Båtarbeten

FinnFUN, 2013:

(30.5 -13) ÄNTLIGEN! Jotico i Åbo har meddelat, att de beställda delarna till Gennaker Peket har kommit!
När skall man orka börja bygga det? Röret blir väl det jobbigaste, så som jag tänkt det!

PETER MARIN Ab har gjort ett och annat på båten! Senast detta:

 
FÖRE                                                                       EFTER

(16.11) När man klåpar och slarvar vid avriggningen så kan det bli dyrt! Men när Peter gör en billig reparatipon så blir det såhär bra! Helt acceptabelt och jag tror inte många märker det om man inte påpekar saken!
Nå ja, Peter Marin är en helt nygrundad firma, men Peter är gammal i gamet, men inte så gammal själv (c/o Jouko Lindgren, förståss)! 

*

(22.6) Idag är planen att bl.a. fara och kolla om Kalle fått den nya rostfria vattentankens mätare att fungera. Varvet lär ha kopplat kablarna fel vid elpanelen..
Skepparn har sedan onsdag kväll varit i feber och magproblem, som inte helt är övrt, men febern är borta!

(17.5) HISTORISKT! ALDRIG(?) HAR BÅTEN SEGLAT FÖRE WIKSTRÖM!
Nu var vi ute och provseglade och Xelina dök också upp ur dimman!
Inte var allting helt ok ännu men båten kändes bra i 10 knop, enligt vindmätaren, men det var nog snarare 7-8 knop!
Nu är frågan om jag skall orka göra någonting på båten, men till Drumsö planerar jag att ta den på frdag eftermiddag! Flunsan grep in!Xelina var betydligt längre ute än vi och hade t.o.m. spi. uppe! Vi hade inte ens dem med! Inte kan man ju riskera att bli övertränad!

(15.5) BÅTEN KRÄNGDES PÅ MORGONEN! Med hjälp av Giggen och Daije!
Sedan for Amiralen och hjälpte till att göra den nya Doyle Ice focken färdig. 21:40 var den mätt, nägonstans i vildmarken norr om flygfältet!Amiralen behövde inte ens röra de tunga vattenkanistrarna! Dem skötte Daije och Giggen!
Stort tack till Slättisborna!Pekka sitter vid datorn och Daije håller en jacka som solskydd och Giggen ser intresserat på.
Amiralen försäkrade sej om att Pekka inte hade slagit in båtens nummer! Detta för att motverka eventuella inbyggda system i krängningsmätaren, som skulle försämra resultatet för FinnFUN! Krängningsmätaren är ju kondtruerad av "värsta konkurrenten" Jokke M!
Så for Amiralen till Lovisa för att hjälpa till att få focken klar!

(16:00) SEGELSTRÖM HAR BÖRJAT SY ICE FOCKEN! AMIRALEN TILLFÄLLIGT ARBETSLÖS!
Snart skall vi föra segel till en 40 fotare i stranden och så fortsätter arbetet på focken!
Före det tvingade Amiralen Segelström på en närande lunch!
(21:40) Focken var mätt någonstans i ödemarken norr om flygfältet och 35 minuter senare, efter en 14 h dag, var Amiralen hemma igen.

(14.5) I DET NÄRMASTE KLAR FÖR KRÄNGNINGEN!Båten är alltså redo för krängningsprovet som görs tisdag morgon. Daije har lovat ställa upp och hjälpa och vindförhållandena kan bli mera idealiska än i dag då tre båtar krängdes i Amiralshamnen.
Niku och Amiralen tömde en hel kärra roju ur båten mellan 17 och 20 i dag. Innan det hade jag redan kört bort ett stort lass! Återstår bara att slänga ut lite kläder, extra verktyg, seglen från däcket och placera lite grejor på deras rätta platser. Sedan återstår endast en mängd dam. Giggen har ju hittat på undanflykter för varför han inte kunnat komma och göra det! Nu blir krängningen säkert misslykad tack vare det!
Efter avslutat krängningsprov bär det av till Doyle för att färdigställa Ice focken. Tyvärr har det inte blvit tid att testa Ice storen, så vi får utgå ifrån att den är helt OK.
Men skydd för spridarspetsarna borde fås på innan de första tävlingarna på veckoslutet!

(13.5) I DAG VAR JAG MYCKET NÄRA ATT SKIPPA VM!
(17:00)
Men nu till hamnen och mäta segel!
(23:00) Har beslutat att hänga ned ännu! Inte minst p.g.a. de ekonomiska orsakerna!


(12.5) I AMIRALSHAMNEN EFTER SPÄNNANDE FÄRD

Inför krängningen gör jag mitt bästa att köra tom bränsletanken, så motorn var på i flera timmar på Drumsö. Det verkade inte som bränslet skulle minska alls fast jag tagit värmaren till hjälp.
Men så plöttsligt visade den nästan på rött och darrade lite. Köpte 10 L diesel, som jag var stand by med hela vägen till Esbo. Båten var ju inte helt seglingsklar och det ända segel jag hade med var en 9 kvm stormfock. Kollade mätaren med jämna mellanrum, men nu minskade mängden inte alls och jag kom fram utan problem.

GANSKA MYCKET ARBETE ÅTERSTÅR!?

Detta vat läget när jag kom till båyen vid 11 tiden! När jag gick var bordet på plats och mastkablarna kopplade mm
Planerar fortfarande att föra båten till Amiralshamnen i dag. det kräver nog lite städning med tanke på sjögången.

(11.5) ICE SEGLEN FUNGERAR DÅLIGT?Trots att den nästan färdiga Ice storen är utbredd på golvet, hade Amiralen lite väl varmt, trots lite kläder!
En förbättring! Med skruven längst till höger kan man justera spänningen i lattorna!

(9.5) NYTT FÖRSÖK! SER UT ATT LYCKAS!Men lite trångt är det! Basti höjer armarna för att blidka Asarna? En Swan 37a ligger också i gömman för om Guylinen! 
Amiralen börjar bli mogen för en semesterresa med färjan i bakgrunden eller någon annan!Jo vi rymdes i bassängen och Basti körde bilen och jag hans cyckel på däcket till vår tillfälliga hamn på Drumsö. Där fick vi "råexemplaret" av Ice focken "inmätt" i förtriangeln!
FINNFUN BLEV ALLTSÅ 2a I TROIKKAN EFTER CASPER OCH LÄMNAR TROY PÅ SISTA PLATS!
Måndag 14.5 har vi "gruppkrängning" i Amiralshamnen och efter det väntar Wikström 19.5 (LYS=inkörning av båt och besättning) och ProSailor ORC Race följande dag på samma bana!

(8.5) SÖSÄTTNING MED FÖRHINDER, MEN EJ SOM VÄNTAT!
Båten kom ut ur hallen 1,5 timmar före sjösättnings tidpunkten och skulle t.o.m. ha kunnat gå i sjön 1 timme i förtid, men jag ville stänga tvättställets genomförings ventil. Konstaterade att den var lika trög som septitankens dito och tog i med alla krafter! Hela genomföringen rörde på sig ordentligt och det var ingen vits att riskera att den skulle läcka när båten sjösattes.
Vad som hände var att jag hade vridit åt fel håll. Lurad av att den inte gick åt samma håll som septikranen och det faktum att septins kran varit så trög förra året att jag var tvungen att använda benkraft för att få den att röra på sej.
Det problemet hade kag saligen glömt under vintern och problemet kvarstod! När Jussi från Lindgrens kom och kollade läget, konstaterade han att septins genomföring också rörde lite på sej.Fick lite goda råd om hur problemet skulle lösas. Ringde Klas, som var i startgroparna för att komma till båtens tillfälliga hamn i Laxvarpsviken (trodde den heter Smedjeviken). Så började jag jobba på med hjälp av Basti som dykt upp. Snart var också Niku på plats och c 15:00 var vi klara. Varvspersonalen hade emellertid redan packat ihop för dagen och det blev beslutet att båten går i sjön på onsdagen när jag infinner mej!Genomföringarna lösgjodes just så mycket som bilden visar. Niku och Basti rengjorde seda allt som gick på utsidan och jag skötte insidan. Sedan tätade vi med en massa som härdar t.o.m. i vatten.
Så mycket skall konstateras att det inte var lätt att spänna fast genomföringarnas muttrar, där inne i det lilla skåpet under tvättstället! Hoppas manövern lyckades!
I varje fall fungerar avloppets vebntil perfekt, när man vrider åt rätt håll :-) ! Men också den andra kranen fick vi att fungera hyfsat bra!


På kvällen var jag tillbaka i båten och grovstagade masten, som hade lyfts på trots att sjösättningen inhiberades, och den är nu i det närmaste klar för att hissa upp mej med Ice focken, för att att passa in den i förtriangeln. Hoppas på svag vind i morgon!


(6.5) SJÖSÄTTNINGEN NÄRMAR SEJ!Ena ankaret har ny plats i sittbrunnsfacket!Propellern är klar!

(27.4) SOLPANELEN MONTERAD!

Och "ISBITARNA" till storsegelet har kommit till Lovisa!

(22.4) BOTTNEN MÅLAT NÄSTAN FÄRDIGT!

Lite måste det ännu bättras på!

(20.4) TUFF DAG PÅ "JOBBET"
Fick sitta och svara på Henkkas goda råd och fräcka komandon hela dagen......medan primern på kölen torkade (inte så ojämn som den ser ut!) och...... någon humorist tejpade detta på akrespegeln.


(19.4) BOTTENSLIP, BOTTENSLIP HELA DAGEN LÅNG...
INKLUSIVE SPACKLING AV SMÅ SKADOR PÅ KÖLEN!

(17.4) STEFFI HAR GOLVET TÄCKT AV ICE!Vår nya fock, Doyle Ice!

MÖRKLÄGGNING !


Nedan tanken så som den var när jag åkte hem idag. Det är den sista ni får se av den :-) !
Fortsättningen mörklägger jag härmed! (Bilden ovan!)

(16.4) TANKAR OM TANKEN - ÄN EN GÅNG !?Ändrade mej igen? Hur ser detta ut? Nu är den längre bak än ursprungligen tänkt!
På tisdag gör jag det slutliga beslutet? Eller... Kanske jag borde ta ledigt en vecka först :-) ?

(14-15.4) BORTKASTAT VECKOSLUT !?
Hade beslutit att tanken skall så långt bakåt som möjligt och planerade och fundreade hela fredag/lördag hur det skulle lösas och så började verkställandet. På hemvägen på lördag kväll började misstankar om att det inte skulle fungera spöka i huvudkontoret. På söndagen besannades farhågorna. Lite lamineringsarbete hade gått till spillo! Detaljerna må förbli onämnda!
Idag har jag så påbörjat monteringen fast mot skottet till förpiken. Alltså hela 0,5m längre fram! Magnerverna lider, men vad kan man göra när tiden börjar ta slut!
OK, jag sparar väl lite vikt i form av mindre monteringsmaterial!
På måndag kommer säkert den nya "Ice" focken, som borde provhissas och "mätas in" i förtriangeln. Det betyder att masten borde vara uppe, men det sker nog inte före Wappen!
Nå, Segelström är nog mer än fullt sysselsatt ändå!

(Fredag 13.4) TROTS DET RYMDESTANKEN !Nu gäller det att få den monterad så att den hålls på plats i sjögång och vid grundstötning. Mycket passning, spackling och laminering återstår!

(12.4) ÄNTLIGEN EN PLATS VÄRDIG EN AMIRAL


HUR SKALL VATTENTANKEN RYMMAS UNDER KOJEN?


(9.4) Idag flaggades det givetvis för att det för första gången på länge infann sej två gastar och hjälpte med båten! Riktiga lortgrisar förresten, som synes av bilderna!Niku i förgrunden och Jonte i bakgrunden jobbade flitigt i ca 2,5 timmar och nu är bottnen lika bra som Caspers. Finishen gjordes med nr 800 vattenslipningspapper.
Om jag får båten flyttad till verkstadssidan kanske jag ännu provar lite med nr 1200! Men lite spacklande behövs på kölen. Så hoppas jag fö bpten lyft så att msn kommer åt köjens undersida! Hur månne den ser ut.
Också ställena där vaggans tassar är måste ännu slipas. Tassarna går ej att justera mera neråt så det skulle vara möjligt.Till all tur finns det tvättmöjligheter längst borta i hall 4. I annat fall hade pojkarna nog blivit utan maten och fått fara hem.
"Grisen" t.v. är Jonte, den andra alltså Niku. STORT TACK TILL DEM!
Själv for jag tillbaka till båten efter maten. Tog itu med solpanelen och kunde konstatera att den medföljande kabeln är för kort. Men fortsättningen får vänta.
I morgon far jag utomlands med Daije och skaffar mera cruisinggrejor!


(8.7) Idag skulle lagunbordets ställning sittbrunnsfacket ha blivit färdigt, men så behövde ena teakklossen sågas och jag slapp inte in snickarverkstaden.
Solpanelens montering är påbörjad. det är ett arbetsdrygt tilltag. Luckgaraget måste skruvas lös för att undersöka hur och utföra dragningen av den onödigt korta elledningen som följde med. också ett otal småskivor och innertaket måste lösgöras. Allt detta är nu gjort och elledningens dragning kan börja.
Men i morgon får jag hjälp av Niku och Jonte med bottenslipning.Så till det går väl "hela" arbetstiden.
Mastens nya motor ljus är också monterat.

(2.4) VAD ÄR NU DETTA?
Att detta är en solcell förstår alla, men att den skall ge energi åt vår hemliga elmoror, vet få! Den behövs för att vi skall ha en chans mot genuabåtarna i banseglingarnas starter i "Havskappseglings" VM! Tillsvidare är den omonterad!
Däremellan kan den vara bra till att hålla batterierna i skick. Det har jag haft lite svårt med hittills!


(27.3) TILLBAKA IGEN!Åter på plats, men endast på prov. Här har jag förbättrat båten! Tidigare kunde durkarna inte tas bort utan att man avlägsnade bordet först. Detta var ju besvärligt och vid en eventuell grundstötning med läckage, rentav farligt! Men det är inte helt ovanligt att båtar görs så!
Nu är durkskivorna åter borta. de sågade ytorna skall vid tillfälle lackas.

(22.3) VAD HAR DENDÄR GALENPANNAN NU I KIKAREN?Durkarna ut så att båten blir lättare? Det kunde man ju vänta sej av honom!? Ge dej till tåls!

Rullen är nu ommonterad! Om den ej fungerar tilfredsställande så får jag fråga råd av GIGGEN!

(15.3) DÅLIGA NYHETER
I dag var det igen en dålig dag på jobbet! Efter den sedvanliga ärtsoppslunchen med Jonte skulle jag fara till ProSailor och köpa en ny häcklina mm. Halvägs till Lindgren kom jag ihåg det och vände om.
Då började det! Linan hade inte kommit och av de två block jag ville ha fanns endast ett. For till båten med några prylar.
Beslöt lösa problemet med fockrullens justerlina. Borrmaskinens accu var slut. Fick låna en av Peppe. Borrade två hål i en kloss och så var också den accun tom. Fick en ny, men också den var slut...
Talade med Willy om hur man kunde sy fast eller spleissa skoten jag fick som rankingpris till specialhakarna. Se bilden!

Här är mitt första försök. Nu skall det testas med hjälp av en vinch på båten!
Den dåliga nyheten för gastarna är att manicken inte går att öppna så där bara. Den är mycket teknisk och man måste lära sej mekanismen, som är 2-fasig! Tanken är att fockbyten skall gå snabbt och då är det att börjar fundera ut hur den fungerar!
Så är det frågan om hållfastheten! Håller inte öglan ihop, är ju gastarna i blåsväder!
Idén till denna lösning är Jontes tanke idag att båten borde fås lättare för att focken skall orka dra bättre i lätt väder! Hittills har ju varje försegel haft egna skot. Nu kan de lämnas bort och båten blir mycket lättare :-) !
Säg inte att jag inte hör på gastarnas åsikter!

(13.3) Detta blev min lösning!
Monteringen tog c 1 timme och gummit kostade 26,90! Som lim användes Sika och försäkerhets skull sitter det två skruvar i främre hörnen!

(11.3)

Försegelrullen är nu monterad, men justerlinans block måste ännu flyttas. Det är inte så lätt i den trånga ankarboxen!
Amiralens installation ger ca 15 cm längre J-mått än på en standard båt. Det har krävt, om inte blod och tårar, så åtminstone svett och svordomar :-) !
Men nu ser det ut som rullen skulle kunna fungera perfekt i sommar!Också inhaulerlinorna har nu bytts ut och ena revet har ändrats lite. bomlikstaljan inne i bommen verkar nu fungera perfekt. Orsaken till problemen var troligen att revlinorna gick i korss. Vajertaljan har också bytts ut mot en modernare av lina!
Bland de närmasre uppgifterna är nu att fästa bommens ändstycken med skruvar i st.f. de besvärliga poppnitarna!
Också häckstaget är det dags att byta efter 4(?) säsonger och taljan skall dras lite annorlunda. En tredja mantågslina måste också installeras i aktern.

(10.3)

Med Nikus hjälp fick vi förut om nedannämnda också bl.a. alla sex vinschar servade!Gennakerfästet är monterat, rullen är på plats (men inte helt monterad under däck) och skrovet är polerat där det är möjligt. Antar att Lindgrens personal sköter de ställena :-) ?Obs! Den lilla länken som sticker upp längst framme. Där skall ett block för gennakerns tacklina fästas!Niku polerade stösta delen av skrovet, trots att grannbåtarna trängde på!
På ett ställe satt han en trasa som skydd mot skavanker!

(5.3)

Bomlikstaljan är nu förnyad och på plats. Den verkar att fungera som en varm kniv i smör! Kan det vara möjligt?
Bomens ändstycken är ännu bara löst på plats. Kommer troligen att byta travaren och funderar på att ändra på i varje fall 2ans revlina.
Kickfästet i bommen, som varit provisoriskt monterat, är nu ordentligt fast! Så eftermiddagen gick inte till spillo, men flunsann har inte gett med sej!

(27.2)

Amiralen har bomlikstaljan hemma på golvet i vardagsrummet och fingret i munnen!
Tanken är att byta ut vajern mot lina i taljan. Men hu var det som den låg där i bommen?
Vad gäller drevets hål så börjar jag luta allt mer mot ett vanligt gummi. Man lär få ett sådant från en billig butik för c 20e, medan de anors kostar kring 80? Problemet med den billiga lär vara att den lätt rivs i hålets främre eller bakre ända när man trär på det. Men kanske man klarar det när man är varnad?

(25.2)

Nu är limmet kring drevet bortslipat, men hur jag skal göra sedan har jag inte kunnat besluta ,mej för ännu.
Så idag öppnade jag, med lite besvär, storbommen. Nu skall problemet med den uselt fungerande bomlikstaljan lösas.
Till det skulle nog lite hjälp vara på sin plats!

(18.2)
När m nu ingen frivillig har anmält sej (se nesdan 31.1), så får man som vanligt göra det själv!
När man har sjukskrivit sej från båtjobbet är det en lämplig sysselsättning att polera propellern, medan mar ser på dåliga TV program med eländiga finska resultat!. Det är väl inte mer än rätt att de få fiskar vi har i våra vatten skall ha nägot snygt att se på! Att komma såhär långt tog nästan hela dagen och här är ju inte hela propellern! Ännu borde det hela poleras med maskin?

(3.2)
LITE ROLIGARE ATT JOBBA
,
när man börjar se resultatet! Rullen är nu så långt kommen att endast lite målning återstår. Men den slutliga monteringen kan ju inte göras innan vissa andra (cruising) lösningar är gjorda!
När rullen sedan är monterad återstår att få justerlinan perfekt dragen.Nu är finishen färdig, anser jag! Ännu kan jag montera fockfästet tätt akter om rullen! Alltså för segel som inte rullas. (Bilden tagen 7.2)

EN CRUISINGLÖSNING
Nedgångsluckorna skall förvaras såhär när man cruisar! Monteringen i det närmaste färdig.
Under kappsegling skall denna vikt placeras mera effektivt!KRÄNGNINGSMÄTAREN måste flyttas när luckorna skulle ha täckt den.
En "fruktansvärd" vikt, 1 m högre upp svider i skepparens hjärta :-) ! Ren cruisinglösninge!

BESÄTTNING! Observera hur sprayhooden skall packas!

(31.1)

TVÅ BÅTAR - ETT PROBLEM !?Hur har de tänkt lösa det? Vi får vänta och se vad de gör!
(T.v. FinnFUN - t.h. en "arg" konkurrent.)
Obs! De smäckra propellrarna! FinnFUN söker frivillig polerare!

(25.1)

I dag var det en dålig dag på "jobbet": fick bara lite planeringar gjorda, slog huvudet 2 gånger i en takbalk...
För övrigt är jag rätt flunsig. Någon virus tippade Amiralitetets husläkare.
Så slutade arbetsdagen med att utslaget på vårt besvär kom...

(24.1)

RULLEN ÄR ÅTER (TILLFÄLLIGT) MONTERAD! (inte trumman)
Återstår att spackla och måla ovan däck. Sedan är nog linans dragning ett problem, som måste lösas!
Men kanske andra problem skall lösas före det! Det är frågan om "logistik"!

VAD ÄR NU DETTA FÖR ETT VERKTYG?
Nå, det hjälpte Amiralen och sparade både tid och smärtor!
Tack till Willy v. K på Lindgren för lånet. Mest tid gick till att dra lufttrycksslangen från en hall till en annan. Sedan var fören i ankarboxen på 0 tid ändrad så att muttrarna för de tre bultarna för förstagets rösttjärn kunde, för en gångs skull, spännas i botten!
Hur hade jag klarat det utan detta vapen?
Men man kan också konstateras att Amiralen börjar bli "blöt". Verktyget i sig har säkert sparat 2-3g i vikt, men genom att kapa bultarna hade han säkert ytterligare kunnat spara 20-30g. Och det längst ut i fören!
Nå inget hindraer att det görs senare, innan sommaren :-) !(23.1)

NU ÄR VI HÄR
Nå, lite längre faktiskt! Hålen är igenspacklade och stora hålet är omformat med spackel och i morgon skall det det kanske bättras på och sedan skall nya bulthål borras.
Sedan kan röstjärnet fästas och rullen provmonteras. Slutligt kan den inte monteras innan vissa andra saker först har gjorts/monterats. Det kan gå en månad innan det är gjort!

(17.01)

BESLAGET ÄR BORTA!

Arbetet med att justera vinkeln på fockrullens däcksdel har påbörjats. En motgång, som kostade flere timmars arbete var en skruv som satt så hårt att den vägrade att röra på sej. Inte ens uppvärmning hjälpte. Men efter en natt och byte av nyckel, beslöt den sej för att ge efter. Skruven sitter överst på rullen under däck, med c 4 cm arbetshöjd till däcket!
Nu är en bricka i nylon under arbete. Den är c 10 mm tjock i framkanren och c 5
i akterkanten och skall korigera vinkeln på däcksringen.

När rullen är klar skall justerlinans dragning ändras. Det är också ett litet problem att få den rätta vinkeln, utan att linan skavar på något ställen. Linan får tydligen inte alls ta i någonstans! I värsta fall blir jag tvungen att flytta blocket som går genom däcket ett stycke framåt?

DETTA VAR PROBLEMET:
Rullen kärvade ibland så mycket att man måste använda vinsch och det är inte bra! Man vet inte vad man kan dra sönder!
RÄTT INSTALLERAD SKALL FÖRSEGLET GÅ ATT RULLA IN ENKELT FÖR HAND!
DET GÖR DET INTE PÅ ALLA BÅTAR HAR JAG MÄRKT!

Så var springan på framkanten så stor att spi.skotet kunde fastna i den!

(8.12 -11)
NÅGRA TANKAR INFÖR SÄSONG 2012:
Försegelrullens vinkel måste jag ännu justera. Ett arbetsdrygt jobb!
En ny lättvindsfock har beställts (c 1 kvm större!) Också en ny hårdvindsfock blir det.
Försegelfallen måste ännu planeras och om organiseras. Häckstaget borde bytas! och taljan dras lite annorlunda.
Motordrevets gummi måste avlägsnas och ett nytt skaffas, eller så "täpper jag bara till" överlopps utrymmet kring drevet?
En rostfri septitank ingår i planerna för den närmaste framtiden. Min egen instalation i plast är inte så lyckad?
Ett justerbart gennaker peke från Seldén, lockar...
En solpanel för rufftaket finns pä önskelistan...
Spinnakerskoten kanske dras lite annorlunda,


Blir det en seriöst VM satning så blir det att överväga om den nu 3 år gamla storen borde bytas. I och för sig ser den ännu bra ut, men...
Sedan har jag lite lekt med tanken att förstora länsspinnakern... Kanske skaffa en större Code "X"?