DH

DH Sidan

DH 2020:

VÅR DH SERIE:
- H2S Bengtskär runt, lilla klassen          10e / 1p
 Enbart fock sista c 12 Nm.Tiden hade
 gett 3e plats i stora klassen!!!
-Emäsalon lenkki, endast 6 startade          1a /  7p
-HTR (31 startande men endast 1 klass!)   6e /  6p
 (Om 2 klasser hade vi vunnit lilla = 12p!)
-Henri Lloyd DNC (fick ej besättning)!
-KoPu 2-purjehd. 1a lilla klassen (1a tot.)  1a / 12p
-Björkhomen 1a lilla klassen (1a tot.)        1a / 10p
 Mindre poäng än vinnaren i stora klassen
 trots tot.seger, p.g.a. färre deltagare!    
Totalt 36p                                                                 

(19.9)
DH FINAL - BJÖRKHOLMEN (-BLEKHOLMEN) - AMIRALEN & JOKKE.
HISTORIENS VINGSLAG KUNDE JA KÄNNA NÄR JAG TILLDELADES VANDRINGSPRISET FÖR TOTALSEGERN OCH SÅG VEM SOM HAR FÅTT DET!
FÖRSTA INTÄCKNINGEN I FATET ÄR "1969 FL195 TINA G.BADE ESF, SOM I PRAKTIKEN KÖRDES AV MIN FRU MONA & MEJ! DEN TIDEN GLÖMMER JAG ALDRIG! MITT FÖRSTA FM TOG VI MED TINA!


Vinden var frisk men inte så att vi skulle ha tagit rev. Dessutom var det ju bara en kortkryss i början och sedan halva banan innan det skulle bli kryss, så inte hade vi tagit rev i första taget ens om det hade blåst mera! Men jag beslöt att ta den minsta spinnakern, för säkerhets skull!
Vi hade tydligen båda läst orderbrevet slarvigt, för vi trodde att vi skulle starta 5 minuter efter de stora. Nå formuleringen var nog lite ovanlig!
STARTÖVNING
Så vi gjorde en startövning som avbröts när Jokke märkte att vår klassflagga kom upp när vi tänkte starta! Jag hade tillräckligt med att hålla reda på att vi inte körde på någon av våra 9 konkurrenter, så jag kollade inte signalerna!
När sedan vår start skedde var vi nära yttre märket och helt fria. Snart kunde vi också slå och när vinden just efter det vred med, gav vi all spillvind vi hade till övers åt Thetis (First 31.7) och Merenhuiske (J/80) fick väl lite också av den varan. Båda höll jag som de farligaste konkurrenterna, så det passade mej bra att vara lite elak!
MINSTA SPINNAKERN
För säkerhets skull valde jag vår minsta länsspinnaker, som också är bra på slör! Ett bra val skulle det visa sej!
Banan gick från fjärden SW om Drumsö - S om Stora Enskär och Ytterskär (där 6m kurvan är långt från stranden!) - Nygrundet S om Gråhara – Sitin – S-märker SO om Gråskärsbådan – förbi Gustaf Adolf –tillbaka till startområdet där målet var!
Vi var enligt mätetalet snabbaste båt i klassen tillsammans med Jolly (J/97) och tog alltså kommandot genast från starten och det kändes bra att starten lyckades och vi fick segla i fri vind! I något skede tyckte Jokke att Jolly var långt bakom, men i själva verket startade de inte alls för fallet hade lossnat från rullfocken, så de for hem när vi startade!
Helt enligt förväntningarna drog vi iväg och ökade försprånget, t.o.m. lite snabbare än jag hade väntat mej.
Framför oss såg vi ju de stora, så några navigeringsproblem hade vi inte. Några av dem hissade ingen spinnaker/gennaker ens i början när det var läns. Från Nygrundet var det många som inte seglade med spinnaker eller gennaker. Det gjorde mej lite orolig! Bl.a. Merenhuiske skulle säkert gå hårt med gennakern och få fast oss om vi inte kunde gå med spinnakern. Men vi tyckte att vi borde kunna gå med den och i varje fall skulle vi försöka och i värsta fall gå en lång bit så högt det gick och sedan fortsätta med fock sista biten!
Men vi bar den lilla spinnakern bra! Lite fick jag nog jobba men ratten i de friskaste byarna och sedan tog vi ner den kanske 1 sjömil före märket, när jag tyckte det kändes för riskyllt!
Merenhuiske hade, som väntat, kommit rätt bra, men gått lite lägre än vi och tog ned lite efter oss och blev igen lite efter. Att vi gick långsammare utan spinnaker kunde vi konstatera bl.a. på att vi började bli lite efter en 36.7, som var utan spinnaker och som vi fått fast.
Så började den enda egentliga kryssen (knappa 3 Nm) till S-märket NO om Gråskärsbådan. Nu kryssade vi förbi 36.7an(!), trots några små missöden! (Den blev 5a!)
Efter det var det nästan kryssbog ända till Melkö och där ifrån vi hade turen att sträcka ända till målet vid V-märket!
Våra närmaste konkurrenter i resultaten blev Thetis 2a 2s i korr. tid före Merenhuiske, slagna av oss med 6 minuter! Fjärde blev Draken(!) Sailaway.
DRAKE PÅ HAVSBANA
Visserligen tror jag att arrangörerna i kallelsen talade om en skärgårds bana, men Helsinki Kasun är väl det enda märket som är lite längre från skärgården än Sitin! Och de vattnen är knappast lämpliga för en drake? Nu var det ju tur att vinden var från land och sjögången liten! Jag tycker dessa tävlingar borde begränsas till båtar med åtminstone mantåg och sådant!
RESULTAT
Stora Klassen: 1- Ipanema 2;48;54; 2- Ramdata 2:53:50 (Utan spi./trasig bom); 3- Lilyan 2:54:51
Lilla klassen:   1- FinnFun 2:44:52 (Totalseger); 2- Thetis
2:50:52; 3- Merenhuiske 2:50:54
Fullständiga resultat på manag2sail!

(6.9)
KoPu DH - TOTALSEGER UTAN SPINNAKER!? - AMIRALEN & PEKKA.
26 BÅTAR DELADES I 2 STARTER. VI STÖRST I LILLA KLASSEN SOM STARTADE 10 MIN. FÖRE DE STORA. BOMBEN: ALLA VAR I DE FÖRSTA RESULTATEN I SAMMA KLASS? DUBBELSEGER FÖR ESF!? SEDAN KOM DET RESULTAT OCKSÅ KLASSVIS!
Lilla: FinnFun, Xelina, Thetis, Jolly....  Stora: Eufore, Ramdata, Ipanema, Low...  (se manage2sail)


Vi startade lite senare än planerat från Amiralshamnen och kom i sista minuten till startområdet.
Kollade linjen, som var väldigt lång, men verkade bra lagd! Så visade det sej att varken Pekka eller jag kunde ställa in startklockan, så Pekka fick använda sin klocka och det gick bra. Jag ordnade gott om plats i lä om oss och vi kom bra iväg, med Xelina lite bakom i lovart, tror jag.
Så började vi trimma seglen! Först storen och sedan focken. Inhaulern lagom ut och skotpunkten på rätt plats!
Sedan fullfart mera koncentrerad på körandet! Xelina trivdes inte länge med oss och slog bort. Det gjorde också Jolly, medan vi fortsatte tills vi hade synkontakt med V-märket, som var första märket och då slog också vi! Sedan slog vi på Jolly och framför Xelina.
Kurs mot lagom utanför Melkös SW strand, lite lättare skotat. Försprånget ökade sakta men säkert till konkurrenterna.
När vi närmade oss nästa märke, N-bojen S om Melkö, dök en skräcksyn upp! Alldeles S om vårt vändmärke var ett rundningsmärke för Drakar (också 606 och Starbåtar, hörde jag senare!) Där rörde sej också två funktionärsbåtar!
Nå vi hade tur! Drakarna hann runda just före oss, så vi kunde fortsätta ett stycke utan att slå, så vi kunde göra det någorlunda optimalt, med tanke på våra närmaste konkurrenter! Det visade sej sedan att vi också med det klarade ett grund, som Xelina måste slå för! Jolly hade slagit redan tidigare! Vi fortsatte ända till Rysskär utan att slå, för vinden vred tidvis lite emot för oss!
Det sparade oss också 2 stagvändningar!
Vid rundningen av S-märket SO om Rysskär hade vi ett klart försprång före Xelina, som väl var lika klart före Jolly! Andra hade jag inte en aning om, utom att de var rätt långt efter!
(DETTA MÄRKE BORDE VAR S-MÄRKET SV OM RYSSKÄR!!! Nu hamnar man att runda Rysskärs SV udde och det är ju en dålig lösning!)
Så slör i god fart mot Rönnkobben, mot nästa problem! Det dök upp en jolletävling där båtarna kom kryssande upp framför oss!
Nå de hann undan oss med god marginal, utom två! Den ena östes, troligen efter att ha stjälpt och den andra hade tydligen gett upp? Men hur gick det senare när de troligen kom länsande över vår bana! Nå det hann vi inte bry oss om!
Så vred vinde på en gång lite mera mot V och en stund ännu mera mot N.


Konkurrenterna syns tydligt vid horisonten! Obs! Foton ljuger aldrig! Foto Pekka.

LITE ÖVERMODIGHET!?
Vi hade nu ett så skapligt försprång att klassegern inte borde vara hotad. Totalen hade jag inte i tankarna, för då hade vi nog hissat vår bästa spinnaker genast! Kommer ihåg att vi gick klart över 7 knop, så någon större orsak att hissa en spinnaker såg jag inte. Men beslöt sedan att sätta den minsta spinnaker klar att hissa, om konkurrenterna skulle hissa. Jolly hade visserligen genast hissat en (liten?) gennacker, men den var klart bakom Xelina och måste vara före oss i mål!
Så kommer jag ihåg att jag bad Pekka att inte fullfölja spinnacker förberedelserna! Varför kommer jag inte ihåg! Det var väl något annat jag ville ha gjort?
Så såg vi plötsligt Xelinas spinnaker och då blev det brådis för oss! Vi hade spinnakern på styrbords lä sida och var redan ungefär vid den gröna pricken N om Stora Ådholmen och en gipp var snart aktuell! Focken togs också ner, troligenför att möjliggöra en snabb gipp efter hissandet? Det tydligen lilla virrvarret med spinnakerbomens linor blev inte mindre när focken kom ner.....! Skepparen gav order om gipp och hissandet av focken! Vi var redan så långt att vi gick lite fel om den röda S om Ormholm. Har inte ännu vågat kolla om där finns stenar! (Vi har gått ungefär mitt imellan pricken och 3m kurvan. Någon sten syns inte i plottern!)
Planen var nu att med den mera västliga vinden gå till sista rundningsmärket, den följande röda, och där hissa spinnakern efter gippen! Väl där tyckte jag det kom obehagligt frisk vind och lite väl mycket från sidan! Så vi hissade inte och fick på slutet svära över att det var så lite vind i lä om Ormkobbarna trots att vi gick rätt långt från dem! Och Xelina kom med gott drag i sin blåsa!
HADE JAG IGEN GJORT ETT FEGT BESLUT? (HTS Bengtskär Runt, början juni, när vi gick de sista dryga 10 Nm till målet med enbart fock.)
Vår tidtagning på konkurrenten i mål blev också synnerligen bristfällig! På basen av vad Pekkas beräkninl om vår seglade tid och uppskattning om tidsskillnaden i mål, räknade Teknikens Maestro ut att det skiljer i korrigerad tid några 100-dels sekunder mellan oss, i en eller annan riktning! Humöret var inte det bästa på hemvägen så vi startade motorn och åt våra smörgåsar!
Väl hemma på Drumsö meddelade Pekka den goda nyheten att vi vunnit OVER ALL med förkrossande 15s före Xelina!
Det dröjde länge innan Amiralen riktigt fattade vad vi gjort! En knapp seger – jo men over all – och utan spinnaker!?
Eufore och Ramdata var ju inte så långt efter, så de kan inte ha haft mycket sämre vind än vi!?
Det bekräftade Eufores Ais-spår senare!

(14-15.8)
HTR-DH - c 95% "KÖ-ÅKANDE"! STORAS RACE! - JOKKE & AMIRALEN.
SENT ÄNDRAT ORDERBREV MED NYA NR FÖR MÄKEN LURADE MÅNGA ATT TA EN ANINGEN LÄNGRE VÄG TILL FÖRSTA MÄRKET!  MEN(!) JOKKE HANN FÅ STARTLINJEN ÄNDRAD SÅ KORTASTE VÄGEN TILL FÖRSTA, RÄTTA MÄRKET, INTE GICK ÖVER FARLIGT GRUNDA VATTEN!!!
1,3 Nm KRYSS OCH SEDAN LÖSA BOG ÄNDA TILL LITE FÖRE MÅL, DÄR DET BLEV LÄTT KRYSS, I MÖRKER. ETT SLUTLIGT AVGÖRANDE! VI GICK MISTE OM VIKTIGA RANKINGPOÄNGN! MINSTA BÅT FÖRE OSS ÄR PÅ 37 FOT, MOT VÅRA 33! (FinRating 0,992 MOT VÅRT 0.9429!)
VARFÖR DELAR MAN INTE UPP 33 BÅTAR, MED LITEN BESÄTTNING, I 2 KLASSER
?

BRA START
För en gångs skull lyckades detta team bra i starten J , men det var trångt mellan konkurrenterna och Amiralen var lätt nervös! Och än en gång: varför har man 30 stora båtar, som dessutom var ”underbemannade”, i samma start?
Vi tog genast kurs på det rätta märket, medan majoriteten styrde mot ostbojen. Några fällde i sista minuten brant ner mot den och fick plats. I Tallinn var det t.o.m. en seglare som langade åt mej ”vi tog alla märken rätt”! Han blev informerad om det nya orderbrevet som kom på onsdagen och teg!
Vi kryssade ganska jämnt med Ramdata (Salona 37), men vid rundningen 1,3 Nm senare ledde troligen Estniska Spirit (Grand Soleil 42R) knappt enligt tid på distans. Nerissa (Dufour  40LR) var dryga minuten före oss och också Ipanema (J/109) hade gått klart bättre än vi och var c 40s före i korrigerad tid.  Detta har Jokke kommit till efter analys av tracken!

Vid Helsinki kasun var vi på delad 2a plats med Ipanema i korrigerad tid!  Nerissa var 2:30 före och Ramdata och Spirit 1:10 efter. Lite oväntat bra hade vi gått! Det var ju inte ens kryssbog. Sonja 3, (X-34) och lite närmare oss i storlek och prestanda än de andra, kring oss, var 1:50 efter oss. Nämnas kan ännu att 31.7an Melisande var över 6 minuter efter oss. De om någon var i totalt fel klass!

BRA LÄGE FÖRVÅNAR MEJ EFTERÅT
Före Tallinna madal gick klubbkompisarna på både Lilyan (HP 1030) och Zeieten (Grand Soleil 40) förbi oss. Medan vi hade lite jobbigt att komma upp till kassunen, för vi hade i ett tidigt skede valt att gå rakt på märket efter att vi fällt nedan om en konkurrent som såg ut att inte släppa oss förbi i lovart. Nu hade vinden tydligen kommit lite emot. Där förlorade vi en del, men vi klarade märket och dess djupkurva.
Här var Nerissa i klar ledning. 17:20 före oss, 6:10 i korr.tid! I korrigerad tid var vi på delad 2a plats med Ipanema 10:30 framför och Ramdata 14:40 framför! Spirit var 34:10 framför men i korrigerad tid -1:50. Xanadu (X-37) 9:40/-4:40. Inanna (First 53F5) 15:40/-11:20.
Att läget var så bra visste nog inte jag i varje fall!

Vid mittledsmärket var Nerissas ledning jämfört med oss 20/6:15 (nästan samma som vid förra märket!). Ramdata 19/30s före oss, som var 3e, med Ipanema 12:40/-20s bakom.  (Jag tror inte man skall tro på dessa siffror till 100% ?)

Jokkes egen punkt c 4 Nm förmålet (Mindre än 1 timme efter föregående punkt.) Vi har just passerat Zeieten i lä!
Jokke har konstaterat att vi här förlorade under mindre än 1 timme, 4-8 minuter i korrigerad tid åt våra värsta konkurrenter. Sonja 3 tog fast oss (var redan nästan jämnt med oss, men tvingades fälla i lä om Zeieten. Någonting gjorde vi alltså ordentligt fel här? Jokke misstänker att det var Zeieten som stört oss. Jag är tveksam till det! Vi var rätt långt i lä om dem när vi gick förbi dem! Och varför gick vi överhuvud taget förbi dem? Vinden varierade ju rätt mycket i styrka hela tiden och ofta mycket lokalt!
Det blev sedan mörkt och kryss.
- Kryss var ju det sista vi behövde med tanke på konkurrenterna där framför!
Jokke använde ficklampan flitigt för att skota seglen rätt, medan t.ex. de nygifta på Zeieten inte använde någon ficklampa. De lär ha skotat seglen rätt när det ännu var ljust! :-)
Då föreslog jag att vi slutar stressa med det och jag försöker köra på instrumenten. Vindvinkeln och loggen. Det var inte lätt! Vindvinkeln ändrades hela tiden och det krävdes koncentration!
MEN SONJA 3, SOM GICK BETYDLIGT LÄGRE ÄN VI BLEV ORDENTLIGT EFTER! DET BLEV OCKSÅ ZEIETEN!

VI I MÅL 00:27:0
1-Nerissa; 2-Ramdata (förlorade med futtiga 14s i korrigerad tid!); 3-Spirit; 4-Xanadu; 5-Inanna; 6-FinnFun;
Sonja3 blev 9e -8:15/-23
Ipanema 27:06 före oss och hade vunnit oss med 10 minuter, men fick ett tidsstraff på 30 minuter. ”Rangaistuksena kilpailukutsun säännön 1.2 rikkominen.” (Lanternorna?)

EFTERSNACK
-Jokke: Viimeinen pätkä kesti 53 min meiltä ja siinä hävittiin tasoituksissa kärkiveneille 6-11 minuuttia tasoituksissa. Toisaalta Sonja 3 jäi meille suorassa ajassa 8 min ja Melisande vielä enemmän. Tuon pistän lähinnä kääntyneen tuulen piikkiin. Olisi myös ollut parempi ottaa korkeutta varastoon, mutta Zeieten olisi sitten pitänyt jotenkin ohittaa yläkautta.

-Om man hade delat båtarna i två klasser, med c. lika många båtar i båda, hade vi vunnit lilla klassen! (Men kanske det hade varit orättvist...?)

-Denna bana är/var inte bra! Nästan kryss till Kasunen, nästan kryss till Tallinna Madal, bara några grader längre kurs till mittledsmärket. Minimalt med kryss, ingen spinnaker eller gennaker! TÄVLINGEN BLEV TRÅKIG! Det tyckte många efter seglingen! Men det gick ju snabbt!  
Vi klarade oss otroligt bra mot våra längre/större konkurrenter, trots det och trots att vinden vände till kryss före målet!(13-14.6)
EMÄSALON LENKKI – TUFF SLUTKAMP I DH. JOKKE & AMIRALEN
KLAR LEDNÌNG MÅNGA GÅNGER! SEGERN POSITIV ÖVERRASKNING! SJÄLVKÄNSLAN TILLBAKA!

Tyvärr endast sex startande i DH-klassen. Startsystemet var ”jaktstart enligt halv vägs”. Vi startade samtidigt med Jolly (J/97), som enligt manage2sail har samma mätetal som vi (3 decimaler). I verkligheten finns det 4 decimaler i mätetalen och vi har aningen fördelaktigare mätetal! Starten gick från HTPS landbaserade start linje. Vind vid starten ca SO.
Konkurrenten valde frivilligt att starta i lä om oss, där jag ville ha den och ganska snart täckte vi dem och drog ifrån. I fortsättningen blev det ”nästan” kryssbog och vi drog sakta men säkert mera ifrån. Så blev det full kryss mot Fredrikshamns sundet. Tror vi ledde med över 3 minu
ter över Jolly när vi var ute ur det smala sundet!
Väl där såg vi en del seglande båtar i minimal vind, som till största delen var båtar i tävlingen.

I några timmar kämpade vi i mycket svag och varierande vind och Jolly och Sonja började kryssa med gennaker.

Jolly på kryss med gennaker.

Inferno 31an Donna i vår klass fick nog av vårt sällskap och drev iväg till havs, sökande efter vind, medan vi strävade österut i sällskap av bl.a. Jolly och Sonja (Bavaria 35 Match), från vår klass. Vi hade länge sällskap av Inker (S&S 6.6) med en väldig genua. Inferno 31an Inferna , i ”besättningsklassen” var också med i gruppen.
Småningom kom vi lös och tog ledningen i hela fleeten och drog iväg följda av Inferna.

När vi passerade Kajholmen tog Harald ett foto. Vi i klar ledning före Inferna, som var klart före Jolly!
 

Jokke vid ratten, Inferna hänger ännu med. Bakom dem syns Jolly och Sonja "tydligt" ("flugskitet" på Infernas däck!)
Kom ihåg att foton aldrig ljuger! Hi hi!

Sedan blev det klar gennaker bog  med vind kring N och vi hissade spinnacker. Men Jolly gick förbi och Sonja kom närmare.
När vi passerade Bodö, som skulle lämnas i S, såg vi Donna komma kryssande och den blev ordentligt efter oss!
På fjärden S om Emsalö drog Jolly iväg med gennakern, men kom inte ens nära SO udden. Senja gick förbi oss men kunde inte heller gå tillräckligt högt med sin gennaker och vi tog ner spinnakern och tog kurs på udden. Dit kom vi sedan klart efter Jolly, men klart före Senja och började kryssen N-ut i mycket lätt ojämn och vind.


LYCKAD KRYSS
Vårt samspel fungerade perfeckt och vi utnyttjade vinden bättre än Jolly och gick tillslut förbi dem. Samtidigt blev Bavarian klart efter. Mot slutet av sträckan, vid BSS gamla klubbhus lyckades vi hålla oss just och just utanför 3m kurvan och slapp ”onödiga stagvändningar” i den lätta vinden och drog ifrån ordentligt! Vi rundade långt före Jolly!
Tvekade länge om vi skulle våga hissa spinnakern i den till riktningen ostadiga svaga vinden! Ville spara våra krafter och undvika onödiga manövrer. Vi var säkra på att det förutom bleke skulle bli nödvändigt att ta ner blåsan på sträckan efter bron. Nå, vår ORC länsspinnaker kom upp och den klarade också sträckan efter bron, där det blåste väldigt lite, men hela vägen. En båt lär ha drivit på fel sida om de gröna prickarna och fastnade i leran och fick ta till motorn. De tog sedan RET efter målgången! Vår ledning var nu ungefär 16-17 minuter.

FARTYG LÄGGER UT
Lite spännande var det en stund när ett fartyg lade ut från Neste, just när vi passerade. Vi visste ju inte vart det var på väg, men räknade med att kolossen skulle gå ut längs Emsalö så lovade lite till styrbord och det hann bli tillräckligt med utrymme för fartyget om det skulle runda den prick vi just passerat. Inget vrål hördes och jag hade gissat rätt! Här borde vi väl ha satt på VHFn och kanske fått ett meddelande från fartyget eller t.o.m. kunnat fråga vart det skall!
Färden fortsatte i lätt vind som skulle vridad mot O!  Det gjorde den, men lite tveksamt, med små och vändningar tillbaka då och då. Bakom oss "kryssade" gennakerbåten av och an, utan att ta in på oss nämnvärt. För svag vind för den?
Så ökade vinden lite och när vi var N om Svarta Hästen försökte de gå förbi oss på lä sida, men blev täckta och måste gipa och skära bort. Nytt försök N om Torra Hästen och klart i lovart om oss och de gick förbi!

VÅR EMINENTA KRYSS VAR INTE TILLRÄCKLIGT BRA!?
Nu tror jag att vi båda började misströsta! Tråkigt och inget vi kunde göra åt saken! Jag kom emellertid att tänkte på förra årets tävling där Niku och jag kom i mycket klar ledning i ungefär samma vindriktning till Fredrikshamn sundet och möttes av ett totalt bleke! Här fanns det alltså ännu en lite chans! Då tog vi ner spinnakern och drev igenom sundet sakta, sakta och utan att någon kom ens inom synhåll!

EN OTROLIG SLUTSPURT
Till vår förvåning tog konkurrenterna ner sin gennaker rätt långt före mynningen och försvann sedan småningom bakom det höga berget! (Där förlorade de tävlingen första gången!)
Vi tänkte nog försöka med spinnaker så långt det bara går. Så kom vi så långt att vi såg att det blåste hela vägen! Men hur långt skulle vi komma med blåsan uppe? Jag körde på spinnakern så högt det gick, fällde lite då och då för optimal fart och för att undvika att seglet kollapsade. Sista pricken klarade vi med c 20 cm från spinnakern och vi var igenom! Till vår förvåning hade konkurrenterna inte ännu bytt försegel! Kanske de kollade mera på hur vi skulle klara oss och tyckte att de inte hade någon brådska? (Där förlorade de tävlingen andra gången!)
Vi var givetvis nu betydligt närmare dem och min trötthet hade försvunnit och tänkte att ”jävlar anamma” nu skall vi åtminstone visa dem att vi är snabba! Då hade jag nog inga tankar på att få fast dem, men hoppades på lite kryss i sundet före mål så att vi kommer nära dem.
Planen var att vi går så långt och högt det bara var möjligt med spinnakern och tar ner den vid de höga bergen där det säkert skulle vara lite mindre vind! Vinden kändes nämligen ganska frisk när den kom i små pustar i spinnakern! Jag bara körde på spinnakern från lä och såg till min förvåning några gånger att vi t.o.m. tillfälligt gick rakt mot dem!
Så sa Jokke att vi tar ner blåsan och han bara slog upp fallåset och spinnakern flög ner i lä men blev knappt ens våt innan den var i båten!
Hur vi hade gått i jämförelse med konkurrenten kan jag inte riktigt uttala mej om, men inte hade vi blivit efter?
Det blev sedan ingen kryss, men nog kryssbog och vi kom fast konkurrenten så att vi hade överlapp i lä. Vi fick båda samma tanke: ett kort slag och så komma med styrbord till linjen så att de får veja för oss, för de sträckte inte upp till yttre bojen. Men i samma veva som jag började höja för stagvändningen kom en vindpust  med kraftigt ändr riktning, som gjorde stagvändningen onödig och vi kunde fälla ner rakt efter konkurrenten och klara yttre märket! Men också konkurrenten kunde gå i mål!
Jag hann redan glädja mej åt att vi gett dem en match när Jokke började räkna sekunderna efter målskottet. Vi förlorade med bara 7 sekunder och Jokke skrek ”Me voitettiin”! Och det gjorde vi med hela 7 sekunder!
Att så skulle gå bekräftade min Guru Kalle när jag ringde och kollade att rätta mätetalen beaktas!
Detta gav lite plåster på såren efter min slöhet i slutet av HTS Bengtskär Runt, som var oförlåtlig!

Här är seglet som gjorde det! DOYLE, såklart!:  (Foto Pekka Rapeli, Imppu B)

   EFTER SNACK:
- Kappseglingarna börjar bli lite tråkiga! Numera seglar man i två "klasser" inom klassen! Gennakerbåtar mot spinnaker-båtar! I synnerhet på läns är det tråkigt! Men så kan man råka ut för bogar som är som gjorda för gennaker och då är en spinnakerbåt helt chanslös... Men det är ju inte enbart gennakern som gör det. "Gennakerbåtar" är ofta mera jolleaktiga!
På den "gamla goda tiden" satt man "jollarna" i K-klassen! Inte blir det bättre av att man numera också kryssar med gennaker! Men till all lycka kanske de inte ännu är tillräckligt bra på det, för att dra full fördel av det?

(5-6.6)
HELSINKI TWO STAR BENGTSKÄR RUNT - JOKKE & AMIRALEN
Vi hade för avsikt att fara ut i god tid och kolla trimmet och testa reven, men den svaga vinden fick mej att skippa den planen och tillåta mej att ta det lugnt och få lite mera vila. Vi for alltså till båten 16:15 och for ut från min Drumsö plats genast när vi satt rev 1 på plats! Rev 2 glömde vi helt att koppla. Kort väg till starten vid HSK och ändå kom vi ganska i sista minuten.
Tyvärr var det kryssbog till den yttre röda isbojen O om Melkö, så man borde ha startat nära land, men dit rymdes vi inte! Vidare hörde vi inga signaler från seglingsnämnden och inte såg jag i varje fall flaggsignalerna. Men vi hade nog rätt tid på klockan.
Så missförstod jag tiden när jag försökte läsa startklockan genom mina solglasögon och trodde starten hade gått och styrde mot linjen. Förstod inte genas Jokkes våldsamma protester, men lyckades bromsa upp.....  Vi startade sedan
störda av en massa båtar...
När vi sedan kom till första märket kollade jag på plottern och gick så långt att vi kunde göra ett långt slag västerut och var helt fria. Det förde oss i sjölä N om kobbarna SW om Melkö och vi fortsatte så långt tills det började komma grundare vatten och vi slog. Sedan fortsatte vi N om Rysskär, på tillräckligt långt avstånd för att inte få nämnvärt störd vind, men minimala vågor, nästan till Torra Lövö. Att vi gått bra visste vi redan då!

När vi kom ut i farleden till Kytö var vi ”mitt i” stora klassen som startade 10 minuter före oss! Av våra konkurrenter var endast Nea Nora, (First 36.7) och Bianco (First 35), före oss!
Så fortsatte seglingen till Kytö och efter det måste holmar och skär passeras på farledens sida ända till Sommarö på Porkala fjärden.

Jokke:
Jatkoimme kryssiä pohjoislaitaa pitkin ja tulimme Systrarnan kohdalla väylälle. Pian sen jälkeen tuuli kääntyi etelään ja nostimme genaakkerin, jolla ohitimme Nea Noran, Biancon ja Ipaneman. Omalla genaakkerillaan meidät ohittaneen Senjan ohitimme suoralla kohti Rönnskäriä sen ja Ipaneman mennessä liian lähelle etelänpuoleisia saaria. Väylän mutkassa vaihdoimme pieneen spinnuun ja kasvatimme kaulaa. Bianco ja Senja jäivät ja johdimme selvästi pientä luokkaa suorassa ajassa. Ipanema ja Bianco leikkasivat voimakkaasti ja me menimme suoraan. Ipanema meni ohi suurella genaakkerillaan, mutta Bianco jäi, vaikka pitäisi olla n. 20 s/m nopeampi kevyellä lenssillä ja meillä oli selvästi alikokoinen spinnu.
Därifrån fortsatte vi yttre vägen via bl.a. pricken Georges Bank, känd för alla som seglat Hangö-Sandamn, tillfartsseglingen till Gotland Runt. (Om den tävlingen finns kvar när GR numera startar mitt i Stockholm vet jag inte!)
Ganska tråkigt en lång sträcka och Jokke skickades på frivakt där han var c. en timme!
Sedan var det min tur att vila. Sov knappast alls under min timme. Troligen inte Jokke heller.
Sikten var dålig så man hade svårt att se de främsta båtarna med blotta ögonen.
Så började vinden sakta öka och vred närmare platt läns och gennakerbåtarna skar utåt, medan vi gick rakt på följande märke. Tråkigt!
Sedan på rakan mot Bengtskär började det dyka upp blåa fläckar (under 10 m djup) i plottern och dem försökte vi undvika!

Ett mästerskott av Sailpix.fi!
Endel hade lite problem och bottnen ser smutsigt ut, men det måste vara kamouflagefärg för vi är ju i början av juni!?Här börjar vi rundningen av Bengtskärs fyr med kobbar! Framför oss är VindUngen från stora klassen, som startade 10 min före oss. De blev 3a i sin klass. Våra mindre konkurrenter kom bakifrån med den goda vind vi har här! När vi hade kryssat en lång stund efter rundningen, började vinden vrida mot syd och vi började sträcka. Alla bakom varande till fördel! Foto Sailpix.fi

HEKTISK RUNDNING
Själva rundningen av ögruppen var hektisk! Vindstyrkan 18-22 knop och någon by på 24 och farten var uppe i 13 knop, minns Jokke. Spinnaker ner och ettans rev in och samtidigt skulle jag hålla reda på andra båtar och att vi inte gick för nära stranden. Vi blev klara just i rätt ögonblick och började kryssen. En i det närmate perfekt manöver av oss! Men är övertygad om att vi kunde ha gått närmare stränderna!? Low som rundade just före började reva lite för sent och föll långt ner och när de började kryssa på allvar var de klart efter. Däremot meddelade kumpane att Jolly (J/97 med nästan samma mätetal som vi) är nära bakom och går bättre! Frisk vind och kryss och en mindre båt går bättre! Finns det något värre för Amiralens ego? Lite senare sådde gasten mera salt i såren! ”Se kulkee edelleen paremmin”!  Vågade inte själv kolla läget så noga utan seglade det bästa jag kunde.
Så tyckte Jokke att det var dags att slå inåt och det gjorde vi. Och vi gick för om Jolly utan att kolla den närmare! Amiralen mådde lite bättre! Men vi var lite nervösa över att lämna konkurrenten, som fortsatte utåt.

Vi slog snart tillbaka och kämpade väl lite med Ipanema (J/109 i stora klassen) och utgick med segern i den kampen. Jolly såg vi inte till och slog snart tillbaka.* Tyvärr för sent!
MASSA
PROBLEM
På kryssen hittade vi lite väl mycket problem!
- Den ena av våra huvudsakliga fockvinschar satt obehagligt löst och vi blev tvungna att sluta använda den och Jokke tyckte det var jobbigare att använda den bakre!
- Akterstags taljan gick i botten, något jag tycker inte hände i hamnen när jag trimmade masten, för då hade jag ändrat den!

- Vidare lossnade kicken från masten och jag hittade ingenting att fästa den med, så vi surrade den med en stark lina. (Väl hemma har jag av en slump hittade en sprint som går att använda. Den var på ett helt oväntat ställe i båten! Men att sätta dit den var mycket svårt t.o.m. i hemmahamnen!)
- undervanterna var för lösa! (Lite mera in i kicken hade ju hjälpt! Men den vågade vi inte spänna mera!)

Jokke anser att allt detta inverkade negativt på vår fart och det borde det ju! Men jag tyckte vi gick hyfsat! (Trots allt!) Vi drog ju bl.a. lite ifrån Ipanema! (Blev 2a i stora klassen!)
Det visade sej småningom att Jokkes vederguru fick rätt - igen! Vinden vred sakta mot syd och snart visade plottern att vi gick rakt på nästa märke och småningom över det och vi kunde lösa på skoten! Vi hade slagit för sent! Alla bakom oss till fördel!
När vi hade kommit så långt att nästa märke var Kallbåda grunds S-märke hade vinden vridit så mycket att Jokke började tala om att hissa spinnaker/gennaker. Jag kollade läget och var inte riktigt med på noterna. Jag var väldigt trött, närmast sömnig, efter ett långt kryss-streckpass i frisk vind och kommer ihåg att jag också ville spara gastens/partnerns krafter, för om de skulle ta slut skulle det inte vara bra! Det lovades också att vinden skulle vrida emot snart!

Så jag gick på frivakt, men glömde att påpeka att han skall väcka mej om det behövdes!
Efter c. en timmes sömn steg jag upp och möttes av en sur partner! De andra hade gått betydligt bättre med gennaker/spinnaker!
FEL MÄRKE
Så klarnade det småningom för Jokke att jag hade satt waypointen på fel ställe!
Mitt försvar: B.la. finns det bara en prick i kartserie B, som var obligatorisk, vid Kallbådan och i något sjökort står det Kallbåda grund vid den V-pricken! C. 1.8 Nm SO om Kallbådan finns en S-prick utan något ”grund”. Hur den kan kallas Kallbåda grund, som arrangörerna talade om i början, är obegripligt för mej! Nå, senare kom ju andra versioner av arrangörerna och i den sista är det säkert rätt skrivet, med koordinater men jag hade märkt fel prick och inte märkt arrangörernas precisering! Tröttnade på de otaliga ändringarna och väntade till den sista dagen och då var jag så trött på allt att jag meddelade Jokke att han får hålla reda på det! Jag hade ju ingen fungerande printer heller!
Tror nu inte vi förlorade så mycket på mitt klanteri, men det hade kunnat gå illa!

Men Jokke är av annan åsikt och då är det väl så!
DET HÄNDER MERA
Följande märke, som var Ulkomatala N om om Gråskärsbådan, (inte den långt i öster, som jag först trodde, innan Bebbe berättade vilket märke det var. Faktum är att jag inte kom ihåg att märket hette så! Tror jag senast har rundat där under OW/FM på HSK 1996?). Ungefär halvvägs dit sade det pang och spinnakern kom ner! Fallet hade gått av c 10 cm från haken! Vi har bara ett spinnaker fall och två fockfall! Fockfallen går inte genom öglan bredvid spinnaker fallet. Men det hade nog gått att hissa spinnakern i det fallet, men då hade fallet gått över förstagets profil när vi jippade vid Ulkomatala och det vågade jag inte tillåta! Vi hissade focken och ”linkade” vidare! Bakom såg vi något skede att det fanns fula moln bakom oss och rätt som det var kastades båten på tvären och seglen fladdrade våldsamt. Försökte styra neråt, men rodret var låst. Trodde att autopiloten släppt och förorsakat giren och rodret böjts! 

Frida tyckte det blåste lite hårt hemma i Kyrkslätt, så hon gick in på eStela och möttes av denna syn! Vi och några andra låg på tvären!

KLÅPARE (jag)
Kommenderade storen ner! Undertiden kollade jag autopiloten och DEN VAR PÅ!  Storen var då nästan nere! Det rätta hade kanske varit att skota in focken lite och hissa storen på nytt. Nå, risken hade ju varit att vi skörat seglet? Men lite senare hade det gått bra!!!
Vi kunde också ha satt en stor skruvmejsel som kicksprint vid masten och hissat! Den hade nog hållit till målet. Så kunde vi ha tagit ner focken och hissat spinnakern i det fallet!  Alltid hade vi vunnit några placeringar på det.

Jokke:
Storalla oltais voitettu Senja (Blev 6a). Spinnu + Storalla ehkä myös Melisande (5a!)
Mitt ointresse för att kämpa vidare kan till stor del ha berott på att Jokke konstaterat redan vid Kallbådan att klassens små båtar var alldeles för nära för att vi skulle klara dem! MEN JAG KÄNNER NOG INTE IGEN MEJ I DEN ROLLEN! SORRY JOKKE!


Så det blev 10e placering av 19 startande, 1 tjuvstartade och 1 avbröt i vår klass.
I stora klassen: 3 startade inte alls och 4 avbröt!

Resultaten finns på manage2sail!

EFTERSNACK:
* Det var inte Jolly som rundade bakom oss! Utan stora klassens J/109 Ipanema som slutade 2:a i sin klass! Jolly hade avbrutit och gått till Hangö!
- Det blev för lite kryss för att att vi skulle känna oss nöjda! Och mindre ju senare man rundade Bengtskär!
- GRATTIS till ESFarna Kalle och Iiro, som blev blev 4e i vår klass och framför allt till bröderna Nilsson som vann stora klassen!
- SÅDANA OVÄDER FÅR MAN VÄL BÖRJA VÄNJA SEJ VID I FRAMTIDEN? I HÖSTMÖRKRET BLIR DE DESSUTOM FARLIGARE!?

- När jag 14.7 fick in bilden av oss vid Bengtskär slog det mej att vi ju låg jätte bra i storaklassen! Åtminstone 2a!? Då kollade jag den klassens resultat och kom till att vi förlorat endast 15 minuter åt vinnande bröderna Nilsson! Då hade vi på slutet fått spinnakern ner och lite senare gått klart över 10 Nm med enbart focken!!!