Båtjobb mm

2015:

(06-01) SEPTINS GENOMFÖRINGSKRAN ÄR SÅ TRÖG ATT MAN INTE VÅGAR RÖRA DEN!
DEN HAR EN GÅNG FÖRORSAKAT ATT HELA GENOMFÖRINGEN RÖRDE PÅ SIG  OCH LÄCKAGE HADE VARIT UPPENBART.  SJÖSÄTTNINGEN MÅSTE UPPSKJUTAS OCH GENOMFÖRINGEN TÄTAS OCH SKRUVAS FAST PÅ NYTT!
I SOMRAS BLEV KRANEN SÅ TRÖG ATT JAG INTE VÅGADE RÖRA DEN ALLS! NU SKALL HELA GREJEN BORT OCH BYTAS UT!
IDAG HAR JAG PÅBÖRJAT DET ARBETET, EFTER ATT HA KONSULTERAT GRABBARNA
HOS LINDGREN.

BUT I DO IT MY WAY!  FÖR HAND,  I STORT MED DE VERKTYG JAG HAR!

 

Här t.v. ser man tvättställets genomföring. Den ligger ju bra till för att jobba med! Men septins genomföring är klart akter om öppningen. (Bilden t.h. är tagen från salongen!) Septins system kommer man svårt åt! Fick låna en tillräckligt stor skiftnyckel, med kapat "skaft". Men det var trots det ett rent helvete att vrida lös låsmuttern! Härom vittnar två skrubbsår på vänstra handleden! Och då skulle jag gärna villa öppna muttern ännu lite till!

VARFÖR ÄR DE SÅ STÅLLIGT PLACERADE? VARFÖR INTE BÅDA BETYDLIGT LÄNGRE FRAM (t.v.)!
SÅ KAN MAN FRÅGA SEJ VARFÖR KRANEN FUNGERAR I VÅGRÄTT RIKTNING?
JAG HAR TÄNKT ATT DEN SKALL VARA PÅ SIDAN OCH RÖRASEJ I LODRÄT RIKTNING!
Då strävar den inte till att vrida runt genomföringen, som den alltså gjort engång för mej. Det är som sagt svårt att komma åt att spänna/öppna muttern som skall låsa det hela till skrovet!
Har förstått att delarnas gängor numera fogas ihop med någon smörja som limmar ihop dem, så att de är i det närmaste omöjliga att få upp. Jag försökte faktist med det tidigare, med klen framgång!
Rådet jag fått går ut på att byta allt! Det betyder att jag kommer att skruva upp muttern (lite till) och och prässa/hakka ut genomföringen och såga bort flänsen, på yttre sidan av båten! Det skall göras i moron!

(07-01) SÅGANDET VAR LÄTTARE ÄN JAG VÅGAT HOPPAS PÅ...

    

...med ett nytt sågblad!    Att fylla det nya hålet blir sedan troligen en betydligt svårare sak!
Bara att få lös slangen från kranen ser ut att bli ett litet helvete! För att inte tala om att få på den
tillbaka på den nya kranen! Eller blir det en helt ny slang? Kunde faktiskt bli lättare så?
Troligen blir jag ändå tvungen att ta upp några hål i "garderobsbottnet"!

(09-1) SOM VÄNTAT! KRANPAKETET VÄGRADE LOSSNA FRÅN SLANGEN!
Kom inte åt det stället ordentligt så jag tog upp ett hål i "garderobsbottnet" i hopp om att komma åt stället bättre. Men nej! Tog ett hål till med tanke på att det måste dras en ny slang:

 

Hade förstånd att skjuta in lite, vellpapp eller vad det nu heter, för att fånga upp glasfiberdammet!

Detta är inte helt standard! Sittbrunnens stora förvaringsutrymme under styrbords bänk, har underst en rostfri septitank. Jag ville ha bränsletanken där och skaffade själv en septitank och monterade den själv. Den gula, som tömmer sej själv när man öppnar kranen. När den funkar alltså! Trångt blev det här också! Som känt är dessa slangar (var då alltså!) mycket styva och förstärkta med ståltråd. Så den gick inte att få lös från tanken!
Tog en extra kaffepaus. Pratade med Jussi om problemet och fick höra "hårresande" historier om vad han råkat ut för i liknande arbeten. Men jag fick en ide! Att såga av slangen lite under septitanken och sedan vrida av den återstående stumpen!

     

Som sagt utrymmet för att komma åt slangen var inte stort! Den svarta slangen med röd rand är bränsle påfyllnings slangen och den vägrade hårdnackat att släppa greppet från den rostfria bågen som leder till tanken! På bilden ser man att jag, trots allt, lyckats. Slangen till vänster är den som kommer från toaletten och ur munstycket för utloppet i sjön (det finns givetvis ett uttag för sugtömning på däcket) hänger en trasa, som jag täpt till munstycket med.
Det var inte alldeles lätt att såga av slangen! Nå ja, slangen i sej gick ju någorlunda, men sedan var det ståltråden... Nå det gick ju till slut och så var det relativt enkelt att att få lös den kvarvarande stumpen och med våld och list dra ut kranen och slangen via wc!
Bilden till högert? Jo det var så att den obekväma ställningen krävde en paus! Och då föll landströms skåpet i huvdet på Amiralen!
Nåja! Inga vittnen finns, så det är möjligt att jag slog huvudet i det när jag skulle räta ut minstyva och domnade kropp!?
Men huvudsaken är att slangen är ute. mått taget och nu gäller det bara att gå till Maritim och få allt utbytt! Och
 EN BÖJLIGARE MODÄRN SLANG!
EN OVANLIGT LÅNG "ARBETSDAG" SLUTADE TILLFREDSSTÅLLANDE!
(Den var också givande i.o.m. att jag fick tips om ett annat project. Hur man kan använda ättika i båtarbeten! Kanske jag berättar om det projektet också senare?)

(13-01) I går skaffade jag delarna till paketet kran/genomföring och en ny slang,  I dag började jag med att ”limma” fast slangkopplingen. Gick sedan på kaffe medan det härdade. Sedan ”limmade” jag kröken. Så var det dags att dra slangen på plats. Inte helt lätt eftersom det var lite trångt på vissa ställen och inte fick jag den så bra fast i septitanken som jag hade velat. Men kanske tillräckligt bra?

(15-01) IDAG GICK ALLT ÅT H- - - - -E!
Tänkte att jag har god tid att foga ihop kröken och genomföringen om massan härdar så långsamt! Alltså kan jag försöka klara det ensam.
Sätter på kröken och går under båten och försöker skruva på genomföringen! Det verkade fungera – ca 4-5 gånger! Sedan fick jag panik och gick efter hjälp! Men inte ens med expert hjälp lyckades det mera! Massan hade stelnat och det var omöjligt att få gängorna att funka!
Sedan hade vi ett litet helvete att få lös genomföringen, eftersom dess låsmutter måste fås att gå igenom den limmassan som stelnat på genomföringens övre del!
Grejor inne i båten ramlade! Sådana krafter använde killen där under båten! Men mutter fick vi loss och Amiralen fick gängorna putsade på både kröken och genomföringen under kvällen - hemma!
Men jag avslutade dagen med att slå upp skadan på flinten på hemvägen!  Tredje gången gillt! Med "!?" lippisen på huvudet och huvudbelysningen släkt i verkstadsdelen, föll en båt i huvudet på mej! (Nåja, jag bedömde väl höjden lite fel, när lippissen skymde sikten uppåt! Möjligen bidrog mitt mycket nedstämda humör!


(16-01) 15:30 Fick jag hjälp och 20 minuter senar var delarna hopfogade med limmet!
Men jag ville hem och tätningen till skrovet är ogjort! Men det borde var ett minimalt problem för en Diplom Ekonom och Teknikens Maestro? Men hela hans kropp protesterade redan över de ”omänskliga” positioner som arbetet måste utföras i!
Här kan man konstatera att om inte Giggen hade prioriterat trycket i sitt värmeelement hemma och i stället kommit och hjälpt sin skeppare, så hade jag sparat ett dygn till förmån för FinnFun! Och min stackars kropp! Sic, de gastarna!
J

(17-01) Visste att Jussi skulle vara på jobb. Han har den förkortade jätte skiftnyckeln, som är det enda verktyg som kan användas för att spänna fast bordsgenomföringen. Låg och drog mej i sängen en lång stund, men sedan beslöt jag att få detta arbetsskede utfört. Då kunde
man med gott samvete hålla ledigt på söndagen!
c 2 timmar senare var allt färdigt! Nu får man bara hoppas att allt håller tätt!
J Så ser det ut nu! Kranen är som planerat på sidan, så den kan inte vrida lös genomföringen! Planerar nog att ändå fästa kranen vid slangens början med en kloss till den vita listen som syns mellan handtaget och nämnda ställe! (GJORT!) 
Kolla f.ö. hur snygt det är kring "min" genomföring jämfört med varvets slarv kring den högra genomföringen.  (Syns kanske lite dåligt? Men jag har städat upp lite där också.)

De stora hålen har  nu täckts med varsin mahogany skiva!

MASTEN

Vindmätarens fästet har gjorts om. Windexens fäste skall byggas om så att den nya häckstagslattan skall rymmas under den!
Så skall jag försöka få tricoloren att också lysa upp Windexen!

****

VÅRPROBLEM 2014:

SAILINGMASTER JOKKE KLAGADE PÅ VINDMÄTARENS STÄLLNING - FÖR SVAG!?
Amiralen fick jobba i det kyliga vädret! Men så blev han tvungen att anlita Lindgrens verkstad. Efter det var det solsken ute och efter lite problem var vindmätarställningen ordentligt förstärkt! (Tidigare höll nog Amiralens ställningar, men nutida ungdomar är så tekniska...)Starkt som urberget! Men givetvis lite tyngre igen! Men sådant förstår väl ine vår ORC expert? :-)

Så ser hela härligheten ut, utan vindmätaren, VHF antennen och Windexen förståss. Men allt kan man ju inte avslöja för konkurrenterna!?

(Nå det där sprötet gick av och ett "riktigt" gick inte att få då när båten lyftes för nedandbeskrivna problem!)

*

SOMMAR OCH HÖSTPROBLEM 2014:

ENA FOCKFALLET GICK AV UNDER HOGLAND RACE!
DET VAR ÄNNU DÄR NÄR BÅTEN TOGS UPP PÅ HÖSTEN!

På den friska kryssen hemåt från Kotka port blev förliket på focken för löst och Jokke skulle sträcka det! Han skulle just dra i vinschhandtaget, när jag bad honom att först lösa på skotet! Han undrade varför och jag förklarade att jag blivit lärd att man alltid skall göra så  när man sträcker ett fall!
Jokke gjorde som han blivit tillsagd, men gav ut bara några cm! Som den snälla skeppare jag är, lät jag bli att kommendera ut lite mera och han vinschade in så att han var nöjd!

c 30s senare sa det pang i masttoppen och focken kom ner! Vi byte snabt till vårt andra fall och och fortsatte kryssen. Ingen gav sej tid att ta bort det brutna fallet som till största delen ännu var inne i masten. Först efter målgången var det någon som började reda ut det trasiga fallet och visade det sej att det satt hårt fast någonstans rätt högt uppe.

Alla möjliga knep och konster provides! T.o.m. att vinscha lös det! Men ingenting lyckades!

Inte ser man långt in i masten, så det fick vara!

Så gick den hemgjorda akterstagslattan av, och den är jobbig att byta från mastkranen i Amiralshamnen. Då beslöt jag ta upp båten, tvätta bottnen, ta ner masten och åtgärda problemen. Det gjordes i juli på Lindgrens varv. Bottnen blev rent, akterstagslattan blev en ny hemgjord dito, för en hygglig fick jag inte tag i och fallet blev kvar i masten. Ingen hittade på något sätt att lösa det problemet!

Med min matematiska begåvning (långa mattan i skolan och ett måttband) hade jag kommit till att det satt fast nära nedre spridarna! Nära det stället finns inget hål genom vilket man kunde titta in i masten, det närmaste var toppliftens block, 3,75 m högre upp. Blocket togs bort, för att det var enkelt, och föra att få min teori bekräftad. Också en ”kabelkamera” användes, men den nådde inte ner till spridarfestet. Så fallet spändes hårt nedåt och fick en stor knut där det kommer ut ur masten. Då fick vi ett nytt fall att fungera klanderfritt och det brutna koilades upp och fästes på däcket akter om masten. Med denna övervikt på fel ställe seglade vi sedan framgångsrikt resten av sommaren! :-)
 

Nu är båten uppe för vintern och jag har fått masten bredvid den på båtens ”standard plats”, inne i Lindgrens hall!
22.10 började jag med att öppna masttoppen och försökte med en stark ficklampa se ner till nedre spridarparets fäste. Nå, som väntat såg jag endast diffust övre spridarfästet! Spridarfästena består inne i masten av två c 8 mm tjocka rostfria stänger Se bilden av den yttre delen!
Man har föreslagit bl.a. att masten skulle sågas av. Det går ju att få ihop den med ett skarvstycke, men det är nog ingenting man gör själv?
Min nuvarande plan har småningom blivit att montera in ett nytt genomgångsblock för toppliften just ovanför nedre spridarparet. Genom det hål som måste sågas upp för detta räknar jag med att komma åt fallknuten. Jag har faktiskt länge retat mej över att det nuvarande blocket är så högt uppe. Helt i onödan?
Men det skulle ju vara mycket viktigt att veta exakt var problemet är och hurdant det är!

T.v. Spridarfästet och den gråa fläcken t.h. är platsen där motorlanternan har varit! De ljusa fläckarna är tätade skruvhål för standard motorlanternan med däcks ljus!Närbild på styrbords spridarfästet. Upptill och nertill ser man  de rostfria stängerna som går igenom masten till beslaget på andra sidan. De är ihopsvetsade med varandra genom plattan och det är omöjligt att få dem igenom masten utan att såga upp svetsningen. Om ens då!

23.10 kom jag på tanken att jag kunde demontera motorlanternan, som sitter 55cm ovanför det aktuella stället! Under den måste ju finnas ett hål för kabeln. Kanske jag kan se någonting genom det, tänkte jag? Till saken hör att det finns två poppnitar per sida nära lanternan. Potentiella linfångare alltså!
(Min lanterna är inte den väldiga standard ”lådan” med inbyggd däcksbelysning, som garanterat skulle slita förseglen! Har med Sikaflex fäst en liten vit, välrundad lanterna, som fyller fordringarna!)
Lanternan är nu borta och genom det c 10mm stora hålet fick jag in Lindgrens kameraslang och efter lite övning fick jag den riktad mot det misstänkta stället! Och där hittade jag en väl gjord knut!
 Åtminstone såg den väl gjord ut!  (Det skall nog vara en dipl.ing, förat få ett sådant "fågelbo" till stånd!?) Jag var givetvis lite uppspelt när jag fick in bilden på skärmen och det skall sägas att lite hjälp skulle inte ha skadat. Kameran är känslig för rörelser och bör riktas stadigt mot målet! Apparaten kan ta video och kanske bilder! Tror jag i morgon försöker få en bättre bild av ”knuten”!
Medan jag skrev detta kom det e-post från Jokke där han undrade om jag är säker på att det inte var fallet som var orsaken till vår goda fart!
JAG ÄR GANSKA ÖVERTYGAD OM ATT DET ÄR ORSAKEN OCH HOPPAS DU KOMMER MED NÄSTA SOMMAR IGEN!

 

Om någon betvivlat Jokkes förmåga, så ser ni bevis här! En jävla knut! Övre bilden är överförd från kameran till min dator. Den nedre har jag tagit med kamera från kabelkamerans display.
Tyvärr har jag inte lyckats få hela härvan på bild, men "knuten" omfattar båda stängerna och den lösa ändstumpen går mot mastfoten, men den har jag inte lyckats undersöka över huvudtaget!

(31-10) Har nu av John Mast beställt ett nytt block för "pole up"-linan. När det har kommit blir det dags att ta upp ett hål för blocket. Genom det hoppas jag sedan få upp knuten. Lyckas det inte så hoppas jag kunna kapa linan på något sätt, så att eländet fås bort!

(6-11)  Väntar ännu på leveransen från John Mast!

(11-11) Hade väntat en längre tid på att få försendelsen levererad hem, som lovat. Man hade också sagt att jag får ett sms innan paketet levereras. Väntade och väntade... men ingenting hördes! Visst fick jag epost om att jag fått post till nettposti.fi, men tog förgivet att det var en räkning och den skulle jag hinna kola senare! I dag beslöt jag ändå att kola den med min dåligt fungerande dator och där var ett meddelande om ankommet paket. Lyckades också printa ut avin, som man fordrade att jag skulle ha med mej.
Jag var ju mitt inne i anskaffningen av AMPs prisvin och designprosessen för etiketterna...
Nå, när jag kom hem med bilen full med vin och skulle köra bilen fram till trappuppgångens dör måste jag konstatera att inkörningen var blockerad av en bil som tydligen hörde till bygget på granntomten! Alltså lämpligt att köra till Itella (löjligt namn på Posten). Riktigt gissat! Det var paketet från John Mast! Så nu har jag blocket, som skall lösa fallproblemet. Men inte hinner jag nu börja med det problemet. Det får bli till nästa vecka!

(15-11) Här är dagens arbetsresultat!
Först ett bakslag: Det verktyg jag hade hoppats på att få låna för att ta upp hålet för blocket, kunde inte hittas! Gav inte upp och tänkte borra de hål som tydligen behövs för att såga upp hålet, så skulle åtminstone det vara gjort. Nå, när det var klart beslöt jag fortsätta med min handjärnsåg. Lite senare hade jag ett så stort hål jag hade tänkt mej i detta skedet och kunde se en del av knuten med ficklampans hjälp!! (Om hålet är tillräckligt nära, så att jag kan lösa upp Jokkes ”trollknut”, så kan jag få toppliftens nya block lite längre upp från spridarna! I min enkelhet tror jag masten blir starkare då. Ju längre bort från spridarfästet det genomgående blocket monteras, desto starkare (mindre försvagat) blir masten där!?)

Steg 1
: Tog med min färdigt preparerade ståltråd (krok på ändan) och trevade försiktigt i knuthelvetet och till slut fick jag tag i en del av knuten som ville komma ut! Det var den lösa ändan, eller den som gått av. Den kom rätt lätt ut (se bilden nedan).


Steg 2: Nu gick jag efter Lindgrens rörkamera för att få en uppfattning om hur resten såg ut. Nå, den hjälpte inte mycket! För svårt att förstå knuten!

Steg 3: Bara att fortsätta att treva med järntråden på må få!. Några minuter senare hade jag en ”lös” del av linan på kroken! Blev dock tvungen att modifiera ståltråden, så att den skulle låta linan löpa genom den! Med lite hjälp av andra verktyg fick jag sedan ut länken så mycket att jag kunde dra för hand. Ännu krävdes att jag gav lös på linan som var lite i kläm vid klykan som masten vilade på. VAD SOM SEDAN HÄNDE KOMMER JAG INTE RIKTIGT I HÅG, MEN JOKKES TROLLDOM VAR SLUT! KNUTEN LÖSTE SEJ. PÅ BILDEN SER DU TROLLINAN, SNYGT KOILAD UTANFÖR MASTEN!

DEN ÄR NU TILL SALU TILL HÖGST BJUDANDE! Utropspris 100e! Obs! Segerbringande lyckolina!
Nu blir masten 239 g tyngre vid blocket, men knapt 8 m 8 mm top lift sparas ovan om detta! Nu kommer säkert trollkarlen att fordra(?) att masten vägs och båten krängs före nästa säsong – OM VI SEGLAR ORC NÄSTA SOMMAR!
Ja och LYS talet skall säkert höjas 5 steg? Mastens tyngdpunkt sjunker ju rejält! Och det tål inte LYS regeln (och konkurrenterna?)?

Steg 4. Sågade ut resten av hålet, för hand (Bilden nedan) och finjusterade sedan med en nyinköpt fil! (Det gick säkert snabbare än att söka den försvunna sågen, som fungerar med lufttryck och slangen hade man blivit tvungen att dra från verkstadens sida...På nästa bild ser du Giggens present åt Amiralen, som här kom till användningoch på denna
bildär blocket på plats! Det alerta märker att Amiralen kommit ihåg att dra Toppliften till det nya blocket! Nu gäller det bara att hitta de tillhörande special popnitarna som jag inte har en aning om vart jag har satt! Sedan behövs kanske lite ”hundkonster” för att blocket monterat på ett tillfredsställande sätt!

Vad nu då??? (Nå, allt kan man ju inte avslöja ännu!)
Återkommer!

(18-11) POPNITARNA HITTADE!

I min förtvivla klev jag ännu en gang upp i båten, fast besluten att hitta dem! Den där högen där i aktern har jag rotat igenom 100 gånger! Men... arbetshalaren där på bänken nära nedgångsluckan? Innan jag lyft på den visste jag att jag hittat dem! En gang när jag redan låst båten och skulle fara hem, kom jag ihåg plastpåsen med den nya mastkragen och poppnitarna! De skall inte hem igen, men inte orkade jag låsa upp för att sätta in dem! Gömde dem under halaren, som jag aldrig använder!

Nu till Monteringen och "hundkonster":
Det är så stålligt att plaströret är så stort att det tar i blocket när det sätts på plats och den ena vingen där popnitarna sitter lyftes upp. (Tänk så mycket extra vikt överdimensioneringen förorsakar! Willy hos Lindgrens sade att han brukar skära bort lite från röret i liknande situationer! Men det ville jag inte börja med, trots några grams bespaing!) 
Det var inte säkert att poppnitarna skulle orkar dra ned vjngen, så jag tog en skruvtving och pressade den sidan på plats. Borrade ett hål i gången för nitarna och nitade fast vingen. Det blev perfect! Men nu hade andra ändan stigit lite upp, men det fixades på samma sätt!Som Teknikens Maestro och amatörbåtbyggare är jag rätt nöjd med slutresultatet!
Fast egentligen borde ju Jokke ha gjort allt detta, eller? :-)Under arbetets gång har jag kommit på nya förbättringar på masten! Kanske jag återkommer till det senare?


MASTEN STÅR I TUR!
Mastkragsgummit har bytts och det gamla har dragits ovanpå, för att hindra att det bildas hål också I det nya gummit!
VArifrån de kommit är lite oklart! Fockskoten?
Masttoppen fixas.  Vindmätarens ställning bygs om och Windexfästet förnyas, så att akterstagslattan ryms under det.
 Masten  skall skyddsbehandlas, med"smörja" som jag beställde från masttillverkaren. 
Motorljuset skall sättas sättas tillbaka, (eller bytas ifall ett bättre hittas på BÅT 15 eller på Allt För Sjön).