Tävlingsreferat / LYS

ProSailor LYS Rankingens resultat!
PRISUTDELNINGEN ÄR I SAMBAND MED SÄSONGSAVSLUTNINGSFESTEN 14.11!

Små båtarna, TOTALT 106 st:

I 2891 Bice Inferno 29 A Hult
II 7591 Vitalita Vital 26 J Hjelt
III 5254 Emilia Maxi Racer T Markkanen
4 4157 Slender Helmsman J Reiman
  1032 Tuulia Albin Express J Takala

Stora båtarna, TOTALT 109 st:

I 11611 MercedesLenco Salona 37 H Niemelä
II 844 Kasipallo J/80 A Pulkkinen
III 10810 FinnFUN Finngulf 331 T. Finell
4 4006 Humbug Half Ton J Taipale
5 11034 Casper Dehler 34 SV H. Andersson

I stora klassen 7 flere och i lilla klassen 4 flere än 2012! Totalt 109 + 106 = 215 båtar

(12.10) KoPus KARVALAKKI

(13.10) Nedan de bästa i år:
LYS I: 1- Audi Ultra, X-35; 2- Audi e-tronic, X-35; 3- Lenco, Salona 37; 4- Vild Joe, Fg 37; 5- Blue Café, FF36;
LYS II: 1- Casper, Dehler 34 SV; 2- Merenhuiske, X-99; 3- LOW, First 34,7; 4- Nauti n’ Nolla, X-332;
LYS III: 1- Herring Rouge, X-79; 2- Charlotta, FE-83; 3- 4PLAY, Albin Express;

Vitalita hade vunnit överlägset, (c 11 min före Henning rouge i mål och båda har samma LYS tal!), men lär ha vägrat komma till besiktning och fick DSQ! Enl. uppgift är båten besiktigad till klass 3. Arrangörerna fordrar klass 2! Båten kunde ju lätt ha klassat upp till 2:an, eller åtminstone den saknade lösa utrustningen, eftersom man blivit upplyst om besiktningsklassen redan före avfärden från Kotka! Men det finns också fog att tro att båten är mycket spartanskt inredd och borde därför ha LYS certifikat!

Det har tydligen gått prestige i ProSailor LYS Ranking. Eller vad sägs om att en Vital 26 från Kotka är anmäld och kommer seglande hit!Båten ligger delad 2a tillsammans med en annan Kotka båt i lilla klassen och har t.o.m. en liten chans att vinna klassen! Månne Charlotta äntligen får ordentligt motstånd? Bice får i varje fall se upp?
I stora klassen är de tre första platserna klara. Lenco är i överlägsen ledning före Kasipallo, J80 från Kotka och FinnFUN. Av dessa är endast Lenco med.
Casper är med för att försöka ta tillbaka 4e platsen. Två Kotkabåtar gick förbi efter Kotkas Karvalakki. Amiralen tänker hjälpa till med planen, som hämd för att Kotkabåten Kasipallo gick förbi FinnFUN efter seger i samma tävling! Dessutom måste man ju hålla på huvudstadsregionens ära!  :-) :-) :-)
 
Det var visst någon som sade att Karvalakki är landets tuffaste LYS tävling!? Det uttalandet förstärks av att några av de större anmälda båtarna sågs ute tränande 8.10.!?
(11.10) Flunsa äventyrar Amiralens deltagande!

Kring Lenco sågs säkert fyra gubbar jobba med att kränga båten och putsa bottnet. Endel skeppare har det bra!

 

(21.9) GRANDE FINALE (Steffi Segelsrtröm, Amiralen)

DET BLEV EN GRANDIOS FINAL FÖR FINNFUN!

Med 16(!) båtar på linjen blev det lite knepigt för oss när lilla Skärflickan låg nära startpricken för styrbord dit jag hade tänkt söka mej för babord. (Enda sättet att runda prickens grund för en stor båt i den svaga nordvästen. Så jag tvingades söka mej mot land, där det blåser mindre. Eftersom vi var lite tidiga var vår fart annors också lite låg.
Starten gick och vi fällde ner på kurs mot Aisarsund. Gjorde visst  någon liten kurva och fick en liten special pust och så var vi fria och hade bara Xelina i jämn bredd, men ett stycke i lä. Vi fick visst några små vindpustar från sidan och så var vi för om 332an.
Efter det kom vi hela tiden före alla andra in i den bättre vinden framför oss och försårånget växte.

 

Här är Imppu B inzoomad t.v. Den mörka båten är Cirrus.

I lä om oss Xelina närmast kameran och Troy.  Jokke hade första gången i karriären snuddat vid S-märkets sten, just före starten och blivit ett stycke efter Xelina. Eller egentligen var det Linnea som styrde hela seglingen igenom!

Här ser man Xelina, Imppu B, Rödstjärten och Troy. Mitt imellan dem Cirrus. Ett liknande försprång hade vi i OS #14 just på detta ställe, men då tiog vi stryk av Troy. (Se längre ner i denna spalt!)

Inte ens på länsen efter Långrund tog konkurrenterna mera än tillfälligt in på oss. Inte ens genuabåtarna. Men till det hittar man säkert förklaringen i att deras spinnakerbom är för kort till att spita ut det stora seglet? Förmodar att ingen kom på tanken att skjuta ut spinnakerbommen med handen? Det finns ju ingen begränsning på en spirboms längd och inte står det väl heller någonstans att den måste vara fast i masten?

Vid S-märket O om Knapperskär hade vi en ledning på 1:30 före Xelina, följande var Troy, Imppu och klart efter den, den överbelastade" Rödstjärten med 9 personer ombord! Inte någon lättvädersbesättning precis!

Det var meningen att det sedan skulle bli kryss till bojen N om rövarn, men vinden vred sakta mera mot nord och det var väl få som gjorde något slag på den bogen. Utom vi förståss, som i ett skede fick lite imot och framför var mycket dålig vind och då gjorde vi ett kort slag och lade oss framför konkurenterna.

Väl vid bojen såg vi vind kommande under Pentala och gick ett stycke mot den innan vi slog, lagom på konkurrenterna som nu hade klumpat ihop sej och rundade ungefär samtidigt. Det var bara Rödstjärten som hade blivit ordentligt efter. Vi gick sedan löst skotat tills vi kom ut på Pentala fjärden. Där tog vi in för full kryss och försökte undvika att Troy, som nu var rätt nära oss, skulle komma åt och få någon extra höjd och vind och beröva oss Line Honors. Vi kom sedan lagom till pricken och kunde pressa oss in över linjen 1:19 före Troy. Men Xelina blev tvåa före Troy i korrigerad tid.

"Passagerarbåten" Rödstjärten lyckades sedan klå Imppu B med 11s! För det får de nog tacka Troy som luffade Imppu B ordentligt och framgångsrikt före den röda bojen.

Sabrina vann lilla klassen med hela 7 minuter före Skärflickan, men tog storstryk av oss turknuttar ( Obs! Med Tis hjälp, då kallas det tur!)

Amiralen sänder en tacksam tanke till gudinnan "Ti" för den "utomstående hjälpen"! Tack för att du inte övergett mej ännu! 
Nu funderar jag allvarligt på att avsluta säsongen här!? Karvalakki beslöt vi väl mer eller mindre redan skippa och nu går säkert Pälsregattan samma öde tillmötes?
Traditioner är väl till för att brytas?

DETTA VAR ÅRETS KRÄFTSEGLING, SOM INTE BLIVIT AV TIDIGARE I ÅR.
Bättre sent än aldrig? Nå, bättre kunde det inte ha blivit! Stort tack till Daij för ett lyckat arrangemang!

 

 

 (14.9) SYYSSEILAUS LYS

       (Niku, Frida, Giggen, Amiralen)

                    ENDAST 11 BÅTAT ANMÄLDA (10 + 1)!

Inte ens Niku, som var dagens skeppar (Amiralen vid ratten) kunde något år den sakta ökande vinden och Lencos grymma framfart.
Vinden ökade alltså sakta men säkert redan från 10:00 när första starten gick med Bice, Inferno 26 och Donna  (Inferno 31) 4:34 senare. Båda kan väl anses som lättvindsbåtar, men det hjälper ju inte i en sådan situation. Vi startade sedan 10:19:26 och vinden fortsatte att sakta öka och hade också börjat gå mot SO. Inte stadigt, utan av och an. Det dessutom flere gånger så att just när vi blev tvungna att vända så kom det med.

 

 

 


Donna tog vi på länsen norrut från Rysskär. Till stor del för att vi inte skar så mycket. Bice klarade vi däremot förs på andra varvet lite före Ådholmen. Jag hade nog lite medlidande med lilla klassens rankingledare för att de fått starta i svagare vind, men dessutom för att den var enda lilla LYS-båt. Sorgligt med så svagt deltagande, men arrangörerna får se sig själva i spegeln för det?
I ett tidigt skede såg vi Lemco (start redan 10:34:28) komma med obehagligt hög fart, men vi lyckades ändå hålla undan enda till andra varvets halva sträcka. Alltså när vi rundade Rysskär. Efter det blickade vi ideligen oroligt mot de första två av tre First 36.7or, som kom hotande nära med Blux följd av Arwen.
Blux var i det närmaste fast oss i höjd med Mössenholm, och vi började förbereda oss för en 3e eller 4e placering. Men då gjorde Arwen en skärning västerut och jag började tro på att vi klarar den.

 

Men samtidigt hände något underligt! Blux stannade upp 3-4 båtlängder bakom oss och  när det kom en vindpust bakifrån drog vi t.o.m. ifrån!? Efter den gröna pricken styrde jag rakt mot målets yttre märke. Nästan på platt läns. Blux skar en aning, men gick inte bättre och halvägs mot mål började vi tro på seger!

 Aj ja, 2a platsen.

Samtliga foton Tapani Juva!

Lenco hade ett så stort försprång att vi inte hade något intresse av dem, men de hade likt våra attackerande 36,7or skurit västerut vid Melkö, ytter om kobbar och skär. Vi gick min vana trogen raka vägen och vi hade nog inte förlorat mycket åt Lenco när de passerade Ormholmens röda prick. Det tyckte också Hannu på prisutdelningen.  
Om sedan 36.7orna gick bra där är svårt att säga. de hade ju dittills gått bättre än vi! Däremot är det klart att Hold Fast, den tredje 36.7an, som följde efter oss, tog klart ordentligt in på oss. 
Vi blev alltså tvåa. Spännande slut, vädret vat vackert, men där var det om den i övrigt slöa seglingen.
När sedan sent om sider resultaten med målgångstiderna kom på söndag kväll, kunde vi konstatera att Lenco var exakt med 6 minuter före oss i mål!
Räknar man Tid på Tid vinner båten oss med 21 minuter! Hur vinner man en sådan "maskin"?

Med Blux och vi hade i det närmaste blivit jämnt enligt Tid på Tid!
Det är väl i det närmaste omöjligt att bedömma hur den sakta ökande och vridande vinden påverkade resultaten!

BANAN ÄR NY - EJ STARTTIDERNA TROTS ATT BANAN NU ÄR c 2,6 Nm KORTARE!

Start och mål är utanför EMKs hamn, som förut. De ligger upptill utanför bilden. Den nuvarande bansträckningen påminner om den ursprungliga och är en tydlig förbättring frårn den som varit de senaste åren. Ännu är den inte lika bra som den ursprungliga i och med att man vid utgången till andra varvet vid två märken möter de som kommer på slutet av första varvet. Det kan leda till onödiga komplikationer, speciellt med stora mängder båtar. Nu var vi ju ynkliga 11 st med! Bilden är från skepparen Nikus telefon. Där fanns också en kurva som visade vindens styrka under tävlingen, men den har han tydligen inte lyckats få ut? Hoppas arrangörerna inte diskar oss för detta. Vi har ju fått information via telefonen som ingen annan fått. Men vi såg den nog först efter tävlingen, för telefonen var inne i båten. :-)

 

(11.9) OS#17 AVSLUTADE SERIEN - SOMMAREN ÄR SLUT!
       (Frida, Giggen, Niku)

Solen går ner - Sommaren är slut! - Men ännu finns det seglingar kvar!

TROY KLAR SEGRARE! VI KNAPP TVÅA FÖRE RÖDSTJÄRTEN! VI TOG RUBBET! OS POKALEN MED 8 SEGRAR OCH POÄNGSEGERN!


   

Vad är bättre än att fira ett lyckat slut  på en säsong, som i början såg mörk ut, med 8 röda..., en för var seger!?

 

JÄMN START!?

Vi gick över linjen med Troy i lä och Rödstjärten i lovart och Xelina i lovart om dem, tror jag. I varje fall slapp Troy just och just fri och drog iväg. Vi hade lite problem med Salonan, som trots sin genua och att de nog säkert täckte oss en aning, inte fick upp farten. Någonting fel skotat? Så kommer jag ihåg att Xelina plötsligt var framför dem och störde nog oss en aning? Vi hade ingen annan chans än att fortsätta så gott vi kunde där vi var. I den ostliga vinden gav Torraisan ett präktigt lä och där hoppades jag på att kunna smita iväg i aningen bättre vind i lä om konkurrenterna och gick så nära stranden jag vågade. Egentligen lite närmare!
Taktiken lyckades och vi tog andra platsen efter den rymmande Troy, som nu hade ett skapligt försprång.

 


Varför månne Jokke ser så nöjd ut? I bakgrunden är vi redan tvåa och ligger längst i lä. Xelina är följande och tredje fr h. Obs! hur mycket Troy kränger!? Foto `taget av Mikko af Jasmina, som hämnd för vår liknande bild i OS # 14!

 

Här har vi de största nackdelarna med våra banor. Två utlopp till öppnare vatten och båda har i det närmaste alltid ett blekefält. Ett problem, en möjlighet och en krydda!?
Troy rundade sedan Rövarns boj säkert 1 minut (på seglade 10 minuter) före oss, som var knappt före Xelina, följd av Xantus och Rödstjärten.
Troy slog ganska genast för att få sjölä av Långrund, men tycktes ha dålig vind just när jag hade tid att kasta en blick på dem. Det påminde mej om att min väderkarta hade 1 m/s mera vind längre ute på havet, så jag struntade i att följa mina principer att söka sjölä. Åtminstone Xantus följde efter oss. Väl ute i sjögången kom jag sedan på andra tankar och slog. om vi förlorat på tilltaget vet jag inte, men Xelina hade nog blivit någon båtlängd när vi möttes. Men de hade ju gjort två stagvändningar mot vår ena. Vi gick sedan längst in medan jag förbannade att jag inte fick fart på båten. (Target speeden var omöjlig att nå). Men efter att vi slagit mot Långgrunds udde fick vi ganska snart lite extra höjd en stund och det kompenserade ju fartproblemet.
Så slog vi igen! Nu för att fä sjölä av Knapperskär. När vi sedan gick utåt igen kom Rödstjärten i höjd med Knapperskär och gick just för om oss och slog på. De hade alltså gått bättre än vi trots att de gått i motsjö utan sjölä! Vi hade ingen vettig möjlighet att slå undan och valde att gå lite lägre och försöka komma undan på det sättet, men de gick också lågt. När vi sedan såg en chans att slå bad jag om en blixtsnabb stagvändning. Men Niku hann just ner när konkurrenten slog blixt snabbt och vi kunde fortsätta, fria.
Sedan blandade sig Xantus och Imppu B i leken och det blev en intensiv kamp mellan oss och också Xelina.
Imppu B rundade sedan lite efter Rödstjärten och just före oss. Vi gippade båda runt märket och där hittade vi ett tomt utrymme mellan dem och märket.
Första delen av länsen blev et litet helvete för oss. Vi gick rakt efter Weber brothers och medan deras spinnaker drog i det närmaste perfekt hela tiden, säckade vår mest hela tiden! Trots det drog vi aningen ifrån Imppu B och hängde med den röda stjärten!?
När vi sedan gippade var spinnakerproblemet som bort blåst, men nu började 38 Matchen ta in på oss och eftersom jag visste att de hade en hård kamp med Carolina om 4de platsen i slutprotokollet fällde jag ner för att bli så lite störd som möjligt och låta dem gå förbi i lovart. När de hade passerat upptäckte jag till min bestörtning att Salonan fördubblat sitt försprång till oss. Vi höll alltså på att förlora mot dem, något jag inte ville, trots att det inte spelade någon roll i totalen. Men de hade inte vunnit oss mer än två gånger under sommarens OS serie och en 3e tyckte jag skulle vara onödig. Samtidigt kom Xantus hotande nära och jag såg redan chansen att klå Rödstjärten försvinna definitivt, när de i god tid tog ner sin väldiga blåsa och vi kunde andas ut.
Vi rundade nu igen Rövarns boj och skulle därifrån i mål. Troy tog ner spinnakern och vi som hade vår länsspinnaker konstaterade att det inte skulle ens löna sej att försöka fortsätta med den. Dessutom skulle vi inte slippa förbi Imppu B i lä? Jag tror att alla utom Rödstjärten tog ned redan vid bojen.
Så stoppade Imppu B i det närmaste upp och vi gled, tyvärr, lätt förbi i lovart. De kom nämligen sedan lite före bleket med god fart förbi oss i lovart och jag såg igen chanserna att bli 2a gå upp i pissvind av 38-fotaren! Men vi klarade oss med 13s marginal! Åt Troy förlorade vi nästan 2 minuter. Xelina var 4e.
Lilla klassen vanns ”som vanligt” av Sabrina. Denna gång före Trassel och Skärflickan.
Här  Slutresultatet 

 

 

 (8.9)  SAARISTOPURJEHDUS, LYS - Lenco förkrossande överlägsen!
(Frida, Niku och Giggen)

Fördäckaren fumlade med spibommen och lyckade visst trassla in en massa olika linor kring den. Vår planerade start med spinnakern i den lätta vinden misslyckades alltså. Lenco däremot fick en bra start och som fältets snabbaste båt tog hon ledningen, och fik sedan den nya vinden öster om Rönskär som första och drog upp en c 5 minuters ledning víd Husunkivi. På kryssen ut förbi Gråhara kom det sedan dimma, som ofta var så tät att man inte såg de närmaste båtarna.
Våra konkurrenter framför oss, utom Lenco hade AIS och hade den på liksom vi! (åtminstone Aava,(Arcona 430), Xelina (X 332), Casper (Dehler 34 SV), Så dem hade vi bra kontroll över.

Efter Rysäkivi blev det kryss igen och nu hade vi bra trim på grejorna. Tidvis var vår besättningsvikt i minsta laget, så skepparen slängde ut sitt lovartsben. det var ett nöje at köra!
Ett tag slog det mej att det inte var något extra skämtande och snarvlande ombord! Man kunde helt koncentrera sej på körandet!
Snart försvann dimman och vi passerade Xelina och tog in på Casper, som nog hade lite för lätt besättning. Också Aava kom vi närmare. Lenco kunde vi bara gissa var den var, men när den rundade den gröna V om Kytö fick vi tid på den. Den kom imot oss c 9 minuter efter att den rundat! Lite före vi rundade gick vi för om Casper, men sedan blev det lite lätt tumult ombord. Niku höll på att koppla spinnakern när det gick upp för oss att vi ju hade stoppat in den i säcken utan att vika den. Att jag glömde det är ju förståligt, men att också Niku gjorde det är mindre begripligt :-) !
Nå det ledde till att att vi inte vågade försöka gå för om Casper som kom för styrbord nära märket och vi fick fälla rejält.
Vi hade bestämt att vi hissar från styrbords sida, så det var bara att fälla runt märket och hissa. VindUngen hade gippat och också Casper gjorde det, men eftersom vi inte ens hade platt läns kunde vi konstatera att vi gjorde rätt! Ava som gjort som vi höll på att skära N-ut, i en obegriplig vinkel och detta höll den sedan på hela vägen till Ådholmen. Vi tackade ju tyst för detta! Casper som ju är klart snabbare än vi på läns fick fast oss först vid Lövös V-märke!
Vid Melkö tog vi ordentlig tid på Aava och konstaterade att den vinner vi nog och så Xelina glädjande 3a och Casper 4a av de 9 startande! Lenco varnästan 28 minuter före oss i mål och 15 minuter i korrigerad tid. Bedrövligt!

 

 

 

 

(4.9) OS # 16 RÖDSTJÄRTEN KNAPP SEGRARE - VI KNAPP 3a!

 
Linjen borde ha varit en aning snedare. Yttre flaggan mera S-ut mao. Nu blev det trångt nära land och vi trissade bl.a. två gånger runt Carolina som stod stilla där. Men vi klarade oss utan större problem och var väl först över linjen, men Troy var ännu lite närmare land. När vi gick förbi Carolina i lovart, på väg mot linjen, kom Xelina bakifrån på lä sida om den i det närmaste stillastående Firsten och höjda röster hördes från 332:an. Ett litet ögonblick var det spännande, tills jag insåg att First Classen inte hade en chans att hålla undan med i det närmaste noll fart och därmed inte heller kunde pressa upp oss. Vi kunde alltså styra lugnt vidare mot linjen.
Nu började våra fartproblem! Vi gick aningen lägre och lite långsammare än Troy och långt i lä gick Rödstjärten med god fart. Det kändes som att segla i sirap och det fortsatte en lång stund, trots att jag försökte styra så gott jag kunde enligt focken, medan Henkka gjorde vad han kunde med storen. När vi slog kunde vi inte gå före Troy och jag fällde redan neråt för att gå akter om, men då slog han. Jag hade fällt helt i onödan, men Jokke störde oss inte med sin stagvändning, så det var ok. Jag hade bara fällt för tidigt i st.f. att gå vidare och invänta hans drag. Där avvek jag nog från hur jag brukar göra, men hade väl förra onsdagens ”blackout” där det just rymdes söndagens HS mellan vår för och hans pushpit, i det undermedvetna?
Vår fartpina fortsatte och dessutom var det lite trångt mellan holmarna och svårt att hitta fri vind och samtidigt hålla Xelina bakom oss. I något skede gick det upp för mej att vi endast hade kollat fockens skotpunkter och helt glömt bort storen. Niku brukar alltid ta in i kicken självmant om jag inte ber om det. Nu glömdes den bort helt och jag satt i lä och styrde och märkte ingenting, Nå vi tog lite in på den mot slutet av den korta kryssen, men sedan fick vi ge ut i den på den korta spinnakerslören till Vargens märke.
Jokke var ensam med sin bror, så de fick inte spinnakern upp i tid och gav upp. Samtidigt gick vi med AP:n i lä om dem och kom givetvis inte förbi, medan Rödstjärten gick fritt med fullt dragande blåsa. Vi rundade tätt bakom Troy och måste slå bort. Men Xelina hade kommit i det närmaste fast oss igen vi fastnade under spinnakerlösa Troy. De hade nämligen blivit i vår ”pissvind” just före märket och blev väl tvungna att slå.
Bavarian gick ända till Vargen och var på ett ögonblick långt före oss.
På den långa krys
sen till den röda bojen S om Rödakon fick vi väl någorlunda fart i båten, men det kändes inte bra att gå långsammare än Rödstjärten och Troy, som givetvis skall vara snabbare än vi i denna vind. Också Xelina skall vara lite snabbare än vi på lätt kryss. Så mot slutet av kryssen gick vi väl som ORC tycker att vi skall gå, men enligt LYS var vi med våra -3 minuter till Rödstjärten och Troy vid kryssmärket ohjälpligt på fjärde plats!
Den långa länsen mot mål gick åtminstone i början hyfsat, men mot slutet drog sedan de andra utom Xelina iväg. På Pentala fjärden kom det sedan lite vind bakifrån och vi slog Xelina med ”förkrossande” 9s medan
Rödstjärten kom endast 49s efter 2-mans besättningen på Troy och vann med futtiga 7s!
Jokke slängde förstås käft efteråt och undrade varför vi gick så dåligt när jag frågade varför han inta vann!

EFTERSNACK:
Idag kom det sedan från Jokke:
Inte gick det så dåligt för er utan närmast enl. förväntningarna. Enligt ORC-mätbreven skall vi i både W/L och Cirkulär bana och 6 kts vind förlora åt Troy lite under 6 minuter på 2h segling. (Vi var efter dem c 5 minuter i seglad tid!). I 20 kts vind är motsvarande tidskillnad endast 3 minuter. Enl. LYS får ju skillnaden mellan oss vara 4 min på 2h. Så det är helt normalt att Troy vinner i lätt väder och vi i frisk vind!
Rödstjärten däremot gick bra. De borde ha blivit c 2,5 min och blev endast 49s efter Troy. 1 minut av detta gick nog när Troy inte hann hissa spinnakern på den korta slören (och c 30s för oss, där under dem? . Jokke tillägger att skillnaden borde ha uppstått närmast på länsen. I 20 kts vind borde Salonan vara i det närmaste lika snabb som Troy. Där har nog pojkarna lite att jobba på, tillägger gurun.!

FÖR LÅNG BANA! Tyckert jag! Inte roligt när de flesta är på väg bort från Paven när vi kommer i land! Ok vi fick ju njuta vår målgångsöli lugn och ro :-) ! Vi var ändå bland de första stora, men tänk om det hade mojnat vid Rödakon!? Också de flesta små kölbåtarna fick vänta länge på oss. Den långsammaste i vår klass kom c 40 minuter efter oss i mål! Till Amiralshamnen for man sedan i fukt och mörker. Tyvärr lämnade vi focken på däck, så åtminstone påsen var genom våt!


Vår ledning före sista deltävlingen är nu  4p men vi räknar bort 3,25p och Salonan 4! Måtte det blåsa lite bättre då!

 

(28.8) OS # 14 (FRIDA, GIGGEN, NIKU)

BILDEN TAGEN 5 MINUTER EFTER STARTEN! FRIDA ÄR SKÄRPT PÅ STOREN. AMIRALEN "STIRRAR FRÅNVARANDE" FRAMÅT? VILKA ÄR DE NÄRMASTE KONKURRENTERNA?
NÅ, LÄNGST I LÄ ÄR VINNANDE TROY, SOM PASSERADE OSS VID KNAPPERSKÄR. MOT SLUTET AV KRYSSEN VAR VI LITE FÖRE DEM, MEN KUNDE INTE GÅ FÖR OM FÖR BABORD. EN PIGG OCH ALERT AMIRAL HADE SLAGIT I LÄ OM DEM, MEN DEN TRÖTTA VELADE OCH GICK TILLSLUT AKTER OM DEM, MEN TAPPADE KONCENTRATIONEN OCH VAR MYCKET NÄRA ATT KORTA AV BAVARIAN MED NÅGRA DM. ÄR TACKSAM ATT JOCKES NERVER HÖLL OCH BEKLAGAR DET SKEDDA!
EFTER DET LÖPTE KRYSSEN DÅLIGT OCH VI RUNDADE NÅGRA BÅTLÄNGDER BAKOM DEM.
PÅ LÄNSEN MOT MÅL VAR VI CHANSLÖSA OCH FÖRLORADE ÖVER EN HALV MINUT I KORR.TID!
DET POSITIVA ÄR ATT VI DRYGADE UT POÄNGFÖRSPRÅNGET TILL RÖDSTJÄRTEN TILL 7,25P!

(14.8) OS #13 - REGN OCH TIDVIS FRISK VIND!

Vår start blev inte så lyckad p.g.a. den ojämna vinden, som var kring V i startögonblicket. Så skulle den vara, men kring 9 m/s? Nu var den högst 6 m/s ute och c. WSW på Kytö fjärden och betydligt mindre på Pentala fjärden! En liten tröst var att Troy var bakom oss i starten. Carolina var först över linjen, lär ha fällt ner framför Rödstjärten, som lär ha tvingars veja. Rödstjärten och Xelina kom med vind bakifrån och passerade oss i lä. Den sistnämnda på nära håll och bara några dm från vår akters babords hörn när det var som närmast! De fortsatte sedan båda med god fart förbi och Xelina fällde mot linjen när gasten ropade ”bara 10 minuter kvar” J.
Carolina höll sin ledarpossition förvånansvärt länge, men sedan var det väl Xelina som tog den platsen. Troy gick förbi den i lovart (tack!) först efter Långgrund när spinnakrarna hade hissats. Före det hade Troy passerat Rödstjärten i lovart (tack) och lite efter Knapperskär gick Rödstjärten förbi Xelina samtidigt som Imppu B gick förbi båda i lovart (tack, tack). Troy rundade föts vid S-märket och så vi andra i en klunga med oss ytterst.
Vi fick det utredda spinnakerfallet i knut framför avlastaren lite innan den var helt nere och vår rundning blev ju inte precis vad den skulle bli, men kanske det var bra att vi ramlade lite längre mot lä och var relativt fria när vi hade allt under kontroll och kunde fortsätta vårt slag mot S, dit alla utom Imppu B och sedan Xelina, gick. Antagligen hade vi alla sjölä av Kytö med Käring i tankarna.
När vi sedan slog som första av oss andra, var Troy inte sen att slå på, men vi försökte kämpa oss förbi, men när Imppu B kom upp mot oss och slog lite i lä om Troy, gav jag upp och gjorde ett kort slag mot Kytö Käring. Sedan slog så vi i tid för att inte störa Xelina, som var tänkt att bli mellan oss och Rödstjärten i resultatet. (Amiralen den grymme!)
Nu hade vinden ökat och vi fick vi segla helt fritt och gick lite högre och lite fortare än Troy, som inte fått sina segel  tillbaka från segelmakaren, som skulle se över dem under deras semester. (Det anser han givetvis att jag är beräknande ansvarig för J

 

Nu kunde vi ha slappnat av och njutit av kryssen, om det inte hade börjat komma rejält med vatten uppifrån.
Min gps i huvudet sade att om vi slår mot Rödakon, så att vi får lite sjölä av den, så borde vi komma upp rätt nära den röda bojen och så gick det också. Jokke klagade efteråt att han inte såg någonting och därför gick för långt västerut och också Rödstjärten gick dit. Jag var övertygad om att det var fel, redan innan jag såg märket och racet var avgjort! Tack!
Vi rundade sedan c 100m efter Imppu B, som inte ännu tycks ha hittat trimmen. De hissade inte spinnaker och vi brydde oss inte heller om att göra det när inte ens konkurrenterna där långt bakom, ledda av Xelina, gjorde det.
Men sedan hissade Salonan och Xelina och lite efter det drog vi också upp vår. Sedan kom problemen!
Jag ville gå den kortare vägen, mellan Rövarn och Rövargrund, men det var helt omöjligt att få så mycket höjd. Efter en liten stund insåg vi att vinden hade vridit imot och lyckades i det närmaste i sista stund fälla ner längs Rövargrunds sydliga strand. Spinnakern skulle också bort, för nu var det nära kryssbog som gällde! Samtidigt kom båtarna bakom med betydligt bättre fart, men så småningom fick vi också bra vind. Enda spänningsmomentet var sedan om Saloman skulle få bättre vind där de gick, den kortare vägen. Men så gick det inte och vi tog segern före Xelina och Troy (tack, tack till dem!). Nu är vi nämligen på samma poäng som Rödstjärten. De har nu börjat räknade bort poäng. 2p nu och de två följande gångerna!

Resultaten finns som vanligt på ESFs hemsida.

 

(11.8) PENTALA RUNT - LÄTTSAM LYS TÄVLING!

Jag tror att de flesta av oss var överens att denna traditionella segling var jätte trevlig, åter en gång. Man kan ha liten besättning, iom att man inte använder spinnaker, så den delen är inget problem. En del  behöver rensa  kräftorna ur kroppen med frisk havsluft. Inte Amiralen denna gång, trots 100 årsfest på fredag, jubileumsmästerskap i 606 på lördag (se övrigt) och jubileumskräftskiva på kvällen!
Dessutom hade jag förutom mästerskapsgasten Niku och hans 10 åriga dotter Jassu, 5an i Pavens mästerskap (bästa kvinnliga skeppare), Suss B i besättningen. Så konkurrenterna hade inte ens behövt starta!
Seglingen går ju som jaktstart och det lättar ytterligare på trycket! Inget sterss med konkurrenter i närheten mm.
Vinden var 5-7 m/s från c SW och det var en aning för mycket för vår klena besättningsvikt, men Troy hade det nog lite lättare (i vikt alltså), medan Rödstjärten hade desto flere ombord, men inte så tunga de heller.

Vi seglade medsols och det blev kryss, med långa styrbords slag mot den röda bojen öster om Systrarna. Vi hade tur för vissa vädergurun trodde det skulle bli mera västlig vind senar.

Denna gång verkade Rödstjärten kunna hålla höjden (resultatet av Doyles konsultering föregående onsdag!?) och de tog nog en aning in på oss. Sedan blev de inblandade i en dum situation med en båt som kom med styrbord och gick alldeles för långt vid den röda bojen. Detta hjälpte Troy att få fast dem och sedan tror jag att de störde varandra en lång bit av banan, tills Troy drog ifrån och säkrade andra platsen.
Vår största spänning blev tillslut om vi skulle få fast lilla klassens klara segrare Sabrina eller inte och knipa den innofficiella totalsegern.
Fast min erfarenhet sade att vi nog skulle göra det, var det nog en stund lite spännande. Men på den sista kryssen från Amiralshamnens gröna prick gjorde vi det ungefär vid halva sträckan. Detta drama, mellan dessa båtar, har utspelats också tidigare. Kan man då anta att LYS-regeln fungerar? Om man dessutom betänker att i stort sett alla båtar var på fjäreden mella Amiralshamnen och målet när vi gick i väskan?

Roligt med helt avslappnande tävlingar mellan verserna!

Nästa är Tallinn Race som kan tänkas bli också fysiskt tungt! Men då har jag inga gastproblem i varje fall!

PeRu Resultat:
Overall
1.FinnFUN, Sussi B, Jassu Niku, Amiralen. Fg 331
2.Sabrina, Mange, Classe, Avance 24
3.Skärflickan, Pia, Freyr, Sunwind 26
4. Troy, Jokke, Linnea, Nikki, Bavaria 35 Match
5.Gamraten, Riku, Bibo, H-båt
6.S-tronic, Andreas, Assi, Teddy +4, Salona 34
7.Trassell, Benko, Maije, H-båt
8.Vera,  Johan, Lasse, X, Dufour 40
9.Origo, Stefan, Pippi, Cenit 30
10.Carolina, Thomas, First Class 8
11.Team Green, Angele, + 2, Soling
12.Håll’ i dej, Kalle (Single?), Norlin 36
13.Dodo, Rauno, Irmeli, Hanse 325
14. Alexia, Alex, Bambi, X-382
15.Bahia, Arne, Anton, Mita, Eolia 25

Lilla klassen: 1. Sabrina, 2. Skärflickan, 3. Gamraten, 4. Trassel, 5. Team Green, 6. Bahia.
Stora klassen: 1. FinnFUN, 2. Troy, 3. S-tronic, 4. Vera, 5. Origo, 6. Carolina, 7. Håll’ i dej, 8. Dodo, 9. Alexia.

 

(7.8) OS #12 KOM, SÅG & SEGRADE ÖVERLÄGSET!? VEM MÅNNE?

JASSU, NIKU och GIGGEN.

DE KOM FRÅN SEMESTERN IDAG PÅ EFTERMIDDAGEN! STÄLLDE UPP MED CRUISING STOR! FAR OCH DOTTER!
Startade ovanligt dåligt för att vara de – tog en klar seger!
VEM ANNARS ÄN JOKKE OCH LINNEA I TROY! VÄLKOMNA TILLBAKA!

Virriga vindar lovades och virriga blev de! Vår start lyckades rätt bra, efter att ha lite ”motat bort” Troy och Rödstjärten bort från linjen. endast Carolins var före oss över linjen, men på betryggande avstånd i lovart om oss. Bäst hade väl varit att starta längre ner på linjen med fart. Men det hade varit att ta en risk att båtarna i lovart hade fått en egen vind och kört över oss. Nu hade vi vind för om Carolina och drog sakta ifrån den (First Class 8), men bakom oss kom Rödstjärten sakta men säkert med sin genua. Fastnade ett ögonblick under Carolina och just innan bleket V om Trorraisar fick de täckning på oss och gick förbi. I samma väva kom också Troy förbi tätt i lovart. Vi stoppades alltså inte enbart an den svagare vinden under land och hade sedan svårt att återhämta oss, medan konkurrenterna drog i väg med den fria vinden. Lite väl mycket tyckte jag nog att vi blev efter. Vad det sedan berodde på vet jag inte. Vid bojen N om Rövaren var vi redan 1 minut efter Salonan, som rundade knappt före Troy. Lite väl när varandra syntes rundningen ske, eftersom Salonan stoppade upp i sin stagvändning innan den fortsatte den.
Sedan blev den tänkta kryssen till Vargen lätt sträckbog, som ju inte kunde betraktas vara till vår fördel. Det positiva var att vinden var någorlunda jämn, men av någon orsak tycker jag att vi blev efter mer än lovligt. Rödstjärten rundade nu 4 minuter före oss och c 1(?) minut före Troy.
Så var det Spinnaker slör tillbaka till Rövarns boj. Här var vinden redan klart ojämnare. Långt i  lä kunde vi se 606:or drivande med spinnaker. Det gav ju hopp om att försynen skulle gripa in och rädda oss från en ett nederlag.


Niku skotar spinnakern och Giggen storen. Men läget ser inte så bra ut. I fjärran skymtar Rödstjärten och Troy!

Det är en klen tröst att andra ligger sämre till! Närmast bakom håller Imppu B på med spinnakerhissningen. Vem de två andra är vet jag inte. Åtta startade, så två syns inte på bilden. De har tydligt haft värre tur än vi och kryssat teda på första "kryssen"!

Sista biten hade vi sedan läns! Vår spinnaker manöver blev påbörjad lite väl sent och med få händer var vi nog långt inne på kryssen innan vi hade ordning på skoten.
Nu såg jag som det enda vettiga att gå ända till Rövargrunds strand, eftersom konkurrenterna slagit genast vid märket. Nå det blev ju fel det också.
Såvida jag nu uppfattat situationen rätt hade Salonan slagit före Troy och gick rakt in i ett totalt bleke. Jag hade allt för, mycket att göra och hålla reda på i sittbrunnen, för att kunna kolla läget på vattnet dit vi skulle.
I varje fall fick Troy en betydligt nordligare och starkare vind, ungefär rakt framför oss när vi slagit. Ditåt gick vi men fick så mycket imot att vi blev tvungna att slå före vi var så mycket inne i den då lokala vinden som man hade önskat. Trösten var att Rödstjärten väl egentligen aldrig fick den vinden och blev långt efter.
Troy slog sedan på nytt mot N, men jag hoppades att en vind som man såg vid Vargen, skulle bli vår räddning. Det vred t.o.m. imot ordentligt. Tyvärr bara en kort stund, medan Troy flöt raskt fram till märket, rundade och styrde mot mål. Ett tag såg det ut som de skulle få mycket lite vind under Storaisarn.
Nu var vi så desperata att Niku t.o.m. föreslog gennakern och vi beslöt att ta till den.
Men när man inte tränar så går de inte så bra, underligt nog! När seglet äntlige drog, hade Troy redan fått vind och gick mot en klar seger på över 3 minuter i korrigerad tid. (Nå, bara en bra gennakermanöver och ett Finngulfvänligt bleke på Pentala fjärden hade kunnat ge oss segern!)

Lilla klassen vanns igen klart av Sabrina!

EFTERSNACK:
- När detta sätts in dundrar åskan och regnet vräker ner på Drumsö! Så där hade vi ju tur!
-
Troy ligger nu 4e, men kan lätt klättra upp till 3e, men sedan är det nog stopp! Inte minst när de kan få ihop bara 10 starter och 12 får räknas med. (En del kanske kommer ihåg att vi blev borta en OS ”i protest” mot att så många starter räknas med! En sak som jag motarbetat i flere år, utan resultat!)
Därför är jag glad över att just Troy fick vinna denna gång! Men lika lätt skall han inte komma undan i fortsättningen! :-)

'

(6.8)  TIISTIS - PERFEKT START-SNÖPLIGT SLUT

       MED CASPER - HENKKA, PERTTU, AMIRALEN
Kan inte tänka mej en mera lyckad start! Och vad mer, den gick till precis som planerat! Att vi seda i princip gick högre och hårdare än konkurrenten var lite överraskande! Med var bl.a. Arcona 340, First 36,7 och First 34,7 mm.
Men när skall man bli tillräckligt gammal för att förstå att en taktisk plan kan ändras, om förhållandena gör det. Vi var överens om att det före starten blåste lite bättre på västra kanten och planerade att slå dit så fort vi kan! Så gjorde vi också, trots att vi gick bättre än konkurrenterna och hade dem rakt bakom eller lite i lä. att slå då är ju inte riktigt rätt. Ingen annan följde efter och när vi mätte den första i klungan, en 36,7, gick den några båtlängder framför oss.
Från det läget återhämtade vi oss aldrig i den allt mera avtagande vinden. Konkurrenten drog däremot i ett skede upp ett "ointagligt" försprång på spinnaker slör. Nå, det tog vi i det närmaste fast på sluttampens "rekan match", men konkurrenten startade sedan motorn och vi låg i en klar ledning före Arcona 340:an.
Med c 200 m till mål och med SOG 0,5 kts bröts sedan tävlingen. det lär man göra 80 min efter att första båt gått i mål. Det var första båt i lilla klassen som startat 10 min före oss!

ENLIGT MIN ÅSIKT FÅR MAN INTE BRYTA EN RESPITSEGLIN! Nu blev många småbåtar och hela stora klassen utan resultat! Obs! Totalen torde vara det som räknas i verkligheten och jag tror att segraren är den enda som får pris på hösten!

Jag trivdes utmärkt med seglingen. Påminde om ungdomens seglingar på 50-talet. Men då seglade man tills man var i mål!!! en annan skillnad finns också! Då började nattnordan vid 21-tiden! Har någon upplevt det fenomenet på länge? Inte jag!

Resultaten finns säkert på KoPus sidor, men dem får jag inte upp nu!

Här har vi tagit ner seglen och styr mot HSK. T.h. syns Arconan som fått läns. Snart såg man till och med vinden på vattnet.

(31.7)  OS # 11 BÄST I STARTEN - FÖRSTI MÅL!
         (HENKKA, GIGGEN, NIKU)

I en vindriktning som var närmast WSW, närmade vi oss linjen ungefär vid mitten, i lä om de två konkurrenterna ”Rödstjärten” och Carolina. Men alla var för tidiga, så vi fällde ner längs linjen framför dem. Vår fart var lite för hög så jag fällde lite mera (klart S om den lömska stenen!) och satte sedan fullfart mot flaggan. C 5m från den var det lagom att sätta kurs mot Aisarsund, samtidigt som starten gick. Nu behövdes inte seglingsnämndens bekräftelse på att vi hade bästa starten. Full fart, bättre vind och högre kurs mot sundets östra kant, talade sitt tydliga språk.
Nu var det enda intressanta att se om genuabåten skulle få fast oss. Det hände inte före sundet och där fick de sämre vind efterson de var närmare Torraisar, så vi drog väl lite extra ifrån dem..
Ungefär vid Varjen hördes från min besättning: vi har bättre koncentration! (Niku aktiv på focken och Henkka skotade storen klanderfritt, sittande uppe i lovart och Giggen vägde lagom, rätt långt framme i lovart!)

Denna bit hade varit perfekt för vår gennaker, men eftersom det hade betytt byte till spinnaker senare, beslöts att spara Nikus sjuka arm och lämna bort gennakern.


Förgastens arm har varit sjuk länge och när ingenting tycks hjälpa, har han låti sticka sej med ett otal nålar. Ännu har inte heller det hjälpt! Hoppas det inte anses som doping!? (Han har dem inte där under segling! :-) )

När vi kunde fälla ner mot Knapperskär hade vi allt klart för spinnakerhissning, men tvekade lite med tanke på den snäva bogen. Samtidigt noterade besättningen att Rödstjärten tog lite höjd bakom oss och ”ökade därmed sin sträcka till märket”!
Så hissade vi, trots att inte konkurrenten gjorde det. Inga problem och också Salonan hissade.
Lite före Knapperskär, från besättningen:
”Nu broachar de med en stående i lä på akterdäck”!
Vinden vred med och det var inga problem i världen att gå med blåsan till märket.
Vi rundade och slog nästan genast, men Rödstjärten fortsatte, som några onsdagar tidigare, mot SO c 200 m, medan vi gick utan problem mot märket. Alltså igen krysslöst! Trots det dråsade de neråt och var snart rakt akter om oss, på betryggande avstånd. Då komdet från vår "gästarbetare" Henkka: En underlig båt dethär! Den går ju bättre på alla bogar! Tänkte för mej själv att nu är det nog inte vår båt det är "fel på"!
Mot slutet började de sedan ”slöra” och gick nog rätt fort, men bedrövligt lågt.
Ungefär samtidigt vred vinde lite imot och vi tappade lite fart. Aningen okoncentrerat av rorsmannen körde han för högt, på gamla kursen. Sedan tog vi lite på inhaulern och gick på krysshöjd, men det blev dags att slå ett slag på 50m för att få tillräckligt med tid att få allt klart för spinnakerhissning vid märket. Nå, slaget blev för kort och det tog en ”evighet” (enligt vårt mått mätt) innan spinnun drog och focken var nere. Då var vi redan så långt att det var riskabelt att försöka nå upp mellan Rövarn och Rövargrund, men vi beslöt ändå göra det. (helt i onödan när Rödstjäten tydligen var på väg den något längre vägen genom Aisar sund.)
Lite spänning fick vi också just då. Häcktaljans lösa ända hade dubbelvikt dragits in i spi.skotets block och det var omöjligt att få ut ”låset”. Till all lycka hade vi redan lagom inskotat, men hade det kommit imot kunde det ha blivit problem. Problemet löstes när ni kunde fälla ner vid Rövargrund och vi hade en lätt spinnakersegling, mellan några kryssande Optimister. Samtidigt hade Rödstjärten verkliga problem med att hållas och stå? För det mesta helt levande stor och bara en sittande i lovart (vill vi minnas). Ingen skönhetskur för ett storsegel precis!
Vi gick i mål en knapp minut före konkurrenten och vann med ca 3 minuter.
Carolina (2 man), som jag tror att inte seglade med spinnaker alls(?) blev klart slagen av oss båda.

Läget är nu: Rödstjärten 53,75 (11 starter) mot våra 47,50 (8). Nästa gång är den 12e starten och efter det börjar konkurrenten räkna bort sina sämsta!

<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->EFTERSNACK:
För den som det intresserar kan meddelas att acupunkturen redan visar tecken på att hjälpa. Armen är inte lika sjuk mera, men skall behandlas tre gånger till!
OM STARTEN: Pontus berättade att han försökt kopiera vår start med 606an, men kom för tidigt till flaggan,  så det gick inte så bra :-) !
<!--[endif]-->

 

(24.7) OS # 10 "RÖDSTJÄRTEN" o XELINA FÖRE! (JASSU, FRIDA, NIKU, GIGGEN) 

Scrubbis gjorde ingen nytta, när skepparen klantade seglingen. I sittbrunnen skymtar Frida och Jassu.


Vi såg banan före den visades, men de gick och ändrade på den utan att vi märkte det! Slarvigt! Följakligen startade vi på fel ställe och styrde ner mot O märket för att sedan fälla ner mot märke 6. Jag hade själv kollat banan, men det måste ha varit efter starten när redan lilla klassens bana visades.* Vi var överlägset först över linjen och med bästa farten, enl. seglingsnämnden.

När vi märkte att alla andra styrde mot Aisarsund låg vi illa till, rätt nära O pricken och i lä om Carolina och Xelina, utan möjlighet att skära upp framför dem.. Hade vi vetat den rätta banan kunde vi ju med vårt bättre start lätt ha placerat oss framfär dessa och dessutom fått lite av Salonans bättre vind.

Nu gjorde jag ett desperat försök i sundet. Fällde och försökte på det sättet få bättre vind i det stora bleket från Storaisar och komma för bi dessa. Vi såg att Rödstjärten, som lite efter starten fått en privat vind uppe i lovart och på 0 tid byggt upp ett rejält försprång. Den stod nästan stilla med sin kurs mot märke K, men fick sedan vinden före oss andra. Vår manöver lyckades inte och vi fick problem att sträcka upp till bojen med vår länsspinnu och Xelina rundade också klart före oss. Däremot lyckades vi bättr än Carolina och rundade som 3a. 

Efter det var det bara att styra mot 6 och hoppas på att få någon privat vindpust akterifrån, men någon märkbar sådan fick vi inte. Däremot såg vi Lilla klassens 2 H-båtar kommande på platt läns V om Torraisar. H-båtarna var då nästan parallelt med oss, men blev givetvis, trots en något bättre vind efter. Åtminstone Salonan drygade ut sitt försprång och rundade till kryssen mot mål c 3 minuter före oss och Xelina var nog en minut före, på knappa 30 minuters segling.

Kryssens vind var ojämn till riktning och styrka, men tidvis något ökande. Max 5,8 kts hade vi, men det var väl uppe masttoppen. Mitt på Pentala fjäeden fick vi sedan en betydligt bättre vind (klat över 6 kts?) och ett litet hopp växte, men det hade krävt att Xelina hade fått ett total bleke före linjen, Men så totalt blev det inte. Vi fick alltså ingenting till stånd mot genuabåtarna och förlorade 3:03 i seglad tid mot Salonan och 1:19 mot Xelina.

Att vår seglade tid kastade lika mycket i mål som i början av kryssen kan väl i stort tillskrivas den nämnda pusten vi fick före målet. Vår 3e plasering var ett faktum. Klara förluster alltså när tävlingen tog mindre än 1 timme.

I lilla klassen gjorde Sabrina en lite liknande tabbe som vi. Man hade tänks segla samma bana som vi fick och startade följaktligen i lovarts ända av linjen, vilket ju blev lika fel som vår start i lä. Vet inte när de märkte misstaget, men i den obetydliga vinden var det säkert omöjligt att hinna längre ner på linjen. Skepparen var lätt upprörd efter seglingen när han berättade att de kom till märket samtidigt som Carolina och båtarna skulle runda åt olika håll. Nå styrbords båt har väl rätten på sin sida, så Sabrina fick runda ytterom, men vann ju med god marginal trots det.

* senare framgick det att Jassu hade sett K i bansignalen, men hon förstod inte att säga det. Inte ens när vi började undra om vi ändå skall till K först.

EFTERSNACK::
Jag är emot att ma,n seglar från starten till K, när nu märket inte blev där Kölbåtsnämnden hade tänkt sej. Det är nu klart O om den platsen och det betyder att banan går via "Mellbergs" sten som många inte vet exakt var den är. Nicke undantagen och också jag vet ganska bra var den är. Många är rädda för den, med all orsak. I denna segling hade stenen ingen betydelse när bleket var så stort från Storaisar att det inte lönade sej att gå fötr nära den.

"Rödstjärtens" stolta Konsult har skickat denna bild från Jakobstad(!), till båtens RÅDDGIVARE med följande text: Fotat förra onsdagen vid målgång. En vacker bild av en OS seger med överlägsen fart o skicklighet :-) " Råddgivaren ber att få påpeka att segern var en födelsedags present till Konsulten, som f.ö. inte var ombord! Att Xelina dessutom kom emellan oss må vara en extra bonus! (Tyvärr såg jag mej tvungen att skära av bilden på höjden. upptill och nere. Så att den inte skulle ta hela sidan i utrymme. Men egentligen blev bilden bättre? Båten "kommer närmare"!)

 

(17.7)  OS # 9 LÄTT SEGER - MED ÖVERLÄGSEN BESÄTTNING!
        (NIKU, FRIDA, JONTE)

Xelina var först över linje, men hade något problem med spinnakern och "Rödstjärten" var några båtlängder bakom oss men inte med hissad spinnaker, medan vi hade den dragande redan före skottet.
 Sedan körde vi i stort i en liten klunga till Aisarsund, men lite efter det fick Rödstjärten en vindpust snett bakifrån och kom åt att täcka oss och gick förbi och drog iväg med bättre vind. Samtidigt blev Xelina, som låg längst i lä, efter oss.

 Salonan rundade c 1,5 minuter före oss(!), men tog ned spinnakern långt före märket. Xelina hade hållits snällt bakom oss och tog inte in . Vi gjorde en säker spi.nedtagning (aningen för tidigt), med tanke på att vi inte behövde ta bort bommen före rundningen. Vi hade länsspinnakern uppe och vinden var klart från sidan. Vi hade alltså fel blåsa uppe där. Seglet är inte fullt effektivt på sådan bog och dessutom riskerar man att töja ut liken. Men detta är ju vår LYS blåsa, klart mindre än vad båttypens data skulle tillåta. För ORC har vi en max länsspinnaker.
Webrarna gick västerut från pricken vid Kytö och jag följde efter eftersom min väderrapport
antydde att det längre i W blåste mera från W än det nu var. Kanske lite tursamt stämde det! Xelina som slog i ett tidigt stadium gick lågt och långsamt ”där nere”. Just som vi hade tänkt börja slå, slog ”Rödstjärten”, så vi beslöt att gå lite längre. På det nya slaget fick vi sedan tidvis en otrolig höjd, jämfört med de två andra i vår närhet.
Samtidigt såg vi att Rödstjärten, tidvis krängde våldsamt och gick lågt och t.o.m. med levande stor. De hade tydliga problem i byarna. 
När vi möttes vid Rövargrund, var vi klart före dem och Xelina bedrövligt mycket efter.
Jag tror vi rundade 1 minut före Salonan och hade gjort ett beslut att inte stressa med Spi.manövern. Först en behärskad gipp och sedan ta upp blåsan behärskat. Men så hade vi alla möjliga linor inlindade lä skotet och manövern blev lite långsammare än planerat, men ändå hade vi den dragande snabbare än den närmaste konkurrenten. Så var det bara att länsa tillbaka till Nordpricken vid Kytö. Denhär gången tog inte konkurrenten ens in på oss. För att vi nu hade länsspinnakern på läns? Och Xelina gjorde en desperat skärning Österut, där det tidigare blåst sämre, och förlorade väl ytterligare.
Från Nordmärket skulle vi sedan kryssa i mål, var det säkert tänkt, men vi sträckte ledigt ända till Aisarsun. Kunde ha gått högre, men såg ingen mening i det, utan körde för det mesta enbart för fart i en behaglig medsjö.
Det skall medges att jag nog kryssade rätt oskärpt och mera på känsla än på target speed, men så brukar det faktiskt gå bättre. Men nu kunde jag ha varit lite mera uppmärksam på den varierande vindriktningen, men det fanns väl inte någon orsak i världen att gå fortare?
Vi kom rätt knappt igenom sundet och kunde sedan gå så långt att vi gick på mållinjen. Ännu ett sista slag mot den för att spara några sekunder och vi var i mål 2 minuter före Salonan och vann med 5 minuter i korrigerad tid över den. De blev tvungna att slå redan före Aisarsund.
Xelina blev slutligen slagna av Carolina. Troligen p.g.a. att de fick förseglet illa kring förstaget vid gippen när de rundade N märket. Allt tyder på att de hade en fock med genomgående latta i toppen. Den kan man få så illa runt staget att man blir tvungen att ta ner seglet. Ord av en som upplevt det på kappsegling!

 INTE SPECIELLT ROLIGT
Vi saknar nog Troy, men tackar samtidigt för att Amiralen inte behöver stressa! Nu verkar det som vi inte skulle få något motstånd alls. Enda orsaken att fortsätta nu i juli är att Team Weber inte tänker semestersegla alls, utan köra hela serien. Att låta dem få allt för stort försprång är inte värt risken. Nu leder de med 5,25 poäng, men har startat i alla 9 seglingar. Vi har bara 6 för tillfället, men 5 segrar (Onsdagspokalen) mot deras 2. Vi kan max komma upp till 14 starter, varav 12 räknas med. Konkurrenten kommer säkert att segla alla 17, och då måste de 5 sämsta räknas bort, vilket betyder -18,25 p i dagens läge. Känns ju tryggt, så länge hälsan håller!

 

 


.

 

(10.7)  OS IGEN UTAN FINNFUN - RÖDSTJÄRTEN VANN!

 

 ESFs  kommodor stod bredvid startkoppin och undrade c 1 minut innan bilden togs; "Vad gör Ludde där"? Amiralen (som tog linjen): "Han tänker gå på stenen"!. På bilden har Facil 35an, Fosisil längst t.v. stoppats av stenen. Samtidigt har Xelina (skymd) och S tronik startat med Carolina (First Class 8) tätt i hälarna. 

 

Här skär Carolina åt öster medan de två ledande går rakt på Aisarsund. I sundet kom Carolina för styrbord och var jämnt med de andra.

 

Här har Team Ingvall kommit loss, men är ju rätt mycket efter de andra.
Banan gick via märket N om Vargen till det gula specialmärket N om Rödakon och därifrån  kryss tillbaka.  S tronic kom som klar etta före Xelina in på Pentala fjärden och gick mycket vackert och vann alltså.

Lilla klassen seglade samma bana och där vat Trassel, (H båt) Bengt Enoksson, bäst före Skärflickan. 

 

(3.7) OS # 7 - NIKU OCH AMIRALEN - LÄTT SEGER!
FinnFUN SEGLAR NU MED DEN GAMLA RACING STOREN (DOYLE STRATIS), SOM BLIVIT UPPHÖJD TILL #1 CRUISING STOR! BÅTEN VÄNTAR OCH HOPPAS PÅ ATT FÅ FARA UT OCH CRUISA...


Vinden skulle vara c WSW enligt vad jag förstod på min källas spådomar. Och ganska nära det var den väl före starten, men vinden kom fråv NW vid startlinjen och vi hade spinnakern i det närmaste klar att hissa när starten gick! Enligt min mening fick vi bästa starten rätt nära yttre ändan, men stora Imppu B gick snabbt förbi , men ganska långt i från oss.
Team Ingvall hissade en gennaker på Facil 35an och Xelina försökte med spinnaker. Vi hade testat sträckan till Aisarsund och konstaterat att vinden före sundet kom för mycket imot för en spinnaker. Så det var enkelt att inte jäkta med blåsan. Det slutade med att Xelina var ordentligt i blåsten en stund och tappade rejält. Men den kom med minimal marginal förbi Storaisar och ”Mellbergs” sten. Jag tyckte vi gick knappt förbi den lömska stenen, enligt min pejllinje, men Nicke gick ännu närmare. Nå han vet nog bäst av alla var den är och kanske han gick innanför bumlingen?
I något skede tog Facilen ner sin gennaker, med hjälp av en strumpa.  Xelinas problem var inte över! Före Långgrund föll de ordentligt ner och fick tydligen något problem med nertagningen av blåsan och det såg rätt vådligt ut en stund. Problemet klarades på något sätt men båten förlorade så mycket att den blev sist i korrigerad tid. Vinden var nämligen allt annat än på W där ute. Betydligt närmare S. (omkring 220 grader tror jag min mätare visade. Men den skall man inte lita på.
Imppu B framför oss och Rödstjärten bakom oss hade, såsom vi,  allt klart att hissa och jag tog för givet att åtminstone någon av dem skulle hissa! Gissa om vi två på FinnFUN tog initiativet. Tur att inte Troy var med. De hade säkert hissat. åtminstone efter Knapperskär. Men nu tackade vi för vänligheten att inte pina oss J ! Varför skulle vi två riskera spinnakerproblem. Vi hade ju seglingen under kontroll som det var. Kanske de andra tyckte att om inte vi hissar så är det inte spinnubog. Faktum är att jag efter seglingen fick en fråga om det.
Det var lätt att konstatera att det blir en dålig kryss, redan innan vi började den.
Imppu B slog genast och vi gjorde det så fort vi fick in skotat. Händerna räckte inte riktigt till för Niku och Amiralen var efriad från hårt arbete!
Vi gick ledigt på kurs utan att gå på full kryss. Rödstjärten gick ett stycke innan de slog och det tackade vi givetvis för, och till vår förvåning gick de inte nämnvärt bättre än vi med sin genua. Efter en stund var de redan rakt akter om oss. Imppu B drog givetvis en aning ifrån oss, men inte oroväckande mycket.
Vid det gula ”dumpningsmärket” var det sedan bara att hissa spinnakern och jag vågar påstå att vi var snabbast av tättrion med att få upp blåsan, trotts att de andra hade betydligt flere händer ombord! En komfortabel seger av en armskadad fördäckare mm och en skkeppare på antibiotika. (Enl. läkaren får jag göra vad jag vill, men inte få kallt och inte anstränga mej för mycket! Men idag var jag nog lite osäker på om jag kunde delta! Men det gick ju bra.)
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

RESULTAT:
Stora klassen: FinnFUN, Rödstjärten (S-tronic tror Webrarna att den heter J ), Fossil (Team Ingvall) och Imppu B... (8 deltagare).
Lilla klassen: Skärflickan, Sabrina, Trassel, Blanka.. (7 deltagare)

EFTERSNACK: Glömde berättaatt vissa konkurenter hade övervikt i form av besättning. Priset tog nog Team Ingvall och förlorade mot Rödstjärten. som nog hade minst fulltalig besättning, med 20s! Mot detta kan ställas vår undervikt. T.o.m. onödiga segel lämnades på bryggan.

 

 

 

 

(26.6) OS # 6 LUDDE INGVALL 2a EFTER WEBER BROTHERS.STORA BÅTARNA STARTAR:

Startskottet gick! Yttre flaggan är ungrfär  i mitten mellan  främsta båten, Carolina First Class 8, Thomas Baltscheffsky, och bildens högra kant. Den andra med vita segel är Ludde Ingvall i Fosil (Facil 35). Det svarta seglet hör till Pekka Rapelis Imppu B (Bavaria 38 Match). Bäten i mitten med gula segel är Weber Brothers Salona 34 S tronic.

 

Här ser man att den stora Bavarian har fått upp farten trots att den är störd! Den kunde med fördel ha startat längst nere på linjen Nära land9. Kortare väg, bättre vind och aningen högre kurs till O-märket.

 

Här syns fr.h. Imppu B, Delphius (Dehler 36 cws) M Rehnlund, Ludde, och i förgrunden Dodo, Rauno Nyblom (Hanse 325.

 

Och här kommer Freja, Bavaria 40, H jokinen in i bilden. Segern gick till S-tronic (av Amiralen  kallad "Rödstjärten"), Weber brothers före Ludde och Imppu b (först i mål)

 

'

 

(19.6) OS # 5 SEGER MEDAN AMIRALEN LÅG I FEBER!  (Niku, Giggen o Bo-Erik)

Detta referat har varit svårt att skriva. Divergerande/oklara uppgifter har kommit från olika håll!
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]-->
Skepparen Niku: Vi fick en relativt bra start. Inte först men kanske 2-3:a över linjen.

 Några kommentarer från Amiralitetets regelexpert på ”Rödstjärten” också kallad S-tronic:
”Senaste onsdagssegling inleddes med att FinnFUN kom slörande längs hela linjen. För att inte skada Eder fina båt måste vi kasta loss storen. Med tanke på Eder sjukdom ville vi naturligtvis inte åsamka Eder nya bekymmer...”

Niku fortsätter: På vägen mot K-märket med Nicke (Xelina) på läsida lite framför och S-tronic bredvid på lovart. S-tronic hade bättre fart än vi, kanske för att Nicke lite speglade oss. Salonan körde förbi och vi blev i deras pissvind och farten tog slut. Vid K låg vi igen fast i aktern på S-tronic. Dom hade små problem vid rundningen och vi hade däremot god fart så vi måste väja i lä om dem för vi var inte färdiga för stagvändning ännu. (Ingen ”piska” ombord tydligen?) Vi måste fälla rejält till lä för att få plats att stagvända. Vi gjorde bara ett litet slag för att komma bort från Salonan. Den sträckte däremot förbi Vargen och fortsatte söderut... Här går uppgifterna vi snappat upp isär...

Men ”Rödstjärten” torde ha gått så långt ut att Mariella gick på deras N sida. På det slaget förlorade de, åtminstone delvis på att FinnFUN fick klart högre höjd än tidigare (se AIS spårets sista bit ut förbi Röda Kon, tills de slog mot märket).

Här kan man se det kritiska området! Längst till v ses Rödakon och nertill den röda bojen och längst t.h. ser man Mariella och dess kölvatten. Fotot taget vågra dagar efter seglingen av FUNleak, 

Vår källa på ”Rödstjärten” medger att man borde ha slagit mot V i ett tidigt skede. Så som nästan alltid!

Den nya Imppu B (Bavaria 38 Match) rundade klart före de andra.
Nicke lär ha varit först av dem vid märket och FinnFUN tvåa, med S-tronic precis bakom. FinnFUN var lite långsamma i spinnuhissningen, så S-tronic gick snabbt förbi och sedan och bråka med Nicke och förbi. Vi hade avsevärt bättre fart på länsen än Nicke. Också på ”Rödstjärten” förundrade man sej över Xelinas dåliga länsfart.
Niku: Vi försökte man 3-4 ggr förbi i lä och 2 ggr i lovart. I lä räckte inte vinden för oss och på lovarts sida släppte inte Nicke oss. Så vi fick nöja oss med att förlora ½ båtlängd (4s) åt dem.
Imppu B gick den något längre östra vägen och lär i något skede haft stora problem med spinnakern. De var ändå nästan 3 minuter före ”Rödstjärten” i mål, men det räckte endast till 4e plats.
FinnFun tog segern med 36s före Salonan, som var ynkliga 2s före Xelina. (Var det värt att bråka med FinnFUN!?)

Niku: Vid spinnu nedtagningen (efter målgång) klantade vi och rev spinnun på storbommen (sorry Amiralen).
FUNleak


INGE VIDARE KRYSS! Men AIS:n uppdateras ju inte så ofta, så spåret är lite vilseledande! Inte syns Mariellas spår heller! Den blandade lite korten. "Rödstjärten" förirrade sej på S sidan om den röda färjan.Märket är ungefär vid den vänstra vändpunkten längst nere på bilden.

*

(12.6)  OS SEGLING # 4 (Niku, Mikko, Frida... )

BRA START O ARGAN LIST - KLAR SEGER!
Bästa starlinjen hittills! Vi närmade oss linjen fär styrbord i lovart om Imppu B, som bromsat upp. Samtidigt gick Troy förbi i lä om den stora Bavarian. Jag var ett tag nervös att Jokke skulle komma upp och pressa oss över linjen och bromsade lite och sedan full fart. Vi mäste ha startat nästan på skottet båda två.
Efter att ha gått vidare en liten stund, konstaterade jag att vi har Troy på en bricka! Vi kunde köra dem för långt, så att de efter stagvändningen skulle komma mera i bleke under Storaisarn. Jokke gjorde ett desperat försök att slå och gå för om oss, men han insåg att det ej går och slog tillbaka.
HÄR KAN TILLÄGGAS ATT VI JUST DÅ FICK LITE MED, MEN FÅR JU INTE ÄNDRA KURS NÄR EN ANNAN FÖRSÖKER HÅLLA UNDAN GENOM ATT GÅ FÖR OM!
Vi slog ögonblickligen när Troy gjort det och fällde en del för att minimera bleket för vår del. Troy kom mera i bleke, och gjorde ju två stagvändningar mera än vi i den lätta vinden, och blev ordentligt efter. De  gjorde sedan ett desperat försök genom att gå V om Torraisar. Men de var förlorade! Vi kunde gå kortaste vägen, mellan Storaisar och Torraisar, till Kytö N märke. Det var banans enda märke.
Ett tag såg det ut som om Troy inte skulle förlora så mycket på sitt vägval. De hade god vind och bra höjd i kvällens ojämna brisar.  Men turen stod dem inte bi! Samtidigt hade Imppu B kryssat förbi oss, men inte oroande mycket!
Vi rundade som klar 2a med S tronic före Troy. Spinnakern fick vi upp klart snabbare än den stora Bavarian och tog in en del på dem. Men inte heller med blåsan uppe gick de bra och hade vi inte missat jippen på Pentala fjärden så totalt ,när storen fastnade i häcken och vägrade länga släppa greppet, så hade vi kommit rätt nära efter dem i väskan. Bakifrån hotade ingen oss!
Förklaringen till Imppus dåliga länsfart lär ha varit att de hissat totalt fel segel.

Resultat

Stora klassen: FinnFUN, "Rödstjärten", Imppu B, Troy... (8 startande)
Lilla klassen:Sabrina, Skärflickan, Gamraten (H-båt) (5)

'

 

(5.6) OS #3 – KNAPP FÖRLUST I OJÄMNA VINDAR! (Niku, ... )

 Bra start i närmare östra ändan av linjen, men Troy var lite närmare flaggan, i lä om oss och aningen före över linjen. Till min förvåning sträckte de ut genom Aisar sund och till märket K. (EN INTE LYCKAD VÄG DÄR MAN RUNDAR EN STEN SOM FÅ VET VAR DEN ÄR! Varför flyttades inte K så som kölbåtsnämnden beslöt?)
Vi fick lite spegelvind och rundade klart bakom konkurrenten. Troy slog sedan ett gott stycke från Vargen och jag valde att gå ända fram, för att inte ge honom möjlighet att slå på oss nästa gång. När vi sedan slagit västerut hade vi nästan genast dålig vind. Samtidigt hade ”Rödstjärten” S tronic ”från ingenstans” kommit fast oss. De hade tydligen slagit genast och gått i bra vind, vilket också Troy gjorde.
Beslöt sedan att slå lite efter Salonan, för att säkert inte bli störda av Bavarian. Nu efteråt vet man att det var fel beslut. Troy fick då och då bra höjd och verkade också gå förhållandevis bra. Bakom den kom också Cirrus tidvis med bra höjd. Men bedömde att det var för sent att gå och ställa sej i den kön. Samtidigt gick Rödstjärten inte bra och tidvis lågt, så mitt beslut blev att gå så långt att vi sträcker till märket. Det skulle inte bli ett speciellt långt slag.Men Weber Brothers gjorde ett slag västerut och gick klart akter om oss, men när vi närmade oss märket kom de för styrbord, gick för om (helt i onödan) och slog på oss, trots att redan vi gått lite för långt. Kanske det var nöjet att få slå på oss som tog kommandot?
Så kom vår spinnaker upp före Rödstjärtens och vi gick förbi. Då märkte jag att vi hade fel spinnaker. Det var tidvis t.o.m. ganska mycket  
i mot och definitivt inte vind för en länsspinnaker. Kortslutning hos både C och VC! (Segelström var av den åsikten, vilken jag nog kände till, att vi nog gick aningen sämre med den än vi hade gått med AP:n.
Nå Rödstjärten gick egentligen inte bättre än vi, men kom tidvis närmare med ojämnt men ökande vind bakifrån. Men jag släppte dem inte så att de kunde täcka oss. Samtidigt tog vi klart in på Troy och Jokke blev nog lite nervös.
Men de vann med ”klara” 9 s i korrigerad tid.

Nu kan man spekulera i hur det hade gått om vi skulle ha låtit Salonan gå förbi och seglat vårt eget race mot Troy.
Jag tror inte det hade gått bra, för de var ju inte snabbare än vi och med de bakifrån kommande pustarna hade vi tagit fast dem och de hade luffat. Så kan man leka med tanken att vi hade hissat AP:n genast. Hade den varit tillräckligt mycket snabbare? Kanske vi inte hade blivit lika mycket attackerade bakifrån ... och då?
Stora klassen: Troy, FinnFUN, S tronic och Cirrus... (8 
startande).
Lilla klassen:  
Sabrina, Ann-Marie, Skärflickan... (5).

'

(29.5) OS SEGLING #2 Kom, tvekade, segrade... Med lov av livmedicus!

FÖRKROSSANDE ÖVERLÄGSET! Henkka, Giggen, Kalle.

Kom till hamnen i god tid, men där började jag tveka. Är jag tillräckligt i skick för detta? Kontaktade sedan Amiralitetets Livmedicus, som tillslut gav grönt ljus. Klart var att jag inte skulle göra annat än styra och vi beslöt också att segla utan spinnaker, för att minimera mina fysiska ansträngningar.
På våra onsdagsseglingar har vi en sådan regel att den som inte vill använda spinnaker hissar en vimpel i akterstaget före 5 min. signalen och får då LYS-talet sänkt med 0,03. En regel som skepparen på Troy är hårdmotståndare till, men vi försökte få honom att ta till den trots allt. Också S-tronic skulle segla utan spi. Men Jokke vägrade och jag ville inte segla med fullt LYS-tal och inte använda blåsan!
Slör start mot SW och sedan kryss till Knapperskärs S-märke. Troy tog bästa starten och vi hakade på deras akter våg tills kryssen bärjade.
Vi fick genast hyfsat trim och gick klart högre äv Troy i det smulla vatnet. Farten var minst lika som Bavarians, men tidvis klart högre. Trots att de hade en låg besättningsvikt (2 man och dottern Linnea), krängde båten inte mycket. Vi hade nog klart över 300 kg och det var riktigt lagom i vindstyrkan med max c 18 knop.
Inte ens när vi kom ut i sjögången, som till min förvåning var ganska måttlig, hade vi något problem med fart och höjd och vi brydde oss inte om att slå in under Knapperskär, utan nöjde oss att bevaka konkurrenten. De tre andra var redan otroligt långt bakom.
Vi hade ett skapligt försprång när vi rundade till länsen som gick tillbaka till punkten där kryssen började, men fortsatte ännu vidare in till en prick N om Herrö. Nu väntade vi givetvis att Troy skulle länsa fast oss, men deras manöver dröjde och dröjde och när blåsan äntligen var uppe hade de stora problem med att få ordning på allt. Enl. vår Henkka, som noga följde med manövern, var de många gånger mycket nära att göra en Kines, men till all lycka undveks det.Detta lär inte vara den värsta krängning de hadde mot lovart. (Foto utan Zoom, inzoomat efteråt))

DET ÄR JUST FÖR ATT UNDVIKA ATT SÅDANA SITUATIONER SOM VÅR VIMPELREGEL KOMMIT TILL.
Man skall kunna komma med fast det blåser lite onödigt mycket, eller har en ovan besättning, utan att behöva riskera besättning och utrustning, och ändå ha en liten chans att klara sej i tävlingen. Sällan lönar det ju sej för ett bra team att segla utan spinnaker på en vettig LYS bana! Men sänkt LYS-tal hjälper!

Troy kom nu ganska nära oss innan rundningen, men inte så nära att man blev "nervös". Så var det bara att utan stress kryssa tillbaka till Knapperskär, och vi hade inga problem att lämna dem igen ordentligt. Jag brydde mej fortfarande tusan i Trget Speed och vindvinklar och körde enbrt på känsla och njöt av kryssen.

Vindmätaren är fortffarande knäpp sedan förra sommaren, men inte var den lika galeningen som Niko rapporterat från Grand Opening!

Så kunde Troy gå med spinnaker ungefär halva vägen mot mål, men tog ner den onödigt tidigt. Jag hade nog fortsatt ännu ett stycke, med låg kurs, så som vi gjorde med vår spirade fock innan vi tog bort den och höjde mot Aisar sund.

Vi var 1:09 före dem i mål och över 10 minuter i korrigerad tid, 3an Cirrus klådde vi med över 20 minuter i korr. tid!

Båten var rolig att segla, men inte är det ju skojigt med sådant motstånd! Med fullt LYS-tal hade vi ju ändå vunnit klart, men tänk om det hade blekat till efter första kryssen, som det visst var lovat. Då hade Troy susat förbi tedan på första länsen...

Troy har LYS 1,27 o Gph 624,4,  mot vårt 1,23 och c 650. Så svårt är detr att skylla på vårt LYS-tal!? Nog får konkurrenten allt se sej i spegeln och kolla sin utrustning och hoppas på att få mera besättning till nästa gång. Eller kanske lättare vind hjälper. Vi får se under sommarens lopp!

*

 

GRAND OPENING, ESF - LYS SEGLING UTAN SPI./GENNAKER

ESF gjorde ett försök att locka med kappseglare som inte är så vana seglare, har svårt att få besättning (gäller alla i dagens läge!) och kanske är rädda för spinnaker mm.
Försöket blev till slut en smärre framgång! 12 i stora klassen och 2 i lilla, och alla startade! Som jämförelse kan nämnas att Wikström veckoslutet innan hade 9 + 2 varav bara en liten startade, men avbröt. I stora klassen uteblev 2 st. OK, vi hade bättre väder och 1 vecka mera tid för seglarna att förbereda sig och båtarna!
Vi kan också vara nöjda med deltagarantalet p.g.a. att ESF fick in sina tävlingar i förbundets kalender först just innan denna tävling, trots otaliga påtryckningsförsök. Tillslut byttes person och de kom in. Här har vi säkert orsaken till att endast 3 båtar från andra föreningar deltog!

 

ETT STORT TACK TILL

VIVECA FÖR WEBARBETET OCH RABBE OCH STINA FÖR START- OCH MÅLPROCEDURERNA, SOM TYDLIGEN GICK UTAN PROBLEM, TROTS MANSSPILLAN!

 

.

Överraskaren lägger ut. Niku vid spakarna och Mange på fören. (Foto Konvalecenten)

RESULTAT: 1-FinnFUN, (Niku, Mange) 2- TROY, (Jokke, Linnea) 3-MercedesLENCO (Hannu + 6 gubbar!), 4- Casper (Henkka, Seija), 5-S-tronic (Andreas, Peter, Teddy + 2)
Se:
http://www.esbosegelforening.fi/images/stories/Kappseglingar/2013/Grand_Opening/Resultat_ESF_Grand_Opening_2013.pdf

 

FUNleak: RYKTEN OCH SANNING OM TÄVLINGEN!?

 

Starten.
Vinden var kring NO-O och därmed blev det slör start. De flesta tog fart rätt långt från linjen, men Troy kom för styrbord och slog under S-tronic, lite på övre halvan av linjen. FinnFUN startade 3je överst vid östra ändan av linjen. Ovanför Origo, Carolina och Vera. Båten accelererade lite trögare än Niku väntat och Vera fick fart och gick förbi och höjde onödigt mycket så Finngulfen fällde genast när den kunde för att inte hamna i bleke i Aisar sund. MercedesLenco var rätt långt nere, vilket låter vettigt för klassens snabbaste båt, men försenade sej väl mycket och fick störd vind. S-tronic började synbarligen i onödan bromsa genom att ”orma” och då steg Troy uppåt och tog full fart mot linjen, som de nådde aningen för sent, men fick föga överraskande, klart bästa starten.
Casper var c 1 båtlängd rakt bakom Troy. FinnFUN var kanske 6e över linjen.
Troy kopplade genast fockens ytterskotning, som låg färdig på båda sidorna och drog sakta ifrån! (Proffsigt!) Troy, Casper och Lenco drog iväg ganska lågt nere och tog en klar ledning. I Aisar sund låg FinnFUN 5a, Vera framför och S-tronic lite bakom i lä. Först nu ansåg man på FinnFUN att det lönade sej att skota ut focken
.

 

Vid O-märket Rövargrund blev det dags att spira focken. I den manövern var Casper snabbare än Troy och Lenco! Farten sjönk med c 2 knop till 4-5 kts. FinnFUN var då c 1,5 min efter Troy och på länsen drog man lite ifrån S-tronic och Vera tog man aning in på. (Här inverkade troligen Salonans högre besättningsvikt och samma gällde säkert i ännu högre grad för Lenco!)  
Till röda lateralbojen O om Systrarna kom Troy ännu som ledande båt (LYS 1,24 –V) före Casper(1,24 -V), som i rundningen gav plats åt Lenco (1,28 -V), och hamnade i deras spillvind. När Casper slog gjorde Lenco det samma till Henkkas förtvivlan och konstaterar: ”En trevlig början på kryssen”! 
 ”Vid röda bojen var vi bara några båtlängder efter Vera och tackvare bra runding låg vi högre uppe på kryssen mot Knapis och gick lätt förbi konkurrenten”, säger en stolt Niku. Alltså en bra början på deras kryss.
Det var kryss till S-märket O om Knapperskär. Troy, Lenco och Casper hade problem att hitta det rätta trimmet. Längst torde det ha tagit för Casper. Däremot hade tydligen FinnFUN alltså bra krysstrim  genast! Troy kämpade en jämn kamp med Lenco tills vinden på slutet ökade till 5-8 m/s och den större båten rundade först, men fel väg och fick korrigera felet, men gjorde det aldrig enligt reglerna (enl. de uppgifter vi fåt!)! (Man bör först korrigera felet. Alltså gå tillbaka den väg man gått fel och sedan runda rätt, säger Amiralitetets regelexpert!) Men nu var Troy åter före! FinnFUN (1,20 –V) passerade Casper, så taktiken måste ha klaffat för dem!

Men Niku skriver: ”Ett tag när 
vi mötte Casper (vi på babords hals) frågade jag Henkka om vi fick gå. Han tyckte att jag bad lite väl sent, men ropade att vi fick gå. Det blev kanske en halv båtlängd i mellan och jag tror att Casper inte behövde väja alls för oss”. (Vår regelexpert Styrbordsbåten kan fortfarande protestera! Reglerna säger ingenting om egna privata anrop!) Amiralen känner inte till fall där styrbordsbåten skulle ha uppträtt så svekfullt!


Länsen till N-märket vid Kytö var aningen sned, så på Troy ”orkade man inte spira focken, trots att man borde ha gjort det”. (Slappt!) Det gjorde inte Lenco heller men gick förbi och var några båtlängder före vid pricken. Vinden var svag i början, men ökade mot slutet, vilket hjälpte bl.a. FinnFUN att närma sej de två ledande! Också här var man slöa! Man satte spirbommen i beredskap, men spirade först när Casper började ta in!

 

Troy slog genast bort från Lencos backvind och trots att han såg att konkurrenten sträckte rätt nära märket, som var S-märket man kom ifrån, fortsatte man på sitt slag, glad över att trimmet nu var bättre än på förra kryssen. När man sedan slog gick den hemska sanningen upp för skepparen! Man sträckte över märket och FinnFUN var i jämn brädd och avgjort närmare än vid förra märket. Tappade man segern här? (och på föregående läns?)
Henkka anser att FinnFUN kryssade bäst av hela fleeten och tillägger att den gick fint.
(Amiralen: Inte underligt! Om man tar ett medeltal på besättningarnas erfarenhet och skicklighet så tror jag Niku och Magnus tar en klar seger! Inga nämnvärda tabbar, mindre slöhet och tydligen en lyckad taktik. Den uppfattning har jag kommit till efter att ha läst de olika rapporterna och hört lite om seglingen!)

 

På FinnFUN gör man inte som Jokke! J  Man försökte först sträcka över Kytö Käringen, men vågade inte gå så nära som det hade behövts, utan slog ett kort slag ut och så tillbaka mot märket. (Perfect!)

 

Sedan var det bara att köra i mål runt Knapperskär och Långgrund, med utskotad fock. Troy gick nära Knapperskär och fick bara en kort stuns bleke. Lenco tog en större lov ut och Jokke bedömde att Troy gjorde rätt. Så gjorde Lenco igen en stor lov runt Långgrunds udden, vilket är förståeligt att en gäst gör på det stället, men har man en plotter, så kan man nog gå betydligt närmare! Från Långgrund in fick man trimma hela tiden för max speed och för att undvika broachar.
På sista benet förlorade Troy dryga 30s till åt Lenco, trots att den gjorde de nämnda lovarna och Jokke är övertygad om att besättningsvikterna spelade en avgörande roll här. Han tror inte Salonan är så mycket snabbare i sådana förhållanden.

  

Ettan, FinnFUN                         Tvåan Troy                                            Trean Lenco,.går i mål!

 

Efter målgången var det klart att vi skulle placera oss på pris plats, men skulle det bli 1:a, 2: eller 3:a?
Sade både Jokke och Niku. ”Efter att vi kommit i land meddelade Amiralen att vi hade mindre än 1min marginal till Troy”! Till vår fördel!
 
(Den matematiskt begåvade Amiralen hade fått målgångstiderna och räknade med hjälp av Lumia 920 resultatet. Ringde först Jokke, vars huvud tydligen var lite urblåst av havsvinden och jag osäker på mitt räknande. Till slut fattade han att jag hade rätt och jag meddelade den goda nyheten åt FinnFUN!)

 

Så konvalescenten tog sej (med läkarens lov) en andra gång till Amiralshamnen!

 

DEN TILLFÄLLIGA SKEPPARENS SLUTORD 

Gasten hade små problem att hitta rätta linor, men eftersom tävlingen var utan spinnu, var det inte så mycket linor att hålla reda på. Vi gjorde inga nämnvärda tabbar. Kaptenen hade dock lite svårt att inse att på ena bogen fick vindmätaren visa 27-28° apparent vind, medan på andra halsen låg vinkeln på ca. 18°. Dagen var fin, vädret fint och vinden 8-12kn. Stort tack till bra gast, Magnus! Det var roligt!

 

AMIRALEN
Vad annat kan man säga än att lärlingen man släpade med sej till AMERICA 500 1992-93, via Palos i Spanien, Madeira och Kanarieöarna, till San Salvador (Guanahani för indianerna) i Bahamas och hela vintern i Karibien och hemåt*... Börjar lära sej kappseglingens ädla konst!

*Om det äventyret kan du en vacker dag läsa på denna hemsida!

 

 

 

 

 

 

EFTERSNACK:
- Både Niku och Mange anser att Casper inte vejade. Henkka säger att han hade träffat dem mitt i sidan! Alltså ett typiskt protestfall, som Henka tydligen hade vunnit om han trots allt hade protesterat! TAG LÄRDOM AV BÅDA "PROTEST SITUATIONERNA!