Övriga seglingar

(19.2) AMIRALENS NÄSTA PROJEKT?
Nu är rullprojektet (korrigering av installationen) snart färdigt, måste man ju hitta på något nytt! Bogpropeller skall det vara för en ensamseglare! Men det skall vara en som täpper till sitt hål när den inte är igång!

 

(16.2)  AMIRALENS  FRAMTIDA  BOM !?


Denna byggsats kan man sätta på sin vanliga bom. Kan en rullbom bli enklare? En stor fördel är att man ser att allt går rätt till när man rullar in ! Sedan drar man bara ett bomkapell över, som vanligt. Denhär fanns på Baltic Rigings avdelning. Är själv en presumtiv köpare om något år?

AMIRALENS  NYA  PENSIONÄRSBÅT !?Med den kunde man segla bansegling, som entypsklass! Henkka och Jokke med så har vi ju redan en klass :-) !
www.mcconaghyboats.com/mc38/

(6.12) VAD HÄNDE FÖR EXAKT 20 ÅR SEDAN? FRÅGADE NIKU!
Nå Amiralen hade inte så noga reda på åren, men kom snabbt ihåg hur 3 finska båtar gick i väskan i Bahamas tidigt på morgonen på självständighetsdagen 1992. Tävlingen var America 500 och målet var vid ön Guanahani, som Columbus döpte om till...
(15.12) Till vad kanske du får höra, ifall Amiralen publicerar delar av sina "minnen" på dessa sidor, i en nära framtid. Material finns så det räcker!

PENSIONERADE VIKINGAR PÅ ÄVENTYR I VÄSTERLED
Här om dagen styrde 4 pensionerade vikingar kosan västerut. Man bordade Viking Mariella och färden till Stockholmen fick en bra början. Fartygets kock Tero har seglat över Atlanten i en förlängd Swan 77a, tillsammans med en av vikingarna. Han bjöd dem på efterrätten i Foodgarden. Det var inte vilken efterrätt som helst, utan hans egen som är en del av en hel meny, som nyligen vunnit en design tävling, design året till ära. Mycket gott tyckte alla!

 
Denna viking bjöd på cava genast i hytten!       Design efterrätten.
Resten av kvällen gick ovanligt lugnt till. Atlantseglarna träffades och Tero berättade om Swanens senaste äventyr och mera ingående om sträckan mellan Japan och Alaska, där han varit med.
Morgonen inleddes med champagne frukost, som kutymen bjuder för dessa seglare. Sedan körde man via Norrtälje till Rosättra Båtvarv. Den resan gick underligt väl, med undantag av att Malins direktiv i navigatorn vid några tillfällen inte följdes och onödiga omvägar gjordes.
På varvet blev vi väl mottagna och visades runt bland Linjett 34or och 37or (båda testade i Vene, den mindre i år) i olika byggnadsskeden, i träverkstaden och lagerrum. 

 
Här ena halvan av monteringshallen.
Det framgick att man ännu kunde få två 34or till sommaren, men Atlantseglaren tyckte att två är för många för honom, så köpbeslutet uppsköts.

    
Intressant kölinfästning. Säkert stark och ger ett hyfsat kölsvin, som väl de flesta vill ha.

Chauffören fick sina prylar till sin 33a och återfärden påbörjades. I planen ingick en fika i Norrtälje och det 100 åriga stället hittades efter lite sökande. Därefter flanerade man i lugn och ro längs den strida floden och några fotografier togs  av det forssande vattnet, som hade samma färg och, om möjligt ännu högre fart än läckan i Talvivaara!

 
Denna stela dam önskade oss välkomna.          Har regnat mycket när t.o.m. träden simmar?
Så hade chauffören fått för sej att besöka den lokala ICA butiken, som också den hittades efter lite sökande.  Atlantseglaren beslöt att gå med. Tillbaka kom de sedan så småningom, med en ansenlig mängd stora knäckebrödspaket. (Fiberrikt, fullkorns råg mm. Mycket hälsosamt alltså!)
När man sedan, styrde kosan söderut med dryga 60 km till Stockholmen och en knapp timme tills vi skulle checka in, började Atlantseglaren bli tveksam. Skulle vi hitta i storstaden och skulle vi över huvudtaget hinna i tid med tanke på rusningstrafiken. Han har erfarenhet av att tappa bort sej i dessa kvarter! När det sedan framgick att den sista check in tiden var endast 30 minuter före avgången och inte 60 minuter, som i hemstaden blev han synnerligen orolig. Att inte navigatorn var på var ju också dumt! Efteråt antydde seglingsdomaren att han nog tyckt att vi for från varvet onödigt sent, men hade inte sagt någonting. Reseledaren reagerade inte heller på något sätt.
När trafiken hade tätnat såg de en skyllt med Oslo och Stadsgården och körde ditåt, länge utan att se någonting mera vägledande. Tillslut susade man förbi en avstickare mot centrum.… Så kom de till ett ställe där de kunde vända till kontrakurs och småningom vända av mot centrum och kom till bekanta gator.
Något nummer till Viking i Stockholm hade reseledaren inte och man hade ingen aning om hur man hittar en nummerupplysning så man ringde till biljettförsäljningen i hemlandet, som förenade till Mariella. Otaliga gånger utan resultat! En nummer man fick fungerade inte heller.
Äventyrarna kom sedan fram dryga 10 minuter efter det röda skeppets avgång och sökte sej till biljettförsäljningen för att lösa in biljetter till Åbofärjan. Kanske skulle man hinna till Skatudden före Mariella och kunna få sina grejor från hytten, innan städpersonalen skulle städa bort dem, tänkte man! Man upplystes emellertid om att de brukar rekommendera att man tar Kapellskärsfärjan till Mariehamn dit man hinner före H:forsfärjan!
Färjan skulle gå 19:00 och man hade 2 timmar på sig till den. Ingen omöjlighet alltså! På vägen undersöktes en tidtabell och man kom till att färjan skulle gå först 20:00 och skulle komma fram 30 minuter före Mariella. Ett stort lugn sänkte sej över vikingarna, men till all lycka ändrade inte chafören körstil och inga onödiga avstickare gjordes heller.
Väl framme i Kapellskär susade man förbi skylten med köranvisningar och körde givetvis fel. Slutligen kom man till rätt inkörnings port. c 25 minuter innan färjans avgång, som råkade vara som man sagt i Stockholmsterminalen. Alltså 19:00! 20:00 går den någon annan dag! Vi fick betala  totalt futtiga14e för Rosella!
Man hann äta ala cart, inhandla taxfree produkter och slappna av i en tom danssalong och sedan göra en sightseeingtur i staden, efter att ha kollat ombordkörningsproceduren. Atlantseglarens lugn förbyttes i en gnagande oro. fanns det plats för oss på bildäcket? Det skulle ju vars synd att lämna chauffören och bilen att invänta Åbofärjan. Nä, inga problem denna tid på året?
Före vikingarna körde tre personbilar in efter att två kommit ut. Vi rymdes med och en liten hade eventuellt ännu fått plats! Så oron var helt obefogad! Återseendet av den råddiga hytten var kärt och samtliga var i behov av en stor nattfösare!

Mariella kommer till oss i Mariehamn!

FUNleak

*


NORD STREAM RACE I HELSINGFORS!HSK STÅR FÖR SEGLINGSNÄMNDENS UPPGIFTER.SJÄLVASTE EVA L DRAR UPP ANKARET!(20.10) De fem Swan 60orna seglade Match Race på Kronikan, som uppvisning (utom tävlan) idag. På måndag seglar de vidare, via Visby till Tyskland.
Med tanke på PR mm är nog tidpunkten lite väl sen för Finlands del! Inte mycket publik i kylan!

På lördag seglade man Match Racing på Kronikan!

Efter prisutdelningen var arrangörerna vänliga att ta upp båtarna en och en hos lindgrens, så att Amiralen kunde beundra deras T-kölar mm :-)
På måndag far de vidare mot Visby och sedan Tyskland.

. *

VAD ÄR DETTA???

Amiralens nya båt sade man hos Lindgren idag!? Måde?

En av Gasrörstävlingens Swan 60. 5 st kommer till Helsingfors c 18.10!

'

AMIRALENS SEMESTER I KORTHET
Start 29.6 Esbo-Kasnäs där vännerna reserverat plats och Sussi B förstärkte Nicotinas (Comfortina 32) besättning och garanterade delikata måltider också för Amiralen. Priset var högt! Fick stå för disken, när jag nu råkar ha varmt vatten och det lär fortgå också nu! 

Följande etapper har varit: Korpoström, Houtskär, Lappo (Där finskan tycks ha fått ett grepp, trots att ön hör till Åland. Bl.a. viktig text på bryggan enbart på
finska. På andra ställen finska före svenska... berusad  (finsk) personal på restaurang/fiskförsäljning!) Stället har vi satt i bojkott! Sedan Glada Laxen (Bärö), vars mat och vänliga mottagande inte kan bli bättre! Följde Sottunga, Verkan och Nagu, där Sussi B (tyvärr) byttes ut mot Vice Captain of FinnFUN, men alltså nu bordade föräldrarnas Nicotina! På kvällen Tjehovs Nysningen och efter det besök på tearerbåten, inbjudna av kaptenen, ESFaren Frej.
Nu riktas blickarna mot Mariehamn, men inte raka vägen!  Verkan, Houtskär Näsby), 11.7 73 års jubileum på Glada Laxen! Sedan Kastelholm, Mariehamn Ö 13-17.7! Vindarna ser ut at bli hyfsade och regnet minimalt! Dags att lämna Mariehamn och Casper och Puppis. Nicotina for redan 16.7! Korpoström Sommaren kom?
18.7 Sport o arbetsdag i Korpoström! Nicotina for till Stenskär. Träffades följande dag vid Gullkrona och seglade spinnaker till Helsingholm. 20.7 Kasnäs. 2 dagar! Kasnäsdagen 21.7 började med kort åskväder! kvällen gick i strålande solsken! Tidig start på söndag.Skall besöka tandläkarfamiljen på en ö N om Hangö! På måndag stiger seglingselev MOR (COW, RO...) ombord i Hangö för sista biten av hemresan!
24.7 Hemma! DET FÅR MAN TACKA DET FÖRBANNADE VMet FÖR!

*

AMIRALENS MIDSOMMAR I BILDER

Flickorna Majnander hissar ESFs flagga.

Sekreteraren Viveca kom på kvällsinspektion och fick en ros av Amiralen!

'

Ideligen kom det båtar som gjorde väldiga vågor. Många saktar av lite och tror att det är det viktigaste, men då görde de bara ännu större vågor! Bryggorna far illa av dessa "båthuliganer"!På midsommarnattstur med Troy.

Solen dyker snar upp!Paven i den ljusnande morgonen!Vi tog ett glas natten till ära innan det var dags att ta sej en liten lur.Morgonsolen lyser upp regnmolnen i väster.

Med regnet kom vännerna Seija och Henkka till hamnen, som traditionen bjuder!

Amiralens nattvaktstur var fuktig!

(18.6)   CASPER  TRÄNADE  I  KVÄLL!
         I FRISK VIND! UNDER PETRI LESKINENS UPPSYN!
         Pertris bilder! FUNleak
 Alla 7 på plats!


Tyvärr har vi inte tillgång till de videor som tagits! De kunde vara till nytta för oss!
Nikus skämt(?) i dag, borde vi byta ut några i besättningen? Mot pensionäretrna Lasse och Giggen, frågade jag. Jo blev svaret!
Det beskriver läget i team Finell för tillfället!
LÄGET ÄR VERKLIGEN BEDRÖVLIGT! Er skeppare är RÄDD för att råka ut för hård vind,  hans specialitet på senare år!!!
KAN LÄGRT BLI VÄRRE INFÖR SEMESTER TIDEN?

(14.6)     TROY TRÄNADE I KVÄLL!
(15.6)     EN BITTER, AVUNDSJUK OCH ELAK KONKURRENTS BILDER:

 

    

 

 

Och en annan konkurrentts avundsjuka i mera humoristisk anda:

Hyviä kuvia, lähettäkää Partiselle oppimateriaaliksi. Hän arvostaisi erityisesti tuota kuvaa, missä keulagasti ajankuluksi vetelee leukoja spinnupuomilla. Montakohan sai vedettyä?

Myös -984 on hyvä "monitoimiharjoitus", siinä Sampsa kuntosalin koneiden sijaan bodaa luun skuuttia vastaan. Tämän hyvä puoli kuntosaliin nähden on, että salin hydraulilaitteet on korvattu yksinkertaisella vinssi/köysi-yhdistelmällä, käsivoima kehittyy molemmilla koneilla.

Men nog skall de ha erkännande för detta! Jokke var mycket nöjd efteråt! 

Hela lördagen är de sedan på träningsläger!