LYS tävlingsreferat

(16.11)  BLUE PETER RACE - HSK MÄSTERSKAPET


Segrande besättningen på Casper. Fr.h. skepparen Henkka, Jokke, Jonte, Frida och Amiralen börjar njuta av sitt pris! Tre rätters Blue Peters prismiddag, enl. eget val. Blue Peter bjöd alltså på maten! Vinet fick betala själva. Men vi hade ju fått vårt segeröl efter seglingen. Också det bjöd Blue Peter på!

   
Tournedous, fantastiskt fin!                                   Amiralens efterrätt, lagom stor!
TACK BLUE PETER och HENKKA!
Se också HOSKILAINEN  med Henkas referat från tävlingen, där han lovar att vi är med nästa sommar också!

'

(1.11)  !? SPECIALLEVERANS !?NÄR EN LITEN STAD SOM  EKENÄS FÅR 4 PRIS I ProSailor LYS RANKINGEN och inte kan närvara vid prisutdelningen, ja då tycker jag det är värt att föra dit dem! När man nu inte har något bättre att göra!
På bilden har Ingmar Klingstedt fått sitt presentkort och sin vinflaska. De andras lär han dela ut när ESS har sitt höstmöte! ESS fick 3 aktivitetspris (Cossuracing, Tove (skepparen på bilden) och Pumba. Natalia fick en lotterivinst!)
Aktivitetsprisen var presentkort på 150e och en flaska AMP vin. Lotterivinsten var en vinflaska och presentkort på 140e! Så det lönar sej att vara flitigt med i LYS Rankingen!

OM PRISUTDELNINGSFESTEN, SE UNDER ORC!

(9.10)
ProSailor LYS Rankingen före Karvalakki!
Efter Kotkas Karvalakki är läget :
Vår seger är klar i Stora klassen, men de andra placeringarna kan ännu ändras efter KoPus Karvalakki.
Senja (BSS) ligger 2a med 38,0p på 7seglingar, Nella  (KPS) 3a 33,5p (5), Subway (HSK) 4a 32,0p (5), Fever (KNV) 5a 27,0p (4). Alltså har Subway möjligheter att nå max 44,5p med seger och därmed ta 2a plats i slutresultatet. Varken Senja eller Nella kan väl väntas ställa upp och Fever ligger ju 5p efter. Så Subway har ju alla chanser, men KoPus tävlin är ofta tuff?
 I lilla klassen är nog Keo säker vinnare 53p (på 6 seglingar)! 2a är BMH Bella Nova 47,0 (6), 3a Pass Partout HPS, 40,0 (5), 4a Natalia ESS 38,5 (5), 5a La Nonna MP 36,5 (4), 6a Bice EPS 30,5 (3).
La Nonna  och Bice kan ännu klättra upp ett gott stycke om de ställer upp i Karvalakki! Den förstnämnda och ingen av 4 första gör det knappast? Bice kan alltså med en god placering stiga till 3a och det tror vi på!
FUNleak, från Kina
(Helt ansvarslösa funderingar!?)
PS. Hoppas att hela läget kommer på AMPs sidor snabbt!

(29.09)    
PÄLSREGATTAN  AVSLUTADE  VÅR  SÄSONG!

 BO-ERIK, HENKKA, KENNETH o STEFFI

På kvällskvisten torsdag hade Amiralen åter feber (c 38 grader), men vid midnatt när han skulle lägga sej återstod endast c 37,5.
Vår plan var att Amiralen skulle genast på morgonen söka sej till Kinas ambassad för att få sitt visum till Kina och därefter skulle fara hem och ”känna för” hur det var med flunsan och sedan bestämma slutligt om avfärden. Vi skulle starta vis 11-tiden och fara och tanka till HSK och där också inta en stadig lunch.
Förseningen blev rätt stor, speciellt som Bo-Erik just när vi skulle kasta loss, undrade om jag nyligen hade öppnat korken till dieselpåfyllningen? Nej det var nog för flere dagar sedan, närjag tömde reservbränslet i tanken…
Efter konsultation med en expert, kom vi till att manluckan måste öppnas och den vägen borde man fastslå hur mycket vatten fet fanns i tanken. en timme senare hade vi konstatera att det inte var mycket och vi kunde starta. Men nu hade planen ändrats så att vi skulle tanka på HSS och äta av medhavda ingredienser. Motorkörning hela vägen ingick också i planerna, men vår nya hårdvindsfock skulle också hissas om det gavs nytta för den.
Rutten skulle också gå via Hästnässund, men också den planen fick vi skippa, för vi hade missat 5-10 minuter till öppningen och bestämde oss för att välja yttre vägen och for ut samma väg som Emsalö runt går nuförtiden.
Där ute körde vi förbi en FE 83a, som inte oväntat var Charlotta.


Utan Bo-Erik hade jag inte vågat fara till Pälsregattan! Här är vi på väg!


Harald på Charlotta, förra årets totalsegrare i Pälsregattan, hälsar med flaggan när vi kör förbi
 
Resten gick sedan i jämn fart, men ännu en gång ändrades den ursprungliga planen. Vi hade tänkt äta en god middag inne i Borgå, men ville inte fresta min hälsa med en extra timme dit och lika mycket på morgonen. Så vi beslöt att försöka få plats I BSS marina, och det lyckades! Kollade tempen och den var under 37, så vi tog några drinkar och fixade sedan lite mat och så tidigt till kojs! Kanske den lugnaste kvällen före Pälsregattan i mannaminne?

 BÄTTRE KUNDE MAN INTE HA AVSLUTAT SÄSONGEN?
De mindre båtarna startade 12:00. En vettig tid för en kappsegling på 19 Nm! Vår start gick 10 min senare. Också det en bra lösning! 12 i lilla och 15 i stora klassen är inget rekordantal, men hyfsat mycket!.
Det blåste en svag ojämn vind omkring S, men om jag kommer rätt ihåg hade det lovats W, åtminstone dagen före. När de små startade var det klart att den västra ändan hade den bättre vinden. När det sedan blev vår tur var det den andra ändan av den långa linjen som var fördelaktigare. Vi var i fel ända, nog på väg åt rätt håll för styrbords halsar, men illa trängda och kunde inte ens slå bort. Däremot tog den av oss själva, till värsta konkurrenten utsedda Vivace, en suverän start på bästa stället. Båten är designad och byggd av ägaren Bibbe Furustam och hade vunnit den lokala Emsalö Runt helt överlägset. 33 fotaren har LYS talet 1,31. Vännerna ombord, bland dem ESFaren Tore, lär enligt vanligen välunderrättad källa, ha haft som främsta målsättning att klå oss. Medan min huvudsakliga målsättning var att komma bland de tre bästa, för att säkra rankingsegern. Detta som en ringa tröst för att säsongens huvudmålsättning, ORC rankingsegern så knappt missats. Deltagandet i KoPus Karvalakki skulle inte vara möjligt! Nå nog var planen givetvis att samtidigt besegra nykomlingen, om bara möjligt.
Vi tvingades alltså fortsätta österut en lång stund, men just när vi såg en möjlighet att slå bort, såg vi ett litet vindfällt framför oss och fortsatte dit. När vi sedan slog, kunde vi konstatera att en hel del båtar på den västra kanten, redan blivit efter. Nu fortsatte vi frivilligt västerut ända till den djupa stranden. Målsättningen var att komma så nära det mörka molnet på den sidan som möjligt. Att taktiken bar frukt, redan innan vi kom till stranden, var uppenbar. Bl.a. Fg 43an som gått för om oss och sedan ganska snart slagit, blev nu efter och tappade höjd. Också en fruktad konkurrent, Caramel (Dehler 33 med samma LYS tal som vi) och med goda seglare ombord, blev klart efter. Rätt förvånande att den inte hängde med över huvudtaget. I ORC är ju systerbåten lika snabb som vi sådär overall, trots att vi där använder en större spinnaker än i LYS!
Lite senare kunde vi konstatera att vi var tvåa i klassen, men rätt mycket efter Vivace och nu hade vi det stora valet framför oss. Kalvön med- eller motsols? Vår åsikt lutade nog mot att segla medsols, men vad skulle Vivace göra? De var ju alla Borgåbor ”av födsel och ohejdad vana”!  De valde motsols, vilket gjorde mej tveksam, men beslöt till slut att hålla mej till vår ”tro”. Så visade det sej att majoriteten skulle göra. Också lilla klassens Charlotta, favoriten till totalsegern, hade valt den vägen.
Den växlande vinden fortsatte och snart gick vi förbi Charlotta. Alldeles för tidigt, ur deras synpunkt sett.  Vinden vred sedan klart mot SO och vi gick en stund i den nya vinden. Nu hade vi endast lilla klassens Bice framför oss, där f.ö. ärkerivalen Sakke från Ramdata gästspelade, visade det sej senare.
Vi slog ett gott stycke från Kalvön, för att det verkade blåsa lite sämre där. Men en stund senare kom det en klart sydligare och friskare vind där och den stadgade sej och ökade. Jag trodde först att detta skulle betyda kryss för oss i sundet S om Kalvön och därmed göra vårt vägval till det sämre. Men så illa var det till all lycka inte, Vi behövde inte göra mera än ett c 50 meters slag vid märket. Det gjorde vi givetvis i så god tid att gästspelande fördäcksgasten Henkka af Casper hann få spinnackerbommen på plats och blåsan tillräckligt utdragen för att kunna hissas!
Vivaca kom givetvis imot med spinnaker, men inte alls oroväckande tidigt.
Vi gick på läns norrut, med tidvis ökande vind bakifrån, men utan att någon annan än Fg 43an synbart tog in på oss, när de äntligen fick upp länsseglet. När Vivace dök upp bakom Kalvön var det klart att de skulle vara ett gott stycke före oss vid märket. Men speciellt när det visade sej att de inte kunde bära blåsan hela vägen dit, blev det klart att deras försprång inte skulle vara tillräckligt med tanke på respiten. Jag tror vi ledde c 2 minuter vid märket.
Så en lång kryss på kontrakurs för oss, där jag tyckte vi först tappade lite till konkurrenten och Fg 43an gick förbi i den nu klart friskare, men ännu ojämna vinden. Vi hade igen, som så många gånger tidigare i år, svårt att nå ”target speeden” enligt ORC.
Tillslut bad jag Henkka, den mest erfarna av gastarna ombord, att försöka skota storen så bra som möjligt, så att jag mera kunde koncentrera mej på styrandet och koll på vindarna. Efter en stunds jobbande kom vi tillfredsställande nära önskad fart. När vi sedan igen slog mot V mot en molnformation, som inte Vivace fick nämnvärd fördel av, tog vi rentav in på konkurrenten. Sedan hade vi en klart bättre spinnakerhissning och enda tävlingsmomentet för oss verkade varar mot 43an, som gjort ett alldeles för långt slag mot V och kom slörande till märket just före oss, men hissade inte spinnaker.
Den korta slutkryssen mot målet var sedan en formalitet. En sak var klar när vi hade flyttat över alla utom Bo-Erik till Vivace för transport till BSS och startat hemfärden – vi kom inte på någon i vår klass som kunde vinna oss! Att bli kvar och kolla hur det skulle gå i totalen gav vi oss inte tid till. Det gällde att utnyttja den rådande sydliga vinden så länge den höll i sej. Men på den långa kryssen noterade vi nog ingen som skulle ha tagit in på oss, trots att där fanns båtar som borde ha varit snabbare än vi eller minst lika snabba. (5 st förutom de två som var före oss)
Charlotta måste man givetvis alltid räkna med som farlig, men vi var så upptagna med att byta försegel, så vi såg inte båten, som skulle få vara över 30 minuter efter oss i väskan
Resultatet blev sedan totalseger före Charlotta, Vivace, Valaska (X-323), Merelli (FE 83), X-Tempore, Caramell och Low (Siesta 32).
Team Finell kunde alltså gå i vinterdvala med någorlunda gott humör!

HEMRESAN
Gick sedan rekord snabbt seglande och motorseglande, med endast lite regn! Vi var i Amiralshamnen redan vid 20-tiden!

Amiralen
(Från privat bostad i Sunshine Garden, Changle, Kina)


Vandringspriset Tuomaksen Tuoppi och besättningsprisen i den fina trälådan. Lite större och lite finare än de tidigare versionerna. Deras lådor har nog åkt i roskisen, men detta paket skulle jag nog bevara intakt. Första inteckningen har Casper. Den andra Chrlotta!
EFTERSNACK 
- Vivace är inte på långt när färdigt trimmad, säger Segelström och Henkka var av samma åsikt. Båten är alldeles för löst stagad sade han.
Det förklarar båtens fina fart på kryss i lätt väder och sämre när det ökar?
- Vindarna var lika underliga som 2010 när Steffi och Amiralen var med om att ta en överlägsen seger i denna tävling med Casper (Dehler 34 VS). Också då blev allt som flöt bakom oss långt (längre) efter på samma kryss. Då var det visserligen så lätt vind att seglingen kortades av ungefär vid halva kryssen.
- Det käns underligt skönt att inte behöva kappsegla mera i år!?
  Men v Captain Niku har bedyrat att intresse finns för fortsättning nästa säsong! Amiralens 60de!
  I mindre utsträckning än i år och kanske en hel del mera 2-handed!

*

(15.9) SYYSSEILAUS LYS - ENDAST 13 ANMÄLDA!
          NIKU (skeppare), FRIDA, BO-ERIK, AMIRALEN.
          Av dem startade endast 4 i lilla klassen (1 avbröt) och 7 i stora.


Vår skeppare fick t.o.m. styra! För övtigt var han lite tyrannisk! Anhöll om att vi skulle ta ner seglen så att jag skulle kuna svara i telefonen och läsa min epost, som alla kunde höra att jag fick. Men det gick han inte med på!

För en gång skull hade starttiden uppskjutits med 1 timme från 9 till 10. Tidigare har det varit helt omöjligt när jag bett om det! Vem har fått till stånd det, månne? 
Tyvärr fick man veta det först i ordetrbrevet. Då hade jag redan kört båten i regn och hård vind (max 29 knop) till EMK, när nu vår skeppare var villig att köra hem mej när han tagit ut orderbreven och sedan plocka upp mej på morgone. Detta gjorde jag för att få sova lite längre. Med första start redan 9 hade det betytt start för mej från Drumsö c 7:30. Okristligt tycker jag, och ännu på en lördag!
Efter råddet med den saknade bojen förra året hade man nu ändrat banan så att den nu rundar mera kobbar och grund än någonsin, men också de samma gröna prickarna, fortfarande så att båtarna möts vid dessa när det andra varvet börjar. Denna gång var det nu inte så farligt, när så få båtar startade. Men tänk om tävlingen skulle återfå sin gamla popularitet! Nå, den risken är nog liten med den tidiga starten och denna bana. Eller kan man nu utgå ifrån att första starten hedan efter är 10:00, vilket också det kan vara för tidigt med tanke på en stigande morgonbris. De minsta har nog blivit lidande av också denna starttid!
När jag nu engång kom igång:
Korrigerade resultat för 2011 har ej ännu publicerats och Hertta Ässä har inte fåt sitt 3e pris!
http://www.purjehtija.fi/index.php?sivu=35314 
(Muutoksenhakujen kilpailusääntölautakunnan päätökset 2011-5)

*

(13.9)  JOKKE & AMIRALEN HSK MÄSTARE!
Övriga: Caspers skeppare Henkka (HSK), Frida och Jonte!
Många föreningar har mästerskap! Ej ESF! Är man i fel förening?
11 båtar ställde upp! Casper tog mästerskapet efter en trävande inledning och avgjorde först efter halva sträckan när kryssen började. Spinnakerslören i mål var sedan en formalitet!
"Puoliammattilaismiehistön kuljettama Dehler 34 Casper”, ansåg man på Low om oss! En sån nedvärderinga!
http://lowsailing.com/ Där finns link till resultaten!

*

(12.9)  STORSTRYK AV TROY I  SISTA OS

       GIGGEN, FRIDA.

(9.9)  SARISTOPURJEHDUS, HSK

       FRIDA, NIKU

         FÖR LÄTTA, FÖR FÅ HÄNDER! MEN TAKTISKT RÄTT BRA SEGLING!

Spinnakerstart mot Husunkivi. Vi startade i fartygsändan för styrbor och hade ganska många nära i lä och några kom på oss bakifrån. Vi fällde ner akter om Lilyan (gennakerbåt, LYS 1,31) som i lä om Subway förde den mot Rönnskär. Arwen skar frivilligt långt ditåt och tappade ordentligt. När vi gippade mellan Ärtholmen och Rönnskär låg vi först i fältet en stund. Sedan drog Lilyan iväg och blivande segraren Matrix Ttitanium (One off, 1,31)  och Casper gick förbi längre i lä och Subway kom rakt bakifrån och gick tillslut förbi i lovart och fortsatte dit medan vi tog kurs på märket. Subway stannade upp i lovart och gipad och gick klart akter om oss.
Vid Husunkivi gipade alla lite för tidigt, vi gick ändå längst och hade väl en liten fördel mot de andra. Mest blev Lilyan lidande och kom inte till märket med dragande gennaker, men fortsatte sedan efter märket med blåsan uppe.
Alla andra, utom en (Fever?) klart bakom oss tog ner medan vi, som rundade just efter Casper LYS 1,27) och Subway (1,33), fortsatte med vår AP blåsa. Vi fick fälla en aning för att inte vara störda av de två större framför oss, men sedan kunde vi, trots vår ringa besättningsvikt, rätt enkelt gå t.o.m. gå på kurs till Gråhara. Så fick Lilyan problem och tog ner den röda. Vi fortsatte ända förbi Gråhara som enda spinnakerbåt, men när vi passerat Casper och Subway, fick vi för mycket vind och broachade häftigt och vår nertagningsmanöver var inte något att skryta med. När vi hade blåsan nere och focken utrullad (jo vi hade hårdvindsfocken på rullen, som är tänkt just för sådana situationer!), var det bara att konstatera att vi åter var bakom konkurrenterna. Vid Flathällsgrundet var det sedan klart att vår spinnakersegling var rätt val, trots nedtagningen som blev lidande av för få händer. Vi hade blivit klart efter på den korta sträckan och Arwen (First 36.7, 1,28) hade nu tagit in på oss ordentligt.
Så var det seglingens enda kryss till Rysäkivi. Ynkliga dryga 3 Nm av totalt 24 Nm. Här gick Arwen och Ipanema (J/109, 1,30 ) förbi. Audi S Tronic (1,26) kom rätt nära först, men gick sedan utåt och blev klart efter.På väg mot Kytö. Amiralen försöker segla med benet utanför, men det blev för obekvämt för gubben! Långt bakom oss kommer Audi S Tronic.Framför oss har vi fr.h. Ipanema Arwen och Casper. Långtborta Matrix Titanium i klar ledning före Lilyan.

Följde en lös kryssbog till Kytö Käring och därifrån lite lägre bog till den gröna isbojen V om Kytö. Sedan liknande bog till V märket V om Lövö. Hela vägen från Rysäkivi och hit var det ett evigt omskotande och passande med storskotet (Frida) så att båten inte krängde till för mycket. Rätt slött avsnitt av banan.
Från Lövö var det sedan chans för spinnaker. Arwen hade problem och Casper hissade gennakern. Jag planerade att först gå lite norrut och först sedan hissa, men så fick vi ett lite lugnare skov och jag frestades att hissa. Inte gick det länge innan vi blev tvungna att ta ner blåsan. Då hade Casper trålat med sin gennaker, medan Arwen hade stora problem enda förbi Ådholmen, men kämpade på, utan att gå förbi Casper. Vi hissade vid Ådholmens östra udde och kunde sedan med äran i behåll ta ner den vid Melkös röda prick.
BERÖM AV SEGLINGSNÄMNDENS ORDFÖRANDEN!
Efter seglingen konstaterade Eva L att det var underligt hur alla krängde till så mycket vid varje by på vägen till målet, utom FinnFUN, som gick rak hela vägen. Det var storskotarens goda jobb som gav resultat, konstaterade Amiralen!

Vi var beredda på en 4-5e plats och blev positivt överraskade över att vara 2a, 56s efter segrande One off båten!  Det räckte väl till för att gå upp i ledningen i ProSailor LYS rankingen.

*

(5.9)  OS SEGLING UTAN STORA KLASSEN!?

Klart var redan, för några utvalda, att Kotipizza inte skulle delta i de återstående seglingarna. Att den hårda vinden skulle leda till att ytterligare några skulle utebli var också väntat. Själv såg jag, trots att kroppen av någon orsak protesterat den senaste tiden, en chans att öva segeltrim i hård vind. Så fick v. Captain bilproblem och eftersom han bor bort om all redlighet från HSK, var det viktigt att han får bilen i skick till veckoslute. Jag beslöt permitera resten av besättningen denna dag. Efter det beslutet fick jag erbjudande av värsta konkurrenten att segla med dem. Helt ok ide, men den protestantiska kroppen fick övertaget och jag beslöt att avstå också från det.  Så kontaktades jag av en "förfärad" gast på Troy om att han önskade att båten inte startar. Det slutade med att jag lovade låsa båten till bryggan, trots att skepparen meddelade att Troy inte startar. Så skedde och jag for till Paven för att se på starterna, från koppin.Den här knuthärvan " får nog inte Jokke upp!?

Här blev jag uppmärksammad om lite problem! Vi har på ESF ett system där en båt  kan bestämma sej för att inte segla med spinnaker, genom att hissa en orange vimpel i akterstaget .  Nu var det 2-3 båtar som inte hade den aktuella vimpeln, och seglade upp mot koppin och meddelade att de inte seglar med spinnaker!
HEJ! DET ÄR JU INTE SÅ DET SKALL FUNGERA!  OCKSÅ KONKURRENTERNA SKALL FÅ VETA DET!!!  ETT VÄRRE FALL VAR DEN BÅT SOM HISSADE FLAGGAN I GOD TID, MEN LÄR SEDAN HA TAGIT NER DEN FÖRE FÖRBEREDELSESIGNALEN. INTE HELLER DET KAN JU ANSES JUST! Skall seglingsnämnden hålla alla båtar under uppsikt konstant tills båtarna startat! Sättet lurar ju också konkurrenterna! SÄTTER MAN UPP DEN SKALL DEN STANNA DÅR, anser jag.
ORDERBREVEN MÅSTE TYDLIGEN PRECISERAS NÄSTA ÅR! (För självklara saker! Jesses!)

Det hela slutade med att 10  från lilla klassen startade. Ingen i stora klassen! Cirrus hade nog tänkt starta, men besättningen flyttade över till Skärflickan!Starten har gått! Långt  i lä, på rätt ställe, startade segraren Trassel.

(29.8)  ETTA I "SPRINT OS" (39 min)!       FRIDA OCH GIGGEN

Spänningen har gått ur serien senast nu. Bara en total katastrof kan beröva oss totalsegern! Lika säker är Troys 2a plats före 3an Xelina, som inte var med nu!

Vis av misstaget från starten förra onsdagen, höll jag mej nära Troy, men aktade mej för att tjuva och Jokke fick aningen bättre start. Taktiken var enkel efter det. Bara köra efter Bavarian så snabbt som möjligt, men lite blev vi givetvis efter på den lösa bogen ut förbi Vargen. just efter Vagen tog vi lite in på dem. Säkert till en del p.g.a. att jag vågade gå aningen närmare land. Snett bakom i lovart hade vi Kotipizza, som hade Merita hotande bakom sej.
I Aisarsun gick jag så långt ner jag vågade för att få bästa möjliga vind. Konkurrenterna bakom oss var lite högre uppe och fick troligen ett litet bleke, för plötsligt hade de blivit klart. Min koncentration var helt på att styra och trimmen av våra segel denna kväll, så jag vet inte mycket om vad som hände bakom oss. I något skede hade i varje fall 99an gått förbi Rondon och den sistnämnda slog ett slag västerut efter rundningen vid Långgrund. 
Jag valde att följa Troy eftersom man sträckte mycket nära det gula ”dumpningsmärket” som vi skulle runda. Vi kunde hålla target speeden  och över för det mesta, så varför i onödan göra ett slag. Nog blev vi ju lite efter, men mera hade vi förlorat på att slå. Nu kom vi dessutom på lagom avstånd från märket, så att Frida just hann få spinnakerbommen på plats före rundningen. Så konmcentrerad på den egna seglingen var jag attjag inte märkte Kotipiza, som lär ha varit aldeles nära oss vid rundningen. ingen annan i besättningen såg den heller. De hade fått ordentligt med och hade t.o.m. gått för långt och kommit med fart.
Blåsan kom hyfsat snabbt upp och först då insåg jag misstaget. Hade valt länsspinnakern och det var så tight bog att Troy inte ens hade hissat någon spinnaker.  Kotipitzzas hissande lär ha missat totalt. Spfallets avlastare hade gett efter och blåsan hade kommit ner. samtidigt lär båda skoten för lösa och seglet flaxade långt från båten, berättar konkurrenterna. vi var fortfarande helt omedvetna om dem.
Nå för oss var det bara att försöka så gott det gick. Troy hade givetvis valt den lite kortare vägen mellan Rövarn och Rövargrund och jag beslöt att försöka hänga med. Reservplanen var givetvis att gå genom Aisarsund, men till min förvåning klarade länsspinnakern den höga kursen bra. Nå ja, just och just över Rövargrund, men det gick. Några vindvinklar var det ingen vits att titta på. Körde bara på spinnakern, som var maksimalt inskotad! Troy valde att gå i lovart om fiskebragderna som fanns där igen och hissade först sedan. Jag valde att gå i lä om bragderna, riskerande att inte komma upp över kobbarna framför. Men vi hade knappast kommit upp över fiskebragderna?
Så var det bara köra och skota så gott vi kunde mot målet. Lite nervös var man ju för alla Optare, Lasrar, Zoomar… som slutsträckan vimlade av. Hade det varit risk för broach, skulle dessa ha varit i stor fara!
Tog lite extra höjd när tillfälle gavs, för att säkra att vi skulle klara oss in i målet. Troy hade lite problem med det och var väl lite tvungen att hålla undan för några små båtar också.
Seglingen tog futtiga 39 minuter och vi var en dryg minut efter konkurrenten. Resultatet blev definitivt klart först när Claes hade räknat dem. 15 sekunder till vår fördel var lite mera än vi hade vågat hoppas på.

Nu kallas man tydligen the Destroyer of OS-Sailing. Käns inte så trevligt! (Dessutom se eftersnack!)
(Sabrina har härjat fritt i lilla klassen i otaliga år, och leder årets serie betydligt mera än vi! )

Såg att Rondon valde den längre vägen och såg för ett kort ögonblick dem försöka komma med spinnaker genom Aisarsund. Det kan inte ha lyckats?
Kameran var med, men inte gavs det en chans till att ta några bilder denna gång!

EFTERSNACK

- ju mera vi har diskuterat, destu klarare blir det, att konkurrenterna har gjort bort sej. Jokke medger att det för oss inte hade varit vettigt att slå jämfört med dem, men nog mot Rondon (vi tävlade ju inte mot den denna gång)  och att han antingen borde ha hissat gennakern genas och gått som han gick, eller spinnaker och gått den nedre vägen. I båda fallen hade han nog dragit ifrån tillräckligt för att vinna. Rondon gjorde det enda rätta när de slog, oberoende om de visste att det skulle löna sej eller inte. 2 minuter (deras tidtragning) tar de inte in på oss på 1 Nm kryss, med betydligt längre styrbords slag, genom att följa efter oss. Nu gjorde de det, och tappade allt på en totalt misslyckad spinnakermanöver (andras beskrivningar!). Jag bara tackar och tar imot och tycker att konkurrenterna själva förstör sina OS seglingar!
- ju mera jag tänker efter, desto bättre tycker jag att Frida och Giggen skötte sej! Ni överträffade er själva! Tack! 
*

MERA BILDER FINNS! Skickar åt intresserade bilder på deras båtar! 

PENTALA LYS REGATTA. Niku

PROLOG

       

       

Casper, Teknopump och Carabilla kämpar sej runt kryssmärket i nämnd ordning! Foto Tapani Juva.

GAMMAL MAN GÖR SÅ GOTT HAN KAN – NIKU RESTEN !?

Man är nog rätt hjälplös där bakom ratten i spinnakermanövrerna. Niku brukar ge mej toppliften när bommen skall upp och fallen när seglen skall upp eller ner. När allt går bra är våra spinnakernedtagningar t.o.m. i bland ”för snabba” och vi förlorar lite. På lördagen höll det på att gå illa när vi närmade oss den röda. Vårt självförtroende sade att vi kan börja nertagningen lite efter Xelina, trots att vi var före dem, och så skulle vi från vår aningen lägre position skära upp lite mera mot märket. Så gjorde vi också, men konkurrenten hade fått en extra pust och vår blåsa kom ner snabbare än vi trodde och vi kom inte helt före till märket så att vi hade kunnat runda framför dem, som det var tänkt. Vi fick ge plats, men var såpas mycket före att vi kom ut ur 180 graders rundningen så att vi var på konkurrenten, som inte kom åt att slå före oss. Det gav oss fördelen att ge dem vår backvind och därmed fick vi ett stort försprång innan de blev fria. Det var alltså fråga om endast någon meter!
Båtarna som vi mötte började i allmänhet sin manöver betydligt tidigare än vi gjort. Också de som hade fulltalig bemanning. 
Om han glömmer att ge mej spinnakerfallet kan Niku hissa vid masten och låsa det i ett skotlås på masten. Det funkar, men inte alltid! (se nästa tävling!)
Efter att ha sett resultatlistan för lördagens segling har min uppfattning om besättningens vikt förstärkts. Ju tyngre båten är lastad desto långsammare går den på undanvind. Speciellt i lätt väder. Men det gäller nog också på andra bogar, så länge vikten inte behövs för att hålla båten upprätt. På lördagen hade de fyra första i stora klassen endast 2 mans besättning. På söndagen var de två främsta i 2* klassen, men då blåste det ju redan lite mera, speciellt på spinnakerslörarna.
Detta om vikten lärde jag mej nog att ana redan med Fortina FUN (Comfortina 32)!
Sedan är ju frågan om den mindre besättningen klarar av manövrerna tillräckligt bra! T.ex. Xelina seglade i princip första gången med 2 mans besättning och då är det väl inte alltting som fungerar till 100%. Skepparen som tydligen skötte fördäcket lyckades dessutom på något sätt skada sina revben och inte kom Niku heller helt helskinnad från söndagens segling! Mera om det senare!
GLÖMDE: Av någon orsak skríker ingen ombor när vi är på tumis med Niku!

Vi har fått höra att denna regatta är ett lyckat koncept och uppmanats att marknadsföra tävlingen effektivare i framtiden. Vårt jaktstartsystem med starttider med jämna minuter, där man sedan i efterhand räknar resultatet enligt tid på tid är bra! Lätt för arrangörer och seglare! Och gratis laxsoppa, öl, bröd, kaffe och bulla sitter bra i väntan på RWYC resultaten! Något jag inte är helt nöjd med är banorna. Förra året var de bättrer, men nu måste vi ändra på dem p.g.a. Esbo GP. Kanske vi får ändra på datumet till två veckor tidigare? Nästa år är det ju inget ”förbannat VM” som stör!
ÅSIKTER ÄR VÄLKOMNA!   (tom.finell(at)pp.inet.fi)
 
RYSÄKARI-PENTALA RACE

Starten blev som lovat i mycket lätt vind. T.o.m. från rätt håll eller NW – en liten stund.
Kryssmärket var lite väl långt mot öster. Rundningsriktningen blev rätt svår att bedöma (”så att kölvattnet inte bildar en ögla runt märket”). Kollade på plottern och kom till att det var klart, om också knappt, att det skulle rundas motsols. Det ropade jag åt de framförvarande, för att det inte skulle gå så att båtarna rundade åt olika håll. Men Teknopump ville runda medsols och började munhuggas med Casper som ville ha plats vid märket för motsolsrundning. Till all lycka gav de efter och alla rundade åt samma håll.
Till saken hör att Xelina påpekat att märket låg dåligt och det flyttades en aning åt rätt håll, men för lite för att det skulle bli helt klart hur det skulle rundas och för att det skulle bli en bra kryss.
Vi kom i sista minuten och hann just ett stycke över på rätt sida och vände och startade i rätt ända, med tanke på att det då ännu var kryss till märket.
Några båtar var på fel sida när starten gick. De hade lurats av att nästan alla Esbo GP båtar, som skulle starta efter oss låg på den sidan.
Xelina försenade sej kraftigt för att ”genuan åkte ur profilen vid hissningen (pga ovan förgast) och det tog tid att fixa”.
En H-båt hade fått motorfel och kom alldeles för sent till starten, för motor, men startade och ingen bråkade för den saken. Hade den kommit på prisplats hade den säker utgått frivilligt.
Man kan väl konstatera att det i orderbrevet eller i info om tävlingen kunde ha stått att starten sköts av arrangörerna för Esbo GP, med hjälp av en representant för EPS, som hör till LYS tävlingens arrangörer. Nu var det få som viste det.
Vinden var så obetydlig att den inte syntes ens på vattnet och detta pågick väl i c 2 timmar.
Att starta oss i sådana förhållanden var väl inte så korrekt, men banan var lång, så det var bra att komma iväg. Och egentligen var drivandet roligt! Än gick en båt bättre där, än en annan här. Så fortsatte det faktiskt också efter att den sydliga(!) vinden vaknade. Det skulle ju bli västligt! Men denna riktning var nog bättre med tanke på att vi hade c 20 Nm kvar!Tre ESFare driver mot Rysskärs märke. Fr.v..Xelina, Sabrina och FinnFUN.

Från kryssmärket skulle vi ju ha spinnakerbog till en prick SW om Rysskär, men först var det lös sträckbog. Men sedan blev det kryss mot slutet. Xelina gjorde slutet perfekt och kom som knapp första till märket och slog genast mot väster och drog iväg med någon egen vind. Vi kom just efter Casper och Teknopump, men tog dem båda rätt fort. Teknopump för att den slog söderut och blev där en lång stund innan den sedan fick fast oss.Xelina långt före.

Vi lyckades köra över Casper och få den att stanna upp så totalt att den blev ordentligt efter.Bakom oss såg det ut såhär. I lä Casper före Tai-Tai i lovart Teknopump före Eowyn. 

Längst i lä gick Tai-Tai bra en lång stund, men tappade småningom höjd och Casper följde efter. De hade bra fart, men dålig höjd.
Sakta ökade vinden, men var fortfarande ojämn till både riktning och styrka. Carabilla kom bakom oss med betydligt högre kurs och kom i det närmaste ikapp oss vid Systrarna, som vi valde att gå söder om, medan Xelinda gick på N sidan. Casper fortsatte på sitt spår ännu längre i N, men hade nog bättre vind där och kom väl lite närmare täten.
Följde en lång läns till den röda pricken V om Rönnkobben. Till en början tyckte jag vi över huvudtaget inte tog in på Xelinas 5 min långa försprång, men nog på Teknopump som rundat som första och av någon orsak skar lite söderut, vilket verkade fel med en vind varierande mellan 170-200 grader.
Jag valde att köra raka spåret under ett konstant omskotande av seglen. Carabilla och Casper tog nog in på oss. Men sedan plötsligt tog vi märkbart in på X-332an, medan båda konkurrenterna bakom oss blev efter. Höll mej t.o.m. på för låg kurs, med tanken att det blåser bättre nära land. Vår goda länsfart fortsatte och vi kunde passera V-märket V om Löväö som första båt. Teknopump blev efter enligt regeln ”what goes up must come down” och den senare delen går vanligtvis långsamt. Vår nästa rundning finns beskriven i prologen och efter den hade vi inga problem och kunde ta Line Honors och därmed klassegern.Slutspurten! Teknopump är tvåa i fältet, före Xelina (lila/vit spinnaker), Carabilla III (vit spi.) och Casper.

Att vi inte skulle ha en chans att bli bästa 2* båt stod skrivet i stjärnorna redan när vindprognosen för början gavs. Den segern gick förkrossande överlägset till Sabrina, i lilla klasse!
F.ö. borde något göras för att få flere båtar med i lilla klassen! Varför ställer de små inte upp i våra tävlingar. på andra orter brukar de vara i majoriteten!

KVÄLLSFESTEN

på verandan var inte så väl besökt, men maten var god och vi hade en trevlig kväll. Lite trött var man ju på morgonen, men inte lika slut som förra året.Glada skeppasre på verandan! Freyr tog bilden när båda gastarna var borta!

PENTALA-RWYC RACE

Det var ju jaktstart med starttider vid jämna minuter. Borde vara lätt för arrangörerna och seglarna, eller…? Fever startade inte samtidigt med oss och jag tror inte vår systerbåt startade 1 min, efter oss (genua!), som den borde ha gjort?
Jag slarvade lite i starten och lär ha varit c 20 s försenad, men i rätt ända. Vinden hade vridit mot O just före vi skulle starta, så det blev att ändra taktik i sista stund. En minut före oss hade ”kusinen” Eowyn (Fg 335) startat, men de slog upp för nära Torraisarn, medan vi smet nära andra stranden och gick förbi. Kryssen ut till, Kytö gällde endast de två i lilla klassen. Vi hade visserligen också kryss i början men vinden vred sedan så mycket med att vi just kom upp till märket, medan de där bakom oss redan tidigare fick höjd mer än tillräckligt. Små båtarna däremot fick göra ett rätt långt slag. Föregående dags start bleke byttes nu till vår fördel mot Sabrina.
Spinnaker manövern var inget skolexempel denna gång. Niku ledde fram spinnun till förstaget och jag drog sedan fram den lite till och då tog den vind och flög ut ur säcken. Niku rusade bakåt, ramlade och vrickade foten, men fångade in rymlingen. Allt medan jag bara kunde titta på. Hade inte ens fått fallet dit bak denna gång så jag kunde ha börjat lyfta seglet. Nå Niku skötte det sedan rätt snabbt och vi kunde börja länsen. Skärflickan (”överbelastad” med 4 pers. :-) ) tog vi rätt snabbt, artigt på lä sida och före den röda pricken vid Rönnkobben tog vi Sabrina fräckt i lovart. Deras ledning var ju inte hotad, men bakom oss kom bl.a. Troy med god fart.
Så gick banan tillbaka till Kytö fyrs N märke. Det blev en kryss på dryga 2 Nm! Så det blev tyvärr rätt lite kryss på banan denna gång. Efter kryssen blev det tight spinnaker slör till Trutkobbens isboj, allt medan Troy närmade sej oroväckande snabbt, men fick inte ännu fast oss på den bogen. Det skedde alldeles mot slutet av länsen mot Melkös isboj, men båda skepparna konstaterade att det, just då, var lite för sent för dem, enligt LYS.Troy. med skepparen Jokke och dottern Linnea, har fått fast oss. Linnea styr och Jocke skotar mm.

Men det återstod ännu c 40 minuters spinnakerslör till målet och Troy drog obehagligt mycket ifrån. c 3 minuter skulle vi få förlora.Nervöst för oss att se hur Troy bara drog ifrån.

Det blev tillslut dryga två minuter.
2* segern fick vi också denna gång. Det blev alltså dubbelseger för 2 mans besättningarna i denna segling.
Lilla klassen vanns av Sabrina.
Linnea Majander fick special pris som bästa dam!

I väntan på resultaten bjöd EMs Damkommitté igen på laxsoppa med bröd och öl och ännu kaffe och bulla!
Åter ett bra slut på ett lyckat veckoslut! TACK TILL DEM!

EFTERSNACK:

- Enl. ORC (PLS 0ffshore)  hade FinnFUN vunnit med 79 s, har vi hört. I LYS blev det bara 52 s. Amiralen lär fundera på att försöka ändra resultaträkningen till nästa år :-). FUNleak 
- Har väl sagt det förut, men varför har vi så få småbåtar som tävlar i H:fors trakten. Om man tittar på ProSailor LYS Rankingens listor så finns där flere små båtar än stora! För tillfället 73 mot 59!!! Också i ESFs onsdagsseglingar har vi klart mera små båtar med! Hur få dem med i öppna kappseglingar? 

*
22.8) KORT OS BANA!  Niku, Frida, Giggen.

En suverän "Jokkestart" längst i lä, bäddade för Troys seger! Det var ståtligt att se hur Troy for iväg, med Xelina i släptåget. Under tiden försökte vi komma igån, inlåsta som vi var av konkurrenter närmare land. Att vi dessutom inte var för tidigt över var ett under! Troy rundade sedan K N om Vargen långt före oss, som dessutom hade Xelina mellan oss. Konkurrenterna slog sedan ganska genast mot väster. Speciellt X-332an slog tidigt, medan vi gick så nära Vargen jag vågade och lär enl. Troys besättning ha fått någon underlig höjd där. Faktum var att vi möjligen hade gått för om Xlina när vi möttes, men varken vågade eller ville försöka. utan slog dem i spegelvind, och där trivdes de tydligen och slog inte bort.
Vi gick slaget ut och slog direkt mot märket på den korta och sneda kryssen. (Märke 1 hade varit bättre än K.) Men vi borde ha gått lite för långt. Vi hade tagit klart in på Dehlern. Jag hade kört lite lägre men fortare i min jakt efter target farten. Så nu slog de på oss och vi tappade mycket av det vi fått in på dem.
En perfekt spinnakerhissning vid märket gjorde i varje fall att vi tog kraftigt in på konkurrenten, men när de fick blåsan att dra, drog de iväg till en seger på en knapp minut. Vår ledning har nu krympt till 9p, med 3 starter kvar. Men OS pokalen är redan vår!

(15.8)
ALLA TIDERS STÖRSTA LÄTTVINDSFRAMGÅNG?  FRIDA, GIGGEN, NIKU

HÄIKÄISEVÄÄ MENOA SADE "BACKARE" ANDERSSON PÅ TROY EFTERÅT!!

Bra start vilket ledde till knapp ledning före Xelina vid Ostmärket lite efter starten. Sedan kom Troy med en egen pust just när vi körde in i bleket V om Toraisar och gick förbi. Kort läns där ingrenting avgörande skedde. (Obs! Vi har inte vår stora Spi från ORC inmätt i LYS!)
Sedan var tanken att vi skulle kryssa till Kytö, men det blev en bog med vindvinklar växlande mellan 50 och 30 grader. Niku skötte focktrimningen och jag i huvudsak storskotningen medan Giggen och Niku satt längst i lä och Frida i lä i sittbrunnen där hon kunde hjälpa till med bl.a, kicken. Själv reglerade jag häcken, skotade storen och styrde (vagnen och skotet hela tiden efter vindriktningen och Frida justerade kicken).
Till vår förvåning började vi ta in på Troy och lämnade Xelina. Nå jag trodde vi hade egen vind och när vi kommer fast Troy är det slut på det roliga! Men nej! Vi gick förbi och bara fortsatte att dra ifrån, Vid kytömärket hade vi ett c 5 minuters försprång till Trpy som rundade just före Xantus och Xelina, som försökt med spinnaker. Vindstyrkan rörde sej kring 4-5 knop.
Så mot mål med vinden aningen mera imot och till en början drog vi bara ifrån, tills vår vind avtog från dryga 3 knop till 2  och ibland mindre. mot slutet fick vi sedan lite mera vind och tog Line Honors med god marginal! (Nästan 5 minuter till Troy!)
Xelina blev 2a och Troy 3a.

NU ÄR VI ALLA FYRA RIKA EFTER ATT HA FÅTT AKTIAS FONDANDELAR (igen!).

Jag sade ju att båten har mera kapacitet än vad vi fick ut ur den i VM! (Ok nu var det väl lite lättare vind än någonsin i VM, men ändå?)

Åtminstone bevisar inte detta att det var onödigt att sätta drevets gummi på plats igen!

Några bilder finns, men kanske de är för genanta för konkurrenterna :-) ? Och dessutom börjar mitt bildprogram bli så svårhanterligt att jag bara sätter in de viktigaste bilderna!

Nya fina Ice segel mot gamla, en förklaring? Synnerligen aktiv och rätt skotning en annan? Inget hål kring drevet en tredje?

RESULTAT: http://www.esbosegelforening.fi/onsdagsegling-2011.html

(25.7) NIKU VID RATTEN OCH PÅ FÖRDÄCK!

        FRIDA, BASTI, JONTE, NIKU

ÖVERVÄGDE NOG LÄNGE ATT INTE ALLS STARTA I OS SEGLINGEN OCH I ST¨ÄLLET FARA UT OCH TRÄNA FÖR OSS SJÄLVA. KOM MED NIKU TILL DEN SLUTSATSEN ATT NÄR INTE FÖRDÄCKSGASTEN, SOM BEHÖVER MEST TRÄNING AV OSS, INTE STÄLLDE UPP, SÅ VAR DET RÄTT MENINGSLÖST. ŃU FICK VI KANSKE ÄNDÅ LITE KRYSSTRIMMA OCH SKÄRPA OSS TILL DET YTTERSTA, EFTER DEN TOTALA MISSEN I STARTEN.

KATASTROFAL START!

Hade nog länge planerat att sätta Niku vid rodret. Bl.a. för att kunna säga åt Jokkr af Troy att det inte var jag som seglade :-) , men höll inne med det in i det sista! Lite väl länge kanske, men jag hade visat att det var längst i lä man skulle starta och sade det också när jaj överlät ratten c 2 min före starten. Kortare väg, mera vind och högre kurs var tillräckligt motiv för lä start!
Hur det nu var kom vi alldeles för tidigt till linjen och borde i ett tidigt skede ha fällt drastiskt ner, men i stället höjde vi sakta och kom för nära linjen och måste höja ännu mera!
Jag märkte för sent vad som höll på att hända och då hade jag dykt ner för om Xelina, precis som föregående gång vi var med. Men det vågade jag inte föreslå för Niku!
Nu stod vi i det närmaste stilla, tvärs kursen i obetydlig vind när starten gick! Samtidigt startade Xelina lite före Kotipizza i god vind där nere!Vi har redan rätt kurs och svindlande dryga 1 knop på loggen. De andra säkert det tredubbla...... och nu är de redan i Aisarsund! Amiralen anar ett svidande nederlag! Men kameran ljuger ju lite!

Men vi skotade och trimmade det bästa vi kunde och vid Långrund var vi nästan fast Kotipizza och hade gärna hissat spinnaker, men det var inte möjligt. De hade säkert luffat oss och i lä var det grunt. Xelina hissade först, mrn hade lite problem att få seglet att dra. Också för Rondon tog det lite lång tid, medan vi fick allt ok på direkten, med Niku på fören!
Vi kom nästan jämsides med Rondon till märket och jag lät dem runda just före till kryssen, i hopp om att de skulle göra en dålig rundning, men de gjorde den perfekt! Återstod endast för oss att slå genast, vilket jag också ville!
Niku tog över ratten när fördäcket var klart. Jag tycker vi gick aningen bättre än konkurrenterna, men X 332an hade gått rätt långt utåt, så det var lite svårt att jämföra exakt med dem.
Så vred vinden 5-6 grader med och vi förlorade allt vi eventuellt hade vunnit. Igen såg Amiralen "katastrofen" framför sej! 
Jag såg ingen annan utväg än att fortsätta och hoppas på att den vrider tillbaka och det gjorde den, i sista minuten set ur vår synvinkel.
Efter stagvändningen gick vi för om Kotipizza och hade tydligt tagit in på X 332an, som slog i lä om oss och lite efter det hamnade i ett vindhål för en stund, men återhämtade sej och båda sträckte upp till märket. Vi rundade kanske 45s efter Xelina, vilket betydde att de ledde oss med en hårsmån i korrigerad tid. Men jag var inte mera särskilt orolig för dem. Rondon hade gått lite för långt och blev lite efter.
Igen tycker jag att vår spinnakermanöver gick i det närmaste perfekt och vår spinnaker drog hela tiden, medan konkurrentens då och då säckade åtminstone till hälften.
Beslöt att hålla en låg kurs i lä om konkurrenten, för att sedan kunna höja upp om/när vinden skulle mojna.Varför jag inte mera var så orolig för Xelina framgår av bilden nedan!Nicke hade båten full av släkt och vänner, barn och vuxna, sammanlagt 11 personer! Ett under att de gått så bra dittills, men nu i den mojnande vinden och på läns, var det nog för mycket extra vikt!
I ett skede såg jag hur nästan alla rörde på sej på en gång och båtens fart avtog märkbart och det tog sin tid innan den återgick till det normala. Vi kom förbi och lite senare såg vi vår chans att skära upp framför dem, mot Rövarns strand..
Jag hade valt att gå den något kortare vägen mellan Rövarn och Rövargrund och Nicke följde efter oss tills det inte mera var meningsfullt för oss att fälla ner när han valde den östligare rutten.Taktiskt hade det inte heller varit rätt av oss att gå den vägen. Ansåg att hotet kom från Kotipizza och deras val måste nog vara vår väg, De hade ju oss nästan på "kroken". 
Vi kom en knapp minut före Rondon, med Xelina mellan oss och trodde vi förlorat. Kom ihåg att Rondons LYS tal var 1,21, men det är 1,22 så den överlägsna segern på 8s kom som en glad överraskning på bryggan!Gladast i vår båt var säkert huvudsakliga rorsmannen och fördäcksgasten Niku. Bror Basti verkar mera intresserad av att texta till flickvännen som väntar i Amiralshamnen? Taktikern och trimmaren har lite dåligt samvete mot Jokke, som nu får det svårt att klara sej mot oss i totalen och om inteckningen i OS pokalen (flesta
segrarna). Vi leder nu med 8 poäng och 5 segrar mot 1 för Troy, som åter en gång inte kommer att få i hop de 12 seglingar som får räknas med! (ALLT FÖR MÅNGA ENLIGT MIN MENING!)
Men jag är övertygad om att Jokke inte har gett upp ännu! Och vi måste väl i något skede få en total miss ännu? Det hör ju till!

(27.6) NY ONSDAGSSEGER - ÅTER VIRRIGA VINDAR!

        FRIDA, BASTI, JONTE, KLAS, NIKU

        HELA VM GÄNGET FÖR FÖRSTA GÅNGEN TILLSAMMANAS

Redan sorgligt få båtar med! Endast 4 i stora klassen och 3 av dem är borta nästa onsdag. enl. min åsikt helt knäpp att vi inte har paus för kölbåtarna i Juli och att hela 12 seglingar räknas med i serien!

Länsstart igen. Väntade lite onödigt länge med att hissa, men vi hade Xantus i lä om oss. Troy var i lovart och väl först över linjen, med Kotipiza bakom sej, ganska i jämn bredd med oss.
Xantus kom inte loss från oss och lovade då upp mot Rondon, medan vi fällde ner och kom lös.

Medan vi andra störde varandra kunde Troy dra iväg och kom först ut i den friskare vinden, med oss på andra plats. Tillslut fick sedan Xantus fast oss, medan Troy dragit mera ifrån.
Lite före Kytömärket slog vinden i mot och avtog för en stund. Först för Troy och Xantus, men också för oss. Nå, Troy kom först igång och kunde runda märket och satte kurs rakt på nästa märke, dit det alltså skulle vara kryss. Vi rundade c 3 minuter efter Troy, med Xantus mellan oss. Kryss blev det sedan trots allt och den gick bra för oss, speciellt jämfört med Bavarian, som ju redan bytt till cruising dukarna, medan vi hade Ice i masten.

I slutet av kryssen var vi en dryg minut efter Troy, när Jokke gjorde en dundertabbe och gick för långt. Han hade siktat på nästa prick och rundade bara c 30 s före oss, som var klart snabbare med spinnakern och kom nästan jämsides med dem. Men så fick de en privat pust och körde fast och över Xantus, som tydligen inte hade tänkt hissa spinnaker, men hade just fått upp den.Vi har dem båda på gaffeln vid sista rundningen! Troy före Xantus.

Efter rundningen, sett från Xantus!

I lä om Estholmen, när bogen var väldigt brant för spinnaker, valde Xantus att ta ner blåsan. Vi hade inget annat val än att göra lika, trots att vår AP säkert hade fungerat bättre än Troys. Inte en chans att vi hade kunnat gå förbi den stora Xen. Så Troy kunde gå vidare en stund innan de tog ner och höjde upp mot målet.

Slutresultatet var dock en klar seger för oss ( 75s). Vår 4e i rad i helt knäppa vindförhållanden! Får vi alls någon segling i i hyggliga vindar i år? Rondon Kotipizza hade igen någon otrolig broms på!? Blev åter som de hade gått i tjära på den inledande länsen. Propellern låser sej i öppet läge när de stänger motorn?

Lilla klassen vanns av Sabrina före Pinta!

 

Det bästa med OS seglingarna på ESF är prisutdelningen. (UUUPS! Här höll det på att gå fel!)
Man får pris, som man inte får behålla!

(20.6) ONSDAGSSEGER NR 3. NIKU, KLAS och GIGGEN

Läns start, som inte lyckades riktigt bra. Vi sparade på stressande och hade focken på däck. Spinnakern vågade vi inte hissa före skottet, som planerat, för vi hade Troy bara några meter framför oss och de var lite långsamma med hissandet. När de började vågade vi hissa och var snabba (ingen fock!), samtidigtlovade vi upp och tog vinden av dem. Längst i lä hade Xelina startat bäst av alla och ledde fältet länge.

Troy hissade en gennaker och det skulle jag också ha gjort, men den lämnade vi i land. Man får ju ha endast 2 spinnakrar ombord i LYS och jag gjorde kanske ett felaktigt val. Å andra sidan gick vi nog rätt bra med vår AP! Vi broachade visserligen några gånger, men jag tror alla andra gjorde det också. Kanske inte Xelina, som var före oss ännu vid rundningen vid Kytö.

Men efter kryssen, gippade vi bättre och var snabbare med spinnaker Ö om Herrö och kom i jämn bredd med X-332an. Så körde vi tillbaka till Kytö, där vi hade innerposition. Efter det blev de efter och tillslut ordentligt. Vet inte vad som hände.  Kollade mest framåt där vi hade Xantus och Xanta Maria (X-37) körd av Pontus Karlemo. I ett skede hade vi tur med vindarna och låg t.o.m. före de två större konkurrenterna.

Troy hade till min förvåning sin gennaker också på länsen och hade blivit mer än de blev på första kryssen p.g.a fel vägval. De följde ungefär efter oss på andra kryssen, men måste ha hittat något eget vidhål. Jag kryssade inte med target speed utan gick för det mesta lite ”för högt”, på känsla mera än enligt logg ovh vindvinklar. Detta tyckte jag var bra med tanke på den medsjö vi hade. Sådant har man ju prakticerat tidigare också, med framgång.

Hur Valkyrian IV, Lifestyle, Kotipizza tillsammans med Cirrus blev så ofantligt mycket efter redan på första utvägen till Kytö, är en gåta för mej, som hade gudinog med att hålla reda på den egna båten. I den byiga friska vinden!


Först mot slutet av andra kryssen vågade vi börja fota. Klas t.h. skotarv storen.Vår "viktigaste" man väger på sidan.Pontus lämnade Xantus och slog upp mot oss och sedan i lä om oss. På den manövern tappade de till Xantus en del. (Fotot beskuret = inzooma


SE OCCKSÅ: http://syxantus.blogspot.fi/ 

(13.6)  
VI SKÖTTE OSS IGEN PÅ ONSDAGEN!
 
 Jassu, Frida, Niku och BASTI


När man har hakar i förstaget och saknar mantåg, kan man enkelt tvätta förseglet :-) !

Starten blev lite stressig när en konkurrent helt utan orsak började skrika! Men vi kom lagom till den yttre flaggan, men hade Troy ovanpå oss och vi fick inte upp farten tillräckligt, speciellt när vi ”sov” och en pust lade oss djupt. Så Troy körde över oss och Xantus körde över Troy och vi blev bedrövligt mycket efter dem båda före Aisarsund'

Jag antog att det skulle vara spinnakerbog från Långgrund till Sydmärket vid Knapperskär och vi gjorde allt klart! Väl så långt tvekade jag. Vinden var lite väl mycket från sidan och inte något bleke precis. Så hissade Troy, en gennaker märkte vi så småningom. Bakom i lä gick pizzabåten stadigt, men lågt, med sin spinnaker. Jag beslöt att hissa!
Ganska genast gjorde vi en häftig broach! Varför?
Troliga orsaker: Jag borde ha fällt ordentligt vid hissningen, spinnakern var för tight skotad (skotaren som var i sittbrunnen såg inte seglet), storen fick vi inte ut tillräckligt snabbt och sist men inte minst hade vi vår tyngsta gast på fören! Det gillar inte FinnFUN! Shorthanded, alldles klart! Och för lite vikt i lovart/aktern!
Så kom vi i gång, men nu vågade jag inte gå i lovart om spinnakerlösa X-99an Merita, som gått förbi när vi stod stilla i vindögat. Och vi blev inklämda mellan dem och Pizzabåten. Kunde alltså inte fälla så mycket som jag ville. Så fick vi Rondon klart bakom oss och den lovade upp. Där blev de väl sedan under 99an(?) för vi fick ett bra försprång före märket.

Troy rundade som första, eftersom Xantus inte hissade spinnaker på denna bog. Men Troy gjorde kanske ett misstag genom att genast slå? Visserligen insåg man att man kanske skulle sträcka väldigt nära märket. Men frågan är om inte jag hade gått ett litet stycke innan slaget. Just så långt att Xantus inte kunnat slå tidigare. Det hade lett till att vi också skulle tvingas gå ytterligare lite längre. Nå nu slog de genast och Xantus ganska genast och vi lite senare. ”Kryssen” för vår del blev ett långt ben med lättskotade segel. På slutet kunde vi gå på verkligt bra fart mot märket. Xantus kom precis dit, som första, men Troy fick slå och gjorde nog ett klart längre ben än vad vi gjort för styrbord. Dessutom hade vi tagit in omkring hälften av Bavarians försprång vid föregående märke.  Olika vindar, trots liten slilnad i läge S-ut? Läget såg bra ut för oss!Fr. aktern: Amiralen har hittat sin vinnarmössa (ngen fattar att det är han(?), Frida, Jassu och pappa Niku, besättningens stöttepelare! Som du ser har Amiralen lärt sej av Jokke att utnyttja barnarbetskraft och med framgång! Flickan förfärades inte ens av vår broach!


På spinnobog mot målet. Basti skotar och Jassu väger lätt (28kg)! Fotografen har gömt Troy bakom focken! (toppen syns!)

Vår vana trogen hade vi spinnakern i det närmaste klar vid rundningen och hade nog drag i den före Troy! Xantus var visst på kryssningssegling och fick upp blåsan först när vi var bredvid dem, men de valde den lite längre vägen, medan vi jagade Troy den kortare.
Spänningen på slut rakan kan delas i två punkter:

1- skulle jag våga gå mellan två 606or, som kom för styrbord i 90 graders vinkel till vår kurs (den senare var Amiralitetets trotjänare i oändlighet, numera 606 seglare). Det lyckades! Janne såg endast lite spänd ut!
2- varför drog Troy  tidvis ifrån ”för mycket”?

Nå tillslut var vi just efter Xantus i väskan och i tid, jämfört med Troy! Kvällen var räddad! Ordningen börjar vara återställd! Men tro inte att vi känner oss säkra! Allt annat! Nicke har inte heller kommit helt igång heller!
Jassu skall ha specialomnämnande! Hon var varken i vägen eller ens rädd när vi broachade! Enda man kan klaga på är hennes ringa vikt, speciellt när vår viktigaste (Giggen) hoppade av i sista stund!

För ESFs  i Hogland raset framgångsrika gick det inte så bra denna gång. Vinnaren Imppu blev bara 7a i lilla klassen och 2an  Lilyan ställde inte alls upp.
Xantus och Kotipizza lyckades dela 3e placeringen!
Lilla klassen vanns av Sabrina före Ann-Marie och Saphira.

http://www.esbosegelforening.fi/onsdagsegling-2011.html för resultat!

(6.6)  
ONSDAG # 2 FÖR DE STORA – ORDNINGEN ÅTERSTRÄLLD?
 Frida, Giggen och Niku!

(Jokke af Troy) Janne oli vähän myöhässä, joten ylimääräistä aikaa ei juuri jäänyt. Pavenille ajaessa yritin muuttaa lokin kalibrointia 1,40 -> 1,36. Kai se onnistui? Purjeet saatiin ylös alle 15 minuuttia ennen starttia, M/H eli 2. fokka nyt ensimmäistä kertaa skuutattuna vanttien välistä (sunnuntaina ajoimme ekan lähdön tuolla vanttien sisäpuolelta, mutta nojasi ikävästi alavanttiin). Nopeasti katsoin skuuttipisteen sinnepäin. Aisarsundiin pääsi helposti, joten halusin lähteä alhaalta. Startissa tuuli varmaankin 7 m/s paikkeilla, joten veneen suhahtelivat aika vauhdilla sivutuulessa edestakaisin. Jostain syystä kaikki muut halusivat startata linjan puolivälin Pentalan puolelta, jossa tuuli huonommin, oli pidempi matka ja ehkä myös huonompi kulma (meidänkään ei tarvinnut ajaa lähellekään kryssikulmia). Otimme varmanpäälle startin pari veneenmittaa lipun yläpuolelta.

(Amiralen)
Troy gjorde en av sina legendariska lästarter och tog en klar ledning, som de höll långt in på kryssen. På mitten av linjen startade ”Kotipizza” bra och vi sedan närmast stranden. (Därtill nödd och tvungen, när jag placerat mej där och inte slapp bort.
Eget fel dumskalle!)


… pääsimme selvässä johdossa Aisarsundiin Linnean ohjaessa heti startin jälkeen
.

På vägen mot Aisarsund blev vår skärpa störd av ett underligt ljud från nedre
storskotsblocket  
(spärrblocket gick på och vi kunde inte komma på hur man får bort det. efter seglingen kom jag på det, men det slutade bråka av sej jälv!) och Lilyan klarade sej undan från att bli överkörda av oss . också ”Kotipizza” var knapt före oss båda ännu när vi kom ut ur sundet, där de luffade upp Lilyan mot oss och vi kom alla onödigt högt upp och fick också något svagare vind..

Kiersin Melbergin kiven reilusti, mutta kuitenkin alempaa kuin toisiaan kai nostelleet Tomppa, Pitsa ja Liliyan. Nicke oikaisi paljon muita enemmän. K-merkki oli aika alhaalla Aisarnin ja Vargenin välissä, joten rohkeasti Melbergin vierestä ajaen olisi ajanut selkeästi lyhyemmän matkan paremmassa tuulessa.

Jag hade av besättningen fått den uppfattningen att banan var 2 (Knapis) – 9 (röda vid Systrarna). men väl ute ur sundet fällde Troy plötsligt skarpt ner mot K. Nå, efter några 10-tal sekunder fattade jag att man sagt mej ”K” och inte ”två”! (Använd dina egna ögon gubbjävel!) Och vi var nu högst uppe, dit luffade av ”Kotipizza” med Lilyan emellan oss. Lite onödig manöver av dem?
Nu var vi många båtlängder efter Lilyan, som fällt ner snabbare än vi och jagade Rondon. Sedan gjorde den sistnämnda en underlig manöver just före märket? Tydligen ansåg de att de att Lilyan hade överlapp? För mej var det tveksamt! Men i stället för att bara ge dem just den plats de behövde och sedan spegla ut dem på den korta kryssbogen mot Vargen, gjorde de en skarp gir mot lä och släppte racern förbi!
 
Vår omväg ledde också till att Xelina gick förbi oss, samtidigt som Troy gick fri och drog ifrån! (Jag hade vetat stenens placering nästan lika bra som Nicke!)

Käännyimme kryssille selkeässä johdossa, hyppäsin ruoriin juuri ennen merkkiä. Styyran halssi ei ollut montaa veneenmittaa Vargenin tullessa vastaan. Perässä taisi tulla seuraavana Pitsa ja Liliyan, Tompan ollessa pahan näköisesti noiden paskoissa (myös Nicken?).

Nej vi gjorde en perfekt rundning och hade genast greppet på Xelina, som ”drev” neråt och också Lilyan och Kotipizza hade fallit tillräckligt för att inte störa oss, men vi blev ju tvungna att ge plats för land åt Xelina och då blev vi nog störda av Rondon. Liksom väl också X-332an, som först slog bort och vi snart efter.


Kryssillä kesti kauan saada trimmit kohdalleen. Janne ei ollut ko. fokkaa nähnytkään eikä oikein uskalla kiristää fokkaa tarpeeksi. Myös stooran trimmi oli hakemista ja lokin näytöstä en oikein tiennyt kalibroinnin jäljiltä. Lisäksi vendoissakin oli paljon parantamisen varaa alussa. Ajoin vain 6,1-6,3 kn 6-7 m/s tuulessa ja Liliyan meni ohi ennen Rövargrundetia muidenkin (varsinkin Pitsa) tullessa lähemmäksi.

Början av kryssen var svår för mej, speciellt på babords halsar hittade jag inte farten/höjden, trots att seglen verkade rätt trimmade! Men så totalt illa var det nu tydligen inte, eftersom vi hängde med? Nå Jokkes förklaringar ger ett svar på det!
Men Kotipizza gick obehagligt bra!

Hissukseen trimmit alkoi löytyä ja olimme Liliyanin vauhdissa. Lopussa taisimme saada sitä kiinnikin ja muut alkoiva jäädä selvästi, ainoastaan Tomppa roikkui (melkein) meidän vauhdissa vajaan minuutin päässä.

Nå nå! 30-40 s bara! Vi tog tid flera gånger! Mot slutet av kryssen hittade jag farten också på babords hasar och vi rundade kanske 1:50 efter Lilyan och  c 40s efter Troy. Vi hade då seglat dryga 30 minuter, så läget var rätt bra! Det var bara Amiralens huvudräkning som inte fungerade och gjorde honom onödigt nervös!
Niku måste lära sej LYS respiterna!

Loppukryssillä vauhtimme oli 6,6-6,7 kn ja nousukulma edelleen hyvä, parempi kuin Liliyanilla. Paaran leikkarimme oli lyhyt. Linnea tuli ohjaamaan ja minä hyppäsin keulaan tai paremminkin sisälle spinnusäkkiä hakemaan. Nosto kesti aika kauan, tosin n. minuutin edellä ollut Liliyankaan ollut juuri nopeampi, vaikka kyydissä olivat ainakin Pontus ja Johnny Winqvist, yhteensä 5 tai 6.

Varför bad inte Jokke någon gå efter spinnakern redan i slutet av kryssen och koppla den? Det kunde ju vem som helst göra! Vi hade givetvis spinnakern klar att hissa (nästan) när vi rundade och hur det var gick t.o.m. pensionär Giggen från Slätten (Kyrkslätt) på eget initiativ på fören och tog ner focken!


Så återstod en platt läns till målet.Vi jagar Troy på länsen mot målet, men kastade nog oroliga blickar mot främst Rondons röda spinnaker. Men den blev nog tillräclkligt, insåg vi snart. Xelina gick tillslut förbi dem, som sig bör, enligt mätetalen! Frida och amiralen försöker se skärpta ut inför kameran.

Liliyan leikkaili reilusti, muttei ollut nopeampi. Se meni Aisarnsundista ja pääsi pitkän maalisuoran hyvällä kulmalla. Kaikki muut menivät Ärtholmin vierestä. Maalissa Liliyan oli yhtä lähellä kuin Systrarnin jääpoijulla ja Tomppakaan ei jäänyt meille hirveästi lisää, ehkä 30 s. Muut taisivat jäädä Tomppaa enemmän? Tompalle voitto n. minuutin erolla ja Pitsa johtama kolmikko Xelina, Liliyan minuutin meidän perässä.

Dagens positivaste var Kotipizzas goda kryssfart! På länsen blev de sedan väl mycket!
Också Xelina hade tidvis bättre fart på kryssen än tidigare och var ett tag nästan fast oss, men skall ju vara snabbare än vi, enligt ORC.

Jokkes ”barnarbetskraft” (dottern Linnea och hennes väninna) var inte tillräckligt för seger denna gång!

Lilla klassen vanns av Sabrina före Imppu och Origo.

(30.5)
FÖRSTA GODKÄNDA ONSDAGSSEGLINGENNiku, Jonte o Lasse


(JOKKE) Tänään Xantus oli kolmella hengellä ilman spinnua, mutta otti parhaan lähdön ja johti yli puoli kisaa. Tomppa starttasi meitä hiukan paremmin ja hiukan kryssistä aukoilevalla suunnalla emme päässeet kovempaa. Nicke ja HP1030 Liliyan jäivät meidän molempien taakse ja paskoihin. Vargenilta laskimme 20-30 astetta ja parin minuutin päästä fokka oli jo trimmattu pois kryssisäädöstä ja aloimme kulkea selkeästi Tomppaa paremmin ja saimme sisäpaikan, jonka edun tosin hukkasimme siihen, että fokkaa trimmannut gasti keksi jostain kumman syystä, että teemme vendan ko. merkillä ja fokan kiristämisen sijaan alkoi vetää sitä väkisin toiselle puolelle. Tomppa pääsi leebowhun ja heitimme pois.

Siitä sitten paaralla kohti Rövarnia. Xantus oli suoraan edessä ja saimme sitä vauhdilla kiinni. 5,9-6,1 kn 4-4,5 m/s tuulessa! Tomppa jäi selvästi ja Rövarnilla vendatessa oli jo pari veneenmittaa takana eikä Liliyan saanut yhtään kiinni. Nicke jäi selkeästi kaikille edellä mainituille. Röda kon kohdalla olimme aivan alle veneenmitan päässä Xantuksesta ja muut melko selvästi takana. Tomppa oli tuossa vaiheessa selkeästi lännempänä ja sai kiinni ollen kuinte vielä muutaman veneen mitan perässä.

(AMIRALEN)
Vi kämpade alltså med fartproblem och till slut föreslog Jonte att Niku skulle köra och jag trimma. Så gjorde vi och medan jag, på vår väg västerut försökte hitta en trimning, som skulle öka vår fart, märkte vi att det sakta vred i mot. Vi fortsatte ett tag till och slog sedan. Vi hade tagit klart in på Troy!  Nå detta kan inte jag ”belastas” för! Det är ju ett vanligt fenomen med SW!

Heitimme osin Tompan päälle, koska Xantuksen takia ei aiemmin voinut heittää ja leikkari alkoi olla lähellä. Ajoimme taas Xantusta kiinni ja kuvittelin pian olevani sen peilituulessa, joten heitimme länteen. Se oli paha virhe.

Tomppa oli reilusti takana ennen vendaa ja meidän perässä tullut Liliyan meni sen takaa, mutta meidän edestä.

Tvekade en stund, för det var risk att vi var störda, eller skulle bli störda av Xantus, men så meddelade niku att vi får lite mera höjd och vi fortsatte tills vi sträckte till bojen. Nu hade vinden mojnat en aning och Troy fick kämpa mot sjön och vi kunde gå klart för om dem och rundade som tvåa.

Tomppa oli sitten pari veneenmittaa ennen meitä Systrarnin jääpoijulla Xantuksen ollessa selkeästi edellä ja Liliyan pari veneenmittaa meidän perässä. Spinnullla menimme varmaan jo 100 m merkistä Tompan ohi ja Liliyan tuli meidän rinnalle aika nopeasti.

Det verkar som vi av någon anledning ofta inte får upp farten tillräckligt snabbt efter spinnakerhissning? Nu var Troy på oss i ett nafs och gick förbi. Kanske jag borde kolla mera bakåt än på vad som händer på den egna båten? Också Lilyan gick förbi.Niku håller ut bommen i den svaga vinden.Konkurrenterna framför oss är fr.v. Lilyan, Xantus och Troy.

Spinnuton Xantus ohitettiin Röda kon paikkeilla, mutta se haittasi ikävästi meitä. Yläpuolelle ei voinut mennä, koska silloin olisi jäänyt pahasti sen ja Liliyanin väliin. Menimme siis alapuolelta, jolloin jouduimme ajamaan turhan alas vain 2-2,5 kn vauhteja pitkän aikaa. Liliyanin kanssa mentiin Rövarnin koilllisnurkkaan samaa vauhtia, me suoraan se siksakkia. Se päätti lähteä Aissarnien välistä ja me ainoana Ärtholmenin välistä.

Dels tyckte jag att det blåste sämre N om Rövarn än S om Aisar sund och valde därför den något längre östra vägen. Där hade jag rätt till en början. Men en annan orsak var att både Liyan och Xelina var på väg den östra vägen.

Pentalan edustalla kohdatessa olimme lähes 10 veneenmittaa edellä ja Tomppa jo turvallisen kaukana. Selkeästi ekana maalissa!

Alltså Troy vann (igen om man räknar med den annulerade föregående seglingen). Han har tydligt bättre fart än förra året, men har kanske mera besättningsproblem än vi? Ännu kommer båten nog att förbättrs, med besättningsövningar och olika trimförbättringar!
Säsongen kan bli tuff för oss!!


Lilla klassen vanns av Imppu före Ann-Marie och Sabrina. De seglar vanligtvis en annan, klart kortare bana än vår, så det är svårt att veta någonting om deras segling.

http://syxantus.blogspot.fi/

HISTORISKT! AMIRALENS BÅT HAR SEGLAT FÖRE WIKSTRÖM (19.5) !!!
Men seglar den i Wikström i år? Det är inte helt säkert! Inget Certifikat, inget race!
DET KOM INGET CERTIFIKAT, SÅ VI TRÄNADE LITE I STÄLLET!
Vi seglade efter de startande och kryssade fast dem alla, utom X-35an, som var lite före oss när vi vände tillbaka vid Trutkobben. (Ok, vi seglade inte riktigt samma väg som de tävlande, för vi ville inte störa dem. Sträckan var den samma!
Då såg vi att Audi S tronic bytte försegel. Lade inte närmare märke till vad de bytte till, men senare visade det sej att det var till en genua, som inte fanns i LYS certifikatet! Inte heller i ORCi mätbrevet! På Söndagen blev de fast när fotografier dök upp på nätet! Båten rekommenderades att ta RAF för båda dagarna!
Kanske de släpptes lite väl lindrigt denna gång, men jag var med om att föreslå detta!

Inte heller VindUngen fick certifikat, men de seglade utom tävlan!
Resultat finns på www.hoski.fi