Sandhamn-Mariehamn-Airisto-Esbo

Det har blivit tradition att skepparen semesterseglar ensam hem från Gotland Runt, oftast via Mariehamn. Så också detta år, men lite annorlunda. Båtens autopilot föll nämligen i havet från bryggan i Sandhamn och ligger nu på över 17 meters djup. Sålunda blev början av semestern denna gång ofta hårt arbete, ända till Airistoregattan. Niku hämtade nämligen Amiralitetets flaggskepps autopilot dit.

Efter Airisto regattan blev det sedan slösegling tillsammans med Lasse och Sussi Wärnhjelm i systerbåten Nicotina. Det var en otrolig känsla att ha återfått sin frihet i och med autopiloten. Rutten gick först till Gullkrona och följande dag till Kejsarhamnen, för att få se deltagarna i Tall Ship Race, som gjorde ett uppehåll där på vägen till Mariehamn.

Härifrån vändes sedan kosan hemåt, igen ensam, för att förbereda båten för FM i Raumo, ett projekt som kändes motbjudande redan i detta skede, och inte kändes det ju bättre efteråt heller.

Till Raumo

Men transporten dit blev ju en trevlig upplevelse i och med att Bo-Erik Jensen anmälde sitt intresse att delta i transporten. Onsdagsseglingen den 26.7 seglades framgångsrikt med FM-besättningen och därefter följde träff med Steffi i Amiralshamnen. Han levererade den nya Heavy Ettan i D4, som jag beställt två veckor tidigare. Tyvärr först efter seglingen. Sedan blev det start på morgonnatten mot Baggö i Ekenäs skärgård där Bo-Erik väntade. Var mogen att övernatta i Hangö, men gasten tyckte att 22 Nm var en för kort dagsetapp, så vi fortsatte till Kasnäs, vilket betydde en dagsetapp på ca 88 Nm och ca 14 timmar för skepparen, som dock fick sova lite på vägen.

Tur var det att vi inte väntade på La Bamba, för de hade en mycket regnig färd till Gustavs. Vi lyckades oftast skrämma bort hotande regn genom att Bo-Erik alltid klädde på sej regnkläder så fort han såg ett regnmoln.

Från Gustavs lät vi sedan La Bamba starta före oss, eftersom vi var betydligt snabbare med motor, och det var enda vettiga alternativet till en början. Däremot väntade vi inte på Xanta Marias besättning, som skulle komma först mitt på dagen.

Senare kunde vi segla en rätt lång bit och passade också på att än en gång testa WinChart programmet i min PC, på ett ställe där vi tog en genväg. Det fungerade perfekt.

När vi kom fram till FM-hamnen var enda restaurangen redan stängd!? Vi som hittills hade åkt från restaurang till restaurang delade besvikna en taxi med Timo och Pike in till centrum.

Hemfärden

Hade länge planerat att fara hem via Mariehamn bl a för att äta kräftor på ÅSS. Det gjorde jag förra året efter FM och det var så gott och stämningsfullt att det gav mersmak. Men vindarna beslöt att dit skall du inte fara.

Xanta Maria for iväg redan på lördag kväll med sitt silver i bagaget. Jag var allt för trött och frustrerad för att göra dem sällskap. Så det blev lite öl som delvis bjöds av Esteris (brons-) besättning medan de skröt med hur bra seglare de hade besegrat och berättade hur glada de varit när de mötte oss på morgonen i långa köret, 3-4 timmar före oss. Detta höjde ju något mitt eget humör, men tröttheten gjorde det lätt att gå tidigt till kojs. La Bamba stannade en tid i Raumo så jag startade ensam vid 7-tiden på söndag morgon, i tät dimma. Efter att ha kört motor, motorseglat och seglat sista tredje delen i frisk vind på 18-26 knop, kom jag till Nagu 19.30 efter avlagda 77 Nm. Där räknade jag sedan IMS-rankingpoängen och mailade dem till Sarainmaa för införning på nätet.

Följande dag fortsatte färden vid 11-tiden och efter omväxlande motorsegling och segling kom jag till Hangö vid 19-tiden.

11.40 startade jag vidare i solsken och frisk W-SW. Seglade med bara focken och gjorde kring 6 knop, med 7,3 som max. Dagsetappen blev bara dryga 20 Nm till Jensens, nära Baggö. Flere tromber (!) lär enligt radion ha setts den morgonen utanför Hangö och i Ekenäs yttre skärgård. De måste ha varit där före mig. Har svårt att föreställa mig att de skulle ha passerat mig när jag åt morgonmål eller läste Husis, medan autopiloten styrde.

På onsdag morgon 9.25 fortsatte hemfärden. Efter avslutat morgonmål gjorde spinnakern sällskap åt storen och togs ner först vid Fjärdgrynnan i början av Porkala fjärden pga risk för hård vind från hotfulla moln.

15:45 var jag så i Amiralshamnen. Lagom för en behövlig tupplur före onsdagsstarten. Segern satt bra efter Raumo, men skepparen var så trött att det inte ens blev en öl på Pentala, endast en sängfösare hemma på Drumsö.

Against the wind, all the way

Säsongens huvudmålsättning i onsdagsserien var uppfylld, onsdagspokalen var vår. Kräftorna på ÅSS blev oätna efter FM, "Sommarvillan" FUN Star hade blivit dåligt utnyttjad och var "dammig". Två svenska gasflaskor var tomma och de kan bytas endast på Åland eller i Sverige. Ett visst objekt kan endast köpas i Mariehamn. Det synnerligen ansträngande Helsingfors-Tallinn Racet var avslutat. Alltså orsaker mer än nog att ta 35:an och stäva mot Mariehamn. Detta hade jag haft i tankarna en längre tid, och på måndag morgon den 21.8 togs det definitiva beslutet. Go west, young (!?) man, go west!

Bilen fördes på service och kompissen Teddy avhämtade mej från verkstaden och levererade mej till Amiralshamnen. Återstod ännu nästan två timmars stressande med att flytta över nödvändig/önskad utrustning från 32:an till 35:an. Bl a hittade jag inte 12 volts kabeln till PC:n. Till slut visade det sej att jag redan flyttat över den.

18:00 kom jag sedan äntligen iväg. Det var SW, så det blev motorkörning.

20:00 PC-nav.programmet fungerar med provisoriska kopplingar. GPS:en ligger löst under sprayhooden. Valde Obbnäsfaret för att undvika sjögång och fula moln som ligger i söder. Solen "sticker mej i ögonen" på denna rutt. Middagen bestod av nypotatis, sill och tonfisk och en öl.

22:10 utlovades W-SW 4-9 m/s till tisdag. Till onsdag W-N med 30 % risk för hård vind. Motor till Hitis och segling till Nagu eller Korpo ström?

23:15 var jag förtöjd vid Essos bensinbrygga. Varubodens brygga var full med båtar. Månskäran är G-formad. Alltså den Går, eller minskar. Är mycket trött.

Tisdag morgon hade jag väckning 7.40 och var på väg 7:55 med motor i svag SW. Klockan visade 1014 mmb och det var halv mulet. Radion lovade vind omkring W 4-7, i kväll tilltagande N-NW, i natt 10-14 på Skärgårdshavet. Solen går ner 20:53. Mätte distanser för olika etapper och rutter till Mariehamn.

10:30 går med 3000 varv på Yanmarn och det ger 7-7,2 knops fart. Märkte plötsligt att bränslemätaren visar nästan noll. Hur mycket finns det kvar på mätarns röda område? Har bara 4 liter i reservkanistern. Det är 12-13 Nm till Hangö. Alltså 2 timmar. Tyckte att det fanns mycket i tanken när jag startade.

När bränslemätarens nål började svinga mitt på det röda området hällde jag i reserven. Det var då 5 Nm kvar så det torde gå bra.

12:30 var jag förtöjd vid Essos brygga i Hangö, men stationen är stängd mellan 12 och 15. Typiskt, detta gör att jag inte hinner till Korpo ström idag. Beslöt att utnyttja pausen till att handla.

13:45 var jag dock på väg igen. När jag kom till båten var personalen redan där. 70 liter rymdes i tanken som borde rymma 80 liter.

16:15 motorseglade jag ikapp med "skutan" Eugenia, som går med motor. Det blir 1,5 Nm kortare och det sparar 12-13 minuter.

Efter lite mera motorseglande och mest enbart motorkörning var jag framme i Korpo ström klockan 21:20. Hade jag vetat att där numera finns en restaurang, vars kök är öppet till 23, hade resterna blivit oätna just innan jag kom fram. Dagsetappen blev 56 Nm.

0:35 Har skrivit in loggboken i PC:n. Dags att gå och lägga sej.

Onsdag 23.8 startade jag 9:20. Det var mulet och ruggigt höstväder. 1013 mmb och frisk NW.

Efter att ha ätit morgonmål hissade jag storen med två rev i lä om sista udden av Gyltö. Focken var också på fördäck, men surrad. Vågade inte hissa den med tanke på svårigheterna att få ner den i hög sjö på Skiftet när man kan räkna med att autopiloten inte klarar av vågorna.

Viking Line kom ut på skiftet samtidigt som jag. Sedan följde Finnlines, Silja och SeaWind Line med ca 15 minuters intervaller. Trevligt med lite sällskap och så behöver man ju inte navigera. Det sistnämnda var man ju tacksam för, ty vissa vågor var så branta att man måste parera dem och det klarar en autopilot inte av. De måste utvecklas!

Det blåste mellan 10 och 14 m/s hela vägen och så mycket emot att det inte lönade sej att segla med bara storen och det blev rätt tungt att hela tiden styra. I Ämbarsund försökte jag få tag i Bo-Erik, men han svarade inte. I slutet av sundet hade jag just hissat focken och gjorde 7,1 – 8,1 knop när han ringde. Samtalet blev följaktligen kort med 14 m/s susande i öronen.

Försökte landa i Degerby, men vinden låg så hårt på att jag inte vågade lägga till där utan fortsatte mot Mariehamn. Halv timme hade gått förlorad i jämförelse med att ha seglat förbi. Det hade gått snabbt ända till Ledskär. Nu hissade jag bara den revade storen och motorseglade ända till Rödhamn, där seglet togs ner.

20:20 var jag i Mariehamn. Dagsetappen blev 63 Nm. Rafael kom till båten genast när jag landat och gav koden till bastun och for hem. Åt en god middag på ÅSS och tog några drinkar där. Beställde kräftor till nästa dag.

Följande dag tog jag Ålandsfärjan till Kappellskär och åt smörgåsbord som lunch .... Segelmakar-Steffi ringde överraskande och bekräftade sin ankomst med Viking 04:00 i natt. Han ville dock vara i Hangö på måndag, så de utlovade kräftorna på ÅSS på fredag kväll måste vi hoppa över. Jag åt givetvis dem jag beställt på torsdag. Verkligen värt besöket.

Den utlovade telefonbekräftelsen att han hunnit till båten hade uteblivit och han svarade inte på mobilen. Han kom. Telefonen hade i brådskan blivit på segelmakeriet.

Försökte få någon att reparera värmaren eller åtminstone ge ett råd om hur jag kunde göra det själv. Helt förgäves. Inte ens importören kunde hjälpa. Tur att "sommarens första" större högtryck var på kommande. Vi hyrde cycklar och for in till centrum där vi jagade efter det föremål jag ville ha, åt lunch med Monica & Tommen, som jag inte träffat på länge. Sedan hittade jag mitt "vikingaföremål" och vi köpte kinesiska kräftor mm.

Denna gång gick det 36 liter brännolja i tanken. Hade kört 4,5 timmar med 2000 varv och 6 timmar med 3000. Hamnavgiften var till specialpris. Cyklarna likaså. Enda stället där det var billigare än på sommaren! Men det var väl lite vänskapspris i detta. Fick också låna deras tävlingskansli för att kolla mailen. Onsdagsresultatet hade kommit och gav vid handen att för att vinna serien i poäng var jag tvungen att vinna de återstående två och dessutom måste konkurrenterna placera sej i en viss ordning. Den dagen den sorgen.

Vi startade 14:15 i strålande solsken, 1016 mmb, N-NW 14 knop eller ca 7 m/s. Motorkörning ca 45 minuter. Sedan revad stor och spirad fock, i betydligt mera vind, ända till Degerby dit vi kom 17.30. Max farten hade varit 8 knop. Bara en Nauticat och en motorbåt låg vid bryggan.

Bastun och simbasängen är såhär års öppen bara två dagar i veckan. Typiskt nog först nästa dag. Vi åt pepparbiff på krogen och sedan förvånansvärt goda kräftor (stora) i båten.

Vi startade 8:25 efter avslutat morgonmål. Gasten hade inte förstått att man på Amiralitetets båtar äter morgonmålet till sjöss, utan dukat upp och gjort allt färdigt när jag vaknade. Vi gick för motor i svag vind från W. Med storen uppe gjorde vi 7,5 knop. 1030 mmb och strålande sol.

Vid Finnö, just där vi övernattade med Folkbåten Annika 1957 på väg till Sandhamn, kom en H-båt kryssande emot oss. En av de få båtar vi såg under resan. Här var det tänkt att hissa gennakern, men vinden lyste nästan helt med sin frånvaro. Bara att fortsätta med motor.

Ett av ändamålen med denna långfärd var ju att "damma av" båten, men skiten satt kvar ännu, så nu tvättades däck, akterspegel och sittbrunn med med varmt vatten. Steffi konstaterade att han ännu var på för honom helt nya vatten.

På eftermiddagen åt vi pizza mellan solbadandet. Det var mycket hett! Vinden hade ökat en aning men kom rakt bakifrån så det var inte lönt att segla om vi ville komma fram i skälig tid till Nagu och forneldarnas natt.

16:10 var vi förtöjda i Nagu, där det var mycket båtar. Distansen blev 54 Nm och medelhastigheten 7,2 knop. Vi badade bastu och åt pepparbiff på restaurangen. Eldarna tändes 21.30. Dans skulle det ha varit på ungdomsgården, men vi fastnade på Najaden, där vi träffade båtförsäljaren Lassi Hellman och kom till båten först vid 4-tiden. Gasten bjöd på nattsmörgås i st.f. den grillkorv vi hade planerat att äta utanför ungdomsgården.

Start 9:15 i strålande sol och 1032 mmb. Ingen brådska med morgonmålet. Körde med motor tills vi var genom Pargas port. Sedan blev det segling en stund med gennaker och stor. Men det gick för lågt så efter en kvart togs gennakern ner och vi motorseglade en halvtimme till och så togs också storen ner.

Lagom till F1 tävlingens början. 32 Nm avlagda med medelhastighet på 6,5 knop. 1031mmb och klart solsken och sommarvärme. Vi åt smörgåsbordet på restaurangen i väntan på starten. Tävlingen var tidvis alldeles för spännande för en trött Amiral, men Mika gjorde sin historiska omkörning och lättade på trycket. Efter loppet gick vi på en promenad i hamnen och på hotellområdet. Kocken Fabian från mina atlantseglingar med Shadowfax skickade ett textmeddelande från Gibraltar, där han var med en annan bekant båt. Han skröt med hur hett där var, men han fick ett svar om det varma vädret i Finland.

Klockan 17 gick vi i bastun för då skulle den vara igång. Det var den nu inte men vi lyckades få i gång den och ganska snabbt blev den tillräckligt varm. Dom hade "glömt" att sätta på den för vår båt var den enda betalande i hamnen. Trodde jag hade köpt vanlig demi sec champis, men den visade sej vara rose och brut. Aldeles för "sur" för mej, men den dög åt segelmakaren, som fick den andra flaskan med sej hem.

Så gick vi till restaurangen och åt en liten bit mat och tog något glas, medan vi tittade på Tians nyheter. Sedan tog vi ett glas punch och åt Taffel Sips, medan Radio X3M spelade. 1036 mmb rådde, men vindprognosen är vridande mot O i den takt vår kurs vänder ditåt. Rubriken på denna story föddes.

10:10 startade vi efter att ha avnjutit champagne lunch. Vi fortsatte alltså på gårdagens flaska, men jag skålade bara med Steffi och hällde sedan ut resten. 13 minuter senare var storen uppe. 10:30 meddelade gasten att han börjar tappa förtroendet för befälet när jag beordrade kurs fel om en isboj och Järngrynnan. Men han var med om att hissa gennakern och vi stannade motorn. De tigerstedtska domänerna passerades "med värdighet" enligt segelmakaren. Vi gjorde nästan 8 knop i 8-10 knops vind. När vi ca en timme senare tog ner gennakern hade vi gjort 8,6 knop som bäst. Genuan kom upp i stället och vi seglade hela vägen till Hangö, i svag vind och smala, grunda vatten. En toppen sommardag. Vi seglade t.o.m. ända fram till Essos brygga med genuan och en väl packad stor på bommen. Motorn användes inte och Esso finns nog kvar på sin plats ännu. Vi hade kört 12 h 45 min från Mariehamn och kunde tanka 34 liter.

Så flyttade vi oss till kajen utanför HSF. Där var stekhett. Så gick vi till bys och köpte lite bröd och margarin. Köpte också ett paket kräftor till natten mot torsdag då jag skulle vara nattvakt i Amiralshamnen. Sedan blev det pepparbiff på Origo.

På kvällen kom Magnus som levererade en Zoom 8 jolle till Hangö och tog Steffi som returlast till Lovisa. Jag gick i bastun. Efter det jobbade jag lite på min tidning FUN !? Arket och så blev det grillad lax på HSF lagom för att sedan se Tians nyheter, men det var måndag och jag missade för 100:de gången Nians nyheter. Ett otroligt dumt system att byta tider. Det blev radio Vegas nyheter och väderlek i stället och lite Hbl korsord och så i kojen.

1030 mmb och svag S vind. Tanken hade räckt precis en vecka. Det blev motorkörning hela vägen. 2500 varv och 6,6 – 6,8 knop. Muddring pågick vid röda pricken V om Mulan. Tydligen tar man bort 3 m fläcken och drar faret rakt?

12:00 framme hos Jensens, igen. Där upplevde man massor. Först fällde vi en rutten björk, utan att den ramlade på vedlidret, och sågade den till ved med motorsåg. Jag trodde att sådana bara fanns på matlistorna. Sedan såg vi en gråhäger, som lär bo i närheten. I den nästan tropiska värmen kom man att tänka på Karibien.

Maten avnjöts på verandan. Bl a biff med rödvin, utom Bo-Erik som åt fläsksås som han själv tillrätt. På kvällen blev det bastu med hela tre dopp i det iskalla (17 grader) vattnet. Till kvällsvard fick vi bl.a. korvar och jag är övertygad om att de var dopade med något, för jag har sällan sovit så dåligt som den natten. Såg en massa helt vansinniga "kortfilmer", som det tog en god tid att fatta att det bara var drömmar som man kunde glömma. Följderna blev ödesdigra följande kväll.

Onsdagen den 30.8 kl. 7:45 startade jag direkt när jag vaknat. Det var strålande sol, men lite moln på himlen. 1024 mmb och 8 knops vind från 150 grader. Tog ut kräftorna från frysfacket och gjorde i ordning morgonmålet, som bestod av Varma koppen minestronesoppa, smörgås med Kalles kaviar och ost, samt kaffe. Och så mina piller förstås. Storen hissades ca halv nio och 12-tiden hissades focken på Porkalafjärden och motorn fick vila ända till Systrarna. Amiralen lekte tom nudist en tid i hettan.

Hur gick onsdagseglingen? Jo, vi trodde att vi hade tjuvat och vände tillbaka (i onödan). Sedan gjorde både besättningen och skepparen små misstag mest hela tiden och vi fick nöja oss med andra plats efter Marietta och poängmässigt var läget ganska hopplöst inför den sista seglingen.

Var är alla långfärdsseglare i augusti?

Under denna tur kunde man igen konstatera att skärgården är nästan helt tom senast efter mitten av augusti. Det är klart att t ex barnfamiljer måste vara hemma när skolorna börjar. Alla kan inte heller ta ledigt när de vill, men många kan och pensionärerna är ju "lediga". Det är helt vansinnigt att alla skall trängas i hamnarna i juli. Hur lönar det sig förresten att hålla en gästhamn, med detta system?

Skärp er seglare! Tänk på er egen trivsel. Far ut i augusti nästa år och locka era bekanta med! Bättre väder, med undantag av vindriktningen, kunde inte jag ha haft i slutet av augusti. Det fina vädret fortsatte ju dessutom när jag var hemma.