Text

Det här är årets text

2018, DEN 65e SÄSONGEN :

ÅRETS HÖJDPUNKT OCH STÖRSTA FRAMGÅNG ÄR NOG, MED BESKED:
-
WB Banseglingarna i ORC med 3 segrar på 3 starter och 17 båtar i klassen!
  MED VAR: Niku, Jokke, Henkka och Mikko!


Här rundar vi kryssmärket i "klar" ledning före Low och Vinca. Amiralen trodde inte sina ögon efter seglingarna! Foto Kari Wilén.
Se referatet under 2018 ORC! I FEBRUARI 2019 KOM ÄNNU EN TEXT PÅ FINSKA TILL VILKEN BILDEN HÖR!

ÅRETS TREVLIGASTE OS-SEGER!? Gastarna Frida och Emilia i Amiralitetets Jubileumjacka!

Av RANKINGSERIERNA
blev det inte start i FINEST ORC, som började för tidigt för oss, i Tallinn, där 2 deltävlingar gick och bara 1 i Finland. Så den skippades bl.a. som varande olustig!


Suomenlahden Ranking var en underlig blandning av LYS-, ORC- och IRC-klasser, men  gick ju helt i Finland, med deltävlingar från Kotka till Åbo! Att Kotkaborna var chanslösa i rankingen var ju klart redan från början, bl.a. i.o.m. att deras egna ranking deltävlingar minskades! Några Åbobåtar deltog visst i Hangöregattan och en t.o.m. i WB banseglingar, men det var väl allt samröre områdena emellan. Åboseglarna koncentrerar sej säkert mera på sin egen ranking!? Som alla väl redan vet anser jag att rankingen inte vara någon riktig tävling och hoppas på att vi får en ranking för Stor Helsingfors!
Vår 2a placering är ju inte så dåligt med tanke på vårt lama intresse (bl.a. underbemanning, speciellt i Henri Lloyd, kan ha avgjort hela rankingen!) och segern avgjordes ju i princip först i Karvalakki, till Mercedes AMGs fördel.

VÅR BÄSTA RANKING blev igen ESFs OS-serie, om man ser på resultatet, men standarden i den och deltagar intresset är sorgligt dåligt. Men där seglar ju inga konkurrenter på annan ort! M.a.o. är ju serien en riktig tävling!
VI TOG IGEN RUBBET! 1a + OS-pokalen. Första platsen 13e gången och OS-pok.11e året i rad. Fortfarande är Nicke Rostedt vår värsta konkurrent!


Under de 65 åren har vi vunnit vår klass åtminstone 25 gånger. För OS-pokalen gäller 30 gånger och de finns i hyllan! En del år är ännu i dimma vad OS segrarna beträffar! Men jag var nog inte alltid lika flitigt med på 60- och 70-talet! Tre år har det tydligen inte varit OS-seglingar för kölbåtar!)


ENSKILDA NÄMNDVÄRDA TÄVLINGAR.
  

- PÄLSREGATTAN. Totalseger och vandringspriset till eget, av 34 startande.
Tredje V-priset jag fått i den tävlingen! Och seger över Melges 24an som varit så oslagbar i BSR. Men nu var båten "kamuflerad". Annat namn, annan förening och annan skeppare! :-)
(Båten lär ändå inte ha bytt ägare!)

- BARÖSUND RUNT. Igen förlust mot Melges 24an, med bl.a. OS guldmedaljören / VOR seglaren.

Men 2a plats är inte så illa i det stora fältet på c 50 startande!

- KARVALAKKI. Tävlingen var ju "rankingfinalen" för stora klassen. Vi hade ännu teoretiska chanser att vinna rankingen, men det hade krävt att Mercedes AMG skulle bli högst 2a (det vågade vi inte tro på) i sin klass och vi var tvungna att vinna vår klass. (Lättare!)
Men som Jani Lehti sade efteråt, så var han skyldig till att vi förlorade åt Ramdata, när han körde över oss, nära i lovart, på en kryssbog! Nå, vi har nog några andra orsaker till förlusten på 25s! Körde med lilla spinnakern, t.ex.!
Sedan förlorade monster-Farren bara 21s åt Mercedes AMG! Det omöjliga var alltså nära att ske!