KARVALAKKI - SÄSONGSAVSLUTNING - FRIDA, JOKKE & PEKKA
I DEN FRISKA VINDEN HADE JAG INTE TID OCH MÖJLIGHETER ATT KOLLA SÅ MYCKET VAD SOM HÄNDE UNDER TÄVLINGEN OCH HADE DÄRFÖR SVÅRT ATT SKRIVA REFERATET OCH BAD JOKKE GÖRA DET!

Tultiin ajoissa lähtöalueelle ja katsottiin kryssitrimmit kohdalleen ja spinnukamat oikealle puolelle. Tuulta oli idästä n. 8-9 m/s, mutta starttialueella vähemmän. Lähtölinja oli aika pitkä ja poijunpää vaikutti, ainakin välillä, selvästi edullisemmalta. Lähtöön lähestyttiin poijun ulkopuolelta tulemalla ja hiukan yllättäin kukaan muu ei ollut lähelläkään poijua. Saatiin siis lähteä aivan vapaasti, mutta kippari hieman aristeli peläten varaslähtöä, joten hiukan myöhässä ylitimme linjan.
Såg inte startfartyget bakom konkurrenterna, så ville inte riskera! (Shere Kahn fick OCS och skymde väl startfartyget?)
Lähellä olleet veneet olivat takana ja saimme vapaasti purjehtia leikkarille saakka. Ylempänä olleista veneistä Tetu 5 näytti aluksi hieman uhkaavalta, mutta vendan ollessa ajankohtainen menimme reilusti edeltä. Lähempänä ylämerkkiä tuli 36.7, Siren Song, styyralla niukasti edeltämme ja käänsi päällemme, vaikka edestämmekin olisi merkille päässyt hyvin. Sen paskoissa vauhti hieman hidastui, mutta pääsimme kuitenkin toisen styyralla tulleen 36.7:n edestä merkille. Tuosta sitten Siren Song jostain syystä jatkoi melkein kryssikulmaa, kun me käännyimme suoraan länsiviitalle. Sielt se kuitenkin lasketteli meidän päälle ja eteen ja länsiviitan kiersimme aivan sen peräpeilisssä muutama veneenmitta hajurakoa takaa tuleviin. Syksyn hyvät startit saivat siis taas (yllättäin) jatkoa ja johdimme tasoituksilla alusta saakka.
TACK JOKKE!
Aiempina vuosina on ollut melkein tavaramerkki startata umpisurkeasti.

Länsiviitalta Melkille ajoimme Siren Songin peräaallolla miettien vetikö se meitä vai hidastiko. Pyrimme olemaan uhkailematta yläpuolelle nostolla, jotta se ei nostaisi Melkin pläkään. Takaa tulevat lähestyivät, mutta eivät vielä uhkaavasti. Taisivat olla toinen 36.7 (Manzanita), Tetu 5 ja NN lähimmät. Melkin pläkässä pääsimme taas aivan Siren Songin peräpeiliin ja nostimme lähes kryssikulmaan kohti jääpoijua hiukan ennen sitä. Hitaasti mutta varmasti nousimme sen päälle veneenmitan korkeammalle, mutta emme aivan ehtineet jyrätä yli ennen jääpoijua. Muutama sata metriä lisää olisi riittänyt.

Tuo olisi ollut potentiaalinen spinnupätkä, mutta tuulta oli aika reippaasti (10-11 m/s) ja suunta kohtuu tiukka, joten päätimme olla nostamatta, kuten muutkin. Kaukana takaa näkyi joku, varmaankin genaakkeri. Taas olimme Siren Songin peräaallolla Tetun 5 lähestyessä takaa ja saimme ensimmäiset pikkuluokan veneet kiinni. Trutkobben jääpoijulla oli tarkoitus nostaa spinnu. Edellä olleet pikkuluokan veneet jiippasivat melko pian poijun jälkeen, joten päätimme ensin jiipata, jolloin spinnukamat olivat väärällä puolella. Tetu 5 ja joku 36.7 (Manzanita) nostivat spinnun merkillä ja leikkasivat etelään. Meillä meni hetki nostossa, mutta sitten pysyimme vauhdissa. Tetu ehti livahtaa ohi. Manzanitan kanssa tulimme yhtä aikaa merkille ja jouduimme antamaan tilaa. Meillä oli spinnu siivottu hyvissäajoin ennen merkkiä (Rysäkarin eteläviitta) heidän tullessa lähemmäs merkkiä spinnulla. Merkillä oli muutama pikkuluokan vene, lähimpänä Folkkari. Manzanita päättii ottaa riskin ja yrittää kääntää merkin ja folkkarin väliin. Näytti pahalta ja kolarihan siitä tulikin. Olisi hyvin voinut kiertää Folkkarin perän takaa. Kovassa vauhdissa käännös ei ollut aivan tiukka, mutta onneksi sentään keulan ehtivät saada kääntymään ja vain kyljet pamahtivat yhteen. Me menimme suosiolla kolarikaksikon alapuolelta nopeasti ohi. Samalla huomasin, että Tetu oli reilusti alempana eli heillä oli kierto mennyt vielä reilummin pitkäksi, vaikka olivat muutaman veneenmitan meidän edellä ennen merkkiä. Siren Songista ei ole havaintoa, joten he jäivät tuossa spinnulegillä.

Kryssille kohti Flathällsgrundia lähdimme siis suorassakin ajassa ensimmäisenä ja pienemmän mittaluvun veneet eli lähinnä J/80:t olivat jo reilusti takana ja jäisivät reilusti lisää kryssillä. Manzanita ilmeisesti keskeytti tuohon, joten ainoastaan Tetu 5 oli lähellä. Halusimme kryssillä rantaan aalloilta suojaan, mutta fleettimme oli alapuolellamme tai takanamme, joten näimme järkeväksi jatkaa etelään sen mukana. Sitten kun aloimme miettiä vendaa, takaa tuli Jani uudella GP 42:llaan hiukan meitä korkeammalle. Nyt oli jo myöhäistä ehtiä turvallisesti sen edestä. No päätimme tehdä vendan, kun pääsemme väistämättä sen takaa ennen kuin se alkaa häiritä meitä. Muuten hyvä, mutta Hannu teki vendan TP52:lla alempaa ja pakotti meidätkin tekemään vendan. Jani ehti edestä me emme. Sitten kun Hannu alkoi häiritä meitä, siltä meni fokka poikki. Alussa jäi, mutta alkoi uudestaan kulkea meitä kovempaan pelkällä storalla. Kun seuraavan kerran kohtasimme Tetun luotojen lähistöllä se oli saanut ehkä meitä hiukan kiinni ja oli muutaman veneenmitan perässä. Pari vendaa myöhemmin heitimme Tetun päälle Katajaluodon eteläkärkeä lähestyttäessä. Olimme tulleet suunnilleen samaa vauhtia. Edellä ollut Hannu sai vihdoin uuden fokan paikoilleen ja pysähtyi täysin ennen kun sai sen vetoon. No onneksi ei sentään ihan kiinni saatu. Katajaluodon jälkeen menimme vielä luotojen pohjoispuolelle ja nyt Tetu jäi reilusti. Reunamerkille tultiin yli 2 minuuttia ennen seuraavaa meidän luokasta (Tetu ja joku muu) ja edellä oli vain Hannu ja Jani koko fleetistä. Ramdata isosta luokasta oli jo näköetäisyydellä.

Tylsä sivutuuli Gråskärsbådanille, jonka aikana Eufore meni ohi ja takaa tulleet saivat hiukan kiinni, Ramdata toki reilummin. Eufore ajoi ennen viittaa ihmeen ylös ja piti vielä tarkistaa kahdesti kiertosuunta. Ilmeisesti olivat menossa jollekin muulle merkille. Aivan viime hetkellä tekivät 90 asteen mutkan ja tulivat plattista merkille juuri eteemme ja jouduimme heitä varomaan käännöksessä, jossa he pysähtyivät täysin. Pian ohi tuli myös Adela. Matkalla takaisin oli helppo katsoa kuinka paljon muut olivat perässä. Meidän luokan kärkiveneet (Tetu ja LOW) vielä n. 2 minuuttia, Nicke taisi olla jo 12 minuuttia ja J/80:t vielä enemmän. Jollya emme edes huomanneet koko kisan aikana.

Toinen pitkä tylsä pätkä takaisin reunamerkille. Lopussa Ramdata alkoi olla lähelle ja aloimme laskea kokonaistulosta, vaikkei sellaista edes ole. Ramdata saisis saavuttaa kun me olemme purjehtineet 2:42. Tuulta oli reippaasti ja mietimme onko tarpeen spinnua nostaa. Ramdatan takia päätimme nostaa. Se meni ongelmitta ja pääsimme jiippaamatta Koirasaaren merkille.
Men skepparen fick nog vara på helspänn hela tiden. Tidvis med vinden aningen från fel sida för att inte behöva jipa två gånger i den friska vinden. Ett fel i fel ögonblick hade kunnat ge en ofrivillig gipp och något kunde ha gått sönder!
Alussa Ramdata saavutti, mutta ajoikin vähän korkeammalle. Lopupuoliskolla saimme yli 10 kn surffeja ja Ramdata jopa välillä jäi. Lopulta tulimme rinnakkain merkille ja jouduimme antamaan tilaa Ramdatalle. Merkki kierrettiin juuri 2:42 eli olimme kokonaistuloksissa tasoissa.

Valitettavasti Ramdata pääsi edelle. Jos olisimme ehtineet kiertämään edellä, tuskin olisi päässyt ohi vielä pitkään aikaan. Pysyimme kohtuu lähellä Rysäkarille, mutta sitten kryssillä Trutkobbenille emme pystyneet ajamaan yhtä ylös ja oli pakko tehdä venda. Jäimme aika paljon ennen Trutkobbenia ja sitten vielä lisää ennen melkkiä.
Här seglade jag nog dåligt! Borde ha följt efter Ramdata! Nog hade vi fått tillräcklligt höjd för att undvikaatt bli störda! I de extra stagvändningarna tappade vi ju rätt mycket och jag undrar om inte vi här förlorade totalen!
Päätimme vielä nostaa spinnun Melkillä. Juuri tuossa vaiheessa Speculator meni yläpuolelta ohi.
Just då förstod jag inte vad som hände och varför vi inte fick spinnun att dra. Nu tror jag att när Speculator, utan spinnaker, störde oss gavs spi.bomen ut och seglet försvann bakom fock och stor och fick inte vind igen ordentligt. Fören ner, focken lösare och spi.bommen bakåt och kurs efter Ramdata? Det kunde ännu ha räddat totalsegern? Men den är ju inofficiell och inte så viktig! Nu skar vi upp onödigt tidigt och fick mindre vind.
Ramdata ajuitui spinnulla aika länteen. Päätimme ottaa spinnun alas Melkin alla.
Kokonaistulos hävittiin Ramdatalle 43 sekunnilla. Meidän luokassa LOW oli lopulta vain 1:26 ja Tetu 2:12 perässä maalissa. Noita emme olleet juuri seuranneet aikoihin, kun keskittyminen oli Ramdatassa. No olivathan he tasoituksissa vielä yli 4 ja lähes 8 minuuttia perässä.
På kryssarna hade vi nog haft nytta av lite mera besättningsvikt, men med tanke på coronan tänkte jag inte ens på att vara 5 ombord! På Ramdata var de hela 8!

Till slut ber jag om ursäkt för att vi inte hade eStela på! Den skulle ha varit via min telefon, men då hade jag ingen laddare för den, och så hade jag ingen aning om vad koden var! Till all olycka fick vår AIS något fel när vi hade rundat vid Rysskär första gången och den slutade fungera! Felet vet jag inte ännu!

AMIRALEN TACKAR BESÄTTNINGEN FÖR DEN FINA AVSLUTNINGEN!
 

(9.9)
OS#15 - SISTA SEGLINGEN - XELINA & MIMOSA ENDA STARTANDE!
15 STARTER, 12 RÄKNADES! FinnFun TOG RUBBET -
Pokalen & Poängen!?
Föga förvånande vann Melgesen klart, men vad resultatet i verkligheten skulle vara vet endast Asarn! Amiralen satt hemma torr och varm och åt kräftor! Ett skönt val, som segern i föregående deltävling möjliggjorde!

I 606 klassen kämpades hårt om slutplaceringarna! Jokke som hör till Team FIN-L, assisterades till seger av Jussi Heikonen. Segern gav en hedrande 3e placering i slutprotokollet, i den tuffa klassen!
Lilla FinRating klassen hade 3 startande och den vanns av Exerci före Skärflickan. Förkrossande överlägsna klanen Forsen startade inte!Här är Jokke och Jussi Heikonen på väg till starten, rätt sent som vanligt, men hann tydligen bra! Seglnummern har jag alltid haft svårt att minnas, men nu kan jag den! Det är ju mitt födelse år, som jag nog minns - ännu!!!

Amiralen gav sej tid att ta några foton innan han satt sej i bilen och körde hem till värmen och kräftorna!

 

(3.9)
OS#14 - SE ON SIINÄ!? - HE E DI NU!? ÅTER!!! FRIDA & AMIRALEN!
EN SEGLING ÅTERSTÅR! MEN OS-POKALEN ÄR VÅR MED 6 SEGRAR! (Mimosa 4; Xelina 3.) I POÄNG ÄR LÄGET OCKSÅ GANSKA KLART! Vi 48,5p, Xelina 42,75 och Mimosa 34. Båda räknar bort 2p i sista!


  FRIDA!  FinnFUN! VI GJORDE DET IGEN!
En liten seger, men "viktig" för mej sedan 1954! En silverpokal "ESF Handicap 1P 26.8.28" fick jag 2000 som OS-pokal, och den återvinns igen och graveras nu "2020"!

FRISK, BYIG VIND KRING O. 9 - 13 m/s säger resultatlistan! BANA 5 - 2 - 5.
VI TOG IN ETT REV OCH DET GJORDE VÄL ALLA ANDRA OCKSÅ! 6 STARTANDE - 5 FULLFÖLJDE!

Jag hade igen som huvud målsättning att vinna Xelina, för att försöka säkra poängsegern och lyckades äntligen bra i starten. Melgesen däremot var för tidigt vid yttre flaggan och fick starta om, medan vi kom dit i praktiken på ”skottet” och fick Xelina i lä om oss och gick snabbt förbi den och satte kurs mot Rövarn, vilket är kortaste vägen till 5. I min iver att få seglen trimmade optimalt, märkte jag inte att  Xelina höjde upp bakom oss och gick efter Imppu B genom Aisar sund! Endast Cirrus kom efter oss! Så mycket för min bevakning av Xelina!
Nå vi var klart före Xelina vid Rövarn, medan Melgesen givetvis tagit en klar ledning före Imppu B. Vi hade nog gått rätt väg!
Vid rundningen gick de två första mot Kytö, medan vi genast slog inåt. Jag tror att åtminstone Xelina småningom slog efter oss. Ett rev och vår standard fock var lite för mycket segel och det blev jobbigt att behärska båten i byarna. Samtidigt skulle man försöka parera vågorna! Så hur och var konkurrenterna gick är lite diffust! Men när vi slog före Långgrundet blev det klart att de två ledande båtarna gått betydligt längre innan de slagit och när vi möttes tyckte jag att vi tydligt tagit in på 38-fotaren, som i sin tur, inte oväntat, gått förbi Melgesen.
STOREN LOSSNAR
I något skede mot slutet av kryssen gick sedan några plastschackel, som håller storens mastryttare, av! Lite senare några till och till slut var alla ryttare som finns mellan rev 1 och översta lattan, som är genomgående, nere vid bommen. Extra krydda alltså, som möjligen i någon mån hämmade farten mot slutet av tävlingen!
Före rundningen hade vi gått förbi Melgesen, medan Imppu B nog dragit ifrån lite, men inte hotfullt mycket! Här gav jag lite respit åt konkurrenterna i.o.m. att jag gick för långt för jag hade svårt att styra i den höga sjögången och samtidigt hålla koll på märket! Nå jag tror inte vi förlorade så mycket på det. Felet kompenserades till en del av den högre farten den lägre kursen gav!
Vi gippade genast efter rundningen, efter Imppu B. Det var kanske förhastat, men Melgesen gippade också genast och hissade till min glädje ingen gennaker!
Vi andra hade jy hissat den orane flaggan som markering att vi inte använder spinnaker eller gennaker!
Så nu fanns det hopp! Jag kunde ganska lätt styra så att focken drog i lovart utan att den spirades!
Så hade Melgesen gippat och kom rätt nära oss med en stor gennaker. Dit for hoppet!?
Men när de sedan långt senare gippat igen såg jag hur de låg med masten parallellt med vattenytan och gennakern ”på väg ner”! Båten rätade upp sej rätt snabbt och fortsatte, utan gennaker.
Före märket mötte de sedan Imppu B och luffade dem ett stycke innan de gippade mot märket.
På invägen verkade deras fart inte så väldigt hotfullt hög, så hoppet om en seger växte igen!

BYTTE MÅLSÄTTNING – NU GÄLLDE SEGER OCH RUBBET!
Ju närmare mål vi kom, desto mera hoppfull blev jag om en seger. Och Xelina var långt bakom!
Slutresultatet fick Frida sedan småningom fram med sin telefon i hamnen!
Vi etta, Imppu B 2a, Mimosa 3a (-3s) och Xelina 4a!
Kvällens krys var en av de värsta jag varit med om! Båten var bångstyrig och gick snabbare rakt motsjön, än med sjön mera från idan!? Givetvis åtminstone delvis p.g.a. att vi hade för stora segel! Ett rev till eller hårdvindsfocken hade varit bättre! Det vi hade förlorat på sidovindsbenen och på länsen hade kanske övervägts av bättre kryssfart? HO VET!?

 

(26.8)
OS#13 - HOPPSAN HUR GICK DETTA TILL? FRIDA & AMIRALEN!?
FINNFUN (2:04 i korr.tid) FÖRE XELINA OCH MIMOSA (-3:06)!?

MISSLYCKAT FÖRSTA BEN . Vind SV-V! Bana 9-2!
Igen gick banan så att det blev nästan kryssbog förbi Rövarns bleke och till 9 dit det blev kryssbog med endast ett kort slag för att komma upp till märket.
Som vanligt skotade Melgesen bara in och drog iväg. Xelina lyckades lite bättre än vi lite i lovart och så var vi snart i deras pissvind en lång stund. Vi hamnade därför dessutom obehagligt nära klipporna SV om Torraisar, så jag måste pressa för att komma på säkrare vatten.
Vid Rövarn gjorde Melgesen en jätte lov ner för att inte hamna helt i bleke. Xelina gick en kortare väg och vi följde efter dem, men betänkligt långt bakom.
Så fick vi gå på kryssbog och kunde gå något högre och lite snabbare än Xelina, i fri vind! Nicke gick lite högre och lite fortare än Melgesen, som före Rödgrund slog upp och gick redan akter om Xelina och lite före oss! Xelina och vi fortsatte!
NÄSTAN PERFEKT SLAG
Vår kryss var bra! Tog in på Xelina och Melgesen blev , från långt framför, lite bakom oss! Det lite åtgärdade förseglet hade åter en gång motsvarat Xelinas genua på kryss!
Xelina slog så att de kom nästan upp nära märket och vi lite tidigare för att Frida sedan skulle få tillräckligt med tid att få spinnackerbommen på plats i tid före rundningen och spinnakerhissningen! Där missade jag! Borde ha get Frida ca 2 båtlängder mera tid och vår spinnakermanöver hade varit 100% lyckad, men ändå tror jag att vi hade blåsan dragande lite före Xelina, som var bara några båtlängder framför oss. Men vi tog ju inte ner focken! Melgesen hade vi lämnat aningen bakom oss, men den skulle ju givetvis ”kryssa” förbi oss på den långa länsen till 2, vid Knaperskär!
Medan vi sakta men säkert tog fast Xelina och gick förbi i lä på alldeles platt läns och tillslut lämnade den klart, reagerade jag för att Melgesen inte kom närmare! De t.o.m. blev efter? Vad berodde det på? Vind på dryga 10 knop har tidigare fått dem att länsa fast ett närmare 5 minuters försprång mot Imppu B på en likadan bog!
Det märktes tydligt att också Frid vädrade sensation! Nå det var mycket kvar och bara en liten del av det var kryss. Sedan lös bog till mål i kanske avtagande vind!

Här ser det ut som jollen skule vara före oss, men det var den aldrig på länsen! Obs! Amiralens "Fartmössa"! Den har varit försvunnen hela sommaren, men hittades före starten under en madrass i akterhytten! Möjligen var det den som ledde oss till segern!?

Vår plan var att skära lite utåt efter Kytö Käring och sedan gipa för att komma till märket utan att behöva gipa där. Nå där höll jag på att missa! Märkte inte hur nära märket vi var, så det blev stress att få gippen undanstökad före märket! Men Frida blev klar nästan i tid och vi rundade klart före Melgesen, som väl var aningen före Xelina!

Här kryssar vi mot Långrundet. Xelina t.v. och Melgesen t.h. I bakgrunden två "katter som seglar utom tävlan!

MARDRÖMS RUNDNIG
Kryss till Långrundets SW udde! Ett sådant rundningsmärke finns endast i mardrömmar!!!
Nå vi behövde inte ta någon chans här denna gång och gick klart ytter om enda djupnoteringe på området!  Noteringen är på 4,4m, men jag har ett spår i min plotter som går innanför den noteringen. Men där finns djup på t.o.m. under 3 m! Har gått där 2 gånger utan att träffa berget!
Hur Xelina gick här vet jag inte, för vi följde bara Melgesen, som gick NO om Långgrundet!?
Med erfarenhet av dessa vatten från 50-talets början kan jag inte minnas att jag ens skulle ha sett en motorbåt gå där! Och med sjökort skulle jag inte gå där, men min plotter kunde kanske lotsa mej den vägen! Men är sådana ställen ens någorlunda noggrant kollade?
Nå Melgesen klarade sej och tog klart in på oss och gick tillslut, inte oväntat, förbi oss lite före målet!
Jag brydde mej inte ens om att försöka hindra den!
I resultaten blev Xelina 2a efter oss, och hade tagit in något mot slutet! Säkert tack vare genuan!
Med häpnadens finger, i förvåningens mun,
Frida & Amiralen (Lite stolta!)

(23.8)
PENTALA - NOKKALA. ESF & EM. Frida & Amiralen TRÄNAR!

...OCH TRÄNING BEHÖVER VI SOM TEAM - TROTS RESULTATET I TÄVLINGEN NEDAN, OCH TROTS ATT TÄVLINGEN VÄL GICK I AMIRALENS FAVORIT FÖRE!
EN KRYDDA: KICKENS TALJA GICK AV TVÅ GÅNGER OCH DET GAV BEKYMMER PÅ LÄNS! 

Tai-Tai startade 1 minut före oss med revad stor! Till en början såg de ut att gå lika fort som vi. (Inferno 33). Väl ute på Kytö fjärden började jag aktivt parera de största av de små vågorna och det gav lite resultat. Längre ute var vågorna större och nu blev konkurrenten klart! Vi var bara två ombord och jag bestämde i ett tidigt skede att inte använda spinnaker. I varje fall inte i början! Endast Ecersi, (Albin Express) hissade spinnakwer, men också den först i höjd med Knapperskär, där det blåste lite mindre.
Före rundningen av de röda pricken vid Rönnkobben, hördes ett PANG! Vår kicktaljas lina hade gå av där den går in i kicken!  Vi hade med vår sugga spänt ner storbommen och fått storen någorlunda under kontroll i toppen! Risken hade varit stor att de översta lattorna hade gått av.
Detta system gjorde att vår rundning inte blev perfekt och Troy kom mycket nära oss!  (Bilden nedan!) Nu gälldedet att kryssa bra!


Efter lite trimmande började vi sakta dra ifrån dem (Bavaria 35 Match) och jag började koncentrera mej på de framförvarande tre.
Vid Lövös V-prick kom vi med ett lyckat slag lagom från pricken och satte kurs mot Kytö Käring som etta i fältet!


Här har vi redan rundat och satt kurs på Rysskär. På den kraftigt inzoomade bilden är Troy längst t.v. (c 2 min efter) och Albin Novan längst till höger! Jag hade oroligt tittat snabbt bakåt då och då och trodde Novan var Troy och var besviken på att den inte blev mera efter.
Nu försökte Frida reparera kicken meddan jag gav råd åt henne hur hon skulle göra! (Felaktiga råd insåg jag senare i hemmahamnen när jag bekantade mej närmaere problemet!) Men till slut fick hon den fixad! Under tiden hade Troy hissat sin spinnaker och det kom visst några mindre välvalda ord ur min mun, utan att jag kune undvika dem! Men mitt beslut stod fast!

Men jag stod fast vid mitt beslut att inte ta till spinnakern!
Så tog konkurrenten ner sin blåsa när de var relativt nära och jag tänkte att Jokke räknade med att de var tillräckligt nära redan. Hade nämligen den uppfattningen att de inte behöver vara före oss i mål för att vinna oss! Nå där hade jag fel! Orsaken var att den gamla spinnakern hade sköratts! Somliga straffas genast...
Efter rundningen av Rönnkobben smällde det till igen på FinnFun. Nu var det kicktaljans block som svek! Det blev några hektiska sekunder för vi måste också gippa för att ta den röda pricken rätt! Kom inte ihåg om den måste tas i denna tävling, men försäkerhets skull! Troy hissade inte spinnaker nu men om hårt med spirad fock.
Den gröna priken rundade vi ändå någorlunda klart före konkurrenten, men sedan hade jag problem med att hitta följande prick, när vi fått storen nerdragen. Den gippen hade vi gjort utan att koppla la lös suggan, utan gav bara ut i den.
Sp blev nästa problem att hitta bojen som vi skulle runda före vi kunde ta kurs på målet! Såg två bojar, men de såg ut att höra till en småbåtstävling. Till slut hittade vi vår boj och blev tvungna att korsa denandra tävlingsbanan, men inga båtar var väl på kommande just då!
Vi rundade just före Troy fast beslutna att kryssa ifrån dem! Möjligen gjorde vi ett kort slag för att bevaka konkurrenten eller så sträckte vi direkt, men knappt i mål ”klart” före klubbkompisen och jag klämde ur mej ”Line Honors! Det enda som räknas!” Var fortfarande i den tron att Troy skulle vinna! Väl i land klämde Jokke ur sej lite surt någonting om att de förlorat! Så var det också och
DEN TRADITIONELLA LAXSOPPAN SMAKADE ÅTER EXTRA GOTT! TACK TILL ARRANGÖRERNA!

Frida & Amiralen, corona-firar! Foto arrangörerna.                  Lika glada 2or Linnea & Jokke. Foto Hon fr. Björkö!

(19.8)
OS#12 - MIMOSA ETTA FÖRE XIELINA!  FRIDA & AMIRALEN
FinnFun CHANSLÖS TROTS VÅGHALSIG CHANSTAGNING VID RUNDNINGEN AV LÅNGRUNDETS OBESTÄMNDA SW UDDE PÅ SLUTRAKAN! (DRAG INTE BANAN DIREKT FRÅN START TILL 2, ELLER TILLBAKA OM DET INTE ÄR KRYSS! RUNDNINGEN AV NÄMNDA STÄLLE ÄR RISKFYLLD!!!)
Visst gjorde jag en felbedömning vid spinnakermanövern vid Knapperskär! Men då var redan läget desperat!
Jag är totalt chanslös i starterna mot jollen! Nu var vi nära att nappa Xelina, men  genuan räddade dem just före O-stmärket! Därefrer försökte vi bara att någorlunda hänga med de två! Cirrus försenade sej till starten!
NU ÄR LIGHT FOCKEN KORRIGERAD SOM AMIRALEN VILL HA DEN! ENDAST TESTHISSNING FATTAS!

 

12.8)
OS#11 - ETTA FÖRE MIMOSA(!), XELINA + 3! FRIDA & AMIRALEN!
KRYSS - RUNDA RÖVARN PÅ LÄ SIDA - SNED KRYSS TILL 9 OCH SPINNAKER TILL MÅLET.
SEGERN VÄRD EN PLATS BLAND SEGLINGAR MAN GÄRNA MINNS?
TJA, KAN JU BLI AVGÖRANDE FÖR SLUTRESULTATET, MEN TÄNDER EJ HELT PÅ DENNA SEGLING???

Referat senare! Nu gäller förberedelserna för HTR!

(5.8)
OS#10 - ANDRA EFTER MIMOSA - MISSADE SVÅR START! Bana 6-2-9
VET INTE RIKTIGT HUR JAG BORDE HA STARTAT SOM MÄTETRALS MESSIGT MINSTA BÅT! NÄRMARE LINJEN, JO MEN VAR? I LOVART AV DE ANDRA VAR DET MINDRE VIND, I LÄ VAR RISKEN STOR ATT BLI ÖVERKÖRD! NU BLEV VI RAKT BAKOM HAPPY HOURS, OSTÖRDA MEN VÅGADE INTE FÖRSÖKA GÅ FÖRBI I LÄ OCH I LOVART SLÄPPTES VI INTE! JOLLEN MIMOSA STARTADE PÅ SKOTTET OCH SKÖT IVÄG! XELINA VAR FRI FRAMFÖR HAPPY HOURS OCH GICK FORTARE ÄN DEN MED SIN GENUA!
Tyvärr var det inte kryss till 6. Inte ens kryssbog! Så vi var låsta och tappade hela tiden oroväckande mycket till Xelina, medan Mimosa givetvis drog iväg med god fart.
Vid rundningen var vi långt efter Mimosa och kanske en minut efter Xelina, vilket var oroväckande mycket! Fällde genast ner medan vi hissade spinnakern och gick förbi Happy Hours. Focken lämnades uppe för att spara tid. Den verkade inte nämnvärt störa spinnakern när den var helt oskotad.Lite ljuger kameran, men Xelina var  nog långt före efter rundningen av 6 och Mimosa "nära" horisonten. Gula seglet är en flerskrovsbåt som seglade utom tävlan med oss! (Foto Frida)

Focken sparade också tid vid nästa rundning, där vi började manövern klart senare än Xelina och åtminstone i.o.m. det  tog vi in en aning på konkurrenten! Mimosa hade rundat så långt före oss att det var svårt att känna igen båttypen, så nu var vår enda målsättning att få fast Xelina tillräckligt för att vinna den i korrigerad tid.
Början av kryssen gick vi aningen bättre än X-332an, som gick med genuan. Sedan började vi byta spinnaker och satte den nya på andra sidan. Då tappade vi lite och efter det hade jag svårt att gå bättre än konkurrenten. Kanske för att vinden mojnat en aning. Mimosa hade vi svårt att känna igen före den började närma sej märket, klart före oss.
Lite före rundningen av 9 började Xelina gå högre än vi och lika fort, så de och rundade c 45 s före oss. Men vi förlorade ytterligare i avstånd innan vi hade spinnakern dragande, trots en hyfsat snabb spinnakerhissning med autopiloten på!
En liten aning tog vi kanske in på dem före Rövarn, men så plötsligt tog vi kraftigt in på dem, utan att jag märkte att vi skulle ha haft bättre vind och Rövarns bleket klarade vi också lite bättre. Nu var vi så nära att vi skulle vinna dem. Så gick det också!
Såg en skymt av Mimosa när den gått i mål. Vi hade tagit in på den och en liten förhoppning om att vinna också den väcktes. Men vi förlorade med 48s!
Min dåliga (svåra) start, men minst lika mycket den misslyckade första biten av banan, som gjorde en omkörning omöjlig, bidrog nog till att vi förlorade segern?
Banan borde ha gått t.ex. via K till 6, så att det hade blivit kryss! I övrigt var banan bra!


EFTERSNACK:
- Har en tid funderat på att börja segla med 3-manna besättning, men det osäkra corona-läget har fått mej att åtminstone uppskjuta ett sådant beslut!
MEN: det finns personer som inte ens vågar segla i båtar med flere än två ombord så det kunde vara svårare än vanligt att hitta besättning! Andra, är 5 i båtar mindre än FinnFun!

(1.8)
BARÖSUNDRUNT - LH & KLASSEGER ÖVER NÄRMARE 30 BÅTAR!
JOKKE, HENKKA & AMIRALEN - 3 SKEPPARE - 3 ÅSIKTER KRYDDADE VÅR SEGLING DÅ OCH DÅ!? :-)
LÄTTA, TILL RIKTNINGEN VÄXLANDE VINDAR, SPÅDDES! OCH DET FICK VI ORDENTLIGT!

Vinden var lätt och ganska jämn över hela sundet när vi kom till startområdet.
Starten gick mot SW och vinden kom väl i medeltal från NO i början.
Ganska snart efter det vi startat blev det viktigt att vara på rätt sida av rännan i rätt ögonblick och med det lyckades vi rätt bra! Redan lite efter starten tog vi några båtar som startat före oss. Ibland fick man bara finna sej i att de närmaste konkurrenterna, Unique (X-342) och klubb kompisen Xelina (X-332) kom märkbart närmare. Men så dog vinden ut för dem och vi drog iväg med vinden! Unique skulle starta 1 s före oss och vi gick över linjen samtidigtpå vår, de på vår lovart sida. Men vi fällde ner och drog ifrån dem. Xelina startade en knapp minut efter oss och ”blockerades” väl ibland av Unique, vilket vi inte hade något emot!
Det drog alltså turvis här och turvis där och lite härifrån och därifrån! Men vi var alerta och tog för oss av vad som bjöds på bästa sätt?
Vid rundningen av ön Bråtan hade vi ett mycket gott försprång till de närmaste båtarna och spinnakern togs ner.
Olympia farets början klarade vi ofta bra på sträckbogar. Men också här var vinden givetvis mycket nyckfull och på de smalaste ställena fick vi lida av minimal vind. Men vi behövde inte göra många slag! En handfull skulle jag tippa. Här gjorde också en SW-vind ett försök att erövra området, men lyckades inte så bra. Utom korta stunder! En större konkurrent hade klarat sej igenom med bara 2 slag, tror jag. Men jag har för mej att vi någon gång slog för att hitta bättre vind och inte för att vi måste.
I sundet vid Långa Källskär fick vi göra några slag, men också där lyckades vi utnyttja vindskiftena mycket bra!
Det var väl här som Finx, enligt Leif af Xilia, kommit med fart med levande segel och glidit förbi dem och Ramdata!
Lite efter sundet gick vi förbi lilla klassens vinnare, Saga II, 5 Metre, med bl.a. OS guldmedaljören Thomas Johanson med fru ombord.
Ungefär vid Bågaskär vågade vi oss på att hissa spinnakern, trots att fyra H-båtar framför oss inte vågat.
Därefter var det sedan spinnacker bog till ungefär norra delen av Jakob Ramsjö, men då hade vi redan Finx (Xp38) tätt i hasorna. De tog ner sin spinnaker lite före oss.
I detta skede passerade vi den sista båt som varit före oss! En 2.4mR med FinRating 0,6666 och som startat 9:30, drygt 1h30m före oss. I god vind dessutom, enligt en bild och Leif hade noterat 9 m/s (!) vid den tiden på Xilias vindmätare!
Nu ledde vi hela fältet! Men Finx kom hotfullt närmare.
Jag tror att vi alla tre började förbereda sej på en hård fight med dem i de smala vattnen i Barösunds östra ända!
MÅLGÅNGEN
Då tyckte vi att det ungefär vid Skansudd såg ut som en mållinje! Och det var det och vi fick målskottet och en massa grattis rop från målbåten, en motorbåt och några gattisar kom rätt snart på telefonen! Det lär ha funnits bild på oss någonstans på nätet när vi går i mål som fösta.
GRUBBEL
Men småningom började vi fundera: Är vi totalsegrare eller ens klassegrare? Ingenstans stod det att man räknar om resultaten vid förkortning, men det skulle ju givetvis vara rättvist att göra det! Eller vad är rättvist i förhållanden som dessa och med första start 9:30 och sista 11:45?
Men det borde stå någonstans om man räknar om resultaten och hur man gör det.
Sedan fick vi småningom iland höra att man på skepparmötet hade sagt att vid förkortning av banan räknas resultaten om med tid på tid! Men vi hann ju inte i tid till skepparmötet!
Nå, Jokke räknade ut att vi vinner klassen, som givetvis var vårt huvudmål. Men totalen skulle gå till den första 2.4mR minin. Så gick det också och vi blev endast 5a totalt efter 4 ”leksaksbåtar”!
FÖR ENGÅNGS SKULL TYCKER JAG SOM BARNDOMS VÄNNEN TEDDY:
LINE HONORS ÄR DET ENDA SOM RÄKNAS! (Men endast nu! HiHi!)


Freja, Albin  Nova, Klas Linderborg, ESF, vann Familyklassen!             Kommodor Magnus Vaenerberg t.h.

Exerci, Albin Express, Nikolas Sanila, ESF, 3a i                        Saga II, 5a, WNYC, Jari Ullakko 1a i lilla klassen
lilla klassen.                                                                                Skepparen t.v. och Thomas Johanson med fruar.

(29.7)
OS#9 - ETTA FÖRE XELINA, CHIQUITITA & HAPPY HOURS.
FRIDA & AMIRALEN.  Bana: k-6-1-5
Började känna mej underlig i hamnen före Frida kom, men vi for ut. Drack lite och det kändes lite bättre, men orken var försvunne. Spinnacker eller inte var frågan och jag beslöt till slut att vi hissar den orange vimpeln. Då såg vi att Xelina hade den redan och det visade sej sedan att alla fyra gick på den linjen! Det kändes bra.
Var nog lite okoncentrerad och Xelina smet över startlinjen någon båtlängd före oss. De andra två var klart efter! För att göra livet lättare hakade jag på konkurrentens aktervåg, som tidvis var stor. Där var vi till lite före K, N om vargen. Där fällde jag lite ner för att få en bättre och lugnare rundning.
Jag ville för säkerhets skull ta det lugnt, så Frida skötte båda seglens skotning. Jag tycker vi fick en bra rundning och som jag gissade slog konkurrenten genast. Men vi sträckte klart över vargen och hade kurs rakt mot Rövargrund, så när jag inte såg någon orsak till att slå ännu, så fotsatte vi.
När vi sedanslog klart före Rövargrund, hade Nicke redan slagit nära Torraisar. När vi möttes var vi kanske en aning mera före dem än vad vi sparat på en stagvändning mindre!
Nu fortsatte vi ett lagom stycke, skulle det visa sej, för när vi slagit och gått ett stycke, visade det sej att vi hade en chans att sträcka till 6an. Med lite pressande på slutet kom vi sedan över märket! Kryssen med bara 2 stagvändningar mot 4 för konkurrenten gav os ett trygt försprång!
Efter rundningen vid Långgrund var det bara att ha en någorlunda kontroll över dem och vi rundade c 30 sekunder före vid 5 och seglade sedan ohotade kortaste vägen till målet.


Här har också Xelina rundat. Happy Hours kommer som följande. Märket syns mellan dem. Lasse har visst lite sovit och överraskats av en pust som kränger båten alldeles för mycket!


På Xelina kämpar man med byte till genua, men oss får den nog inte fast, ens med den! Foton Frida.
Vi tog vår 4e raka seger ganska enkelt (men endast 3 av dem berättigar till inteckning i onsdagspokalen)! Men nog var Amiralen rätt trött, men samtidigt glad för att vi kom så lätt undan denna gång!
Vi leda nu serien med 1 poän före Xelina och har lika många inteckningar (3) som konkurrenten!

(22.7)  
OS#8 - ETTA FÖRE XELINA. ENDAST VI TVÅ STARTADE - UTAN SPI!
Frida & Amiralen.  FRIDA gjorde igen grovjobbet! Men nu hade vi ju ingen spinnaker, så jobbet var lättare! NW vind, långt över 20 knop i byarna! Bana 4-2-7. Bra bana. Hade gått bra med spi.?
MIMOSA FICK MASTPROBLEM INNAN DE LÄMNAT HAMNEN. FOR UT FÖRST NÄR VI KOM TILLBAKA!

Starten
Den byiga friska vinden i starten fick mej onödigt försiktigt och vi startade några båtlängder bakom konkurrenten till slören mot 4. Vi hade inga problem att hållas med och på länsen gick vi t.o.m. upp i ledningen för att vid 2 vara samtidigt med dem, men med ytterposition.
Kryssen.
Jag ville undvika en situation och tog gott avstånd från konkurrenten, som hade inner position och lät gippa först runt märket och fick själv en lättare rundning.
Nu började Amiralens idealförhållanden åtminstone sedan 60-talet, föregående århundradet, alltså! Frisk NW, byigt utan vågor! Men nu var vi bara två lätta ombord och på konkurrenten var de fem. Nå när vi rundat och hade någorlunda trimmade segel, återstod bara att konstatera att vi var klart ovan på dem och inte mycket bakom! Vi ledde redan då! Ingen dålig rundning av oss alltså!
I fortsättningen kämpade Amiralen med boatspeeden, som var sorgligt låg enligt loggen, men inte sämre än konkurrentens, till vilken vi nog småningom tog lite bättre höjd och hade väl också aningen bättre fart! Höjden kom väl till största delen när vi tvingades ta ”överhöjd” för att inte kränga för mycket i byarna! (En koll av loggivaren har visat att den var bara lindrigt smutsig och vårt AIS-spår gav nog lite högre fart än loggen!)


LIte efter rundningen till kryssen tog Frida denna bild av Xelina!

Stagningen inte perfekt
Häcktaljan gick ledigt i botten och vanterna i lä var väl aningen för lösa!
Nu var ju det viktigaste att hålla koll på konkurrenten, så stagvändningar på vindskift kunde vi glömma. Vi var ”ovanpå” dem och det räckte! Konkurrenten slog sedan bort långt före Rövarn, men vi hade redan ett klart försprång så jag bedömde att vi kan fortsätta lite till, innan vi följde efter.
När Rövargrund kom emot slog vi framför konkurrenten. Sedan var fjärden ju så liten att jag började gå min egen väg, utan större risk och vid 7an rundade vi i klar ledning och tog tillslut en klar seger (exakt 2 min. i seglartid! I första OS förlorade vi exakt 1 minut åt dem i seglad tid! Jämna tider skall det vara! :-) I korr.tid blev vår marginal 3:05.
Läget:
Nu leder Xelina med 24,75p (3 segrar) före oss som har 24,50p (2 segrar som räknas. Ovannämnda segling ger inte inteckning i Onsdagspokalen.Till det krävs 3 startande! Mimosa har 13,5p (2 segrar)

(15.07)
OS#7 - NU ÄR JAG ÄNTLIGEN NÖJD MED FÖRSTA KRYSSEN!

DEN LADE GRUNDEN TILL SEGERN - KLAR ETTA VID 6! FRIDA & AMIRALEN
Hade inte riktigt koll på linjen i starten. Xelina var i lovart om oss och jag ville inte vara för tudigt över linjen. Kom 15 s för sent berättade Jokke efteråt, men Xelina kom inte åt att täcka oss före jag fällde lite ner och gjorde en blixtsnabb stagvändning akter om dem, lite före Torraisarns kobbe. Vi kunde sedan gå fria ända till kobben NO om Estholmen där jag hade tänkt begära plats för land. Men konkurrenten slog före det och vi kunde gå några båtlängder till.
En perfekt stagvändning och samtidigt ett litet medskift och vi var i ledningen! Jag tyckte mej märka att de hade problem med genuan i stagvändningen? Tack och lov har vi inte genua och slipper sådana problem när vi är bara två. Vi har istället en rätt ny fin lättvindsfock, från Doyle, såklart!
Sedan hade vi greppet på konkurrenten och gjorde vårt bästa att förse dem med lite störd vind och kom klart först till märke 6.
Så gjorde 81-åringen ett tankefel igen. Borde ju ha vetat att kortaste vägen 6-1 går S om Rövargrund, men styrde N om den. Lite längre väg, men vi fick sedan gå med lite högre kurs med spinnackern än konkurrenten, som väl fick lite lä av Rövarn och troligen hittade ett litet lugnare ställe lite senare, så vi kom väl i lika stor ledning till märket. Han inte riktigt kolla!
Trots att vi började hissa focken i god tid på spinnaker slören, var vi inte riktigt klara när vi kom till märket. Så var nära att köra upp på Långgrund innan fördäcket var klart för stagvändning. Är bojen närmare land än tidigare? Känner inte den stranden, så blev lite nervös, men det fanns tillräckligt med vatten där vi gick. (Har f.ö. tyckt att jag sett på Polaren en puls på 147?nMen hittar inte den nu, så kanske jag har drömt?)
Nu gällde det bara att försöka hålla farten och hålla sej någorlunda mellan dem och märke 9, dit det var en onödigt lång bit, sett ur vår synpunkt! Samtidigt såg vi till vår glädje att den båt jag tyckte mej känna igen som First Lady (Fist 36.7) när den kom vid Paven just före starten, var just den och den var med i tävlingen! Men den hade FRA i förseglet, så jag trodde den var utlänning och glömde bort den. Nu var vi alltså 3 startande och det betyder att vinnaren får ”inteckning” i OS-pokalen.

Märket närmar sej! Läget ser bra ut, men vi kände oss inte säktra! Kameran ljuger nog lite och avståndet ser längre ut än det var! ( Foto Frida.)

Vi skötte oss och höll konkurrenten bakom oss, trots att jag beslöt att vi byter spinnacker och samtidigt får den på styrbords sida och inte behöver gippa. För att undvika att ”hoppa” i båten gjordes det långsamt och försiktigt och vi var inte riktigt klara vid rundningen. Men när vi hade blåsan uppe och focken nere kunde vi konstatera att konkurrenten inte var hotande nära.
Nu kunde vi bara hoppas på att vår nyaste, lite använda ORC länsspinnacker skulle hålla avståndet, trots att den inte är vår största! Och ökande vind bakifrån var inte på önskelistan!


Här har vi redan länsat en god stund och de har inte kommit närmare! Den ljusblåa spinnakern hör till First Lady, som troligen försenade sej ordentligt i starten. (Foto Frida)

Våra förhoppningar uppfylldes och som bonus hade konkurrenten sämre vind än vi vid Rövarn och blev klart mera efter!
Lättvindsfocken gjorde ett gott arbete och jag kan ana mej till varför den nu fungerade så bra!?
Men en rätt avgörande sak var nog att första kryssen lyckades denna gång så bra!
ETT EXTRA STORT TACK TILL FRIDA, SOM FICK JOBBA SOM ETT DJUR, medan jag inte kunde hjälpa till så mycket när vi inte får använda autopiloten!

(08.07)
OS#6 - ÄNTLIGEN!? 1a ÖVER HELA 2 ANDRA - KALLE & AMIRALEN.
JAG GAV XELINA EN CHANS GENOM ATT FÖRST I SISTA STUND INSE ATT JAG VAR PÅ VÄG ATT RUNDA SISTA MÄRKET ÅT FEL HÅLL! OXO FÖRBEREDELSERNA FÖR DENNA RUNDNING KOSTADE OSS NÅGRA BÅTLÄNGDER! Men det bjuder jag gärna på såhär efter målgång! Bana: 4-1-9. Bra bana!

Vi hade klart bästa start! Men medan Xelina kämpade sej lös från Chiquitita, försökte jag få fart på den egna båten, men den ville inte riktigt. Månne jag koncentrerade mej för mycket på focken och glömde storen? Nå, Xelina fick gå akter om oss när vi möttes! Måste medge att jag inte seglade optimalt på kryssen till 4. Delvis för att konkurrenten med sin genua fick upp farten snabbare än vi efter stagvändningarna i det trånga vattnet mellan Torraisar och Estholmen! Till slut blev vi obehagligt mycket efter före rundningen!
Till 1 var det tight spinnakerbog. Hade tänkt visa för den nya gasten före vi gick ut, hur fördäcket fungerar, men glömde bort det och han kom inte heller att kolla det. Nu tog det allt för länge innan bommen kom på plats och det med hälsningen att JAG har bommen fel väg! Nå han gav mej rätt att ha den hur jag vill, med mina 67 års erfarenhet! :-)  Men det är ju inte JAG som ”har den fel” utan det är spåret efter en av landets bästa fördäcksgastar!
Så var det dags att hissa spinnakern. Men det slutade med att fallet lossnade i det närmaste genast och försvann i skyn. Då hade jag redan hunnit studera konkurrentens förehavanden. Inte heller de var speciellt snabba i sin manöver och det tog sin tid innan deras blåsa drog ordentligt och det såg ur att vara på gränsen till att löna sej! Det var alltså lätt att besluta att inte hissa alls!
När vi rundade tyckte jag att vi inte förlorat mycket jämfört med föregående rundning. Men vi var nog c 1 minut efter dem!
Nu hade jag länge problem med att få tillräcklig fart på båten och kunde i mitt inre höra Jokkes ”Vauhtia vauhtia!” Men den ville inte infinna sej trots att jag gick lågt! Åter fel på storens trim medan jag förtvivlat försökte köra på focken?

Men vi gick ändå aningen högre än Xelina och när de sedan slog var vi klart närmare än vi rundningen.
Nu fortsatte vi västerut medan konkurrenten lämnade oss helt och gick långt mot SO. Det hela slutade med att vi kom för styrbord ganska nära märket och var knappt före konkurrenten.
Men jag hade fått ”hjärnsläpp” och var inställd på att runda märket åt fel håll! Så eftersom vi inte sträckte till märket beslöt jag att slå före vi mötte konkurrenten och planerade att komma till märket för styrbord. Det ville också gasten för att få bommen ut före rundningen. Alltså tänkte också han fel!
Misstaget märkte jag först c en båtlängd före märket, när konkurrenten rundade andra vägen. Fick med minimal marginal båten på rätt sida om järnbojen. Gissa om jag förbannade mej själv! Gick vår segerchans här?
Nu måste vi hissa spinnakern i fockfallet som kommer ut under förstags fästet, för vår lättvindsfock måste hissas i ena spinnakerfallet, för att fastna mindre i masten vid stagvändningarna i riktigt lätt vind. Det andra spinnakerfallet var ju där uppe!
Igen hade konkurrenten dragit underligt lite ifrån trots vårt klåpande! Ännu fanns chansen till seger, men i den mycket lätta platta länsen var nog tidsskillnaden för stor när vi började jakten. Lite tog vi in på dem, men efter att vi båda jipat vid Rövarn drog de igen ifrån en aning.
Sedan ökade vinden! Inte sakta bakifrån, utan i det närmaste över hela havet och hoppet ökade för oss! Lite måste vinden ha ökat bakifrån, trots att Chiquitita, som var rätt långt bakom, inte tagit märkbart in på oss, för vi närmade oss tydligt vår konkurrent och sista biten före O-märket på Pentala fjärden fick vi nog lite täckning på dem och var till slut endast 25s efter dem i mål och Amiralens första OS-seger för säsongen var ett faktum! (OS#1 vann vi ju, men Nicke fick förbättra sitt mätetal och en klar seger blev en knapp förlust!)
Hur det hade gått om vinden inte hade ökat får vi ju aldrig veta! Till vår fördel hade ju varit att seglade tiden hade blivit betydligt längre! Men hade det räckt till!


(1.7)
OS#4 – KVADDADE IGEN STARTEN – TRÖGT I BÖRJAN
FRIDA & AMIRALEN. BANA 6-F-5. VIND c 165-175 grader, c 5 knop.

Förstörde åter en gång vår start! Slutade till slut 3a av 6, efter att ha seglat mycket jämnt med Xelina i den lätta vinden ända till Aisarsund före målet.
Med en jolle kurvande av och an rakt framför oss på knappa 2 m avstånd, kunde vi inte ta full fart för starten vid yttre flaggan. Den skotade sedan in, accelererade medan den lämnade oss i pissvind och låst av Cirrus, snett  bakom för styrbord! Jag fällde, stagvände och gick akter om Cirrus. Men det kändes som vi hade en stor trasa framför kölen. Fick inte fart på båten! Vad som egentligen hände kommer jag inte ihåg, utom att vi plötsligt var sist av alla. Möjligen var Chiquitita bakom oss? Kommer inte ihåg att jag skulle ha sett den.
Men sedan började vi få fart på båten och med ett väl valt vägval i slutet av första kryssen gick vi t.o.m. förbi Xelina. Men hade spinnakern på fel sida och måste gippa för att få upp den och där förlorade vi tid och fart och ändå var Xelina endast lite före oss när vi gippat tillbaka och gick på kurs.
Vid rundningen till andra kryssen gick vår manöver för långsamt/börjades för sent och vi fick fälla under Xelina för att inte köra den i aktern vid rundningen. Efter rundningen till slut länsen var vi endast lite mera efter Xelina än vi var efter dem när vi började kryssen i lä om konkurrenten.  
På länsen gick vi ungefär lika till lite före Aisarsund. Där började vi småningom tappa och på slutet fick konkurrenten vind från sidan före oss och vi förlorade tillslut Knappa 2 minuter!

DET VILL SEJ INTE RIKTIGT I ÅR!

(17.6)
OS#3 - VÄL PLANERAD START FULLFÖLJDES DÅLIGT!
FRIDA & AMIRALEN. TREA AV 4. BANA 6-2-6. FÖRKORTADES ANDRA GÅNGEN VID 6.

Vi hade tre gånger kört kursen O-märket – 6 och varje gång var vindvinkeln kring 60 grader,
med tillfälliga kast till närmare 50 grader.

PLANEN BLEV ATT STARTA MED GOD FART FRÅN MITTEN AV LINJEN MOT O-MÄRKET OCH DÄR HISSA VÅR FLATA SPINNAKER SOM JUST HADE VUNNIT SLUTSPURTEN I EMÄSALON LENKKI!
Men jag klantade och kom för tidigt till linjen och hamnade närmare yttre ändan än det var meningen och dessutom med dålig fart. Imppu B körde först över oss och sedan också Mimosa och Cirrus, samtidigt som vi hissade vår blåsa, som genast fylldes av pissvind av konkurrenterna. När den pinan var över var vi redan i lä av Torraisar!
Innan vi var ute ur det eländet var vi nästan jämsides med Mimosa, som gått för nära den läande holmen. Men de fick vind före oss och for iväg! När vi sedan fick vind hade vi inga problem att gå till 6 med spinnakern, men Imppu B var väl då nästan vid märket!
FINT JOBBAT AV FRIDA – KLANTIGT AV AMIRALEN. Men vill vi vinna över Mimosa när de inte gör bort sej så måste vi göra vårt bästa!
På kryssen gick vi rätt bra och passerade Cirrus före halva bogen och just efter Knapperskär kom Mimosa med styrbord just före oss och slog på! Då hade vi också tydligt tagit in på Imppu B. Jag beslöt att slå bort, men vi kom för nära grunt vatten  och fick fick snart slå tillbaka. När sedan Mimosa gick för om oss var de betydligt mera före än förra gången. Jag tippade att vi förlorat närmare 2 minuter!
Vid rundningen var vi nog i korrigerad tid klart efter Imppu B, men inget håpplöst, läge om vi skulle få ökande vind bakifrån. Men det gick tvärtom, men Mimosa hann fast dem vid 6, där seglingen kortades av, och vann tävlingen! Vi blev ännu länge kvar på banan i den allt mera avtagande vinden och fick nöja oss med 3e plats!

(10.6)
OS#2 - LÄTT OCH SKIFTANDE VIND – XELINA ÖVERLÄGSEN. VIND SO-SW!
FRIDA & AMIRALEN – 6 MED I STORA KLASSEN! Bana 6-F-6-F.
Det blev lite stressad och okoncentrerad start för oss. Lite ett och annat gjorde jag fel och startklockan startades inte als!  Men hade rätt tid på klockan så ingen skada sked. Men upplägget var botten! Gjorde en underlig manöver just före starten och vi var i princip låsta hela början av kryssen. Vi rundade till länsen klart efter Mimosa, Xelina och Imppu B. Här tog vi kanske lite in på de ledande och gick förbi Mimosa som var helt dessorienterad och gick på ”fel sida” om Torraisar och rundade till andra kryssen lite bakom oss!
Så var andra kryssen ”förstörd” i.o.m. att ”hela resten av onsdagsdeltagarna” kom rakt emot oss. Helt tydligt på samma bana, men tack o lov på bara ett varv!


Beslötet att slå bort, oberoende om vart det möjligen lönade sej att gå! T.v. kryssar Imppu B och längre fram t.h. skymtar man Xelina!

Vi jagar Imppu B, medan Xelina redan rundat sista märket!

Vi rundade sedan till sista länsen ungefär lika mycket efter Imppu B som före gående gäng! Men Xelina hade ökat sitt försprång märkbart! Mimosa blev väl nog efter oss lite mera jämfört med avståndet vid föregående rundning?
På nästa läns tog vi klart in på Imppu B, och rundade tätt efter dem till slutrakan. Man kunde väl säga: överlägsen fart och taktik, men det skulle nog vara en grov överdrift!  Men Mimosa kom inte närmare oss! (Sorry, vet inte riktigt hur och var de gick!).

Vi har rundat sista märket och jagar Imppu B, från vilken bilden togs! I bakgrunden kommer väl Mimosa.


Här försöker vi gå förbi dem just före mållinjen! Trots att det var omöjligt att få spinnakern att dra gick vi hårdare än konkurrenten!?

Xelina gick bättre än vi på länsarna! Varför? Det brukar hon inte göra!  Om man nu kan jämföra alls i dessa förhållanden!
Men: De är bara att gratulera till dagen seger!
Lilla klassen vanns av Puppis, Kalle Lindell. (Sabrina var ej med).Jokke vann 606-klassen! Så en räddade Teamets ära!

(9.6)
KLV TIISTIS #2 - Jokke, Niku, Pekka!

Lähdössä tilanne vaikutti pahalta Xitor nostatteli välissä olleen Sun Fast 40 Belle Amien kautta kaukana linjasta, jäädään jumiin. Minuutti ennen lähtöä päästiin kääntymään Belle Amien perän takaa kohti linjaa. Saman tien spinnu ylös ja täysi vauhti päälle. En tiedä miten ehdittiin linjalle, mutta pian oltiin hyvällä vauhdilla kärjestä ja rannasta lähtenyt Xitor kaukana ja poijulta lähtenyt Piranha (genaakkeri) hiukan takana
Björkön viitalla Xitor oli melko lähellä, mutta takana. Spinnua laskettaessa tuli kova puuska ja lasku meni vähän pitkäksi. Saatiin spinnu nostokuntoon Soukan poijulle. Nosto ja pian jiippi. Loppupäässä plattista ja ajattelin jiipata ennen Medvastön merkkiä. Juuri kun jiipattiin tuuli kääntyi 40 astetta. Jiippi takaisin. Sisäpaikka merkillä Xitorilta, joka jää jiipissä reilusti. Taas perälaudassa Pentalassa. Ilmarinen jo 2 min perässä. Xitor ei mene kovempaa kryssillä ja ollaan edellä Soukassa. Saa taas kiinni Medvastössä. Sama kuvio. Meillä sisäpaikka ja jäävät jiipissä. Pentalassa taas perälaudassa, mutta nyt joudun väistämään ekassa vendassa. Ilmarinen reilusti takana.
Kryssillä mennään selkeästi ohi Xitorista. Björkön kohdalla styyra nostaa kohti maalia, mutta välillä tulee vastaan. Ajetaan peräkanaa. Maalisuoran punaisen kohdalla tulee vastaan. Xitor heittää itään ja me myös muutaman veneenmitan yläpuolella. Xitor heittää styyralle. Tässä olisi pitänyt heittää eteen, mutta jatkan muutaman veneenmitan. Xitor pääsee parempaan tuuleen ja nousee maaliin. Jäädään paskoihin sen pienen saaren kohdalla. Xitorissa kehutaaan Samulin hyvää ajoa. Samaan aikaan Ilmarinen pääsee suoraan yli tuosta saarten välisestä selästä ja tulee lähemmäksi.
No eroa on kuitenkin helposti tarpeeksi.
Jokke

(3.6)
OS#1 - ETTA FÖRE MARIETTA, MIMOSA TJUVADE.
FRIDA & AMIRALEN. YNKA 5 STARTADE.
Bana: 4-2. Borde ha varit 4-2-4! Nu tvingades vi "runda" långgrunds okänt grunda udde med spinnaker!
När startsignalen gick hade vi Mimosa mellan oss och linjen och våra andra konkurrenter i lä, men fria.
Återkallelse signal kom det väi tyckte jag och Frida bekräftade. Kunde ändå inte med en snabb blick se någon flagga! Men att det måste gälla Mimosa var jag övertygad om, men de vände inte tillbaka!

FÖLL TILL 2:a NÄR XELINA FÖRBÄTTRADE SITT MÄTETAL!