FinnFUN, 2011:

(10.7)
DELVIS FUNGERAR DET HELA DÅLIGT (MED MIN BÄRBARA SOM TV), T.EX. HAR JAG INTE ÄNNU FÅTT FRAM MTV3 ELLER 4an!

(7.7)   TV ANTENNEN ÄR NU MONTERAD!

(27.6) Duschens avlopp fungerar nu med elpump.
TV-antennens stolpe i aktern är under montering. Den skall bli lätt att ta bort vid behov. Men test under  Midsommaren visade att den fungerar med PCn!

(23.5)  Förberedelser för krängning pågår. Storen är redan borta... Men blåser det för mycket på onsdag morgon?

(22.5) Sparrat mot Trroy c 8 m/s tillsammans med Casper. Samtidigt testade vi om teorin att vi borde kunna segla med heavy focken utan lattor stämmer. Men de gjorde den inte och vi får sätta dit uppblåsbara "rullattor" bara Segelström hinner.

(15.5) Se referaten från lördagens Wikström (LYS i hård vind), eller hoppa över det, och gå direkt till söndagens ProSailor Race (ORC).

(13.5) TESTSEGLINGEN SKIPPAR VI P.G.A. DEN HÄRDA VINDEN. AMIRALEN HAR VARIT I LOVISA EFTER HÅRDVINDSFOCKEN MM.
DET BLIR LITE SMÅPYSSEL OCH STÄDNING I STÄLLET MED JONTE.

JONTE INSPEKTETRADE RULLENS INSTALLATION OCH GAV SITT GODKÄNNANDE MED ORDEN "I LIKE".
SÅ KOSTATERADE HAN ATT HAN KNAPPAST NÅGONSIN SETT NÅGON HA EN "THROUGH DECK" SÅ LÅNGT FRAMME!

(12.5) RULLEN BORDE NU VARA FÄRDIGT MONTERAD! PASSAGEN GENOM PULPITEN ÄR "MODÄRN" OCH ENKEL.DEN SOM TVIVLAR PÅ HÅLLFASTHETEN ÄR VÄLKOMMEN ATT TESTA!
INTE ENS JAG TRODDE DET SKULLE GÅ ATT FÅ RULLEN SÅ LÅNGT FRAM! DEN ÄR NU DÄR STANDARDBÅTARNA HAR FÖRSTAGET UTAN RULLE! EN LÄTTNAD ATT INTE LÄTTVINDSFOCKEN BEHÖVDE FÖRMINSKAS!


BRA MED KONKURRENTER! C19:30 LURADES  HENKKA AF CASPER ATT HISSA UPP AMIRALEN I MASTEN FÖR ATT DRA SPINNAKERFALLET RÄTT! HAN GLÖMDE ATT HAN TÄNKT LÄMNA MEJ DÄR UPPE, SÅ JAG FICK FALLET FIXAT, OCH GLÖMDE ATT JAG HADE TÄNKT ATT INTE LÅSA UT HONOM FRÅN BRYGGAN FÖR ATT HAN INTE SKULLE HINNA GÖRA CASPER KLAR FÖR VECKOSLUTETS TÄVLINGAR! EFTER DET FICK JAG KICKEN OMDRAGEN, VILKET LEDDE TILL ATT ENDEL ANDRA LINOR MÅSTE DRAS OM.
VINDEN BÖRJADE ÖKA FRÅN ONO OCH NÄR SOLEN DALADE BÖRJADE MAN  BLI RÄTT KALL OCH DET VAR DAGS ATT FARA HEM!.

(11.5)
NOG FÅR MAN VÄL JOBBA LITE PÅ BÅTEN FAST MAN ÄR PÅ (SJUK)SEMESTER?
I DAG PLANERADE JAG RULLENS JUSTERLINA SOM SKALL GÖRAS KLAR PÅ TORSDAG. LÅSET ÄR NU PÅ PLATS! SPRINTAR TEJPADES OCH KICKEN KOMMER TROLIGEN ATT ÄNDRAS OCH FOCKEN FÅ SINA SKOT NÄR RULLENS LINA ÄR KLAR. PLANEN PÅ ETT BOGSPRÖT HAR SKIPPATS.
JONTE ÄR VILLIG ATT KOMMA UT PÅ EN KORT TESTSEGLING PÅ FREDAG. FÖRE DET MÅSTE OCKSÅ MASTKABLARNA KOPLAS OCH ALLT ONÖDIGT FÖRAS BORT!

(10.5)
I DAG HADE AMIRALEN SEMESTER. SRUVADE ENDAST I 2 EXTRA BULTAR I PULPITENS FRÄMRE FÖTTER. TROLIGEN ONÖDIGT, MEN FÖR SÄKERHETS SKULL. SÅ FOR JAG TILL LINDGREN MED ÖVRERSTA  DELEN (AV 3 NUMERA) AV NEDGÅNGSLUCKAN FÖR LITE OMFORMNING, SÅ SKULLE JAG TA HEM MIN STEGE SOM BLIVIT EFTER VID SJÖSÄTTNINGEN. DEN HITTADE JAG INGENSTANS! SÅ VAR DET DAGS ATT VINKA FARVÄL ÅT CASPER NÄR DE FOR TILL TIISTIS. (Sse separat "referat")

(9.5) EN BRA DAG - BÅTEN SER REDAN UT SOM EN SEGELBÅT! TACK MY!
Småsaker återstår, tömmning, tejpning av sprintar, rullens lina & låsanordning... och så skulle båten vara redo för testsegling, men det blir väl till veckoslutets tävlingar, om jag känner min besättning rätt?
HENKKA! Kanske FinnFUN ställer upp i Tistis med My och Amiralen! Det har vi förtjänat, men (taidamme jättää senkin väliin! Kun emme halua häiritä teidän ymyröitä :-) ! Amiralen är på loma, kanske ända  till fredagen?)!
Jonte förtjänar special omnämnande, emedan han har uppfattat och fullföljt Amiralens önskemål om flyttandet av detta utrustningsprojektets beskrivningar, förvånandsvärt snabbt ock korrekt. Lika klipsk och snabb ombord och vi har en bra säsong framför oss!

(8.5)  MOR SOV LÄNGE IDAG! NÅGONTING OM GÄSTER...SEDAN KOM HAN OCH HISSADE UPP MEJ I MASTEN (TACK FÖR DET) INNAN DET VAR DAGS FÖR SKUMPA HEMMA MED FAMILJEN OCH GÄSTER!
AMIRALEN STANNADE NÅGRA TIMMAR TILL I BÅTEN, MEN DET VAR JÄVLIGT KALT I DEN OSTLIGA VINDEN. MYCKET ÅTERSTÅR ÄNNU INNAN ENS EN PROVSEGLING KAN GÖRAS! MEN DET LOVAS HYGLIGT VÄDER INKOMMANDE VECKA...?
Gick tillbaka till båten på kvällsidan. Masten går nu troligen att staga åtminstone någorlunda? Det var lugnt och betydligt varmare. Fixade några småsaker och ett fei i rullsystemet, men när jag var klar att dra upp rullfocken var det redan kyligare och Amiralen trött. Fortsätter på måndag då jag kanske får My som assistent.
När skall man hinna jaga besättning till veckoslutet? Flunssa pressar också på igen!

(7.5)


MY & HUE KOM OCH PUTSADE FÖRST UTSIDAN OCH SEDAN INNE, SÅ GOTT DET GICK MED ALLT BRÅTE SOM FANNS KVAR EFTER RÖDJNING AV DET VÄRSTA!. SJÄLV FÖRSÖKTE JAG, MELLAN ARBETLEDARUPPIFTERNA, FÅ ORDNING PÅ STAGNINGEN. MEN DET BLEV PÅ HÄLFT! TROR ATT DET NU ÄR DAGS ATT GÅ UPP TILL FÖRSTA SPRIDARNA OCH JUSTERA MELLANVANTERNA SÅ ATT DE ÄR LIKA LÅNGA (MEN RÄTT LÖSA?). DIT KOMMER JAG INTE ENSAM!
Med två damer som inte vet ens hur en vinsch fungerar, vågade jag inte ens försöka! Däremot fick dom en lektion i hur den fungerar. Vi hissade rullfocken och kunde konstatera att den ryms på staget, men det verkar som man inte kan rulla in med seglet i topp. Nå ytterligare tester bör göras och det är möjligt att jag vill korta av staget ytterligare lite med vantskruven! Skenan räcker ännu till för det!
NU BEHÖS LITE BESÄTTNINGSINSATS FÖR ATT FÅ MASTEN I SKICK! Men dom måste väl få fira MORS DAG först!?

På kvällen var jag ute med Troy och testade begagnade segel åt Jokke. Samtidigt tog vi koordinaterna för det gula "dumpningsmärket" som skall användas som rundningsmärke på onsdagarna.

(6,5 Skrivet dagen efter!)
BÅTEN SJÖSATTES, MEN OCKSÅ NU STRESSADES AMIRALEN! MAN BÖRJADE BETYDLIGT TIDIGARE ÄN PLANERAT OCH JAG GLÖMDE ATT JAG PLANERAT ATT FÖRSÖKA "POLERA" BOTTNET LITE FÖR ATT FÅ BORT DEN "SANDPAPPERSLIKA" YTAN SOM UPPSTÅTT PÅ NÅGRA STÄLLEN.
EN BÄTTRE DAG KUNDE MAN INTE HA VALT SÅHÄR RELATIVT TIDIGT PÅ ÅRET! STRÅLANDE SOLSKEN OCH I DET NÄRMASTE LUGNT! ANDRA SKALL MED VÅLD SJÖSÄTTA I "VINTERKYKLA" ELLER FARA EFTER DEN NYA UTOMLANDS IFRÅN! DÅ! POSITIVT VAR OCKSÅ ATT JAG "TVINGADES" LÄMNA BÅTEN TILL HSKs TÄVLINGAR OM EN DRYG VECKA PÅ LINDGRENS PLATS HÄR PÅ DRUMSÖ. JONTE MUTADES MED EN LUNCH ATT SEDAN KÖRA MEJ TILL ANDRA SIDAN VIKEN EFTER MIN BIL, SENARE FICK JAG FALLEN DRAGNA OCH KOLLADE LITE PÅ RULLEN. nU MÅSTE MASTEN STAGAS ORDENTLIGT INNAN JAG VET ATT LÄNGDER OCH SÅDANT STÄMMER PÅ DEN. MEN I DAG KANSKE DET BLIR MEST STÄDNING. DET RÅDER ÄNNU TOTALT KAOS OMBORD OCH DET ÄR RÄTT DAMMIGT, SPECIELLT PÅ YTTRE SIDAN.
HAR DESSUTOM I DAG UTLOVATS HJÄLP AV TVÅ DAMER SOM INTE ÄR VANA MED BÅTAR.
NÄR MASTEN ÄR STAGAD MÅSTE JAG ÄNNU UPP OCH JUSTERA MELLANVANTERNA OCH TRÄ SPI,SKOTET GENOM SIN ÖGLA I TOPPEN. TILL DET BEHÖVS NOG LITE VCANARE OCH STARKARE HÄNDER?

(5.5)  I GÅR FICK VI SLUTLIGEN FÖRSTAGET KLART! I DAG VÄGDES MASTEN PÅ MORGONEN OCH SÅ KOM GIGGEN OCH VI DROG I FALLEN. DÄREFTER FOR AMIRALEN PÅ LITE UPPKÖP OCH LUNCH. SEDAN VAR HAN TVUNGEN ATT STRESSA NER OCH SOMNADE T.O.M. ETT TAG. FÖLJDE RESA TILL LOVISA MED MÄTNING AV BL.A. VÅR NYA SPI (AP Tempo!?). SÅ SKULLE AMIRALEN FARA HEM VIA LINDGRENS DÄR ETT OCH ANNAT SMÅTT ÅTERSTÅR INNAN SJÖSÄTTNINGEN FREDAG FÖRMIDDAG. MEN ORKEN TRÖT OCH AMIRALEN FOR DIREKT HEM. UNDVEK KNAPT ATT SOMNA VID RATTEN!
DAGS ATT SLUTA STRESSA FÖR KAPPSEGLING OCH ÖVERGÅ TILL T.EX. TRÄDGÅRDSODLING...?

Här hade någon stulit mitt lösenord till hemsidan, så jag har inte kunnat skriva någonting! Inte ens det som sparats i datorn dög mera!

(1.5)När man måste avstå från planerade förstagmontering, blev det tid för montering av skydsjärnet ovanför röstjärnet och (reserv?)fästet för gennakern.
Det skulle vara ett jobb som tar bara dryga timmen! Men rullen vägrade flytta på sig (1 skruv är omöjlig att lossa! Byggsatsens skruvlim! Hel får man inte ut rullen. Nu lyckades jag, liten och klen som jag är, få på en mutter på och rätt bra spänd. Men inte var det lätt!)


Helt ensam var jag inte på jobb idag. Lexus hade 3 man på plats! Bl.a. avlägsnade man reklamer från segel... Båten verkar heta Audi nu!

(30.4) INGEN BRA DAG!
Idag skulle jag montera förstaget men efter en stunds funderane och monterande kom jag till att det inte kommer att lyckas att använda stagets gamla vantskruv, så som man sagt mej? Nu får jag vänta till måndag för att få bekräftelse på mina misstankar och en "plan B"- att köpa en ny vantskruv? På golvet vid Giggens fötter ligger förstaget på paff. Där träddejag på profilerna ock konstaterade problemet!
(1.5 Vidare): Mitt botten är som 120ans sandpapper! Caspers var slätt som en barnruppa! Nu får man hoppas att Jokke har fel i sin teori att "ju slätare destu bättre"!På bilden förstagets nedre del med alla profilbitarna löst påskjutna på staget. T.h. nerifrån: måttband, rodändan och överst gamla vantskruven. Staget måste komma igenom hela vantskruven (fattas c 4 cm) och så tror jag att det behövs c 15 cm fri ända för att klämma till ändans klump! Mission impossible?

(29.4) EN BRA DAG! GIGGEN KOM OCH HJÄLPTE!
Närmast förberedde vi masten för vägning och hopmonteringen av förstaget. När det var klart fick Giggen göra sitt favorit jobb - städa, eller rengöra masten och sedan polera den (bilden).


(28.4)
Den nya 2-delade pulpiten är på plats och de nya led lanternona monterade på dem, men kablarna är inte kopplade ännu, bottnet är väl färdigt målat? Få se i morgon!Sakke håller på att fixa till fören, som skadades en aning i höstas när jag var på resa. (På bilden putsar han nog något skräp på alldeles annat ställe :-) !)

(25.4)  Caspers botten är bländande och slätt och han retar mej med att skicka bilder på det :-) ! Båten är klar för sjösättning!
Inte utan att man är lite deppig! Blir FinnFUN någonsin klar?

BOTTNET ÄR SLIPAT SÅ IN I NORDEN OCH ÄR MÅLNINGSKLART
bara Lindgrens flyttar på motorbåten som ligger under fören!
I morgon kväll?

(13.4) TV ANTENNEN ÄR KÖPT- MONTERINGEN FÅR VÄNTA!(10.4) Det är f.ö. smått deprimerande att konstatera hur jämnt och glatt t.ex. Caspers botten är. Inte blev det bättre av att Jokke idag påminde mej om hur bra vi egentligen gick med den första Finngulfen också i lätt väder.
Den hade ju sprutmålat botten, som var nästan lika fint!
Men vår propeller är mycket finare än Caspers. Trots att den inte är riktigt färdigt polerad ännu!

(9.4)
PLANERAR EN TV ANTENN & SOLPANEL FÖR BÅTEN!
DEN NYA 2-DELADE PULPITEN ÄR BESTÄLLD!
Det var priset för att kunna bibehålla J måttet (och lättvindsfocken) efter installationen av Harken rullsystemet. Hoppas den blir färdig till Vallu, så man har något att göra då :-) !

(6.4)  INTE SÅ DÅLIG DAG NU HELLER !?

My ville igen komma och hjälpa! Hon putsade och polerade och så påbörjade vi lite förstaget och kom på ännu ett problem som måste lösas. T.h. ligger förstagsprofilerna, men ännu är det för kallt ute för att börja med dem och nu är det klart att staget måste kapas. men vilken ända har jag lite svårt att bestämma mej för!

(30.3)  IDAG VAR DET EN BÄTTRE DAG, SOM OMVÄXLING!Jonte avnjuter en öl efter att ha gjort några begärda ändringar på denna sida! Ok, det är väl vad han vill säga mede bilden, som han själv har infört i bildarkivet! Den är inte tagen på FinnFUN!
TACK FÖR JOBBET!

My erbjöd sej att komma och hjälpa och fick polera FinnFUNs sidor! CÁM ÓN! (Vietnamesiska)
Kanske kommer hon ännu och hjälper t.ex. med montering av profilen till fockrullen? Där kan hjälp behövas!

!? ÄNTLIGEN !?
(18.3) Dagens - J måttet minskar 0,5 cm?
Dagens + Förstaget beghöver inte kapas? Tja, så bra blev det ej!

(16.3) Den är nu på plats! Endast linan saknas under däck!(15.3) Beslaget ovan har berett mej mycket besvär! Först sågade jag upp hålet en aning för långt fram, trots att jag trodde jag mätt och testat mycket noggrant. Så när jag skulle montera det upptäckte jag att en gängtapp tydligen gått av vid tillverkningen och ingen hade märkt det. Det var enkelt att inse att man inte skulle få ut den, så importören bytte ut beslaget.
Sedan märkte jag att schablonen för de fyra skruvhålen inte stämde alls! Tillsammans med importören kom vi tillslut till att jag tappat bort originalet och använt en kopia tagen från nätet. (USA har annan skala på sina sidor, så kopian blev för liten. Eller någonting…) Fick en kopia från en annan manual och allt var frid och fröjd. Borrade hålen med hjälp av vinkel järn, så de skulle gå rätt. Allt såg perfekt ut och jag började pillra med skruvarna. Efter en evighet och stigande irritation fick jag 3 skruvar att hitta sina hål. Fast helt övertygad var jag inte om att de alla börjat helt rätt i gängorna och när den 4e totalvägrade brakade jag till slut nerverna, just som Henkka A ringde… Han fick höra en lång salva fula ord och var väl lätt chockad ännu flere timmar senare när han ringde igen
J ?

När jag lugnat mej kom jag på iden som ni ser på övre bilden. Skruvade in skruvarna och sågade av hattarna och så bultade jag, med lite besvär, ner beslaget på sin plats och trädde muttrar på från undre sidan. På undre bilden är beslaget nu äntligen på plats. (Litade inte på min ide, men när man vid Lindgrens kaffebord tyckte att det skulle fungera, så vågade jag försöka!)

Nu återstår bara att putsa och måla kring beslaget och sedan trä in rullen och montera den. Undrar vad det ännu kommer för överraskningar ...

Hemkommen var jag så slut att jag efter en mugg varm svartvinbärssaft, spetsad med lite vodka (mot ”flunsan” som besvärat mej i över en månad nu) somnade i TV stolen!

*
VERKLIG CRUISER/RACER !?
(Läget 5.2)
Den skarpsynte ser att ett Harken rullsystem växer fram i fören på FinnFUN! Fick nog i somras när jag seglade ensam omkring i skärgården. Focken blev alltid på däcket och skräpade i hamn och t.o.m. jag skämdes! För jobbilgt att vika bort den ensam!
Nackdelen på kappsegling av tyngden i fören och i masten kan ibland kompenseras av att man inter behöver en man på fören för att fixa focken. Det leder ju ofta till en broach på spinnakerslör i frisk vind. En aning skall man väl också få tillgodo i mättalet (ORC), men i LYS får man ta nackdelen på kryss i frisk vind, men där har vi kanske råd att ge lite respit? Vi seglar ju ofta underbemannade i LYS tävlingar (bl.a. Helsinki 2Star 17-18.6) och då kan en rullfock vara en stor lättnad.

(18.2) Nu har planerna på en fungerande TV anten för PCn framskridit. Endast lite tekniska råd behövs ännu!
(8.12 -11)
NÅGRA TANKAR INFÖR SÄSONG 2012:
Försegelrullens vinkel måste jag ännu justera. Ett arbetsdrygt jobb! 
En ny lättvindsfockhar beställts (c 1 kvm större!) Också en ny hårdvindsfock blir det.
Försegelfallen måste ännu planeras och om organiseras. Häckstaget  borde bytas! och taljan dras lite annorlunda.
Motordrevets gummi måste avlägsnas och ett nytt skaffas, eller så "täpper jag bara till" överlopps utrymmet kring drevet?
En rostfri septitank ingår i planerna för den närmaste framtiden. Min egen instalation i plast är inte så lyckad?
Ett justerbart gennaker peke från Seldén, lockar...
En solpanel för rufftaket finns pä önskelistan...
Spinnakerskoten kanske dras lite annorlunda,


Blir det en seriöst VM satning så blir det att överväga om den nu 3 år gamla storen borde bytas. I och för sig ser den ännu bra ut, men...
Sedan har jag lite lekt med tanken att förstora länsspinnakern... Kanske skaffa en större Code "X"?