Seglingssäsongen 2020

Här publiceras allmänna funderingar kring den antagligen ganska sent börjande säsongen 2020.

AMIRALENS 67e TÄVLINGSSÄSONG  -  EN CORONASÄSONG!
När det såg ut att inte bli några seglingar i maj, blev båten uppe i Lindgrens hall, klar för sjösättning så fort seglingarna började!
Så kom beskedet att ESFs onsdagsserie (OS) börjar 3.6 och en ny segling, H2S Bengtskär Runt 6.6, hela 170 Nm lång, och båten sjösattes lagom till dem! T.ex. Hogland annullerades, tyvärr för Jokke och mej, som hade hoppats på att få revansch för det snöpliga slutet förra året!
Men bl.a. p.g.a. en läkares och barndomsväns synnerligen kritiska inställning till att det överhuvudtaget skulle arrangeras seglingar detta år, tog jag läget ännu mera på allvar. Efter en tids funderande kom vi till en plan för sommaren.


VÅR CORONA PLAN
REGERINGEN HAR JU FÖRTYDLIGAT ATT VI 70+ FÅR BESTÄMMA SJÄLVA! SÅ VI BESTÄMDE, ATT VI SEGLAR DH!
OS MED FRIDA OCH ÖPPNA TÄVLINGAR MED JOKKE.
- SEGLANDET TAR JAG SOM DEN REKOMMENDERADE DAGLIGA MOTIONEN FÖR 70+
- FAR ENSAM MED BIL TILL HAMNEN.
- OMBORD FINNS TILLRÄCKLIGT UTRYMME FÖR DISTANS MELLAN OSS TVÅ OCH R ATTEN. ÄR ETT BRA HINDER.
- TILL PAVEN SKALL JAG EJ, ENL. REKOMMENDATIONERNA!  SÅ VI FAR DIREKT TILL HAMNEN, EFTERÅT!
TROLIGEN MIN 67-ÅRIGA KARRIÄRS ENDA GÅNG UTAN ETT BESÖK PÅ PAVEN!  INTE SÅ ROLIGT, MEN VAD GÖRA!?
TYCKER ATT VI MED DETTA FÖLJDE REKOMMENDATIONERNA FÖR 70+ (OCH ALLA ANDRA) RÄTT BRA!!!

FÅR MOTION, SÄLLSKAP OCH FRISK LUFT, VILKET MAN NOG BEHÖVDE I DESSA TIDER!

I OVAN BESKRIVNA PLAN HADE JAG HELT GLÖMT ATT JAG FÅR EN ARRANGÖRSTUR!
När mejlet om arrangörsturerna kom, blev jag arg! Jag skall ju inte alls iland på Paven och jag hatar ju att stå inför publik (prisutdelningen) och att ha ansvaret för arrangemanget med alla konstiga jollar mm...
Dessutom kan jag inte förstå varför kölbåtsseglarna fått 10 starter(!) av 15! 606, som har överlägset de flesta kompetenta seglarna har endast 4 !?
Började på allvar - igen - fundera på att lämna ESFs OS! Har ju en båtplats också på Drumsö! Därifrån kan vi delta i KoPus Tiistis och HSKs Torstis, om och när vi vill. Inga onödiga transporter Amiralshamnen – H:fors och tillbaka när det är tävlingar i H:fors eller Emsalö vattnen!
Nå, reserverade för säkerhets skull en onsdag och meddelade det åt Rabbe, med lite bittra kommentarer! (Rabbe och Teddy har ju hjälpt mej med mina koppiturer i många år!) Rabbe svarade att Stina och han tar turen och försöker få Teddy med! Jag behöver inte alls komma! Så gick det också!
Ett problem mindre,
lite orättvist mot konkurrenterna, att jag har sådana vänner! Men 81-åringen klarar det inte utan dem!

ÅRETS FLOPP -  KOM GENAST
HELSINKI  2  STAR BENGTSKÄR RUNT började bra för oss som var i lilla klassen och startade 10 minuter efter de stora! Redan efter Rysskär var vi mitt inne i stora klassen, tack vare bra vägval. Endast två större båtar i vår klass, Nea Nora och Bianco var lite före oss. Så blev det gennakerväder efter Systrarna och vi passerade våra konkurrenter och stora klassens Ipanema. (Se referatet på DH-sidan!)
När vi närmade oss Bengtskär ökade vinden bakifrån och var rätt hård när vi rundade och började kryssa hemåt. Bl.a. hade vi Ipanema (blev 2a i sin klass) lite bakom oss i det skedet. Småningom vred vinden också med, till fördel för de minsta i vår klass, som fått fördel bakifrån av ökande vinden före rundningen och nu ytterligare fick fördel av mindre kryss.
När vi hade passerat Porkala Kallbåda, visste Jokke att vi inte har en chans att vinna de minsta båtarna i vår klass. Som salut för det dystra konstaterandet hördes ett hårt ”pang” och spinnakern kom ner! FALLET AV! Hade bara ett spinnakerfall, så vi hissade focken. Några sjömil senare kastade en häftig vindpust (50 knop på mätaren) båten på tvären och rodret var låst. Trodde autopiloten släppt och rodret vikt sej. Storen ner... först då insåg jag att autopiloten var på! Så seglade vi de sista dryga 10 Nm till målet med enbart focken! Var så besviken att jag inte orkade kämppa!
Placeringen blev 10e(!) av c 19 i klassen, men i stora klassen skulle vi ha blivit 3a med vår seglade tid!!!

Amiralen gjorde många felaktiga beslut här! Nästa gång har Jokke befogenhet att övertala skepparen!
Några lösningar fanns! Jag var bara så deprimerad av läget att jag gav upp för lätt! (Se referatet!)


SUOMENLAHTI RANKINGEN!  Ingenting hörs! Inte ens deltävlingarna finns! (18.11)

ÅRETS BESVIKELSER
HTR DHIgen gick vi bra trots att det egentligen inte var mycket kryss!
Så mojnade vinden lite före målet och det blev kryss (och mörkt). Vi gick fortfarande bra, men de stora som var framför oss fick ju en stor och oförtänt fördel av det ändrade läget och vi blev bara 6e av 31!
Om man hade delat båtarna i 2 lika stora klasser, vilket man tycker skulle vara logiskt och rättvist, hade vi vunnit lilla klassen och fått 6 poäng mera för DH-`rank`ingen!

GISSA OM VI VAR BESVIKNA!?

BARÖSUND RUNT, LINE HONORS - EJ TOTALEN! - 1a I KLASSEN TRÖSTAR!
Banan förkortades tyvärr, för vi hade spetsat oss på en hård fajt på slutet mot XP38an Finx, som nu förlorade 172s, när resultaten räknades om enl. tid på tid. Totalen togs nu, som förra året, av en 2.4mR före 3 systerbåtar(!) och oss.
På något sett tycker jag, andra vet kanske bättre, att tid på distans, som starttiderna räknades efter, hade varit mera rättvist? Nu gick totalen till en som vi redan definitivt hade vunnit eftersom vi hade passerat den! Men med omräkning enl. tid på distans hade Finx vunnit, säger Jokke!
På skepparmötet hade man sagt att vid förkortad bana räknas resultatet enligt tid på tid. Det visste vi inte för vi hade inte hunnit till skepparmötet, utan fick veta det först när vi kom i land! Lite 
förargligt!

PÄLSREGATTAN OCH HENRI LLOYD BLEV OSEGLADE!
- Den första p.g.a. att Amiralen fick stegring lite före avgång mot BSS. (Lite senare var han ok, men transportbesättningen hade farit med bil! Hade nog varit att ta en onödig hälsorisk med tanke på det långa avståndet hem!)  Förargligt!
- Till Henri Lloyd hittade jag ingen gast som kunde ha skött fördäcket! (Skolavslutning!)  Förargligt!


ANDRA I DH RANKINGEN. Endast en gång i samma klass som vinnaren! Fixa reglerna AMP!

ÅRETS TOPPAR!?
ESFs OS MED FRIDA.
Början var trög! Frida jobbade som ett djur och jag kunde inte hjälpa mycket! Första segrarna kom först i juli, när Melges 24an ej var med! Började fundera på vem vi skulle kunna utöka besättningen med!
Talade med Frida och det slutade med att vi kom till att vårt projekt var något speciellt och fint!

Vi fortsätter – det må bära eller brista!?
Så gick det så att vi vann serien och OS-pokalen! Amiralens 15e respektive 13e i rad!
  TACK FRIDA!

Kom ihåg att hålla avstståndet!!!   Bilden är av OS-vinnarna 2020, men är tagen 2019!

JOKKE MAJANDER
Har svårt att tänka mej en person som skulle passa bättre ombord med mej på kappseglingar när det är verkligt tuff konkurrans och speciellt i DH!  Det må gälla starter, regler, segeltrim, taktik... vi fungerar ihop! Också vårt läge i korrigerad tid under pågående tävling, vet Jokke hela tiden! Hoppas han hänger med ännu en säsong! Jag svek honom i H2S Bengtskär runt! SORRY!
TACK FÖR GOTT SAMMARBETE IGEN!

EMÄSALON LENKKI
Har länge tvekat om jag tycker att den var en toppen segling. Den var ju ett typiskt exempel på hur dåligt ”jollar” och ”familjebåtar” passar ihop! Tråkig segling! Men med mycket positiv slutresultat!
KORT: Jaktstart, med Jolly (J/97). Tog starten, drog ifrån på lös sträckbog. S om Sandhamn väntade alla på oss i bleke! Dit c 3 min. före Jolly. Kryssade så gott vi kunde. Några båtar med ”kryssgennakrar”! Jokke: klockan X börjar det blåsa från N. Den tog vi först och drog iväg så att vi var c 0,5 Nm före Jolly utanför Kajholmen.(Se referatet!) Positivt!
Snart gick de förbi med gennaker. Vid SO spetsen på Emsalö var jollen långt före oss. Deprimerande!
Kryss i mycket lätt vind! Visade nu hur effektivt vårt sammarbete kan vara. Valde bätte vägar mest hela tiden. Vid N ändan suverän ledning. Utanför Neste ledning 16-17 min.
Positivt!

Länsade iväg i lite bättre vind. Vid Svarta hästen kom Jolly skärande, men kom inte förbi i lä. Gippade bort och vid Torra Hästen gick de förbi oss i lovart och drog ifrån! Vi var ganska knäckt!
De vände in mot Kronikan c 3 minuter före oss. Tog ner gennakern i god tid. Vi  eniga om att spinnake inte kommer ner innan det är nödvändigt. Kom lätt igenom med blåsan uppe! Nu var vi betydligt närmare, men hur få fast dem? Beslöt att gå med spinnakern så långt det går, men till målet kommer vi inte med den. Styrde i lä efter spinnakern. Gick lite bättre, kunde jag tidvis se mellan spinnun och masten. Blåste rätt bra! Så sa Jokke ”nyt spinnu alas” och slog upp fallets lås och tog in seglet nästan torrt. Snart fast dem, men de fick skottet. Då började Jokke räkna sekunderna och kom till 6 och han ropade ”Me voitettiin”!

Och vi vann dem med 7s! (Manage2sail tar bort sista decimalen men i resultatet räknas den med!)
TRÅKIG SEGLING MED LJUSPUNKTER OCH MOTGÅNGAR, MEN STRÅLANDE SLUTRESULTAT!

VAR NOG EN TOPP TROTS ALLT!
MED DET SLUTET & FÖR ATT JAG EJ GAV UPP
, SOM I H2S BENGTSKÄR RUNT!  I WAS BACK TO NORMAL!?

ANDRA, SMÅ TOPPAR:

- KoPu KAKSINPURJEHDUS      1a OVER ALL, PEKKA & AMIRALEN
- BJÖRKHOLMEN - DH                1a OVER ALL, JOKKE & AMIRALEN

                                                                         *

SÄSONGEN AVSLUTADES SEDAN SOM VANLIGT MED KoPus KARVALAKKI, MEN UTAN SLUTFESTEN!
TÄVLINGEN GICK I FRISK OSTLIG VIND MED KLASSEGER: FRIDA, JOKKE , PEKKA & AMIRALEN.
PÅ PRISUTDELNINGEN VAR FRIDA (fickvår KARVALAKKI), PEKKA (DH POKALEN),  AMIRALEN (DAGENS POKAL)

JOKKE FICK SENARE EN SKUMPPA + ISSKÅL.


MED DESSA OCH BARÖSUNDRUNT SOM ENDA CREW SEGLINGAR OCH VÅRA BÄSTA DH RESULTAT BORDE VI JU HA KOMMIT RÄTT LÅNGT I SUOMELAHTIRANKINGEN, MEN DEN BLIR TYDLIGEN INTE AV TROTS ALLT! 

VARKEN DELTÄVLINGARNA ELLER REGLERNA HITTAR JAG! (18.11).