(Fredag 18.5, 16:00) STACKARS TROY!
SKEPPAREN SLITER FÖR ATT VI ANDRA SKALL FÅ TÄVLA! BÅTEN ÄR "HALVFÄRDIG" I AMIRALSHAMNEN OCH SJÖSÄTTNINGEN ÄR PÅ LÖRDAG! KANSKE INTE RIKTIGT DE FÖRBEREDELSER MAN KUNDE ÖNSKA SEJ INFÖR VM?

(21:00)                      STACKARS JOKKEJokke hade äntligen kunnat komma till hamnen, när Amiralen kom för att se efter sin båt. Här är han på väg hem, frusen och trött! Men lite hjälp med och "goda råd" gav han sej tid med och slipade faktiskt lite också.
På bilden har Jokke kommit till rodret, när Amiralen såg sej tvungen att fara hem till värmen! Inte hade han velat vara i Jokkes ställe i denna situation. Det blr nog inte många timmar sömn denna natt heller! 7 går båten i sjön!
Följande natt skall han sedan vara nattvakt. Då skall han försöka göra båten klar för första onsdagsseglingen!
MEN VI SOM HAR ORC MÄTBREV KAN BÖRJA TÄVLA MED HSKs PROSAILOR ORC RACE ÄR PÅ SÖNDAGEN. STORT TACK TILL JOKKE OCH MÄTNINGSMÄNNEN, MED JOKKE I SPETSEN!

(6.5) VALKYRIAN IV, RONDO LIFESTYLE, KOTIPIZZA SJÖSATTES 5.5Den lär flyta ännu, men har inte riggats! Casper var redan ute på en kort länk på eftermiddagen!
Varmt lär det inte ha varit! På tisdag är det sedan FinnFUNs tur!

 

(4.5) CASPER FÖRST I SJÖN AV TRION !?Casper i sjön 3.5, FinnFUN står i tur 8.5 och Troy först 19.5, när tävlingarna redan börjat!

(4.5) 
MEDAN DE IVRIGASTE TRÄNADE FÖR VM UTANFÖR MELKÖ 3.5, BLEV AMIRALEN UTSATT FÖR GIFTIGA BRANDGASER PÅ DRUMSÖ!
Också Casper som rustades på HSK efter dagens sjösättning blev utsatt!
FUNleakEtt lager med gummimattor i metrobygget väst om kyrkan fattade tydligen eld efter en sprängning!

Rökbildningen var tidvis mycket kraftig och spred sej mot södra/östra Drumsö!Också stora lågor sågs tidvis!

(22.4) HUR GÅR DET FÖR VM BÅTARNA?

       EN DEL HAR KOMMIT RÄTT LÅNGT:

Troy är ännu under vintertäcke och ingenting verkar vara gjort på båten. Valkyrian IV Lifestyle powered by KotiPizza har redan har kastat vinterpälsen, men ställninhen är kvar. Botnen är behjälpligt slipat och Amiralen "godkänner" det inte! Bl.a. behöver det spacklas lite här och var tycker han!(28.4) Nike jobbar långa dagar och tydligen helt ensam? På kvällen kom första lagret primer!Casper tvättades och putsades hela dagen. Bottnen är glashalt och klart för målning! 28.4 fortsatte man i en iskall frisk SW. Men Henkka kunde jobba inne mot slutet av dagen. Han installerade en Ais, som också sänder!Nickee har skrapat bort den gamla giftfärgen på sin nya 332a. Han lär ha börjat på fredag kväll!
Ännu återstår slipning.Xantus fick sin giftfärg idag!FinnFUN har också fått giftfärg, men det är inte färdigt målat här ännu. Men det brådskar inte. Sjösättningen blir först 10.5 har jag bestämt!!

ANDRA HAR INTE KOMMIT SÅ LÅNGT ÄNNU,
                                                         MEN VARFÖR JÄKTA MED SJÖSÄTTNINGEN?Snyggt tält!Gratis reklam!

VAD ÄR DETTA???
Vi snappade upp ett mistänkt telefonsamtal mellan kontorsråttan Eva på Jouko Lindgren Oy och Havskappseglarnas ordförande Henkka! Vid ett nytt besök samma kväll på nämnda varv upphittades denna mystiska flaska! Den var just där som vi uppfattat! Under Casper!
Nämnda Eva har ingenting med Adam och ormar i paradiset att göra! Hon kallar sej själv "surkea kilpailupäällikkö"* eller något liknande! Det har vi snappat upp i ett annat samtal dagen innan. Hon talade då med en annan dito i en förening som skämde ut sej förra hösten!
FUNleak
* Hör man till en av landets erfarnaste och bästa tävlingschefer, har man väl råd att säga så?

Henkka var snabb att bekäna, redan innan vi fått med den förklarande texten ovan! Det må vara honom till ära och berömmelse när domen fälls!
"Se on salainen ase, joka oikein käytettynä nopeuttaa venettä 10sek/M varsinkin kevyessä kelissä."
Jag har lovat anmäla honom för alla mina vänner bland seglingsdomarna, efter Påsken!
JOTEN SKAKAA PIENI KASA!

'


   Men skydsjärnet/gennakerfästet har DEN/DET/HAN/HON fått på plats och ...


GIVETVIS EN KOPIA PÅ AMIRALENS BOTTENPUTSARE SEDAN MÅNGA ÅR!


Såhär tänker sej de svenska "uppfinnarna" att den skall fungera! Så gjorde också mina, förutom att jag inte hade den där lyftkraften. En sådan skulle jag sätta dit på den andra men den föll i plurret  mellan båten och bryggan och jag hann inte rädda den. 
Den andra bara försvann, antingen den också i plurret, eller så har någon "lånat" den! 
Nu har de "Patent pending" på min uppfinning! GRATTIS!


NIKUS "RIKTIGA" BILDER FRÅN SANYA !? (forts. följer ännu)Ena jävla stora surfbräden! Inte så underligt att de är rätt eländiga på kryss! Men en av felen i motvind är den höga farten.Här kommer fr.v. Camper, Abu Dhabi, Sanya och Groupama stormande i Pro Am race.NÄRA  GÅ  UNDER - UNDER ABU DHABI, I IN-PORT RACE:Starten för In-Port race. Fr.v. Sanyastartade som enda för babord. Sedan Telefonica, Groupamar, Puma, Camper och i ledningen Abu Dhabi.Medan motorn hotar att stanna, inser vår hjälte att detta blir en jätte bra bild med dessa gennakerliknande skyskrapor i bakggrunden och knäpper bilden.Just h
är är hostar motorn mer än någonsin, men vår utsände har nerver att ta ännu en bild! Men den stannar inte och fören är redan för bi den rusande örnens bogspröt!.. och också aktern klarar sej från att bli klyvd! Det är ju sistoch slutligen inte ens nära, konstaterar min förgast lugnt! Notera skummet från motorbåten under bogsprötet!Båtens ägare kunde ju också ta det lugnt! Han hade ju hjälm! Och det var kanske viktigare än flytväst, i denna situation.
Till min förvåning hade passagerarna flytvästar på (men ingen hjälm!) Däremot hade seglarna varken hjälm eller flytväst här i In-port racet.
Däremot tror jag att de hade åtminstone flytväst, och drömde om hjälmar, på Sydkinesiska sjön där de hade både hård vind och hög sjö på väg mot Taiwans S spets.
Vad de gjorde så högt upp är mer än jag begriper. Deras wp är på Filipinernas N udde!
Alla kan f.ö. gissa hur ofta de gick på VC på den biten. Byttan är långt i fören på dessa jumbo surfbräden!

(21-2) VÅR UTSÄNDES URSÄKT FÖR FÖRSENADE BILDER!?Lite snö måste skottas, inte minst från taket, i st..f. att skicka de utlovade bilderna?
Lite underliga prioriteringar, anser Amiralen, men tycker att det var ett lagom straff för att han inte tog med Amiralen som rådgivare och lagledare på resan. har ändå varit på Hainan två gånger och t.o.m. bott i Sanya en vecka!

(19,2) START DEL 1 AV LEG 4Niku var inte enda LYS seglare i Sanya! Också förra sommarens rankingvinnare i stora klassen, Matti Jaskari var där!
FUNleak

(17.2)  VOR i SANYA - PRO-AM RACE (Alla bilder Niku)I väntan på 3e starten i PRO-AM Race. En lokal motorbåt kör förbi! Niku står istrandstenarna!
 Bildtexter onödiga?

  

Dagens segrare, före start!(17.2, 06:15) Telefonica skippade Pro-Am Race i dag!
For ut på PR-segling, meddelar Amiralitetets utsände i Sanya.

 
På Volvos sidor sägs det att Telefonica skulle ha uteblivit p.g.a. riggproblem. Vart är dom då påväg, fullastade med gubbar och storen dåligt surrad?
Obs! I bakgrunden kan man se tre nybyggen. Det byggs otroligt mycket i Kina just nu, kunde Amiralen konstatera i höstas.


(12.2) JOKKE HAR JOBBAT HÅRT - TROY ÅKTE UT UR HALLEN 13.2!

    
Drevets gummi var så dåligt att det mäste rivas bort, Det lär ha varit ett drygt arbete! Sedan slipades limmet bort och hålet fylldes med en bit av ett blått skärbräde av plast, som fästes med spackel av något slag. Lite primer och jobbet var gjort!

      
Kölens och rodrets akterkanter har förlängts för att få dem tunnare! Så har han gjort mallar för kölens profil, så som den borde vara. Det ledde till att också framkanten formades om lite.
Jag gjorde samma försköning av Fortina FUNs akterkant köl, men jag hyvlade bort c 3 kg bly med en elhyvel för att nå målet. Över 20 mm upptill blev c 5 mm hela vägen. Resultatet blev alla tiders bästa säsong:
Segrar i IMS rankingen (4, 1, 3, 1,1, 1, 1, 1, 1), FM (1, 7, 6, 1, 1), Gotland Runt och Sinebrychoff pokalen (1 båtslag då).
Till resultaten medverkade säkert de första Doyle seglen som gjorts i Finland. 
Nu kanske någon undrar om detta är tillåtet enligt reglerna, Men faktum är att de utgår ifrån att akterkanterna är optimala! När man förlänger såson Jokke gjort (och Casper tidigare) så får man ju lite mera våt yta, men det avdraget lär vara minimalt!


Men Jokke har också hunnit med en massa små jobb. Till dem hjälpte denna borr hos Lindgrens! Här assisterade Amiralen bl-a. med att visa honom varden fanns och lite som hantlangare, trots att han sjukskrivit sej från det egna båtjobbet!
På måndag kväll hade han sedan vakttur på AMPs stand på båtutställningen. Efter det tycker man han efter alla långa kvällar med båtjobb skulle ha farit hem för lite vila efter alla nattjob, men nej! Han for till Lindgrens, satt ihop en täckställning och drog på en pressening. Så städade han efter sej i skjulet där båten varit. Hemma var han på morgonsidan av natten!
Och jag som har trott att ingen orkar jobba så mycket med sin båt som jag! Men jag blir nog hästlängder, nej båtlängder efter Jokke! Nå lite hjälp har han haft av Sampsa har man sett! (se nedan!)
(20.2) Nu har det framgått att allt inte gick riktigt till så som ovan beskrivits! Som vanligt har jag inte förstått vad Jokke sagt, och nu var han ju helt slut, så han kanske rentav yrade. Alltnog! Han har nog slitit som ett djur och båten har på torsdagen transporterats till Amiralshamnen (och klarat den våghalsiga vägen ner dit!). Den är t.o.m. täckt och den myckna snön som i dagarna kommit, har rutchat ner på marken! Det lilla som blev kvar har Amiralen skakat ner på måndag eftermiddag!

(5.2)  KONKURRENTERNA JOBBADE - TROTS RUNEBERG !?
       AMIRALEN HADE FLUNSSALEDIGT!

     


Pekka och Henkka under Casper. Rodrets primer måste slipas bort! Kölens framkant har dessutom formats om idag.Jokke och Sampsa under Troy. Rodrets akterkant förlängs och görs tunnare. Samma pågår med kölens akterkant. och motordrevets hål skall fyllas med en skiva! (Bild senare!)

Jouko Lindgren Oys lataste !?Jallu sover t.o.m. när han jobbar! TYÖTÄ EN PELKÄÄ; VOIN VAIKKA NUKKUA SEN ÄÄRESSÄ !?

Januari 2012:

RP:rys* (Amiralens förslag till namnändring på AMP!) ordförande vill byta två lattor i sin fock inför VM säsongen!
En del tar VM på allvar?

FUNleak
* RataPurjehtijat!?
 SEN SJÖSÄTTNING OCH PROVSEGLING I LOVISA! 

Det är givetvis Bibbe Furustams självbygge!
FUNleak


(25.10) VAD ÄR DETTA?Det är inte en vågutjämnare, som någon skämtsamt sade, utan en nödstyrning. En spinnakerbom som i ändorna är fäst med linor som går till vinchar. Genom att skota in eller ut, så att bommen blir tvärställd, får man bommen att styra båten.
Amiralen testade detta på båtens sista färd för säsongen. Från Drumsö till Lindgrens varv.
Det fungerade, men inte tillfredsställande. Orsaken var antagligen att jag använde vår reservbom, som är mycket klen. Jag vet att systemet fungerar, det kan Amiralitetets regelexpert mm intyga. Han har bl,a. kommit genom Hästnässund med systemet, i verklig nödsituation. Liknande använde också en finsk båt på slutet av atlantöverfartent till Bahamas i America 500 1992.
Det finns andra metoder också, som lönar sej att testa, innan det behövs i verkligheten!
Till dem återkommer jag senare i vinter.

EN TESTSEGLARES VEDERMÖDOR!?

DEL 2

Lördagen 8.10 var det dags igen! Jokke behövde hjälp med att testa lite segel! När vi skulle starta kom det regn, som slutade med hagel! Samtidigt tog andra ner masten och mångas båtar var redan uppe och t.o.m. intäckta!
Nå 15.10 är ju Karvalakki, men det räknas inte! Det är ju kappsegling och Jokke är med oss.
Vi blir alltså Basti, Jokke och Niku. Bra gäng, men konkurransen är också hårdare än i vanliga LYS tävlingar!
På måndag var det test av Arcona 41 i Sverige och på tisdag vägdes båten...

DEL 1
Först "testseglar" man en Kamubåt i allt för svag vind under dagen och sedan ringer kompisen och ber en komma ut och provsegla hans segel.
Vi for ut ca 17:30 och slörade först utåt med focken, ända till ESFs banseglingsområde för IMS/ORC båtar, S om Kytö/Stenskär. Allt medan skepparen noterade vindstyrka, -vinklar och båt fart! Sedan samma procedur på kontra kurs, rakt in i ett regnväder! Sedan det samma med en gennaker och därefter stod en spinnaker i tur. Sedan följde lite kryss trim och speciellt fockens trimm diskuterades!
Medan vi gjorde detta sågs 2 X-35or träna mot varandra mellan Bodö och Rödgrund. Kryss, spi.bog, kryss, spi.bog... 
 Jag tror min besättning tycker de måste vara lite knäpp...?
Vi kom tillbaka till Amiralshamnen i bäck mörker, genom våta - av svett :-) !

VAD GÖR MAN INTE FÖR ATT HÖJA PÅ STANDARDEN I STORA KLASSEN PÅ ONSDAGARNA!?

Skepparen själv vid ratten medan Amiralen fotar gennakern...

Ett bra segel? Men helt oandvändbart i Karvalakki :-) !Tydligen var skepparen nöjd med testerna.
Amiralen lär hamna på Kamubåten i morgon eftersom det verkar att blåsa lite bättre då! Varmare lär det i varje fall bli?

Det fanns en tid

då man gillade  Helsinki Tallinna Race…
då man kunde vinna den overall
då man fick billig skumpa som pris
så man kunde spruta den
då besättningen hyllade sin skeppare så de bar honom från prisutdelningen.


Annat är det nu?
Tycker
AMIRALEN

KRÄFTRESAN 17- 21.8

(SE OCKSÅ REFERATET FRÅN LYS TÄVLINGARNA HANGÖ-HOLMA, HÖGSÅRA RUNT OCH HOLMA-HANGÖ UNDER "LYS"!)

STEFFI OCH AMIRALEN FOR NÄSTAN GENAST EFTER ONSDAGSSEGLINGEN VÄSTERUT. VID BYTE TILL RULLGENUAN TAPPADES HARKENRULLENS FASTA MATARE I SJÖN. NÅGONTING JAG LÄNGE VÄNTAT PÅ ATT SKULLE HÄNDA.
VI ÖVERNATTADE VID DEN RÄTT VÄLFYLLDA BUTIKSBRYGGAN I BARÖSUND. DÄR LÅG OCKSÅ LEIF MED XILIA MÄRKTE VI PÅ MORGONEN NÄR HAN FORTSATTE MOT H:FORS OCH HTR. VI HADE TÄNKT SHOPPA LITE INNAN AVFÄRDEN, MEN BUTIKEN TYCKS VARA STÄNGD PÅ TORSDAGAR.HÄR ÄR VI I DEN JENSENSKA SOMMARRESIDENSENS MARINA, BREDVID SCANYA.Bo-Eriks bild på sin gammeltall.UPPHISSAD EFTER SPI.FALLET! FIRADES  T.O.M. NER  EFTER ATT HA KOLLAT RULLENS TOPP OCH TEJPAT ÖVER DET HELTRASIGA MOTORLJUSETS GLAS.
SEDAN STOD BASTU I TUR.HÄR HAR VI ÄNTLIGEN KOMMIT TILL SAKEN! OCH GODA VAR DE, FAST KÖPTA FÄRDIGT KOKTA!

PÅ MORGONEN FORTSATTE VI SEDAN TILL HANGÖ ÖSTRA FÖR PROVIANTERING OCH BESÖK PÅ MATKAHUOLTO, DIT SAILTECH HADE SKICKAT EN NY MATARE. SÅ BLEV DET FÖRFLYTTNING TILL HANGÖBY HAMN PÅ NORRA SIDAN, DÄRIFRÅN STARTEN FÖR HANGÖ-HOLMA GICK 18:00.

FÖRE START HANN VI MED ETT ORDENTLIGT MÅL MAT PÅ KROGEN "PÅ KROKEN". SKÄRGÅRDSBORD FÖR 26e INKLUSIVE VATTEN. NOG ÄR DET DYRT ATT ÄTA UTE PÅ SEMESTERN NUFÖRTIDEN. TUR ATT MAN INTE HAR EN FAMILJ MED SEJ NUMERA! MEN (ÖVER)MÄTT BLEV MAN OCH RÄTT GOTT VAR DET OCKSÅ.SEGLINGSREFERATEN HITTAR DU UNDER LYS!

EFTER AVSLUTAD HOLMA-HANGÖ PÅ SÖNDAG KVÄLL FOR VI DIREKT TILL ÖSTRA HAMNEN DÄR SKEPPAREN BJÖD PÅ MAT PÅ ORIGO. DEN "OLYCKLIGA" FÖLJDEN AV VÅR SEGER I HÖGSÅRA RUNT! DYRT BLEV DET OCKSÅ FAST DET PLANERADE RÖDVINET SKIPPADES (BILLIGASTE FLASKAN 35e. GOTT RÖDVIN FICK VI I BÅTEN. INKÖPT FÖR C 15e / 3L I TALLINN!). DET BLEV ETT GLAS STALLHAGEN I STÄLLET.
SEDAN FORTSATTE VI TILL BASEN I BAGGÖ DÄR KVÄLLEN BLEV KORT. ETT GLAS RÖDVIN OCH SÅ GICK TRE TRÖTTA GUBBAR TILL KOJS, MED AVSIKTEN ATT SOVA LÄNGE PÅ MORGONEN INNAN STARTEN FÖR HEMFÄRDEN. SÅ SKEDDE OCKSÅ.

EFTER ATT FÖRSIKTIGT SÖKT OSS UT DEN KORTASTE VÄGEN, GENOM TRÅNGA OCH GRUNDA PASSAGER HISSADES STOREN OCH MORGONMÅL GJORDES. SEDAN HISSADE VI GENNAKERN OCH SEGLADE SKJORTAN AV EN BALTIC 43a OCH EN BAVARIE 38 MATCH. NÅ DE HADE INGA BLÅSOR UPPEI. VI SEGLADE FAKTISKT TILL 95%, GENOM BARÖSUND, INKLUSIVE HYKLESUND OCH SEDAN VORMÖFARET.
SCANYA STARTADE FLERE TIMMAR SENARE OCH MOTORSEGLADE MED RULLGENUA S OM BOGASKÄR.

SCANYA HAR FÅTT FAST OSS OCH VI FOTAR VARANDRA

.

SNART BÖRJADE DET REGNA. STRAFFET FÖR ATT SLÖKÖRA!?
EN LYCKAD RESA VAR AVKLARAD! TACK TILL BO-ERIK OCH STEFFI OCH HOPPAS DE ANDRA KOMMER MED NÄSTA ÅR. KANSKE VI KUNDE TA SCANYA MED NÄSTA ÅR (2 GUBBAR OCH UTAN SPI?) SÅ RYMS VI BÄTTRE! NU HADE JU FAKTISKT ALLA 3 EGEN HYTT :-) !

"SEMESTERN" BÖRJADE 10:00 7.7
EXAKT 9 TIMMAR SENARE GICK FINNFUN IN TILL BRÄNSLESTATIONRN I HANGÖ. HITTADE ENKELT EN PLATS FRAMFÖR HSF!? (ruuhka Suomi?) EFTER BASTU INTOGS NÅGRA DRINKAR OCH BYTTES ÅSIKTER OM HAVSKAPPSEGLINGEN I ALLMÄNHET OCH ORC 2 I SYNNERHET, MED RAMDATAS SKEPPARE SAKKE. SISTNÄMNDE FÖRUNDRADE SEJ STORLIGEN ÖVER MIN TAKTIK PÅ VÄGEN UT MOT KASUNEN I VOLVO HOGLAND RACE. KVITERADE ENDAS MED ATT JAG INTE VAR INBLANDAD I DEN, UTAN VAR PÅ FRIVAKT. DÅ FÖRUNDRADE HAN SEJ ÖVER ATT JAG VILADE SÅ TIDIGT...! NÅ UNDRA NU DÅ!

NÄSTA DAG FÖRSÖKTEB JAG SEGLANDE NJUTA AV DET VACKRA VÄDRET OCH DEN SVAGA VINDEN. MEN STÖRDES SPECIELLT AV NÅGRA STORA MOTORBÅTAR MED VÅLDSAMMA SVALLVÄGOR, SOM GLATT VINKANDE PASSERADE EN I DEN TRÅNGA FARLEDEN. KAN DOM INTE TA HANGÖ VÄSTRA I STÄLLET FÖR ATT STÖRA IDYLLEN MELLAN KOBBARNA? DÄR FINNS PLATS ATT LÄMNA LITE AVSTÅND! HOPPAS NI URSÄKTAR ATT JAG INTE VINKAR GLATT TILLBAKA!(11.7) GAMLINGEN SÅGS SKÅLA MED SUSSI, SUSSI OCH LASSE I PETERZENS MARINA, NÅGONSTANS I SKÄRGÅRDSHAVET. SENARE SÅGS DE INTAGA MIDDAG I STÄLLETS RESTAURANG!
FUNleak

(12.7) NÅ JA! EN FÖRKROSSANDE SEGER I FÖRSEGELTÄVLINGEN HIT TILL ÅLANDS JURMO (LÅNGT I NORR FRÅN DET JURMO JAG BRUKAR TÄNKA PÅ) LEDDE TILL ATT JAG FICK LANDA HELT ENSAMT I EN TRÅNG HAMN. I SISTA STUND INSÅG JAG ATT BOJHAKEN VAR PÅ FEL SIDA, OCH EN ANNAN VAR PÅ VÄG EFTER MEJ. BARA ATT FÖRSÖKA HINNA FLYTTA DEN TILL ANDRA SIDAN I TID. NÅ, JAG HANN MEN FICK ALLLTFÖR KORT LINA ÖVER OCH DROG BOJLINAN FEL VÄG! MEN DET MÄRKTE JAG FÖRST NÄR FINGRARNA VAR I KLÄMM MELLAN TV-ANTENNENS STOLPE OCH AKTERLINAN! NÅN IDIOT FATTADE INTE HELLER ATT JAG HADE GASEN PÅ FRAM!
NÅ JAG FATTADE DET SJÄLV, ENSAM SOM JAG ÄR, SÅ SMÅNING OM OCH DE BLODSPRUTANDE FINGRARNA LOSSNADE!
NÄR LÄGET VAR NÅGORLUNDA UNDER KONTROLL FICK JAG TID ATT VIRA LITE HUSHÅLLSPAPPER RUNT HANDEN OCH KUNDE SKÖTA RESTEN AV FÖRTÖJNINGEN! DÅ HADE NICOTINA HUNNIT BRED VID MEJ OCH SNART HADE JAG BÅDE "SERVISYSTEMS" OCH HENTO HOITAJATAR TILL UNDSÄTTNING.
SENARE HAR VI ÖPPNAT FÖRBANDEN OCH DECINFISERAT SÅREN. (SE BILDERNA NEDAN! LÅNGFINGRET ÄR VÄRST UTSATT 0CH RINGFINGRET HAR TVÅ SÅR)!
NÄR JAG FICK LOSS HANDEN TYKTE JAG ATT LÅNGFINGRETS YTTRE SPETS PEKADE HELT ÅT FEL HÅLL. ALLTSÅ ETT BENBRÅTT! NÅ SÅ ILLA VAR DET TILL ALL LYCKA INTE! NÄR JAG HAN LUGNA NER MEJ OCH BÅTEN VAR FÖRTÖJD.  HÄR PÅ ÅLÄNDSKA JURMO FINNS VARKEN LÄKARE ELLER SJUKSKÖTERSKA! MEN AMIRALITETETS HUSLÄKARE HAR MEDDELATÅ
"DU ÄR FÖR GAMMAL O GAGGIG FÖR ATT SEGLA ENSAM. FÖRBUDET TRÄDER OMEDELBART I KRAFT"!

LÅNGFINGRET!

RINGFINGRET HAR TVÅ MINDRE ALLVARLIGA SÅR!DENNA BILD TAGEN AV SUSSI B SER INTESÅ BLODSTÄNKT UT SOM JAG UPPLEVDE SITUATIONEN. MEN BLOD FANNS ÖVER ALLT,  OCKSÅ PÅ MINA BEN, SKOR OCH SHORTS...(14.7) VODKA BRA ATT HA OMBORD!?

(16.7) EN UNG DAM KOM EFTER MEJ NÄR LASSE OCH JAG HADE TAGIT VÅR BASTUÖL I RESTAURANG BUFFALO OCH SKULLE GÅ TILL BÅTARNA! HENNES NAMN KOMMER JAG DUNKELT IHÅG, MEN SÅ BRISTER MINNET! HADE VARIT INTRESSANT ATT PRATA MERA SEGLING MED HENNE OCH VÄCKA GLÖMNDA  MINNEN, MEN JAG HADE SETT ATT HON VAR ISÄLSKAP MED NÅGRA ANDRA SÅ GAV HENNE EN KRAM OCH TACKADE FÖR ATT HON GJORDE SEJ TILL KÄNNA! KANSKE VI SES ÄNNU? REDAN PÅ MORGONEN, I NÄSTA HAMN... OCH KAN FRÄSCHA UPP MITT DÅLIGA MINNE?

(23.7)  12.7 VAR I ÖVRIGT OCKSÅ EN OLYCKSDAG. FÖRE LANDNINGEN HADE JAG PROBLEM MED ATT FÅ FOCKEN INRULLAD. RULLADE UT OCH IN TILLS DEN TILL SLUT GICK ATT RULL IN HELT. SENARE UPPTÄCKTE JAG ATT ETT ANNAT FALL HADE RULLATS IN I TOPPEN. IDAG HISSADE LASSE UPP MEJ FÖR ATT KOLLA OM ALLT STOD RÄTT TILL GÄR UPPE. RULLEN GÖR OFTA MOTSTÅND BÅDE VID IN- OCH UTRULLNING. ALLT FUNGERADE PERFEKT NÄR JAG VAR DÄR UPPE... MEN SÅ UPPTÄCKTE JAG ATT SPRINTEN TILL TOGGLESSEN VAR PÅ VÄG UT. LÅSSPRINTEN FATTADES!
FORT TILL MASTKRANEN OCH EFTER EN STUND HADE JAG FÅTT TAPPEN INBULTAD OCH EFTER EN, FÖR EN PENSIONÄR, VÅDLIGA FÖRFLYTTNING FRÅN MASTKRAN TILL DINGLANDE I BÅTMANSSTOL, KUNDE JAG KONSTATERA ATT TAPPEN UNTE GÅTT PÅ PLATS, MEN TOGGLESSEN HADE UTVIDGATS.
NÅ DET LÖSTE SEJ FÖRVÅNANDSVÄRT LÄTT OCH EN RINGSPRINT ÄR NU PÅ PLATS OCH TEJPAD MED RÖD TAPE, SÅ ATT DET SYNS MED KIKARE OM DEN ÄR KVAR :-) !
DET HAR ALLTSÅ VARIT NÄRA ÖGAT ATT MASTEN KOMMIT NER! KRYSS I FRISK VIND MED SJÖGÅNG HADE SÄKERT FÅTT DET HELA ATT GE UPP!

AMIRALENS SMESTERMAT
VI ÅT GOTT NÅGRA GÅNGER PÅ REESTAURANG.AIRISTO

KORPOSTRÖM FÖRRÄTT...

... HUVUDRÄTT.

MEN BÄST VAR DET NOG PÅ NICOTINA DÄR VI ÅT OFTAST! HÄR NÅGRA FÅ EXEMPEL AV DE MÅNGA OTROLIGA RÄTTERNA!

 

     

TILL SJÖSS FICK JAG I BLAND KLARA LUNCHEN SJÄLV:IBLAND VAR MORGONMÅLET INTE HELT TOKIGT JAG SOV ALLTID NÄR DE ANDRA HADE MORGONMÅL OCH FICK FIXA MORGONMÅLET TILL SJÖSS!)
TILL ALL LYCKA HAR MAN EN MYCKET BRA AUTOPILOT!

FINGRARNA EFTER TVÅ VECKOR!

INTE HELT OK ÄNNU! HANDEN ÄR ENDAST DELVIS ANVÄNDBAR, MED PLOSTER PÅ FINGRARNA OCH EN TJOCK SEGLARHANDSKE SOM SKYDD!
MED DET KLARAR JAG NOG EN RATT GALANT!

*

(1.7) I DAG HADE JAG UTOMSTÅENDE HJÄLP!?
MED BYTE TILL CRUISINGSEGLEN, SOM BLEV PÅ HÄLFT PÅ ONSDAG!
DET BLÅSTE FÖR HåRT FÖR ATT HISSA RULLFOCKEN OCH SÄTTA DACRONSTOREN PÅ PLATS, SÅ VI FICK GÅ UT OCH SÖKA LÄ BAKOM STORA TALLHOLMEN. DÅ VAR DET TRYGT ATT HA TRE RORSMÄN... !?BÅTEN OCH HELA HJÄJPGRUPPEN. BARNEN SEGLADE VISST FÖRSTA GÅNGEN NÄR VI GJORDE ENLITEN PROVTUR MED ENBART FOCK. JAG TROR DOM GILLADE DET?

NÄRBILD PÅ FAMILJEN!

AMIRALENS  LUGNA  MIDSOMMAR!?MIDSOMMARNATTENS NATTVAKT, MED SIN DOTTERDOTTER SOM MEDHJÄLPARE, PASSERAR FINNFUN UNDER ETT BRYGGPASS OCH AMIRALEN FÖRSÖKER TJUVFOTOGRAFERAD DEM GENOM FÖNSTRET, MEN BLEV FAST. DE KOM OMBORD OCH AMIRALEN SOM VAR PÅ VÄG ATT KRYPA I SOVSÄCKEN...

INTE VAR DET SÅHÄR MÖRKT PÅ MIDSOMMAREN FÖRR I VÄRLDEN!?SEIJA OCH HENKKA BJÖD PÅ EN SUPERB MIDSOMMARDAGSMIDDAG I CASPER SOM IGEN BESÖKTE MEJ I AMIRALSHAMNEN PÅ MIDSOMMARDAGEN! ( FUNlEAK: EFTER EN FÖR MÅNGA GRUNDLIGT FIRAD MIDSOMMAR!?)mMIDSOMMARDAGEN: ETT AV OTALIGA LASS HÄMTAS TILL TROY. CASPERS SKEPPARPAR MED RYGGEN ÅT. FR.V. KATARINA, LINNEA OCH ALEXANDRA MAJANDER.
JOKKE INLEDDE PÅ ALLVAR FÖREGÅENDE ONSDAG (startade inte ens i onsdagsseglingen)  FÖRBEREDELSERNA FÖR SEMESTERSEGLINGEN, MEN INTE ENS NU KOM DE IVÄG.HENKKA TESTADE TROYS NYFÖRVÄRV! NU HAR CASPER OCKSÅ EN SÅDAN JOLLE!

ÄNTLIGEN KOM TROY IVÄG, SÖNDAG 13:31! AMIRALEN KUNDE ÅTERGÅ TILL SMÅPYSSLANDET PÅ BÅTEN OCH FÖRBEREDA SEJ FÖR NATTVAKTEN, SOM SEDAN FÖRLÖPTE MYCKET LUGNT. UNDERLIGT MÖRKT VAR DET EN KORT TID PÅ NATTEN! INTE LJUST SOM FÖRR I VÄRLDEN :-) !?

(4.6) "SEGELHYLLA I BÅTEN" !?     
I Casper från Doyle Stallet hittades denna prototyp till en segelhylla för de långa segelkorvarna som gör livet surt i kappseglarnas båtar!
Enligt ännu obekräftade uppgifter har Amiralen beordrat stopp för all segeltillverkning i Lovisa i början av inkommande vecka! Nu skall alla krafter sättas på utveckling och tillverkning av en dylik för FinnFUN!
Alla som har dylika moderna segel som bölrförvaras så lite vikta som möjligt, har säkert många gånger svurit sig hes på dem!
Här skulle ännu finnas möjligheter att höja upp det hela lite och få meta "takhöjd" under!Fast på Casper är det ju rätt mycket plats där under ändå! Man sitter bra där! Det har vi testat
FUNleak 

JOKKE JOBBADE FEBRILT PÅ BÅTEN INFÖR WB!
BLAND ANNAT FICK STOREN "ÄNTLIGEN" SINA R
ÄTTA NUMROR, HAN INSTALLERAR SJÖKOJER, KOPIERADE FRÅN FINNFUN! GIVETVIS INTE FÖR WB! SÅ NU ÄR VI VÄL KVITT? HAN ANKLAGAR MEJ FÖR ATT HA KOPIERAT TEMPONS SPINNAKER :-) !
HAN GÅR INTE IN I SMÅ DETALJER I SITT TRIMMANDE OCH FIXANDE. MEN SEGELNUMRORNA VAR DET NOG MYCKET NOGA MED! SJÖKOJERNA BLIR EMELLERTID LÄTTARE ÄN PÅ FINNGULFEN, SKRYTER HAN MED! SÄKERT NÄSTAN 100G/ST TIPPAR FUNLEAK!Ok Troy får svart nät, medan FinnFUN har vitt!

TROY STARTAR 8 FRÅN AMIRALSHAMNEN, PLOCKAR UPP BESÄTTNINGEN PÅ HSK OCH SÅ FAR DE UT OCH TRÄNA! ETT ORD MIN BESÄTTNING INTE KÄNNER!
FINNFUN STARTA 9 OCH KOMMER VÄL INTE SÅ VÄLDIGT TIDIGT FRAM TILL WB STARTEN. CASPER STARTAR VID SAMMA TID FR. HSK OCH FAR OCH
TRÄNA!

FINNFUN KÖR VÄL PÅ "BEGÅVNING", ANTAR FUNLEAK AGENTEN!

(30.5)
AMIRALEN NU SEGELMAKARE?
SYDDE, DESIGNADE OCH KLIPTE HELA DAGEN!
( ELLER  BLUFFAR  HAN  BARA ? )Här syr han fast ett profilband för försegelrulle! Det är givetvis fråga om reparation av ett segel från ett konkurrerande loft! Inte skulle Segelström riskera sitt eget     märkes rykte!
När nu seglet sedan råkar vara Amiralen konkurrents, så var det GO för hela slanten!Följande jobb råkade vara där på golvet för att de limmade fogarna behövde torka! Detta kvalitetssegel har beställts av en annan konkurrent! Lite för stort tyckte Amiralen och tog till den stora saxen! Hela dagen var ett sant nöje, trots att Amiralen steg upp redan 6(!) och var hemma först efter 20!

MEN INTE GJORDE HAN BARA ILLA ÅT KONKURRENTERNAS SEGEL! DEN EGNA SUPERBA HÅRDVINDSFOCKEN SKULLE GÖRAS OM SÅ ATT DEN OCKSÅ VID BEHOV KAN RULLAS  MED DEN NYINSTALLERADE HARKEN RULLEN! NÅ DET JOBBET (FICKOR FÖR RULLATTORNA) FICK SEGELSTRÖM GÖRA. INTE VÄRT ATT TA NÅGRA RISKER MED DET SEGLET!
MEN AMIRALEN DESIGNADE DE GENIALA LATTFICKORNA! (BILDER FINNS, MEN DEM KAN MAN JU INTE VISA FÖR KONKURRENTERNA!)!?
ANTAR ATT VI NU ÄR ETT EFTERTRAKTAT BYTE FÖR ALLA KONKURRERANDE SEGELMAKERIERS FOTOGRAFER!? INTE MINST INKOMMANDE SÖNDAG :-) !?

HEMSEGLINGEN AV TROY Fr TYSKLAND
JOKKES BAVARIA 35 MATCH 18.4 -
(Jokke har inte ännu slutligt bestämt att hållas namnet!)

HEM TILL WAPPEN!Troy kommer...

L

...landningen lyckades perfekt, med andra försöket... (akterändan för kort)

... så bjöd Amiralen på "Lantrinki" i form av cava (halv varm, vilket av förekommen anledning uppskattades!) !
Fr. v. Pekka, Sampsa, Jokke och Amiralen.
Amiralen var tacksam för 1 veckas arbetstid på egna båten och att ha sluppit kylan, som han hatar!
(Foto Lasse)

De andra for hem, men Jokke blev kvar och srädade och "byggde" på båten. Bl.a. är häcktaljan nu 48-skuren och fungerar. Han kom hem först efter midnatt. då hade familjen också varit i båten och godkännt den.

(23.4) ÅTER HEMMA! Amiralen flög planenligt hem i "privat" plan (5 personer i Finnairs flyg från Hamburg!) fred. kväll medan vikingarna fortsatte hemfärden sjövägen från Kiel!

Jokkes rapporter efter Kiel:
(Fritt översatt till svenska Av Amiralen)

(29.4 05:57)
Vid Estniska kusten. 70 M kvar. Hem till kvällen.Jokke

(08:00) Prima! Kommer och möter om ni meddelar när ni är närmare.

(13:09) Jokke Ringde. De var utanför Porkala c 21 M kvar. Funderade på att börja segla.

(27.4 11:24) Jokke ringde. De är fortfarande i Visby, tillsammans med några andra finska båtar! Han ville veta vem som är importör av Ebersprecher värmaren och nummern till dem. Han medgav att han frusit. Skulle kolla med en representant i Visby som skulle öppna 15:00!

(26.4, 16:50) SMS: 6,9 knop med spinnu mot Visby, efter att ha kört motor i 20 timmar. 30 M kvar.
(20:37) Amiralen: Äntligen gooda nyheter, men glädjen lär inte bli lång, om inte redan kryss. Och inte lär det bli till er fördel i närmaste framtid om man kan lita på min väderkälla? Rekommenderar hotell för ett par dygn i Visby :-) ! Hoppas du hittar bättre nyheter på nätet!

(23.4 11:22) SMS: Allt ok. Kryss i 7-11 m/s och 1-2 knops motström, så vi framskrider ganska sakta. Natten var varmare än på Nordsjön. Jokke
(Amiralens kommentar: Natten på Nordsjön var bland det kallaste jag upplevt på länge!)

Amiralen: Ni kommer redan fram till A bryggan i Amiralshamnen. Där var 16 grader! Hinner ni till natten till Bornholm?

(18:44) Bra! Du trodde tydligen inte på kryss och motström. Till Bornholm är det ännu 82 M rak kryss om inte vinden vrider. Bra om vi kommer fram till Bornholm till söndag kväll. Skicka vinduppgifter per sms , för vi har inte tillräckligt fält för nätet.

Amiralen: Vene 9 m/s c 80 grader. Sö morgon 7 samma riktning! Lite regn först onsdag morgon. Ber Henkka skickar lite bättre uppgifter :-) !

s/y Troy har kommit till Bornholm! Jokkes kallaste seglats hittills lär vara en Esbo Hogland Race!

(15:52) Vad är lämpligt LYS tal för en båt med vilken man slipper från Olympiahamnen i Kiel till Rönne på Bornholm på 45,5 h i vind på 6-11 m/s. Medelfarten torde vara knappa 4 kts, ty sträckan torde vara 170 M. Loggens trip 305M och medel-hastigheten nästan 5,8 kts från mitten av Kiel kanalen inklusive slussen, tankning och dusch. Inte finns det väl ström på Östersjön????

DEL I - TILL NORDSJÖN (Bild o text Amiralen)

Tyska språket steg en aning hos mej! Dom har ju tagit mycket efter vårt Finlandsvenska världsspråk!
Moin är tydligen lika vanligt som hola i Spanien och vanligare än här hemma!

Agenten som förmedlade båten mötte på Hamburgs flygfält och körde oss den långa vägen till båten i Ler.
Fr. h. Jokke, Sampsa och Pekka, "Hogland Race 2010" Rapeli (ESF).

Våren var redan där! 20 grader när vi kom och 23 dagen därpå!Troy i sin gamla hemhamn i Leer, vid floden Ems, nära gränsen till Holland. Amiralen spår att detta blir en båt att räkna med i ORC 2, t.o.m. med nuvarande segel!Pekka, jokke och Sampsa kollar att det nya kartkortet fungerar i båtens yttre plotter.Provseglingen utföll till belåtenhet.Båten är Jokkes! Flaggbyte! Good bye Germany!Ebnegeas lilla flagga får duga för denna resa!

Säljaren ställde denna Audi till vårt förfogande!Besittningsutrustningen kompletteras i den lokala båthandeln!Mat provianterades för hela hemresan, med tanke på Påskhelgen!Som sagt, det var långtkommen vår i Tyskland!

På vägen till slussen mot floden Ems passerades detta nybygge. Bog för ett nyt finskt fartyg. Namnet Finnbog tyder på det?Herrarna är första gången i en sluss?"Ruskan", som här begränsade farleden, hade ett rött band och löven var gröna. Nyss utlagd eller växte den faktiskt?Sampsa och Pekka kör med c 10 knop ner för Emsen. Jokke hade planerat hela tidtabellen perfekt. Lite motström i början och så bar det av snabbare och snabbare. Ända till ön Borkum hade vi med ström och där började vi vika av norrut med endast ström från sidan. I Elbe fick vi sedan medström ända till Brunsbuttel, ingången till Kiel kanalen.

Vad detta är vet vi inte. Någonstans stod det att det är en bro, med det är det inte! Nogon sorts vattenreglerare? Den förenar i varje fall Holland med Tyskland vid tyska Emden.Vindmöllor finns det gott om i Tyskland!

Borkum överraskade oss! Höghus "mitt ute i Nordsjön"! Ön rundade vi på behörigt avstånd, för där är rätt grunt. faktum är att vi följde ett spår på plottern, som förra ågaren gjort vid någon seglats. Men det lärde vi oss av honom, bankarna rör på sej och sjökorten blir fort föråldrade!

DEL II - NORDSJÖN OCH KIEL KANAL

 

Nu hade vi kryss! Och det blåste rätt bra! Solen gick ner odramatiskt! (Ingen "green flash"!) Det blev rätt mörkt.

Också inne i båten krängde det :-) !Månen dök upp först på efternatten!

Så kom solen upp så småningom, men i dis. Amiralen längtade efter värme, men fick ge sig till tåls.
Skepparen hade gått och lagt sej först när horisonten börjat antyda att det kommer en sol idag också. Han hade lämnat ansvaret på Sampsa och Amiralen helt plöttsligt och det tog en stund innan jag fick koll på navigeringen. Vi var mitt i en farledskorssning där flere farleder sammanstrålade och från alla håll kom det fartyg.
Nå detta var ju "hemmavatten", så läget var snart under kontroll :-) ! Hade ju kommit ut från kanalen sommaren 1992 på väg till America 500, med Comfortina 38an Fun Star!

Sampsa styrde och Amiralen navigerade.Sådana och mycket större fiskefartyg vimla det av under natten. Vi hade nog ingen aning om vad deras underliga ljus betydde!
Denna passerade vi motorseglande, för vinden var svag och vi hade en tidtabell att hålla. Vid Elbes mynning blev det så mycket motvind att vi tog ner seglen. Skepparen och Pekka kom upp och jag gick på frivakt.

Plöttsligt hissade dom segel igen. Trode vinden hade vänt, men till min förvåning gjorde dom plöttsligt en stagvändning och min kamera och telefon gled över salongsbordet, men landade tack och lov i lä koj. Steg upp för att se varför man beslutat börja segla i den smala floden!? Men vi var ju på ett litet hav! Inte kom jag ihåg att det var så brett här!

Det var inte bara små fartyg som kom imot eller körde förbi på Elbe!

Det dök också upp en Comfortina framför oss! Vilken storlek var länge den stora frågan. Till slut visade det sej vara en 35a (LYS 1:22).
När vi fått fast den fick vi kämpa länge innan vi gick förbi! Men till slut fick den ge sej och blev snabbt ordentligt efter.

Infarten till Kiel kanalen.Väl inne i kanalen serverade skepparen kyckling och pasta, batong och lite rödvin. Jätte gott!Vi övernattade c halvvägs, ett stycke in i vid en sidokanals väntkaj. Där var totalt åtminstone 6 båtar.
Jokke började assisterad av Pekka, leka elektronikingenjör och försökte få den inre plottern att hitta sin gps. Det lyckades.

Här är det säkert jakten på värmarens fel som är aktuell? Värmaren hade slutat fungera på morgonnatte på Nordsjön. Bara någon timme efter att den satts på!
Inne i kanalen skulle det säkert inte vara så kallt? Till all lycka var jag så trött att jag sov som en stock hela natten och först på morgonsidan insåg jag att jag frös i min splitternya dunsovs
äck!!!

 

Denna linbanefärja väkte minnen. Men var det denna jag sett tidigare eller finns det andra? Den tar t.o.m. bilar!Värmarens fel hittade undet maskineriets kåpa. Kretskortet hade delvis smultit! Omöjligt att reparera det och det var Påsk! Liten chans att komma över ett nyt inom rimlig tid?
Jag skulle ju flyga hem efter kanale, tack och lov. Jokke och de andra beslöt att fortsätta hemmåt utan dröjsmål! Verkliga Vikingar!Vi mötte många små, stora och jättelika fartyg! Denna hjulångare var en av de intressantaste!

Sista slussen! Här borde jag ha stigit av (om det nu varit möjligt), men jag var mitt i maten och hade inte packat riktigt allt ännu.

Nu åkt jag med ut och blev avlämpad på norra stranden, som var fel sida ur min synpunkt. Men på den andra sidan fanns det inget lämpligt ställe?
Här fortsätter Troy sin resa mot Olympiahamnen där de tankade och duschade och påbörjade en lång kryss till Bornholm.
För mej följde en lång promenad tillbaka. Frågade då och då om råd och kom till slut till en färja och på andra sidan tog jag en buss till centrum.
För att göra en lång historia kort, så hamnade jag på järnägsstationen, där fick jag en biljet till Hamburg och därifrån till flygfältet med ett annat tåg.Tid för byte var 8 minuter och efter att ha frågat mej fram här och var bordade jag det nya tåget med 20 sekunders marginal. På fältet var jag hela 5 minuter före dead line för check in. Där upplyste man mej om att vi blir bara 5 ombord!Efter starten försökte jag se om man kunde få en skymt av vikingarna där nere, men vi flög inte över Kiel. Däremot kunde jag konstatera att de fick en snygg solnedgång, men utan värmare skulle nog nätterna bli kalla. Den utlovade kryssen skulle inte göra läget bättre.

Amiralens "privatplan" på Sjöskog! Snart var man hemma och kunde krypa ner i en varm säng.
Jag gjorde från början det beslutet att jag inte vill segla på Östersjön denna tid på året. Som en kompis konstaterade "du skall ju ha minst 20 grader varmt för att trivas". Nå så illa är det ju inte, men kyla gillar jag inte! Men jag hade också mycket arbete ännu på båten.
Med facit på hand - ingen värmare och en långt utdragen tidtabell - är jag mycket glad att jag flög hem!