man kan göra så, tycker jag!) De hade varit övertygade om att de var för tidigt över, men vände inte tillbaka för de vill träna! (Hm! Att störa oss t.ex.?)Amiralen sköter vanligen storen på Casper, men när skepparen har något annat att göra brukar han hamna bakom ratten. Nu måste Henkka gå efter spinnakern och Amiralen glömdes där bak, i princip ända till målet. I bakgrunden ses Ramdatas röda spinnaker.
Sussi skotade spinnakern aktivt och bra. Amiralen utnämner henne till "seglingens gast". (Helt utan tillstånd och helt utan skyldighet att motivera beslutet :-) !)Ramdata inzoomad! I gömman bakom den är Nerissa någonstans. Hon återhämtade sej aldrig efter tjuvstarten! 

Så återstod lös sträckbog till Rysskär och tillbaka. Jokke upptäckte ganska snabbt att det var spinnakerbog och vi hissade en plan sådan och kunde bära den utan problem. Audi hade hissat någonting litet och plant, tyckte jag. Ramdata hissade också men blev givetvis sakta efter oss. Många andra blåsor såg vi inte!

Före rundningen hissade vi focken och tog ner spinnakern. Lite väl tidigt tyckte jag och vi förlorade säkert 20-30s i seglad tid. Men Spinnakern kom snabbt upp igen och det gick lika bra som på föregående bog! ”Bilhandlarna” kom i mot med något som jag tyckte var rätt litet, gråaktigt och blankt
J ! En Code X i laminat? Aijabaija! LYS icke tycka om? Men bra gick dom ju och tog en överlägsen seger.

På länsen mot mål borde vi kanske ha haft den aningen större läns spinnakern, men i bytet hade vi förlorat i stället.
Tidvis borde jag kanske ha skurit lite mera, men i början gick vi rätt lågt och klart bättre än en First 31.7a som skar mera. Så tror jag att det hade lönat sej att inte gipa så många gånger. Visserligen gick dom utan att blåsan säckade nämnvärt, men manövrerna tog lång tid utan att vi hade fullt drag i seglen.

Vår tidtagning gav  att vi skulle ha besegrat X-35 Epsilon med klar marginal och Ramdata blev säkert också klart efter, liksom Nerissa som aldrig återhämtade sej från sin tjuvstart!

Så kom kallduschen! Varken Ramdata eller vi fanns på resultat listan på Björkholmen och nu när resultaten är på nätet har Ramdata (LYS 1,14) och vi OCS!
Men varför fick vi då en målgångs tuut? Det skall man inte få säger Amiralitetets regelexpert! 

*

14.5 HSKs WIKSTRÖM - ALLVARET BÖRJADE

SNÖPLIGT FÖR FINNFUN! (Henkka, Niku, Lasse)

(Lovisa 15-16:30)
Amiralen hade gjort ett tankefel med rullens lina och den räckte inte till för utrullning. Kniven på och vi fick focken ut just i tid och startade vid lovarts boj med ett par andra. (mera senare)
på slören ut märkte vi att spridarspetsen hade gjort ett litet hål i seglet! HAR INTE KOMMIT IHÅG ATT SÄTTA FÖRSTÄRKNINGAR FÖR SPRIDARNA VID REVNING!
Nu hade vi ett rev. Senare tog vi in ett till och fick två hål till! Vid gippen efter Trutkobben bröts 3 ryttare i toppen. Den översta var dessutom betydligt starkare än de andra. På kryssen mot Melkö sprack sedan akterlilet lite upp och det skulle inte hålla ansåg jag och beslöt avbryta. (en av mina "elaka" gastar sade efteråt att Henke hade protesterat med orden "Inte ännu! Masten är ju  uppe ännu!" Henkka medgav småleende? Eller tolkade jag honom fel?
Nu hinner vi i varje fall med i morgon och då hör Henkka till konkurrenterna!

MERA OM SEGLINGEN NÄR JAG ORKAR OCH HINNER!
H-båten lär ha vunnit före den nya X-34an och Nautinolla (med Valpuris skepparpar ombord?) Se www.hoski.fi

(18:15)
Seija och Henkka bjuder på grillat efter bastu. Körde raka spåret dit! STORT TACK TILL DEM!  Skulle kunna dricka en hel flaska rödvin, men bilen måste fås hem, med storseglet!Middagen var superb och vinet likaså och det var nära att jag hade fallit för de otaliga försöken att ta mera vin. Man t.o.m. erbjöd mej en säng, som inte är så bra mera, så sömnen skulle garanterat bli dålig, menade  man! Vidare lovade man låsa dörren från yttre sidan. Och inte öppna den på morgonen före 11:05 Fick jag senare höra!

"Lite mera kan du nog ta..."

Sista försöket att sabotera morgondagens segling var att meddela polisen att jag var på väg :-) ! Men jag tog en annan rutt :-) !

OM SJÄLVA TÄVLINGENNå jag fick dem att småle och se tuffa ut. Undrar om de inte hellre hade stannat i land?Vi broachade pä slörarna, men dessa två gjorde det också på denna bog! Nauti N´ Nolla (X-332) jagar den nya X-34an Relax. Före märket var ordningsföljden den omvända, efter att 34an gjort en jättelik broach. Vid märket rundade vi alldeles i hälarna på dem.


Först gipade 332an och revlinan gick av. Sedan 34an som var nära att skära upp på oss efter manövern. Vi gipade också med den följden att de tre ryttarna bröts. Då hade 34an försökt ta ut reven på platt läns eller hade också deras rev gått av? Storen var i varje fall otroligt lös länge. Vid Rysskär rundade vi tätt efter 34an och klart före 332an. Hit hade J-92an kört med gennaker och tagit kraftigt in på oss, men måste ha tappat kontrollen just vid märket och körde fel om märket och tuschade väl det ocksä. efter detta var de igen långt efter.
Vid Rönnkobben var vi alla tre mycket nära varandra och inledde kryssen. Men jag fick ingen hygglig kontroll på båten. Endas ett slag upp under Ädholmen gav lite utdelning och vi var i ledningen enligt min bedömning, men sedan vred vinden lite imot och läget åter oförändrat. Sedan tappade jag igen farten utan att hitta på något botemedel och när akterliket sprack ovan översta lattan, såg jag ingen annan möjlighet än att avbryta!

Seglena är nere och vi kör med motor mot vår tillfälliga hamni Smedjeviken.

VAD VAR FELET PÅ BÅTEN / OSS?

En orsak var nog dactron focken som dels var för stor och dels aldeles för bukig, för at nu nämna det viktigaste.
Sedan var mastens stagning åt h-t! Babords undervant var alldeles lös! Hade antagligen glömt att spänna låsmuttrarna på vantskruven som hade skruvat upp sej ordentligt!
Den delvis förnyade häcktaljan var i botten! Den nya linan hade tydligen töjt?
I SÅHÄR FRISK VIND BRUKAR VI JU GÅ BRA!?

Såhär såg masten ut efter att undervanten gett efter!

(10.5)
TIISTIS HAR BÖRJAT - UTAN AMIRALEN SOM HAR SEMESTER!?Stress, stress! 32 minuter till start! En fullastad Casper lägger ut! Ett¨himla liv för att få med Amiralen när man redan har sex ombord! :-)

Också stora båtarna har startat! Fr.v. Nerissa, Audi, f'd. Lexus, också kallad "autokauppias"!) Casper, Nauti N Nolla...
20:15 sågs deltagare komma tillbaka med motor. I det närmaste total bleke V om Drumsö!
Tävlingen avbröts tydligen!
22:00 Där hade jag fel! Tävlingen förkortades vid Ådholmen! Resultaten kommer på
http://www.koivusaarenpursiseura.fi/index.php/tiistaikisat/tuloksetCasper backar in på sin plats efter att ha kämpat sej i mål i den nästan obefintliga vinden.
Ännu på onsdag förmiddag väntar man på att resultaten skall komma på nätet!

Casper lär ha blivit 3a enl. anslagstavlan! Så inte en helt bortkastad kväll. Men tänk om Amiralen med sina 75 nettokilon hade varit med och tyngt ner båten ytterigare!