Segelsäsong 2012

SÄSONG 2012
Var ytterst tveksam in i det sista beträffande start i VM, men när tillräckligt många anmälde sitt (stora?) intresse att ställa upp och vara aktivt med, så anmälde jag oss. Här är det på sin plats att påpeka att två personer insåg att de inte skulle ha den tid som projektet skulle kräva. En borgåbo och en ESFare. Hatten av för dem, och de lämnades utanför.
När det nu visade sej att intresset var stort bland de utvalda, passade jag på att deklarera att vår främsta målsättning skulle bli att vinna ORC rankingen, trots att man kunde ana att några inte skulle hänga med så mycket efter VM. Men hur gick det?
Jo, rankingtävlingarna blev vår främsta träning, men ändå var alla samtidigt med ombord endast i BOW. En onsdag skedde det också.
Våra nya Stratis ICE segel visade sej vara ett lyckat inköp. Inte minst i lätt väder gick båten klart bättre än föregående år! Det fick vi erfara redan i ProSailor Race och på onsdagarna.

ProSailor Offshore Ranking:

ProSailor ORC 
Den seglingen gick i mycket svag vind, men vår fart var bra på kryss, men en taktisk manöver, som jag anser var helt befogad, gjorde att vi slutade den inledande kryssen som sista. (Se referatet). Efter att båten som kom 2a i tävlingen ”tvingades” ta RAF för att ha använt en genua, som inte fanns i mätbrevet, blev vi sedan 4 av 7 startande.

WB (Nr 1 av 3 där vi bevisligen förlorade rankingsegern)
En jämn serie med 4-3-4 gav 2a av 12. Taktiken fungerade alltså i de ojämna förhållandena, men tränar man inte så går det lätt såhär!

HH
4 av 6! Spinnakerfallets hake gick upp när vi hissade första gången i dessa banseglingar. När vi tog det andra fockfallet hände samma sak! Vi låg då 2a tätt efter Ramdata. Därefter hade vi endast 1 fall för 2 segel i den starten. Det fick vi fixat i väntan på start 2, tack vare att vi fick upp Klas i masten. Men loppet var då redan kört, speciellt som endast två seglingar kunde genomföras. 

BOW/FM
18 av 23! Den serien förstördes redan i början av att storfallet överraskande gick av i början av långa havsköret. Före det hade vi överraskat oss själva med förvånansvärt bra resultat och kom i mål som 10a av de 22 startande, trots att vi var långsammaste båt. I korrigerad tid blev vi endast 6a, vilket nog var underligt dåligt! Efter detta var fortsättningen endast träning för oss!
Som väntat hade vi problem med starterna (över 20 båtar), som mätetalsmässigt långsammaste båt. Är linjen dessutom sned, som den var i nästan varje start och startförsök, blir det ännu svårare att lyckas och lyckas vi är det bara en tidsfråga innan vi blir överkörda av snabbare båtar. 14e och 15e i banseglingarna tillfredsställde givetvis inte.
I korta kustseglingen var vinden sedan ännu lättare. Nu hade vi definitivt ingenting att förlora och beslöt att chansa i starten. Bojen var klart favoriserad och dit klämde vi in oss, tätt efter Troy, som är specialist på sådana starter. Inte var vi speciellt fria men i rätt ända och den ena efter den andra slog bort. Också Troy, och jag följde motvilligt efter den, uppmuntrad av besättningen och sunt förnuft. Det visade sej vara fel och så var också denna segling förstörd! Inte ens chansningen att hissa gennakern på slutrakan hjälpte!

VM
Nu skall genast konstateras att våra manövrer under VM inte gick speciellt dåligt. Enda jag kan komma på var att spinnakern vid hissning ofta löpte oförlåtligt trögt och långsamt när den skulle dras fram till bommen. Detta speciellt i frisk vind på kryss-länsbana med spridarmärke, där man drar fram spinnun redan före märket. Det krävdes att jag själv en gång måste konstatera att felet inte var hos skotaren, utan friktionen mellan mantåg och fock var för stor. Seglet måste ledas fram för hand. Vidare minimerade jag gipparna den dagen det blåste hårt, för att undvika totala katastrofer.
Men precis som jag hade förutspått var det meningslöst att försöka få en bra start i bästa ändan, utan vi valde att låta de hetaste båtarna starta först och försökte sedan komma med fart och slå så fort som möjligt till styrbords sida och sedan gå för långt, för att ingen skulle slå på oss när vi gick mot märket. Den taktiken höll någorlunda i första seglingen och vi blev 12e i vårt heat och 21 i seglad tid, båda heaten med räknade.
I den andra hårdvindsstarten sprack sedan vår taktik flere gånger och vi blev 17e i vårt heat och 32a i seglad tid totalt. Då seglade vi visserligen bl.a. en läns utan spinnaker. Ramdata, som i princip tränat 2 ggr i veckan med hela besättningen, blev 6e i båda starterna. Deras länstaktik var att gippa genast vid spridarmärket samtidigt som de hissade spinnakern. Denna taktik förde dem åt sidan, undan alla andra och de fick segla fritt på länsarna. En sådan manöver vågade jag inte ens tänka på. Det hade inte lyckats speciellt bra för oss är min starka övertygelse. Erfarenheten talar! Men jag såg nog fördelen med manövern!
I slutprotokollet blev vi sedan 16e och 3e bästa finska båt, vilket väl inte är så dåligt, men tycker båten hade potential till bättre, men vi kunde inte utnyttja det helt! Hur mycket det saknade gummit vid drevet inverkade vet jag inte. Det fattades från början av BOW.
Inget litet hål precis. Underligt om det inte bromsade alls! Gummit fick jag sedan dit efter VM Med special "Sika" och 6 skruvar!


HTR (Nr 2 där vi förlorade rankingsegern)
Nu var jag rätt desperat med tanke på ORC rankingen. Igen var det svag vind och mycket båtar på linjen V om Rysskär. När vi rundade vid Trutkobbens S boj låg vi inte särskilt bra till. Kryss till kassunen med klart längre styrbords slag och vi var mitt inne bland Business LYS båtar, som startat 10 minuter före oss och en del av våra egna.
Blev tvungna att slå oss fria och det upprepades sedan några gånger när många konkurrenter märkte att vi gick bättre på västra kanten. När sedan Ramdata och RelaX närmade sej kassunen som 3a och 4a i klassen (såg inte i vilken ordning) var vi redan minst 1 Nm förbi Helsinki, troligen med Hilja framför oss. Vi var också rätt nära Audi S Tronic (LYS 1,26), som vann Business LYS och alltså startat 10 minuter före oss. Vi gick också förbi några andra, men de var inte alltid lätta att identifiera i mörkret.
Så vred vinden så vi kunde slå och lätt gå på kurs mot Tallinna Madal. Nu hade vi tur trodde jag, men vad som hände i mörkret vet jag inte, men till Nygrund kom Ramdata just före oss. När vi inte fick behövlig distans till dem, gippade vi bort på målrakan. Den desperata manövern visade sej sedan bli ödesdiger. Också Relax kom i mål klart före oss. Den hade vi inte hört rapportera alls! Så visade det sej att Ramdata hade tjuvstartat och föll till 4a. Medan vi blev 3a efter Relax och Hilja (10s!). 2a hade räckt till rankingseger! Utan den desperata manövern hade vi antagligen vunnit!

HENRI LLOYD
I och för sig en tråkig segling, men gennakern bäddade för seger, som vi sedan slutligt tog på kryssen från Laxören till mål i tidvis mycket frisk vind. Vi såg nära 30 kts, men någon hade haft klart mera. Detta klarade vi hyfsat utan rev och segern var mer än välkommen!

SYYSSEILAUS ORC (Nr 3 där vi gjorde bort oss)
Banseglingen gick väl hyfsat i början i sakta ökande vind, utom att Ramdata som låg 3a i rankingen efter oss, var snabbare. Så kom katastrofen. I sista gippen lyckades vi få spinnakern så hopplöst runt förstaget att Niku behövde hjälp för att få lös den, men när det äntligen lyckades var det meningslöst att mera hissa den. Jag tror att vi alla kan se oss i spegeln här, men kanske främst jag, som hindrade Bo-Erik att slänggippa och därmed var spinnun för länge i gömman bakom storen för Frida?
Vi blev 3a i den starten 31s efter Relax. Är rätt övertygad om att vi förlorade klart mera på den ödesdigra spi.gippen!
Vi var alla nedstämda efter detta. Inte minst Niku som var helt slut och så genom våt av svett, att han måste byta kläder.
Vi beslöt att ta ett rev och inte hissa spi. på slören mot Knapperskär. Nå, spi. kom upp när vi insåg hur mycket vi blev efter, men revet hade vi ända till Äspskär och förlorade tydligen på det också. Länsen däremot gick bra. Utan att gippa rakt på Ådholmens märke och vi gick förbi Xilia II och tog in på RelaX och Ramdata. Trots att vi inte fick tag på Troys aktervåg ordentligt!
När sedan resultaten visade att vi förlorade bara 15s åt Ramdata, var det bara att se sej i spegeln! Igen förlorade vi rankingsegern på klåpande, men 2a var ju en bra placering, med tanke på klåpandet och till min glädje höll vi vår 2a plats i rankingen.

Först senare gick det upp för mej att rankingsegern gått oss förbi i WB eller HTR och sista gången i SS!

ProSailor LYS Ranking:

Här fick vi lite tröst! Men det hela började lite trögt här också. Till Wikström, säsongens första segling fick vi inte certifikatet p.g.a. försenade segel. Så Pentala LYS Regattan blev inledningen och seger i

Rysäkari-Pentala Race
och Pentala RWYC, på tumis med Niku som kutymen påbjuder, satt bra. Att vi också spikade 2-mans klassen var ju en extra bonus.

I Saaristopurjehdus kämpade vi oss till en andra plats, förstärkta av Frida. Segern togs där av Matrix Titanium, One off med LYS 1,31. Vi förlorade med en knapp minut.

Så blev det svårt. Pentala Race ORC och Syysseilaus LYS gick på varandra.
FUNleak lyckades, trots att EMK inte visar de som anmält sej, få veta att de troligen värsta konkurrenterna i ProSailor LYS Rankingen hade anmält sej. Det var illa med tanke på att Amiralen fått inbjudan till Kina samtidigt som KoPus Karvalakki skulle gå. Anmälde oss i LYS och det var tillslut lätt att bli borta från PR när det var så få anmälda i vår klass. Men inte kom heller de väntade konkurrenterna till LYS tävlingen. Ena bytte båt och den andra dök aldrig upp!  Frida, Amiralen och Bo-Erik tog sålunda en rätt enkel totalseger av 11 startande, inklusive 3 små båtar. Niku var skeppare denna gång.

Så återstod endast Pälsregattan för oss, som nu arrangeras av BSS och MP. Den ställde också till med huvudbry för en krasslig Amiral. En envis flunsa, tidvis med feber, plågade och det var klart att ensam far han inte dit och tillbaka, speciellt som kinaflyget skulle gå på tisdag. Men Bo-Erik räddade projektet, när Niku föredrog att fira sin födelsedag hemma. Och så kom ännu Henkka af Casper med bil på morgonen, så besättningen var rentav lite överdimensionerad i det lätta vädret. Steffi och Kenneth var ju också i år med. En rätt överlägsen seger blev det sedan, t.o.m. totalt! Denna gång klaffade taktiken otroligt bra, säkert kryddad med lite tur, speciellt i början efter en eländig start i den ojämna vinden. Men nog verkade det åter en gång som vissa konkurrenter glömt att putsa underredet!
 Rankingsegern blev sedan rätt överlägsen före Subway och Audi S tronic, som båda ställde upp först i Karvalakki
.
Onsdagsserien vann vi ju med 9p över Troy och 22,75 över Xelina och tog dessutom de flesta segrarna (6 mot 3 för Troy) och därmed också onsdagspokalen. Det var möjligt främst för att Niku förtjänstfullt ofta ställde upp. En mycket kär seger för Amiralen.

Frida, Jokke, Jonte och Amiralen tog ännu HSK mästerskapet med Casper under ledning av Henkka!
Som pris fick vi ett Henri Lloyd kolfiberparaply var och så får vi en middag av Blue Peter. Inte illa!

                                                                                               *

En bra säsong, men i ORC blev det nog lite väl mycket motgångar för att det skall kännas bra! Kom just att tänka på att det egentligen är otroligt att knappt förlora ORC rankingen, med så mycket missar och utrustningsproblem!
Det är nästan så man tycker vi har fel GPH?

PS. Man har inte mer än just hunnit skriva ner ovanstående, när det kommer signaler om att vårt GPH förändras fördelaktigare än alla våra konkurenters 2012. Preliminärt?(18.10) DEPRIMERANDE! Jag gav upp! Efter 12 dagar i 25-30 grader kom man hem till detta regn, rusk, blåst, kyla... länge leve GLOBAL WARMING!? Beslutet var dessutom enkelt när den tilltänkta gasten för höstseglingen har en elak förkylning! Nu väntar båten på lite bättre väder så att skepparen vågar sej på att köra den till Lindgrens!
Och nu är masten t.o.m. inne i skjulet! Thank you to the Shore Crew Lasse!