OS 2021:

(8.9) OS#15 AMIRALEN TRÖTT – OS-POKALEN TILL XELINA!
FRIDA BLEV SÄKERT LIDANDE AV AMIRALENS IRRITATION OCH OSKÄRPA, VARS ORSAK HAN SJÄLV INSÅG FÖRST EFTER SEGLINGEN!

(VAKNADE TVÅ GÅNGER FÖRRA NATTEN TILL EN JÄVLIG MUSKELKRAMP I BÅDA BENEN/FÖTTERNA!)
MEN BANAN VAR NOG INTE TILL VÅR FÖRDEL. BARA 2 OMBORD OCH DET VAR SKÄL ATT INTE HISSA SPINNAKERN FÖR TIDIGT PÅ VÄG TILL 2 OCH XELINA FICK ETT FÖRSPRÅNG.

(ATT DRA BANAN FRÅN START TILL 2 ELLER TVÄRTOM, ÄR INTE RÄTTVIST MOT BÅTAR MED STORT DJUGÅENDE OM DET INTE ÄR KRYSS! DE KAN INTE GÅ LIKA NÄRA LÅNGRUNDETS OKÄNDA SYDSPETS, SOM DE MED MINDRE DJUPGÅENDE, ELLER DE SOM KÄNNERTILL VATNET!)
NU BLEV IMPPU B ÅTER EN GÅNG LIDANDE AV DETTA! (JAG HAR MINA GAMLA SPÅR I PLOTTERN!)
INTE HITTADE JAG HELLER FARTEN PÅ DEN SORGLIGT KORTA KRYSSEN FRÅN 2-3!
FRÅN 3 TILL MÅLET VAR DET FÖRST LÖS STÄCKBOG, SOM SEDAN ÖPPNADE SEJ SÅ MYCKET ATT MELGESEN, SOM GÅTT DÅLIGT, HISSADE EN GENNAKER SOM DEN BAR ÄNDA TILL MÅLET. XELINA HISSADE SPINNAKER, MEDAN AMIRALEN  SOVIT OCH VAR OFÖRBEREDD PÅ DET ÄNDRADE LÄGET OCH VI HADE INTE ENS FÖRBERÄTT OSS PÅ ATT DET KUNDE BLI SPINNACKERBOG. ALLT VAR PÅ FEL SIDA OCH FEL SPINNU KOPPLAD!
(OTROLIGT!)
INNAN VI VAR KLARA ATT HISSA, TOG XELINA REDAN NER SIN BLÅSA OCH AMIRALEN GAV UPP!
NÅ NOG FÖRSÖKTE JAG ÄNDÅ ÄNDA TILL MÅLET – TROR JAG!

GRATTIS TILL NICKE & TEAM XELINA TILL OS-POKALEN!

En serie på 13 år i rad bröts för mej!
VI FÅR POÄNGPRISET OCH DÄRMED AMIRALSSTOPET!

Serien för poängsegrar i rad är nu 16!
Det tröstar, liksom ett påpekande från en dam i Kina, att jag är den äldsta och -----! Något jag glömmer ibland!


!!!
Om Frida kan komma, strävar vi till att ställa upp i KLVs Tiistis nästa vecka!
Detta som en inkörning till att nästa år kanske enbart segla den serien!
Där är mera båtar (c 15 förra tisdagen!). Endast två klasser! Inget myller av ”alla möjliga och omöjliga båtar” och därmed. enklare och frivillig arrangörs uppgift!
Så har de paus mitt i sommaren, medan man på ESF måste ”kyttä” om det kommer någon alls med den tiden på säsongen! (Dessutom orättvist att de som inte kan eller vill långfärdssegla, kan plocka poäng den tiden!)
En ESF-båt seglar redan andra året framgångsrikt, enbart i den serien och en annan har varit med där några gånger på senare tiden men också i ESFs serie!
Den som lever får se hur det blir!


(1.9) OS#14 - DET VAR VÄL PÅ GRÄNSEN TILL VAD SOM VAR VETTIGT           
       FÖR EN 2-MANS BESÄTTNING, ATT HISSA SPINNAKER!
Men Melgesen körde ju med sin gennaker och jag tror inte vi had haft en chans mot den om vi inte       hissade spinnakern! Vi borde i såfall ha användt oss av möjligheten att segla non-spinnacker! Vi kunde givetvis ha struntat i att försöka vinna tävlingen och inte hissat och hoppats på att Xelina inte heller hissar! Nu gjorde de det först när vi hissat!

Vår första läns gick ju bra, så vi tvekade inte att hissa andra gången!
Vårt största problem var farthållningen på kryssen! En bog som borde ha varit Amiralens och båtens bästa i detta väder!? Klart över 6 knop på loggen borde ha varit en lätt sak i denna vindstyrka, speciellt som ingen sjögånd förekom! Men att få en sexa på loggen var mycket svårt! Amiralen var minst sagt deprimerad!
OK, hade glömt att justera häcktaljan så att förstaget skulle fås mera sträckt! Men ändå?
Vi förlorade mot Melgesen på andra länsen, i tid och distans, så mycket att vi inte kunde få någon hyglig uppfattning om hur mycket efter vi blev! (Enl. resultatet endast 5 minuter, kom som positiv överraskning och förlusten på 32 s, började kännas bitter :-)!
VAR ÄR FELET!? Föregående lördag gick vi bra på kryssen i Harken DH! Visserligen var det inte fullt så mycket vind då!
Xelina gick tidvis bättre också på andra kyssen! Först på sista biten mot målet fick vi lite mera avstånd till dem? (Men endast 1 minut skilde i mål - i vårt favortiföre!?)
TOTALLÄGET I OS: Vi leder i poäng med 27,75 p mot Xelinas 22.75p och Melgesens 14,25, (ganska klart läge med enbart en segling kvar!) Melgesen har inte varit så aktiv och har också fått några OCS.
Om OS-pokalen är läget: Vi och Xelina 3 segrar, Mimosa 2! Vinner den sistnämnda sista seglingen får alla tre en pokal! Men vi har nog tänkt att vi skall vinna sista seglingen! (Hi Hi)

EFTERSNACK:
Nu var det ju en typisk kryss-länsbana, vilket är den bästa bantyp för oss, jämfört med "sportbåtar" som Melges! En enda slör och de hade vunnit mycket mera!(28.7) OS#9 - 3 STARTADE - TJUVSTART FÖRSTÖRDE VÅR SEGLINGEN!
         FRIDA & AMIRALEN KÄMPADE I FRISK VIND, MEN XELINA VANN, MELGESEN OCS.
Vi vände tillbaka, men gick onödigt långt! Linjen består av yttre mätket och en stång framför koppin och det är inte så lätt att få bra koll på den långa linjen! (Varför så lång?) En sak som också gör det svårare är att solen ofta är störande i bakgrunden!Efter tävlingen var Amiralen så genom våt av svett, att han måste ta av sej skjortan!
Bevis på att vi jobbade hårt i den tidvis friska vinden!


(21.7) OS #8 - INGA STORA BÅTAR!? (Foton Frida fr. FinnFun)


Små startar! Sabrina med ljusblå/vit spinnu! Resultat: Sabrina, Exerci, Cosette, Skärflickan och Mata-mata.


606:orna har startat. Båten med blå spinnun (Peppi & Pontus) ser ut att ha en klar ledning? Men spinnun drar ju mot lovart och inte framåt? Nå de kunde ostört dra iväg längs Storaisarns strand, medan t.ex. Team Majander tvingades skära västerut för att inte bli täckta av bakifrån kommande. Vid första märket (1) rundade Team Karlemo ändå endast någon båtlängde för dem. Som tredje rundade Team Lemström, c en båtlängd senare! GODA MATCHER HAR DE I DEN KLASSEN!!!
Resultat: Team Karlemo, Team Majander, Team Weber, Team Lemström, Team Blom, Team Matsson, Team Kolster, Team Eriksson.


(30.6) OS#5 - SIST I STARTEN - SIST I MÅL, SOM SEGRARE!?
            FRIDA & AMIRALEN ÄR INTE NÖJDA MED PRESTATIONEN! SEGERN TRÖSTAR - LITE!
ENDAST IMPPU B OCH XELINA MED! EFTER 5 STARTER LEDER VI FÖRE XELINA (+1,25p) & 3 SEGRAR MOT 2! SORGLIGT FÅ DELTAGARE! MIN FAVORIT TÄVLING Fr. 1954 BÖRJAR BLI OINTRESSANT! (MÅNGA ORSAKER!)  Vind mycket växlande kring N  4-7.  Bana 7-2-9! (Suck!)

Vår start missade jag p.g.a. att vi var försenade med förberedelserna för att hissa spinnakern! Men Xelina hissade inte (hade nog blåsan på däck?) och med tanke på den mycket korta sträckan till Ärtholmens röda där blåsan skulle ner, insåg jag det idiotiska i att vi skulle stressa med den!
Så lös sträckbog långt in i viken till 7 och därifrån på kontrakurs till 2, O om Knapperskär, ej spi.bog! Därefter spinnaker slör till 9, S om Röda kon. På den sistnämnda bogen visade Xelina, som var c 50 m framför oss, inga tecken på att hissa spinnaker. Vi hade genast vår spinnaker klar att hissa och tog tillslut initiativet och hissade. Det var stor risk att Imppu B skulle vinna om vi inte hissade!
Vi gick nu aningen bättre än konkurrenten och gick förbi och fick ett klart försprång och beslöt att ta ner blåsan i god tid! Men lovarts skothake hade fastna i spinnakerbommens beslag och vägrade lossa. När vi äntligen hade seglet inne i båten, var det bara att konstatera att vi måste ge plats åt konkurrenten vid rundningen!
De slog rätt snabbt, medan vi gick ett stycke. Men nu hade vi glömt att ta in inhaulern och linan var för kort för att få på vinschen, men den var inte väldigt mycket för lös! (Min moka!) Så vi försökte trimma seglen så gott det gick, men hittade inte targetspeeden, hur jag än försökte trimma seglen.
Xelina gick sedan klart för om oss och humöret var i botten! Till råga på allt visade sedan vindmätaren 5 graders vinkel när jag på följande slag seglade enligt seglen! Nu gällde bara seglen och loggen. Den sistnämnda fick jag fortfarande inte dit jag ville!
Desperat försökte jag hitta möjligast fina vindpustar före målet! Om vi inte tog in på konkurrenten, så drog de inte heller ifrån och jag vågade tyst hoppas på att vi vinner, trots allt elände! Seglade tiden var ju nära 2 timmar!
Glädje budskapet gav Frida sedan när hon kollade i telefonen!

Frida hade sett resultatet på ESFs sidor medan vi gjorde båten i ordning i hamnen!
Tyvärr just efter att jag ”jagat bort Jocke”, som med ett stort leende kommit för att skällt ut vår start!


(23.6) OS#4 - HYFSADN START, KONTROLL ÖVER XELINA. 6-2-5. Bra bana!
         FRIDA & AMIRALEN ÄR ANINGEN FÖRVÅNADE ÖVER HUR LÄTT SEGERN KOM! Vind c. SW 4-5.

Kryss start och vi var någorlunda i tid, fria och före värsta konkurrenten Xelina! Kryssen till 6 gick bra och endast Imppu B rundade före oss mot 2, som var spinnaker slör! Vi hissade vår minsta.
Vinden under kryssen till 5 var lite ojämn till riktningen. Nu gick vi för dåligt jämfört med vindstyrkan, men endast Imppu B gick lite fortare.
På länsen mot mål kom vi nära Imppu B, som ej hade spinnaker och ingen vimpel i akterstaget.
Vi vann med dryga 3 minuter före Xelina och Imppu B blev trea, före Cirrus.
Efter två blekeseglingar och en med vind, är vi nu med 2 segra i bra vind, i ledningen tillsammans med Xelina, som också vunnit två gånger!

(16.6)  OS#3 - MISSLYCKAD START - HYFSAD KRYSS - ETTA! Bana 2-9! (Suck!)
       Vind kring WSW c 6 m/s. FRIDA & AMIRALEN: WE ARE BACK!
Lite okoncentrerat hamnade jag så långt ner att jag måste höja upp mot linjen. För mycket tid och bara 3 bålängder till linjen. Cirrus i lovart och Melgesen kommer bakifrån, aningen i lä!
Rop åt Cirrus att hålla undan, men det räckte inte. Bara att gå över linjen!
Hur det gick sedan har jag inget klart minne av, men vi återvände och startade på nytt. Cirrus fick OCS.
Vinden var ställvis ganska frisk och vi funderade t.o.m. på att sätta vimpeln i akterstaget (=segla utan spinnaker). Men vi såg att banan skulle ha endast två märken, alltså högst en spinnacker bog, så vi beslöt att köra med den.
Tyvärr var inte seglingsnämnden medveten om hur dåligt/orättvist det är att runda sydspetsen av Långgrundet och jag glömde att kolla hur vi gick. Vi låg nu sist, tätt bakom Mimosa och ganska rakt bakom de andra, som leddes av den stora Crackajack, (C&C 115) med djupgående på 2,20, tror jag. Jag bara följde efter dem! Men sedan började vi se att ekolodet då och då visade siffror på aningen mer än 3 m! Då försökte jag kolla på plottern var vi gick. Jag har där två gamla spår, som jag har betraktat som det närmaste jag vågar gå! Men solsken och solglasögon gjorde att jag såg dåligt och gav upp! Kan de andra gå här så kan vi!? Ingen hittade någon sten och jag har efteråt konstaterat att vi inte lämnade något spår efter oss, så jag vet inte var vi gick, men på obehagligt vatten gick vi nog!
Inte bra med ”rundningsmärken” som man inte ser!!!
När vi fält ner mot Knapperskär väntade jag mej att Xelina, som hade fulltalig besättning skulle hissa spinnaker, men den kom inte upp. Endast Mimosa (Melges 24) körde med en väldig gennaker, men kunde inte gå på kurs och fick ta ner den och skära upp för att klara Knapperskär och hissade sedan på nytt. Men Xelina hissade inte nu heller och det var vi tacksamma för!
Vi rundade som sista, lite efter Xelina och Cirrus och klart efter Mimosa och Crackajack. (Vilkendera som var före kommer jag inte ihåg!)
De två förstnämnda slog genast västerut och vi gjorde detsamma, och jag var glad att vi hann göra det före våra två närmaste konkurrenter, som gick ett stycke utåt först! Varför jag ville ha det så vet jag inte, men det visade sej vara bra! Man kunde ha gått så långt att man fick sjölä av Kytö käring. Men då hade Xelina troligen kontrollerat oss och sjön var obetydlig!
Nu visade det sej att vi gick sakta men säkert lite fortare och lite högre. Vinden var ostadig till riktning och styrka. Speciellt på slaget utåt mot 9. Där tror jag vi fick lite bättre vind än konkurrenten! Men vinden vred emot i stället för med som den brukar göra här. Det var till fördel för Crackajack, som rätt tidigt hade slagit utåt. Hade t.o.m. hoppats på att komma före den till märket. Nu rundade den stora lite före Melgesen och klart före oss. Men vi hade nog kryssat bättre än alla andra. Xelina blev ordentligt på slutet!
Men jag kryssade nog inte optimalt hela tiden, att döma av den fart vi höll. Tidvis var den för låg! Gubben måste skärpa sej!
Tog för givet att Melgesen vinner och att vi kommer före Crackajack, för den seglade utan spinnaker och nu var det klar spinnakerbog till mål!
När Melgesen skulle gå mellan Rövarn och Rövargrund (kortaste vägen) kom det så friska byar att de med sin jättelika gennaker krängde så våldsamt (utan att broachade!!!), att de tvingades fälla ner och gå väster om Rövargrund.
Då beslöt, som var bara två ombord, vi att gå samma väg! Men när vi passerade det ställe där vi skulle höja upp om vi ville gå mellan öarna var vinden inte alls frisk och vi kunde bra ha gått den vägen! MEN! Nu hade vi fått fast Crackajack och hade hamnat i lä om den om vi hade höjt upp! Och hur skulle vi klara dem? Hade de ens släppt oss förbi i lovart! Klart var att vi riskerade att förlora en hel del på att gå efter dem! Så stod fast vid vårt första val!
Nu gick det så att vår stora konkurrent var 60 s före oss i mål! Alltså hade vi vunnit 60s i seglad tid om vi hade följt efter den och inte sluppit förbi den! Hade vi sluppit förbi den hade vi vunnit mera tid! 

(9.2) OS#2
 

 

(2.6) OS#1 - TOTAL BLEKECIRKUS - 4 STARTADE, EN AVBRÖT - VI TREA!
FRIDA & AMIRALEN. EGNA SEGLEN VAR MOT OSS! (Amiralen varit kraslig och ej testseglat!)