*

RANKINGSKÖRDARNA !?

FinnFUNs prisskörd för 2a pris i båda rankingarna. De 4 gastar som samlat in mest poäng i respektive ranking får en vinflaska, Ytterligare premieras några av dem med någonting från ProSailor, till vilket användes presentkorten. En stor del av de summornas går dock till båten!


11.9
SYYSSEILAUS ORC  NIKU & JONTE

NOG VAR JAG VÄL LITE NERSLAGEN FÖRE STARTEN AV DEN TREDJE GASTENS MISSFÖRSTÅND OCH DÄRMED UTEBLIVNING I SISTA MINUTEN!
VINDARNA I SYYSSEILAUS MÅSTE MAN VÄL ACCEPTERA, MED LÅNGA TÄNDER, MEN BANSEGLINGEN BORDE JU DEFINITIVT HA AVBRUTITS GENAST OCH INTE FÖRST EFTER SEGLINGEN! SEGLARNA BORDE HA FÅTT VETA, SÅ ATT DE KUNDE PLANERA SKÄRGÅRDSSEGLINGENS STRATEGI!
MISSADE I BANSEGLINGEN, KNAPPAST P.G.A. FÅ I BESÄTTNINGEN, OCH TAPPADE NOG FIGHTING SPIRITEN SLUTLIGT!?
MYCKET MER HAR JAG INTE ATT SÄGA! MÖJLIGEN ATT MAN ANTAGLIGEN BORDE HA KOLLAT BANLÄNGDEN, MED ERFARENHETER FRÅN SAMMA FÖRENINGS JAKTSTART I LYS!?
 

10.9  AKTIA PENTALA RACE

          HENKKA. JONTE, STEFFI


MOT SLUTET AV FÖRSTA KRYSSEN MOT MÄRKET VID RÖVARN LÅG VI ETT TAG FÖRST I KLUNGAN, MEN VI SLOG INTE FÖR ATT BEVARA DEN SITUATIONEN OCH DET SLUTADE MED ATT VI RUNDADE NÄSTSIST. MÄRKET VAR NOG FÖR NÄRA LAND.

SPINNAKERN UPP OCH EFTER KONKURRENTERNA, SOM ALLA UTOM STELLA SKAR MOT KNAPPERSKÄR. SMÅNINGOM BÖRJADE DE EN EFTER EN GIPPA OCH SKÄRA UTÅT. JAG TÄNKTE ATT VID VIND FRÅN N BRUKAR DET BLÅSA BÄTTRE NÄRMARE LAND. SÅ HADE DET LOVATS ATT VINDEN VRIDER MOT V OCH OCKSÅ DET TALADE FÖR ATT FORTSÄTTA OCH VI GJORDE DET I DET NÄRMASTE ÄNDA TILL KNAPPERSKÄR. DRAGET VAR RÄTT FÖR DET VAR VÄL ENDAST AUDI OCH NÅGON ANNAN SAMT TROY SOM VAR FÖRE OSS. T.EX. RAMDATA, VÅR VIKTIGASTE KONKURRENT OM RANKINGSEGERN HADE BLIVIT KLART EFTER.

SÅ BLEV DET MEST STRÄCKBOG TILL ÖRSKÄR I OJÄMNA VINDAR. FRAMFÖR HADE AUDI KÖRT FAST KLASS 1 BÅTARNA, UTOM BLUE CAFE, SOM SMITIT VID MÄRKET.

FÖLJDE LÖS BOG SOM VAR PÅ GRÄNSEN TILL SPINNAKER. FRAMFÖR SÅG VI HUR DET BLEV KRYSSBOG FÖR AUDI, MEN DET PROBLEMET VAR AVSLUTAT INNAN VI KOM SÅ LÅNGT OCH VI KOM UPP TILL DEN RÖDA BOJEN OCH HISSADE SPINNAKER MOT KYTÖ.

DEN BOGEN BLEV INTE HELLER NORMAL. VINDEN TOG SLUT FRAMFÖR OCH BAKIFRÅN KOM EN KRAFTIG VÄSTLIG VIND SAKTA MEN SÄKERT FAST OSS, SLÄPANDE MED SEJ ALLA MÖJLIGA OCH OMÖJLIGA BÅTAR. DÄRIBLAND RAMDATA, SOM TILL SLUT RUNDADE JUST FRAMFÖR OSS OCH HAMNADE IN I BLEKET EFTER MÄRKET.

DÄR SAMLADES SEDAN KLASS 1, (UTOM BC, SOM REDAN VAR PÅ VÄG MOT KYTÖ FYR FRÅN VARGENS MÄRKE) OCH DE FLESTA I DE ÖVRIGA KLASSERNA. VI DREV NORRUT MED OBETYDLIGA PUSTAR FRÅN OLIKA HÅLL.

PÅ NÅGOT UNDERBART SÄTT LYCKADES VI KOMMA LOSS FRÅN DE FLESTA ANDRA OCH KOM TILL MÄRKET JUST EFTER EN KLUNGA BESTÅENDE AV ÅTMINSTONE ASTRAIA, TARANTELLA (UTAN GENUA), XILIA OCH TROY. INTE EN CHANS ATT MAN SKULLE HA FÅTT PLATS INNANFÖR DEM, SÅ DET VAR BARA ATT STYRA YTTER OM. VI HADE FÅTT RÄTT BRA FART MED VÅR SPINNAKER INNAN VI TOG NER DEN, I FÖRHÅLLANDE TILL DE ANDRA, SOM VÄL DESSUTOM VÄL ALLA GJORDE EN MYCKET SKARP VÄNDNING RUNT MÄRKET, DÄRMED DÖDADE SIN FART, FÖR ATT INGEN SKULLE KOMMA INNANFÖR.

TILL MIN FÄRVÅNING GLED VI FÖRBI HELA KLUNGAN OCH KUNDE SÄTTA KURS PÅ MÄRKET MEDAN VI BARA DROG IVÄG, SOM FÖRSTA I HELA FÄLTET. NÅ ANDRA FÖR BC VAR JU SÄKERT FÖRBI KNAPPERSKÄR REDAN. VI FICK UPP ETT FÖRSPRÅNG PÅ NÄSTAN EN HALV SJÖMIL OCH VÄNTADE BARA PÅ ATT NÅ DEN GODA VINDEN DÄR FRAMFÖR OSS! MEN DEN BESLÖT ATT DRA SEJ SÖDERUT.PÅ BILDEN LÄNGST T.V. ÄR AUDI PÅ VÄG MOT BOJEN SOM FINNS NÅGONSTANS T.H. UTANFÖR BILDEN. DÄR NÅGONSTANS FINNS OCKSÅ SLUTSEGRAREN RAMDATA.
NÄRMAST I BILDEN SYNS TROY, MEN DEN OCH ALLA ANDRA BLEV SNART MYCKET MERA EFTER, MEDAN VI STRÄVADE UTÅT MOT DEN GODA VINDEN DÄR. MEN SÄG DEN

RAMDATA HADE RUNDAT BLAND DE SISTA, LÅNGT BAKOM OSS OCH SLAGIT VÄSTERUT OCH AUDI VAR FAKTISKT SIST I VÅR KLASS! VI SLOG OCKSÅ FÖR ATT BEVAKA KONKURRENTEN, MEN DE HADE OBETYDLIGT MERA AV DEN OBETYDLIGA VINDEN OCH DET HELA SLUTADE MED ATT DE KOM UT I EN NY STARK VIND OCH DROG IVÄG, SNART MED SPINNAKER, MEDAN VI BARA VÄNTADE

STELLA HADE IGEN DRAGIT UT PÅ KANTEN (NU ÖSTRA) OCH KOM KLART FÖRE OSS TILL MÄRKET VILKET OCKSÅ TROY GJORDE OCH RELAX, VILL JAG MINNAS.

LÄNS TILL KNAPPERSKÄRS S MÄRKE, MED ETT BRA FÖRSPRÅNG TILL NÄSTA BÅT, SOM LEDDE EN STOR KLUNGA MED BL.A. AUDI, SOM KOM MED ÖKANDE VIND.

KRYSS MOT ÖRSKÄR. DÄR GICK VI FÖRBI TROY OCH KÄMPADE MED DE BÅDA X-34orna MEDAN STELLA SAKTA DROG IFRÅN OCH AUDI KOM NÄRMARE.

SÅ NORRUT IGEN TILL DEN RÖDA BOJEN. JAG HADE RÅKNAT MED ATT DET SKULLE VARA SPINNAKERBOG, MEN TVEKADE. MEN XILIA HISSADE FAKTISKT SIN SUPERPLANA ”BLÅSA FRAMFÖR OSS, MEN TOG NOG INTE NÄMNVÄRT IN PÅ SYSTERBÅTEN RELAX.

VI RUNDADE SAMTIDIGT MED AUDI OCH HISSADE SPINNAKRARNA. AUDI GIPADE SÖDERUT MEDAN VI SKAR NORRUT INNAN VI FÖLJDE EFTER. 37 FOTAREN GIPADE MOT OSS OCH NÄR VI MÖTTES KUNDE MAN KONSTATERA ATT VI GÅTT LIKA FORT OCH DE FICK GIPPA FÖR VÅR STYRBORD.

SÅ VAR DET BARA ATT GÅ PÅ MOT KYTÖ I DEN GODA VINDEN OCH SEDAN TA NER BLÅSAN VID RUNDNINGEN. RFTER EN STUND TYCKTE VI ATT VI SKULLE DRA UPP GENNAKERN. DET SKULLE VI ALDRIG HA GJORT. VI FICK INTE DEN ATT DRA HYFSAT OCH NÄR VI TOG NER DEN BLEV DEN EN TRÅL, UTAN FISK. MEDAN DETTA UTSPELADES SÅG MAN HUR RAMDATA STOD STILLA I AISAR SUND. OMSTART?

NÅ INTE RKTIGT TILLRÄCKLIGT, MEN HELA SISTA BITEN VAR KRYSS MED SVAGA PUSTAR FRÅN OLIKA HÅLL’
HUR KAN VINDARNA VARA SÅHÄR HOPPLÖSA SOM DE VARIT I HL OCH NU HÄR?

NÅ VI BLEV ÄNDÅ KLAR TVÅA, MEN TYVÄRR VANN RAMDATA. AUDIS SISTA PLATS TALAR SITT TYDLIGA SPRÅK OM DE HOPPLÖSA FÖRHÅLLANDENA!

SÅDANA VINDAR KAN JU VARA RIKTIGT ROLIGA, MEN INTE HÖR DE TILL EN ORC RANKINGDELTÄVLING!

NÄR RANKINGPOÄNGEN ADDERATS OCH SUBTRAHERATS VAR LÄGET DET ATT VI VAR O,O5(!) POÄNG EFTER DEHLERN, MEN MÅSTE BLI MINST TREA I SYYSSEILAUS OCH RAMDATA FICK INTE BLI ETTA FÖR ATT VI SKULLE VINNA RANKINGEN FÖR 11e GÅNGEN!

3.9 HENRI LLOYD - EN SVART DAG
       
       
Frida, Bo-Erik och NikuPÅ MORGONEN FÖRE STARTEN. RIGGPROBLEM PÅ XILIA II ?ORC1 OCH IRC1 HAR STARTAT. LINJEN VAR KLART FAVORISERAD FÖR BOJÄNDAN VILKET INTE ÄR VIDARE FÖRDELAKTIGT FÖR KLASSENS LÅNGSAMMASTE SOM VI ÄR!
VI STARTADE ETT STYCKE FRÅN BOJEN (DÄR DET VAR TRÅNGT. BL.A. STARTADE NÅGRA FÖR STYRBORD OCH KOLLISIONER INTRÄFFADE VÄL OCKSÅ?) SPINNAKERN KOM RASKT UPP MEN VAD HJÄLPTE DET NÄR VI HADE EN MASSA BÅTAR PÅ OSS. TROY STARTADE FINT LITE HÖGRE UPP, MEN FÖRST UTAN SPINNAKER OCH VAR ALLDELES I TOPSKIKTET LÄNGE. AUDI TOG SEJ SMÅNINGOM MOT TÄTPLATSEN. SOM GIVETVIS TILLHÖR DEM. DE KÖRDE NÄRMAST LAND DÄR VÄL OCKSÅ RAMDATA "KRYSSADE" SEJ BRA MELLAN STÖRREBÅTAR.
VINDEN VAR MYCKET VARIERANDE SPECIELLT TILL RIKTNINGEN OCH FÖR TROY SLUTADE DET MED ATT DE FICK GÅ DEN ALLRA SISTA BITEN TILL HUSUNKIVI PÅ "KRYSSBOG" MED SIN NYINSKAFFADE BEGAGNADE SPINNAKER, MEDAN T.EX. STELLA LEDIGT KOM UPP TILL MÄRKET FRÅN EN LÄGRE POSSITION. (TROY HAR BYTT TILL EN ANNAN SPINNAKER NU!)
VI VAR VÄL DÅ SIST I KLASSEN, MEN HADE IRC KLASSENS VALPURI BAKOM OSS OCH RELAX, SOM GÅTT HELA VÄGEN MED SIN STORA GENNAKER, JUST FRA´MFÖR OSS.
TROY TAPPADE PLACERINFGAR, MEN TOG SNABT IRC BÅTEN SHERE KHAN.
VID SKANSLANDET BLEV DET SEDAN FÖR TIGHT FÖR SPINNAKER OCH DÄR GJORDE VI KANSKE VÅR FÖRSTA AV TVÅ GODA MANÖVER I HELA TÄVKINGEN. LYCKADES UTNYTTJA EN VINDPUST OCH GÅ FÖRBI RELAX I LÄ OCH SKÄRA UPP FRAMFÖR DEM. DÄR BYTTE VI SEDAN TILL GENNAKERN OCH DEN FUNGERADE PERFEKT. RELAX HADE INGEN CHANS ATT GÅ FÖRBI. SÅ FORT DE HÖJDE GJORDE VI DETSAMMA OCH MAN HÖRDE BARA HUR DERAS SEGEL SLOG IN, MEDAN VÅR DROG HELA TIDEN. TROY KÄMPADE MED SIN SPINNAKER MED DÅLIG FRAMGÅNG OCH BLEV EFTER OSS. VI TOG FAST SHERE KAHN OCH RUNDADE SAMTIDIGT.
VI BYTTE TILL SPINNAKER OCH FÄLLDE NER MEDAN J BÅTEN SKAR ÖSTERUT. NÄR VI HADE ALLT I SIN ORDNING MÄRKTE JAG ATT DET VAR SVAG LÄNS OCH VI BYTTE TILL DEN NÅGOT STÖRRE LÄNSSPINNAKER. LITE SENARE KUNDE MAN KONSTATERA ATT HELA KLASSEN VAR VÄL SAMLAD. KANSKE BARE O,5 Nm SKILLNAD I DISTANS TILL KASUNEN. STELLA VAR LÄNGST I ÖSTER. ALLTSÅ I LÄ OM OSS. DÄR VAR OCKSÅ AUDI OCH LITE BAKOM DEM RAMDATA, ANINGEN FRAMFÖR OSS. TROY HADE GÅTT FÖRBI OSS OCH LÅG BRA TILL PÅ LOVARTS SIDA.SÅ VRED VINDEN MOT V OCH VI FICK BYTS SPINNAKER IGEN.SÅ LÅNGT ALLT VÄL.
MEN SEDAN BÖRJADE VI BLI I OJÄMN TAKT. IBLAND GICK VI BRA MENSEDAN BLEV VI IGEN OCH SLUTRESULTATET VAR ATT VI BLEV EFTER, SAKTA MEN SÄKERT. SAMTIDIGT KOM TARANTELLA 0CH ILMARINEN OCH NÅGON X-332a SAKTA MEN SÄKERT FAST OSS, MEN DE SKAR LITE MERA VÄSTERUT.
DÅ BYTTE VI TILL GENNAKERN OCH SKAR UPP FRAMFÖR 3orna OCH EFTER DET BÖRJADE DE BLI SAKTA, MEN VÅRA KONKURRENTER DROG FORTFARANDE IVÄG SAKTA MEN SÄKERT.
TROY RUNDADE ENLIGT MIN MENING I GOD POSITION I KORRIGERASD TID. RAMDATA VAR NÄSTSIST I FÄLTET OCH VI KLART SIST. NU VAR DET SOM VÄL VAR TÄNKT SOM KRYSSEN MOT MÅL STRÄCKBOG OCH DET TOG MAN JU MED GLÄDJE IMOT. VI SKULLE NU HINNA I MÅL I GOD TID FÖRE "PORTEN" SKULLE STÄNGAS 19:00. (INTE RÄTT ENL. MIN MENING!)
SÄG DEN GLÄDJE SOM VARAR! C VID GRÅSKÄRSBÅDAN BLEV DET KRYSS. VI VAR REDAN BEDRÖVLIGT EFTER KONKURRENTERNA OCH BEHÖVDE INTE DETTA SLAG I ANSIKTET.
EN S¨ÅN KRYSS SEDAN. IBLAND BLÅSTE DET MERA PÅ ENA KANTEN, IBLAND PÅ DEN ANDRA. IBLAN MYCKET LITR, IBLAND VÄLDIGT MYCKE, MED ETT AV SOMMARENS VÄRSTA REGVÄDER!.
TARANTELLA GICK FÖRBI OSS NÄRA RÖNNSKÄR NÄR VI VAR VID MELKÖ, DÄR ALEXIA JUST GÅTT FÖRBI OSS. VI VALDE BUSHOLMSKANTEN AV FJÄRDEN. DÄR BLÅSTE DET BÄST. VI SLOG NÄR VI STRÄCKTE NÄRA MÅLET, DÄR DET JUST DÅ BLÅSTE TILLFREDSSTÄLLANDE. NÄR VI NMÄRMADE OSS DET STÄLLET, EFTER ATT FÅTT LITE IMOT, DOG VINDEN HELT UT. VI SLOG OCH DREV AKTER OM TARANTELLA MOT DEN GODA VINDEN I ÖSTER OCH SLOG FÖRST NÄR VI HADE SLÖR TILL MÅL. DIT KOM VI C 1:40 FÖRE TARANTELLA. ALEXIA HADE BLIVIT ORDENTLIGT.
SÅDANT HÄR KAN JU VARA RIKTIGT ROLIGT, MEN INTE ÄR DET VÄRDIGT EN RANKINGTÄVLING I ORC!EVA LINDGREN DELADE UT PRSEN PÅ MÅNDAGEN OCH HADE MAGE ATYT SÄGA ATT VÄ´DRET VAR VACKERT :-) !?

BOW (ORC FM) 2011 I TALLINN 4-7.8

Träningen som jag hade hoppats på att köra i sambabd med onsdagsseglingen, rann delvis ut i sanden. Endast Niku och Jokke ställde upp och Lasse och Frida fyllde upp. Vi tog en enkel och klar seger före Xantus. De två andra blev ordentligt distanserade
På torsdag morgon far Jonte och Amiralen iväg vid sjusnåret. Xantus startar förtst 8. Det verkar som de flesta skulle segla nattsegling dit. Man tycks tänka att när det inte ingår nattsegling, så får man ta den själv. Ok jag hade ju gärna seglat iväg på onsdag eftermiddagen, men då hade ju onsdagsträningen fallit bort och jag hade fått göra det ensam.
Nu får man bara hoppas på att den utlovade W vinden håller. Lite friskare motvind tål nog inte vår tidtabell!
 


NÅGOT ESTNISKT MÄSTERSKAP VAR JU DETTA INTE! 
BORDE HELA BOW FUNDERAS OM? SKIPPAS?

BASTI                                          JOKKE  

 
 JONTE                                          NIKU
  

Träningen som jag hade hoppats på att köra i samband med onsdagsseglingen, rann delvis ut i sanden. Endast Niku och Jokke ställde upp och Lasse och Frida fyllde upp. Vi tog en enkel och klar seger före Xantus. De två andra blev ordentligt distanserade.

På torsdag morgon far Jonte och Amiralen iväg vid sjusnåret. Xantus startar förtst 8. Det verkar som de flesta skulle segla nattsegling dit. Man tycks tänka att när det inte ingår nattsegling, så får man ta den själv. Ok jag hade ju gärna seglat iväg på eftermiddagen, men då hade jag fått göra det ensam.
Nu får man bara hoppas på att den utlovade W vinden håller. Lite friskare motvind tål nog inte vår tidtabell!

VI KOM IVÄG 90 S FÖRSENADE OCH VINDEN VAR N C 4 KTS, MEN FRAMME VAR VI REDAN C 13:30!HAR EN KÄNSLA ATT HENKKA KAN HAMNA PÅ SVARTA LISTAN HOS GASTUNIONEN! HÄR FAR DOM NÄMLIGEN UT FÖR MÅNGA TIMMAR OCH TRÄNAR PÅ TORSDAGEN! SEDAN TACKADE GASTARNA MED PRESENTER. BL.A. CASPER BOW T-SHIRTS. TJA, MÅNNE OCKSÅ GASTARNA HAMNAR ILLA UT I SITT FÖRBUND?

LÅNGA "DAGSSEGLINGEN"

(5.8 11:15)
Båtarna lär ligga i totalt bleke utanför Pirita sedan 09:00 då starten för långa seglingen skulle starta. Klass 2 har c 55 Nm, de andra lite mera eller lite mindre, att avverka. Inte en krusning lär synas på vattnet. Naken simmare lär ha skådats kring FinnFUN…
FUNleak
(Detta meddelande kom fram först nu!)

VI KOM IVÄG VID 12 TIDEN! VILKET JAG TACKAR FÖR. EN STRESSIG TID FÖRE TÄVLINGEN OCH DÅLIG SÖMN DE TVÅ SENASTE NÄTTERNA GJORDE ATT KROPPEN TACKADE FÖR DEN EXTRA VILAN!
 

NOG UNDRADE JAG VARFÖR VI FICK EN BANA SOM VAR NÄSTAN 15 Nm LÄNGRE ÄN MINIMUM SOM FORDRAS (40Nm). KLASS 3 HADE 9 Nm KORTARE ÄN VI OCH DET HADE NOG VARIT TILLRÄCKLIGT FÖR OSS OCKSÅ. SPECIELLT NÄR MAN SÅG ATT VINDEN LYSTE MED SIN FRÅNVARO PÅ MORGONEN. (TILL MITT FÖRSVAR: REDAN I VÅRAS NÄR JAG HÖRDE OM ÄNDRINGEN PÅPEKADE JAG ATT 40 Nm KAN VARA ALLDELES FÖR LÅNGT OM DET RÅKAR BLI EN LÄTTVINDSDAG!  TYVÄRR FICK JAG RÄTT!)

ALLMÄN ÅTERKALLELSE – TACK FÖR DET! 
I VÅR IVER ATT TRIMMA FOCKENS SKOTNING RÄTT KOM VI ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN STARTLINJEN OCH HANN INTE I TID TILL STARTEN!  MEN KONKURRENTERNA SOLIDARISKA  OCH TOG EN ALLMÄN ÅTERKALLELLSE.

VI KRYSSADE FÖRST I FARLEDENS RIKTNING OCH SEDAN FRÅN DET FÖRSTA MITTLEDSMÄRKET VÄSTERUT MOT SUURUPI, MED LITE SJÖGÅNG IMOT, MEN VI GICK HYFSAT TILLS VINDEN MOT SLUTET AV BENET BESLÖT ATT MOJNA. DÅ SLOG CASPER UT MOT HAVET BAKOM OSS. OCKSÅ RAMDATA, SOM GICK BÄTTRE ÄN VI MED SIN GENUA, SLOG DITÅT. VI SÖKTE VIND OCH HOPPADES PÅ LITE SJÖLÄ NÄRA LAND. SNETT BAKOM OSS, ETT GOTT STYCKE I LOVART HADE NÄMLIGEN XILIA LÄNGE GÅTT DÅLIGT, SÅ VI SATSADE PÅ VÅR KANT.


I DETTA SKEDE HADE DE SNABBASTE 3orna SEGLAT FAST OSS OCH SNART VAR DE FÖRBI. T.O.M. TUNGA TARANTELLA KOM NÄRA.

VÅRA SNABBASTE, MED AUDI I SPETSEN KOM RUNT MÄRKET ETT GOTT STYCKE FÖRE OSS, I TID EN EVIGHET, OCH DROG IVÄG MED SPINNAKER. CASPER OCH RAMDATA HADE GJORT ETT GOTT VÄGVAL OCH RUNDADE OCKSÅ LÅNGT FÖRE OSS, MEN NU HADE VINDEN VRIDIT SÅ MYCKET ATT SPINNAKER INTE VAR ETT SJÄLVKLART VAL OCH CASPER HISSADE SIN GENNAKER.

NÄR VI ÄNTLIGEN KOM RUNT MÄRKET FÖRSÖKTE VI MED VÅR AP SPINNAKER, MEN INTE ENS GENOM ATT GÅ PÅ UNDERKURS FICK VI DEN ATT DRA. BYTE TILL ”CODE X” SOM INTE HELLER DEN FUNGERADE BÄTTRE ÄN ATT VI UNGEFÄR HÄNGDE MED NÅGRA 332or SOM VAR LITE FRAMFÖR I LOVART MED GENUOR. VINDEN DOG UT FÖR OSS, MEN DET SÅG UT ATT BLÅSA LITE FRAMFÖR OSS OCH SPINNAKRAR DÖK UPP. BL.A. NÅGRA BLÅA OCH VI KUNDE MED KIKARE VARA GANSKA SÄKRA PÅ VILKEN AV DEM SOM VAR CASPER! VID UUSMADAL, HALVVÄGS AV BANAN, VAR DEN 60 MINUTER FÖRE OSS OCH RAMDATAS RÖDA SPINNALER HADE FÖRSVUNNIT FÖR LÄNGE SEDAN. ETT GANSKA TRÖSTLÖST LÄGE ALLTSÅ!

PÅ DENNA BOG HADE VI PÅ VHF HÖRT ATT TÄVLINGEN FÖR KLASS 3 OCH 4 AVBRUTITS! ENLIGT MIN OCH ANDRA SEGLARES UPPFATTNING = INGEN FM STATUS MERA! EFTERÅT HÖRDE JAG ATT MAN SENARE HADE ÖVERVÄGT ATT OCKSÅ BRYTA VÅR TÄVLING.

MEN SÅ FICK OCKSÅ VI VIND. SPINNAKER SLÖR I MÖRKER TILL NYGRUND OCH DÅ TOG SKEPPAREN EN 1 TIMMES FRIVAKT. 

 Basti ligger i reserveven, medan Jokke skotar SPINNAKERN.

.

NIKU STYR. MED DESSA BILDER SADE AMIRALEN GOD NATT ÅT BESÄTTNINGEN UNDER "LÅNGA DAGSSEGLINGEN" OCH GICK PÅ FRIVAKT (C 60 MIN).

MED VÅR UTOMORDENTLIGA BEGÅVNING LYCKADES VI SEDAN ÄNDRA VINDEN SÅ ATT DEN 7 Nm LÅNGA KRYSSEN PÅ NÄSTA BOG BLEV STRÄCK BOG, MEN SEDAN MÅSTE VI IGEN TA TILL BEGÅVNINGEN OCH ÄNDRA DEN LÄNGRE KRYSSEN MOT MÅL TILL STRÄCKBOG OCH KUNDE GÅ MED GOD FART RAKT PÅ MÅL (SOM NU INTE VAR SÅ LÄTT ATT HITTA I MÖRKRET). SISTA BITEN  HADE VI UPP TILL 6,3 KNOP I FART.

DET BETYDDE ATT T.EX. CASPERS FÖRSPRÅNG PÅ 60 MINUTER VID UUSMADAL FÖRVANDLADES TILL ENDAST 20 MINUTER I MÅL. DET VAR FÖR LITE FÖR DEM, MEN GAV OSS ENDAST EN 10e PLATS.

VI GICK I MÅL 02:24 OCH VAR SÄKRA PÅ ATT MORGONENS STARTER HADE UPPSKJUTITS, FÖR VI VAR JU LÅNT IFRÅN DE SISTA I MÅL! MEN NEJ! STARTERNA BÖRJADE TIDTABELLSENLIGT 9:00. JAG VAR FULLSTÄNDIGT SLUT PÅ MORGONEN OCH ÖVERVÄGDE FAKTIST ATT INTE STARTA!!!

DENNA TIDIGA START VAR ENLIGT MIN MENING INTE JUST MOT DE SOM TVINGADES VAKA EXTRA LÄNGE, MEDAN ENDEL KONKURRENTER FICK EN CHANS TILL BETYDLIGT MERA VILA.
JAG VAR FAKTISKT LITE RÄDD ATT STARTA SÅ TRÖTT. MEN LÄT MEJ I STOR UTSTRÄCKNING LEDAS AV SAILINGMASTERN JOKKE! SJÄLVA SEGLANDET GICK VÄL MERA PÅ RYGGMÄRGEN NÄR JOKKE SKÖTTE TAKTIKEN I HUVUDDRAG.
TRÖTTHETEN LEDDE OCKSÅ TILL ATT VI SEGLADE MED FEL FOCK I FÖRSTA SEGLINGEN.VILLE BESPARA OSS FRÅN ETT FÖRSEGELBYTE. HÅRDVINDSFOCKEN BORDE  HA FUNGERAT REDAN I RÅDANDE VIND OCH JAG TRODDE VINDEN SKULLE ÖKA, MEN DET GJORDE INTE VINDEN OCH FOCKEN VAR LITE LÅNGSAM. VÅR SÄMSTA BANSEGLING! 11e VISADE DET SEJ NÄR VI KOM I LAND.

INGA SCRATCH SHEETS!

DETTA VAR TROLIGEN DEN FÖRSTA GÅNGEN SOM SCRATCH SHEETS INTE FANNS TILLGÄNGLIGA I FM. KOMMER I VARJE FALL INTE IHÅG NÅGOT SÅDANT FM! UR DÅLIGT! VÅR TUR VAR ATT JOKKE BEHÄRSKAR MÄTETALEN RÄTT BRA, MEN NOG BLEV DET JU RÄTT MYCKET GISSANDE OCH INTE GICK DET ALLTID SÅ VÄLDIGT RÄTT HELLER!
POSITIVT VAR ATT MAN INTE BEHÖVDE VÄNTA LÄNGE MELLAN STARTERNA! MEN DÄR IGEN HAR JAG HÖRT KRITIK FRÅN TVÅ BÅTAR I KLASS 3 ATT BANORNA VAR FÖR KORTA OCH FÖR NÄRA LAND. VINDARNA VAR JU ALLT ANNAT ÄN JÄMNA PÅ OMRÅDET, VILKET JU ÄR VANLIGT MED LANDVIND. TRAPETZOIDBANORNA KAN MAN SEDAN VARA AV OLIKA ÅSIKT OM. DE ÄR NU INTE RENA KRYSS-LÄNS BANOR, SOM FM REGLERNA TALAR OM, MED SÅ MÅNGA MÄRKEN ÖKAR I VARJE FALL RISKEN FÖR ATT DISTANSEN BLIR FELAKTIG. DET FÖREKOM JU MÅNGA DELADE PLACERINGAR!

JAG VAR JU LÄNGE IMOT ATT STÄLLA UPP P.G.A. NEGATIVA MINNEN FRÅN FÖRRA GÅNGEN, INTE MINST DE HOPPLÖSA VINDARNA I VIKEN, MEN NU HAR JAG EGENTLIGEN RÄTT GOD FEELIS EFTER SEGLINGARNA. TILL DET BIDROG NOG JOKKE I STOR UTSTRÄCKNING. HAN SKÖTTE TAKTIK OCH PISKADE PÅ EN NÄR DET GICK FÖR LÅNGSAMT MM. OCH JAG HAR VÄL SÄLLAN KUNNAT KONCENTRERA MEJ SÅ BRA PÅ ATT KÖRA SOM I DENNA SERIE.
PERFEKT VAR INTE ROLLERNA FÖRDELADE OMBORD ÄNNU. MEN VAD KAN MAN VÄNTA SEJ NÄR MAN ALDRIG TRÄNAR? NU FICK JOKKE FÖR MYCKET ATT GÖRA I SITTBRUNNEN NÄR HAN OCKSÅ SKULLE SKÖTA TAKTIKEN, TRIM OCH FARTHÅLLNINGEN! MEN MANÖVRERNA FINNS DET INTE MYCKET ATT KLAGA PÅ! EN LITEN HÖJDPUNKT I BANSEGLINGARNA VAR NÄR VI I SISTA SEGLINGEN VAR FÖRE AUDI I MÅL. MEN DÅ FICK JAG NOG AVVIKA FRÅN BESÄTTNINGENS ÅSIKT OCH SLÅ LITE SENARE ÄN DE VILLE. MED MINA POLARISERADE SOLGLASÖGON SÅG JAG ETT LITET VINDFÄLLT FRAMFÖR OSS. I DEN SEGLINGEN VAR VI BLAND DE FÖRSTA  I SEGLAD TID OCH FICK VÅR BÄSTA PLACERING.
VÅR SERIE BLEV: 10 (LÅNGA), 11, 3 (DELAD), 4 (KORTA), 6, 7 OCH 3 = 5a (3e BÄSTA FINSKA BÅT).

VAD GÄLLER FM STATUSEN FÖR KLASS 3, TROR JAG DET SKULLE BEHÖVAS EN JURIST FÖR ATT BEVILJA DEN I ÅR. I ALLA TIDER HAR DEN LÅNGA TÄVLINGEN VARIT SÅDAN ATT DEN MÅSTE GENOMFÖRAS FÖR ATT KLASSEN SKALL GODKÄNNAS SOM OFFICIELLT FM. JAG ÄR INTE ENSAM OM DEN ÅSIKTEN! NU BRÖT ARRANGÖRERNA DEN SEGLINGEN FÖR TREORNA (OCH FYRORNA).

ESBO HOGLAND RACE

FRIDA, JANNE, JONTE OCH KLAS

(12,6 21.30)
HUR KÄNNS DET NU EFTER DEN 7e SEGERN?
TACK FÖR FRÅGAN! (NU VÄNTAR MAN ATT JAG SKALL SÄGA ATT DET HELA ÄR SÅ NÄRA INPÅ ATT JAG INTE KAN SÄGA!)
MEN JAG VET NOG GANSKA BRA HUR DET BORDE KÄNNAS NÄR MAN I DENHÄR ÅLDERN SOM AKTIV SKEPPARE PRESTERAR NÅGOT LIKNANDE! DET ÄR BARA DET ATT JAG ÄR MYCKET TRÖTT, REVBENEN ÄR SJUKA VID VISSA RÖRELSER OCH MAN RÖR SEJ FÖRSIKTIGT OCKSÅ HEMMA. TILL RÅGA PÅ ALLT FICK JAG MITT PÅ DAGEN TIDVISA FRUKTANSVÄRDA SMÄRTOR I MAGEN, SOM KOM OCH GICK! ÅT JAG NÅGOT GALET VID
HEMKOMSTEN TIDIGT PÅ MORGONEN?
DET PROBLEMETÄR VÄL ÖVER NU?
 MEN JAG VÅGAR INTE ÄNNU ÄTA NÅGONTING.
VI FÅR VÄL SE HUR DET KÄNNS PÅ TISDAG KVÄLL VID PRISUTDELNINGEN.

*

(5.8 11:15)
Båtarna lär ligga i totalt bleke utanför Pirita sedan 09:00 då starten för långa seglingen skulle starta. Klass 2 har c 55 Nm, de andra lite mera eller lite mindre, att avverka. Inte en krusning lär synas på vattnet. Naken simmare lär ha skådats kring FinnFUN…
FUNleak
 

STARTLINJEN BEDRÖVLIG
MAN STRÄCKTE TIDVIS ÖVER LINJEN FÖR STYRBORD, MEN INTE ALLTID. ATT DÅ STARTA SÅ ÄR ETT VÅGSPEL! MAN ÄR JU VEJNINGSSKYLDIG VID EN STAGVÄNDNING (FAST DET TÄNKER TYDLIGEN FÅ PÅ, ELLER VET INTE OM DET).
VI VALDE ATT BLI OCH ”KYTTÄ” FÖR BABORD VID YTTRE MÄRKET, SOM JU GAV KORTASTE VÄGEN VIDARE. JOKKE MAJANDER VAR LITE MODIGARE OCH LYCKADES STARTA VID BOJEN NÄR INTE SILVA HANN FRAM DIT OCH SLOG. VI FÖLJDE EFRER KLUBBKOMPISEN.
JOKKE BERÄTTADE ATT EN STOR IRC BÅT, SOM VÄL TRIMMADE SEGEL, HA STÖRT TROY SÅ MYCKET ATT DERAS GODA START FÖRSÄMRADES. (SAMMA BÅT FIGURERAR I EN MINDRE SMICKRANDE SITUATION PÅ EN VIDEO FRÅN WB BANSEGLINGARNA.)
CASPER STARTADE HELT FRI LITE LÄNGRE NER PÅ LINJEN.

DET VAR ALLTSÅ KRYSS MED LÅNGA BABORDS SLAG TILL BOJEN VID MELKÖ. TIDVIS BLÅSTE DET BÄTTRE I LOVART OM OSS MEN JAG VALDE ATT STÅ PÅ ÄNDA TILLS VI STRÄCKTE NÄRA BOJEN, I HOPP OM ATT VINDARNA SKULLE UTJÄMNAS. SÅ GJORDE DE OCKSÅ. T.O.M. LITE TILL VÅR FÖRDEL, FÖR VI VAR ALLDELES I TOPPEN AV KLASSEN, TROTS LÄGSTA MÄTETAL.

RÄTT FORT DROG VI UPP GENNAKERN, MEN CASPER VAR LITE SNABBARE. AUDI HISSADE SIN CODE 0 OCH TOG VÄL LEDNINGENI KLUNGAN. MEN TROY, SOM INGEN GENNAKER HAR, HISSADE SIN SPINNAKER OCH DET GICK BRA OCH SMÅNINGOM KOM FLERE. DET BORDE HA FÅTT BESÄTTNINGEN ATT FATTA ATT DET INTE LÖNAR SEJ ATT SKÄRA UPP PÅ AKTERVÅGEN EFTER EN STÖRRE BÅT, OM MAN INTE VAR BEREDD ATT BYTA TILL SPINNAKER. VÅR ”DRAGARE” HISSADE SEDAN SPINNAKER OCH VI KÖRDE VÄL UNDER DEM OCH BLEV TÄCKTA UNDER DERAS MANÖVER. JAG VAKNADE AV DETTA OCH KUNDE BARA KONSTARERA FAKTUM. RAMDATA MED SPINNAKER VAR FAST OSS I LÄ OCH OCKSÅ TROY ÄNNU LÄNGRE NERE FÖRBI. BEDÖMDE ATT DET DÅ INTE MERA VAR LÖNT ATT BYTA TILL SPINNAKERN. VI RUNDADE SÅ I HÄLARNA PÅ RAMDATA, FÖR DE TOG NER BLÅSAN ONÖDIGT TIDIGT.

54 NM KRYSS MOT KOTKA PORT KÄNDES OHYGGLIGT LÅNGT OCH TRÅKIGT. MIN PLAN VAR ATT HÅLLAS NÄRA RAMDATA. DEN FÅR JU VARA BARA ANINGEN SNABBARE ÄN VI PÅ KRYSS. DE FLESTA FORTSATTE FÖR BABORD (VARFÖR VET JAG INTE, FÖR DET FÖRDE JU INTE NÄMNVÄRT OM ALLS, NÄRMARE MÄRKET), MEN RAMDATA SLOG N-UT OCH JAG TVEKADE EN STUND, MEN FÖLJDE SEDAN EFTER. NÄR VI LITE SENARE MÖTTES HADE VI TAPPAT C 200 M.
SLOG INTE GENAST EFTER, SOM PLANEN VAR. MEN FUNDERADE NOG PÅ ATT GÖRA DET. ATT LÅTA ALLA DE VÄRSTA KONKURRENTERNA FORTSÄTTA ÖSTERUT VAR JU INTE VETTIGT! MEN VINDEN VRED SAKTA MED FÖR OSS OCH DÅ ÄR DET JU INTE KLOKT ATT SLÅ?
SÅ BÖRJADE DET VRIDA IMOT OCH VI SLOG DÅ VI HADE VI FÅTT ETT 20 GRADERS SKIFT! SIKTEN VAR SÅ DÅLIG ATT VI INTE KUNDE URSKILJA ALLA I TÄTGRUPPEN DÄR I LÄ OCH HADE INGEN KOLL PÅ T,EX. AUDI, SOM LETT FÄLTET VID KASUNEN. (SALONA 37, SEGLAD AV JANI LEHTIS ”BILHANDLAR TEAM”. SE
http://www.audisailingteam.fi/). MEN VI KUNDE KLART URSKILJA DEN MÖRKBLÅA  SWAN 46AN WAFI, SOM GÅTT JUST FÖRE OSS NÄR VI GÅTT NORRUT. NU VAR VI KLART FÖRE DEN OCH DE VI SKYMTADE AV DE ANDRA.
VINDEN VÄXLADE VÄL LITE TILL RIKTNING, MEN PÅ DET HELA TAGET BEHÖLL VI GREPPET PÅ KONKURRENTERNA. KANSKE DÄRFÖR ATT JAG ALDRIG UTNYTTJADE HÖJDSKIFTENA UTAN GICK PÅ FART, FÖRAT FÖRSÖKA KOMMA LÄNGRE ÖSTERUT I FÖRHÅLLANDE TILL KONKURRENTERNA. DETTA MED TANKE PÅ ATT KLARA ETT PERMANENT MOT- ELLER MEDVRID SÅ BRA SOM MÖJLIGT MOT DEM. DET KOM SÅ SMÄNINGOM SÅ MYCKET MED ATT VI GICK LEDIGT MOT MÄRKET OCH SMÄNINGOM DÖK RAMDATA, MED SIN GENUA, UPP BAKOM OCH DROG TILL SLUT FÖRBI I LOVART. ANDRA KOM OCKSÅ, MEN MEST PÅ LÄ SIDAN OCH DE FLESTA VAR ORC1 OCH STORA IRC BÅTAR.

MOT SLUTET VRED DET SEDAN IMOT OCH BLEV FRISK KRYSS. NU VAR NERISSA NÄRA BAKOM OCH BL.A. AUDI DÖK UPP LÅNGT I LÄ.
VÅR LIGHT FOCK, SOM NOG HADE TÅLT VINDSTYRKAN, HAR ETT FÖR KLENT LIKBAND FÖR DEN NYA HARKEN PROFILEN OCH VI HAR INTE HUNNIT ÄNDRA DET, OCH NU VAR FOCKEN ETT STYCKE UTE I NEDRE ÄNDAN. VI BESLÖT ATT BYTA FÖRSEGEL OCH TAPPADE NOG EN HEL DEL MOT RAMDATA VID BYTET. SEDAN TOG DET EN STUND INNAN VI KOM IGÅNG, MEN TILL SLUT GICK VI LITE BÄTTRE ÄN DEHLERN. MEN NU VAR JAG SÅ SLUT ATT JAG TOG C 30 MIN FRIVAKT HOPKURRAD I LOVART. SOV STÖRSTA DELEN AV DEN TIDEN OCH ÅTERUPPTOG KÖRANDET VID RUNDNINGEN. MEN RAMDATA KUNDE VI INTE IDENTIFIERA MERA. DEN HITTADE VI FÖRST FÖRE SYDSPETSEN, NÄR SPINNAKRARNA BÖRJADE DYKA UPP.
(DERAS RAPPORTERINGSTID KAN OMÖJLIGT VARA SAMMA SOM VÅR SOM DET STÅR I RESULTATEN)
VI VAR FÖRST NOTERADE SOM 2a MEN HAR SENARE BLIVIT 3a OCH BORDE KLART OCH TYDLIGT VARA 4a.

RUNDAN RUNT HOLMEN IGEN ORÄTTVIS
VISSERLIGEN BETYDLIGT MINDRE ÄN NORMALT. NU VRED VINDEN IMOT PÅ ÖSTRA SIDAN SÅ ATT BÅTARNA BAKOM OSS FICK SLÄ MEDAN VI RUTCHADE VIDARE PÅ SLÖR. UNDRAR HUR KLASSENS STÖRRE BÅTAR HADE DET RUNT HOLMEN.NOTERA ATT MAN ENDAST MED MÖDA KAN SE NÅGRA BÅTAR BAKOM OSS. IGEN HADE VI ANVÄNT VÅR BEGÅVNING *

VI KUNDE HISSA SPINNAKERN LITE FÖRE SYDSPETSEN, MEN BLEV TVUNGNA ATT TA NER DEN PÅ VÄSTRA SIDAN P.G.A. FRISK (ÅTMINSTONE UPP TILL 30 KTS I BYARNA). EN BÅT FRAMFÖR OSS VAR FÖR SEN MED ATT TA NER BLÅSAN, SÅ DEN GICK AV I TOPPEN.

EN FIRST 31.7 MED DAMBESÄTTNING HAKADE PÅ VÅR AKTERVÅG!

VI KÖRDE ALLTSÅ MED FOCK OCH AMIRALEN GICK PÅ FRIVAKT, MEN HADE VÄL JUST SJUNKIT I DJUP DVALA, NÄR MAN FRÅGADE OM VI INTE BORDE HISSA SPI. ELLER GENNAKER. JAG TROR JAG INTE RIKTIGT FATTADE VAD DET VAR FRÅGA OM INNAN FRÅGAN UPPREPADES. VALDE GENNAKERN. FÖRE RUNDNINGEN BYTTE VI TILL AP SPINNAKERN. VID RUNDNINGEN VAR VI 5 MINUTER EFTER RAMDATA.

LIKA LÅNGT TILLBAKA TILL HELSINKI
VI RUNDADE SOM 6 I KORRIGERAD TID, 11:03 EFTER LEDANDE AEWEN (FIRST 36.7)

HÄR BEHÖVDES IGEN MASSOR MED BEGÅVNING* OCH ORDERN VAR, SOM SÅ OFTA FÖRR, RAKT MOT NÄSTA MÄRKE – ALLTID! (OM DET INTE FINNS TVINGANDE SKÄL ATT GÖRA AVSTEG FRÅN DEN PRINCIPEN.) SÅ GICK JAG UNDER DÄCK.
VINDEN VÄXLADE JU IGEN EN HEL DEL OCH VI BYTTE OTALIGA GÅNGER SPINNAKER. KANSKE FÖR MÅNGA GÅNGER? MEN LÄNSSPINNUN ÄR INTE BRA PÅ SLÖR OCH LIKEN TÖJS UT LÄTT. AP ÄR EN MODELL SOM AV JOKKE I TIDERNA BESTÄLLDES TILL TEMPON, SOM ”BRA I ALLA SITUATIONER” OCH DOYLE LYCKADES JU JÄTTE BRA MED DET! SÅ VÅR ÄR EN SÅDAN, MEN ANINGEN MINDRE ÄN LÄNSBLÅSAN.
NÄR JAG KOLLADE LÄGET FÖRSTRA GÅNGEN VAR VI REDAN ANINGEN FÖRE RAMDATA, SOM VAR ETT STYCKE PÅ SÖDRA SIDA. DET GICK ALLTSÅ BRA? KONKURRENTEN SKAR SEDAN UPP MOT SYD OCH VI SÅG DEN NÄSTA GÅNG LIGGANDE I TOTALT BLEKE FÖRE MÅLET, NÄR VI KÖRDE HEM.
SÅ BLEV JAG KALLAD UPP FÖR ATT BESTÄMMA OM VI SKULLE SKÄRA INÅT. MAN ANSÅG ATT DET VAR LUGNT FRAMFÖR. FÖRSÖKTE BILDA MEJ EN UPPFATTNING OM LÄGET. ATT SKÄRA BETYDDE ATT VI SKULLE GÅ AKTER OM EN KLUNGA MED BL.A. EN DEL AV VÅRA STÖRRE KONKURRENTER (BL.A. ARWEN SOM RUNDAT SOM FÖRSTA 1 TIMME FÖRE OSS), SOM SKAR UTÅT.
EN FINNFLYER 36a FÖR STYRBORD AVGJORDE SAKEN. JAG TROR ATT VI HADE GÅTT FÖROM, MEN VAR OSÄKER OCH FRÅGADE OM VI FÅR GÅ. ENDA SVARET VAR ETT SKRATT FRÅN EN DAM, SÅ VI GIPADE. TYVÄRR SLAPP FINFLYERN UNDERLIGT ENKELT FÖR BI OSS I LÄ!
SKÄRNINGEN BLEV RÄTT KRAFTIG, I FÖRHÅLLANDE TILL KURSEN MOT MÄRKET, SÅ VI GICK INTE SÅ LÄNGE INÅT.VI PASSERAR SIBBO KALBÅDAN. (FOTO TAGET FRÅN SEGRAREN I ORC3 SOLVEIG, AV MARIA TORNBERG)

SÅ UPPTÄCKTE VI CASPER (DEHLER 34 SV) ALLDELES NÄRA BAKOM. DEN HADE RUNDAT 25 MINUTER EFTER OSS VID PORTEN! OCKSÅ TROY KUNDE URSKILJAS KLART och TYDLIGT. DEN HADE RUNDAT JUST EFTER CASPER. CASPER FORTSATTE MED BRA FART OCH PASSERADE BL.A. AUDI OCH ORC1an BLUE CAFÉ.
Casper akter om vår bom och Blue Café (som tidigare varit snett bakiom oss på vår andra sida) långt efter och före Audi längst t.h. på bilden!
"The Blue flash" Casper but no "green flash" on the picture.But I saw a small one a little later!

ELIGT VÅR ÅSIKT SKAR SEDAN CASPER FÖR MYCKET  S  OM KASUNEN, VILKET LEDDE TILL ATT DE PASSERADE GRÅSKÄRSBÅDAN 5 MIN. EFTER AUDI OCH 7 FÖRE OSS, SOM NU LEDDE TÄVLINGEN KLART ( 21:58) I KORRIGERAD TID FÖRE RAMDATA. RELAX (X-34) PASSERADE SAMTIDIGT MED OSS (? DEM SÅG VI INTE ÖVERHUVUDTAGET ENS FÖRE KASSUNEN?) OCH LÅG 3a, 28:19 EFTER OSS.

DET BLEV KRYSS FRÅN KASSUNEN OCH KRYSSBOG FRÅN GRÅSKÄRSBÅDAN TILL MELKÖBOJEN (MASSOR MED BÅTAR OCH TRÅNGA VATTEN) OCH DÄRIFRÅN SPI.SLÖR I AVTAGANDE ÄNDA TILL MÅL FÖR ENDEL. ANDRA FICK KRYSSA SISTA BITEN I SVAGARE VIND JU SENARE MAN GICK I VÄSKAN. VI KOM ÖVER LINJEN MED C 1,5 KNOPS FART.En nervös sista stump! Skulle vi berövas segern p.g.a. bleke?Ramdata berövas 2a placeringen i detta morgonbleke. Vi som tog målet med begåvning* är redan på väg hem.

MÄNNE INTE DETTA VAR MITT AVSKEDS TILL DENNA SKABA, SOM ALLTID I HÖG GRAD KRÄVER BEGÅVNING* J!

* MIN) TOLKNING = TUR BLANDAT MED SKICKLIGHET J !

(DET DÄR GILLADE INTE TI? (bilden nedan)! DET ÄR JU HON SOM ÄR BAKOM ALLA AMIRALENS GODA BESLUT PÅ HAVEN! NU ÄR VI NOG I SJÖNÖD I NÄSTA TÄVLING? BÄST ATT SKIPPA AQUASTORE 2 STAR RACE?EFTERSNACK
-
VI LIGGER NU 1a I RANKINGEN (22,40P) FÖRE RAMDATA (20,06)  OCH NERISSA (18,86). I ORC3 ÄR KLUBBKOMPISEN VALKYRIAN IV 2a.
- TEMPERATURMÄSSIGT VAR DENNA GÄNG SÄKERT DEN BÄSTA AV DE 21 SEGLINGARNA?
- VAR VINDEN BARA LITE VIRRIG RUNT HOGLAND SÅ VAR DEN DET DESTO VÄRRE PÅ DIT- OCH TILLBAKAVÄGEN OCH VID MÅLGÅNGEN.
- MÅTTE VARA FRUSTRERANDE ATT SOM VALPURI I IRC MÖTA DE STÖRSTA KONKURRENTERNA VID KOTKA PORT NÄR MAN SJÄLV ÄR PÅ VÄG MOT HOGLAND?
  ATT SEDAN KLARA MORGONBLEKET VID MÅLET SÅ BRA ATT MAN VINNER DEM ALLA, GER SÄKERT EN VISS TILLFREDSSTÄLLELSE!

- ESFare PÅ PRISPLATS:

 

ORC 1: 1 AQUAMARINE, KALLE LUOTO I MITTEN.    ORC 3:  4a VALKYRIAN IV, TEDDY WEBER T.V.ORC 2: 1a FINNFUN,AMIRALEN SKAKAR HAND MED TÄVLINGSCHEF/RESULTATRÄKNARE ARI PELTOMÄKI.
FRIDA, JANNE OCH KLAS (NÄSAN) VÄNTAR PÅ SIN TUR. JONTE VAR FÖRHINDRAD ATT KOMMA.WB SAILS ROUND THE BUOYS

( FRIDA, JANNE, JONTE och NIKU )FINNFUN I WB.                                                                     Foto Kari Wilén / Frisk Bris            

Positivt: Alla tre starter var bra. I sista hade vi de två X-34orna lite framför och i lä. Faktum var bara att de var för tidigt över. Ena lovade genast upp lite, vilket tvingade mej att höja upp en aning, men innan jag ens hade fattat att han var vejningsskyldig hade han redan fällt och vände tillbaka. Den andra som varit aningen före fortsatte helt lugnt vidare. Mina gastar hade hört dens nummer nämnas på startfartyget fick jag veta efteråt. Nu fortsatte han och lyckades ta så mycket höjd att han störde oss och vi varken kunde (Ramdata snett bakom i lovart) eller ville vända bort (verkade blåsa bättre där framme).

Hur är det möjligt att man inte fattar att man är för tidigt över när den som är lite bakom återvänder? Seglar bara vidare och förstör en bra start för andra! Nå vår fart i den sista seglingen var nog bedrövlig. Felet var väl mitt som ville ha storen annorlunda skotad, utan att beakta att det tydligen blåste sämre nertill än uppe vid vindinstrumentet och därför kom vi inte upp i target speed.

Negativt: vår dåliga fart i sista seglingen och åtminstone delvis dålig taktik. Ingen ser eller berättar vad som händer. Jag kan inte styra och hålla koll på taktiken samtidigt. Så är vi nog inte riktigt bra på att trimma i sådana svåra förhållanden? Vi tränar aldrig, inte ens på onsdagarna för tillfället. Bara Frida (på tu man hand i frisk vind) har varit med på onsdagarna och t.o.m. på en sparringsegling mot Troy, där vi passade på att testa vår hårdvinds/rullbara fock. Läget blir i den vägen inte mycket bättre till Hogland!

I de två första starterna hade vi rätt hyfsad kryssfart. I det närmaste samma som Ramdata (Dehler 33), som borde vara aningen snabbare. På länsen borde vi ha varit lite snabbare, men om vi var det så var det för lite. I varje fall kunde vi efter de seglingarna konstatera att vi gjorde bort oss i den första (kommer inte ens ihåg hur) och i den andra rundade vi till en ktyss lite efter en stor klass 1 båt som inte gick bättre än vi, men nog så högt att vi inte hade en chans att komma förbi i lovart. Vi hade Ramdata bakom oss. Vad göra?

Beslöt att slå och Ramdata fortsatte och när vi möttes var de klart före.  I den lätta vinden förlorade vi mycket på stagvändningarna, så det var i princip bara att gå slaget ut och hoppas på att få bättre vind.

Vi borde ha fått pris för jämnaste serien 6, 6, 6 = 6 ! Ganska sexigt!?
En positiv överraskning var att vi ändå ligger 3a i rankingen, tack vare vår seger i ProSailor.

Att vi tidvis låg bra i fältet visar bildserien från Sailpix.fi:

Fr.h. (bakom boijen) Troy, Xilia II, Ramdata, Stella (rundar först, vi är skymda av dem), Nerissa. Relax och Casper.Fr,h. XiliaII, FinnFUN, Nerissa och Relax. i förgrunden ser man Stellas kölvatten!Fr.h. FinnFUN (varför ser vår fock helt annorlunda ut än de andras?) Relax och Casper.Casper rundar och Troy kommer just före Ramdata.

EFTERSNACK:

TEDDY BEKLAGADE SEJ ÖVER ATT VISSA INTE BRYR SEJ OM REGLERNA/INTE KAN DEM. HAN HADE PROTEST MEN INSÅG ATT DET GÅR HELA RESTEN AV KVÄLLEN OM HAN LÄMNAR IN DEN OCH LÄT BLI. HANDRA HAR TÄNKT PÅ SAMMA SÄTT!

HÄR KAN DEN UPPMÄRKSAMME HITTA EN  BUSE SOM ENLIGT NÅGRA BORDE TA RAF EFTER ATT HA SETT DETTA SJÄLV? :  
 
http://www.pontiskoski.fi/sherekhan/   (Se WEBARI video!)

VAR PÅ PRISUTDELNINGEN (HADE ANNAT ÄRENDE DIT) OCH KUNDE MED GLÄDJE KONSTATERA ATT DE FLESTA PRISTAGARNA VAR REPRESENTERADE!

Resultat:
http://www.hoski.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=431&Itemid=21Krisse t.v.
var sur på sina "direktörer" för att de inte deltog i prisutdelningen utan bara hjälpte henne dit med prien och rekvisita.
Men Doyles representant var ju på plats och kunde köra henne tillbaka! Eva beklagade sej över att man inte ens behagar meddela antalet personer ombord vid anmälan! Då undslapp det Amiralen: Om man ens själv skulle veta det vid det laget! Följde ett öronbedövande spontant skratt från pristagarna!PROSAILOR RACE, ORC - WE ARE BACK!?   

(Janne, Niku, Lasse)

 

ORC1 startade först. Endast 4 båtar med och Aquamarin försenade sej kraftigt.Överst Blue Café, i mitten Luna (roligt att se dem i ORC igen), och längst nere Audi (fd Lexus, ex Alfa Romeo! Underligt att den döpts till "Bilhandlarna"?)

Så hissade BC sin code och blev ordentligt efter under manövern. Fiffigare hade varit att starta med den uppe? Det fanns ju plats på linjen!

Hur gick det sedan? Se BCs referat från ORC1
http://www.sybluecafe.blogspot.com/VÅR START. Ramdata är t.h.i lovart om oss, utanför bilden.   Bilden stulen från: Nauti n´Nollas referat och lite redigerad.Se deras referat på : 
http://nautinnolla.blogspot.com/Här starten sedd från lä. Vi längst i lovart, fölande neråt Xilia II och Casper (skymd av dem är Ramdata) så ser man fören på RelaX.  (Foto: Sailpix)

Hade nog vår Code ”X” i tankarna, men ville inte riskera något misstag, när ingen annan visade tecken på att hissa någontin i den vägen. Vi har ju inte använt den så mycket ännu. jag tror beslutet var rätt! Vi hängde ju bra med de andra, trots att vi var minsta båt i fältet, tillsammans med Ramdata. Troligen körde vi alla på Stellas (Finngulf 37) och varandras aktervågor efter Melkö: Casper (Dehler 34), Xilia II, RelaX (X-34or), vi och Ramdata (Dehler 33) på ett pärlband i nämnd ordning.

Spinnaker hissade vi alla först på benet mot Trutkobbe. I den manövern  tappade Ramdata c 1 båtlängd till oss (2-3 aktervågor). Vår nya AP spinnaker kunde vi sedan ha uppe ända till Rönnkobben. Någonting speciellt hände inte på de benen, utom at Casper, som tagit fast Stella, missade totalt i spinnakergipen och fick jobba länge för att reda ut soppan och föll till sista i fältet. Vi hade stort medlidande med dem.  Till min förvåning blev nog Ramdata aningen efter oss. Kanske tackvare vår fina nya AP spinnaker? N om Ådholmen gick de sedan lite för nära land (?) och tappade ytterligare.

Till min glädje hölls vi hyfsat med Xilia II och gick t.o.m. tidvis aningen bättre på kryssen. RelaX var också länge knappt framför oss, men föll sedan tillbaka ordentligt. Antagligen hittade de något vindhål? Samma hände kanske också Ramdata.
Nästan alla manövrer gick i det närmaste perfekt och otroligt bra för att vara första gången för säsongen, men här inleder vi vår sämsta manöver! Vid rubdningen till andra varvet var vi lite sena med spinnakerhissandet. Givetvis endast för att trösta Casper, som kommer bakom oss!  (Foto: Sailpix)
Spinnun kom upp, men lovarts skot var runt bomnocken och vi måste ge ut på det. Men vi hade marginal till konkurrenterna och kunde reda upp läget i lugn och ro. Men det gick snabbt!. 
(Foto: Sailpix)

Vi fick vi segla hela andra varvet helt ostörda. Vi följde bara Stella, som sakta ökade sitt försprång, men aldrig för mycket. Xilia II hölls nära framför oss.Här kör vi på ett pärlband! Fr h. Stella Xilia II, vi, RelaX, Casper och Ramdata.  (Foto: Sailpix)


På sista kryssen blev vi nog lite nervösa, när vinden tidvis mojnade och blev ojämn. Skulle Stella få ett för stort försprång. Men det klarade sej med god marginal
!

Här närmar vi oss målet. Xilia hade först hissat någon liten, plan spinnaker, men bytte sedan till denna. Bytet betydde att vi tog kraftigt in på dem.  (Foto: Sailpix)


FÖRSTA ORC SEGERN SEDAN 2009!
2009 vann vi endast Hangö-Sandhamn i ORC. 2010 endast en delseger, banseglingen i Syysseilaus! Men detta var ju en god fortsättning på förra årets slut.
Nästa ORC segling är WB banseglingen 5.6 och sedan följer Volvo Hogland Race. Besättningarna till dessa är inte helt klara ännu! Gotland Runt ser ut att inte bli av för oss?

Till min förvåning kom vi också 2a i totalen, trots den betydligt svagare vinden mot slutet!

När sedan klass 3 kom i väskan hade vinden tydligen åter ökat. Här "sjöförklaring" av Valkyrians Teddy:
 
I ORC3
deltog Valkyrian IV (Rondo) med Andreas Weber som rorsman (vem som var skeppare förblir oklart, liksom för de flesta andra deltagare eftersom arrangörerna anger endast ägaren, vilket inte ens det stämmer helt för alla! Amiralens kommentar).Valkyrian IV med Andreas, Peter och Teddy weber med gastar.  (Foto: Sailpix)

Båten visade sig gå mycket bra på öppna och halvöppna bogar under rådande vindförhållanden ca 6-7 m/s. säger delägaren Teddy Weber. Vid första rundningsmärket vid Trutkobben ledde vi ännu hela fleeten, men på undanvind gick de något större X-332:orna förbi, men vi hängde någorlunda med. Däremot blev det sedan litet problem på kryssen och Phoenix samt Merinna gick tydligt bättre. Mot resten av fleeten seglade vi nog upp till vårt mätetal. Andra varvet upprepades samma sak. Vi lämnade de andra på undanvinden, men kunde inte kryssa ifrån Merinna. Båten kräver nog ännu litet intrimning och optimering för att klara sig i toppen, men resurser förefaller att finnas. Andreas var mycket bra som rorsman och med litet mera rutin hoppas vi att han skall matcha den åldrande Amiralen! (Skynda på innan han avslutar sin karriär! Amiralens kommentar!)

Vi blev 4 i racet, slagna av Phoenix och Merinna, samt av LOW, som kom i mål i en ganska starkt ökande vind och med ett lågt handikapp.

Resultaten på www.hoski.fi Foton på http://www.sailpix.fi/

 
BANSEGLINGAR OCH KORTA SKÄRGÅRDSSEGLINGEN.