Diverse funderingar

VESTAS WINDS MISSÖDE I VOR
Bilder från Norska Seilas 1/2015, som talat med navigatören.Här har man börjat bärgningen och räddning av så mycket som möjligt av
utrustningen. Båten ficks flytande och lyftes ombord på ett kontainerfartyg. På vägen till Italien, dit den kom i januari, hade man påbörjat reparationsarbetet!

Mikkel Thommessen, som känner Vestas Winds navigatör Wouter Verbraak från den tid han bodde i Norge, har talat med honom om den olyckliga händelsen. Amiralen har plockat ur texten i Seilas:

Båtens navigatör har tvingats lämna teamet, vilket han har förståelse för, men samtidigt tycker hand det är tråkigt att han inte får vara med i teamarbetet att få båten klar för start från Lissabon och tre då återstående inport race.
Den avgörande tabben som Wouter gjorde var, enligt honom själv, att han inte zoomade in tillräckligt på det elektroniska kortet för att revet skulle bli synligt och att han inte kollade papperskortet ordentligt, innan han gick på frivakt, efter en tungt dag. Det enda jag såg var djup på 42 och 80m. (Hm! Det skulle nog ha väckt mej i dessa vatten, tycker Amiralen!) Men han hade också offrat rätt mycket tid på att kolla en varningen för en tropisk storm i området!

Wouter har tydligen fått mycket stöd och förståelse från många håll, inte minst från konkurrenterna och deras navigatörer.
Läget var tydligen inte så enkelt och redigt som det tycks här i hemma soffan! Från den ”Kinesiska” båten Dongfeng Racing, påpekar man att för att få fram revet på de elektroniska kartor båtarna har, måste man zooma in rakt på revet (som inte syns där. Amiralens anm.).
Om sin framtid som seglare är Wouter, som nu bor i England med sin familj, inte så bekymrad. Han har redan fått anbud... och försäkrar att han aldrig mera kommer att segla på ett rev!

För sponsorerna lär det vara viktigt att båten hinner med i tävlingen ännu!
Man lyckades rädda en hel del utrustning, som kan användas när båten hoppeligen återupptar seglongen från Lissabon!

*

EN BRA DAG PÅ JOBBET!? (Vene 15 Båt)
Hittade en vinsch som passar min besättning!?
Egentligen finns det två nya vinschat. Båda har fyra utväxlingar.
Den som i första hand väckte mitt intresse var Trimmer vinschen! Med den skulle man slippa problemet med att det tas in för mycket när man ber dem ta in ”lite”.
Det brukar oftast bli flera tum, till min
förtvivlan. 
J Denna nya vinsch tar in c 1 cm när handtaget går ett varv runt! Månne inte det skulle få dem till besinning? J (Vestek).

Hittade solglasögon som passar besättningen!
Dem kan man skrynkla ihop till ett litet paket utan att de far illa! Dessutom är de polariserade, så de borde t.o.m. kunna se vindarna! (ProSailor).
(Jag kan inte använda dem, för de går inte på mina vanliga brillor! Vilket mina nuvarande gör!

Hittade en grej som håller nycklarna mm flytande!
Den hittar man på John Nurminen Marines avdelning och kommer att tillsammans med ovan nämnda finnas i Frisk Bris senare!!

Samulis anförande om Leoparden var intressant
Amiralen fick riktigt ”illa ti vara”, att på film se hur båten surfade iväg i svindlande fart på slörarna! Hade varit roligt att få ratta då!
Båten har broachat endast 4 gånger! 2 av dem skedde på denna resa. Den första och värsta, gjordes av en från båtens egna besättning.
Konkurrenten Monster Projekt, som också hade en massa finländare ombord, var tydligen humorkillar! I något skeda, före tävlingen, kallade de sej ”Leopard hunters” och hade surrat en ”teddy leopard” (se bilden), som de bar
omkring som riktiga storviltsjägare!
 Leopard by Finland hunted by Monster Project (VOR 70)!

Efteråt kunde Amiralen konstatera att ARC- arrangören blivit givmildare med pris! Tidigare fick man inte flera pris, fast man var först i mål och dessutom vann klassen! Leoparden fick Line Honor pris och pris för klassegern. Dessutom pris för "Most beautiful yacht", som hade röstats fram. ARC går framåt! J 

Samuli har planer på att ställa upp i ORC EM i Pärnu.
Som han uttryckte det: ”när X-35orna nu är bland de största i klass 2”! Deras erfarenhet från VM i H:fors är alltså lika dåliga som Amiralens. Det är hopplöst att vara för liten/långsam i klassen! Han förstod mej helt när jag sade att jag inte har lust att ställa upp som en av de minsta (i samma klass som de)!

ODEO FLARE Mk2 (Laser)

Ingen risk att man bränner sej! Slocknar den efter manga timmars användnin, byter man bara btteri! Den blinkar också
SOS! Syns inte riktigt lika långt, men lyser i timmar!

VAD ÄR DETTA?

   
Det klarnar senare?                                   RÄTT GISSAT? Daijes strittsäkra tratt!

AMIRALENS JUL o NYÅR 2014, TENERIFFA

EN ANNORLUNDA JULDAG:
Denna båt bogserades in till hamnen här i Los Cristianos på Juldagens eftermiddag av sjöräddningen. Den togs upp på på lördagen och Agent FUNleak smög sej in på varvsområdet, riskerande sitt liv för intrång på inhägnat område!
Båten kommer jag ihåg att jag sett här i trakten tidigare. Kan man vara utan att känna igen en så reklamdfylld båt? Borde fråga ägaren till båten om han, eller den ssom skaffat reklamerna skulle kunna tänka sej att jobba en stund för Amiralitetet!


Rodret såg jag inte någonstans. så det har nog sagt upp kontraktet av en eller annan orsak! (se nödrodret nederst!) Om man ser på axelstumpens styrbords sida, så ser man teclen på "våld"!?

Propellern ser ut som den inte skulle ha används sedan den kördes in i en fiskelina ,för länge sen!?

Nedan deras reserv styråra! Att göra den måste ha tagoít lång tid! Också om hyttdörren gått att få lös någorlunda snabbt!
Båten låg ju vid stenkajen ända tills den togs upp på lördagen. Eftersom Agent FUNleak kollade den regelbundet, kunde han notera att man bl.a. torkade kojdynorna och kläder dagen efter hasveriet. Detta kan tyda på överbrytande sjöar en längre tid! Det blåste nämligen obehagligt friskt på förmiddagen!
Agenten såg när sjöräddningen for ut.och det tog en ansenlig tid innan de kom tillbaka med denna båt på bogser! Så båten måste ha varit på ett ansenligt avstånd från Teneriffa mot La Gomera!Det som inte syns på dessa bilder är att mantåget med stöttor är totalt förstört på babords sida! Detta kan säkerligen tillskrivas räddningsoperationen! Om inte Räddningskrtssaren kommit i kontakt med den, eller eventuellt en "torare av rang" som försökt hjälpa dem före räddningskryssaren anlände, så kan det nog ha hänt vid landningen till den höga kajen?!

MEDLEM I AMIRALENS DREAM TEAM HAR UTMÄRKT SEJ!?
Han var med att vinna COUPE d’HIVER, med OS bronsmedaljören Jouko Lingrens Drake.
Henkka Andersson var på affärsresa, t.o.m. över Självständighetsdagen, trodde Amiralen!
På lördag kväll kom ett meddelande som fick en att ana att han var i Cannes och seglade drake och de låg tvåa! Uppmanade honom att försöka förbättra det dåliga läget och han lydde!? :-)
Nå ja? De blev 9e i söndagens enda segling, som kunde genomföras! Men när de fick räkna bort en blev det bara andra placeringar kvar och slutseger!

Andra blev likaså finska Thouban, Christian Borenius, med Chris Winter och en lokal proffs ombord.

Mera finns på cannes-dragon.blogspot.fi


Årets nästsista prisutdelning var ESFs för OS-serien den 24.11.
En massa muggar delades ut! De flesta gick förstås till juniorerna!
Men de räckte ju till fem ettor för oss, som gick till Giggen, Niku, Frida, Bo-Erik i ordningsföljd enligt insamlade poäng! Amiralen donerade sin åt Jonte, som var nästa i poäng!

*

Årets BÄSTA prisutdelning
blir ju Caspers segermiddag för Blue Peter Torstisserien, som Blue Peter bjuder på!
Tre rätter och måltidsdrycker! Den håller vi troligen i början av 2015?

(8.5) AMIRALENS PASS LANDAR PÅ HSK I KVÄLL!
Eki tog det med från Teneriffa när Amiralen glömde det på hotellet! Nu har det seglat med Sailori,  Bavaria 51 sedan 30.3!

HÄR ÄR BEVISET:

HÄR ÄR TRANSPORTMEDLET:


SMÅTOKIGA SEGLARE!?

(3.5) NÄR DET HADE LOVATS REGN OCH KYLA, FOR "RÖDSTJÄRTEN" TILL TALLINN MED  BESÄTTNINGEN, UTOM TEDDY SOM VERKAR HA LITE FÖRSTÅND KVAR. AMIRALEN HADE FÖRHOPPNINGAR OM ATT FÅ BÅTEN RIGGAD MED SJÖSÄTTNINGSBILEN. MEN DET BLEV INTE SÅ OCH DET ÄR JAG GLAD FÖR. KYLA O REGN OCH SÅ BLEV DET JU EN FÖRBÄTTRAD VINGMÄTARSTÄLLNING (SE FINNFUN 2014!)

SÅ DÖK DAIJE UPP OCH SKULLE UT OCH SEGLA!? HAN HISSADE STOREN FÖRTÖJD I BRYGGAN???


 

NÅ DET VAR VÄL BARA TRÄNING, FÖR SEDAN FOR HAN I VÄG MED ENBART MOTOR!
MEN AMIRALEN UNDRAR VAD SOM FÅR FOLK ATT DRA TILL SJÖSS I ETT SÅDANT KALLT VÄDER? OK, FAR MAN TILL TALLINN ÄR DET ANNAT SOM DRAR, MEN VART FOR DAIJE? NÅGOT SÄGER MEJ ATT HAN KANSKE FOR TILL LÅNGVIKEN, MEN JAG KOLLADE INTE HANS KURS!
Gissningen visade sej vara fel framgick det när han kom tillbaka följande dag, i regn! Han påstod att det började först vid Paven!?
Rödstjärten kom sent samma kväll som de for ut, berättas det!

EKI SKICKADE HÄLSNINGAR FRÅN PORTO SANTO!

 
(4.4) Han är på hemväg med Sailori (Bavaria 51). Här star han framför monumentet over AMERICA 500s stopp här. Där var vi ju båda med. Niku och Amiralen med Comfortina 38n Fun Star. Eki med en Swan.
(Se också "övrigt 2013" om ett annat Monument I Las Palmas!)

ÄR BARA MITTEN AV MARS OCH AMIRALEN HAR REDAN SEGLAT ÖVER 200 NM ATLANT-SEGLING MED SAILORI!
Hur skall året sluta med en sådan början?

NYHET!!! ARC BALTIC 7.7 – 17.8-14
Cruisingsegling med program i hamnarna!

Kiel- Bornholm- Visby- Gotska Sandön-Tallinn- St. Petersburg- Haapasaari- Helsinki (NJK 28.-31.7)- Kökar-Mariehamn- Saltsjöbade- Kalmar- Möns Klint. Buss till Köpenhamn, avskeds middag.

Se närmare!

 

Jimmy Cornell har börjat igen, efter att ha dragit ARC i 20 år (tror jag) sålde han evenemanget och tog en paus. Nu är han alltså i farten igen:

EUROPEAN ODYSSEY – Sailing South in 2014?
Båtar som skallsegla från Nord Europa till kanarieöarna eller Medelhavet 2014 välkomnas att deltaga i The European Odyssey.
Hamburg-London, (start 3 Juli),  Cherbourg, La Coruna, Porto, Lissabon, Gibraltar, Rabat (Marocko)-Lantzarote (start 20.8) är orter som ingår i programmet. Intresserade kan kontakta
info@cornellsailing.com

 Från och med nästa år går starten från Sant Petersburg till Sevastopol i Svartahavet!? (Men det var nog skrivet före Putin intog Krim! Intresset för start och mål kan ju ha ändrats?)
 
http://www.europeanodyssey.org

 (Jimmy har min video på green Flash! Kanske han visar den vid några mässtillfällen?)

 ATLANTIC ODYSSEY I
Lanzarote to Martinique.
Start från Marina Lanzarote och mål vid Marina Martinique.
Deltagarna inbjuds att deltaga i the Blue Planet Odyssey med start i London i juli 2014 och cruisa till Kanarieöarna
via Frankrike, Spanien, Portugal och Portugal.

ATLANTIC ODYSSEY II

La Palma till Grenada.
Start från Marina La Palma och mål i Le Phare Blue Marina.

Nu undrar man om det skall bli tillräckligt med båtar i alla dessa seglingar. ARC lär inte sluta i första taget!
Blir intressant att se!

<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->