DH

WB-Sails Double handed Ranking 2019, RESULTAT:

1 - FinnFun 46p; 2 - IPANEMA 40p; 3 - Thetis 29p; 4 - VindUngen 20p; 5 - Jolly 29p;  
6 - Senja 19p; 7 - Lilyan 19p; 8 - Low 18p; 9 - Blanca 14p ........

  
Prisskjortans broderiet är i guld för vinnarna! Silver för tvåorna och brons för... Samma för båda rankingarna! Personligen hade jag hellre sett att rankingens, i stället för båtens namn, hade nämnts! Nu har man då 2 identiska skjortor. En för var ranking, men endast båtens uppgifter framgår!
Men förstår.... Suomenlahtiranking - är för långt, för en för stor ranking! Område och antal tävlingar!

 

(5.10) KARVALAKKI DH - BÅTARNA SEGLADE INOM EGEN KLASS!?
1-Thetis, (Klass III, 9e av 11); 2-Senja (klass II, 9e av 13); 3-VindUngen, (klass I, 5e  av 12); 4-Xtempore (III, 10e av 11);
4-Krut (I, 8e av 12)


                                          

På Karvalakkis prisutdelning delades också ut prisen för KoPus Kaksinpurjehdus. Ovan segrarna!


(8.9) KoPu 2-MAN. ETTA AV 10! JOKKE & AMIRALEN.
LÄTT VIND GJORDE AMIRALEN OROLIG! MEN DE FLESTA BLEV EFTER ORDENTLIGT GENAST I BÖRJAN! SEGERN KOM TILL SLUT MED 3:41 FÖRE ALBIN EXPRESSEN DEMOKRATIA, SOM VI UTSETT TILL SVÅRASTE KONKURRENT. DESSUTOM TOG VI LH FÖRE LOW MED 4 MIN!

Starten närmast fartyget, blev inte någonting att vara jätte stolt över, men en av de bästa, speciellt om man beaktar att vi kom som andra till första märket, som var några 100 m från startlinjen. Thetis var då lite i lovart om oss, som kom precis till bojen och Jolly bakom oss aningen högre upp.
Härifrån fortsatte kryssen via västpricken till ”standard”och
hade drag N-bojen S om Melkö.
Vinden var svag och ojämn och när man för babord fick lite motsjö slog vi mot Melkö, trots att vinden sakta vred mot V. I ett skede såg det ut som vi var klart före Thetis, som fortsatt mot SW, men när vi möttes var de ännu lite före. Troligen pga vindvridet. Nästan alla andra hade nu redan blivit klart distanserade. Det var väl endast Jolly (J/97 LYS 1.23) som någorlunda hängt med. Detta trots att sailingmastern ofta klagade över för dålig fart!
Ett slag mot Melkös SW udde blev avgörande i det skedet. När vi slog bort från stranden och mötte Thetis (First 31.7 LYS 1.19) var vi flera båtlängder före konkurrenten och slog då på dem. Inte minst för att vi sträckte nästan till N-isbojen. Thetis nöjde sej vid sitt öde och försökte endast gå lågt, men blev allt mera efter.
Jag tror att vi vid rundningen redan ledde i korrigerad tid över dem.


JOKKE RÄDDAR RACET
Jag hade satt in banan i plottern, men gjort en ”översättnings tabbe”. Förväxlade koilinen med kaakko it banan N om Rysskär när vi skulle S om ön! Jokke som har reda på det mesta stod på sig när jag försökte tro på mej själv! (När månne vi hade märkt tabben om jag hade haft någon annan i stället för Jokke? Vi hade nog blivit lurade en stund också av att båtarna närmast bakom oss hade hissat spinnaker och gennacker och gick aningen lägre än vi som inte hissat spinnakern.) Ungefär halvvägs tog i varje fall Thetis ner sin spinnaker och gick på rätt kurs.
Vid rundningen SO om Rysskär hade Jolly kommit klart närmare med sin gennacker och var alltså  tvåa i fältet och medan vi gick ganska platt läns skar Jolly och gick bra. Men sedan var det stopp på hennes fart.
Så vred vinden sakta mot O (som t.o.m. Hbl hade förutspått) och vi gippade och gick rakt på Rönnkobben, som var nästa märke. Inte heller nu gick Jolly bättre trots att det inte var platt läns. Nu hade Low också seglat upp sej.
Men vid rundningen till farleden N om Ådholmen var vår ledning i korrigerad tid fortfarande klar. Inte ens Albin Expressen Demokratia, som vi hade utsett till vår svåraste konkurrent, hotade. Detta trots att den kommit till rundningen vid Rysskär med spinnakerbog och hela vägen till Rönnkobben haft fördelaktigare vindriktning än vi.

Nu återstod det kryss hela vägen till den röda pricken S om ormkobbarna, från vilken vi skulle till målet c 1 Nm längre norrut!

MUR AV OPTIMISTER FRAMFÖR
Redan vid starten vimlade fjärden av Optimistjollar, som nog någorlunda i tid drog sej N om vår startlinje. Till sin startlinje, där de hade start samtidigt som vi. Så senast nu var seglingsnämnderna medvetna om varandras seglingar, och hade säkert koll på varandra, tyckte en dum Amiral! Vår kortaste väg till målet hade för mej gärna gått ett stycke ifrån 6m djupkurvan vid Ormkobbarna. I dessa trakter varnas nämligen för stenar som inte finns utmärkta på korten! Nu såg det ut som vi skulle tvingas gå genom Optifältet eller gå innanför 3m kurvan för att runda deras port! Fick lätt panik!
Men jollarna var snabbare än jag trodde och vi gick akter om dem, men nog över deras bana, så att endast en eftersläntrare fick störd vind av oss ett kort ögonblick!
NU UNDRAR AMIRALEN OM INTE NJK OCH KoPU ALLS HAR NÅGON KONTAKT MED VARANDRA OM SINA TÄVLINGAR! INTE ENS NÄR DE ÄR UTE PÅ SAMMA OMRÅDE OCH BORDE KUNNA KOLLA MED VARANDRA!
DESSUTOM STÄNGDE JU OPTIMISTERNA HELT AV FARLEDEN TILL OCH FRÅN KoPu OCH NJK!

PÅ FJÄRDEN SW OM MELKÖ PÅGICK STARBÅTSTÄVLINGAR MEN DE VAR UTANFÖR FARLEDEN OCH V OM RYSSKÄR OCH SW OM ÅDHOLMEN VAR OCKSÅ TÄVLINGAR PÅ GÅNG. MEN DE VAR INTE I FARLEDER ELLER STÖRDE VÅR BANA!

Två blev alltså den lilla Expressen före Thetis, Jolly, Low, Senja, Helou, Chiquita, Krut och Bonbon.
Endast en DH-rankingtävling återstår. I samband med KoPus Karvalakki 5.10! Tyvärr igen i samband med en stor och säsongsavslutande LYS tävling! Man är igen i valet och kvalet! Besättning eller DH? Misslyckat!

EFTERSNACK:

- Hur är det möjligt att vi gick så mycket bättre än alla andra? Vi misstänker att Amiralens borstande av bottnen dagarna före tävlingen är orsaken!? Före HTR tog vi ju tom. upp båten med Hiab och putsade det riktigt ordentligt.
Visserligen var ju vindarna nu, speciellt i starten, mycket svaga och ojämna o det kan vara en delorsak. Jag hade inte tid att följa med vad som hände på annat håll än i vår närhet!
- En skeppare har erkänt att han inte putsat bottnen och båten har dessutom varit på sten!


(31.8) (HENRI LLOYD) HSK DH - JOKKE & AMIRALEN.
          3e GÅNGEN TOTALT KVADDAD START I DENNA SEGLING!? TYDLIGEN SVÅRARE ÄN WB BANOR?
          Denna gång var vi visserligen bara två ombord, men det är en dålig ursäkt!
          Hur gick det sedan?
Jo vi hade startat i rätt ända av linjen och rundade startfartyget i sakta fart och trots problem med några större båtar från andra klasser (alla startade i samma klass! SUCK!) lyckades vi runda vid Enskärs udde, som andra i vår klass, efter Senja (Bavaria 35 Match) och just före Ipanema (J-109), båda med LYS 1.27.  Senja ledde troligen då knapt före oss i korrigerad tid!

Nu var det läns till Kuggens sten. Vi gick rakt mot märket, medan Ipanema, med sin gennaker skar utåt och gick S om Gråhara och tapade lite distans till oss.
Följde spinnakerslör till Mjölö Pennor och nu tog Ipanema fast oss och vågade runda klipporna närmare än jag (såg värden kring 3m i vårt ekolod!) och gick förbi. Senja hade problem med spinnackern i nerdagningen och förlorade en hel del på det.
På kryssen till Sitin hade jag för det mesta problem med att nå target speeden, något som jag upplevt den senaste tiden. Mot slutet av kryssen ökade vinden något och jag försökte stående styra så att jag beaktade vågorna så gott jag kunde och då kom vi tidvis till lite bättre fart. Men mina otränade ben tröttnade snart så mycket att det stödande benet började darra och jag måste sätta mej. I och för sig borde det ha gått att styra lika bra därifrån också, men nej!

Ipanema rundade klart före oss och Senja just före, men vi ledde ju i korrigerad tid!
Spinnaker slör till Flathällsgrund och vi skulle hissa den stora spinnakern som låg inne i båten, men kopplad. Den verkade tvinnad och trots att Jokke försökte reda ut den verkade den inte ok när vi började hissa den så jag bestämde att vi tar den mindre, som var packad. Ipanema hade nämligen broatschat där framför oss och vi var ju bara två ombord. Jokke gjorde ett snabbt byte och jag tror vi var lika snabba som Senja. I varje fall var vi jämsides med dem och lite högre uppe när vi var i full gång! Senja hade troligen samma spinnaker som tidigare och vi gick lika fort, så vårt val var nog rätt!
Ipanema broatschde flera gånger och kunde inte hålla tillräcklig höjd och måste sedan ta ner gennakern och skära upp till märket. Senja tog också ner i god tid, så vi rundade före dem. Vår tidtagning gav fortfarande ledningen åt oss.

Följde lös streckbog till Rysskär. Den utnyttjade vi till att packa den stora spinnakern. Senja tog nästan fast oss och Jokke började bli allt mera säker på att vi vinner.
Nästan länsbog till den gröna (f.d. V bojen) nära Enskärs udde. Nu behövde inte Ipanema skära och de hade en lite mindre gennaker.


FÖRSTA FÄRJORNA KOMMER!
Finlandia inifrån och två utifrån och vi skulle korsa farleden för att runda den gröna och sedan längs med leden mot målet! Skulle tävlingen avgöras här? (Se förbättringsförslag i eftersnack!)
Snart insåg vi att vi hinner före färjorna till den gröna. Men skulle vi kunna skära upp till den västra sidan av farleden och undvika ett totalt bleke av färjorna. Tiden skulle nog räcka med den hastighet  och kurs Finlandia hade. Sedan insåg vi, av de framförvarande båtarnas skotning, att vi skulle kunna ta tillräckligt med höjd. En bra gipp runt märket gjorde sedan beslutet enkelt. Senja däremot måste gå i lä av Finlandia? Färjan höll sig nog till östra sidan av farleden, för den gick inte ens nära vår följande röda boj eller båtarna där framför! M.a.o. den försökte störa båtarna framför oss så lite som möjligt!? TACK!
För att inte göra det för enkelt för oss gick spinnakerbommens övre hanfot av i något skede här, men det störde till all lycka inte nämnvärt vår gång. Jokke fick snabbt topp liften fast i bom nocken och vi kunde obehindrat fortsätta till målet!
(Jag har velat byta den linan sedan den gick av i Barösund Runt, men inte fått förståelse för det, så den tilltänkta nya linan är i båten, i väntan på att träda i tjänst!)

Just när vi var mellan Rönnskär och Melkö kom sedan den första av de två andra färjorna förbi oss. I värsta fall hade vi alltså kunnat tvingas ta ner spinnakern för att skära upp till västra sidan av farleden för att  undvika att bli i lä om två färjor! Det kunde ju också ha gått så att vi hade fått vänta på att en färja först passerat innan vi kunde gå till den gröna för rundning! Det har hänt mej, just på detta ställe! Men då var där alltså en V-boj!

Till slut vann vi med nästan 4 minuter före Ipanema. Thetis blev 3e c 12 min efter oss!

Eva har delat ut prisen och poserar här mellan oss!

EFTERSNACK:
-
Efter att ha gjort vårt ärevarv runt Evas startfartyg, i långsam och lugn takt, som högtidligheten kräver, satt vi maximalt trim i seglen. Vi kunde snart konstatera att vi inte alls låg så dåligt till, som man kunde vänta sej! Det blåste tydligt bättre här i västra kanten av fjärden. Precis som vi tyckt redan före starten. Nå här i lovart hade vi oberoende startat. Längre ner hade vi inte fått mycket fri vind, vilket vi nu hade!
Men snart började några båtar slå upp mot oss. Några slog i lä framför och störde inte. En 38-fotare från LYS-klassen, slog akter om oss och när den första röda isbojen måste tas rätt, hamnade den rakt bakom oss. Den försökte tydligt gå förbi i lovarrt, men vi markerade tydligt att det inte kommer att lyckas! Det borde inte ha varit omöjligt för den att gå förbi oss i lä, men den hängde envist bakom oss, trots att vi gick onödigt högt.
Vi hade "värsta konkurrenten" klart i lä om oss(!). Först bakom, men småningom hotade den att gå förbi när vi bråkade med 38-fotaren, så vi löste på skoten och började bevaka vår konkurrent! Men lite senare märkte vi tydligt att vi var störda av 38-fotaren och en ORC-båt, trots att de var rätt långt framför, men rakt i vindögat. 
Vi hade tur! Ipanema sträckte inte riktigt över Enskärs grunda udde och måste slå! Vi kunde gå längs 6m kurvan och fälla ner längs den till isbojen som i år var rundningsmärke! (BRA!)

- INTE FÖRSTÅR JAG VARFÖR MAN SKALL STARTA ALLA KLASSER I SAMMA BUNT! DET KAN JU LEDA TILL OCH GÖR DET, ATT BÅTAR FRÅN ANNAN KLASS FÖRSTÖR MYCKET FÖR EN!

- Märke på fel sida om farleden!
En bättre dragning av banan hade varit via S-bojen S om Trutkobben och därifrån fast fritt till den röda SO om Melkö! Jag tror att åtminstone färjorna skulle bli glada!

- T.o.m. det tekniska problemet före starten fick Jokke fixat med hjälp av Kalle! Vi hade en händelserik dag med ett bra slut!

(17.8) HELSINKI TALLINNA RACE DH - NIKU & HENKKA SEGRADE!?
AMIRALEN KUNDE FRÅN STRANDEN SE HUR DE KNAPT TOG EN BRA START & DROG IVÄG!
2a blev Ipanema före Blanca och VindUngen. Helt väntade båtar i toppen!

Bilder från starten:  (Foton Amiralen)


Starten närmar sej! Lite väl mycket "Grosshandlarartat"! FinnFun på väg neråt (gråa segel) framför VindUngen, som har levande segel.

Starten har gått! Från höger: Melisande (First 31.7 LR), Xtempore (X-302), Ipanema (?) (J/109) FinnFun, Jolly (J/97)

Samma grupp lite senare, men nu syns inte Ipanema(?), men är inte i varje fall utanför bilden framför!

FinnFun har tagit greppet och jätten Ariel 2 (Imoca, Ari Husela) har redan avacerat i lä om alla!

FinnFun (skymd) och Jolly har rundat och Ipanema(?) rundar!

Fr. vänster: turist, FinnFun, Ariel 2 och Jolly på väg mot Husunkivis prick!Skeapparen Niku får sitt pris! Henkka for hem redan på morgonen. (Foto arrangörerna?)

Hej hej!

5

(4.7) H:FORS - HANGÖ DH. FRIDA & AMIRALEN - KLAR SEGER - 55:08!?   
TYVÄRR ENDAST FYRA  BÅTAR MED. Lilyan, Tetis, Krut och FinnFun.

Efter många om och men beslöts att starten sker mella Lövö och Bodö, Ö om Kopplosund! Vi kunde alltså sova i båten och på 30 minuter köra till startplatsen! Starten var redan 7:00 och sköttes per VHF från Tetis! (PRIMA LÖSNING!)
Vinden var så mycket på W/NW att ingen kunde hissa ens en gennaker! Det var ju till fördel för Tetis och oss. Med gennaker hade de två andra dragit iväg med god fart, trots den lätta vinden.
En liten stund hängde vi med, troligen tack vare deras obetydloga aktervågor? Tetis blev sakta men säkert och värre blev det för dem när vinden vred imot. Det var full kryssbog för oss från Mickelskären och lite efter HSKs Ormhålmen fick vi göra det första slaget!
När vi
kom ut på Porkala fjärden var vinden redan nära SW och de två större båtarna hade nog dragit ifrån en hel del, men klockan var nog ännu på vår sida!
Från Sommarö vek banan sedan ut på Finska viken och nu var det i det full kryss. Vinden vred i början en aning mot S och sedan lite till baka. Hur skulle man lägga upp slagen?
Krut gick i början långt ut mot c S, medan Lilyan slog rätt tidigt innåt. Vi földe lite senare efter klubbkompisen. Till slut började vi gå bättre än dem och gick t.o.m. förbi och började koncentrera oss på Krut som vi tidvis gick ganska jämnt med!.
Rundningsmärket var en liten nordprick, som nog hade varit hopplös att hitta utan plotter. Där ledde vi klart i korrigerad tid över Krut.
Liyan var långtbakom och vi var inte säkra på om vi överhuvudtaget såg Tetis!
Följde en lös kryssbog på c 10Nm och c 2Nm spinnakerbog till målet. Krut hissade en gennaker - vi ides inte stressa!
Vi trodde att Krut skulle bli tvåa, men den platsen tog helt överaskande Tetis, som förlorade åt oss över 55 minuter
!?

SYND ATT DET INTE BLEV RANKINGPOÄNG! (Nå det blev tillslut 1 deltagarpoäng, som jag först oppunerade mej emot, men det lär vara OK enligt andra!
 

(15-16.6) EMÄSALON LENKKI, KLASS DH, HTPS - NIKU & AMIRALEN
Att det som skedde inte berodde på tur är ju en en självklar sak, det inser var och en som känner våra två hjältar! Att påstå att vinden skulle ha avtagit och kanske t.o.m. dött ut bakom båten, efter att den passerat samtliga tidigare startande, är ju en utopi!? Att en stor "katt" med stor erfaren av denna tävling inte lyckas vinna en 33-fots segelbåt med endast två ombord, utan förlorar massor, är lite underligt, eller...? 
NÅ, FinnFun VANN SIN KLASS & FICK V-PRISET FÖR SNABBASTE SEGLAD TID, MED MARGINAL!

Det var ju jaktstart i mätetalsordning och oberoende av klass. Vi hade krysstart men gick med ett långt slag från klubbens strand ut på fjärden utanför BS. Då märkte vi att en båt som gick nära "oljehamnsstranden" fick höjd som tydde på att vinden vred mot V och slog efter den. Vi kom så direk till den första pricken som skulle tas före sundet mellan Kungsholmen och Sandhamn. Just när vi kom igenom sundet tog vi den första av de två J/80orna på lä sida, ganska precis på samma ställe som förra året. Då var vi i samma klass, men nu var vi ju i DH-klassen.
Lite efter Laxören blev det så spinnakerbog och vi gick på platt läns med några gippar, med Xelina rakt bakom utan att nämnvärt bli, medan J/80orna skar som vanligt, och blev småningom efter. Också Xelina blev trots ett spinnakerbyte.
Till Emsalös SO udde kom vi sedan som 2a i vår klassa, efter en Guy33 . Men mellan oss var ännu ett antal Folkbåtar. Båtarna bakom oss hade nu blivit ordentligt. Rätt länge kunde vi gå med spinnacker, men sedan blev det lättskotad kryss och tillslut slog vinden övrt till NO och vi gick i princip bara över stag i den mycket svaga vinden. Nu kunde vi också skymta den enda flerskrovsbåten i tävlingen! Långt bakom oss.
Så rundade vi pricken N on Emsalö just efter konkurrenten!

Vi har Blanca, Guy 33, Juhani Koistinen/Taina Kiuru "på gaffeln"!

Båten har säkert samma vattenlinjelängd som vi, så det är inte så underligt att den höll undan oss så bra på den långa länsen! Just före bron klämde vi oss förbi dem och så höll vi så långt till söder i faret som möjligt, med lite bättre vind där och fick ett tryggt försprån och kunde segla utan att bry oss om dem. Men nu var det svårare att bygga upp ett försprång! De hängde läng med oss i nästan samma fart!
Också J/80orna och Xelina dök upp och icke minst flerskrovsbåten, som skar våldsammast av alla! Men vi ökade på försprånget så småningom!

VC Niku vid ratten på Sibbo fjärden lite före soluppgången!

Läget när vi är långt ute på Sibbo fjärden.

Samma inzoomat! Katten syns inte mera! De vita förseglen borde vara Xelina & Junnu (J/80)?

Här en ledande båts skräcksyn! Vi vänder in till sundet mellan Sandhamn och kungsholmen och har inte den minsta synliga vind framför oss. Vi tog ner spinnakern och gled sakta genom bleket. Det blåste väl lite där högre uppe för vi kom igenom sundet rätt smärtfritt, men hela tiden spanande efter konkurrenten. Men de var tydligen artiga och blev och väntade på att vi skulle hinna undan???

Inte var läget sedan bättre på Kronbergsfjärden. Först när vi var ett långt styke från sundet bildads det sydlig vind bakom oss, (var annars?) som kom olidligt sakta fast oss. Men fortfarande ingen konkurrent i synhåll!
Faktum är att den blåa spinnakern såg jag först på vägen till Drunsö! Den hade inte ens hunnit till pricken. som skulle rundas efter sundet! Men ingen annan syntes! Då hade vi landat, gjort båten i ordning för motorkörning, besökt arrangörerna i målkoppin, där man upplyste oss om att vi får vandringspriset för bästa seglade tiden, tavlan donerad av president Mauno Koivisto 1986!

EFTERSNACK:

- BÄSTA LÄSARE! NU VET DU ATT VI ÄR MYCKET SKICKLIGA SEGLARE! Det heter ju att skickliga seglare har tur? v.s.b.
Ett lättare Emsalö Runt har jag aldrig varit med om! Vi bara styrde framåt och trots att det var mest läns kom ingen någonsin närmare bakifrån, tvärtom!  Inte ens när vi körde in i bleke! Då blev de bara mera efter!? Har du någonsin varit med om liknande på 60 Nm?
- OM VI SOV? Erbjöd Niku att gå och vila sej några gånger, men tror inte han sov! OK! Jag nickade till en gång vid ratten - för c 2 sekunder! Men så var jag nog några dagar efteråt lite durrig i huvudet!

Esbo - Hogland Race

(7.6 -) ESBO HOGLAND - KLASS DH LYS. JOKKE & AMIRALEN i FinnFun.
         OHO! VÄRRE VINDCIRKUS HAR JAG ALDRIG VARIT MED OM!?  
Jokke:

Lähtö ja vino kryssi Melkille
Veneessä oli satamassa vielä laittamista ja söimme matkalla Lauttasaaresta. Starttialueelle tulimme aika viime hetkellä, mutta purjeet ylös ja pikaiset trimmien katselut saimme hoidettua ennen 5 minuutin ottamista starttikelloon. Pidimme selvänä, että aluksen pää on parempi. Olimme hyvällä paikalla, mutta hidastelimme turhan kauan ja jäimme Lilyanin ja Vivienin jalkoihin. Venda vapaisiin tuuliin 31.7 takaa ja Herrin Rougen edestä. Tuosta huolimatta näytti, että olimme hyvissä asemissa ja koko poijun päästä lähteneen fleetin edellä. Tuuli kuitenkin kääntyi jo Miessaaren selällä niin, ettemme päässet enää Melkkiä kohti, vaan jouduimme piinaamaan selvitäksemme edes eteläviitan luodosta. Edeltä meni kaikki paitsi selvästi hitaampi Escarienne. Lilyanille tuli joku ongelma fokan kanssa vendassa ja se jäi meistä selvästi. Vehkasaaren lähistöllä tehdyn vendan jälkeen olimme ottaneet ”oman” paikkamme fleetissä. Kärjessä olivat VindUngen, Käärmesaaren kohdalla jostain syystä keskeyttänyt Nerissa, Ipanema, Ramdata ja Vivien.  Me olimme lähellä LOWta ja Jolly hiukan meidän perässä.

Vino Kryssi Hramtsowille
Melkin jälkeen Lilyan ohitti meidät ja Jolly sai hyvän nosteen Melkin rannasta päästen aivan lähelle. VindUngen oli mennyt hiukan liian itään ja joutui laskemaan Lintupaaden ohi.  Me päätimme hakea pienempiä aaltoja Katajaluodon alta ja kiersimme ainoana Lintupaadet itäpuolelta. Se tuntui kannattavan, vaikka saimme sen verran nostoa, että jouduimme laskemaan hieman päästäksemme Katajaloudon kärjen ohi. Jolly jäi selvästi (oli myös hitaampi kryssillä) ja pääsimme hyvin lähelle Lilyania. Ramdata kipusi fleetin kärkeen ja kiersi Hramtsowin ensimmäisenä.  Seuraavina Vivien ja VindUngen sekä Ipanema hieman edellistä perässä. Tuulen keventyessä alle 8 solmuun Lilyan alkoi kulkemaan selvästi meitä paremmin ja alkoi saamaan kaulaa juuri ennen Hramtsowia. LOW:n kanssa oltiin kutakuinkin tasoissa. Ramdata oli repinyt meihin jo 13 minuuttia kaulaa, mikä oli puolet liikaa 2 tunnin purjehduksella. Jolly ja 31.7:t taas olivat jo mukavasti takana.

Kryssi ja ensimmäinen tuulisirkus Kalbådanille
Ramdata kääntyi joksikin aikaa koilliseen heti Hramtsowilta muiden jatkaessa etelä-kaakkoon. Tuosta ei juuri heille iloa ollut, sillä pian olimme samalla korkeudella. Paara vei lähemmäksi merkkiä ja nosti enemmän ja enemmän. Ulkona kuitenkin odotti eteläisempi tuuli, joka tuli hyvin lyhyellä matkalla. Ipanema yritti kääntyä pohjoisimpana uuteen tuuleen. Me, Lilyan ja Jolly otimme seuraavan linjan muiden kärkipäässä ollessa vielä etelämpänä. Me ja etelämpänä olleet pääsimme nyt styyralla suoraan kohti merkkiä, mutta Ipanema ajautui pohjoisemmaksi ja pääsimme sen rinnalle. Välillä tuuli pyörähti länsi-lounaaseen ja viritimme jo spinnua sitä kuitenkaan nostamatta. Muutama muu ehti nostaa, mutta etelästä tuli välillä reippaita puuskia ja spinnut tuli alas. Kohta sama uudestaan, mutta me päätimme katsoa maltilla mitä tapahtuu. Myöhemmästä lähdöstä tullut Bianco ajoi ohi spinnulla vinoillen ”eikö tämä ole spinnukeli”. Pian hekin taas ottivat spinnun alas ja taas mentiin kryssikulmia. Ramdata ajoi aika sitkeästi spinnulla, mutta lopuksi aivan outoon suuntaan ajautuen fleetin pohjoisimmaksi veneeksi. Tuuli kääntyi nyt itään ja kuoli. Edellä olleet Lilyan ja Ramdata pysähtyivät eikä etelämpänä Vivien ja VindUngenkaan enää liikkuneet. Me olimme nipussa Ipaneman ja LOW:n kanssa hyvin hitaasti liikkuen. LOW teki vendan kohti etelää ja näytti jäävän pahasti ja sitten kadotimme heidät (LOW:lla ei ollut AIS päällä! Kännykässä ei kenttää trackerin katsomiseen). Lopulta olimme kaikki yhdessä rintamassa samalla etäisyydellä (3 M?) Kalbådanilta ja käytännössä paikallaan. Ramdata pohjoisessa, me hiukan Ipaneman edellä seuraavana, Lilyan, Vivien ja VindUngen eteläisimpinä (LOW vielä etelämpänä, mutta emme tienneet).  Sekä etelämpää että Ramdata lähdettiin liikkeelle vauhdilla kohti Kalbodania meidän jäädessä Ipaneman kanssa odottamaan Jollya, joka pääsi aika lähelle ennen kuin pääsimme vauhtiin. Vivien (ei AISia(!), jälkeenpäin trackeristä katsottu) ja VindUngen pääsivät ekana merkille (00:36), Lilyan 10 minuuttia myöhemmin, Ramdata 12 minuuttia Lilyanin perässä ja me vasta 31 minuuttia VindUngenin jälkeen juuri ennen Ipanemaa. Tuossa laskimme ensimmäiset ”tulokset”. Tekemäni scratchin mukaan VindUngen sai olla vain 20 minuuttia edellä eli johti meitä 11 minuutilla, Lilyan sai olla 18 minuuttia eli johti meitä 3 minuutilla. Muiden piti olla takana (LOW:n luulimme olevan takanamme).

Strekki Kotkan Portille
Seuraava pätkä oli strekkiä ilman suurempia taktisia kuvioita. Päätimme laittaa AP:n ajamaan suoraan merkille ja minä menin pariksi tunniksi pitkäkseni ja sain hetken nukuttuakin. Jossain vaiheessa sain kännykkään kentän ja näin trackeristä kuinka LOW oli Lilyanin edellä. Emme ymmärtäneet, mistä se oli sinne päässyt! Kun tulin kannelle Ipanema oli mennyt ohi ja LYSissä startannut Hepo hengitti niskaan. Tomppa sanoi, että etäisyys Lilyaniin ei ollut juuri muuttunut. Katsoin AISista Lilyanin menevän 7,5, Ipaneman 7,3 ja Hepon 7,1 solmua. Meillä loki näytti vain 6,5 solmun paikkeilla, joten Tompan mennessä nukkumaan aloin trimmaamaan hullun lailla. Sitten katsoin plotteria tarkemmin ja huomasin meidän kulkevan 7,1 solmua. Tuolla oli siis ainakin 0,6 solmua virtaa! Tompan plotterista virtanäyttö on kadonnut jonnekin. Kovasta trimmaamisesta huolimatta Ipanema pääsi 0,8 M päähän, Lilyan 2,5 M ja VindUngen peräti 4,5 M Kotkan Portille mennessä. Jolly oli toista mailia takana ja luokkamme seuraava Thetis jo 4 M. Hepon ohitus meistä oli mielenkiintoinen. Tuli lähemmäs ja lähemmäs hyvin hitaasti. Sitten Hepo alkoi valmistelemaan rullagenaakkerin nostoa. Vauhti tippui selvästi jo kun porukkaa meni keulaan. Kun vihdoin kaikki sählinki oli ohi ja vauhti taas löytynyt etäisyys oli kasvanut. Vauhtieroon tuo ei tuntunut vaikuttavan ja meni kymmeniä minuutteja ennen kuin he olivat ohi. Ehdin jo luulla, että eivät koskaan pääsekään ohi, vaan kuittaan ne takaisin, kun he laskevat genaakkerin. Mutta tuuli aukesi sen verran, että meidän vauhti hidastui ja heidän parani. Oltiin jo lähellä spinnukulmia (apparentti 50 paikkeilla).
 

                                                                          
Nauti 'n' Nolla kommer bakifrån just efter soluppgången och har vänligheten att ta bilder på oss, medan Amiralen är i "djup dvala" på sin frivakt! Före det hade vi det första av tre åskväder nära och jag var redan beredd att väcka Jokke, men det bara mullrade lite och lämnade oss i fred! De två andra, ett i SW och ett i E, kom efter Kalbådan på hemvägen och de var värre och vi hoppades på frisk vind som skulle hjälpa oss snabbt i mål och förbättra vårt läge, men inte ens de kom nära oss!
I min ungdom fanns det sådana som klädde sej i pyjamas när de gick på frivakt! Det har jag aldrig gjort utan ofrast, t.ex. i GR, legat på durken i 32an, klädd som på bilden ovan! Vi har nog sjökojer i FinnFun, men de blev okopplade. Jokke låg på andra kojen i en bekvämare ställning. Men han var ju min gäst och jag behöver inte ännu heller så bekvämt!

Käänsin merkiltä kryssille yksin Tompan vielä lepäillessä. Tuli kyllä heti ihmettelemään mitä tapahtui. Kiersimme 6:01. VindUngen oli tasoituksilla jo muutaman minuutin takana. Lilyan oli tasoituksilla jo yli 10 minuuttia perässä. LOW sen sijaan oli reilusti meidän edellä, noin 15 minuuttia tasoituksilla. Jostain syystä viralliset tulokset poikkeavat jonkin verran omistamme. Meidän kiertoaika on 7 minuuttia aikaisemmin. Ilmeisesti vastaava ero on muillakin, sillä erot veneiden välillä vastaavat havaintojamme.

Suursaaren kierto, kisan kohokohta
Kotkan Portilta kesti hetken löytää kryssitrimmit yksin. Alussa Hepo jätti, mutta sitten saimme selvästi paremman korkeuden ja vauhtiakin yli 6 solmua. Ajoimme suoraan Suursaaren kärkeä kohti ja lopussa olisi päässyt korkeammallakin. Pohdimme taktiikkaa. Näimme veneitä kaukana idässä, saaren rannassa ja siinä välissä. Rannassa näytti tuulta olevan, joten päätimme mennä niin läheltä kärkeä kuin uskalsimme. Ihan varmuutta ei tullut oliko plotterin käyrä 10 vai 20 m, mutta kaiku näytti usein 10 m ja hiukan alikin, muttei paljoa ali. Taisi siis olla 10 m käyrä. Kärjen jälkeenkin ranta houkutti ja molemmilla oli kokemusta hyvästä etenemisestä rantaa nuollen Suursaaren itärannalla. Kauempana rantaa menevät veneet saivat selvästi tuulen vastaan styyralla. Aivan saaren rannassa sen sijaan pääsi usein styyralla suoraan kohti eteläkärkeä. Välillä tuuli heitti toisin päin ja menimme paaralla kohti eteläkärkeä. Välillä styyralla sai löysätä skuuttejakin. Vauhti oli välillä lähes 7 solmua ja toisiaan vain muutaman solmun. Koko matkan meillä oli seuranamme Baltic 43 Allegra, joka kai olisi ollut LYS3:n toinen ilman sijarangaistusta. Menimme aivan yhtä matkaa koko itäreunan vuorotellen toisemme ohittaen. Lopulta seuraan tuli myös Lilyan, jonka olimme saaneet kiinni, Ramdata, jonka olimme ohittaneet ja Swan 45 Aurora (voitti IRC:n). Kaksi jälkimmäistä tulivat idempää kaakkoiskärjen rantaan ja ohittivat meidät yläpuolelta. Ramdata ja Allegra olivat hiukan edellä ja pysähtyivät eteläkärjen rantaan. Hiukan edempänä olivat muutkin kärkiveneet pysähtyneenä (Vivienistä ei ole havaintoa, mutta LOW, Bianco, VindUngen ja Lilyan olivat kaikki 1-3 kaapelin sisällä. Me onnistuimme lillumaan Ramdatasta alapuolelta ohi Allegran rinnalle. Sitten alkoi tuntua tuulta takaa ja löystimme purjeet lilluen eteenpäin. Kun tuuli alkoi olla 4 solmua nostimme spinnun ja karkasimme Allegralta ja Ramdatalta. Muutkin nostelivat spinnuja, mutta kaikki jatkoivat etelään tai jopa kaakkoa välttäen etelä-lounaisrantaa kuin ruttoa. Me näimme rannassa tuulta vähintään yhtä paljon kuin kauempana ja tuuli oli rannan suuntainen eikä näyttänyt pelottavalta. Jatkoimme siis suoraa reittiä rantojen läheltä ja olimme lounaiskärjessä koko fleetin ensimmäisenä (no Vivien oli jo kaukana ja AISissakin näkyi Ariel). VindUngen ja Lilyan tulivat vauhdilla kaukaa etelästä ja kohdatessamme olimme kutakuinkin tasoissa Lilyanin kanssa. Paremman vauhdin turvin molemmat menivät kuitenkin ohi reilut 10 M ennen Kotkan Porttia. Allegra oli vajaat 1 M perässä, Ramdata, LOW ja Bianco n. 1 M perässä,  Hepo ja Ipanema n. 3 M. Suurin osa noista kuitenkin kulki kevyellä lenssillä meitä paremmin. Meillä vauhti vaihteli 2-5 solmussa ja suurin osa legistä oli plattista. Erityisesti Lilyan ja Ipanema kulkivat todella hyvin. VindUngen leikkasi liikaa itään jäi taaksemme. Bianco leikkasi voimaakkaasti ja saavutti meitä hitaasti. Mennessä niukasti takaa huusivat nostaneensa spinnun jo viidesti. Kuittasin takaisin ”me ollaan nostettu vain kerran, mutta ollaan silti edellä”. Lopulta Bianco saa suuren edun tuulen kääntyessä itään slööriksi ja heidän ei tarvinnutkaan jiipata takaisin.
Lilyan kiertää ensimmäisenä 11:57, Ipanema 12 minuuttia myöhemmin ja me 21 minuuttia Lilyanin perässä. Tasoituksilla johdamme yli 20 minuuttia Ipanemaa, joka vaikuttaa nyt meidän pahimmilta uhkaajalta. Jolly on tuloksissa välissä, mutta kuitenkin ollut ”tukevasti” takanamme koko kisan samalla tasoitukselle.  Ipaneman lenssi oli käsittämättömän hyvä. 3 M takaa tulee ohi ja repii vielä 10 minuutin kaulan 15 M lenssillä!
Meiltä Suursaaren kierto on mennyt loistavasti. Johdossa ollut LOW ohitettu ja jätetty selvästi taakse sekä saatu kiinni selvästi nopeammat veneet. Lenssin lopussa toki Lilyan ja Ipanema pääsivät karkuun ja Ramdatakin jonkin verran, mutta tasoituksissa kaikkiin nähden tilanne on paljon parempi kuin ennen kiertoa. Suorassa ajassa ero Ipanemaan on sama kaikki muut ovat lähempänä edellä tai kauempana takana. 31.7:t ja muut hitaammat jäivät kauas taakse.
Jan meddelar att de hade fel wp i plottern och gick förbi Kotka port på utvägen. Det betyder ju att de rundat ön rätt snabbt också och deras 2a placering på utvägen, 25 min efter oss enl. arrangörerna, betyder att också de rundat ön snabt! Tabben går väl på skepparens unga ålder!?
Virallisissa tuloksissa taas ihmeellisyyksiä. Meidän kiertoaikamme nyt 13 minuuttia etuajassa ja mukamas vain 1 minuutti Ipaneman perässä. Mistähän tuo on otettu? Ei ainakaan trackeristä tai AISista jääpoijun kohdalta.
Slööri Kalbådanille

Tilanne oli aika sama kuin Kotkan Portilla tulosuunnassa. Lilyan reilut 2 M edellä, Ipanema 0,8 M edellä ja Jolly 1,6 M perässä. VindUngen sen sijaan oli tippunut taaksemme oltuaan reilusti edellä.
Jiippasimme Kotkan Portilla ja laitoimme trimmit kuntoon spinnuslöörille. Tuuli vaikutti stabiililta ja aika leppoisalta, vaikka vauhtia oli 7 solmun molemmin puolin. Laitoimme siis AP:n päälle ja Tomppa meni tällä kertaa ensin nukkamaan, sillä hän ei ehtinyt levätä kuin reilun tunnin viimeksi.
Lilyan ja Ipanema menivät niin kovaa kuin pelkäsimmekin genaakkereille täydellisellä legillä. Etäisyys kasvoi n. 0,6 M tunnissa. VindUngen sen sijaan ei yllättäin mennyt lainkaan meitä kovempaa, vaikka vielä ajoi korkeampaa kurssia (me menimme suoraan kohti Kalbådania). Suurempia veneitä meni ohi ja etäisyys Jollyyn pysyi vakiona. Trackeristä sai välillä seurattua, ettei luokkamme hitaammista veneistä taida enää olla uhkaa, kun olivat juuttuneet Suursaaren itä- tai eteläpuolelle. Tai osa oli vielä matkalla kohti Suursaarta.
Muutaman tunnin jälkeen vaihdoimme vuoroa ja minä menin nukkumaan. Samalla tuuli alkoi temppuilemaan ja piti mennä ulos auttamaan. Sitten pääsimme takaisin kurssille ja pääsin hetkeksi nukkumaan. Korkeutta kerännyt VindUngen pääsi tuossa ohi ja paransi huomattavasti vauhtia.  Myöhemmin myös Hepo meni ohi.  Viimeiset mailit kohti Kalbådania olivat haastavia. Halusimme sinne spinnulla, jotta ei turhaan tarvitse vaihtaa edestakaisin fokkaan. Tuuli kääntyili 140 ja 180 asteen välissä (alussa oli 120).

Vi kom runt märket med minimal marginal!
Tilanne erinomainen
Lilyan kiersi ensimmäisenä (no Vivien oli joskus mennyt) 17:42 4,2 M edellämme, Ipanema 9 minuuttian myöhemmin 3,2 M edellämme, Ramdata 10 minuuttia Lilyanin perässä, VindUngen 25 minuuttia ja me 38 minuuttia. Me siis johdimme 14 minuutilla Ipanemaa.  Lilyan oli 45 minuuttia perässämme tasoituksilla. Olimme siis hävinneet 33 M pätkällä suorassa ajassa 17 minuuttia Lilyanille ja 20 minuuttia Ipanemalle. Lopun 26 M matkalla meillä oli varaa hävitä vielä 23 minuuttia Ipanemalle, 60 minuuttia Ramdatalle ja 62 minuuttia Lilyanille. Tilanne oli siis erinomainen! Mutta tullessamme Kalbådanille edessä olleet olivat jo hidastuneet ja saimme heitä n. mailin kiinni eli olivat vain 2-3 M päässä. Myös ennuste lupasi uutta tuulisirkusta, jonka toivoimme päästävän meidät uudestaan kärkeen kiinni.

Tuulisirkus Hramtsowille, kisan lopullinen ratkaisu
Tuuli kääntyi niin, että hyvin tiukka spinnuslööri jatkui jonkin matkaa Kalbådanin jälkeen. Pian meidän jälkeen kääntynyt LYS-luokan 36.7 Nea Nora halusi kovasti yläpuoleltamme ohi. Koska vaikutti siltä, että korkeutta vielä tarvitaan ajoimme niin ylös kuin järkevää vauhtia pääsimme. Lopulta Nea Nora antautui ja laski alapuolelle. Tuuli oli keventynyt koko ajan ja seurasimme tarkasti missä näytti tuulevan ja missä veneet liikkuivat. Valitettavasti missään lähellemme edessä ei liikuttu. Sen sijaan pahimmat vastustajat pääsivät pysähtymättä läpi pläkästä johon seuraavat olivat jääneet. VindUngen ja Bianco näyttivät olevan viimeiset ja varsin niukasti läpi päässeet. He hidastuivat pahasti, mutta pääsivät uudestaan vauhtiin.Tämä siis tapahtui n. 3  M päässä Kalbådanilta. Tuossa kohtaa VindUngen hidastui hetkeksi 7 solmusta 3:een ja jatkoi sitten taas 6-7 solmua kokoajan suoraan kohti Hramtsowia. Vain 7 minuuttia VindUngenin perässä kiertänyt ja samaa vauhtia kulkenut Hepo ei päässyt läpi vaan pysähtyi kokonaan n. 4 M Kalbådanilta. Samaa nippuun kerääntyi sitten me (kiersimme 13 minuuttia VindUngenin perässä), LOW, Wild Joe, Nea Nora, Pepper (S&S Swan 44, LYS3:n 2.) ja Rakam (36.7). Hiukan meidän perässä kiertänyt Ree (Dehler 34 SV) sen sijaan oli tiputtanut (joutunut?) reilusti ketään muuta (edellä tai lähellä olevaa) pohjoisemmaksi ja kulki vielä hyvää vauhtia. LOW yritti seurata, muttei päässyt samaan ”junaan”.  Lopulta Reekin hidastui meidän 1-2 solmun vauhtiin. Pepper oli onnistunut hieman irtautumaan pläkäklungasta Reen perään samoin valtavalla rikillään Madame Grey (Landmark 43 etelään). Wild Joe yritti hakea tuulta kaukaa etelästä siinä onnistumatta. Katsoimme kauhulla AISista kuinka Lilyan, VindUngen ja Ipanema vain karkasivat vauhdilla mennen usein yli 5 solmua meidän lilluessa ohjailukyvyn rajoilla. Biancolla (kiersi 4 min ennen VindUngenia, joka ohitti Biancon 1,5 tuntia kierron jälkeen aivan vierestä jättäen Biancon kauas taakse) oli vaikeampaa ja se jäi edelläolijoista, mutta kuitenkin repi eroa meihin. Ree ja Pepper karkasivat myös. Kun vihdoin pääsimme edes 3-4 solmun vauhtiin 2,5 tunnin enemmän tai vähemmän seisoskelun jälkeen LiLyan ja Ramdata olivat jo kiertäneet Hramtsowin. Lilyan oli nyt 14 M meidän edellä kun kolme tuntia aiemmin etäisyys oli ollut vain 3 M! Lilyan kiersi 21:02, Ramdata 9 minuuttia perässä, VindUngen 37 minuuttia Lilyanin perässä ja Ipanema 38 minuuttia.
Hiukan lohtua toi, kun näimme Vivienin hidastuvan Katajaluodon jälkeen. Seuraavat sen sijaan tulivat meidän vauhtia kohti Katajaluotoa. Lopulta 22:00 maissa lähestyvä ukkospilvi toi meillekin tuulta ja vauhti kiihtyi spnnuslöörillä ensin 6 ja sitten yli 7 solmun. Samalla Lilyan ja Ramdata hidastuivat kahteen solmuun Katajaluodon kohdalla. Olimme vieläkin 13 M heidän perässä, mutta jos he hiukan vielä odottelisivat ja me tulisimme uudella luvatulla etelätuulella kovaa vauhtia maaliin? Olimme jo huolissamme millainen myräkkä on tulossa kun tuuli nousi ja nousi, mutta 14 solmun jälkeen se alkoi hyytyä. Ramdata ja Lilyan olivat vielä parkissa Melkin eteläreunalla ja Ipanama sekä VindUngen Katajaluodon kohdalla meidän alkaessa lähestyä Hramtsowia, mutta vauhtimme oli enää reilut 5 solmua (23:10).

Juuri ennen Hramtsowia näimme kärjen pääsevän liikkeelle. Me kiersimme 23:23 siis 2:21 Lilyanin jälkee. Olimme jääneet 19 M pätkällä 103 minuuttia! Siis 3 minuuttia enemmän kuin saamme jäädä koko kisassa! Ipanemalle olimme hävinneet 74 minuuttia eli 22 minuuttia enemmän kuin koko kisassa saisi hävitä. No toivoa vielä oli. Olimme 5,5 M Ipaneman perässä. Maalissa eroa saisi olla 52 minuuttia. Jos etäisyys pysyisi tuossa ja tulisimme lopun 6 solmua, voisimme voittaa. Ramdata oli 6,5 M edellä, mutta saa olla 88 minuuttia edellä. Siis 4,5 solmun keskinopeus 6,7 M loppusuoralla riittäsi sen voittoon. Myös Lilyan oli 6,5 M edellä ja se saisi olla jo 100 minuuttia edellä. Eli 4 solmuakin riittäisi siihen.
Kevyttä lenssiä Melkillle ja sieltä vauhdilla maaliin.
Valitettavasti pian Hramtsowin jälkeen trackeristä näin, että kärki oi saanut kunnon tuulen ja tullut 6-7 solmua maaliin meidän ollessa vielä 6 M päässä. Hepo sai meidät jälleen kerran kiinni Katajaluodon kohdalla varsin kevyellä lenssillä. Se löysi hieman ennen meitä itätuulen, jolla pääsimme sitten samalla tavalla reippaasti maaliin Melkin eteläpuolelta. Matka Hramtsowilta Melkille vaan oli ollut tuskastuttavan hidas. Lopulta tulimme maaliin 01:13. Hyvä keskinopeus Hramtsowilta oli siis kaukainen haave. 6,7 M matkaan meni 1:50 eli keskinopeus vain 3,6 solmua. Lopputulosten 4. sija oli pettymys, mutta suorituksestamme olemme ylpeitä. Molemmat jaksoimme tsempata loppuun saakka. Oli myös hienoa keskustella yhdessä taktiikoista ja trimmeistä, kun veneessä oli kahdestaan varsin rauhallista. Kokemus oli todella ainutlaatuinen! JUST DET! NÄSTA ÅR IGEN?

Jälkispekulointia
Aivan meidän perässä Kalbådan kiertänyt Ree oli 49 minuuttia ennen meitä maalissa. Se on toki paljon meitä nopeampi kevyillä spinnuosuuksilla, mutta osoitti kuitenkin, että pläkästä oli mahdollista päästä läpi. Muilta reilulta 10 veneeltä se ei kuitenkaan onnistunut. Voittoon olisi vaadittu reilu 43 minuuttia nopeampi purjehdus. Tuskin se olisi ollut mahdollinen edes Reen loppureitillä. Ree kiersi Hramtsowin 40 minuuttia ennen meitä ja Pepper 24 minuuttia ennen. Seuraavana tuli Nea Nora vain pari minuuttia ennen meitä muiden pläkään juuttuneiden ollessa takanamme. Selvästi keskimääräistä paremmin siis selvisimme tuostakin pläkästä, vaikka olimme hitain siihen juuttuneista veneistä.

(25.5) HELSINKI TWO STAR - 60 Nm - NIKU & AMIRALEN
FinnFun slog till på den långa kryssen från Ulkomatala till Ulappa S-märke V om Helsinki. Vinden var uppe i t.o.m. 25 kts. I kamp mot båtar med högre LYS-tal rundade FinnFun som första. Den tyngsta och svåraste kryss jag kan komma ihåg! Därefter tog förnuftet över och vi hissade ingen spinnaker till Sitin. Ett förnuftigt beslut skulle det visa sej!
Resultaten längst nere.
Startade vid isbojen som begränsar linje längst ute från HSKs startkoppi. Detta för att kunna bedöma den långa linjen helt rätt. Men missade starten med kanske 10s, vilket var illa för vi, som hade babords halsar, gick inte för om WindUngen och måste slå, vilket förde oss till fel kant av fjärden.
Vi hade valt vår gamla hårdvindsfock, som i vintras lite sytts om i toppen, men ännu inte hissats. Detta för att det väntades friskare vindar för dagen och det gällde att inte öda krafter på att byta försegel. Nå vi kryssade ända till kassunen utan att vinden ökade och bytte bort den på länsen, för skepparen var inte nöjd med farten. Men ändå ledde vi i korrigerad tid enligt egen huvudräkning vid kassunen. Vi var 3e minsta båt enligt LYS.
Läns mot Ulkomatala (c 23 Nm) gick alltså i lätta förhållanden. På den skar Lilyan (Hp1030), som väntat kraftigt långt ut till havs och var nästan ur sikte, medan VindUngen skar mycket måttligt åt samma håll andra skar lite mer och Thetis skar väl förs lite inåt men kom sedan efter oss. Den kunde vi identifiera med AIS. Jag styrde rakt på märket och vi gick förbi åtminstone Speculator (Fg 41) och Senja (Bavaria 35 Match), medan Ipanema (J/109) rundade lite före oss. Lilyan kom först till märket, men rundade det åt fel håll och fick korrigera det och det tackade vi för i all tysthet! Men om vi ledde väl nog där också i korrigerad tid!
Den efterföljande långa kryssen från Ulkomatala i öster, till Ulappa sydmärke V om kassunen (c32 Nm), blev sedan ganska snart en frisk segling med vindstyrkor på 18-22 knop, med en topp på 25, lite mycket för bara två ombord. Så det sällsynta för oss, blev att som för många andra, att ta ett rev i storen. Betydligt snabbare än konkurrenterna, vad jag kunde se!
Men tidvis var detta också för mycket segel! En mindre fock hade definitivt varit till stor hjälp, men ett byte hade tagit på gastens krafter och vi hade förlorat en hel del trots dubbelskåra i profilen? Så vi kämpade på genom resten av kryssen, när det nu såg ut att gå bra jämför med konkurrenterna! Men båten var svårhanterlig speciellt när vågorna blevstörre. Försökte få gasten att skota ut focken men han reageradeinte på förslaget!? Så fick kämpa vidare!
Taktiken var för de allra flesta att gå Västerut. Det ledde närmare märket och så kunde man få lite sjölä av Gråskärsbådan. Dessutom väntade vi oss att vinden vrider mor V. Vi gick i Ipanemas (LYS 1.27) kölvatten och innan vi båda tog in ett revet gick vi aningen bättre, men när båda fått in revet, vi snabbare än de andra jag såg, gick vi ganska lika med konkurrenten. De slog sedan ut betydligt tidigare än vi andra. Och det var jag glad för. Nu kunde jag köra mitt eget race utan att behöva se till att vi inte föll ner i störd vind! I det skedet hade vi tagit ordentligt in på VindUngen och Lilyan, som båda tappade höjd jämfört med oss.
När de sedan slog ut mot Gråskärsbådan var vi redan  fast dem. Men jag gjorde här en miss och gick för långt. Kom inte ihåg hur långt österut, först det låga landet, och sedan det grunda området sträckte sej, så blev tvungen att fälla en hel del.
Inte helt oväntat hade vi gått förbi Ipanema när vi möttes lite före märket och också Lilyan fick finna sej i att runda bakom oss. Det kändes givetvis bra att få utdelning för det tunga och svåra jobbet jag gjort. Inte hade vi kommit lätt undan! Skepparen fick kämpa som ett ”djur” med den bångstyriga båten, speciellt mot slutet när vågorna blev större. Vi hade nog lite för mycket segel uppe. Den mindre focken hade nog hjälpt en hel del? Också utskotning av focken hade säkert hjälpt en hel del! (Se nedan i EFTERSNACK Ipanemas beskrivning av det hela!)
Vi beslöt att inte riskera någonting på in vägen så länge det blåste så mycket det gjorde och spirade focken snabbt, för att visa exempel och väntade på vad konkurrenterna skulle göra. Vårt beslut var lätt, så tung och svår som kryssen varitför skepparen. En stund fick vi vara i spänning, men sedan kunde vi se aktivitet, som tydde på att båda skulle hissa gennakern.
Så hissade Lilyan en lite mindre blåsa än de tidigare hade haft och susade fast oss och förbi i lä. Jag konstaterade att vi får se hur det går. Skulle vi behöva riskera och hissa vår mindre spinnaker? Så kom deras första broasch, som de klarade relativt snabbt (som tur efter att de passerat oss) Då lär jag ha sagt ”en eller två sådan till och de tar ner blåsan”! Men det kom bara en till och den var så våldsam att de inte kom ur den och det slutade med att de körde över sin blåsa och bl.a. skepparen fick sina fingrar skadade, men endast ytligt, på fallet. Också bogsprötets kontrollina lär ha gått av!  De blev så mycket efter att de slutade på 6 plats, 7 minuter efter oss i seglad tid, trots att de surfat med över 14 kts med spirad fock.
Jag undrar om inte de hade gått så mycket i från oss med spirad fock, att de hade vunnit. Fast över 40 minuter ju nog är ganska mycket? Så kanske endå inte? Kanske inte heller med gennaker om vi hade hissat lilla spinnakern? Har inte riktigt klart för mej hur lång tid det gick för oss till mål....!
Ipanema hissade också en gennaker, men de gick inte så mycket hårdare än vi så vi räknade ut att de inte hinner så långt före oss i mål att de vinner oss! Nå de gjorde sedan också en broach, men ganska kontrollerad och tog lite senare ned blåsan långt före Sitin som var nästa märke. Jag tror att endast en båt hissade spinnaker där långt bakom oss! "Lilla" Thetis?
Så sträckbog till Gråskärsbådans ostboj och därifrån till målet vid HSK! Före Melkö gjorde vi ännu en lång sutf på över 9 kts!
NU BÖRJADETRÖTTHETEN  GÖRA SEJ GÄLLANDE FÖR SKEPPAREN PÅ ALLVAR, men inte värre än att han tvingade på sej en 20 minuters, lätt smärtsam (benen), promenad hem efter en kinesisk segermiddag med Niku!
Polar A370 noterade en till 732% uppnådd dagsträning, med 3702 förbrukade kalorier! (Värden nästan i storklek med Amiralens dagspromenads rekord på 25,5km!)

EFTERSNACK:
- OM TÄVLINGEN: Upplägget av tävlingen är från min sida i princip rätt bra! Speciellt med start och mål på HSK. Men jag tycker att banan var för lång, för att vara så tidigt på året! Nu hade vi tur att vädret var rätt varmt, men alla besättningar och båtar är inte redo för en så tuff tävling, som det blev av den för årstiden ovanligt friska vinden.
Så ett allmänt problem för Helsingfors vattnens banor – pasagerar färjorna och deras större kusiner! Vet inte hur många vi råkade ut för under tävlingens gång i denna tävling! (Men denna gång förlorade vi ingenting på dem!) En del tutar fast man tycker man håller undan (hände i början i de smalare vattnen, på kryss). Men speciellt Viking Lines båtar och de största kryssningsfartygen verkade att på öppet vatten välja en väg som inte störde oss? Men kommer de rakt emot år det svårt att veta åt vilket håll man skall hålla undan, innan de väljer sin kurs! Värst är det om de kommer på korsande kurs och man måste hålla undan. Då kan man förlora mycket! Erfarenheten talar!
- Ovan som man är med att autopilot får användas, glömde jag bort den många gånger, men på den långa länsen körde vi största delen med den på - rakt mot märket! Jag tror att det var endast VindUngen och Lilyan som drog ifrån oss klart, men inte tillräckligt i korrigerad tid!
- IPANEMAS STORY OM KRYSSEN, Se hela deras story på AMPs paradsida!

Ulkomatalalta takaisin olikin sitten hieman tuulisempi kryssi kohti Ulappaa (länsimerkki kasuunin länsipuolella). Tässä vaiheessa ennusteen mukaisesti tuuli nousi ensiksi 20 solmuun ja siitä hiipi vielä 22-24 solmuun. Tässä vaiheessa alkoi Finnfunin vauhti jo pelottaa, se kiri koko ajan pelottavasti kiinni meitä ja me kärkeä. Vielä oudompaa että kyseessä oli kaksi jalkaa lyhyempi vene, joka oli hienosti pystyssä ilman lepattavia purjeita. Epäilimme ajoittain mustaa magiaa, mutta taisi kyllä vaan olla valtava määrä osaamista kyseessä. Kasuunin kohdalla Finnfun oli kärjessä ja Ipanema kakkosena,....

RESULTAT:
1- FinnFun, T. Finell/Niklas Wärnhjelm, 791.07 minuter; 2- Ipanema, Kim Lindroos/Jarkko Sipilä, 811.47, (20,4!); 3- Thetis, Perttu Monthan/Mikko Kappinen, 812,45; 4- Escarinne, Reima & Ella Alander, 842,41; 5- Senja, Jörgen & Fredrik Bärglund, 844,17; 6- Lilyan, Benjamin & Markus Nilsson, 851,70; 7- VindUngen, Palle Eklund/ ?, 871,03; 8- Speculator, Ari Ojala/? 894,62; DNF- Krut, Magnus Silén/Tom Toivonen;