SYYSSEILAUS – IMS
(Niku, Jonte, Steffi. Vikt 60 kg för litet)

Detta var en övning inför nästa års FM som arrangeras av EMK och EPS. Tävlingen bestod av en kort bansegling och en drygt 14 Nm lång skärgårdssegling. Ett koncept som jag tror de flesta gillade. Vinden var SSW och ökade sakta under dagen. Styrkan var som lovat men riktningen skulle vara SW.

Banseglingens startlinje var olovligt sned, med klart favoriserad fartygsända. Det gav oss, som nästminsta båt, inget val. Vi måste starta vid fartyget och det passade oss utmärkt eftersom jag genast ville slå västerut i hopp om SW. Att trängas där var för riskabelt, en DSQ kunde leda till förlorad andra placering i rankingen. Något som Birgitta och Luna också borde ha tänkt på! Så vår taktik var att försöka starta med fart genast efter den översta båten, om det inte skulle uppenbara sej en lucka.

I banseglingens start var linjen så sned att det enda vettiga stället att starta på var vid fartyget. Som näst långsammaste båt var vår taktik att starta där, vid behov efter de andra, och sedan slå. Vinden var från SSW och alla väderrapporter talade om SW, så jag ville västerut. Vi har just passerat linjen, lite onödigt sent. Fr.h. ses Tarantella, Esteri, Juanita, Peto Jr, Minnamari och Frendship. Foto Ari Peltomäki.

 
Lucka blev det inte, men vi kunde ha varit något närmare Esteri (se bilden). Men vi kom åt att slå genast och fick segla helt fritt en lång stund, men på slaget mot märket fick vi Esteri rakt på oss och två båtar lite framför i lä och det bromsade upp oss rätt effektivt. Vi rundade med Tarantella som första och Peto Jr, Esteri och Juanita just före oss. Vi fick rätt fort ordning på grejorna och jag styrde min vana trogen en lägre kurs än dom andra. Esteri och Juanita skar mera och störde dessutom varandra. Peto Jr gippade genast bort och vi fick gå helt ostörda ända till märket som vi rundade just efter jollen, men före de andra.

Vi tog den lilla rätt snabbt och ostört och kunde konstatera att Swanen inte gick mycket snabbare än vi, men var oroväckande långt före redan. I mål kom vi som tvåa 2:20 efter Tarantella och förlorade med 13 sekunder. Minnamari, som seglar med en urgammal stor, var 1 minut efter oss i seglad tid och förlorade 2:21 i korr.tid åt segraren. Synd att dom inte har ett nytt storsegel ännu, så dom kunde ”bråka” lite med Ramm-Schmidtarna och inte låta dem segla helt fritt hela tiden.

Vi seglade med vår D4 fock för vi vågade inte riskera att den slutslitna heavyn skulle ge helt upp mitt i en kryss. Den hade varit bättre i banseglingen, om den hållit, och då skulle vi nog inte ha förlorat mera än 1 s!?

Skärgårdssegling i hemmavatten

Starten gick från samma ställe, efter en mycket lång väntan, medan arrangörerna försökte få kryssbojen att sluta driva och få sej själva att hållas på stället. Linjen var nu bättre, men jag glömde att se på klockan medan jag höll ögonen på Esteri som kom in mellan oss och fartyget. Så vi skotade in lite sent och blev något efter. Samma kryss och denna gång fick vi först Tarantella på oss (50 m framför) och sedan Juanita före märket. På slören kom sedan Esteri och körde över oss, tvivelaktigt nära, men vi tog dem i rundningen. Eller riktigare, dom rundade så dåligt att dom inte kom framför oss och vi kunde äta så mycket höjd att dom inte heller speglade oss.

När vi slog kom dom genast efter och det blev en lång, seg dragkamp mellan oss under vilken vi drog cm för cm ifrån. Juanita som slagit genast efter märket kom nu upp för styrbord men gick klart för om, men slog inte på, utan först lite senare. Dom hade haft en bra chans att ta oss båda. Vi tre gick synnerligen jämnt, men Juanita gick aningen lägre och lite hårdare. Till slut började hon störa Esteri, som slog bort. Vi blev tyvärr tvungna att slå för Knapperskärs strand och då fastnade akterliket i spinnakerboms beslaget, som rev ut snörplinan och vi gick just akter om Juanita. Relativt snabbt fick Niku lös focken och vi kunde konstatera att den för övrigt var hel.

Så vred vinden en aning mera åt S och ökade något och vi slog tillbaka med Niku vid masten hjälpande seglet över. Juanita gick ensam långt västerut, men vi slog än en gång och då vi mötte Esteri fick dom göra en stagvändning i lä om oss. På det slaget tappade dom lite åt oss och slog snart tillbaka medan vi fortsatte tills vi tyckte att vi skulle sträcka lagom bra. Vinden måste ha vänt(?) i samma veva, för vi fick gå mycket löst skotat mot märket. Juanita gick också onödigt långt och Esteri rundade tätt efter dem. Konkurrenterna gippade och hissade spinnaker, Vi hade allt på styrbords sida och behövde alltså inte gipa. Sikten var bara någon sjömil, men jag bedömde att vi var mycket nära rätt kurs. Juanita gippade och närmade sej oss, men var något framför, när de gippade tillbaka och strax efteråt gjorde en häftig ”kines”. Ingenting verkade gå sönder och de kunde snart fortsätta normalt och hissade sin fock som stödsegel och det tycktes hjälpa.

Också vi blev tvungna att gipa. Vinden vred snarare mot S än V som jag hoppats på. Trots att vinden ökat ytterligare, vi hade en by på 26 knop och största spinnakern uppe, gick manövern utan större problem. Esteri hade skurit kraftigt och blivit efter. Ännu en gipp behövdes för att klara pricken vid Lövö, men den halsen var så kort att vi inte brydde oss om att ta över spinnakerbommen. Vi hade knappt hunnit få seglet att dra på den nya bogen innan det var dags att byta hals igen. Spinnakern drog bra hela tiden!

När Esteri kom till pricken tappade dom i sin tur kontrollen ordentligt och tog ner blåsan för en stund. Också Peto Jr fick något problem och spinnakern kom inte upp igen utan båten for raka vägen hem.

Vi förlorade igen mot Tarantella. Nu med 40 sekunder och tog andra platsen före Juanita ( -4:08) och Minnamari. I rankingen blev ordningsföljden Tarantella, FiftyFUN och Esteri, knappt före Juanita.

I IMS 1 gick segern till Alfa Romeo före Chili och Birgitta. Totalsegern gick sedan, något överraskande, efter att två protester behandlats, till Alfa Romeo. Ledande Luna samt Birgitta fälldes för varsin startsituation och det avgjorde till Alfa Romeos fördel före Luna och Birgitta.

I IMS 2 gick segern till Tetu IV, som också vann rankingen. Tvåa var Xilia före Lapland Hotels. I rankingen blev ordningsföljden den samma.

Om banorna

I skrivande stund har konceptet bansegling(ar) + skärgårdssegling fått enbart positiva röster i mina öron. Banområdet däremot inte. Där lär finnas urberg, som inte gärna ger bra fäste för ankare och t.ex. kryssmärket drev under banseglingen. Något som absolut inte borde få ske i IMS.

Att inte ha start/mål vid nedre märket, som Havskappseglarnas experter rekommenderar, utan ett stycke in på benet, får inte mitt stöd. Det försvårar ändring av banan vid vindvridning och ger inga fördelar.

Med den sällsynta vindriktning vi nu hade, kunde man ha haft start- och mållinjen betydligt längre S-ut. Nu var man så nära grunt område att flere båtar lär ha haft grundkänning, i väntan på start. Inte bra om man under banseglingar skall behöva navigera hela tiden.

Skärgårdsseglingens kryss hade långa babordsslag och en liten förbättring hade varit att runda den gröna isbojen väster om Kytö, i st f den röda. Det andra banalternativet som fanns rekommenderar jag inte. Bl.a. gick den banan delvis som lördagens LYS-bana med samma smala sund där vi hade problem med omsegling.

Om FiftyFUN, FIN-7510 - 16e säsongen

Nästa år är båtens 16e säsong. Den har hittills vunnit IMS-rankingen 8 ggr och detta var den tredje 2a placeringen. En gång har den blivit 3a. Endast asarna vet hur många starter båten har bakom sej, men inte är det alldeles få!

Amiralen börjar få en uppfattning om vad som skall göras till nästa sommar. Förlängt skrov, mera kölvikt och mera segel, så att vi kunde kämpa ostört av de andra och mera med Tarantella, vore idealet!? Men riktigt allt detta blir det nu inte? Må konkurrenterna våndas i ovisshet följande 8 månader!? Redan har ju avslöjats att en ny Doyle D4 är beställd och den är på väg.

FIFTY FUN MED BESÄTTNING GRATULERAR TARANTELLA TILL DERAS FÖRSTA RANKINGSEGER EVER! Vi beklagar att vi i år gav så mycket respit p.g.a. masthaveriet!?

 

HENRI LLOYD - IMS, HSK, 4.9.2004
(Basti, Giggen och Jonte)

Nu är vi tillbaka!?

Vinden var i svagaste laget för oss och banan började med sträckbog (för de flesta) till Husunkivi och kryssen började först vid Skanslandet och var kortare än 3 Nm. Sedan följde en lång spinnobog till kasunen och därefter en tråkig bog in. Varken kryss eller slör.

Säsongens bästa start!?

Startlinjen favoriserade klart den yttre ändan. Än en gång hade vi, som långsammaste båt, inget annat val än att starta i den ändan. Det blev att starta för babord och söka en lämplig lucka. Den skötte Esteri och Minnamari om. Dom kom båda för styrbord, med den förstnämnda i lä. Så började Esteri höja och föra liv, men var så nära att Minnamari inte lätt kunde hålla undan. Dom låste alltså varandra och det var lätt att snabbt fälla akter om dem och så höja upp mot bojen och pressa upp Minnamari, som samtidigt slagit. Sorry Tapsa, men det är inte alltid en bra lösning att starta för styrbord när man inte sträcker över linjen.

Vi kom alltså med bra fart upp till bojen och fällde ner på kurs på skottet, c 1 m från märket. Under tiden startade Tarantella helt ostört ungefär på mitten av linjen. Vi fortsatte på nästan full kryssbog mot Husunkivi. Men snart hade vi Esteri i hasarna, något i lovart. Vi kunde höra hur dom skotade ut för att få fart och komma på oss och till slut lyckades det. Dom körde över oss, men inte nog med det. När dom var framför oss, kunde man tydligt se hur skepparen "ryckte" några gånger i storskotet, för att ge oss maximalt mycket spillvind. Men, hade det inte varit effektivare att gå på full kryssbog och därmed störa oss maximalt länge och effektivare? Nu föll dom snabbt ner i lä om vår kurs och till slut kom dom just och just över Husunkivis N-märke. Tarantella fick göra ett slag, men vi hade inga problem att klara märket.

Det börjar stämma

På kryssen var det väl bara Tarantella som gick lite bättre än vi. Tarantella psykar alltid en ordentligt med sin jättelika masttoppsgenua och dito spinnaker, men nu var dom inte så mycket snabbare med någondera seglet.

Vi gick med lättvindsgenuan, men egentligen hade vinden ökat såpass mycket att heavyn redan borde ha fungerat bättre. Vår nya stor börjar nu fungera. I jakten på bättre lättvindsegenskaper hade jag önskat ett maximalt stort segel. Det ledde till att vi borde ha satt en latta i masttoppen för att lyfta undan akterstaget från abborryggen, men jag kom till att jag inte vill ha en sådan och att seglet var för stort för båten. Så återstod endast att minska seglet betydligt, börjande med den överstora skeddan och ända ner t.o.m. näst översta lattan. Amiralen har också sett sej tvungen att acceptera en normal lattficka för den översta lattan. Seglet mättes om och GPH-talet steg något. Ett stort tack till Doyles "Segelström", för överseende med Amiralens idéer och klagolåtar och för den offrade tiden på tester, planering och ändringarna. Nu väntar vi bara på den nya heavy ettan.

På länsen höll vi sedan nästan jämnt med Esteri och höll just och just undan för Minnamari, som ju blivit ordentligt efter i starten. Man kunde åter en gång konstatera att en aktiv spinnakerskotning ger resultat. Vi kunde hålla 36-fotaren bakom oss när dom fick fast oss lite före kasunen. Juanita och Crescendo hade blivit ordentligt efter. Varför vet vi inte.

Enda mokan

Spinnakern ner och gipp runt kasunen. Seglen skotades in, men genuan vägrade! Skotet gick kring spinnakerbommen, vars ena enda drogs under mantåget och pressades djupt ner i Finska viken. När två man hade lyckats få loss skotet och bommen på däck, hade vi tappat så mycket höjd att Minnamari fick fri passage i lovart om oss. Lite senare gick hon sedan förbi och trots att avståndet var rätt stort störde hennes stora segel oss ordentligt.

På den bogen fick vi inte bra? Tarantella drog kraftigt ifrån, Esteri och Minnamari gick också bättre och bakifrån kom Juanita med otrolig fart och var lite före oss i väskan. Åter en gång en Inferno fsnabbare än vi!? Varifrån fick dom denna fart till slut?

Tarantella gick upp mot Rönnskär och hissade spinnaker. Minnamari gjorde lika, medan vi gick kortaste vägen och hissade vår superspinnaker från 1990 och plötsligt var bogen njutbar igen.

Vi var säkra på att Tarantella hade vunnit tävlingen. Lite hoppades man ju på att resultatprogrammet skulle förstå att vi hade haft mycket lite kryss. Så gick det också och en länge efterlängtad seger var ett faktum, t.o.m. totalt! Tre månaders hårt arbete och mycket stress har äntligen gett önskar resultat. Tyvärr gick största delen av säsongen till spillo men vi har redan siktet på nästa säsong och planer smids under Amiralens flint.

I IMS 1 tog Alfa Romeo (2a i rankingen) spiken före Luna (1a) och Birgitta (3a).
IMS 2 vanns av rankingledande Tetu IV klart före Lapland Hotels (3a) och Xilia (2a).
Tarantella har nu rankingsegern i en ask och vi håller andraplatsen före Esteri, dagens trea. Juanita, som tills vidare har resultat från endast fyra deltävlingar, har väl ännu en chans att ta en medaljplats.

Rankingfinalen går nästa söndag i och med Syysseilaus med en kort bansegling och en kort skärgårdssegling. Hoppas vi får ett bra deltagarantal. På lördag planerar vi att ställa upp i samma tävlings LYS-segling, som går som jaktstart.

 

VERITAS PENTALA RACE IMS 14.8.2004
(Jonte-webmaster, Martin, Niku)

Voi _ _tun, _ _tun _ _ttu! (Webmaster anser att man kan skriva sådant på sin hemsida!?)

Den sista seglingen av det 25e Pentala Race, seglades i frisk och byig vind omkring nord. En vindriktning som inte passar banan speciellt bra. Närmast för att det blir för mycket slörar och lite läns.

I den friska vinden fick arrangörerna problem med startlinjen när bojen började driva efter ettornas start. Tvåornas start måste därför uppskjutas fem minuter och när den gick startade vi vår klocka rutinmässigt på 10 minuter. Vi låg då ett stycke från startfartyget, på dess "baksida". Vi följde med hur tvåorna startade och beundrade Lapland Hotels fina babordsstart, "klart" för om Caramell. Vad vi inte såg var att Laura drämde in i Carabilla för babords halsar och att den sistnämnda skadades så svårt att den avbröt. Däremot såg vi att Laura gjorde 720 grader och fritog sej därmed från diskning, men givetvis inte från ansvaret för skadorna. Vi såg också att linjen var alldeles för sned och beslöt att kolla den.

Pangstart - utan att veta om det

När vi var ungefär mitt på linjen, på full kryss, för att kolla fockens skotpunkt, gick "fem minuters skottet" och jag kunde konstatera att klockan stämde. Dix hade vi irriterande nära i lä och jag kunde inte förstå varför han måste komma så nära oss, så vi slog bort och kollade den andra skotpunkten. När det var 2:40 kvar till starten enl. vår klocka, vände vi mot linjen för att förbereda vår start. Först då märkte vi att Dix redan var långt borta på full kryss och de andra hade just gått över linjen. Det var bara Tarantella och vi som var långt från startfartyget. Vi såg också att inga flaggor var uppe på startfartyget. Innan vi helt fattat vad som hänt var vi redan tillbaka på linjen och startade följaktligen ca 5 minuter för sent. Enda trösten var att Tarantella var klart bakom oss.

Vad hade hänt? Jo det stod i orderbrevet "Starttider och signaler, se kappseglingsprogrammet" och där stod det att IMS 3 startar 11:50. Det råkade bli 5 minuter efter IMS 2. Hur kommer det sej att ingen av oss såg flaggorna? Nå, vi hade fullt upp med att hitta rätt skotpunkt, men ändå. Varför hörde vi inte 1 min signalen, trots att vi borde ha varit alldeles nära startfartyget då?

Vi klarade av att hålla Tarantella bakom oss hela kryssen och tog nog in på rymlingarna. I själva verket kanske vi gick rätt bra på den kryssen(?), med fock och full stor (och en förbannad skeppare). Sedan var det slör till Knapperskär, men vinden var såpas mycket från sidan att jag tror att ingen försökte med spinnaker. Just före rundningen gick Tarantella förbi (obehindrat i lä!) och jag hade redan planerat att haka på deras aktervåg. Vi skotade emellertid in storen för tidigt för gippen runt märket och en liten pust krängde till båten, med en halv broach som följd, och därmed tappade vi för mycket till Swanen för att få snålskjuts.

Tarantella hissade spinnaker och vi följde exemplet. Vi var tvungna till det för att få focken hissad i rätt skåra så att vi skulle kunna byta till genua vid behov. Nå, nu tror jag att vi hade gjort det ändå. Jag tror vi gjorde tre "halvbroachar" på den bogen och skepparen blev allt mera irriterad över båtens beteende. Inte gick irritationen över på nästa bog heller. Tvärtom, båten gick eländigt och vägrade uppnå target speed på kryssbogen, vad man än gjorde. Inte får vi höjd heller mera. Följande bog hade vi vinden från sidan och den förbannade båten gjorde allt för att stjälpa i byarna - trots att storskotet gavs ut - så lite före kryssen tog vi in ett rev.

Hårdvindsfocken hemma och gasten på annan båt

Då hade Dix, som vi nästan hade tagit fast, också tagit in ett rev och strax efter det avbrutit. Varför? Jo, Daije hade glömt sin hårdvindsfock hemma och ville inte riskera den han hade uppe. Ytterligare hade han givit bort sin son åt Olof Rytövara, trots att dom blev bara fyra ombord. Inte så underligt att "jollen" uppförde sej som en skadskjuten anka. Men vem kan Daije skylla på!? Nå, jag hade nog behövt en femte man (80-90 kg och/eller någon med ögon och öron i skallen), jag också. Men det blev inte mer än något tafatt försök…

Första slaget med nyintaget rev gick båten rätt skapligt(!), men det var ett övergående fenomen. Trots att vi sett Nornans halva spinnaker flyga rätt ut från masttoppen, och Esteri och Juanita gå utan spinnaker, var det ingen större tvekan ombord på FiftyFUN. Spinnakern åkte upp och bra gick det, som omväxling. Legget S om Kytö körde vi igen med spinnaker, men nu hade vi ett rev och lämnade focken uppe. Det gick bra mycket bättre och jag kunde t.o.m. släppa rodret en lång stund utan att båten ändrade kurs. Farten var stadigt över 7 knop, ofta över 8, med 8,6 som max. Med minimala vågor tycker jag det är tillfredsställande och är väl i stort skrovhastigheten för en Comfortina med dess bulliga skrovform. Förgasten var dock missnöjd med farten. Esteri och Juanita gick utan spinnaker och speciellt den senare tog vi klart in på, trots att den är rätt flatbottnad. Minnamari seglade med spinnaker, men hade en urgammal dacron stor, så det är inte så underligt om farten på kryss inte var så skaplig.

När vi sedan skulle ta ner focken efter målgången hade den åter en gång kommit ut ur likskåran. Vi har under årens lopp testat med olika likband men inget hjälper. Vi är också mycket noga med att ha skotpunkten långt bak i hårt väder, men ingenting hjälper.

Till min förvåning blev vi tvåa (-2:21) efter Tarantella. Det är varken båten, skepparen eller besättningen värda, anser en djupt besviken Amiral. OK, vi använde spinnaker på alla bogar, så kanske vi ändå tar emot prisen. Detta har tidigare varit vårt favoritväder och vi borde kunna klå Tarantella, eller åtminstone ge dem en match…

IMS 1 vanns av Luna, trots att dom nog inte hade en aning om vart de skulle ta vägen efter kryssmärket. Dom fann sej dock betydligt snabbare än Aquavit. Tvåa blev Alfa Romeo (-16 s). Tetu tog spiken i IMS 2 före Lapland Hotels (-1:57).

Besättningen

Efter seglingen påpekade webmaster Jonte att "hets av folkgrupp" är förbjudet i vårt land, så jag har inte så mycket att säga om "de små gullena". Mej själv skulle jag nog vara beredd att byta ut.

Med tanke på skepparens ansvar har jag dock blivit lite fundersam. Nästa veckoslut är det Helsinki-Tallinna Race. Där kan det bli rätt mörkt och blåser det friskt och spinnakern borde upp och besättningen inte ens kommer ihåg på vilken sida de olika linorna finns, är det inte då ansvarslöst att hissa… Och inte ser eller hör vi väl heller om något fartyg kommer… Vi är igen en för lite för hård kryss och två nya ombord. Men vi seglar i ORC Club, så vi har ljust längre än LYS-båtarna och också bättre koll på konkurrenterna än om man seglar LYS. Huvud målsättningen (officiellt) är att klå Dix och dom har den omvända målsättningen. Hoppas mitt humör är bättre efter den målgången än det är nu.

Sannsaga

Efter seglingen meddelade jag resultaträknaren att min båt är tillsalu, billigt. Han bjöd 10.000.-, men när seglingsnämndens ordförande undrade om besättningen ingår och jag svarade jakand, sänkte han budet till 5.000.-.

PS. Tidskillnaderna till Tarantella enl. scratch tabellen för denna tävling är helt normala och stiger jämt från 6,9 s/nm i 6 knops vind till 37,0 vid 20 knops vind. I OW skulle vi vara snabbare i 8 knops vind på kryss/länsbana!?

FINNET REGATTA, AIRISTO
16.-18.7.2004 (Jonte o Pekka)

Hamnen i Airisto.

 

Den nya storen, som ersätter den vid mastbrottet totalhavererade, hade blivit färdig. Snabbt jobbat av Doyle Teamet, dit jag väl får räkna mej själv med. Spenderade nämligen totalt en arbetsdag som hantlangare åt "Segelström".

Trots att seglet är i stort lika som det förra, bara lite längre E och P (men kortare än standard), verkade det lite annorlunda. Det gällde alltså att lära sej att använda det och dessutom behövde vi ju lite rankingpoäng. Fick ihop bara två gastar, men vi skulle vara 4 båtar i klassen, vilket vid seger skulle ge mera poäng än vi hittills fått ihop i en enda segling detta år. Dessutom gillar jag konceptet i Airistoregattan, så det var klart att vi ställde upp.

Största delen av lördagen spenderades på Erstan i Kihti Race, som började med mycket svag vind. IMS 1 startade först och vi andra 5 min efter. De stora, med Aquavit i spetsen, presterade urusla starter, så lite efter vår start låg vi jämsides med ILC 40an "klart" före alla andra. Så kom det sakta ny vind och dessutom så att vi två drog ytterligare ifrån. Ett exempel på de ojämna vindarna var att Xilia (X-332) gick förbi oss ett otal antal gånger innan dom äntligen kom lös från oss.

Pekka, Amiralen och Jonte.

 
Resten av seglingen seglades i något mera vind, men riktningen varierade rätt mycket, inte minst under de två åskväder som dök upp från N. Mot slutet av seglingen gick våra konkurrenter Hot Pepper och Esteri förbi oss (Peto Jr uteblev), men fick inte tillräckligt stort försprång, så segern var vår, och till vår glädje också totalen..

På söndagen seglades två korta seglingar med start, rundning och mål utanför marinan på Stor Mälö. Idealiskt för ev. familjemedlemmar mm som var med, men inte rymdes i besättningen.
Vinden var igen "regelbundet ostadig", men det blåste något mera än på lördag. Kryssarna blev inte så bra som man kunde hoppas på och därmed fick vi inte riktigt koll på hur vårt storsegel skulle trimmas. På undanvindarna gick vi däremot rätt bra. Också standarden på våra starter (läns alla gånger) var en klass högre än alla de andras, utom Olof Rytövaaras som också var bra.

Timo Sarainmaa (t.h.) delar ur priserna..

 
Vi tog hem klassegern med rent protokoll och också totalsegern, knappt före Aquavit. Segern i IMS 1 gick dock till Jumpin Jack Flash och IMS 2 spikades av Xilia. Våra rankingpoäng överstiger dem vi fick i HSKs banseglingar. Också prisskörden var betydande och besättningen fick snygga guldmedaljer!

Som också webmaster tidigare konstaterade är denna regatta en trevlig sådan. Tidpunkten, mitt i semestertiden, är kanske misslyckad? Eller varför ställer så få båtar upp? Här får dessutom hela besättningen pris och festandet kan man vid behov själv sköta om ifall man saknar en "regattasvans".

Hoppas regattan ordnas nästa år igen. Havskappseglings FM kommer att gå här 2006.